Събитията в дясното пространство напоследък карат българското общество и медии да насочват внимание към очаквано обединение. В последно време станахме свидетели как определени кръговете около БСП и ДПС си организират по свой традиционен почин собствена маскирана „дясна коалиция”. Доскоро те вършеха това на местно ниво, залагайки на различни екзотични формации за обхващане на цялата власт в различните региони, сега този модел явно ще се прехвърли и на национално ниво. Може би е време автентичната дясна опозиция да се противопостави на подобни фасадни ходове като се насочи към по-активно взаимодействие. В противен случай остава опасността дясномислещите граждани отново да бъдат объркани и разделени от различни дирижирани коалиции с неясни принципи и ценности. И ако на предходни вотове подобно объркване просто е целяло отклоняване гласове и отслабване на дясноцентристкото представителството в парламента, то този път целта вероятно ще е доста „по-амбициозна.” А именно вкарване на политическа формация, която ще гарантира един вид „патерица” за съставяне на управление, обслужващо интереси твърде различни от тези на българските граждани, общество и европейския път на страната ни. Впрочем демокрацията свършва, щом дойде имитацията – имитацията на политически принципи, ценности и позиции. Лично аз продължавам да смятам, че евентуалното дясно обединение трябва да почива на ясни ценности и политическа принципност. Както вече съм писал тук само тази принципност защитава от пълното превръщане на политическия процес единствено в едно постоянно маскиране, смес от маркетинг, PR инициативи, имиджмейкинг и най-лошото – купуването на вота на гражданите. Неведнъж съм писал и че мястото, където се въплъщава тази принципност са програмите на политическите сили, които представляват своеобразен договор с избирателите.

Дясната политика не се изразява само в намаляване на данъчно-осигурителната тежест, въпреки че това е изключително важно, а и с отношението на управляващите към неправителствените организации и гражданските обединения, свободата на медиите, прозрачността в харченето на публичния ресурс, външната политика със защита на евроатлантическите ценности, равноправните отношения между държавния и общински чиновник и отделния гражданин, политика на децентрализация, истински реформи в образованието, здравеопазването и науката в България. Програмата на Българска нова демокрация обхваща ключови десни политики, от които се нуждае съвременното българско общество и развитието на държавата през следващите години. На тази база за БНД е ясно, че ще търси партньорство със всички десни сили, които споделят стремежа за идейно и принципно взаимодействие и коопериране на експертен потенциал, предлагащ дясноцентристката визия за развитието на България. От тази гледна точка е нормално общите действия да започнат между парламентарно представените партии, които със своите законодателни предложения и защитавани политики са показали, че притежават опит, експертен потенциал и практически, а не само на думи, застават зад десните принципи и ценности. Все повече се говори за създаване на нова обща дясна парламентарна група. Подобен ход не предполага претопяване и загуба на идентичност на съставните партии. Това няма да е обединение подобно на тези, които сформира БСП, в които всички партньори на партията-майка са обезличени. Сформирането на обща дясноцентристка парламентарна група ще даде възможност за демонстрация на реално взаимодействие, обмен на идеи, съгласуване на позиции и предприемане на общи инициативи, които да подготвят пътя за следващото дясноцентристко правителство. Представителите на БНД не искат участие в политиката на всяка цена и ние сме решени да потърсим широко дясно взаимодействие, което да гарантира не само влизане в парламента за четири години, но и създаването на дясноцентристко управление, което да реализира целенасочена дясна политика в продължение на поне два мандата. В тази връзка е необходимо е да се погледне напред и съобразявайки се с новите политически условия в България - член на ЕС и страна на завършилия преход - да се постави началото на формирането на българската нова десница. Десница не на политическите марки и десните лидери, а на дясномислещите граждани и прагматичните политики. Само ако истинското дясно пространство демонстрира готовността си за обща работа, ще бъде създадено усещането, че сегашното обществено-политическо статукво има своята алтернатива. Алтернатива, която при това е печеливша и си заслужава да бъде избрана. Вече няма съмнение, че е дошъл моментът да се сложи край на времето на дясното разделение и да се постави началото на съгласието и взаимодействието на прагматичните и мислещите българи в името на европейското развитието на България и благоденствието на нейните граждани.

 

11 Коментара за “Нова десница”

 1. Десен Says:

  Ако има обединение на десните то поне да е обединение на смислените десни, не всеки да протяга ръка към ГЕРБ дето се държат като надменни госпожици. Аз от Бойко Борисов нищо дясно не съм видял още освен приказките че е десен. Ясно е че герберите ще си ходят сами на вота но мислещите десни хора в момента нямат нормален избор.

 2. Martin Says:

  За това дали ще има нова група в дясно и въобще някакво дясно обединение преди вота е много важно кой ще стане новия лидер на СДС.

 3. Seemor Says:

  Mnogo dobro popadenie e tova izkazvane “как определени кръговете около БСП и ДПС си организират по свой традиционен почин собствена маскирана „дясна коалиция”. Slepi li sa horata da vidyat kakvo se kroi s tazi nova klika Napred. Dobre che vcehra sbaraha Kovachki, ma da vidim.

 4. Анонимен Says:

  Необходимо е обедиение не на марки и лидери обаче точно лидерите ще блокират пак това обединение. Не виждам как старите лица във всички партии ще се преглътнат един друг. По-вероятно е Първанов и Станишев да се разберат:)

 5. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ Says:

  А може би е нужно повече да се практикува Демокрацията и по-после да се мисли за автентичното дясно. Впрочем и автентичното ляво липсва, но мен най-много ме мъчи, че Демокрацията не само в либералната и форма, а по принцип, липсва най-вече в политиката.

  Нормално е вие, политиците да загубите облика си в позиционирането по оста ляво-дясно, след като години наред се разграничавате от собствените си избиратели, не ги чувате, не ги слушате, дори направо ги игнорирате. Моля, не разбирайте думите ми, като персонална нападка, говоря по принцип.
  Няма дясно, няма ляво без хората, на които следва да служите. Не ви имат много доверие. Аз също. Смятам, че е основателно.

  Вчера, погледнах Закона за енергийна ефективност и освен поредица от задължаващи мероприятия и мъглаво формулирани процедури, не видях нищо, което да генерира доверие към вас политиците.

  С държането ни настрана от големите и важни работи, които правите в наш интерес, вие политиците ни насадихте на пачи яйца. Съветвам ви да погледнете разговорът, който се получи по темата-смятам, че ще има какво да си припомните и ще разберете защо преди 18 години хората ви следваха и какво им обещавахте тогава. Какво беше направено после знаем, а резултат има - търсим автентичното, в този случай дясно.

 6. Martin Says:

  @Балтазар Иванович
  Донякъде съм съгласен с теб обаче с това няма ляво, няма дясно, има само хора единственото което се постига е да се отворят широко вратите за влизане на популизма.

 7. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ Says:

  Мартине, друго казах, а не това, което ми приписваш.

 8. МЕЛЕК Says:

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪБИТИЯТА В ДЯСНОТО ПРОСТРАНСТВО ПОВЕЧЕ ПРИЛИЧАТ НА ОЦЕЛЯВАНЕ, А НЕ НА ДЕЙСТВИЯ, ЗА ДА СЕ СПРЕ КОМУНИСТИЧЕСКО-ТУРСКАТА МАШИНА. ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА НИ ЧАКА НЕВИЖДАНО ПРАХОСВАНЕ НА МИЛИЯРДИ ЛЕВОВЕ ПО ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ. оТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОЕКТИ НИТО ЕДИН НЯМА ДА СТАНЕ, А ПАРИТЕ ЩЕ ПОТЪНАТ. тАЗИ ГОДИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ПОЧУВСТВАМЕ ДО КАКВО НИ ВОДИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД КАТО ИМ СВЪРШИ БЕЗГРИЖНИЯ ПЕРИОД, В КОЙТО ЖИВЕЕХМЕ НА КРЕДИТ. ГОСПОД ДА НИЕ НА ПОМОЩ!

 9. dassa Says:

  “Представителите на БНД не искат участие в политиката на всяка цена и ние сме решени да потърсим широко дясно взаимодействие, което да гарантира не само влизане в парламента за четири години, но и създаването на дясноцентристко управление, което да реализира целенасочена дясна политика в продължение на поне два мандата.”
  Доц. Щерев, казано от вас, това звучи нормално и честно казано ви вярвам.
  Но не мога да си представя подобна реплика да прозвучи от устата на някой ваш колега от БНД и да не предизвика най-малкото усмивка на състрадание, а в по-лошия случай - откровен присмех.

 10. Седесар Says:

  Нова десница с Мартин Димитров начело на СДС и обединяване на прагматичните десни политици, но не тея които са десни на думи само а тези които имат идеа какво е дясна политика и искат да я правят. Не може да има обединение в дясно без определено прочистване преди това!!!!!!!!!!

 11. Атанас Щерев Says:

  Do dassa
  Уважаема госпожо,
  Зная, че парен каша духа, но през 2001 г аз влязох в НДСВ със същите идеи, с които бях изключен от СДС през 1994 г. Сега съм удовлетворен от ценностите и идеите, защитавани от моите колеги от Българска нова демокрация. Отклонят ли се от тях, няма да се поколебая за миг и ще напусна и БНД.
  От 1990 г. защитавам активно правото за самоопределение и принадлежност на всеки гражданин на България като етнос, религия и политика. Работя активно за свободата на думите и печата и за развитието в България на силно гражданско общество. Искам да има равноправни отношения между държавния и общински чиновник и отделния гражданин. Поддържам политиката на сближаване между Европейския съюз, НАТО и България. Поддържам принципите на пазарната икономика и защитата на интересите на хората в неравностойно положение. Убеден защитник съм в борбата за екологична среда в нашата страна. Желая и излагам идеи за прозрачно финансиране на политическите партии. Ратувам за истински реформи в образованието, здравеопазването, науката, пенсионната система….
  Готов съм да работя с всеки, независимо какъв е бил и какъв е сега, ако споделя цитираните ценности, които определям като прагматични и дясноцентристки. Чувствам се свободен човек заради което понасям и търпя удари, но пък удовлетворението да изразяваш свободно мнението си е голямо!