Преди две седмици в Народното събрание бе внесен проектобюджетът на Министерски съвет (в същност чрез Министерски съвет) на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Той се различава от бюджета, изготвен от Българския лекарски съюз (БЛС) с над 700 милиона лева. В нашата държава като се започне от Министъра на здравеопазването и се стигне до НЗОК всички признават, че реалните средства, необходими за изпълнение на здравеопазните дейности, предвидени в рамковия договор са тези, които БЛС посочва в своя алтернативен проектобюджет. Аргументът обаче, с който се обяснява невъзможността за изпълнение на този бюджет е, че няма откъде да се намери такъв ресурс.

На практика правителството предлага бюджет, който е финансиран с малко повече от 50% за основния пакет, който трябва да бъде изпълнен. Това предполага недофинансиране предимно за изпълнителите на медицинска помощ и от друга страна формирането на дългове. Само до м. юни тази година дълговете на болниците – държавни и общински – са от порядъка на 200 милиона лева, от които над 50 милиона просрочени. И това при заявеното намерение след изборите през 2005 г. болниците повече да не формират дългове. На практика неслучващите се реформи са причината за формирането на тези задължения и за продължаването на порочната система на работа на болничните заведения. Те спират и дългоочакваното  преструктуриране и промяна в здравеопазването.

Министър Орешарски смята, че не трябва да се вливат пари в една нереформирана система, каквато е здравеопазването. Тази оценка очевидно се изразява в отделените пари за следващата година, които макар и в нетно изражение да са с около 350 милиона лева повече, отколкото за миналата, стават 4.1% от БВП, при 4.2% за 2007 г. или /по алтернативни разчети/ 4% от БВП за 2007 г. и 4.17%  за 2008 г. – с други думи, минимално увеличение.

Неслучващите се реформи в здравеопазването ощетяват не само работещите в тази сфера – лекарите и другите медицински специалисти. На практика преди всичко се накърняват интересите на пациентите, на здравно осигурените. Защото е естествено, че при липсата на финансов ресурс от близо 1 милиард лева здравеопазването да не е с това качество, което изискват европейските и световните стандарти.

Какво трябва да се направи?
      
Още в края на миналия мандат както моята разработка в сътрудничество с експертен колектив, така също и тази на г-жа Първанова заедно с колектив от министерството на финансите показаха еднозначно необходимите промени в управление на здравеопазните процеси.

Първото условие за реформа в здравеопазването е определяне на пакет от медицински дейности, които могат да бъдат заплатени с финансовия ресурс, с който разполага касата при 6% здравно осигурителна вноска. Това означава ограничение на пакета (Министерство на здравеопазването (МЗ) с основание предполага, че орязването на пакета ще породи масово недоволство сред пациентите.) Евентуалното недоволство е една реалност, но от друга страна едва ли можем да си позволим и за напред нереалното финансиране на здравеопазването у нас, което неминуемо ще доведе най-скоро до процеси подобни на тези, които възникнаха в образователната система. На практика с ограничението на пакета ще се породи необходимостта от допълнително финансово осигуряване на орязаните от него дейности. Те могат да се поемат от допълнително задължително здравно осигуряване, т.нар. втори стълб на здравно осигурителната система. Една идея предлагана от ДПС с увеличение на здравната вноска с от 1 до 3 %. Мерките за орязване на пакета и въвеждането на втори стълб на здравно осигурителната система трябва задължително да бъдат комбинирани с регламентиране на доплащането на здравно осигурителните дейности – нещо, което съществува и което е реалност във всички болници в страната – държавни и общински. Говорим обаче за заплащания, които не се пресмятат в бюджета на болниците – ситуация, при която гражданите за къс период от време ще разберат, че ако си направят доброволно здравно осигуряване в 14-те лицензирани фонда, то ще им излезе средно около три пъти по-евтино и ще бъде всъщност доплащане от порядъка на от 10 до 20% от реалната пазарна цена на здравния продукт.

По този начин със заплащането на здравните дейности от НЗОК от една страна, от друга от фондовете с допълнително задължително здравно осигуряване и на трето място, от допълнителното доброволно здравно осигуряване или който няма такова, от плащания “на ръка”, ще се формира пазарната цена в лечебните заведения и от там реалната конкуренция между тях. Тук трябва да се отвори една скоба и да се припомни, че една част от българските граждани, които не могат да си направят допълнително доброволно здравно осигуряване най-вероятно би трябвало да бъдат подпомогнати от държавния бюджет чрез Министерството на труда и социалната политика на принципа на енергийните помощи. МЗ трябва да има и друг механизъм за подпомагане на тези процеси като развие многобройни и разнообразни програми за социално значими, тежки, или продължителни заболявания. По тези програми от министерството трябва да се заплаща на онези лечебни заведения, които са изпълнили съответната дейност при съответните условия, без разлика от тяхната собственост – държавни, общински или частни. При такова финансиране на системата ще бъде възможно потоците от болни да се насочат към лечебните заведения, в които ще получат своевременна и качествена медицинска помощ. По този начин ще се покаже по пазарен път необходимостта от тяхното преструктуриране в цялата страна. Естествено е, че това преструктуриране би трябвало да бъде комбинирано с даване на допълнителни възможности на собствениците на лечебни заведения, общините и държавата чрез разблокиране на приватизационните процеси, концесията и т.н.

По този начин ще се осъществи една реформа в здравеопазването, в която само добрите специалисти и лечебни заведения ще бъдат финансирани на базата на извършена дейност и на базата на търсенето им от пациентите. Ще продължат да съществуват само онези, които имат място на пазара, със съответните възможности за изпълнение на стандартите за медицинска диагностика и лечение. Така ще бъде възможно адекватното финансиране на здравеопазните дейности и положения труд от лекари и други медицински специалисти и в крайна сметка българските граждани ще получат качествена медицинска помощ, съобразена с европейските принципи и стандарти. Всеки гражданин на България ще се грижи за собственото си здраве, а при невъзможност за заплащане на съответната медицинска помощ ще бъде подпомогнат от държавата. В същност, това трябва да бъде и нейната роля - подпомагане на хората в неравностойно положение. Така всеки ще получава съответната медицинска помощ благодарение на участието си в здравно осигурителната система на базата на принципа на солидарността. Българският гражданин, плащайки своите данъци, социални осигуровки и допълнително доброволно здравно осигуряване по съответния ред и грижейки се за своето здраве, ще ползва здравни дейности, без да заплаща допълнително нито лев на изпълнителите на медицинска помощ. Естествено не става дума за безплатно здравеопазване, а за солидарно предплатено здравеопазване, каквато е практиката в почти всички европейски страни.

8 Коментара за “За бюджет 2008 на НЗОК и необходимите реформи в здравеопазването”

 1. Василев Says:

  Г-н Щерев имам един въпрос по публикацията ви - какво точно имате предвид с “…и на трето място, от допълнителното доброволно здравно осигуряване или който няма такова, от плащания “на ръка”…” За т.нар. доплащане (копеймънт) ли става въпрос? Следя от известно време този дебат в медиите и вие сте един от народните представители, които най-активно настояват за неговото въвеждане. Все още обаче не мога да реша за себе си дали приемам т.нар. доплащане или не. Ако може да дадете малко повече разяснение каква точно е идеята ви.

 2. Sin Says:

  Chudesno, dobre, che sa ostanali malko hora v toya parlament, koito da mislyat normalno, a ne po komunisticheski. Eto kakvo napisa edin drug deputat predi sedmica “През 2008 г. правителството не планира никакви мерки за подобряване ефективността на разходите в здравеопазването. Правителството буквално лъже гражданите, че ще въвежда принципа парите следват пациента. Идеята е болниците, които работят по-качествено и привличат повече пациенти да получават повече средства от бюджета, което би създало конкуренция в сектора. Парите няма да следват пациента през 2008 г. Вместо това правителството въвежда квоти за различните болници, като предварително определя броя на лекуваните пациенти. Така вместо парите да следват пациента, което би стимулирало подобряване на качеството, пациентите ще следват квотата на правителството.”

 3. Jores Says:

  Shterev seriozno li smyatash, che ako zdraveopazvaneto se ostavi na pazara shte prokopsame. Tova e Balgaria bre.

 4. Гяуров Says:

  От догодина болниците у нас ще лекуват само богатите

  На 44-тия си извънреден събор Българският лекарски съюз очаквано отхвърли бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2008 г. и й препоръча сама да вдигне парите по клинични пътеки с 20 процента. Съсловието предложи и свой бюджет - със 727 млн. лв. по-висок, но парламентарната комисия по бюджет и финанси отказа да го внесе в пленарна зала за обсъждане. “Това е политическа поръчка. Определени представители на столетницата трябва да си отидат от парламента”, реагира председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов и свири извънреден сбор. В името на пациента, разбира се, в защита на правата му да бъде лекуван с модерни медикаменти и съвременна апаратура, а и да не плаща на ръка на доктора. За пореден път шефът на организацията разгроми шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова и сестра на евродепутатката от БСП Илиана Йотова. “НЗОК е партийната касичка на министър Гайдарски”, заяви Кехайов и заплаши с национална стачка на медиците, ако Бюджет 2008 не вдигне парите за здраве. За догодина те са едва 4.2% от БВП, което е по-малко дори от тазгодишните средства- 4.32% .
  Дотук всичко е точно. От 6 години здравната система се срива, болниците трупат дългове, които в края на годината МЗ частично опрощава. Парите на касата също се актуализират, т.е. недоимъкът е предварително заложен. Преди десетина дни хората на д-р Тодорова получиха 80 млн. лв. свежи пари, за да преживеят болниците до Нова година, а лекарите да получат заплати. Това е българското здравеопазване в момента, на последно място в Европа и на Балканите по финансиране, на първо по смъртност, инсулти и инфаркти. Системата продължава да работи без национална стратегия. Премиерът Станишев три пъти я връща на Гайдарски, но вместо да уволни видимо слабия си министър, го дава за пример на колегите му. Реформата “Гайдарски” била с 15 години пред реформата в образованието. Странно защо при тези резултати стачките на лекарите, на сестрите, на стоматолозите, на фармацевтите, на Спешна помощ … не спират цяла година. Пазарът на черно със скъпоструващи и с животоспасяващи лекарства цъфти. Всичко се търгува, дори банката кръв и елементарните консумативи. Не може и да бъде иначе, след като НЗОК заплаща едва 30-40% от цените на клиничните пътеки.

  При този колапс какво не могат да разделят здравната каса и лекарският съюз? Не е държавното здравеопазване, нито са грижите за пациентите. Двата монополиста разпределят… болници, санаториуми, диагностични центрове. Към днешна дата болниците у нас са 294, 54 са нови частни клиники. Медицинското обслужване там е наистина европейско, цените - също. До средата на декември кабинетът ще приеме националната здравна стратегия, а НС ще я гласува. Тя отваря вратата на голямото пазаруване на лечебници, наречено приватизация. На пазара излизат общински болници, балнеолечебници, хемодиализни центрове, хосписи. Разграбването в здравната система ще узакони статуквото: който има пари, ще се лекува. Болниците за бедни ще фалират. Това впрочем става пред очите ни с “Пирогов”.
  За пред обществото обаче върви яростният дебат: ще има или няма да има рамков договор за догодина, кой бюджет е по-добър - на касата или на лекарския съюз. А истината е, че нито един от двата бюджета не е достатъчно надежден за здравната система. Сривът ще продължава, докато не падне монополът - и на БЛС, и на НЗОК. В момента лекарите, за да практикуват, трябва да са членове на единствената си съсловна организация. За да получат пари по клинични пътеки пък, трябва да са сключили договор с единствената здравна каса. Липсата на конкуренция и на избор генерира непрестанна корупция на всякакви нива. Тя обслужва здравната мафия, но не и интересите на обикновените медици и на пациентите. Защо д-р Кехайов вижда решаването на проблемите на здравеопазването единствено в разрушаване на монопола на касата, но не и на съсловната му организация. Впрочем неподписването на рамков договор за догодина няма да е изненада, а добре разчетен ход. Докато се поразчистят авгиевите обори на системата. Обясненията за непреодолимия конфликт с “лошата” здравна каса обаче, са обществено приемливи. Най-благовидните са, че пациентите няма да получат достатъчно грижи, няма да бъдат лекувани с най-добрите лекарства, а ниските заплати на докторите ще ги тласкат към корупция или към чужбина.
  Трета поредна година да не успееш да се споразумееш с НЗОК, да напускаш, когато ти хрумне, масата за преговори, е малко множко дори за Кехайов. И понеже той го усеща, се хвана за политическата сламка: БСП-министърът загробва здравеопазването. Не че не вярно, но не е пълното обяснение. Съзнателният срив на системата не става и без икономическите усилия на част от лекарския елит и на т.нар. фармацевтична мафия. Самият д-р Кехайов от години върти успешен бизнес, частната му фирма “Анри -64″ снабдява с горива болниците в целия смоленски регион. Тя е на 379-то място по приходи за 2005 г., според Националния годишник “Класация актив”. Частникът Кехайов не вижда конфликт на интереси с шефа на лекарския съюз Кехайов. Гайдарски не ми е работодател, твърди лицето, посветило се по думите му изцяло на съсловието. Ей така, безвъзмездно. Не е зле, пациентите да знаят кой защитава интересите им.

  Също и докторите. Те впрочем вече го направиха на извънредния си събор. Лекарската сбирка излезе от предварителния сценарий. Първо д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на съюза, подаде оставка по факса и не уважи тридневния форум на колегията във Варна. После Кехайов и компания пробваха да изхвърлят от залата делегатите от София, Перник, Кюстендил и Русе с обяснението, че не били плащали редовно членски внос и гласовете им няма да се броят. Стана ясно обаче, че половината от членовете на БЛС, не са изрядни платци. Замисленият като протест срещу здравната каса събор, изненадващо за хората на Кехайов отказа да промени устава на организацията и потвърди, че председателят има право на не повече от два мандата. Вторият мандат на Кехайов изтича догодина напролет. Достатъчно време да си тръгне и Тодорова. И здравеопазването да тръгне “на чисто” и по правилата на дивата приватизация.

 5. Доктор Георгиев Says:

  Работя в Университеска болница и мога да кажа, че през годините на прехода и откакто е създадена НЗОК положението в здравеопазването никога не е било по-лошо, както за лекари и медицински персонал, така и за пациенти. На практика с определянето на една “средна” цена на клиничните пътеки, покриващи един минимален или усреднен стандарт, болниците, които
  лекуват тежко болни пациенти и отговорят на по-високи стандарти ,както и техните лекари, сестри и пациенти бяха осъдени на МИЗЕРИЯ И НЕДОИМЪК. Със заплащането на една цена на клиничната пътека от една страна за леко болни и от друга-за интензивно и за тежко болни на практика в лечебните заведения - частни и държавни се СЪЗДАДЕ СТИМУЛ ДА СЕ ЛЕКУВАТ САМО ЗДРАВИ ПАЦИЕНТИ!!!! Защото здравия “пациент” носи чист приход от касата, т.к. не харчи пари за лечение, а тежко болният води след само разходи. Минималните и осреднени критерии за отчитане на клиничната пътека са лесно постижими при един напълно здрав човек, а парите ,които не са отишли за лечението се разрпределя между лекуващиягт го екипи или отива в здравното заведение. В същото време РЕАЛНО БОЛНИЯТ ПАЦИЕНТ НИКОЙ НЕ ГО ИСКА, ЗАЩОТО СЪСТОЯНИЕТО ОСВЕН БЕДА ЗА САМИЯ НЕГО НОСИ И ДРУГИ ПОСЛЕДСТВИЯ- ТЕЖКИ ФИНАНСОВИ ЗАГУБИ ЗА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ И ЛЕКУВАЩИЯТ ГО МЕДИЦИНСКИ ЕКИП. ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ НАРУШАВА ПЪРВИЯТ И ОСНОВЕН ПАЗАРЕН, КОНКУРЕНТЕН И КАКЪВТО ИСКАТЕ ПРИНЦИП-ПАРИТЕ ДА ВЪРВЯТ СЛЕД БОЛНИЯТ ЧОВЕК. В НАШАТА СКЪПА ДЪРЖАВА ДЕЙСТВИТЕЛНО БОЛНИЯТ ПАЦИЕНТ НОСИ БЕДА И НА ХОРАТА, КОИТО ГО ЛЕКУВАТ. ЗАЩОТО ТЕ НЕ САМО ЧЕ ЩЕ ВЛОЖАТ МНОГОКРАТНО ПОВЕЧЕ ТРУД , УСИЛИЯ, КВАЛИФИКАЦИЯ, ПОВЕЧЕ И ПО-СКЪПИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ДО ГО СПАСЯТ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПОРАДИ НАПРАВЕНИТЕ ПО-ВИСОКИ РАЗХОДИ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ, КОИТО В КРАЙНА СМЕТКА КАСАТА ЩЕ ПЛАТИ НА ЕДНА ЦЕНА (ИЗЛИЗА ЧЕ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ Е ЛЕКУВАН В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ИЛИ В БОЛНИЦАТА В КАСПИЧАН) ЩЕ ПОЛУЧАТ КРАЯ НА МЕСЕЦА И ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ. КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА? ИЗЛИЗА ЧЕ ДОКТОРЪТ В СЕЛО ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ ЩЕ ВЗЕМЕ ДВА-ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗДРАВИ ХОРА, ОТКОЛКОТО УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ДОКТОР, ЗАЩОТО Е СПАСИЛ ТЕЖКО БОЛЕН!!!!! И ТОВА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЕ ВИЖДА И НЕ ЧУВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ!!!!
  Крайно време е на болният човек да му се каже ясно: ПРИ СЕГАШНАТА СИСТЕМА НА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БОЛЕСТТА ВИ НЕ НОСИ ДОХОД НА ЛЕКАРЯ, А РАЗХОДИ. НА ПРАКТИКА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКО БОЛЕН И ИНТЕНЗИВНО БОЛЕН ПАЦИЕНТ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ГО ЛЕКУВА. ОТ ТОВА ПРОИЗТИЧАТ ДВЕ ПОСЛЕДИЦИ ЗА САМИЯТ ПАЦИЕНТ- ПЕРСОНАЛЪТ НЯМА СТИМУЛ ДА ГО ЛЕКУВА,СЪОТВЕТНО ОТНОШЕНИЕТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО и ВТОРО- ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТА ЩЕ БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНО ПО НАЙ-ЕВТИНИЯТ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН С ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ОТ ВСИЧКО ТОВА ПОСЛЕДИЦИ.
  Каква по-очебийна корупционна среда от тази??? На пациента се обещава нереално голям и финансово непокрит пакет от медицински услуги, който в крайна сметка се обръща срещу самият този пациент. Ситуацията е сходна на тази, в която бихте попаднали
  МИНИСТЕРСТВОТО И НОЗК СЕ ОПИТВАТ ДА КОМПЕНСИРАТ ЛИПСАТА НА ФИНАНСИРАНЕ С ЕЖЕГОДНО НАРАСТВАЩ АДМИНИСТРАТИВЕН НАТИСК- ЛАВИНООБРАЗНО НАРАСТВАТ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА НЕНУЖНИ ДОКУМЕНТИ И ФОРМУЛЯРИ, КОИТО ЗАТРУДНЯВАТ И БЛОКИРАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РАБОТАТА НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА. ОТ ОБРАБОТКАТА НА ХАРТИЕНИ И ЕЛЕКТРОННИ НОСИТЕЛИ НА ЛЕКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ОСТАВА ВСЕ ПО-МАЛКО ВРЕМЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ВНИМАНИЕ НА ПАЦИЕНТА И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА. ПОСЛЕДНОТО СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНО И ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ ПОРАДИ ОБИДНО НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ.
  Рзбира се, моят коментар може да продължи, но да се опише цялото безумие на сегашната система на Здравеопаването в България едва ли е възможно. Тук само ще приложа цитат от един друг блог, който също е много полезен и интересен:

  “Първите два казуса са взаимосвързани. В ценообразуването по клиничните пътеки са изключени разходите по съпътсващи заболявания, както и разходите по хронични съпътстващи заболявания. Парадокс в множество параклинични и микробиологични изследвания е, че за да се стигне до краен резултат се изискват раличен брой процеси, всеки от които финансово “натоварва” крайната цена на самото изследване. Това е само едно потвърждение за неефективността на една централно зададена рамка, защото показва ясно, че една и съща медицинска услуга може да има различна, специфична спрямо пациента, цена.

  Куриозите в договорния процес между НЗОК и БЛС, само че не спират до тук. Една клинична пътека се плаща, само тогава, когато определен набор от изследвания са извършени. Според спецификата на пациента, в множество от случаите, някои от тези изследвания са ненужни и тяхното извършване натоварва допълнително болничните инфраструктури и персонал. Нещо повече, тези ненужни изследвания способстват за по- ускорена амортизация на болничното обрудване, както и за една по- непълноценна и неефективна натовареност на личния състав.”

  За тези ,които се интересуват от целият коментар прилагам линк:

  http://kuromur.blog.bg/viewpost.php?id=48992

  В заключение искам отново да поздравя Доц. Щерев за интересния блог и за настойчивостта му в неравностойната борба за спасяването на българското здравеопазване.

 6. Доктор Георгиев Says:

  ПП: Много се извинявам за пропуските в предишнжтж мш мнение, но не ми остана време да го редактирам преди да го пусна, защото ме извикаха по спешност. Надявам се да бъда извинен от читателите на блога и те да съсредоточат върху изразените от мен възгледи и идеи, а не върху далеч не съвършената редакция! :)

 7. Владимир Старирадев Says:

  Уважаеми доц. Щерев,
  Не съм подробно запознат със системата на здравеопазването, но във връзка с лечението на сина ми Борис Старирадев в Клиниката по химиотерапия на Националната специализирана болница за активно лечение по онкология (НСБАЛО ЕАД) в Дървеница, София, се сблъсках със сериозни структурни проблеми при лечението на онкологични заболявания. На 06.03.2008г. оставих на служителка от деловодството на НС писмо до Вас, с което с майката на Борис Ви предоставяме копие от наше писмо до Министъра на здравеопазването с вх. номер в МЗ 94-00-14/04.03.2008г. относно тези проблеми Тъй като не съм сигурен дали то е стигнало до Вас, сега Ви го прилагам и в електронен формат. Поради това, че за решаването на част от проблемите виждаме необходимост и от нормативни изменения, както и организационни подобрения в Министерство на здравеопазването, преценихме, че е необходимо да се обърнем пряко към Министър Гайдарски с това писмо. Поради същата причина предоставихме копия от писмото и на представители на всички политически сили в Комисията по здравеопазване на Народното събрание.
  Доц. Щерев, моля Ви да се запознаете с приложеното писмо и да проследите в рамките на парламентарния контрол какви мерки предприема и/или възнамерява да предприеме в бъдеще Министър Радослав Гайдарски за решаване на описаните в писмото сериозни проблеми. Бих оценил високо и Ваша законодателна инициатива в Комисията по здравеопазване на НС за тяхното решаване. Вярвам, че като народен представител в парламентарна република сте в състояние и ще допринесете съществено за контрола и осигуряването на адекватното изпълнение от страна на изпълнителната власт на нейните задължения и отговорности в областта на здравеопазването, както и за отстраняване на описаните нормативни проблеми в здравната система.
  Предварително Ви благодаря за отделеното време и проявеното разбиране.
  С уважение, Владимир Борисов Старирадев
  Приложение: Писмо до Министър Р. Гайдарски вх. номер 94-00-14/04.03.2008г.
  Относно: Сериозни структурни проблеми при лечението на онкологични заболявания
  Уважаеми господин Министър,
  В края на юли 2007 г. синът ни Борис Старирадев, 28 годишен, бе опериран за отстраняване на тумор в главния мозък. Хистологичната му диагноза е: смесен глиален тумор, анапластичен олигоастроцитом - III степен по СЗО. Според световната статистика 75% от заболелите с такава диагноза не доживяват до края на първата година след откриването на тумора. Позволяваме си да се обърнем пряко към Вас по случая само защото правото на сина ни да му бъдат дадени всички възможни шансове да попадне в останалите 25% е реално застрашено поради сериозни структурни проблеми във функционирането на здравната система, към които намираме за нужно да привлечем вниманието Ви. Смятаме за свой граждански дълг да привлечем вниманието към тези проблеми и на Парламентарната комисия по здравеопазване с цел защита на интересите и на другите болни с подобни диагнози, поради което адресираме копие от това писмо и до представители на всички политически сили в комисията.
  Поради високата склонност към спонтанна анаплазия на въпросния вид злокачествени тумори, на сина ни бе препоръчано лъчелечение и химиолечение с Темодал. След проведено лъчелечение в Националната специализирана болница за активно лечение по онкология (НСБАЛО ЕАД) в Дървеница, София, от 26.11.2007г. в Клиниката по химиотерапия на същото лечебно заведение започна и лечение с Темодал с планирана продължителност от 6 месеца. Лекарството се отпуска с разрешение на Министерство на здравеопазването (МЗ), искано ежемесечно с представяне на протокол от страна на Клиниката по химиотерапия на НСБАЛО. Производителят на лекарството указва цикличност на приемането му от 28 дни, в първите 5 от които се приема предписаният за цикъла брой таблетки. Цикълът се повтаря всеки 28ми ден.
  Поводът да се обърнем към Вас е липсата на необходимата за навременно представяне в МЗ на протоколите адекватна организация в ръководената от доц. К. Тимчева Клиника по химиотерапия, която е причина вече втори пореден месец лекарството да се получава със сериозно закъснение. От началото на химиолечението на сина ни Темодал е доставен навреме само веднъж. Този единичен случай отдаваме по-скоро на някаква случайност, отколкото на добра организация, предвид пълния хаос, който цари в Клиниката по химиотерапия на НСБАЛО. Първото закъснение при доставянето на препарата бе сведено до 5 дни само благодарение на бързата реакция на г-жа Сн. Радованова - секретарка на ръководещата НСБАЛО доц. Петранка Траянова, както и на д-р Ръсина – н-к отдел “Лекарствен” на МЗ и д-р Велковска – експерт в него, които помолихме за съдействие за решаване на проблема. Към момента доставката на лекарството закъснява отново вече с 13 дни без яснота кога то ще бъде получено, въпреки многократните ни разговори с доц. Тимчева. Показателен е фактът, че при последния от тези разговори бяхме дори излъгани, че протокол за следващата доза е отдавна изпратен в МЗ, а впоследствие се оказа, че протоколът е изпратен седмица след този разговор (изпратен на 13.02.2008г.). В ръководената от доц. Тимчева Клиника по химиотерапия не е ясно дори чия е отговорността за своевременно изготвяне и изпращане на въпросните протоколи. А поради факта, че Темодал се приема по строго определена във времето схема, редовните закъснения в предоставянето на лекарството поставят под съмнение ефекта от лечението.
  Г-н Министър, освен субективният фактор, за тези забавяния очевидно допринася съществено и твърде усложнената и тромава процедура, която се следва всеки месец, за да бъде получено лекарството от болния. След като в МЗ е получен протокол от НСБАЛО и е взето решение от съответната комисия в МЗ, изминават 10-15 дни, докато лекарството бъде получено в болницата и то бъде предоставено на пациента. Доколкото разбираме, в този период се включва доста време за събиране на подписи на експерти и ръководители в МЗ, за чието съкращаване би могла да бъде осигурена от Вас самия по-добра организация. Процедурата се забавя допълнително и за да бъде предадена поръчка за доставка на съответна фирма-доставчик, за което също би могла да бъда създадена по-добра организация и нормативна уредба. Защо например не се предвиди възможност в аптеката на болницата да бъде постоянно налично минимално оборотно количество от лекарството, необходимо за лечението през следващия 28-дневен период, и то да бъде предоставяно на пациента веднага щом от МЗ бъде издадено съответното разрешение, а не след това да се чака още поне седмица за доставката му? При добра организация това оборотно количество ще може да се възстановява чрез съответна доставка без проблеми до издаването на ново разрешение от МЗ за предоставянето на следващата доза на пациента.
  Наред с горните организационни и нормативни неуредици не можем да пропуснем да споменем и изключително нелюбезното, грубо и пренебрежително отношение на повечето от лекарите в държавни болници към пациентите и близките им, което е недопустимо, особено при онкологични и други сериозни заболявания, за които от голямо значение за оздравяването е и избягването на допълнителни отрицателни емоции за болния. Във връзка с това считаме, че отношението на лекарите към пациентите би могло да се подобри значително в резултат на адекватна нормативна промяна, поставяща оценката и съответно заплащането и кариерното развитие на лекарите в зависимост от оценката на пациентите за отношението към тях на лекувалите ги лекари. За целта би могло например да се въведе нормативно задължение след края на лечението всеки пациент да попълва документ, в който да оценява отношението към него на лекувалия го лекар. За избягване притеснения на болните да пишат истината това естествено трябва да бъде организирано по начин, изключващ възможността лекарите да разберат кой каква оценка им е давал. Експертите Ви биха могли да помислят по въпроса.
  Г-н Министър, сигурно съществуват и много други възможности за подобряването на организацията и нормативната база за решаване на посочените проблеми. За целта са Ви предоставени правомощията да инициирате както съответни законови промени, така и изготвянето от МЗ на необходимите за изпълнението им подзаконови нормативни актове и Ваши заповеди. В името на конституционно гарантираното и заплатено със собствен труд добросъвестно лечение на всички данъкоплатци в страната Ви молим за адекватна реакция и вярваме, че ще проявите необходимата воля и ще вземете съответните мерки за отстраняване на описаните организационни и нормативни проблеми в системата на здравеопазването.
  Предварително Ви благодарим за отделеното време и проявеното разбиране.
  С уважение,
  Мария Иванова Старирадева и Владимир Борисов Старирадев

 8. kl.... Says:

  nie trabva da kre6time li 4e ne ni stigat parite.Med.sestrite umirat ot glad.v plovdiv masovo e taka .