Предлагам на вашето внимание текста на интервю, което дадох за в. Труд в края на миналата седмица (публикувано на 19 декември):

Една изпусната обидна реплика към стерилни жени по време на заседание на здравната комисия тресе парламента от няколко дни, институцията е на дъното на общественото доверие. Докъде ще стигне този скандал доц. Щерев?

В парламента има достойни, мислещи и интелигентни хора. Не може всички да бъдат приравнявани и да са заедно в кюпа. Гражданите и медиите са прави в тезата си, че щом част от депутатите се държат унизително, те не правят разлика между нас. А тези хора хвърлят петно върху цялата институция.

И петното беше хвърлено от депутат.Кой каза обидната реплика?

Да, петното върху Народното събрание вече е хвърлено с поведението на някои хора от здравната комисия. Кой е депутатът, изпуснал обидната реплика, трябва той сам да си каже. Но тук нали разбирате, че има и интрига. Не може колегите Лъчезар Иванов, Симеон Василев и Антония Първанова да твърдят, че са чули, пък после да увъртат. Като са го чули този човек, да го кажат.

Г-жа Първанова си позволи да посочи един човек, който се оказа, че няма вина в случая. Как приемате този публичен линч срещу Симеон Василев?

Тази нейна позиция бе грешка. И г-жа Първанова не постъпи почтено по много показатели в тази история.

Сигурно е имала цели?

Разбира се, че има гнили цели тук. Г-жа Зашева от фондация “Зачатие”ми каза, че е г-жа Първанова е дала в последния момент два законови текста, свързани с фонда за “ин витро”, а точно в тях е описано как ще се сключват договори с търговски фирми, продаващи лекарства. Зашева буквално ми каза, че пациентската организация “Зачатие”, която тя оглавява, е използвана от г-жа Първанова, за да прокара в определена насока фонда.

Вие поинтересувахте ли се повече около това?

Същото нещо ми спомена и доц. Китов, шеф на здравната комисия. От правния отдел на НС му казали, че тези два текста са конфликт на интереси и създават възможности за корупционна практика. Само че г-жа Първанова е настояла текстовете да останат.

При влизането й днес (18 декември) в пленарната зала, г-жа Първанова е била посрещната с обидни реплики от страна на депутатите от всички цветове.

Това не е редно, но показва отношение към недостойното й поведение спрямо колегите. Знаете ли, аз съм избрал да бъда политик. И трябва да съм готов да понеса всичко, което говорят за мен, но с аргументи. Освен това и аз трябва да мога кажа своята позиция.

И вие бяхте сред заподозрените в случая -ще ставате ли шеф на “Майчин дом”, както твърдят, ще има ли насочени милиони от този фонд и към вашата клиника?

Няма да ставам шеф на “Майчин дом”, защото това е конфликт на интереси - притежавам 51% от акциите на елитна частна болница. От 1975 г. съм преподавател в Медицинския университет и след като напусна парламента, ще отида пак там.

Добре, но случайно ли е това, че НДСВ има интерес от създаването на такъв фонд?

Не мога да го докажа. Но според проекта “Първанова” е възможно във фонда да влязат определени хора от определени клиники в ръководството му. Може да се предположи, че неформално на някой от тях ще се каже месечно да отделя пари за спонсориране на някаква дейност. И ако човекът откаже, той веднага може да бъде отстранен от харченето на тези пари. Това от своя страна ще означава, че пациенти, които искат да отидат в тази клиника, няма да могат.

Вие какво предлагате?

Ние от БНД предлагаме законопроект, в който пациентите да решават в коя клиника да отидат. А не обратното като в проекта на г-жа Първанова, което е типичен начин на разсъждение от времето на социализма.

Този скандал още не е затихнал, а друг разбуни парламента - за коледните премии. Вие ще вземете ли тези 2000 лв., които се раздават?

Депутат съм вече в три парламента и разбрах нещо – да, мога да бъда полезен, но аз не заслужавам тези пари от Народното събрание. Още от началото на 40-я парламент реших: всички пари, които получавам, вкл. и коледни надбавки, ги слагам в обща сметка. Тя е за читалища, детски домове и градини. От НС не ползвам нито стотинка, дори и за коли за командировки. Имам си достатъчно собствени доходи от частната клиника, които обявявам редовно всяка година.

Не всеки има такива доходи, а и 2000 лв. бонус в момент на криза не изглеждат добре. Всъщност хората казват, че не ги заслужавате.

Да, и затова не мога да коментирам как ще постъпят колегите ми, както и дали ги заслужаваме. Преценил съм, че не ги заслужавам, защото смятам, че работата ми е неефективна. Дори в миналото НС, когато бях в управляващата партия НДСВ, не ми беше позволено да продължа реформата в здравеопазването. Затова и ги напуснах. Не приемам хората да плащат данъци и от тях да се събират пари, за да ми се плаща на мен. Без да съм ефективен.

Има ли логика изразеното мнение на проф. Любен Корнезов, който каза преди ден в “Труд”, че “тези избори ще са последен валс за НДСВ”?

За мен и колегите ми от БНД НДСВ е приключен проект. Той повече не би могъл да има развитие. Сигурно проф. Корнезов перифразира точно такова мнение, макар че контекстът му е друг - в управляващата триада има търкания и се оценяват един друг.

В опозицията също “ври и кипи”. Димитър Абаджиев и Яне Янев лансираха идеята за създаване на интерпарламентарен десен съюз с председател депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Възможно ли е това?

Защо не и какво лошо има в това? Участието на ГЕРБ в бъдещото управление на страната е сигурно, макар и това да не стане самостоятелно. В БНД смятаме, че група от 40-50 депутати заедно с ГЕРБ може да участва в коалиционно управление на страната и това ще е шансът за България.

Особено в условия на криза. А това трябва да се подготви още от сега.

Създаде се нова ПГ “Напред”, свързваща се с бизнесмена Христо Ковачки. Като прибавим и идеята, която току-що развихте, не мислите ли, че така и Ковачки, и Бойко Борисов влизат през задния вход в парламента още сега?

Такива интерпретации не мога да направя. Тук обаче по-скоро има други съмнения - за влияние.

Уточнете какви.

На всички политически сили, които имат влияние върху такава група като “Напред”.

Знаете мисълта – “По делата им ще ги познаете”. Ще видим тепърва какви са целите им. Но обикновено такива “десни” сили се създават, за да дърпат десни гласове.

Докъде стигнаха преговорите между десните партии в парламента? Ще се осъществи ли идеята за общ десен съюз?

Преговорите текат. Ние от БНД споделяме мнението, че трябва да има дясно обединение, но на база идеи и ценности, а не около личности. Ако това не стане, каквото и обединение да има, то ще е без резултат.

5 Коментара за “Интервю за в. Труд”

 1. Вени Г. Says:

  Поздравления, д-р Щерев, и моите уважения!

 2. Anton Says:

  Bravo. Tova interview pokazva pone malko blagoprilichie i razumnost po vreme na povsemestna deputatska naglost. Respect

 3. Нико Says:

  Антония първанова трябва да я бият с пръчки вързана за фонтана пред президентството или пред офиса на еврофутбол:)

 4. Dimitre Kolev Says:

  Ryadko se chuva Bulgarski deputat da priznava che se otkazva ot zaplatata si, zashtoto ne se schita za efektiven v parlamentarnata si deynost. Povedenieto vi e poveche ot dostoyno. Ako i drugi narodno predstaviteli posledvat tozi primer moje i da tragnat da se poopravyat neshtata. Nyamam predvid tezi populistki neshta za zaplatite, a za tova, che deputatite tryabva da obrashtat vnimanie kolko efektivna e rabotata im i dali tya vodi do po-dobro zakonodatelstvo. A ne prosto da sa glasuvashti mashinki bez idei i bez zapoznavane s problemite po razlichnite zakoni.

 5. Сашко Says:

  Как няма да искат НДСВ този фонд. Ми те завалийките са я така закъсали, че всяка стотинчица до която могат да се докопат ще им е от полза за изборите. Голямо пазаруване се задава през 2005 г.