Тази събота (15 ноември) в. Труд публикува интервю с Ноам Чомски, което ми направи сериозно впечатление. Първото нещо, на което обърнах внимание освен неслучайно изведеното от редакцията на вестника заглавие, беше твърде оскъдната биографична информация за Чомски. Вероятно това е обусловено от факта, че той е световноизвестен учен-лингвист и напоследък политически философ, който няма нужда от специално представяне. Все пак пропускането на някои детайли от неговата биографична история и особено факта, че в последните години е един от най-влиятелните интелектуални говорители и дори идеолози на лявото либертарианство и анархо-социализма, до голяма степен са накарали по-незапознатите читатели да приемат по-безкритично представените тези. Например, ако сме наясно с радикално левите и анархистични разбирания на Чомски, би била по-обяснима позицията му, че макар за света да е по-добре, че Америка е избрала Обама, далеч по-важна била победата на Ево Моралес в Боливия през 2006.  За тези, които са запознати с трудовете на Чомски, не е тайна, че в своите становища той тръгва от разбирането, че американското управление е лошо и всеки, който сътрудничи с това управление споделя същите негативни черти. Респективно всички, които са против американското правителство като Моралес, Чавес, Кастро и още цяла плеяда от лидери със съмнителни методи на управление по целия свят, се радват на симпатиите на именития учен.

 Това, което обаче ми направи най-силно впечатление в интервюто, бе тезата, че България е направила голяма грешка с присъединяването си към НАТО. Според Чомски страната ни е можела да постъпи като Австрия и да остане вън от Североатлантическия алианс. Подобно мнение на един признат учен с оригинални идеи и подход за обяснение на социалните взаимодействия и на международните отношения показва, че когато човек не е запознат с историческия път на даден регион и държава може да направи доста грешни заключения. Новата история на Балканите започва с политическата битка между Великите сили за наследството на Османската империя. В тази битка в края на XIX в. Русия, използвайки своята военна мощ и моралното оправдание за водене на освободителна мисия, успява в най-голяма степен да разпростре влиянието си в този регион. Разбира се, западните Велики сили не изоставят своите интереси тук. Вече 130 години съдбата на балканските народи се определя от противоборството на интересите на западните държави и Русия. На свой ред обаче България исторически принадлежи към Европа – нашите земи са част от люлката на европейската цивилизация. В допълнение трябва да имаме самочувствие, че ранната българска държава е дала и на Русия писменост, православие и държавност. От тази гледна точка след 50 години съюз със агресивни западни държави и 50 години съюз със Съветска Русия българския народ има не само правото, но и способността да направи обективен избор за това в какъв съвременен алианс на държави да се включи. Най-малкото в исторически план ние имаме опита от сътрудничество и с двете страни на тази алтернатива. Трябва да се отбележи обаче нещо изключително важно и то е , че за първи път от своето освобождение насам България е във военнополитически съюз с демократични държави. Това участие, според мен, е гаранция за обединена безопасност, но по-важното, е гаранция за демократичното развитие на страната ни занапред. Сега, когато страната ни е изправена на кръстопът между развитието на реална или на фасадна демокрация тази гаранция е от изключителна важност. Ние не се нуждаем от експериментите, подобни на Движение за социализъм на Ево Моралес. Можем да му пожелаем добър път, но това за нас е изминат път и то с неособено положителни последици. И ако засега Моралес буди интерес със своята лична и политическа ексцентричност, то след някоя година светът може да насочи погледите си към Боливия заради налагане на авторитаризъм и погазване на демократични права на гражданите. Неща, от които България е далеч по-защитена най-вече, заради своето членство в НАТО и ЕС.

 

10 Коментара за “Ноам Чомски за членството на България в НАТО”

 1. Валери Стоянов Says:

  Доста меко сте се изказали за Ноам Чомски. Вярно е, че идеите му са оригинални обаче пък някои от тях са толкова утопични и левичарски, че са дори опасни. Това за НАТО просто хич не ме изненадва. Добре поне, че не е казал че е нужно създаването на нов пан-световен пакт на “силите на доброто” срещу империализма, който да включи Русия, Корея, Иран, Боливия, Венецуела, Куба и всички останали желаещи демократи.

 2. Анонимен Says:

  Всичко е въпрос на гледна точка. Като погледнеш от едната страна някои неща не излеждат много демократични. Обърнеш ли се от другата пък е точно обратното. Нещо като актуалния въпрос терористи или борци за свобода. Тук е променен на диктатори или истински демократи. Чомски в много неща е прав, че гледа накриво а не като както той обича да се изразява като{проституиращ интелектуалец}

 3. Freeman Says:

  Те пък намерили кого да питат за членството ни в НАТО. Егати нагласените медии ей. Следващият път да питат Ху Дзинтао за капитализма в Америка.

 4. Anti-antiglobalist Says:

  Zabelejete samo dva dni po-kasno koy podhvashta sashtata teza za tova? Dobriat star chichko Volen. http://news.ibox.bg/news/id_672760060

 5. Dimitre Kolev Says:

  Chomski otdavna e edin ot nay-izyavenite kritici na amerikanskoto obshtestvo i amerikanskata vanshna politika. Nikak ne e chudno otnoshenieto mu kym NATO pri polojenie, che e mnogo ubeden proklamator na antiglobalizma. No inache dokolkoto az sym zapoznat s nyakoi negovi raboti toy dobre poznava procesite v Latinska Amerika i ne sledi mnogo kakvo se sluchva v Iztochna Evropa. Za Bulgaria ryadko govori vaobshte i edva li ya poznava. Kato se saberat tezi dve neshta i stavya savsem obiasnima izcepkata mu.

 6. Бокко Says:

  И на други места съм изразявал това мнение, че натикапиталистическата критиката на Чомски е морална, но иманентна. Едно е да си американски гражданин и да критикуващ действията на собственото си правителство. Съвсем друго е да си гражданин на бивша комунистическа държава и да правиш същото с реториката на ВОленчо например.

 7. Democrat Says:

  Chomski da malchi i da se pravi nyakade drugade na lyav intelektualec. Na Bulgaria NATO naistina e po-nujno dori i ot ES, zashtoto ni pomaga da se otdalechim ot orbitata na Rusia i da se priblijim kam savremennata svobodna civilizacia. Ako sreshtu tova uchastvame tuk tame v mejdunarodni misii i plashtame masrafa za tyah, to si struva vseki lev/evro/dolar. Ama niakoi kuhi tikvi u nas ne mogat da go proumeyat tova.

 8. Ангел Грънчаров Says:

  Чомски е американският професор Вучков, така че няма смисъл да се гледа сериозно на казаното от него. Той просто не може да си контролира езика. Прочу се напоследък с това, че поздрави Хизбула за това, че бомбардира израелски селища, а сам той е евреин. Човекът се нуждае от лечение, ала нека да си бесней. Такива са безобидни. Това, че идол не левите са такива като Вучков и Чомски показва в каква идейна безпътица са…

 9. "нецензурен израз" балканска шашава Says:

  БГ е оставена от НАТО за втори път след Натовските бомбардировки на Югославия в “театъра на военните действия”. Ако за уважаемия блогар това е равностойно на “сигурност”, то той е извратн, мазохист и садист. Аз не съм. ДолуНАТО! Не на войната! Чомски е мозък! Респект!

 10. БОРКО Says:

  ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНО Е, ЧЕ БЛОГАРЯТ ТУКА СЕ СТРЕМИ ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ УМНИТЕ И СЪДЪРЖАТЕЛНИ АНАЛИЗИ НА НОАМ ЧОМСКИ, КАТО СЕ СТРЕМИ ДА ГИ ЗАМЕСТИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА СЪЗДАДЕ СОБСТВЕНО ИМЕ. ЕДИН БЕЗУСПЕШЕН И ОЩЕ ПО-СМЕШЕН ЕКСПЕРИМЕНТ. ПОДОБНИ ОТВЛИЧАНИЯ НА ВНИМАНИЕТО ОТ СТАТИИ СА ЖАЛКИ ОПИТИ ЗА ПРОПАГАНДА И РЕВИЗИОНИЗЪМ, ПОДЦЕНЯВАНЕ НА УМСТВЕНИЯ КАПАЦИТЕТ НА БЪЛГАРЧЕТАТА.