Замислял ли се е някой защо първите между равни в Народното събрание – председателят и заместниците му, не са винаги в пленарна зала, когато има заседание. Отговорът е много прост. Защото имат и други задължения, свързани с работата им на народни представители, извън залата по същото време. Същото се отнася и за огромното мнозинство от депутатите. Това означава, че наред с търсенето на отговорност трябва да се създадат условия за работа. И все пак въпросът за отсъствията от пленарна зала и нелегитимното гласуване с чужди карти остава открит.

Могат ли да се преодолеят тези проблеми и как? Разбира се, че е възможно. Тъй като от ГЕРБ държат и с право изключително много на решаването им, аз искам да им дам няколко съвета, съобразени с опита който съм натрупал като народен представител.

 На първо място – преместете в най-скоро време в нова сграда, например  в бившия партиен дом, пленарната зала в близост до кабинетите на депутатите. Проектът е готов, но намеренията за преместване са от преди осем години.  Така те ще имат възможност за работа, а не за шляене по коридорите и разговори с журналисти в промеждутъците до разглеждането в зала на законите от тяхна компетентност. Второ – определете конкретни дни и точни часове за гласуване на законопроекти. Трето – направете биометрично разпознаваем пулта за гласуване. Четвърто – направете точно законово определение и в последствие съблюдавайте нормата за представителност (кворум) за приемането на закон или друг акт на народното събрание. Пето – налагайте солени парични глоби след определен брой отсъствия от заседание (това няма да стресне единствено г-н Доган, но за него са нужни други мерки). При изпълнение на горните пет мерки всичко ще бъде ясно и точно.

Ако ГЕРБ в действително искат да се справят с проблемите на отсъствия от заседания и  с гласуването с чужди карти, то те могат да реализират горните предложения. Ако пък ли не - може да приемат, както се предложи, да се гласува за 1 секунда, за да няма време депутата да натиска копчетата с чужда карта. Може да маркират депутатите с баркод, да обещаят на избирателите да го завържат за пулта за гласуване, може да го фотографират, критикуват, разобличават, да правят изследвания колко процента от законите са приети без кворум, въобще могат да предлагат всевъзможни допълнителни  щуротии, както скоро ще се наложи, до следващото 42-ро Народно събрание.

 

2 Коментара за “Гласуване с чужди карти”

  1. Бижев Says:

    Нищо не може да се направи срещу гласуването с чужди карти и липсата на депутатите на банките ако не им се промени културата. Те тва е истината.

  2. Democr(a)it Says:

    Vsichki novi upravlyavashti idvat s golemite namerenie da se spravyat s glasuveneto s chujdi karti. Za razlika ot predishnite obache mnogo tezi sega naistina predlagat shturotii. Tova za glasuvane na deputatite za 5 sekundi e palna glupost. Priemaneto na zakoni shte se prevarne kato parvia krag na Stani bogat: Nay barzia pecheli. KOyto natisnal natisnal, koyto neuspyal da trenira prastite za sledvashtia pat.

Напиши коментар