На пети октомври Стара Загора отбелязва своя празник. В неделя за поредна година взех участие в тържествата по случай деня на града. Тези от вас, които следят блога ми, са запознати, че често публикувам тук материали за мои посещения в Стара Загора и региона. Правя това като народен представител, избран от старозагорския избирателен район, приемайки го за форма на отчетност за работата ми и предприетите инициативи там.

За тези, които не са запознати с историята на Стара Загора, трябва да спомена, че датата пети октомври не е избрана случайно. Преди близо 130 години именно на този ден е положен основният камък за възстановяване на опожарения през лятото на 1877 град. Опожаряването става в разгара на руско-турската освободителна война. След епичните боеве в околностите на Стара Загора опълченските дружини и руските войски, включени в челния отряд на генерал Гурко, се изтеглят към Балкана. Ордите на Сюлейман паша буквално изпепеляват града. Голяма част от населението му, около 15 хиляди души, са изклани. Оцелелите, които се завръщат след повторното освобождение на града през следващата година, го заварват в руини. На 23 септември стар стил (пети октомври нов стил) 1879 г. губернаторът на Източна Румелия княз Алеко Богориди и първия следосвобожденски кмет на Стара Загора, Петко Рачов Славейков, в присъствието на местните нотабили и множество граждани, тържествено полагат основния камък за възстановяването на изгорения град. След този ден се установява традицията признателните потомци да отдават почит на предците-първостроители на днешната Стара Загора.

Тазгодишните празненства започнаха в катедралния храм „Св.Димитър”, където заедно с граждани на Стара Загора запалихме свещ и се помолихме за благополучието на града и неговите жители по време на тържествената света литургия, която отслужи старозагорският митрополит Галактион.  Празничната церемония продължи с полагане на цветя на паметната плоча, която увековечава поставянето на символичния основен камък за възстановяване на града в централния градски парк. По-късно официалното тържество се премести пред сградата на Общината. Там в присъствието на кметът г-н Светлин Танчев и официални гости на празника бяха издигнати националния трибагреник и флаговете на ЕС и Стара Загора, а в небето на града деца пусхнаха пуснати 150 балона. С това приключи официалната част от честването на празника. Той обаче продължи неформално през целия ден чрез празненствата на заралии - така на жаргон наричат себе си гражданите на Стара Загора.

Снимки от празника (за цял размер можете да кликнете върху снимката):

pa053665.JPG

Тържествена литургия по повод празника на Стара Загора.

pa053667.JPG

Паметна плоча, отбелязваща мястото на символичния първи камък за възстановяването на Стара Загора.

pa053670.JPG

Поставяне на цветя пред паметната плоча.

pa053672.JPG

Официална церемония пред сградата на община Стара Загора.

pa053674.JPG

Флаговете на България, ЕС и Стара Загора, издигнати на фона на сградата на старозагорската община. 

Коментарите са затворени.