Резултатът от последните парламентарни избори предопредели провеждането на частичен кметски вот в редица български градове, сред които и София. Този конкретен избор е знаков, защото представлява важен тест за дясната част от българското политическо пространство. Различните интерпретации на предстоящия вот и възможните му сценарий вече започнаха да се забелязват в медиите. Чуват се предположения за самостоятелна кметска кандидатура на Синята коалиция, а дори и за използването на тази кандидатура за разрешаването на вътрешнопартийни конфликти в СДС. Разисква се и напълно противоположният вариант – кандидат-кмет на ГЕРБ, подкрепен от СДС и ДСБ. Каквато и да се окаже истината наесен, не бива предстоящите избори да се използват за нанасянето на политически удари, независимо дали по ГЕРБ или по Синята коалиция. И едната, и другата формация имат да решава много сериозни проблеми – първата на държавно ниво, втората на партийно. Но и в двата случая крайният резултат рефлектира върху най-важния фактор в политическото уравнение, а именно дясномислещите граждани, които отдадоха политическото си доверие на последния парламентарен вот. Те могат да бъдат представлявани спокойно от ГЕРБ и Синята коалиция, стига двете формации да изберат пътя на взаимното допълване и разумните компромиси.

 

Но да се върнем на предстоящите избори. След като правителството е изцяло сформирано и ръководено от ГЕРБ, логичен би бил стремежът към силна дясна кандидатура за кмет на София. Все пак такъв синхрон в политическата окраска на двете власти не е имало от почти десет години. Питам се обаче това няма ли да се изтълкува от част от десните избиратели, че за Синята коалиция се определя само ролята на една подгряваща група. Също толкова логично обаче е тази кандидатура да е издигната от Синята коалиция, но зад нея да застане цялото дясно политическо пространство. Така, от една страна, наесен София ще има десен кмет, който ще разполага с подкрепата на поне 42-мата общински съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ. От друга страна, на десния столичен гласоподавател ще му бъде спестена тежката дилема да избира пред две сходни в политически план кандидатури. Такъв сценарий би осигурил създаването на по-здрава сплав между ГЕРБ и Синята коалиция, а това безспорно е от полза както за парламентарното мнозинство, така и за всички дясномислещи граждани.

 

Ако обаче есента бъде белязана от (поне) две десни кандидатури в София, вероятността ГЕРБ да продължи победния си изборен поход никак не е малка, но това няма ли да бъде пирова победа. Защото десните избиратели в столицата отново ще бъдат разединени от лидерите си, които би трябвало да са катализатор на точно обратния процес. А стъпката между електоралното разединение и политическо отвращение е една и е много малка.

 

Почти половината от гласувалите българи вече дадоха доверието си на ГЕРБ, но на партията й предстои да предприеме редица непопулярни управленски стъпки. Именно поради това в бъдеще тя ще се нуждае дори от още по-сериозна подкрепа – както от страна на партньорите си в дясната част на политическия спектър, така и от десните избиратели, но обединени.

Един коментар за “Задава се нов знаков избор”

  1. Stefan Chernev Says:

    Starata desnica umira i e yasno, che neshto novo tryabva da doyde. No tova novo ne mi se struva da e GERB. Osobeno ako GERB prodalji da igrae tazi igra na samostoyatelno nalagane i samo neformalni partnyorstva s malkite desni sili. Tova rano ili kasno shte prikluchi i shte dovede do golyami glavobolia za partiata na BOyko.

Напиши коментар