Чета интервюто на Бойко Борисов в последния брой на вестник „24 часа” и ми се иска да бъда критичен. Затова си припомням различни събития, а и максимата, че за всяко нещо трябва да дойде точното време.

До 1997 г. живеехме в демокрация, но и в разруха, във време на „ революционни  „промени, завършили пагубно (пример – земеделският сектор). През същата година на власт дойде правителството на СДС, което и до днес се свързва с корупционни скандали, но и с поемането по пътя на европейските правила. При синьото правителство България се оттласна от дъното. Царското управление възроди надеждите на българите. Хората се обединиха не около омразата, а около каузата – не толкова НАТО-вската, но категорично европейската. Безспорно при управлението на НДСВ условията за бизнеса станаха по-добри. През 2005 г. хората оцениха НДСВ обективно и решиха България да се управлява от коалиция, определяна от мнозина като невъзможна. Това трудно съставено мнозинство успя да постигне най-важната си задача – приемането на България в ЕС без предпазна клауза. Никой не бива да омаловажава този успех! На 1 януари 2007 г. обаче започнаха опиянението, договорките, поделянето на ресурси. Държавният апарат спря да работи и се отдаде на разпределение и лапане на държавната баница. Пред прага на световната икономическа криза управлението на тройната коалиция забави развитието на България с две години – две години на нищоправене, на компромиси и далавери. Не знам дали някой целенасочено се е стремял към настоящото статукво. Не съм сигурен и къде управлението на тройната коалиция донесе най-големи загуби. Но според мен то се провали най-много в диалога с хората, с тяхната вяра, че държавата може да ги защити, че това е тяхната държаваq за която те работят и в която живеят. Това е най-тъжното в настоящата ситуация.

Връщам се отново към интервюто с Бойко Борисов. Колкото и да бъда критичен, не мога да отрека най-важното – той успява там, където предшествениците му се провалиха, а именно да води диалог с хората. Да, понякога използва авторитарни, дори обидни реплики, но дори и тогава те успяват да достигнат до умовете и сърцата на хората в много по-голяма степен, отколкото „интелигентните” „засукани” фрази на предшествениците му на министър-председателския пост. Вече е очевидно, че цялото ново управление ще се върти около Бойко Борисов. Началото, на което всички ставаме свидетели, е повече от добро, всъщност се сбъдва всичко, което съм искал. Чувствам се щастлив, сякаш самият аз участвам в това управление. Но опитът ми на възрастен човек ме предупреждава да не бъда нетърпелив и преди да си правя изводи, да изчакам доказателствата. Защото въпросите пред новото управление са много: Ще успее ли то в заявените си намерения? Ще привлече ли хората към каузите и целите си? Ще издържи ли Б.Б. на ласкателствата и изкушенията на властта? Ще могат ли всички българи да почувстват една промяна, че с тях говорят и постъпват като с граждани? Искрено искам отговорът на тези, а и на много други въпроси от този характер, да е „да”. Но признавам, че още дълго време ще бъда неутрален между най-често срещаните за Б.Б. „Осанна !” и „Разпни го !” – толкова време, колкото е необходимо да получа сигурните доказателства, за да избера.

Един коментар за “По повод днешното интервю с Бойко Борисов”

  1. стоян Says:

    яне,нема резултат от това писмо !!!
    Чрез Председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински До Министъра на вътрешните работи на Република България г-н Михаил Миков ВЪПРОС от Яне Янев – народен представител от І МИР - Благоевград На основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и във връзка с чл. 77 от ПОДНС внасям въпрос ОТНОСНО: Сигнал за злоупотреби при общински проекти в Сандански Уважаеми господин Министър, До Народното събрание и специално до мен като народен представител от I Благоевградски избирателен район постъпи сигнал от жители на гр. Сандански. В сигнала се твърди, че при реализиране на общински проекти са направени значителни злоупотреби от фирмите-изпълнители „Аделина стил” и „Бетон” чрез нереалистични стойности, надписвания при актуването и др. Визират се следните случаи:  Изграждането на фонтани в центъра на града. За проекта са платени 117 000 лв. (действителен факт, оповестен и в местните медии), като според сигнала, цитиращ специалисти, действителната работа едва ли надхвърля 50 000 лв.  Укрепването на тунела между селата Рожен и Любовище. За проекта са платени 60 000 лв., докато реалната стойност се преценява на около 10-15 000 лв.  Канализациите на селата Дамяница, Ново Делчево и Левуново. За тези строителни обекти в местната преса са изнесени сведения, според които надписването при актуването е в пъти (впрочем поради немарливи работи има и човешка жертва). Авторите на сигнала свързват тези закононарушения с името на кмета на общината Андон Тотев, като има и сериозни съмнения за начина на възлагането на проектите на фирмите-изпълнители. Не съм правил собствена проверка на изнесеното в сигнала, но като народен представител от този регион и жител на Сандански мога да потвърдя, че подобни съмнения се споделят от значителна част от населението на общината. Обръщам се към Вас, тъй като авторите на сигнала са сезирали правозащитните органи (районната прокуратура в Сандански, окръжната прокуратура в Благоевград и др.), но досега няма резултати. Във връзка с изложеното, уважаеми г-н Министър, питам следното:  Извършвана ли е проверка от органите на МВР по сигнали за злоупотреби с общински средства при посочените проекти, и специално от фирмите „Аделина стил” и „Бетон” ?  Ако са извършвани такива проверки, какви са резултатите и установено ли е участие на кмета на Сандански Андон Тотев в закононарушения?  Ако не са извършвани проверки, кога това ще стане? На основание чл. 78 ал.1 от ПОДНС желая министър Миков да ми представи отговора си в писмен вид. 23. 10. 2008 Яне Янев

Напиши коментар