Предлагам на вниманието на всички заинтересовани предложението ми за  Законопроект за обществените фондове в здравеопазването.

В последната седмица в общественото пространство се разгоря сериозна полемика по темата какъв да бъде механизмът за разпределяне на отпуснатите от държавата средства за ин витро процедури. Разногласията бяха предизвикани най-вече от желанието това да бъде регламентирано по най-добрия за пациентите начин – без конфликт на интереси, при осигурено прозрачно управление, отчетност и пациентски контрол. Само така може да се гарантира, че отпуснатите средства ще отидат реално по предназначение за нуждаещите се български жени и двойки и с тях няма да се злоупотреби. Моето мнение е в съзвучие с досега изказаните позиции за необходимостта от бързо изработване на прозрачен и ефективен механизъм за разпределение на отпусканите от държавата средства. Единственото различие произтича от разбирането ми, че е нужно създаването на специален закон, който да регулира работата на всеки един бъдещ публичен фонд, разпределящ ресурс за дадено заболяване от обществена значимост.

 

6 Коментара за “Предложението ми за законопроект за обществените фондове в здравеопазването”

 1. Мария Says:

  Ние сме съгласни на всичко само по-бързо да бъде намерено решение и въобще да бъде намерено решение, а не тези пари да си останат в държавата. Един нов законопроект просто ще забави процеса.

 2. Alex Says:

  @ Мария По добре да се почака, отколкото да се правят глупости. Може би предпочиташ Стаменов и Първанова да си разделят парите. В момента с този измислен фонд парите ще се разоределят на око без никакви стандарти и правила. Който е в комисията ще определя правилата. Това е крайно неправилно.

 3. Мария Says:

  Алекс разбра се, че не е чиста работата на първия законопроект и трябва да се поправят нещата. Аз нямам нищо против да се приеме и законопроекта на д-р Щерев макар да не разбирам в дълбочина всички негови плюсове. Това което обаче искаме ние жените с репродуктивни проблеми е поилитиците да не се препират , а бързо да намерят решение и тези пари за инвитро да влезнат в употреба. Изпитанията и чакането което сме понесли ни кара да се нетърпеливи и да виждаме надежда в тези отпуснати пари за инвитро. Стискам палци за бързо решение и това ми ще ми е пожеланието довечера на Бъдни вечер.

 4. Дора Ангелова Says:

  Г-н Щерев ако зьаконопроекта ви не мине помогнете поне да се поправи пъвото предложение на Първанова и убедете другите депутати да го подкрепят, защото жените които не могат да имат деца очакват тези пари да влезнат в употреба. Фонда на Първанова цели облагодетелстване, но все си мисля че експертите от различните сили могат да поправят законопроекта и той да отговаря на изискванията които сте писали горе.

 5. Анонимен Says:

  Nas ne ni interesuvat zakonoproekti, nie prosto iskame da imame deca!!!

 6. д-р Х Says:

  Добре че се намери някой със смелост да се противопостави на тази глупост на Първанова. Дано разума надделее сега като има и това предложение. Ама те другарите си имат и те собствени планове. И все пак за много години !