В медиите вчера се появи една притеснителна новина, изказана от вицепремиера Меглена Плугчиева. Става дума за нейния призив да отпадне забраната за износ на българска дървесина в страни извън ЕС. Повече по позицията на г-жа Плугчиева може да прочетете от Дарик нюз. Оказва се обаче, че нейното мнение не е просто изказано политическо становище за публично “опипване на почвата”. Тази позиция ще бъде подплатена и от предложения за законови промени, които се подготвят от експертите на Държавна агенция по горите. По темата можете да прочете материалите в интернет изданието на в. Дневник и в информационния сайт Mediapool.bg. Моя проверка установи, че в деловодството на Народното събрание все още няма внесен подобен законопроект. Факт е обаче, че управляващите може тихомълком да го вкарат и той да мине с подкрепата на мнозинството, без да му се даде почти никаква публичност. Смятам обаче, че българското гражданско общество трябва да реагира моментално по този въпрос. От начина на неговото решаване зависи бъдещето на българската природа и адекватната закрила на българската гора като едно от най-ценните национални богатства на България.

Искам да припомня, че решението за мораториум за износ на дървесина за страни извън ЕС беше продиктувано от добилите фрапиращи размери опожарявания на гори с цел по-късно подлагане на сеч. Именно поради тази причина в началото на тази година заедно с г-жа Ваня Цветкова и колегите ми от Българска нова демокрация внесохме законопроект за изменение допълнение на Закона на горите. Неговата идея беше да се установи изрична правна забрана за износ на необработен дървен материал за държави извън страните членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария. Премахването на тази забрана сега е равносилно на даването на кибрит в ръцете на “дървената” мафия.

В допълнение трябва да кажа, че решението за забрана за износа е от полза и за българската дървообработваща промишленост. През последните години анализите сочат трайна тенденция за увеличаване на вноса на дървен материал поради недостига му на българския пазар. В същото време, по официални данни, поне преди влизането ни в ЕС, годишно се изнасят над 400 хил. тона необработена дървесина. Това поставя в неравностойно положение българските производители и прави недостатъчно конкурентноспособни техните стоки на националния и международния пазар.

Нека обаче да разгледаме аргумента на г-жа Плугчиева. Тя заявява, че в условията на криза не може да има подобно ограничение, защото това лишавало българските компании от реализацията на продуктите си на външни пазари. Подобно твърдение е лишено от логика. На първо място, трябва да се попитаме до там ли е опряло правителството, че да смята, че с българските гори може да смекчи ефектите от кризата. На второ място, не става ясно как забраната за износ на сурова дървесина повлиява на износа на продукцията на родните фирми. В единия случай става въпрос за почти необработен природен ресурс, а в другия за обработен продукт (например под формата на мебели). С други думи – интересите на кои фирми се защитават – на тези, занимаващи се със сеч на дървен материал, или на тези, които произвеждат нещо от този дървен материал? В крайна сметка, ако от износа на един тон суров материал се печелят десет единици, то от еквивалента на един тон обработена продукция под формата на мебели примерно се получават 100 единици. Кое от двете е от по-голяма полза за българската икономика в ситуация на криза?

Но дори и да приемем, че премахването на забраната се отрази благоприятно на дърводобивния сектор, отново трябва да си зададем един въпрос. Дали краткосрочните икономически ползи си струват за сметка на дългосрочните трайни вреди, които  ще се нанесат на българската природа? Ето това е въпросът, който трябва да активизира екологичните организации в страната и цялото ни общество, за да не се позволи подобен законопроект да бъде приет.

6 Коментара за “Гори!”

 1. Михаил Says:

  Много сложни причини се търсят в последните три параграфа.
  Както знаем, обикновено най-простото обяснение е вярно. В случая то е: Наближават избори и трябват пари. “Дървената мафия” ще разполага с големи финансови средства и ще е пряко зависима от нас. Следователно ще ни финансира.
  1+1=2

 2. Горолюб Says:

  Тези хора за да останат на власт са готови да погубят страната. То право се казва че там дето комунист стъпне трева не никне. Сега като чета това е по добре да се вика там където комунист мине гора и природа не остава!!!!!!!

 3. Жоро Says:

  Какви дървета, какви екологични организации. Те половината са създадени от другарите, за да им изпълняват заръките.

 4. Девин Says:

  Ако искаме да имаме гори, наша дървесина изобщо не трябва да се изнася. Който иска да прави мебели, да направи фабрика в България.

 5. Загрижен Says:

  Вижто този материал:

  От 1998 до 2003 г. над 40 процента от дървесината в България е добита незаконно. През последните години незаконното изсичане е намаляло, но на дневен ред са заменките на стотици хиляди декари гори. Това сочат проучвания на Световния фонд за дивата природа в България – WWF.
  Изводите на организацията са формирани от сравнението между данните от митниците за износ на дървесина, статистическите данни за дървопреработването в страната и официалните данни за дърводобива.
  Авторите описват схемата по следния начин: „Някой влиза в гората и сече, някой си затваря очите и позволява това да се случи и после някой продава тази дървесина. Не се внасят никакви такси в държавния бюджет. Печалбите са десетки проценти. И се разпределят по веригата на дървената мафия.”
  Част от персонажите във веригата са роми, но за да съществува подобен феномен, неминуемо трябва да има подкрепа и на най-високо ниво, е друг извод в доклада. Една четвърт от заетите в бранша са заявили, че има феномен „горска мафия” и че има корупция в дърводобива. В същото време от ръководните нива са дали да се разбере, че проучването на неправителствената организация не е добре дошло.
  Политическият чадър е факт, убедени са авторите на документа. Те дават следния пример: горските стражари реагирали адекватно при нашумелия преди време случай в Самоков, когато роми безразборно сечаха гората и продаваха, за няколко дни положението е било овладяно. Седмица след това дошло нареждане горската стража в района на Самоков да бъде отстранена и всичко продължило постарому.
  Ако го няма пазарът на незаконната търговия, ако го няма интересът да се търгува с дървесина без документи, няма да има и незаконно изсичане на гори. Но печалбата е от порядъка на десетки проценти и докато я има, ще се намират и заинтересовани да я получават, сочат от WWF.

 6. Федаин Says:

  Гората може да я спаси само мораториум върху износа на всякаква дървесина.Да им кажат на копелетата - Изгорихте гората- няма суровина, няма добив за износ.Но едва ли ще стане с което пак си идваме на тезата че само комунистите управляваха тая държава като своя. Всички останали се държат с нея като укопатори. Включително и посткомунистическия ерзац