Малко повече от пет години след Оранжевата революция Украйна отново избира своя президент. По предварителни неофициални данни победител е Виктор Янукович с много малка преднина. Още преди вчерашният втори тур другият претендент, Юлия Тимошенко, се закани, че в случай на загуба ще организира нови “оранжеви” протести поради големите нарушения и недемократичните според нея изменения на избирателния закон дни преди вота. От щаба на Янукович пък вече обявиха победата си и призоваха Тимошенко, ако се смята за европейски политик, да признае поражението и да поздрави опонента си. Засега изглежда, че това няма да се случи толкова бързо и лесно и може би ще станем свидетели на поредната ескалация на вътрешнополитическото напрежение в Украйна.

Ситуацията в Украйна в действителност е много сложна. Резултатите от президентския вот потвърдиха сериозното разделение, на което е подложена страната. Отвъд традиционния политически спор между привържениците на прозападната и про-руската ориентация на Украйна за момента, тлее и още един вид противопоставяне. То идва от миналото и очевидно все още не е изживяно. От едната страна в това разделение стоят рускоезичните украинци, които имат в родовите си корени руснаци. Въпреки че те са приели Украйна като своя родина, явно у тях все още тлее страхът от дискриминация – пак повтарям, че имам предвид страхове, които идват от миналото и са насочени към бъдещето. Разбира се, тук трябва да се обърне внимание и на целенасочените усилия на Русия да развива тези притеснения и да подкрепя онези сили, които привидно са готови да предпазят това украинско население от дискриминационно отношение в един бъдещ момент. От другата страна в противопоставянето стоят онези граждани на Украйна, които имат чисто украински произход. При тях по механизмите на родовата памет от поколение на поколение се предават спомените от 30-те години на миналия век. Политиката на Сталин и СССР, довела до известния в историята “голям глад”, причинил смъртта на милиони украинци, репресиите по време на Втората световна война и по-късно през комунистическия режим и т.н. продължават да мотивират техните политически избори на базата на емоцията.

В тези сложни отношения крайностите и вътрешните борби в лагера на вторите водят до допълнително разединение. Това, разбира се, дава предимства на про-руските сили в страната. Утешителното в случая е промяната на крайната позиция на Янукович по отношение на външнополитическите приоритети на Украйна. За разлика от 2004, понастоящем той заявява, че страната трябва да се насочи по пътя на европейската интеграция. Макар и нюансирано Янукович вече приема сближаването с ЕС. Разбира се, по въпросът за членство в НАТО продължава да е категорично против. Все пак сближаването на позициите на двата лагера поне по отношение на европейското бъдеще на Украйна показва, че в изминалите години е постигнат някакъв напредък. Не може народ, който живее на една и съща територии и който по същество изгражда една нация, да се развива хармонично, ако тези болезнени и ясни разграничителни линии не бъдат туширани. Да се надяваме, че демонстрацията на гъвкавост и промяна във вижданията за про-европейската ориентация на Украйна в средите на привържениците на Янукович е искрена. Постигането на вътрешен консенсус поне по въпроса, че бъдещето на страната е в ЕС, дава основа за преодоляване на тежкото противопоставяне.

Съвсем отделен обаче е въпросът дали ЕС, който в момента все още доизгражда своите структури и институционален облик и който все още не е напаснал механизмите за своето ефективно функциониране, е готов за едно разширяване на изток. Европейската перспектива пред Украйна обаче трябва да бъде заложена занапред. Както тази страна трябва да се подготви за своето евентуално членство, така и самият ЕС трябва да положи усилия да бъде ефективен при бъдещ разширителен процес. Ако това не се случи, противниците на Европейския съюз в Украйна ще имат допълнителни аргументи да насочват страната обратно в прегръдката на Русия.

Един коментар за “Изборът на Украйна”

  1. Апостол Апостолов Says:

    Украинците май ще гледат Европа през крив макарон.

Напиши коментар