Вчера за пореден път работещите в Кремиковци протестираха в центъра на София. Демонстрации продължат и днес. Продължава също и агонията на предприятието, защото точно преди избори никой от управляващите няма смелост за решителни действия. Така както никой не обича истината, когато тя не е лицеприятна. В последната година сме свидетели единствено на замитане “под килима” на проблемите в Кремиковци и отлагане на каквото и да е рационално решение. Постоянно текат някакви несериозни обещания за намирането на уж сериозни инвеститори. Не се повдига обаче въпросът възможно ли е въобще бившия социалистически гигант да продължи да съществува в сегашния си вид.

За да отговорим поне частично на него, трябва да се запитаме какво представлява Кремиковци. Първото нещо, което знаем е, че това е завод, строен в “дръзките” години на социализма, без суровинна база и с технологии, обречени на бързо морално остаряване и неефективност. Предприятието е изградено в противовес с всякакви екологични норми съобразени с географското му положение в котловинно поле. Освен това металургията е стратегически отрасъл, който може да се развива само от силна национална икономика или от кооперирани държави. С рухването на СИВ, затварянето на плановите социалистически икономики и загубата на конкурентното предимство от доставките на евтини, бартерни, съветски суровини България се оказва в тежката ситуация да поддържа един металургичен гигант,който се нуждае задължително от екологично саниране. Това поддържане се оказва напълно изкуствено. От години Кремиковци функционира на базата на натрупване на задължения на ток, газ, транспортни услуги от БДЖ и т.н., които държавата периодично покрива, за да няма социални сътресения от евентуално преустановяване на дейността. Освен това липсва спазването на каквито и да е екологични норми. В добавка сегашната глобална криза напълно свива възможностите предприятието да реализира своята продукция. На този мрачен фон обаче единственото, което прави правителството, е да заблуждава работещите в Кремиковци и да отлага за след изборите неминуемото. Синдикатите също се включват в тези заблуди като на свой ред предлагат невъзможни за изпълнение схеми, които най-често граничат с абсурда. 

Истината, която всички знаят, но никой не признава е, че Кремиковци трябва да се подготви за ликвидация. Паралелно с тази подготовка е нужно незабавно стартиране на поетапна преквалификация на всички работниците. Тези хора не могат да бъдат оставени на произвола на съдбата, трябва да бъдат обезщетени, но по-важното е да бъдат подготвени за пазара на труда. Не на последно място трябва публично да се дискутира бъдещето на спрения комбинат и теренът, на който се намира. Щом се очаква земята под Кремиковци занапред да бъде много атрактивна и апетитна за потенциални инвеститори в имоти, то трябва ясно да се заложи, че част от приходите ще отидат за социални и преквалификационни програми за сегашните работници и техните семейства. Всичко останало би било следване на познати корупционни схеми. Заключението е ясно - със сигурност едно планирано ликвидиране с конкретни етапи, обезщетения и квалификационни програми би била далеч по-добър изход, отколкото една продължителна агония с постоянни лъжи и напразни надежди за хората от Кремиковци.

3 Коментара за “Кремиковци”

 1. Венцислав Паламаров Says:

  Мнозина се осмеляват да кажат, че Кремиковци повече не може да съществува. Това обаче е единствения възможен изход. Иначе по социалистически българските данъкоплатци могат да продължат да си издържат предприятието вовеки. Трябва в действителност социален план за ликвидация, а не социален план за изкуствено подържане. Вече това подържане прилича на държане на мъртвец на изкуствено дишане.

 2. IWANOW Says:

  В Кремиковци от няколко годи ни не се произвеждат следните продукти;
  1.Бетонно желязо
  2.Квадратна заготовка
  3.Крьгла заготовка
  В.Захариев нарязал ст.250 и ст. 950-500 на скрап. НА тези агрегати се произвеждат горепосо4ените продукти.
  От няколко години Производство студено валцуване не работи. В Бьлгария не се произвежат следните продукти;
  1.Студеновалзувани лист,рулони и ленти
  2.Поцинкована ламарина
  3.Профилирана ламарина
  4.Бяло тенеке
  5.Ламарина с пластм.покритие
  В Кремиковци се произвеждат единствено горещовалцувани рулони- 10-40 х.т | на месец. ,при технологи4на вьзможност 140х.т. Екологи4ни сьорьжения при сегашната технология не могат да работят ,поради силно запрашената среда. Трябва нова технология ,но с нова техника и в нови сгради,халета. Сега на покривите има прах 50см,кьдето растат треви и храсти,падат панели Врьзката с другите фирми няма да е проблем ,тьи като Кремиковци от години не плаща на достав4изите за консумативи,материали,работно облекло и др.
  Проблемите с екологията не могат да се решат с настоящата технология. Продуктите ,които се произвеждат са енергоемки,сьпроводени с големи разходи на енергоресурси и метал. Те не са продаваеми.
  ПРЕДЛОЖЕНИЕ Да се даде на няколко фирми за скрап. Безработица няма да има. В Кремиковци работеха 25х.4овека ,а сега са 4-5х ,от които половината са пенсионери. TАКА ЩЕ СЕ СПАСИ СОФИЯ И БЬЛГАРИЯ.
  Дьлжимите суми кьм НЕК,БДЖ,БУЛГАРГАЗ и др. не са се отразили на тези фирми,и те са деистващи.
  Бьлгарските фирми не раз4итат на Кремикоци за доставка на метал,тьи като от години не се произвеждат горепосо4ените продукти.

 3. Политика в България » Blog Archive » Кремиковци Says:

  […] Вчера за пореден път работещите в Кремиковци протестираха в центъра на София. Демонстрации продължат и днес. Продължава също и агонията на предприятието, защото точно преди избори никой от управляващите няма смелост за решителни действия. Така както никой не обича истината, когато тя не е лицеприятна. В последната година сме свидетели единствено на замитане “под килима” […] Кремиковци […]

Напиши коментар