С една реплика към г-жа Валерия Велева от в-к Труд искам да отговоря и на коментара на Мия от 14 ноември 2007                            

  Уважаема г-жо Велева,
      
 В статията си във в-к „Труд”от 04.11.2007 г. се вижда, че изпитвате  омраза към г-н Сакскобургготски и НДСВ. Тъй като Вие сте един от най-добрите журналисти във в-к „Труд” – един уважаван всекидневник, искам да Ви кажа, че омразата е лош съветник и пречи на всеки един да бъде обективен.

Със следващите редове искам да Ви посоча, че не сте права, уважаема госпожо Велева, и не е права и редакцията, която представлявате.

В резултат на управлението на НДСВ 2001-2005 г. изчезна двуполюсния модел, който съществуваше дотогава. Продължи финансовата и икономическа стабилност, въпреки обратните очаквания, както многократно беше писано в този период от време. Повиши се благосъстоянието на хората и значително бяха подобрени условията за бизнес и конкурентноспособността. България беше приета в НАТО и нека да отбележа, че за първи път от времето на Третата Българска Държава, влезохме в политически и военен съюз с демократични държави. Продължиха добросъседските отношения и тези със страните от Европейския съюз, което допринесе за приемането ни в ЕС без предпазни клаузи. И тук заслугите на г-н Сакскобургготски и НДСВ са неоспорими. За да се осъществи приемането на България в Европейския съюз през 2005 г. беше сформирана компромисната, но единствено възможна тройна коалиция между две либерални и една социалистическа партия. Животът показа правилността на тази теза. Само два месеца по-късно подобни условия наложиха също такъв компромис в Германия.

За да се запази икономическата и финансова стабилност и не без натиска и помощта от страна на либералните партии в коалицията и по-специално на НДСВ, правителството, в което участват и социалисти, отстоя редица десни мерки. Въпреки различните мнения, през втората половина на управлението на НДСВ и по-късно на тройната коалиция продължи строителството на магистрали у нас. През мандат 2001-2005 беше провеждана истински реформирана социална политика, което доведе до драстично намаляване на безработицата и задържането и на ниски нива по-късно. Тези успехи са неоспорими и благодарение на правителствата на г-н Сакскобургготски и г-н Станишев, на усилията на всички министри в двата кабинета и подкрепящите ги депутати, а също така и политическите ръководства на съответните партии.

Когато говорим за успехите трябва разбира се да посочим и недостатъците на управленията, в които участва НДСВ, за да бъде намерен истински баланс.

По време на правителството на г-н Сакскобургготски наистина бяха забавени приватизационни процедури, не се намери политическа воля за приватизацията на Булгартабак. Всички знаем, че това се държеше на псевдо-либералния подход от страна на ДПС. Държавната администрация се разду уж за нуждите на присъединяването ни към Европейския съюз, не се проведоха никакви реформи в областта на образованието, здравеопазването, службите за сигурност и вътрешните работи. Естествено е, че липсата на тези реформи през 2001-2005 г. доведоха до усложнения, на които “берем” плодовете днес (стачката на учителите).

След приемането на България в Европейския съюз правителството на г-н Станишев стана по-предпазливо (то получи удари предимно от социалистическата партия; предишен лидер на БСП се оказа агент на ДС; налице е непопулярна сред партийните членове реторика за НАТО и ЕС; предприети бяха десни, непопулярни за социалистите икономически мерки и т.н.) Тези колебания на управлението на г-н Станишев, независимо от обективните причини за това, забавят икономическото развитие на страната и натрупването на финансов ресурс, за да се задоволят очакванията на хората за по-добър живот в Европейския съюз. НДСВ и тройната коалиция се оказаха удачни проекти за крайния етап на прехода. Преходът обаче според мен свърши на 01 януари 2007 г. Сега се нуждаем от нови проекти, нови идеи и нова кауза и тя трябва задължително да включва благоденствието на българския народ.

Дясноцентристките идеи нямат алтернатива в България днес, защото единствено тяхната реализация ще доведе до икономически резултати, даващи възможност за благоденствие и повишени доходи на всички български граждани.
       
Това е спорът в НДСВ, г-жо Велева, и този спор не е отрицание на направеното досега, а бележи нов етап в мисленето за развитието на страната.

3 Коментара за “За ролята на НДСВ в българския политически живот (успехи и недостатъци)”

  1. Mia Says:

    Д-р Щерев, аз съм съгласна с успехите, които НДСВ постигна по време на своето управление, съгласна съм. Не съм сигурно, че напредъка на България през 2001-2005 се дължи само на вашето управление, но поне не може да се отрече, че това правителство създаде предпоставки за благоприятна среда за развитие на бизнеса и по-голям просперитет. Това, което ме разочарова е, че вие, като казвам вие имам предвид всички представители на тази партия, нямахте смелостта да я направите една наистина дясна либерална сила в България, а слушахте послушно Сакскобурготски. Това според и ще изяде главата на НДСВ. Защото когато имаше възможност да се утвърдите за дълго като една наистина рационална формация в дясно-център-а, макар и не с толкова големи, каквито бяхте през 2001 (но тогава по един неестенствен според мен начин), вие предпочетохте да не заложите на либералните принципи в политиката и икономиката, а да се държите като партия от най-неприятен лидерски тип. Дори ГЕРБ бледнее пред това, но е жалко, защото със сигурност през 2005 г. НДСВ разполагаше с по-големи професионалисти и някое и друго популярно политическо лице (освен царя), отколкото ГЕРБ в момента (които си имат само ББ и банда от бивши полицаи без акъл).

  2. Mia Says:

    Само едно допълнение: учудва ме малко, че смегчавате тона по отношение на СС (и двамата), досега ми бяхте симпатичен главно поради факта, че единствен имахте смелостта да се опълчите срещу лидера си и да назовавате някои проблеми “право куме в очи”.

  3. АВТОР Says:

    Сит на гладен не вярва. В България и обратното важи с пълна сила. Онези, които си подобриха материалното положение по време на управлението на СС не излязоха да гласуват. Другите обаче не ви подкрепиха за втори път, защото и гладния не вярва на сития. Как хора с двуцифрени пенсии и трицифрени заплати да повярват на Милен Велчев, Кушлуков, Севлиевски, Тонито Първанова и всички други знайни и незнайни активисти на НДСВ, които се облажиха от властта? Опитите за премахване на вредителите в НДСВ-то закъсняха. Май това ви беше единствената грешка. Но е фатална.