Скъпи приятели,  коментарите по тази тема ще бъдат затворени, защото реших да открия нова тема, която да представлява своеобразен форум за обмяна на информация и мнения между потомците на българите-бежанци от Беломорски Тракия. Можете да влезете във форума като кликнете тук или чрез следният линк   http://www.atanas-shterev.com/?p=587

 ————————————————————————————————————————————————-

 

Тези от вас, които следят блога ми вероятно са запознати, че съм потомък на тракийски бежанци по майчина линия. Дядо ми, Димитър Карев (1883-1963), е роден в Беломорска Тракия/с.Балъкьой, Ференска околия. Тази моя родствена връзка и почитта ми към наследството на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия ме мотивира да подпомогна сбъдването на една мечта на част от жителите на старозагорското село Ракитница – организиране на двудневна екскурзия по местата, където са живели техните предци. На 1 и 2 май заедно  с членове на тракийското дружество “Фере”, потомци на българи, прокудени от родните места след Илинденско-Преображенското въстание и след последвалата след войните загуба на български територии през 1913 и1920 г., преживяхме два незабравими дни на екскурзия из Одринска и Беломорска Тракия.

Ръмящият през първия ден на месец май дъжд не можа да попречи и да помрачи доброто ни настроение след допира с толкова много българска история в Одрин. По време на обиколката на града реших да влезна в ролята на екскурзовод заедно с г-н Димитър Шалапатов при посещението на Първа мъжка гимназия “Д-р Петър Берон”, на българските черква “Св. мъченик Георги” и „Св.Св. Константин и Елена”, както и на Одринската крепост, превзета на 26 март 1913 г.от нашата армия. Разходката ни продължи с посещение на възстановеното българско военно гробище в Одрин, действащите от векове до днес одрински зандани и завърши с поклонение пред възпоменателния мемориал, издигнат от признателните потомци в Свиленград, за да напомня на поколенията за героизма и жертвите, дадени от армията ни при обсадата и щурма на Одринската крепост.

Неведнъж съм казвал, че присъединяването на страна ни към ЕС открива възможност за изпълнение на нейните национални интереси и приоритети. Продължаващата интеграция на Съюза води до постепенно отпадане на границите и формиране на една отворена демократична общност. Това се усети и през вторият ден от екскурзията ни, когато усещането, че България е член на голямото европейско семейство бе завладяващо. Автобусът, с който се движихме премина през символичната българо-гръцка граница почти без спиране. Последва посещение на град Фере и селата около него. Това бе докосване до местата, където са се родили и живели поколения българи, чийто потомци днес могат свободно и безпрепятствено да стъпват по старите калдъръми и да запалят свещ в храмовете-светини. Разходката ни в дългия пролетен ден завърши по крайбрежния булевард на Александрополис, където видяхме прословутия морски фар и успяхме да докоснем Бяло море. Най-голямото удовлетворение през тази двудневна екскурзия за мен дойде от радостта на жителите на с. Ракитница и членове на тракийското дружество Фере, с които заедно посетихме родните места на наши близки хора и роднини.

p5014142.JPG
Част групата пред църквата “Св. Великомъченик Георги”

p5014144.JPG

Паметникът на бай Филип Чъкърък

dsc00497.jpg

Сградата на Българската мъжка гимназия “Д-р Петър Берон” в Одрин

dsc00531.jpg

dsc00537.jpg

Възпоменателен мемориал в Свиленград на загиналите при обсадата на Одрин

dsc00539.jpg

Мелници в Беломорска Тракия

 

dsc00542.jpg

Къщата на дядо ми

18 Коментара за “В Одрин и Беломорска Тракия”

 1. Тракиец Says:

  Ние къщите няма да си вземем, поне турците да бяхме отрязали от пенсиите и осигуровките.

 2. рада стоянова Says:

  здравейте,аз също съм потомък на тракийски бежанци.Бядо ми е с.Балъкьой,Ференска околия.
  живя и почина в с.Горно Ботево,община Стара загора

 3. Зоичка Москова Says:

  Аз съм потомка на изселници от с. Чонгара, Лозенградско.Баба ми и дядо ми живяха и починаха в с. Кипра, обл. Варна
  На 06.05.2009 год. с група от Тракийското дружество в гр. Варна присъствах на тракийския събор на храмовия празник на Българската православна църква “Свети Георги ” в гр.Одрин.
  Изпитах особена гордост от това, което е направила българската държава за възстановяване на българските църкви “Св. Св.Константин и Елена” и “Св. Георги”.

 4. Христина Says:

  Аз също съм потомка на прокудени българи от одринска тракия,дядо ми е от село Ени чифлик,Чорленска област,ако има други наследници на това село е хубаво да се открием и да си комуникираме.Моят дядо е имал там 600 декара имот 2 къщи ,магазин и бръснарница,въпросът много ме интересува.

 5. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми дами и господа,
  С радост чета коментарите на потомците на тракийци и ще се радвам, ако мога да кореспондирам с вас вън от блога. Можете да ми пишете на адрес ashterev@hotmail.com Поздрави!

 6. Михаил Иванов Says:

  Здравейте ,
  казвам се Михаил Иванов Домусчиев и съм потомък на тракийски бежанци.
  Дядо ми по бащина линия е от село Домусдере ,Беломорска тракия ,до гр. Алексондруполи.
  А другия ми дядо по майчина линия е от село Чонгара ,Одринска тракия, до град Бунархисар.
  Ако има и други потомци на тракийци от тези места моля пишете ми на адрес :maks_bs@yahoo.com за да се запознаем.
  Препоръчвам на всички да си купят и прочетат книгата на Любомир Милетич “Разорението на тракийските българи през 1913 ” от издателство “Билгарски бестселър”
  Поздрави

 7. Надежда Вълкова Says:

  Здравейте, тракийци
  Горда потомка съм на род от Ени Чифлик - Чорленско. Христина може да се свържеш с мен на:
  nadiavtv@abv.bg. Знам много истории за това място от баба ми. Наричат ни Маджирите в Пазарджишкия край, където са се установил през 1913г. след като много набързо е трябвало да напуснат родните си места. До последно не са тръгвали. В детствотоми ни посети един дядо - бай Христо Арсата, който е учил там и съставяше родословно дърво. Ще се радвам неговите тетрадки да са запазени и да ги прочета един ден. Бъдете здрави.

 8. Ваня Says:

  Здравейте,
  от Пазарджик съм и моят дядо е от ЕниЧифлик-Чорленско.Дядо ми се казваше Иван и на него казваха Маджира.Ако искат Надежда и Христина да ми пишат ето :vancheto_71@abv.bg.Ще се радвам ако ми пишете.Поздрави

 9. Галя Димитрова Says:

  Привет на всички,
  Горда съм, че съм потомка на Симеоновите българи, стигнали до стените на Цариград и заселили се в Беломорска Тракия. Моите деди са също от село Ени Чифлик, Чорленска околия. Ако госпожата, която споменава по-горе същото село, желае да влезе във връзка с мен, може да пише на е-майла ми: gallylea@googlemail.com

 10. Карабоз Says:

  Здравейте ТРАКИЙЦИ!НАПРЕЖ! МЕСАЛЯ Е НАШТО ЗНАМЕ!
  Помнете капката трябва да пада на едно място. Имаме си организация и трябва да я пазим. И нея и авторитета й защото ВСИЧКИ политически партии я притискат. Сетне и друго има - пояса трябва да е стегнат, юмрука стиснат- да тежи по-силно.
  Дръжте се заедно защото не се знае какви времена идват!
  Поздрави на Всички!
  Карабозов Сачанлията

 11. Христо Русинов Says:

  Здравейте,тракийци!
  Аз също съм потомък на бежанци,прокудени от Одринска Тракия.Рода на баба ми по бащина линия са преселници от с.Ени Чифлик.Тя прекара живота си и почина в с.Драгомир,пазарджишка област.На тях също както срещнах и по горе са казвали Маджирите.За съжаление както баща ми така и чичо и леля са починали,а аз самия знам много малко за предците си.Ще се радвам да се свържа с хора,които знаят повече за бежанци от с.Ени Чифлик. E-mail ми е hopeless1966@abv.bg
  Поздрави на всички!

 12. Николай Димитров Says:

  Здравейте на всички!
  Казвам се Николай Димитров и съм от д-во “Тракия” София. Случайно попаднах на блога на доц.Атанас Щерев и го поздравявам, че като истински ТРАКИЕЦ е отделил място и за този проблем. На 22.02.2010 год. /понеделник/ в Тракийския дом в гр.София ще се проведе дискусия относно Актуалното състояние на тракийските имуществени претенции на българите от Източна Тракия. Поканили сме г-н Христо Тепавичаров - специалист по международно право, който дълги години се е занимавал с проблема по време на работата си във МВнР. Направили сме постъпки пред ГД”Архиви” техни специалисти също да присъстват.
  Ако някои от Вас са в София могат да се чувстват поканени, а други които са от провинцията и проявяват интерес и имат близки в София могат да им известят да знаят за срещата.
  Срещата ще започне в 17.30 часа. Адресът е гр.София, ул.Стефан Караджа”№7а /близо до НАТФИЗ-ВИТИЗ/. Салонът е на първия етаж.
  Поздрави на всички.
  С най-добри чувства.
  Николай Димитров

 13. Н.Марчева Says:

  Здравейте,
  радвам се, че ви открих. Прадядо ми по бащина линия-Апостол Тодоров е бежанец от с.Чонгора. Живя и почина в Бургас. Имам малко снимки от селото и къщата на прадядо ми. Сега в нея живеят турци, преселени от Делиормана. Част от роднините посетиха селото, но аз все още не съм успяла.
  Молбата ми към г-н Щерев е , ако е възможно да добави в блога връзка към www.facebook.com , за да се сподели този форум с повече хора.
  И към г-н Николай Димитров-ако е възможно да сподели тук повече за дискусията, която е обявена.
  Оставям e-mail noyesnina@gmail.com -за всеки,който желае да се свърже с мен. До скоро:)

 14. В.Петкова Says:

  Здравейте и от мен !
  Наистина се радвам че открих този блог. Моят прадядо също е от бежанците за жалост моята информация е много малко. Той е бил малак 16-17 доколкото моята мила баба помни , но не си спомня имената на прапрадядо така че немога да стигна до повече инфо. Засели ли са се в с.Маленово Ямбол. Незнам от кое село са дошли нито дори точната година. Е аз сам в началото така че се надявам да имам повече късмет и да да намеря повече инфо.

 15. Николай Димитров Says:

  Zdravejte!

  Pisha Vi vav vrazka s komentara v bloga na doc.Shterev, na kogoto trqbva zado4no da blagodarim za tazi virtualna vrazka.

  Sreshtata mina mnogo dobre. Salona v Trakijskia dom beshe po4ti palen. Kakto pisah v predvaritelnoto saobshtenie sreshtata beshe s jurist i specialisti ot arhiva. Kato zaklju4enie ot tazi sreshta moga da kaja 4e tq ne e s cel da se vzeme nqkakvo reshenie a po skoro da darji horata v techenie na situaciata i neshtata koito se slu4vat okolo tozi imushtestven problem..

  Rabotata e tam che trqbva mnogo da se raboti. Vseki kojto ima dokumenti da gi zanese v arhiva za da moje da se obobshti informaciata. Celta e darjavnite slujiteli koito vodqt pregovori s Turcia da znaqt tozi vapros kakvi kolichestveni izmerenia ima.

  Tova nqma da e lesen proces i shte otneme mnogo usilia. Za da stane malko po-lesno trakijcite trqbva da sa obedineni i da se poddarjat. Smisala na tova poslednoto e da imat i obshtestvena tejest.

  Kolkoto do Chongara - naskoro v Trakijskia dom v Sofia imahme edno meropriatie otnovo za imotite na iztochno trakijskite balgari i gledahme edin film praven 2003 god. pri poseshtenie na trakiskoto drujestvo ot Jasna polqna /i Nesebar ili Pomorie ako ne se laja/.

  Temata e interesna. Tq provokira estestveni emocii i razbira se s tqh ne biva da se spekulira.

  Za da ima nqkakav rezultat samite iztochno trakijci trqbva da kontaktuvat s Agenciata Arhivi-kato darjavna struktura i ako imat dokumenti da gi predstavqt s kopia za da vleznat v tozi obsht registar kojto slujitelite sa izgotvili. Mnogo e vazmojno predi godini dqdovcite da za dali zaqvlenia i tezi imoi da se imat predvid.

  Kolkoto do programata na
  d-vo TRAKIA-Sofia :

  08.03 . - shte praznuvame Baba Marta+3 mart+08 mart;

  22.03 . - v Trakijskia dom shte
  bade predstaven
  proekta “Sasednata Balgaria” ot kolegi ot Osmanistkia otdel na Narodnata bilbioteka koito sa hodili i sa pravili terenni prouchvania
  v bivshite balgarski sela v Mala Azia /ot drugata strana na
  4anak kale/
  Dardanelite;

  26.03 . - Denqt na Trakia.
  Ot 11.00 v gradinkata Opalchenska/Pirotska/Car Simeon v
  Sofia shte bade otkrit pametnik na Antim I - Ekzarh Balgarski - trakiec roden v Lozengrad i shte badat podneseni cvetq
  na pametnika na Odrinci /balgarskite vojnici ot Sofijsko koito sa padnali pri prevzemaneto na Odrin prez Balkanskata vojna 1912 godina. Pametnika e v sashtata gradinka.

  Kojto ima vazmojnost i se interesuva moje da se s4ita za pokanen i moje da predade na drugite poznati nemu trakijci da dojdat.

  Pozdravi na vsi4ki.

  Nikolay Dimitrov

 16. Николай Димитров Says:

  Proshtavajte za propuska : meropriatiata v Trakijskia dom v Sofia na 08.03. i 22.03. sa ot 17.30 .
  Pozdravi i uspehi.
  Nikolay Dimitrov

 17. Росица Михова Says:

  Здравейте, потомци на тракийци,
  Радвам се, че Ви открих. Моите предци са бежанци от Лозенградско, с. Кадиево.Заселили са се през 1903 г. първо в гр. Бургас, а по-късно са се установили в с. Каменец, Ямболско.
  Имината са имДимо и Цона Михови/Кючукови.
  Моля, други потомци от това село да дадат повече информация за миналото на селото и съдбата на българите.
  Ще следя блога и ако оставите координати, ще се свържа с Вас.
  Трябва да си помагаме.
  Поздрави: Р.М.

 18. Атанас Щерев Says:

  Скъпи приятели, коментарите по тази тема ще бъдат затворени, защото реших да открия нова тема, която да представлява своеобразен форум за обмяна на информация и мнения между потомците на българите-бежанци от Беломорски Тракия. Можете да влезете във форума като кликнете тук или чрез следният линк http://www.atanas-shterev.com/?p=587