Президентската надпревара в САЩ продължава своя интересен развой. Може би “продължава” не е най-подходящата дума в светлината вчерашното обявление на Джон Маккейн, че от днес преустановява кампанията си, за да се фокусира върху извеждането на страната от финансовата криза. Обявеното от него намерение е да се върне във Вашингтон, за да подпомогне дискусията между републиканци и демократи в Конгреса за подобряване на плана за оздравяване на икономиката, предложен от президента Буш, и съдейства за постигането на консенсус за неговото приемане. Маккейн призова своя опонент Барак Обама да стори същото и да се присъедини към усилията за намиране на изход от кризата. Решението за временно замразяване на кампанията на републиканския кандидат бе съпроводено и с предложение за отлагане на първия от серията преки дебати между двамата опоненти, който е планиран за утре. Ясно е, че в ситуация на нарастващо напрежение от развиващата се финансова криза, за републиканеца Маккейн би било по-мъдро да избегне засега директния сблъсък с демократическия си опонент, който най-вероятно ще концентрира атаките си именно в тази посока.  

Макар на пръв поглед да изглежда, че желанието на Маккейн е надпреварата да замре за известно време, докато бъде решен важен за страната въпрос, трябва да се замислим дали всичко не е кампания, когато до изборния ден остават по-малко от 6 седмици. Вероятно решението на републиканския кандидат е поредният стратегически ход на неговия екип. Оповестяването на намерението на Маккейн дойде в същия ден, когато бе публикувано национално социологическо изследване, поръчано от в. “Вашингтон пост” и телевизия Ей Би Си. Според него се отчита нова сериозна промяна в нагласите на избирателите, чиито предпочитания са 52% за Барак Обама и 43% за Джон Маккейн. По интересното обаче е, че анкетираните преобладаващо са определили Обама за кандидата, когото смятат, че е по-наясно с икономическите проблеми, пред които е изправена страната, и това му носи по-голяма подкрепа. Допълнително, според изследването 50% определят темата за икономиката на страната като най-важния въпрос, който би повлиял на техния глас през ноември. Нормално е в края 8-годишното управление на републиканската администрация на Буш Маккейн, като републикански кандидат, да обира сериозни негативи от финансовата и икономическа криза в страната, която кулминира в последните месеци. Очевидно в кризисната ситуация призивът на Обама за нужда от промяна се приема с нарастващо одобрение особено по отношение на вътрешната и икономическата политика. Поради тази причина Маккейн вероятно е решил да предприеме стъпка, която да ограничи негативните ефекти върху кампанията му от финансовите сътресения, разтресли Америка. При създалото се положение той и екипът му залагат на една от най-силните и одобрявани характеристики на политическия му имидж – способността му да работи добре с представители и на двете партии, когато кризисната ситуация го изисква. Според цитираното проучване, там,  където американците имат по-голямо доверие на Маккейн спрямо Обама, освен борбата срещу тероризма, е именно справянето с неочаквана сериозна криза. С намерението да преустанови кампанията си и да се притече на помощ за преодоляване на извънредните затруднения, през които минава страната, републиканския екип сякаш цели да подчертае точно тази способност на неговия кандидат. На това Обама трудно може да противодейства, защото би означавало да отхвърли подадената от опонента му ръка в името на решаването на проблем, засягащ общите интереси на страната и нейните граждани. В първия момент изглеждаше, че той ще се поддаде на предложението, но в последствие от демократическия щаб излезе отказ за отлагане на петъчния дебат със сразяващия аргумент към Маккейн, че президентите трябва да се справят с “повече от един проблем наведнъж”.

Остава да дочакаме следващото проучване, за да видим как отхвърлянето на предложението за временно “прекратяване на огъня”, представено кампанийно като действие в полза на стабилното икономическо бъдеще на Америка, ще се отрази на подкрепата за двете кампании.

10 Коментара за “Ходът на Маккейн”

 1. Валери Стоянов Says:

  За Маккейн нещата не вървят добре и това е видно от почти всички проучвания, в които той води само в кратки периоди на фона на почти постоянно водачество на Обама. Единственият шанс на Маккейн според много хора тук в САЩ е да изникне някаква голяма криза, по възможност външнополитическа. Задълбочаването на финансовата криза в момента работи по-скоро за Обама предвид “наследството” на Буш в икономиката. Затова не изключвам в последния момент да се извадят някакви “зайчета” от шапката, разбира се не без помощта и на сегашната администрация.

 2. Стела Says:

  Интересно е това изследване. Това че американците смятат, че Обама би се справил по-добре с икономическата криза показва, че са били неоснователни нападките, че предложенията му са основно популистките и вятърничеви. И аз съм на мнение, че Маккейн започва сериозно да губи играта.

 3. Ogi Says:

  Makein postapi dosta hitro, no neshtata se razviha po takav nachin che yavno tozi hod nyama da mu donese mnogo polza. Parvo Obama ne se hvana na vadicata i debat si imashe. Vtoro kongresa othvarli ozdravitelnia plan i to s pogoliama chast ot glasovete na republikancite. Tova moje da se talkuva che Makein ne e uspyal da ubedi dori sobstvenite si hora vapreki che uj se varna va Vashingotn za da spomogne za postigane na saglasie. Bas darja che Obama shte go izpolzva tova

 4. Обамист Says:

  В крайна сметка май Обама спечели от кризата на Уолстрийт. Номерат на Макейн не мина. Изводат: вътрешните кризи са за Обама, външните за Макейн. Да очакваме ли нов малък конфликт нейде по света кадето има американски интереси?

 5. Атанас Щерев Says:

  До Обамист:
  ДА !

 6. Обамист Says:

  Написах вапроса повече като риторичен, но се радвам че отоговорихте. И аз като вас смятам че нищо чудно нещо да изкочи в следващия месец. Оръжейния бизнес ще поработи да съзада ситуация за да се убедят американците че им е нужен добър главнокомандващ/Макейн/ повече от добър социален реформатор/Обама/

 7. Dimitre Kolev Says:

  I az smyatam, che Mccain ima polza ot vanshni krizi koito zaplashvat amerikanskite interesi, no vse pak da ne nadceniavame vazmojnostite na amerikancite da vliayat na sabitiata po sveta.

 8. |Жоро Says:

  Абе сетете се как се случиха нещата в Ирак и после пак помислете дали не е възможно да се дирижира някво припламване нейде извън цивилизацията.

 9. Marieta Chergeva Says:

  Prerabotenia Bailout plan na administraciata na Bush beshe odobren vchera ot Congresa. Sega e interesno da vidim dali shte okaje vlianie tova na nadprevarata.

 10. Валери Стоянов Says:

  Без да искам да влизам в някакви конспиративни теории и аз смятам, че може да възникне някъде удобен за Маккейн външен конфликт. Както писах преди републиканеца е силен именно там. За него беше голям удар, че темата в която е силен беше затъмнена от горещия въпрос за финансовата криза и измести външната политика от първия дебат между него и Обама.