(моля, използвайте Новия форум за репродуктивни технологии и репродуктивно здраве, за да отправите своето запитване. В настоящият форум вече има над 1000 коментара, което го прави тромав и нечетим - кликнете на червения надпис, за да се насочите към новия форум)

1079 Коментара за “(Стар) Форум за репродуктивни технологии и репродуктивно здраве (стар)”

  1. Надежда Says:

    Доц.Щерев….Имам 5 неуспешни инсеминации във вашата клиника.На 38 години съм.Кандидатствах за фонд ин витро със диагноза неизяснен стерилитет.Въпроса ми е след тези неуспешни процедури какви би трябвало да са изследванията, които трябва да направя и мога ли да обсъдя с моята лекарка направо да преминем към метода Ко-култивиране.Предварително Ви благодаря.

  2. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда ,
    Това, с което трудно се справяме при лечение на стерилитета е възрастта на пациентките. След 30 г. възраст и особено след 35 - 38 г. възраст проблемите нарастват. Разбира се, забременяват жени и на възраст след 40 години, но това се случва по- рядко. При Вас явно трябва да се прави In vitro оплождане, защото по такъв начин могат да се приложат повече прийоми за успешен изход от лечението. Ко-култивирането е една подобна методика, която се прилага след като се прецени развитието на ембрионите от ембриолози, а понякога и при първи опит с ИВФ. Изследванията, които трябва да направите за ИВФ са описани в Наредба за репродуктивните технологии и няма да бъдат пропуснати. Желая Ви успех!

  3. елена Says:

    Доц. Щерев, бих искала да се консултирам с Вас. Аз съм на 41(навърших ги преди дни), след спонтанен аборт през 2005(при настъпила бременност само месец след като решихме че искаме деца)правим неуспешни опити от няколоко години. На този етап моите изследвания са наред, но при съпруга ми (който е на 45 години в момента) установиха тежка форма на Asthenozoospermia- само 15% и то хипокинетични и 85% акинетични сперматозоиди. В момента съм в процедура за отпускане на средства от фонда за инвитро, бих искала да ви попитам дали смятате че има някакво лечение за състоянието на съпруга ми и смятате ли че изобщо има смисъл да се опитва в тази ситуация ако нещата при него не се променят? Предварително ви благодаря за отговора.

  4. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,
    При новите репродуктивни технологии обикновено няма големи проблеми при оплождането от страна на мъжа. Техники позволяват да се работи дори с единични сперматозоиди и с много по-лоши резултати, отколкото при Вашия съпруг. Проблемите при АРТ обикновено идват със възрастта на жените, които се подлагат на тези процедури. Установено е напр.,че от 100 яйцеклетки, аспирирани от жени над 40 възраст, над 95-97 % от тях са с абнормен генетичен товар. Разбира се, възможно е и при жена над 40 години да се наблюдава нормално протичаща бременност, но това се случва рядко, а по- чести са неуспехите /невъзможност за забременяване, висока честота на спонтанни аборти, усложнения на бременността и раждането и пр./ Именно поради това се правят различни и задълбочени изследвания преди забременяване, за да се установи яйчниковия резерв при конкретната пациентка и да се предвидят възможните усложнения по време на евентуална бременност. Желателно е да обсъдите всички тези и други интересуващи Ви въпроси с Вашия лекуващ лекар. Желая Ви успех!

  5. Slava.Fitukopewich Says:

    D-r Shterev pozdraviavam vi za pohvalnata iniciativa! Malko sa doktorite koito biha otdelili ot vremeto si za podoben forum. Uspeh!

  6. Илияна Says:

    Здравейте,доц.Щерев.Имам следния въпрос-бях бременна до 12г.с.,когато откриха че бебето няма сърдечна дейност.Последва кюретаж,резултатите от хистологията не показаха инфекция.При последващия преглед при гинеколога ми каза че се вижда тръбата на УЗ и се съмнява че е пълна с течност.Възможно ли е тази течност да е предизвикала спирането на сърдечната дейност и ако е така ,това не трябва ли да се разбере при хистологията.И ако наистина е пълна с течност за колко време е станало това и не е ли трябвало да се види при прегледите по време на бременността.Благодаря Ви предварително за отделеното време

  7. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Илияна ,
    Смята се, че хидросалпинксът /пълната с течност маточна тръба/ може да възпрепятства забременяването, но едва ли може да бъде причина за спиране на сърдечната дейност на плода. Ако няма вътрематочна инфекция, както вероятно е при Вашия случай, то другите вероятни причини са генетични аномалии или липса на добро кръвоснабдяване на плода. Предполагам, че хидросалпинксът се е образувал след кюретажа. Много често след такава интервенция, независимо че е изпълнена lege artis, се получава хроничен възпалителен процес в малкия таз. Това, което трябва да направите сега, е да лекувате възпалителния процес, да изчакате 5- 6 месеца и да опитате отново да забременеете. Разбира се, е възможно да се направят допълнителни изследвания, но обикновено такива се препоръчват след повтарящи се аборти и в зависимост от възрастта на жената. Въобще придържайте се към препоръките на Вашия лекуващ лекар. Aко не му вярвате, сменете го ,но вярвайте на този, който Вие сте избрали да Ви лекува. Желая Ви успех!

  8. Сияна Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    преди 2 месеца ми беше извършена съпружеска инсеминация. След направена стимулация имах 2 фоликула, а на 13-тия ден Естрадиола ми беше 620, а ЛХ 48.Поради високото ниво на ЛХ направихме инсеминацията на следващия ден (24 часа след поставения ми прегнил,14-ти ден от цикъла, при 28-30 дневен цикъл) на неспукани фоликули.44 часа след прегнила фоликулите още не се бяха спукали. 72 часа след прегнила (16 ден от цикъла) фоликулите вече бяха спукани,виждаше се жълтото тяло и течността, която се е отделила от фоликулите.Направихме реинсеминация. За съжаление резултатът беше отрицателен, което според мен се дължи на това, че не успяхме да таймираме овулацията (или по-скоро организма ми не се повлия от Прегнила, така, както се очакваше). Тъй като в различни източници намирам различна информация относно преживяемостта на обработените сперматозоиди(около 12 часа), както и за “годността” за оплождане на отделената яйциклетка (около 8 часа) въпроса ми е, какви са Ви наблюденията от Вашата практика относно “годността” на сперматозоидите и яйциклетките? Как според Вас най-точно може да се таймира овулацията и дали при вече спукани фоликули може да се определи времето на тяхното спукване? Как таймирате Вие овулацията при предстояща инсеминация?Благодаря Ви предварително за отделеното време

  9. Mira Says:

    Dr. Sterev, predi edna godina mi otstraniha mioma na matkata. Operaciata mina uspeshno. Sled enda godina pri pregled se ostanovi kista na levia iaichnik. Napraviha mi laparoskopia no se okaza che niama kista. Poluchilisase strashno mnogo srastvania v tzialata koremna kuhina. Ne se otstraniha vsichki srastvania. Seriozno e zasegnata liavata traba na iaichika. Na 35 godini sam i vse oshte niamam detza.
    Vaprosat mi e: Kakvo moga da napravia za da se predpazia ot novi srastvania v koremnata kuhina?

  10. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Сияна,
    Мисля, че поведението е било правилно. В такива случаи на неуспех може да се помисли : 1/ дали не може при следващия цикъл hCG да бъде не както е обичайно 5000 Е, а 10 000 или 15 000 Е 2/ след като не се пукат фоликулите навреме бих се замислил дали не е налице endometriosis, т.е. дали не трябва да се направи Laparoscopy? 3/ Ако сте под 28 или поне под 30 г. възраст, бих препоръчал блокиране на менструалния цикъл за 3-6 месеца, съчетано с противовъзпалителна терапия. Относно преживяемостта на обработените сперматозоиди, както и за “годността” за оплождане на отделената яйциклетка ми е трудно да Ви отговоря, защото сперматозоидите имат да изпълняват много функции, освен това да са “преживяли”, годните за оплождане сперматозоиди и зрялата, в метафаза II яйцеклетка, са едно функционално цяло и те като такова функционално цяло имат определено време десетки хиляди сперматозоиди да оголят якйцеклетката, няколко десетки да пробият външната обвивка на zona pellicida и само един от тях да достигне до oolema. И всичко това трябва да стане синхронно с промените в endometrium… Но нека се върнем към практиката. А тя показва, че за да успеем трябва да повтаряме вътрематочните инсеминации според различни автори от 3 до 12 цикъла.

  11. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мира,
    На 35 годишна въсраст трябва да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина и час по-скоро да решите личния въпрос за партньор, защото биологичният часовник работи и колкото повече се доближавате до 40 г. възраст, толкова по-проблематично ще стане забременяването при Вас. Веднъж получени сраствания в коремната кухина трудно се отстраняват, но това не е най- важното. Моят съвет е да започнете да се лекувате в най-скоро време за забременяване, дори да се наложи в краен случай да ползвате и дарителски сперматозоиди.

  12. Hristina Says:

    Zdraveite,Dozent Shterev

    kazvam se Hristina na 32 i polovina godini sam ot Plovdiv,v momenta jivea izvan Bulgaria.Moiat sly4ai e osoben.

    Bih iskala da vi popitam ,bih li mogla da imam bebe v moeto sastoianie?kakvi sa shansovete mi?

    predi 11 godini biah va6a pazientka.

    az nikoga niamah menstryaen zikal,vie mi napravihte operazia.. ДИАГНОЗА AMENOUREA SEC AYPOOVAKISMUSS
    ,i sled tova izsledvahte,posle zapo4nah da pia hap4eta Dyfaston i Premarin 1,25 i taka se razvih dobre.i poly4avah zikal..ako pia hap4eta - poly4avah zikal, v momenta v koito spria - Ne..
    Predi nakolko godini spriah da pia hap4eta,v momenta niamam zikal,no i ne pia hap4eta .

    Bih li mogla da imam edin den zdravo bebe?

    Blagodaria vi predvaritelno za otdelenoto vreme.Pozdravi

    Hristina

  13. нина Says:

    здравейте изкам да даря яйцеклетки ,обаче незнам към кого да се обърна

  14. Елисавета Says:

    Здравейте доцент Щерев,
    Имам дъщеря на 10 години. На 35 години съм.От 10 месеца опитваме за второ дете, като не сме пропускали овулация. Посъветваха ме да направя TSH, TAT и MAT. TSH е в норма, TAT и МАТ силно завишени съответно ТАТ 236,7 при реф стойности 0-34 и МАТ 124 при референтни стойности 1-12. Бихте ли ми казали какви са прогнозите, колко ще продължи лечението ми и след колко време евентуално мога да се надявам на положителен тест за бременност. Благодаря.

  15. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Христина,
    Така разказана, Вашата история може да предполага липса на яйцеклетки в яйчниците и тогава обикновено се прибягва до дарителски яйцеклетки. Трябва да се направят изследвания, когато се приберете в България, се обадете. От друга страна мисля ,че независимо дали ще забременеете или не трябва да продължите заместващото лечение по схема и под наблюдението на лекар.

  16. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нина,
    Обадете се на тел +35929200901 в нашата болница от 8 до 20 часа българско време и потърсете контакт с някой от лекарите, който да Ви обясни условията и процедурата, по която можете да станете донор на яйцеклетки.

  17. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елисавета,
    Изследванията, които сте направила за евентуално заболяване на щитовидната жлеза, не са излишни, но нямат пряко отношение към забременяването. Трябва да направите друг вид изследвания и те могат да бъдат посочени след разпит /анамнеза/ и съответен преглед или прегледи. Моят съвет е да потърсите клиника за лечение на инфертилитет и да я посетите за консултация.

  18. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Д.Нейчева,
    Въпросите, които поставяте нямат еднозначен отговор. Решението какво да се направи в подобни случаи трябва да се взема от пациента и лекаря съвместно след задълбочени изследвания и преценка. От една страна, заместителната терапия има странични ефекти и не се препоръчва при жени, които имат проблеми с млечните жлези, но от друга страна, неприлагането води до намаляването на качеството на живота на жените и други многобройни проблеми по отношение на кожа, лигавици, сърдечно съдова система, костна система и пр. Моето мнение е в подобни случаи да се прилага хормонозаместителна терапия с обяснение на възможните рискове, след изследвания и мониториране на състоянието от специалист. Ремифеминът също може да влезе в съображение наред с други мерки.

  19. Hristina Says:

    Blagodaria. Shte se obadia nepremenno kato se pribera v BG sled niakolko meseza.

    Priaten den :)

  20. irina todorova Says:

    Здравейте доц.Щерев,аз съм на 38 години от 1 година съм семейна и от 3 месеца опитваме да имаме бебе.През месец август миналата година направих спонтанен аборт в 2 месец,като забременяването стана случайно не беше планувано.Аз жевея в италия и тук лекарите казаха,че при първо забременяване абортите били 55% от случаите.Искам да кажа,че никога досега не съм имала забременявания или други аборти.Преди 2 години ми правиха миомектомиа на миомен възел 7 см. при д-р Славчев.Сега ми казаха,че имам нов миомен възел.Въпросите ми към Вас са:от 1 година имам зацапване 2-3 дни преди менструация прече ли това на забременяването ми и може ли да се дължи на миомния възел.Имайки предвид възрастта ми трябва ли да пробваме още няколко месеца или да се обърна към специалист?кои са първите стъпки,които трябва да предприема?Ще идвам в България на 20 април мога ли да си запиша час в клиника Щерев?Благодаря предварително за отговорите Ви имате страхотен блог.Поздрави И.Тодорова

  21. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ирина Тодорова,
    Зацапващото кървене може да се дължи на миоматозни възли, особено, ако те са разположени към кухината на матката или в маточната мускулатура. Предвид годините Ви не трябва да чакате въобще, а трябва да се свържете със специалист за наблюдение, изследвания и евентуално лечение. В нашата болница може да се запишете за преглед на тел +35929200901.

  22. Димитринка Says:

    Уважаеми доц.Щерев,аз съм на 27 години,посещавам д-р Александров от вашата клиника от 2 месеца,като до момента при мен всичко е ОК.Но съпруга ми се оказа че има Asospermia (да ви кажа честно не съм и много сигурна дали така се нарича заболяването), с две думи няма никакви живи сперматозоиди.Правихме ниаколко опита за замразяване във вашата клиника но без успех!Казаха ни че трябва да се подложим на ICSI процедура,но в деня й ше се наложи да му правят PESA или TESE.Въпроса ми към Вас е каква е успеваемоста на тези процедури,надеждни ли са,има ли смисъл да се надявамв на тях,заштото за момента не виждам друг изход и вариант?Благодаря предварително!!!

  23. Катерина Колева Says:

    Здравейте доцент Щерев,

    в момента правя проучване с цел избор на клиника за донорска инсеминация, като вече определено клоня към донор от международна банка. От прочетеното в медийното пространство, останах с впечатление, че две са клиниките в София, които ползват така наречената “датска сперма”, като едната от тях е Вашата клиника, а другата Св.Лазар.
    По този повод имам следния въпрос: бихте ли пояснили кои са факторите, които влияят при определянето на цената - доставка, транспорт, съхранение, обработка и пр., и защо има драстична разлика в цената на двете клиники, при положение че предлагат един и същ продукт, в случая донорски материал от международната крио банка със седалище в Дания?

    Благодаря!

  24. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина Колева,
    Задължение на болницата е да осигури на пациентите си изпълнение на съответните стандарти и правила за добра медицинска практика, а също така да обяви цените, по които работи. Не е в нашите задължения да Ви обясняваме защо определени цени са високи или ниски. Ако не ги харесвате, просто отивате в друга болница. Нашата болница се ръководи от българското законодателство и преди всичко от европейски стандарти за диагноза и лечение, което уверявам Ви никак не е лесно да се достигне. Пожелавам Ви успех в лечението!

    Що се отнася до донорския материал от международната крио банка със седалище в Дания - такъв се използва при липса на дарителски материал от България и при изричното писмено съгласие на пациентите. Междувпрочем редица клиники за асистирана репродукция от София и страната също ползват от този материал вземайки го от нас, а защо не го обявяват не ми е известно.

  25. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Димитринка,
    Трудно ми е да Ви отговоря конкретно, но ще се опитам. При случай като Вашия са възможни няколко варианта:
    1/ Ползване на дарителски сперматозоиди и вътрематочни инсеминации.
    2/ Пункция или биопсия на тестис или придатъци на тестисите с цел добиване на сперматозоиди за ICSI и замразяването им. При ICSI обикновено се прави нова пункция или операция на съпруга и ако не се извадят сперматозоиди се използват замразените сперматозоиди.
    3/ Прави се пункция или операция на съпруга успоредно с пункцията за ICSI при Вас и ако се добият сперматозоиди, се използват за ICSI , a ако няма сперматозоиди, се прави оплождане на яйцеклетките с дарителски сперматозоиди.
    Вероятността за оплождане на яйцеклетките в нашата клиника е между 60 - 90 % в зависимост от различни обстоятелства , а вероятността за забременяване около 25 %.
    Вие избирате заедно лекуващия Ви лекар подхода за лечение и удостоверявате с подписа си в информирано съгласие, че сте разбрали и съгласни с избрания подход. Желая Ви успех !

  26. vanq Says:

    zdr dr Sterev, ot izvestno vreme se opitvam da zabremeneq no opitite mi sa neuspe6ni, znam 4e folievata kiselina e polezna za bremenni i sa6to taka sam 4yvala 4e hora q piqt za po lesno zabremenqvane. bih iskala da znam dali e taka i kak ako e taka kak to4no tr da se pie

  27. Maria Luchkova Says:

    Zdraveite Dr,Sterev.Na25.03.2010god. vi pisax,no do dnes nemam nikakav otgovor.Otnasa se do moiata da6tera.Predi 3god.po lekarska nebrejnost sled edin abort i probixa matkata i za sajalenie sled tejka operazia trebva6e da i a otstranat.Iskam da znam dali ima na4in da i se prisadi druga matka i ako e taka kakav e na4ina.Molia vi otgovorete mi na tozi imeil. merri1407@abv.bg iskam da vi kaja 4e v momenta da6tera mi jivee v Italia.Sgoliamo netarpenie 6te 4akam otgovor,kakavto i da e toi.S nai-goliamo uvajenie.Maria Luchkova.

  28. Angelova Says:

    Doc. Shterev ,ako jenata e neomajena i poradi vazrasta-34 g. i reshenieto ni za inseminacia,she imame li problem ?
    maikata g-ja Angelova

  29. Kostadinova Says:

    Уважаеми д-р. Щерев, обръщам се към Вас с надежда за помощ. На кратко моята история е
    следната: Забременях след три месеца опити в 36г.с при запис на сърдечни тонове, такива не бяха установени. В протокола от аутопсията няма данни бебето да е имало малформации. В хистологичното изследване пише, пъпна връв без болестни изменения, плацентата се състои от два лоба с тясна преграда между тях, по плацентата е имало множество инфаркти предимно пресни, които по принцип са обичайна находка и не могат категорично да се свържат със смърта на плода.
    След случилото се след консултация с генетик в Националната генетична лаборатория в
    МД-София, направих следните изследвания:
    Фактор V Laiden - R506Q нормален генотип
    Протромбин - G/A 20210 нормален генотип
    Инхибитор на Плазмогенния активатор - PAI 4G/5G - хетерозиготен носител 4G/5G
    *Забележки:
    1) Не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател.
    Антикардиолипинови антитела ИгГ 0.1 норма до 22GPL
    Антикардиолипинови антитела ИгМ 2.8 норма до 11 MPL
    Анти В2 гликопротеин I антитела ИгГ 3.6 норма до 20 U/ml
    Анти В2 гликопротеин I антитела ИгМ 3.1 норма до 10 U/ml
    Антифосфатидилсерин антитела ИгГ 0.4 норма до 10 U/ml
    Антифосфатидилсерин антитела ИгМ 2.7 норма до 10 U/ml
    Направих и изследвания на щитовидната жлеза, нямам изменение в структурата и големината.
    FT3 5.4pmol/l 3.10-6.30
    FT4 15.72pmol/l 11.00-22.60
    TSH 3.440pmol/l 0.35-4.80
    TAT 10.00IU/ml до 115
    MAT 11.46IU/ml до 34
    Лекарката, при която ходих каза, че за сега няма да ми назначава лечение, защото не вижда
    проблем, да повторя изследването на TSH след месец тъй като сега е минало малко време след
    раждането.
    ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА АКО ОТГОВОРИТЕ НА МОИТЕ ВЪПРОСИ, ТЪЙ КАТО СЪМ СИЛНО ПРИТЕСНЕНА.
    ВЪПРОСИТЕ МИ СА:
    1. НЕОБХОДИМО ЛИ Е СПОРЕД ВАС ДА НАПРАВЯ ОЩЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И КАКВИ?
    2. СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ПРОБЛЕМ В НАПРАВЕНИТЕ ДО СЕГА ИЗСЛЕДВАНИЯ? И АКО ИМА КАКЪВ Е ТОЙ?
    3. НА БАЗА НА ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ИМА ЛИ НУЖДА ДА ПРИЕМАМ НЯКАКВИ МЕДИКАМЕНТИ?
    В МОМЕНТА ПИЯ ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА 2х1 ТАБЛЕТКА, ОМЕГА 3 ФОРТЕ, ВИТАМИНИ

    ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!!!

  30. nalyan Says:

    Здравейте д–р Щерев аз съм от Варна на 31г. имам една дъщеря на 10г. родена 2000г. родих със спешно секцио поради прекламсия 2007г. забременях отново но в 34г.с. ми казаха че бебето ми няма пулс а в тоз момент аз лежах в болницата от 2 седмици поради виско кръвно и отоци и пак ми направиха спешно секцио когато мина година ходих на преглед и лекаря ми каза че всичко е наред и мога да имам отново бебе а аз толкова много исках отново да стана майка и след месец бях бременна до 24г.с.всичко беше наред ходих на прегледи прегледи през 10–15 дена изведнъж получих много силен кръвоизлив много трудно задържаха бебето и ми казаха че имам плацента превия лежах 1 седмица и ме изписаха след 5 дена пак ме приеха с кръвоизлив и пак го спряха пак ме изписаха на 3 ден и след 2 дни вече фаталния ден пак дспешно секцио по принцип е трябвало да вземат и матката но за късмет са я спасили по думите на лекарката която ме оперира е била един кървящ парцал бебето ми живя 12 дена и почина поради това че когато аз съм имала кръвоизливи и то е направило кръвоизлив на мозъка преди няколко месеца бях на преглед и ми казаха да не мисля за бебе дори след няколко години защото матката ми се е деформирала вече от рязане и имало риск да умра и че нямало да мога да износя бебето и пак ще имам плацента превия въпроса ми е дали може да ми се направи накаква пластика на матка за да мога да имам бебе

  31. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ваня ,
    Не мисля, че точно с фолиева киселина трябва да се лекувате за забременяване. Това е полезен продукт повече, когато вече сте забременяла.

  32. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Ангелова,
    За лечение за забременяване законът не изисква сключване на граждански брак.

  33. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Костадинова,
    При направените от Вас изследвания не се откриват изменения, които да обяснят случилото се преди това. Смърт на плода в 36 г.с. е голямо нещастие и трябва да се направят още изследвания, които евентуално да ни покажат някоя от възможните причини за лошия изход от бременността. Смъртта на плода има продроми т.е. белези които показват при наблюдението на състоянието му, че той/ плодът/ страда.Такива белези трябва да се търсят и за съжаление по различни причини не винаги могат да се установят. Пиша всичко това с връщане назад към случилото се не за обвинение, а единствено за търсене на причина, която да имаме предвид при нова бременност и при едно по-стриктно наблюдение на бременността. Свържете се с добър акушер-гинеколог във Вашия град и се надявам и Ви пожелавам всичко да бъде наред в бъдеще!

  34. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Nalyan,
    За да се прецени какво може да се случи в бъдеще при Вас е необходимо да се направи HSG/цветна снимка на матката и маточните тръби/ или хистероскопия, а може би и двете изследвания. По-голямата опасност обаче виждам в това, че при всяка бременност имате високо кръвно налягане /прееклампсия /. Това е много опасно усложнение на бременността, което се повтаря в следващи бременности и нова бременност може действително да преставлява голям риск за Вашето здраве и живот.

  35. Biliqna Says:

    Здравейте д-р Щерев аз съм на 33год.Оперирана сам преди 15 години от киста с диагноза по епикриза -Ендометриозис екотерна.Киста оварии билатералис.Ст.п.Кистектомиам.До сега съм пила много хормонални заместители - Цилест,Новинет,Климонорм и др, като последно Дияне,.След послезни изследвания LH-31,3 FSH-64,7 Estradiol -16,1 сега съм на Фемостон.Проблем ли е при приема на този препарат да няма МЦ при една изпита опаковка?Искам да разбера какви са шансовете за забременяване и какво мога да предприема?

  36. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Биляна,
    От това, коeто пишете ми се струва, че яйчниците не произвеждат хормони и вероятно яйцеклетки. Трябва да се направят още веднаж изследвания за яйчников резерв и ако резултатите се потвърдят да преминете на хормонозаместваща терапия, защото сте още много млада и без яйчникова дейност могат да се получат още много усложнения.

  37. Biliqna Says:

    В момента съм на терапия с Фемостон 2/10 трябва ли да го сменя? Какви са усложненията допълнително,които се получават? Благодаря Ви!

  38. нина Says:

    Здравейте д-р Щерев Март месец дарих яйцеклетки кога мога пак да стана даря

  39. Angelova Says:

    D-nt Shterev,mnogo e vajno ne samo za nas s dashteria mi da razberem.;kogato se rodi dete chrez metoda-inseminacia-;kakvo pishe (na miastoto-vmesto)-ime na bashtata.I oshte- bashtinoto i familno ime na deteto -kak shte se poluchi?Molia da me izvinite,zashtoto tova ne e vapros ot medicinata. g-ja Angelova

  40. Даниела Маркова Says:

    Здравейте доц.Щерев моят въпрос е следният:малкият брой яйцеклетки(2-3) след лека стимулация-означава ли че съм с изчерпан яйчников резерв,и УЗД може ли да даде достоверна информация за наличие на хидросалпингс и при запушени тръби задължително ли има хидросалпингс или може и да няма.Ще се радвам на отговор-Благодаря Ви!

  41. Дарина Иванова Says:

    Преди 10 дена ме чрез коремна опареция ми отстраниха киста на десен яйчник с диагноза: Кистаденома серозум оварии декстра. Резултатите са отрицателни, но преди самата операция ми беше направено хромопертубациая, която излезе негативна. Лявата ми тръба не е пропуснала и до самия яйчник е леко пречупена, а дясната е изпуснала мн. малко. Силно съм притеснена от това и Ви моля за мнение. Д-р., който ме оперира ми каза, че трябва още веднъж да направя тази процедура и ако е отново-негативна и доняколко месеца не зачена, да се ориентирам към Инвитро.
    В момента съм след оперативен период и след месец на контролен. Бихте ли ми казали кога най-рано мога да повторя манипулацията и какви хормонални изледвания да си напрявя и в кой етап от цикъла е нужно да ги направя? Колко време отнема самата процедура и прегледи за ин витро?

    Предварително благодаря,
    Дарина

  42. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дарина Иванова ,
    Може да се постъпи по различен начин, затова ще Ви опиша не какво трябва да се направи, а как постъпваме в нашата клиника. При описаната от Вас ситуация за маточните тръби е ясно, че те са частично увредени и първата възможност е да се ” лекуват ” т.е. да се освободят от сраствания по време на операцията и да се провежда противовъзпалително лечение, включително хидротубации. Лечението за забременяване след такива интевенции обикновено са вътрематочни инсеминации - 3-6 до 12 на брой. Това пък зависи на колко години сте, каква е давността на стерилитета и други фактори. Алтернативата на това поведение е IVF, като се заобиколят маточните тръби и това може да се направи след 1-2 месеца, без да има нужда от допълнителни изследвания върху маточните тръби -измененията са видяни по време на операция. Изследванията за IVF отнемат 4-5 дни. Решението за едно или друго поведение е Ваше. Желая Ви успех!

  43. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела Маркова,
    Малкият брой яйцеклетки(2-3) след лека стимулация не означава, че сте с изчерпан яйчников резерв. УЗД не винаги дава достоверна информация за наличие на хидросалпингс и при такива случаи на съмнение трябва да се направи HSG или лапароскопия. При запушени тръби не е задължително да има хидросалпингс.

  44. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нина,
    Яйцеклетки може да дарявате винаги, когато здравословното Ви състояние позволява и тогава, когато Вашето добро здраве не се излага на опасност.

  45. Мая Says:

    Здравейте доц.Щерев,аз съм от Пловдив на 46 години съм каква е възможността да забременея инвитро. Не съм раждала. Не съм семейна. Менструалния цикъл не ми е редовен, когато имам е с много болки, съсиреци и се чуствам много отпаднала. На 29.03.2010 год. ми напрафиха кюретаж, март 2006 също ми е правен кюретаж. Миналата година с моя гинеколог опитахме да ме подготви за инсеминация, правех изследвания но резултатите са ниски, нямам и овулация, от края на месец септември 2009 год.цикъла ми спря и от 02.01.2010 год. до 29.03. 2010 год. ми идваше горе долу през пет дни, при преглед на ехограф ми откриха и миомен възел. Април месец ми дойде нормално, но пак със силни болки и съсиреци.Имам голямо желание да си имам мое дете, око можете дайте ми съвет. Предварително Ви благодаря.

  46. Veselina Says:

    Здравейте доц.Щерев,аз съм на 31 години и имам 4 неуспешни опита инвитро.При последният опит 13 дни след трансфера ЧХГ-теста отчете бременост.На 16 ден получих обилно кървене което бе последвано с приемане в болница,най ме учуди факта,че не ми дадoха никакъв медикамент и не направиха нищо за да спрат кръвта,била съм на 16 дни и в такъв слчай само чакали да видят какво ще се случи.А то се случи че загубих и тази възможност да стана майка.Въпросът ми е при такъв случай като моят какви лекарства е необходимо да се приемат за да се спре кървенето и да се предотврти загуба на енбриони.Предварително Ви благодаря.

  47. Деница Says:

    Здравейте д-р Щерев, Пациент съм на вашата клиника и след първата неуспешна инсеминация бяхме посъветвани да се направи разширена спермограма, поради лоша морфология на сперматозоидите. Тя показа освен влошената морфология и намален брой и подвижност ( въпреки че тези показатели бяха добри при обикновената такава и при материала даден за инсеминацията). Съпругът ми, след многото изчетени форуми и блогове е скиптично настроен към леченията на безплодие (особено по причина мъжки фактор) или по-скоро безкористността на прилагането им в българските клиники по репродуктивно здраве. Плановете ни са в края на месеца да направим втора процедура и въпросът който той ми зададе, а аз съответно на вас е дали е възможно да се направи замразяване на няколко еякулата които да се използват при проседурата щом се касае за олигоастенозооспермия? Има ли някакво предимство използването на пресен пред замразен материал при инсеминация? Благодаря предварително за Вашите отговори!

  48. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мая,
    От това, което разказвате става ясно, че едва ли е възможно забременяване с Ваши яйцеклетки. Най-вероятно ще е необходима и операция на матката /ако е възможно да се премахнат миоматозните възли и да се запази матката /. След евентуална операция възможно е да се направи in vitro оплождане на дарени от по-млада жена яйцеклетки, които да се оплодят със сперматозоиди на Вашия партньор или с дарителски сперматозоиди. На получените ембриони е възможно да се направи трансфер, така че Вие да износите бременността. Според мен в такава последователност трябва да действате, за да има шанс да се осъществи мечтата Ви да имате дете.

  49. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Веселина,
    Не всяка бременност завършва успешно, а и положителният тест за бременност още не означава, че бременността се развива нормално. В повечето случаи за подпомагане на евентуална бременност се дават прогестеронови препарати, но във Вашия случай най-вероятно се отнася за т.нар. RIF /повтарящи се имплантационни неуспехи/. Лечението на това състояние е трудно, но понякога успешно. Доверете се на лекарите, които сте избрали и така се надявам да достигнете до успех!

  50. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деница,
    Едно от най-важните неща при лечението на която и да е болест или страдание е взаимното доверие между лекари и пациенти. Трябва да изберете лекари, на които да имате доверие /не е възможно да не се доверявате на никой./ Що се отнася до конкретните Ви въпроси мога да твърдя, че поне 50 % от стерилитета при семействата в цял свят се дължи на мъжки стерилитет. Това е неоспорим факт и съпругът Ви няма основание да се съмнява. Спермограмата на един мъж понякога варира много и са необходими поне 6 спермограми /така пише в учебниците/, за да се прецени дали е нормална. Причините за разстроената сперматогенеза могат да бъдат най- различни и понякога действително се прави събиране на различни порции и замразяване с цел да се събере по-голямо количество материал. Това обаче не винаги е добре и желателно да се прави, защото замразената сперма при всички случаи е с по-лоши възможности от прясно отделената. И накрая, ако приемете един искрен съвет - сменете лекаря или клиниката, но вярвайте на Вашия лекар, за да постигнете желаното. Желая Ви успех!

  51. Анонимен Says:

    Уважаеми доц. Щерев. Пациентка съм на вашата клиника от около 3 години, изключително съм доволна от лекаря си, от обстановката и услугите на клиниката. На 29 години съм, имам ПКЯ, друга причина за стерилитета е мъжки фактор, диагноза астенотератозооспермия, морфология около 3-4 % по Крюгер.
    Към момента имам направени 2 инсеминации, 3 опита ИКСИ, като последния е ИКСИ /Инвитро, като оплодените яйцеклетки са само от ИКСИ. И при трите трансфера ембрионите достигат стадий бластоцист, в един от опитите имахме и замразени ембриони, които обаче не преживяха размразяването. Резутат една биохимична бременност. Нямам генетични или имунологични проблеми, съгласно направените изследвания, нямам проблеми с щитовидната жлеза. Въпросът ми към вас е смятате ли ,че лошата морфология на сперматозидите е причина за неуспешните ни опити до този момент и ако не къде според вас да търсим причината. Реагирам добре на стимуалциите, яйцеклетките се оплождат, развиват се ембриони, но бременност не настъпва

  52. Дария Says:

    Уважаеми доц. Щерев, пациент съм на вашата клиника от около 3 години, изключително съм доволна от лекаря си и от услугите , които съм получила в клиниката. На 29 години съм, с ПКЯ, друга причина за стерилитет е и мъжки фактор, диагноза астенотератозооспермия, морфология по Крюгер 3-4 %. До момента имам направени 2 инсеминации и 3 опита ИКСИ, като последния беше ИКСИ /ИНВИТРО, тъй като според ембриолозите спермограмата е била доста добра, но се оплодиха само яйцеклетките с Икси. Резултата от всички процедури е 1 биохимична бременност.Нямам генетични мутации, имунологични проблеми също, според направените изследвания нямам и проблеми с щитовидната жлеза. Въпросът ми към Вас е смятате ли ,че лошата морфология на сперматозоидите е причина за неуспехите ни или има нещо друго. Реагирам добре на стимулация, средно от 10 годни за оплождане яйцеклетки, 8 се оплождат и се развиват до 5-ти ден, в един от опитите имахме замразени на 5-ти ден ембриони, които не оцеляха след размразяването. Ще съм много благодарна за вашия коментар както и за възможни решения от тук на нататък.

  53. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дария,
    Във Вашия случай, най-вероятно се отнася за RIF /повтарящи се имплантационни неуспехи./ Трудна е преценката в подобни случаи, но понякога при внимателния преглед на документи или многобройните изследвания може да се открие надежда за успех. От това което пишете ми се струва, че поведението трябва да бъде : 1/обсъждане на цялата налична документация досега-можете да се запишете за консултация при мен на тел 029200901 2/ особено внимание трябва да се обърне на наличието на ПКЯ при Вас и на измененията в сперматозоидите на съпруга с допълнителни изследвания
    3/ в такива случаи ние обикновено правим консултация с наши партньори в Брюксел, Великобритания или Истанбул
    4/ въз основа на всичко това преценяваме дали нашата болница има капацитет да се занимава с Вашия случай или да Ви насочим за лечение в определена клиника в чужбина. Има методики, които не се правят в България, защото апаратурата за тях е прекалено скъпа и не е възможно процедурата да се заплати само от ограничен брой платежоспособни пациенти.
    Във всеки случай моят съвет е да не губите време в чакане, но и да не се продължава лечението на всяка цена, без да се направи поне опит за изясняване на причините за неуспехи.

  54. Дария Says:

    Благодаря Ви много доц. Щерев. Ще си запиша час при вас обезателно. Моля, да ми кажете дали този час трябва да е съгласуван с графика на лекуващия ми лекар или това не е необходимо

  55. mimi Says:

    zdraveyte doc.Shterev,predi okolo dva meseca bqh operirana ot izvanmato4na bremennost v sledstvie na koeto mi otstraniha lqvata traba.Predi tova imah tri bremennosti koito prekratih po moe jelanie.Kakava e vazmojnosta ot sega natataka da imam bebe i kakvi izsledvaniq sa nujni da napravq?
    Predvaritelno blagodarq

  56. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    Според мен първо трябва да се направи оценка на другата маточна тръба и много често се върви към IVF в такива случаи. Трябва да се обърнете към някой от екипите по асистирана репродукция и там трябва да Ви обяснят последователността на изследванията и лечението. За нашата болница може да се запишете за консултация, преглед и изследвания на тел. 029200901 от 8 до 20 часа. Желая Ви успех!

  57. Анна Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Преди 3 месеца навърших 40 год. Пациентка съм на Вашия център и съм доволна от отношението и професионализма на лекуващия лекар. Независимо от това до момента имам 5 неуспешни инсеминации (при първата се получи бременност, но не се установиха сърдечни тонове). Направиха се всички необходими изследвания и не се установи никакъв проблем при мен. При съпруга ми също не бяха открити съществени отклонения. След това направихме две процедури ИКСИ, едната с ко-култивиране, но за съжаление и те бяха неуспешни. Това което ни предлага сега лекаря е отново да правим инсеминации и евентуално ако са неуспешни пак инвитро. Според Вас какви са “шансовете” на втората група от инсеминации, след като бяхме информирани от лекаря, че по статистика ако 5-6 инсеминации са неуспешни няма смисъл да се продължава с тях.
    Предварително Ви благодаря.

  58. zornica Says:

    здравеите доц.щерев, на 23 години сам с сапруга ми искаме бебе и от близо година опитваме,тои е в отлично здраве но аз имам поликистозни яичници, в момента сам на клостилбегит втори месец искам да ме посаветвате нужна ли е лапароскопия и до колко ще ми помогне тя .благодаря ви.

  59. Nadia Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    На 26гсъм и съм със синдром на Хашимото.Имам един спонтанен аборт преди две години/Missed abortion - ml II/Свързах се с много добра и известна ендокиноложка.По нейно назначение направих всички изследвания свъзани с това заболяване/TSH,FT4,TAT,MAT.IRI,Генетични изследвания и мутации и НК к-ки/ Всичи тези изследвания бяха в норма.Проследявах на шест месеца-TSH,FT4 и тъй като хормоните ми бяха в норма останах на 25 мг Еутирокс.Отново съм бременна,но прокървях.Свързах се незабавно с ендокриноложката си,която ми назначи освен терапията на акушер-гинеколога-дуфастон 3х1т.;фолиева к-на;вливания с натрии бром и вит.С и папаверин 3х1 амп.Тя ми назначи Прегнил от 5000Е през ден.Увеличи и дозата на Еутирокса до 100 мг на ден,а вечер х 1 аспирин протект. Ембтиона се развива добре има сътдечна дейност и отговаря на аменореята-8 г.с.До тук всичко е добре относно бременността ми, но аз не се чувствам добре…..имам силно главоболие,ниско кръвно налягане,чувствам се напрегната,депресирана,дори ми се плаче подъжам температура до 37,6 гр.Боли ме ниско корема и кървя слабо/ръждиво/Според нея Прегнила не тябва да го спирам до 12 г.с.Ще съм Ви много благодарна, да прочета и Вашето мнение по повод терапията и състоянието ми, за което предварително Ви благодаря.

  60. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна,
    Трудно ми е да Ви отговоря на въпросите, които поставяте. Запишете се за консултация при мен, ще вземем досието Ви и заедно да разсъждаваме за доброто решение във Вашия случай!

  61. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Зорница,
    При поликистозни яйчници почти винаги се прави лапароскопия. Възможно е, обаче поради Вашата млада възраст известно време да се опита консервативно лечение и чак когато не се получават резултати, да се направи лапароскопия. Заповядайте за консултация със съпруга си при мен /тел. 029200901 от пон. до четв . с предварително записване/

  62. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надя,
    Според мен правилно са Ви назначили Прегнил и при правилно развитие на ембриона наистина е добре да не спирате лечението до 10- 12 гестационна седмица.Бременността, обаче освен от ендокринолог трябва да се наблюдава от АГ специалист. Освен това по отношение на тиреоидните хормони трябва да се проследяват нивата им отново и отново и да се следва принципа за прием по време на бременност на минимална ефективна доза.

  63. Регина Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    Искам да Ви попитам, имам ли шанс за инвитро със собствени яйцеклетки, заслужава ли си да опитам, с тубарен стерилитет съм . Хормоните ми на 3 ден от МЦ са LH 6,78 IU/L , FSH 6,55 IU/L . AMH 3,706 ng/ml, inhibin”B” 39,27 pg/ml. Възрастта ми в момента е 43,5 г. Преди 6 г. забременях извънматочно, 10 месеца след опитите ни за бебе. По принцип са ми казвали, че яйчниците ми са в много добро състояние, цикълът ми е напълно редовен. Имам неуспешно ивитро на 39 и 41 г., както се оказа поради наличие на хидросалпингси. Тъй като съм на път да елиминирам този проблем, и може би ще правя инвитро, се интересувам знаете ли случаи на жени на 43-44г забременяли по този метод със собствени яйцеклетки.

  64. Мира Кирилова Says:

    Здравейте,доц Щерев. Моя проблем не е репродуктивен,но тъй като не зная към кого да се обърна,пиша на Вас.
    Преди 3 месеца ми отстраниха оперативно матката и единия яйчник, поради миомен възел.До скоро се чувствах добре,но от около месец започнах да получавам топли вълни,смяна в настроението, чувствам се подтисната,често ми се плаче, не желая да се срещам и разговарям с хора. След операцията не ми бяха изписани никакви хормонозаместващи медикаменти. Въпроса ми е, необходимо ли е да провеждам такава терапия или тя би довела до други усложнения?
    Благодаря Ви предварително!
    Поздрави!

  65. Деси К. Says:

    Здравейте, доктор Щерев. Бременна съм в 6 г.с. При прегледа за потвърждаване на бременността ми откриха киста на жълтото тяло с размери 4 см. При втория преглед - седмицза по-късно размерът й е вече 5,1 см. Предстои ми пътуване със самолет. Има ли опасност от спукване и усложнения, заради полета? Благодаря Ви.

  66. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Регина,
    Въпреки че изследванията Ви са близо до норма, смятам, че забременяването с Ваши яйцеклетки ще бъде проблематично. Лично аз съветвам пациентите след 40 годишна възраст да правят опит със собствени яйцеклетки при нормални показатели на хормоните, АМХ и при поне 5 антрални фоликула във всеки от яйчниците. Височината на лигавицата в средата на цикъла и доброто и кръвоснабдяване също е от голямо значение.

  67. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    Трудно е да отговоря дали е опасно кистата да се спука, но аз съветвам бременните жени да се въздържат от пътуване. Според мен бременната жена трябва да прекара бременността си в дома си и да се отдалечава от него най-много на половин час път с кола, а също така да не посещава многолюдни места. Желателно е също особено в първите месеци на бременността да се ограничават по възможност контактите с малки деца /детски градини, детски представления и пр./

  68. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мира Кирилова,
    Според мен трябва да провеждате хормонозаместителна терапия /ХЗТ/. Такава терапия е опасна, ако имате във фамилията си жени с тумори на гръдните жлези. Ако няма такива, опастността остава, но може да се пренебрегне за сметка на качеството на живота, при редовен контрол на гръдните жлези /веднаж годишно/. Според мен може да започнете лечение с най-невинните препарати - фитоестрогени напр. Remifemin 3×1 tabl дневно, богата на калций храна/70 грама сирене дневно / и активен двигателен режим /екскурзии, фитнес, упражнения, колело, плуване и др./ Най-малко веднъж годишно посещавайте Вашия лекуващ лекар.

  69. Станислава Says:

    Уважаеми Г-н Щерев, исказвам огромна благодарност на Вас и на вашият екип затова ,че Ви има и правите всичко възможно да ни направите родители.Благодаря на д-р Савова,д-р Тимева и ембриолог-Таня Милачич,че през 2002г.ме направиха майка и ме дариха с едно прекрасно момиче.Благодаря за надеждата,грижите ,успокоението ,разбирането и съпричастността към нас.Към този момент аз продължавам да бъда ваша пациентка и се борим за още едно детенце.Първото ми детенце дойде на този свят чрез инсеминация -без никакъв проблем,както следва:първа инсеминация-бременност и мисет във втори месец;втора инсеминация-неуспешна;трета инсеминация-бременност и живо и здраво бебе.При нас проблема е в мъжа ми ,а при мен няма никакъв проблем-тръби проходими,мат.лигавица -добра,образуване на фоликули-без проблем.Вече опитахме четири инсеминации за жалост неуспешни и едно ИКСИ и то неуспешно.При ПФ извадиха 4бр. яйцеклетки,които се оплодиха ,при ЕТ върнаха 2бр.Знам и съм сигурна,че лекуващият ми лекар прави всичко възможно и дава всичко от себе си.Обожавам д-р Савова и няма да спра да и благодаря за най-голямата радост ,която ми дари.Всеки ден благодаря на Бог за милостта ,която ми даде и ме заведе при вас.Сега след всички неуспешни процедури не мога да се освободя от чувството че някъде и нещо пропускаме.Пиша главно за да благодаря и да кажа на всички ,че Вие сте най добрите специалисти и да не се отказват защото само при Вас се прави всичко възможно за щастието.ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ.

  70. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Станислава ,

    Имал съм много пъти възможността да кажа, че успешно преминалите при нас семейства са вече нещо реализирано и постигнато, но винаги вниманието ни е насочено към онези от нашите пациенти, на които не сме били в състояние да помогнем. По представените от Вас данни намерих Вашето досие и успях да го прегледам, за да не се пропусне някой детайл. Уверявам Ви,че ще дискутирам с Вашата лекуваща лекарка –д-р Савова ,това което ми е направило впечатление и ще й предам моето мнение за бъдещо поведение. Благодаря за добрите думи, които сте отправили за нашата болница и Ви пожелавам успех!

  71. Stoyanova Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    Може би въпроса ми е в сферата на на фантастиката, но много неща са почнали оттам…
    Съществува ли метод за аспириране (или др. технология за “вземане” от майката) на ембрион в 5та г.с. и последващо замразяване?
    Благодаря поредварително!

  72. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Стоянова,
    Това, което питате, не е възможно по няколко причини засега. Възможното време за отглеждане in vitro на жизнени ембриони не надхвърля една седмица. Това са възможностите на ембриологията засега. Що се отнася до другата “пречка” - много ще бъде трудно създаването на условия като в майчината матка за развитие на ембриото в по-късни етапи от развитието му. При процесите замразяване-размразяване най-много преодоляни трудности има при замразяване на клетки, много по-трудно е да се замрази и да остане жизнена тъкан, а за ембрио на няколко седмици… мисля, че доста време ще мине докато се осъществи. Аз се занимавам с приложна наука и съм длъжен да се съобразявам с реалностите. В живота обаче реалностите много често са били разбивани на пух и прах и са били осъществявани “невъзможни ” неща от хора, които не са искали да зачитат тези реалности.

  73. Лора Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    през 2001г имам извършена конизация на шийката на матката,2003г съм лекувана от ендометриоза-оперативно и с лекарствен препарат спиращ цикъла в рамките на шест месеца.Нямам опити за забременяване,на 39г. и имам желание за дете.Зная покрай собствените си неволи,че всеки случай е индивидуален,моля за вашия съвет относно онова,което би следвало да предприема:
    1.Имам хормонални изследвания:
    На третия ден от менструалния цикъл техните стойности са следните:
    LH - 7.45 mIU/ml
    FSH-6.53 mIU/ml
    Пролактин - 212.80 mIU/ml
    Естрадиол - 139.50 pg/ml
    Прогестерон - 18.75
    Ваши колеги ми констатират при преглед сраствания,от операцията имам запазен десен яйчник и част от ляв яйчник/б.а.ендометриозната ми киста е била 9см,вляво срастнала с коремната кухина/.
    2.Имам изследване на CA 125,резултата е граничен - 35.
    Моля да ме посъветвате какви изследвания са ми необходими още,с оглед възрастта ми следва ли да правя генни такива?Предварително Ви благодаря!Ако ми препоръчате специалист към който да се обърна също …..

  74. Galka Says:

    Здравейте, д-р Щерев.
    Аз съм на 29 г. От около година, когато решихме с моя съпруг да си имаме бебе, ми откриха СПКЯ. Лекарят ми изписа Диане 35, което пих 6 месеца, след това реши, че така няма да се получи нищо и ми препоръча оперативно лечение. Смених лекаря с друг. Въз основа на изследванията той ми предписа лечение с Глюкофаж - по схема, Регулон и стимулиране на яйчниците с Фемара - която ще започна да пия след 2-3 месеца. Може да се каже, че още съм в началото на лечението, тъй като съм го започнала преди около 25 дни.
    Биохимия
    ИМЕ НА ТЕСТА (изследване) РЕЗУЛТАТ Единици Референтна стойност
    ОГТТ-0,30,60,120
    Глюкоза 5.2 mmol/l 2.8 - 6.1
    Глюкоза 9.5 mmol/l
    Глюкоза 7.6 mmol/l
    Глюкоза 5.2 mmol/l 3.5 -7.8
    ХОРМОНИ
    TSH 1.36 uIU/ml 0.27 - 4.2
    TAT 13 IU/ml 0 - 115
    MAT 16 IU/ml 0 - 34
    LH 9 U/l 2.4 - 12.6
    FSH 6.9 U/l 3.5 - 12.5
    Пролактин 434 mIU/l 127 - 637
    Тестостерон 1 nmol/l 0.2 - 2.9
    DHEA-S 3.6 umol/l 2.7 - 9.2
    ОГТТ-0,60,120
    Инсулин 11.45 uIU/ml 2.6 - 24.9
    Инсулин 128.2 uIU/ml
    Инсулин 23.50 uIU/ml 2.6 - 24.9
    AMH H 7.45 ng/ml 2.0 - 6.8

    Искам да Ви помоля да ми кажете дали имам шанс да забременея нормално или е нужно да се прави инсеминация или ин витро. Благодаря Ви предварително и Ви желая успешен ден.

  75. Иванова Says:

    Здравейте доктор Щерев!На 27 г.съм,а моя съпруг е на 26г.налага се да правим донорска инсеминация,тъй като той е с азоспермия и след всички изледвания и биопсия не беше намерено нищо.Бихте ли ми дали повече информация има ли достатъчно избор от донорски материал във клиниката Ви.

  76. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лора,
    Според мен трябва да направите още изследване на AMH и Inhibin B. Тези изследвания могат да бъдат и излишни, ако имате нормален Прогестерон в средата на втората половина на менструалния цикъл. В цитираното от Вас изследване Прогестерон няма мерните единици – ако е в nmol/l стойността е доста под нормата , ako e в нг/мл е в норма. Трябва да се регистрират още и броя на антралните фоликули в яйчниците и да се оцени маточната лигавица. Всички тези изследвания се правят в поне шест клиники в София, разбира се и в нашата болница. Само трябва да решите къде да отидете!!

  77. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галка,
    При Вас са направени доста изследвания и всички са в норма. Това е окуражително. При Вашия случай най-много ме тревожат годините. Установено е , че забременяването става по-трудно с напредването на годините на жената и особено след 30–35 години. Това не трябва да Ви обезкуражава, а да Ви стимулира да не губите време. Едно от най- важните неща е да имате нормално тегло!! Много важна е характеристиката на малкия таз огледан с вагинална сонда, а също така и каква е спермограмата и проходими ли са маточните тръби. Ако всичко е наред, редно е всеки месец да се проследява овулацията /най-добре с ултразвук/ и да се изследва прогестерона във втората половина на цикъла, ако Прог. е под 15 нг/мл, може да се започне стимулиране на яйчниците с антиестрогени отново под ултразвуков контрол. Ако до 3-4 месеца не се получи резултат, трябва да се преоцени ситуацията. Пожелавам Ви успех!

  78. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Иванова,
    В нашата болница има спермална банка и тя работи с донори от Европейска спермална банка и с донори от България. Характеристиките на донорите и това, което Вие можете да избирате се определя от специална наредба за асистирана репродукция. Вие определяте и с подписана от Вас декларация от къде искате да е използваният донор. Желая Ви успех!

  79. Иванова Says:

    Много Ви благодаря !

  80. Лора Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    предполагам,че може еднократно да се възползвам от правото си на отговор,благодаря Ви от сърце преди всичко.
    Изследванията на прогестерона са в мерна единица nmol/I,тоест той е 18.75nmol/I,метода на изследване е ECLIA,деня,на който е направено изследването е 21-ви ден от менструалния цикъл.Копирам Ви отново стойността на останалите хормони:
    LH - 7.45 mIU/ml
    FSH-6.53 mIU/ml
    Пролактин - 212.80 mIU/ml
    Естрадиол - 139.50 pg/ml
    Въпроса ми е провокиран от различните методи на изследване..потвърждавате ли ми,че стойността на прогестерона е извън нормата,извинявайте ако не съм Ви разбрала правилно?Естрадиола според Вас в норма ли е?Изследванията са правени в “БОДИМЕД”.
    AMH и Inhibin B чрез изследване на кръв ли се установяват и на кой ден се изследват?С оглед сраствания от вече направена гинекологична операция кой е най безболезнения и съвременен начин за изследване на проходимостта на тръбите?Много Ви благодаря отново …Пожелавам Ви много успехи във Вашето поприще и много лични радости!

  81. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лора,
    Това, което ми прави впечатление е, че прекалено много се занимавате с подробности и това, според мен, не е добрия подход. Намерете лекар да интерпретира резултатите Ви, а не Вие да правите това, защото при повечето случаи ще стигнете до неправилни заключения. Резултатите сами за себе си нищо не представляват, ако не са в подкрепа на определени анамнестични и обективни данни. По същество : Прогестеринът е изследван в правилното време, но трябва да бъде над 38 nmol/l, което означава, че при Вас е нисък. Естрадиолът е в норма, но това още не е достатъчно. AMH и Inhibin B е добре да се направят 3-5 ден от идването на менструацията, въпреки че AMH може да се прави по всяко време на цикъла. С оглед на срастстванията, които евентуално имате от предишна операция, е най-добре да се направи хидротубация под ултразвуков контрол/ХУЗК/ и ако не са ясни резултатите от изследването -HSG/ цветна снимка/. Желая Ви успех!

  82. Мария Says:

    Само при д-р Стаменов ли има апарат, който да селектира сперматозоидите с лоша фрагментация?Имате ли нови съвремени апаратури помагащи при мъжки фактор?

  83. Мария Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    Бих искала вашето мнение по моя проблем.Аз съм на 23г. с 2 неуспешни икси опита с установен проблем фрагменти в яйцеклетките.Сега правих 3-ти опит с донорски на 4-ти ден трансфер,без да има проблеми.Изписаха ми-utrogestan,Duphaston,Estofen,Vit.E,Papaverin,Фолиева к-на,Аспирин протект, нямах никакъв прегнил.На 20.07 направих уринен тест който се оказа положителен на следващия ден пак.На 23.07 отидох на кръвен и резултата беше 26,0 IU/Ml, на видеозона се видя плоден сак но беше леко продълговат,казаха ми че, има малка надежда и ми биха 10,000 прегнил.
    Възможно ли е да има шанс като се има в предвит че, 3 дена преди кръвния тест имах половителен уринен и след това да е толкова ниско HCG-то ,дори и без прегнил.
    Благодаря предварително!

  84. Мария Says:

    На 41 г. съм. Миналия месец пих кломифен, имах 3 прекрасни фоликула, опитахме за бебе, но…сега съм с менструация, бях на преглед и 2 са се спукали, а 1-останал. Всичко си ми е наред според лекарят, но нямам опит и познания и само питам този месец около евентуалните дати за овулация да правим ли опити или няма смисъл. Този неспукан пречи ли да се образуват нови и да забременея. От години спазвам правилото 2 пъти годишно на гинеколог и никакви досега проблеми, лекаря се шегува с мен, че съм “идеална”…но ЕГН-то…

  85. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария ,
    Сега при Вас трябва да се проследят няколко неща. Първо- дали се развива бременността, второ- колко на брой са плодните сакове, и трето- има ли плоден сак извън маточната кухина. След като се отговори на тези въпроси се определя поведението. Желая Ви успех!

  86. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария на 41 г.,
    Времето неумолимо лети и след 40 год възраст при жената трудно се забременява и износва бременност. Измамна е картината при прегледи и изследвания , че “всичко е наред”. Когато се опитаме да аспирираме яйцеклетки от уж нормални фоликули 90-99 % от яйцеклетките обикновено са негодни или по-нататък не се развиват след оплождане добри ембриони. Моят съвет е да се направят тестове за яйчников резерв и ако има запазен такъв, да се опита IVF, а ако не - да се ползват дарителски яйцеклетки. Желая Ви успех !

  87. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария /със запитването за третирането на стерилитета при мъжкия фактор/,

    Не зная какви тестове се правят при д-р Стаменов, но това лесно може да проверите в сайта на неговата клиника. В нашата болница за оценка на сперматогенезата се правят следните тестове:

    - Спермограма;
    - CASA system;
    - Тест за криотолерантност;
    - Биологична преживяемост;
    - Kruger’s;
    - HZA;
    - ДНК фрагментация;
    - Leucoscreen;
    - Сперматозоиди – апоптоза;
    - Тест за виталност Eозин;
    - Хипоосмотичен тест;
    - Посткоитален тест;
    - Антиспермални антитела в семенната течност - един от тях MAR test.

    Някои от тези процедури като Kruger’s , сперматозоиди- апоптоза, хипоосмотичен тест се използват за получаване на по-добри резултати при процедурите на оплождане /или както Вие ги наричате – “апарат, който да селектира сперматозоидите с лоша фрагментация”/. Между другото – няма сперматозоиди с добра фрагментация, всяка фрагментация е лоша. Ние използваме апарат и методика за отстраняване на сперматозоидите с висока степен на фрагментация и с апоптоза, като се смята, че по този начин се подобряват процесите на оплождане. Лечението на стерилитета при мъжки фактор в цял свят обикновено става с лекарства и различни методики, а не с апаратура.

  88. Мария Says:

    Пак аз-Мария на 41. Знам, че всичко е строго индивидуално, но декември в 4 месец родих по мед. показатели, синдром на Даун и си мисля, че трябва да опитам пак и пак…и само не разбрах, този неспукан фоликул пречи ли да се развиват други и да има овулация този и следващи месеци. Простете невежеството ми на тази възраст, но не съм се сблъсквала и…

  89. Надежда Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    Миналия месец започнах стимулации във Вашата клиника.Прекъснахме, защото не реагирах.В последствие разбрах, че стойностите ФСХ са високи -24.
    Сега моята лекарка се върна и пуснахме нови изследвания.Малко се успокоих но днес ми казаха стойностите на инхибин б и антимюлеров хормон.Много Ви моля да ги изкоментирате.Притеснена съм.
    LH - 4,21
    FSH - 3,75
    Jnh B - 0
    AMH - 0,088
    Нямам референтни стойности…..правени са във Вашата клиника.
    Предварително Ви благодаря

  90. Боряна Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    бихте ли дали препоръки за хранителен режим по време на IVF/ICSI

  91. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Най-кратко мога да Ви отговоря - неспуканият фоликул пречи на последваща овулация, защото представлява или фоликуларна киста или ендометриозна такава.

  92. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда,
    При тези стойности на изследванията не се препоръчва да се правят опити за стимулация, защото се отнася за изчерпан яйчников резерв. Трябва да се оцени още и лигавицата на матката и броя на антралните фоликули в нестимулираните яйчници. Съжалявам, но нещата не изглеждат добре.

  93. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Боряна ,
    По време на IVF/ICSI лечение не се нуждаете от специален хранителен режим. Ако обаче сте със затлъстяване, намаляването на телесното тегло дори с пет кг. рязко увеличава шансовете за забременяване. Нормалното телесно тегло е при BMI (Body Mass Index)- 19-25,а формулата за изчисляване е:

    BMI = тегло(кг) / височина (м) Х височина (м)

  94. Надежда Says:

    д-р Щерев, пак съм аз Надежда. Предполагам, че ще повторим изследванията и съответно и лигавицата на матката и броя на антралните фоликули преди да ми постави диагнозата….въпреки че тя е ясна. Искам да Ви попитам имате ли програма за донорски яйцеклетки…..
    Благодаря

  95. Цвете Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    на 36 години съм и от 1 година съм пациент на Вашата клиника. Много съм доволна от лекуващия ми лекар. До момента имам за съжаление 2 неуспешни инсеминации-една с направена стимулация и една на спонтанен цикъл.Между двете инсеминации имам още две стимулации, които обаче не завършиха с инсеминации, тъй като нивото на Е2 падаше, като в единия случай дори получих пробивно кървене, а в същото време лигавицата и в двата случая беше много добра. Направихме изследвания на ячйниковия резерв-резултатите бяха в норма. Поради това решихме да пробваме на спонтанен цикъл и тогва всичко беше наред-фоликул, Е2, лигавица. Интересува ме, тъй като на спонтанен цикъл при мен явно нещата се развиват по-добре, дали може да се направи и ин витро на спонтанен цикъл? Знам, че трябва да имам 4 инсеминации, за да кандидатствам пред Фонда за финансиране на инвитро процедурите, но дали не е по-добре от гледна точка на времето да мина директно на инвитро на спонтатен цикъл , което сама да финансирам?
    Благодаря Ви предварително!

  96. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цвете,
    Това, което предлагате да направите не е, според мен, най-доброто. Няма смисъл да плащате Вие за IVF, когато държавата е предвидила подпомагане и чрез Фонда плаща за това. Когато правите инсеминации, в зависимост от резултата, лекарите научават много неща за отклоненията от физиологичните процеси при Вас, ако има такива. Стимулациите на яйчниковата дейност увеличават шанса за бременност - това категорично е доказано и тук не може да има спор. Отделен е въпросът каква трябва да бъде стимулацията -с какви медикаменти, след каква подготовка и пр. Съветвам Ви да обсъдите всички тези въпроси с лекуващия лекар и да послушате съвета му или да решите общо с него/нея как да постъпите. Желая Ви успех!

  97. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда,
    В нашата клиниката има програма за донорски яйцеклетки. Намирането на подходящ донор, обаче отнема няколко месеца време, така че запасете се с търпение. Желая Ви успех!

  98. veselka spasova Says:

    Здравейте д-р Щерев, на 17 май ми беше направена инжекция с декапептил депо, заради предстояща оперативна хистероскопия. На 2 юни ми дойде менструация и от тогава до сега 12 август нямам менструация. Преди 1 месец ходих на гинеколог и той ми каза че имам фоликул в левия яйчник, но след това не ми дойде менструацията. Преди 3 дни ходих пак при него и той каза че сега имам фоликул в десния яйчник и много лигавица, но още не ми идва. Въпросът ми е може ли да има яйчникова дейност, а да няма менструация и дали това се дължи на декапептила. Може ли да се предизвика менструация с медикаменти.

  99. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Веселка,
    След прилагане на Decapeptyl е възможно с месеци менструацията да бъде нередовна. Обикновено се прилагат повече от една доза през 30 дни от този медикамент - зависи защо се цели блокиране на цикъла. В тази ситуация, в която сте Вие, най-добре е да не се прилагат други лекарства и да се изчака. Менструацията ще се нормализира. Ако това не стане до няколко месеца ще трябва да се дадат лекарства - обикновено се започва с прогестеронови препарати във втората половина на цикъла или когато жената няма цикъл за десет дни, през което и да е време. Разбира се, най-добре е да се поддържа връзка с лекуващия лекар.

  100. Теодора Says:

    Здравейте,

    От няколко месеца правя опити за асистирано забременяване (имам една неуспешна инсеминация). Бях стимулирана с пурегон и следващите ми цикли доста се объркаха от него. Сега имам задържан фоликул - вече 3ти месец (около 20см).
    Възможно ли е да настъпи овулация, при положение, че този фоликул изобщо не се е спукал? И какви са вариантите за пукването му?

    Пиша тук, защото не можах да получа ‘адекватен’ отговор от лекуващия ме лекар и съм малко объркана как да продължа.

    Благодаря предварително,
    Теодора

  101. христова Says:

    започнах терапия с фемостон 2-10
    след една седмица започна кървене
    което не спира до днес 19,авгудст незная дали трябва да продължа с приема на
    тези таблетки моля за отговор

  102. христова Says:

    искам да допълня начало на терапията от 05,август
    а аз съм на 49 години

  103. Мери Says:

    Здравейте,доц.Щерев!

    Ваша пациентка съм,предстои ми изследване на прогестерона и за същия ден запазих час за спермограма на съпруга ми,понеже сме от провинцията и решихме да съчетаем и двете изследвания.
    Въпроса ми е -трябва ли да си запазя час в същия ден за консултация при вас,
    лично на мен ми се иска да видите резултатите от изследванията и да чуя и мнението ви,но не знам за колко време ще са готови те !

    Благодаря Ви,предварително!

  104. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Съжалявам за забавения отговор, но пътувах в последните дни. Най-добре е след стимулация на яйчниците да се изчака известно време, без да се приемат хормонални препарати. Ако има задържан фоликул, той се наблюдава и третира по различни начини в зависимост от големината, съдържимото му и времето за което съществува. Ако не сте доволна от обясненията на лекуващия лекар, потърсете друго мнение, но не се лекувайте сама!

  105. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Христова,
    Лечението с хормонални препарати в климактерична въараст се провежда под контрола на лекар. При всяко отклонение /кръвотечение и др./ се предприемат специфични мерки, включително и оперативни намеси. Не смея да Ви давам съвети само по описаното от Вас. Обърнете се към лекуващия Ви лекар.

  106. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мери,
    Аз мога да видя разултатите и без да сте записана в конкретния ден. Спермограмата ще бъде готова след около един час, но за прогестерона не зная, може би същия ден. Аз консултирам от понеделник до четвъртък от 10 до 13 часа в предварително обявени на регистратурата дни. Чакам да се обадите!

  107. ХРИСЧЕВА Says:

    Здравейте Д-р Щерев,да разкажа за себе си от 1г.и 3 месеца опитваме за бебе като да подчертая сексуалните ни контакти се свеждат от 1 до 2 пъти най-много на седмица,преди около 1г.и 6 мес.след силни болки ми беше открита много голям фоликул колкото греипфут който се спука от самосебеси но изглежда нарани левият ми яйчник и възпали тръбата. Живея в Англия всички изследвания бяха правени тук.Следкатосе спука през цялото време не взимах никакви хапчета,след около 6 месеца имах преглед на който фоликул имаше на десният яйчник който и тои се спука а докторите не ми даваха никаво лечение и при последният ми преглед се установи че и двата ми яйчника са с тези фоликулярни кисти,искаха да ми направят лапароскопия за да видят какво става но аз отказах и ми направиха хистеро-салпинография в сряда ще получа резулататите,а сега с въпросите след проверката на тръбите която беше преди 5 дни имам една тъпа болка в лявата тръба постоянно (нормално ли е ?)при наличие на запушена тръба трябва ли да се подложа на лапароскопия?и най важният ми въпрос е мога ли да направя ИКСИ ако разбера че тръбата (те) са запушени или имат възпаление веднага или трябва да ги лекувам.На 26 години съм имам всички хормонални изследвания един от хормоните е малко нисък казаха че е поради фоликулярните кисти.Бях на лекар в България този юли и лекарят каза че с такива кисти се забременява и да проверя само хормоните,но ето че почти всичко си е в нормата а резултат няма ,а знаете като всяко младо момиче и жена аз много отчаяно искам детенце и затова се обърнах към вас като специалист.Предварително много ви благодаря и всяка написана ваша дума за мен ще бъде много важна.Хрисчева

  108. ХРИСЧЕВА Says:

    За съжаление забравих да спомена спермограма беше правена на мъжа ми и казаха че е отлична.Ако тръбите са ми проходими искат да стимулират от октомври яйчниците ми с Кломид или подобно лекарство.Зная че всеки детайл е важен за това коментарът ми е така голям.Благодаря още веднъж.Хрисчева

  109. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г/жо Хрисчева,
    Много е трудно да се обясни в конкретен случай какво трябва да се направи, защото има много подробности при поставянето на диагнозата, които се губят. От друга страна не винаги анамнестичните данни могат от разстояние да бъдат интерпретирани правилно, а и не може да се добие пряко впечатление от общия и локален статус. И все пак ще се опитам да обясня какво трябва да се направи при Вашето семейство.
    1/ Добре е няколко пъти да се иследва спермата на съпруга, за да се уверим, че наистина тук няма проблеми. Когато не се открива сериозна причина за стерилитета, правим дори при нормална спермограма допълнителни изследвания на сперматозоидите не само по отношение на брой и подвижност , но и за издържливост, морфология, нарушение на ДНК, възможност за прилепване към zona pellucida и пр.;

    2/Изследва се проходимостта на маточните тръби – това може да стане по няколко начина и когато пациентката има фоликулярни кисти, както е при Вас, най-добрият подход е лапароскопията, която Вие сте отказали. При HSG не могат да се видят подробности както при лапароскопия. Но както и да е, трябва да се знае поне резултата от HSG;

    3/ Трябва да се изследва овулацията и това става много лесно с ултразвукови прегледи във втората половина на цикъла и изследване на Прогестерон, който трябва да бъде над 15 ng/ml в 20- 24 ден на менструалния цикъл;

    4/ След горепосочените иследвания могат да се направят и други като изследване за антитела, кариограми и др. в зависимост от това в каква посока е диагностичното търсене. Подбират се тестове, които вероятно могат да помогнат за верифицирането на една диагностична теза. Напр. от известни над 200 изследвания за инфертилитет се подбират 3-4 – 5 с определена насоченост.

    Основните усилия са за поставянето на диагнозата, ако има кисти, какви кисти (кистите на яйчниците са около 25 вида),ако има ановулация, каква форма на ановулация – първичен,вторичен или третичен хипооваризъм и др.

    След поставянето на диагнозата нещата според мен стават вече по-лесни, защото има достатъчно информация при каква диагноза, какво лечение да се провежда. Диагнозата, обаче трябва да се постави от лекар, Вие не може да го направите.

    Накрая искам да кажа, че е възможно при поставена диагноза да се дават съвети за лечение и по Мрежата, но не и преди това. Намерете Вашия лекар и опитайте да следвате съветите му сега, защото на 26 годишна възраст почти няма неразрешими проблеми със стерилитета. Желая Ви успех!

  110. Веселина Says:

    Уважаеми господин доцент, позволявам си да ви задам един въпрос, който няма конкретно медицинско съдържание, но касае същият въпрос с който вие ежедневно се борите: възможността едно семейство да се сдобие с така желаното дете . В този смисъл какво е Вашето отношение и ще покрепите ли инициативата за нормално законодателство позволяващо т.н. заместващо майчинство, като една последна възможност за някой семейства да имат дете.
    Според мен, професионалното мнение на капацитети от родната ни медицина съвместно с добронамерени законодатели биха могли да създадат достатъчно стабилен проект,който ще бъде плезен за цялото ни общество. Не се съмнявам , че професионалист , като Вас има мнение по този спорен за сега въпрос. Предварително благодаря .

  111. даниела Says:

    Здравейте Доцент Щерев,

    От 2 години не можем да имаме дете с моя съпруг от които 1 година опитвахме по препоръка на моя лекар, а в последната година преминахме през 4 неуспешни инсеминации (3 на стимулиран цикъл). Изследванията които са ни правени са цветна снимка и спермограма, резултатът е проходими тръби и олигоастенозооспермия при моя съпруг.
    В резултат от самообразоването си в интернет си самоназначих хормонални изследвания които никога не ми бяха правени до момента и резултата е следния:
    ЛХ - 7.06 (2.4 - 12.6)
    ФСХ - 11.71 (3.5 - 12.5
    Е - 38.84 (12.5 - 166)
    АМХ - 0.55 (1-8)
    Инхибин Б - 45 (10 - 200)

    Силно съм притеснена и ви моля за коментар. Смятате ли че става въпрос за ИЯР и има ли шанс да направим ИКСИ с наша яйцеклетка.
    Не прилагам резултати от спермограма на съпруга ми тъй като по мнение на д-р Бъчваров от вашата клиника, колкото и да са лоши са достатъчно добри за ИКСИ.

  112. alfkata Says:

    на 13 ден от МЦ ми биха Прегнил и на 26 ден теста ми е положителен,
    възможно ли е да е от прегнила или съм бременна..

  113. Атанас Щерев Says:

    До алфката:
    Ако направите втори тест, четири-пет дни след 26-тия ден и той също е положителен - значи сте бременна!

  114. Атанас Щерев Says:

    До Даниела:
    Ако при ултразвуков преглед има по 4-5 антрални фоликули във всеки яйчник е добре. Не споменавате на колко години сте! Каква е характеристиката на лигавицата на матката? Това, че АМН е нисък е лошо, но трябва да се анализира съвкупността на повече показатели. Отидете на преглед със всички изследвания.

  115. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Веселина ,
    В отговор на Вашето питане Ви представям становището на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, което е изпратено в Министерство на здравеопазването, ако има кой да му обърне внимание!

    КОНСЕНСУСНО СТАНОВИЩЕ
    на
    Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

    В последно време общественото внимание беше привлечено от казуса с жена в напреднала възраст, родила близнаци, след прилагане на ин-витро оплождане. В следствие беше възбудена сериозна публична дискусия, от която ние като специалисти по стерилитет и репродуктивно здраве бихме желали да обърнем внимание на два проблема. Първият е възрастта на жените, които се лекуват от стерилитет и при които се прилагат съвременните асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Вторият е многоплодната бременност при асистирана репродукция и здравословните последици от нея за майката и родените деца. Нашето мнение е, че освен здравните експерти, българското общество като цяло и в последствие законодателите у нас също трябва да вземат отношение по тези проблеми. Това твърдение почива на разбирането ни, че темата има не само медицински импликации, но засяга и въпроси, свързани с моралната, етичната и социалната отговорност.

    Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) застъпва позицията, че продуктивният подход в случая изисква не просто да се налагат законодателни забрани в една или друга посока единствено на базата на това дали един екип е постъпил правилно или неправилно. Според нас двата изложени по-горе проблема трябва да бъдат задълбочено обсъдени, евентуалните мерки да бъдат добре обмислени като същевременно е нужно да бъдат разгледани европейските и световните практики. Общата тенденция в редица европейски страни е да се налагат все повече регулации при новите репродуктивни техники като там най-често е поставена горна граница от 50-52 години за тяхното прилагане. Подобна мярка почива на научно-медицинските факти, съобразяващи се с женската физиология и определящи, че менструационният цикъл става нередовен след 45-46-та година, а менопаузата настъпва средно на 51 годишна възраст. Това означава, че яйчниковата функция на жената се изчерпва напълно на тази възраст и в този случай именно между 50 и 52 години може логично да се предположи, че е физиологичната граница, до която да бъде предприето и асистирано оплождане. Това допускане се потвърждава дори и от данните на НСИ, според които всяка година средно по 1-2 жени на възраст между 45 и 50 години раждат живи и здрави деца , без да имат лечение за забременяване.

    В резултат на гореизложеното БАСРЗ предлага следната дефиниция за определение на горната граница при прилагане на АРТ: Възрастта на жената и нейното здравословно състояние трябва да предполагат безпроблемно достигане до термин и раждане, като в последствие нейните жизнени перспективи и здраве трябва да позволяват отглеждане на новородения индивид до достигането на пубертет и пълнолетие. Бременност до 50-52 години и отглеждане на дете до 70-75 години на родителя, което е границата на т.нар. напреднала възраст и преминаването в т.нар. старческа, предполага един подобен както здравословен, така и социален хоризонт. В предложената дефиниция се съчетават изискванията за медицинска и обществена отговорност при създаването на един нов живот.
    Увеличеният брой многоплодни бременности при новите репродуктивни технологии е друг проблем със социално значение. Многоплодните бременности и свързаната с тях недоносеност предполагат сериозен анализ по отношение на родовия травматизъм при тези деца, тяхното по нататъчно отглеждане и развитие. Участието на социолози, педагози и педиатри в тази дискусия ще допринесе за вземане на адекватни решения в интерес на родените с помощта на АРТ деца и на цялото общество.

    В продължение на изброените изводи и факти БАСРЗ предлага следните решения:

    1. Премахване на забраната за сурогатното майчинство, особено за това, което се налага по медицински показания;
    2. Законодателно фиксиране на възрастова граница за даряване на яйцеклетки от 18 до 35 години при запазване на изискване за минимум едно раждане на донора и добро здравословно състояние, позволяващо донорство;
    3. Налагане на възрастово ограничение на реципиентите на донорска яйцеклетка до 52 годишна възраст;
    4. Премахване на ограничението до 43 години за прилагане на асистирани репродуктивни методи и лечение за бременност, поради дискриминационния характер на тази мярка – и тук границата трябва да бъде 52 години;
    5. Решението на специализирания фонд , на Министерството на здравеопазването и НЗОК до каква възраст ще финансират АРТ или лечение на стерилитет с публични средства е въпрос на допълнителна преценка на държавните органи и не е обвързано с прилагането на предходните точки.

    Членовете на БАСРЗ считат, че приемането и нормативното уреждане на горните предложения, би спомогнало за ефективно регулиране на прилагането на съвременните репродуктивни техники при спазване на нужните медицинските, морални и социални изисквания и отговорност.

    15 май 2010 г Председател на БАСРЗ :

    доц.д-р Атанас Щерев

  116. веселка спасова Says:

    Здравейте доц. Щерев, искам да Ви попитам до кой ден от началото цикъла е възможно да се направи оперативна хистероскопия за премахване на субмукозен миомен възел.

  117. даниела Says:

    Благодаря, Доцент Щерев,

    На 33 години съм не съм имала информация досега че имам проблем с лигавицата на матката.

  118. Атанас Щерев Says:

    До Веселка Спасова
    Оперативна хистероскопия се прави обикновено в първата половина на цикъла до около 14ия ден.

  119. ЕЛИ Says:

    Здравейте доц. Щерев
    Въпроса ми към вас е следния имаа ли шанс за забременяване когато мъжкият фактор е 5 процента подвижност на сперматозоидите и къкъв е той аз съм се насочила към вътрематочна инсеменация но не знам дали това е най добрият вариянт аз имам сраствания около яйцниците установени след направена лапароскопия но имам овулация доказана от тестове за овулация евентуално ако те са вярни

  120. Мери Says:

    Здравейте доц. Щерев
    Ваша пациентка съм,съпруга ми беше на терапия досега с Ундестор,и трябваше кагато свърши терапията да направим контролна спермограма.
    Въроса ми е колко време след като свърши терапията трябва да се направи спермограмата,за да има по-ясен резултат?
    И още един въпрос,проблем ли ще е направо да си запазам час за спермограма във вашата лаборатория,без да имаме нужното направление от вас,или можеби трябва първо да се консултираме при вас преди да направим спермограмата?

  121. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мери,
    Добре е спермограмите да се направят 20-30 дни след спирането на лекарството. За да сторите това просто се записвате на тел. (02) 9200901.

  122. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ели,
    При 5 % подвижност на сперматозоидите не е подходящо лечение инсеминация, а ICSI, според мен.

  123. Хелан Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    Да разкажа на кратко за състоянието си. На 35 г. съм. Имам 4-ри неуспешни съпружески вътрематочни инсеминации, в следствие на което кандидатствах за одобрение във Фонд “Асистирана репродукция”. В очакване на одобрение за ин витро съм. Притеснява ме факта, че имам установена “раничка” на шийката на матката. Направено ми е цитонамазка преди ок 5-6 месеца, която установи ПАП 2. Дотук всичко е добре, но аз имам установено наличие на HPV щам 33. Досега ми е “обгараяна раничка” на маточната шийка преди ок. 15 г., два пъти ми е премахван полип, веднъж чрез кюртаж и веднъж чрез полипектомия. При прехването на полипа чрез кюртаж ми беше направена биопсия (преди ок. 5г.). В епикризата ми е записано, че е установена “Левкоплакия”, препоръчва се противовъзпалително лечение, след неуспех или при рецидив следва “конизация”. При така изложените факти искам да Ви попитам дали е добре през времето през което изчаквам одобрение за ин витро: Дали да се консултирам с онко-гинеколог? Има ли такъв специаллист във Вашата клиника или ще ми препоръчате някой?
    Предварително Ви благодаря.

    P.S. Очаквам одобрение от Фонда ок м.Януяри 2011г.

  124. Hipo Says:

    Zdraveite
    V 14 g.s sedmiza otkrixa che ima Plazenta previa.
    Kakvo bixte preporachali.
    Mashat mi e pazient na Bachvarov(Mnogo sme dovolni)
    Blagodaria predvaritelno i kam koi lekar shte me Upatite vav vashata Bolniza

  125. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Хелан,
    Решението, което трябва да се вземе не е лесно, защото конизацията на маточната шийка прави рискова една последваща бременност. От друга страна наличието на HPV 33 и лейкоплакия независимо от PAP II прави ситуацията потенциално опасна за развитие на канцероза. Смятам, че в конкретния случай трябва да се направи колпоскопия с биопсия, защото под лейкоплакията може да се крие усложнение. Ако резултатът от биопсията е негативен, може да се направи електрокоагулация на измененията - ако се открият при хистологичното изследване тревожни данни, само тогава е показана, според мен, конизация. С последващи онкоцитонамазки през 6-12 месеца ще можете спокойно да се лекувате, да забременеете, а след една бременност да се преоценява ситуацията. В нашата клиника може да се обърнете по този проблем към д-р Александров, а също по Ваш избор да се обърнете към д-р Стефан Ковачев от Военно медицинска академия или доц. Н. Доганов от Майчин дом. Желая Ви добри резултати!

  126. Атанас Щерев Says:

    До Hypo
    1/ При placenta praevia не трябва да се правят гинекологични прегледи или да се правят такива при оперативна готовност;
    2/Ако получите кръвотечение, трябва веднага, където и да се намирате, да се обърнете към лечебно заведение;
    3/При голяма част от случаите плацентата нараства нагоре и в по- късна бременност престава да бъде предлежаща;
    4/ Ако до края на бременността плацентата остане предлежаща, раждането се прави чрез Sectio Caesarea
    5/ В нашата клиника може да се обърнете към д-р Тимева, д-р Александров, д-р Ганева. Желая Ви успех !

  127. silvia Says:

    Здравейте доц.Щерев,от 7 год.се боря със стерилитета обиколила съм много лекарски кабинети и клиники по стерилитет.Сега съм пациентка на вашата клиника и съжаявам,4е не съм го направила много отдавна.Много съм доволна от лекуващата ми лекарка.Отношението на вси4ки е страхотно,вси4ки са усмихнати и мили.Аз искам да Ви благодаря,4е сте създали тази клиника,в която има ред и организация.

  128. Iva Mihailova Says:

    Zdraveite doktor 6terev slojna li e prodcedyrata invitro,boleznena li e?

  129. Теодора Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Искам да Ви попитам дали е възможно преглед с ултразвук да не отчете 8-седмична бременност? При прегледа се видя единствено огромен фоликул, най-вероятно задържан от предишен месец - без кисти, и без извънматочна бременност. Тестовете за бременност също са отрицателни, но симптомите продължават като при нормална бременност, дори коремът започна вече съвсем леко да се подува в долната част.

    Изключено е да е самовнушение, защото искам да продължа с опитите за забременяване възможно най-скоро - имам вече 2 инсеминации. След втората започнаха леки болки от едната страна в долната част на корема, които продължават и досега. Четох мнения, че би могло да е свързахо с хормонален дисбаланс. Лекарят ми няма обяснение…

    Благодаря ви.

  130. Атанас Щерев Says:

    До Iva Mihajlova
    Процедурата in vitro е сложна, но болезнената част се прави с упойка.

  131. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Възможно е да не се открие с ултразвук бременност в 8 седмица, ако е извънматочна и е високо в коремната кухина. Отрицателната проба за бременност изключва при Вас тази възможност. Почти винаги след стимулиращо хормонално лечение има хормонален дисбаланс в организма, който след няколко месеца отшумява. Ако пък не се поправят нещата се прилагат отново друг вид хормонални препарати за нормализиране на процесите в организма. Огромният фоликул, ако е задържан повече от 10-15 дни, представлява фоликуларна киста и трябва да се отстрани с медикаменти или пункция, като се изследва цитологично съдържимото му.

  132. виолета Says:

    Здравейте доктор Щерев,
    доктора ми каза че правя ранна овулация и затова не мога да забременея. Предписа ми Фемара от 3 до 7 ден на цикъла, три месеца.Според Вас,това добро лечение ли е? Благодаря Ви.

  133. Катя Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    През м. септември тази година правих ИКСИ във Вашата клиника. За съжаление днес на 15 ти ден от ЕТ уринарния тест е отрицателен. Имаме 3 замразени ембриони. Въпросът ми е кога най-рано мога да се подложа на втора процедура.
    С пожелания за приятен ден!

  134. Яна Says:

    Здравейте доц.Щерев.Интересува ме:
    1. Дали евентуална ендометриоза би могла да попречи на зачеване чрез инвитро?
    2. Разходите по извършване на лапароскопия във Вашата клиника може ли да се покрият от ЗОК?
    Благодаря Ви!Хубав ден!

  135. Надежда Станишева Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    Казвам се Надежда на 25 г. съм, от две години на сам посещавам гинеколог по повод липса на менструация. В продължение на тези две години правих какви ли не изследвания като за последната година няколко пъти си изследвах репродуктивните хормони. Нивата на ЛХ и ФСХ бяха доста високи но ми бе назначена терапия с Оргаметрил, след което нивата на хормоните на третия ден от менструацията почти се нормализират. Според последните анализи AMH е със стойност 2.04 като референтните стойности са 2.00 до 6.00 и Inhibin B е 13.09 като референтните стойности са 2.00 -560.00 направих и кариотип но заключенето на изследването е че съм с нормален женски кариотип. Лекуващия лекар ми препоръча спешно инвитро но стимулациите с МЕРИОНАЛ и СУПРЕФАКТ почти нямат ефект т.е нивото на естрадиола не расте. Това е първата ми стимулация. Означава ли това че съм със изчерпан яичников резерв или все пак има някаква надежда?

    Предварително Ви благодаря!
    Поздрави, Надежда

  136. Радостина Says:

    Здравейте д-р Щерев,пациентка съм на клиниката ви при д-р Коновалова.Много съм доволна от нея.Аз съм на 34г.а съпругът ми на 37.Аз съм със запушване на тръбите,доказано със цветна снимка,после правих и две лапароскопии.При последната са ми отстранени множество сраствания,но тръбите не са могли да ги отпушат.Имам два инвитро опита,от които последният е май месец тази година.За съжаление и при двата опита нямаше инплантация.Какви изследвания могат да се направят освен хормоните ,които са ми в норма.И последен въпрос-знаете ли кога ще има финансирае от МЗ към Фонда.Благодаря ви.

  137. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Виолета,
    Ако имате само “ранна овулация ” вземането на Femara е добро решение.

  138. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катя,
    За ЕТ на “замразени-размразени” ембриони трябва да бъдете подготвена от лекуващия лекар. Това може да стане още на следващия месец след свежия ембриотрансфер, стига определени условия при направените преглед и изследвания да са налице.(да има нормално СУЕ, да няма възпалителен процес във влагалището и малкия таз, да няма фоликуларни кисти в яйчниците или полип в маточната кухина и пр.)

  139. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна,
    Наличната ендометриоза повлиява негативно имплантацията на ембриона и при нормално забременяване и при ин витро оплождане.
    Разходите по лапароскопия не могат да се покрият изцяло от НЗОК в нашата клиника. За подробни разяснения може да се обърнете към финансовия консултант в болницата Ралица Зиновиева на тел +35929200901 вътр. 231

  140. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда Станишева,
    Има неща във Вашето изложение, които си противоречат (имам предвид изследвания и това, че яйчниците не реагират на стимулация. Мога да Ви посъветвам като разгледам изследванията Ви в приемното ми време (моите консултации не се заплащат)

  141. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радостина,
    Повтарящите се имплантационни неуспехи са едни от най-тежките проблеми в новите репродуктивни технологии. Правят се най-различни изследвания, построяват се различни хипотези при различните пациенти, но за съжаление резултатите никак не са добри. В нашата клиника всеки подобен случай се разглежда на колегиум с участието на различни специалисти и ембриолози за вземане на оптимално индивидуално решение. Поради сложността на проблема ми е много трудно да взема отношение само въз основа на описаните от Вас данни. Заповядайте за консултация, но Ви предупреждавам, че не са много нещата, които могат да се направят в подобни случаи.
    А по отношение на това кога ще има адекватно финансиране от МЗ към Фонда -този въпрос е по-труден и от този за повтарящите се имплантационни неуспехи.

  142. irina ivanova Says:

    здравейте д-р Щерев аз съм на 39 години нямам раждания само един спонтанен аборт преди 1 година в 2-ри месец.От този месец започваме процедурата инвитро и тъй като живея в чужбина бих искала да се консултирам и с български лекар/тъй като тук не обясняват много/.Назначиха ми от 1-ят ден на менструацията/22,10/ GINODEN до 13,11 после ENANTONE DIE подкожно и PUREGON и MEROPUR това е дълъг или къс протокол и кой протокол е подходящ за моята възраст?Преди 3 месеца имах FSH 10,6 след това го изследвах в вашата клиника в софия беше 6,7 това вариране на стойностите на този хормон нормално ли е?Всички други изледвания са в норма, но съм много притеснена.Благодаря предварително за отговора

  143. Иванка Недялкова Says:

    Здравеите др.Щерев на 39г. съм и до сега имам 3 неуспешни IKSI в Италия и вече съм с изчерпан яичников резерв.Мисля през фев/март 2011 да правя инвитро с донорски яицеклетки при вас,но ми трябва малко допълнително информация и честно казано незнам от къде да я намеря.Контактувам с 2/3 донорки но не знам коя ще бъде подходяща за мен и за целта ми трябва малко лекарска преценка.Моля ви даите ми тел. номер(живея в Италия ) на някои лекар с които да се посъветвам и организирам още от сега .Благодаря.

  144. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ирина Иванова,
    Най-големият проблем при in vitro оплождането е възрастта на жената и дано при Вас това също да не е главната пречка за бременност. Колкото повече една жена приближава 40 годишна възраст, толкова по-рядко се получава бременност. Това е общата картина, а има жени, които дори след 45 годишна възраст имат добър яйчников резерв и забременяват лесно, но за съжаление това се наблюдава по-рядко. При Вас ниските стойности на FSH са добър белег. Изключително важно е когато се подлагате на определена процедура да вярвате, че ще успеете и да се доверите на лекарите, които работят с Вас. Лекарствата, които цитирате са контрацептив, второто лекарство е aGnRH - то се прилага за блокиране на яйчниковата дейност - за дълъг протокол преди започване на стимулацията с FSH препарати и за къс протокол успоредно с FSH стимулацията. Оставете въпроса за протокола да бъде решен от лекарите, които Ви лекуват. Това, което Вие трябва да направите е не да взимате решения за лечението, а да сте спокойна. Това, че сте притеснена не е добра предпоставка. Ако сте вярваща, идете в църква, ако не - при психолог или просто в дните на лечение се занимавайте повече с физическа активност. Не взимайте обаче лекарства за успокояване. Желая Ви успех и се надявам да се обадите отново с напреднала бременност!

  145. Stanislava Says:

    Здарвейте др Щерев,
    на 40 години съм, имам дъщетя на 12 години. Със съпруга ми решихме преди около година да имаме второ дете. Нещата не се случиха, наложи се да направя изследване на хормоните и цветна снимка. FSH беше 12.57, малко завишен. Прогестерона пък беше нисък, останалите са в норма. Снимката показа запушване на тръбите. Възможно ли е да не е верен резултата от снимката и какво трябва да направя, за да имам бебе и изобщо възможно ли е?
    Предварително ви благодаря.

  146. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Иванка Недялкова,
    Законът в БГ позволява да се прави IVF с донорски яйцеклетки с анонимен донор и с донор, с който Вие сте в роднински позиции. Трябва да се информирате добре за недостатъците на единия и другия подход. На сайта на болницата www.ivf-bg.com можете лесно да намерите професионалните биографии на нашите лекари и да влезете във връзка с тях по e-mail или телефон за интересуващите Ви въпроси. Желая Ви успех!

  147. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Станислава,
    Резултатите от HSG рядко могат да се тълкуват по друг начин от това, което е описал лекарят, който е правил изследването. Щом Ви е казано, че са запушени маточните тръби, трябва да го приемете или да правите нови изследвания, което не Ви съветвам. Що се отнася до останалите проблеми, при 40 год. възраст много често е налице изчерпан яйчников резерв и това много пъти е непреодолим проблем за забременяване. Съветвам Ви да направите изследвания в тази посока.

  148. Мария Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    при последна менструация 15 септември, овулация 27 септември, всичко друго е наред само плоден сак на 22 септември 4,7 на 3,2…Дали е твърде малък. Знам, че всичко е индивидуално, но…

  149. ХРИСЧЕВА Says:

    Здравейте д-р Щерев,обръщам се с молба за помощ.Живея в Великобритания,през 2008 бях приета с болки в лявата част в Спешно отделение тук.След много изследвания за около 6 месеца установиха че имам циста (фоликул) който беше в формата на грейпфрут,изчакаха ме и той се спука сам,но направи проблема който вече за съжаление ме лиши от много нещта.Тъй като е бил много голям (фоликула) той е наранил тръбата,но тогава те не ми обърнаха внимание а и аз неразбирах докато отидох на рутинния преглед и казаха че имам фоликул на десният яйчник пак нищто не предприеха казаха че се забременявало така,и до посленият ми преглед който беше юли този месец и двата яйчника са в такива фоликули или цисти незная точно.Поискаха да ми се направи лапароскопия но аз отказах и те направиха само цветна снимка и проходимост на тръбите с течност,и ето днес научих новните който напълниха очите ми със сълзи а те са че имам хидросалпингс на лявата тръба с течност и блокирана (казаха че не работи),а дясната тръба е стеснена с течност в нея и с неработещ апарат в горната част на тръбата ресничките който придвижвали яйцеклетката -не работи ,не се движи ( извинявайте ако не го обяснявам правилно),не е запушена но с много натиск е пропуснала течноста.Казаха ми че следващтаа стъпка ще е лапароскопия и може би отсраняване на лявата тръба ,като казаха че ще се опитат да изчистят течността от дясната,но не е гаранция за успех и че ако не се получи отивам към инвитро оплождане.Искам да спомена че аз съм на 27г ,мъжът ми на 25 ,при неговата спермограма всичко е отлично,при мен има овулация,хормоните са наред мисля че само еедин е леко завишен,който показва наличието на кистите,но всички други симптоми са наред,цикъл редовен,казаха че овулаация има,опитите ни започнаха от юли 2009 до момента.Въпросите ми към вас са някколко.Искам да си дойда в България и да си направя процедурите ,тъй като тук процедурата е мнооого бавна,бихте ли ми казали как мога да направя това колко време ще ми отнеме относително,тъй като трябва да уведомя работодателите ми.Всички изследвания който са ми правени тук ще ми бъдат предоставени и аз ще ги предоставя на вас,здравно осигурена съм и в България.Зная че не е лесно да се дава диагноза или лечение без да сте прегледали и видели но аз трябва да зная приблизително колко време може да отнеме лапароскопия + варианта инвитро оплождане и всички стимулации и изследвания.Оставям в вашите ръце да ми отговорите да ме посъветвате да ми помогнете.От цялото си сърце ще чакам вашият отговор с молба за помощ.В момента в който ми кажете ще се отзова в България.Предварително би благодаря и вярвам че надежда ще има и за мен.

  150. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Надявам се да сте отишла втори път на ултразвуков преглед и така в динамика да се разбере има ли развиваща се бременност. От един единствен преглед това е трудно да се установи.

  151. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Хрисчева,
    Докато сте млада и под 30 години трябва да се лекувате, защото по-късно става много по-трудно. От това, което ми пишете правя заключението, че вероятността за бременност е доста голяма. При наличието на тубарен стерилитет лечението в зависимост от тежестта на измененията може да се проведе по няколко начина. Единият от тях е оперативна лапароскопия. Друг подход е да се направи IVF с или без лапароскопия. Според мен трябва да си дойдете в БГ за 2-3 дни /може и в събота и неделя/ за преглед, изследвания и документи за фонда за асистирана репродукция, от където ще изплатят до 5000 лв за извършването на IVF. За това идване трябва да сте тук първите чисти дни след менструация. От прегледа и изследването ще се установи необходима ли е задължително лапароскопия или може да се направи подготовка за IVF само с лекарства. Ако се налага лапароскопия, това ще отнеме една седмица. Ако не се налага лапароскопия Вие ще се подготвяте за IVF в UK и когато всичко е готово ще трябва да бъдете в БГ за около 30 дни от средата на един менструален цикъл.

  152. ХРИСЧЕВА Says:

    Д-р Щерев ,благодаря ви за бързият отговр,бих желала да ви попитам ако пристигна само за преглед желаете ли да ви донеса изследвания от Великобритания относно резултатите от хистеросалпингографията и хормоните или каквито други изисквате ,за да не се повтарят отново,и относно този фонд как мога да кандидатсвам за него,колко време става одобрението за инвитро и отделно ли трябва да заплатя за лапароскопията ако се нуждая.Знам че не е коректно да питам за ценоразпис но нямам никаква представа какво включва инвитро процедурата,имам предвид ако получа нужните 5000лв. от фонда ,какво трябва да гледам в сайта ви относно какви манипулации са включени в целият ivf,за да мога за себе си да си направя сметка какво трябва да имам като средства,друго което бих ви попитала е предлагате ли 3 цикъла за инвитро като пакет или просто се заплащта за един.И последният ми важен въпрос е ,както ви споменах след направената цветна снимка е установено че имам хидросалпинг,искам да ви попитам какви медикаменти мога да вземам тъй като имам болки всеки ден ,дърпащи ниско долу ,понякога и много остри,и от форуми който съм чела навсякъде споменават че е излишно да се прави инвитро ако хидросалпинга не е премахнат (или цялата тръба ако не работи)защото течността в нег о е много токсична и има шанс да пропусне от тръбата и оттам да провали инвитро оплождането, Вие съгласен ли сте с това мнение за мен е от значение?Какво имате в предвид да се подготвям в Великобритания и да дойда за 1 месец само.Много ви благодаря предварително иска ми се да се обадя в клиниката но незная как да обясня целият случай ,а от вашите отговори аз ще се подготвя ще се обадя и ще си запиша час.Имате ли свободни часове до края на годината или трябва да се запиша за догодина.
    Искренни благодарности от Хрисчева

  153. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Хрисчева,
    При толкова много въпроси мога да Ви отговоря най-кратко така: Едната възможност е да дойдете за консултация и преглед при мен със всички изследвания, снимки и пр., които имате. За това няма да плащате нищо. Другата възможност е да се свържете по тел +35929200901 от понеделник до сряда 11-12 часа българско време, за да разговаряме или да разменим адреси по Scype за разговор. Така ще имате минимални разходи за консултацията и ще бъдете наясно.

  154. Златина Says:

    доктор Щерев, бих искала да ви попитам за вашето мнение за специалистите по репродуктивно здраве в клиника ” Надежда ” - София. аз съм на 33 г. от 2 г. съм пациентка на тази клиника, имам 4 неуспешни инсеминации и едно инвитро - неуспешно ( на естествен цикъл с една яйцеклетка). уж всичко е наред, а не се получи. аз съм със неизяснен стерилитет. цикъла ми е нередовен в някои месеци но след инвитрото започна да закъснява с 9-10 дни нормално ли е.

  155. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Златина,
    Д-р Стаменов започна кариерата си на лекар при д-р Йосиф Димитров, а д-р Димитров е бил дълги години мой асистент. Учениците на моите ученици са добри лекари.Трябва да им имате доверие независимо от неуспешното лечение при Вас досега. Понякога след хиперстимулация менструацията става нередовна за известен период от време, но след това се нормализира. Трябва да вярвате в успеха и в лекарите, които Ви лекуват. Успех!

  156. Петрова Says:

    Доц. Щерев, имам СПЯ и най- вероятно инсулинова резистентност (недоказана до момента, но симптомите са налице). От 2 години приемам Метфогама (2х1), наскоро ми предписаха Inofolic, a признавам, че преди 3 месеца сама си предписах и FertilAid. Бих искала да Ви попитам какво е вашето мнение за действието на Inofolic върху СПЯ. От 3 години опити, бременност липсва, а на мен ми се струва малко несериозно да разчитам на прахчета. Считате ли, че е необходимо да се предприемат някакви по- сериозни действия- лапароскопия и т.н. или да изчакам известно време резултата от медикаментите? Благодаря Ви предварително!

  157. Теди Says:

    Здравейте,

    Бихте ли разказали малко повече за т.нар. “деcидуално кръвотечение” (decidual bleeding) и за цветната бременност? Имали ли сте такива случаи в практиката си и наистина ли се срещат рядко? В интернет-форумите често се обсъждат тези теми, но реално никой не дава достоверна информация, всичко е в сферата на догадките, а ще е полезно някой най-после да даде категоричен отговор на този въпрос.
    Мисля, че ще помогнете на доста бременни жени :)

    Благодаря предварително!

  158. Мери Says:

    Здравейте,доц.Щерев!
    Ваша пациентка съм,на съпруга ми му предстои разширена спермограма и микробиология.
    Интерисува ме колко дни след вземането на материал пълните резултати ще се готови,трябва ли да си запазвам час за консултация при вас,защото ми се иска да видите резултатите и да си кажете мнението,доколкото знам няма да станат в рамките на същия ден,а ние не сме от София и затова искам да знам как да се освободя от работа!Надявам се поне на следващия ден да има резултати!

    Благодаря Ви предварително!

  159. maria marinova Says:

    Д-р Щерев,
    когато се използва донорска сперма при инсеминация, която не е замразена- правят ли се изследвания за СПИН, хепатит и др. заболявания, непосредствено преди процедурата? Благодаря!!!

  160. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Петрова,
    СПЯ се възприема от много автори и от мен като симптом на много заболявания, нещо като главоболието например, но това в никакъв случай не е диагноза. Много важно е на колко сте години, имате ли затлъстяване, в каква степен и пр. Инофолик е хранителна добавка, която съдържа витамини от групата Б – инозитол и фолиева киселина и в никакъв случай този прием не е вреден, но е несериозно за три години да се лекувате така. Няма нужда да започвате с лапароскопия, просто се свържете с лекар специалист без отлагане, за да се направят изследвания и се започне лечение, ако е необходимо. Достатъчно адреси можете да намерите в сайта на Сдружение “Зачатие.” Желая Ви успех!

  161. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теди,
    Така наречената” цветна бременност” или “децидуално кръвотечение” са термини, които не са строго научно обосновани. По- скоро трябва да се говори за кръвотечения по време на първия триместър на бременността. Тeзи кръвотечения можем да разделим на няколко групи:

    1/кръвотечения, зацапващи или обилни, краткотрайни или продължителни, които са израз на един започващ аборт или на аборт в ход. Причините за това са разнообразни и многобройни и са описани във всеки учебник по гинекология.

    2/циклични кръвотечения, наподобяващи на менструация, по време на бременност, зацапващи или като редовна менструация. Тези кръвотечения обикновено не засягат развитието на бременността, но трудно е да се отделят от описаните в т.1, защото при кръвотечение от кухината на матката има идеални условия за възходяща инфекция от влагалището. Особено опасно става за такава асцендентна инфекция при употреба на тампони и влагалищен душ. При бременност менструацията спира, защото е налице непрекъснато повишение на нивата на естрогените и прогестерона в различно съотношение с произход в началото от жълтото тяло, а след 8-10 седмица от плацентата. Когато е налице недостатъчност на жълтото тяло или плацентата /по различни причини/ е възможно да започне кръвотечение и най –вероятно е такова кръвотечение да започне в дните на очакваната менструация. В женския организъм за разлика от мъжкия има цикличност в отделянето на хормоните, а това се обуславя от цикличната дейност на хипоталамуса. При бременност тази цикличност в действието на хипоталамичните секреторни ядра изчезва, но от друга страна хипоталамуса на различните индивиди от женски пол работи на различни режими – циклостабилен, циклолабилен или пък циклодебилен тип регулация. Така хипоталамичната активност може да повлияе в рискови дни /дните на очаквана менструация/ появата на кръвотечение. Не бих казал, че тези кръвотечения се срещат често и че това е нормално. Не мога да приема при повече от 40 години практика , че има случаи, когато при жената има по време на бременност кръвотечение, макар и циклично и това да се приема за физиологично. При всяко кръвотечение трябва да се обърнете към лекар. И тук може да има два случая:

    1/когато знаете ,че сте бременна, особено при болки ниско в корема. Това състояние изисква вагинален преглед и изследване с ултразвук;
    2/ една жена трябва да знае, че може да е бременна дори когато има редовна “менструация”, която много пъти не може да се различи от истинската менструация. Затова предпазването от бременност трябва да става със сигурни и ефективни методи. При съмнение за бременност просто трябва да се направи тест – съвременните тестове установяват дори 15-20 дневна бременност. Дори да се установи с тест бременност това не е достатъчно, защото трябва да се отговори на още няколко въпроса – дали е едноплодна бременността, в матката ли е тя и дали се развива и т.н.

    Дано тази информация да Ви бъде полезна.
    И още нещо любопитно: Като млад лекар бях канен в училища да изнасям лекции в деня на класния наставник по полова просвета. Спомням си в едно софийско училище след лекцията в 8 клас една ученичка ми зададе въпрос за цветната бременност – какво представлява и пр. След часа класната ръководителка на този клас ме спря с въпроса: Докторе, не бях чувала, че има такъв тип бременност, разкажете ми по- подробно. Наложи се да обяснявам отново нещо, което явно вълнува и до днес много хора.

  162. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мери,
    Разширената спермограма и особено микробиологията не могат да станат за следващия ден, но може да проведете консултацията и прегледа при мен и да направите изследванията за един ден и след това да се обадите по телефон за резултата и допълнителни наставления.

  163. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария Маринова,
    В България законът изисква да се използва донорска сперма за инсеминация най-малко три месеца след като донорът е дал материал и след проведени изследвания. Използването на донорска сперма, отделена непосредствено преди процедурата, е забранено.

  164. Ева Says:

    Здравейте Д-р Щерев,

    На 21.10 направихме ембрионотрансфер. На 1.11 получих слабо зацапване, което премина в много слабо кървене.
    Кръвният тест на 3.11 показа наличие на ЧХГ 26.320 при референтни граници посочени от лабораторията 0-8.5. Повторният тест в същата лаборатория на 9.11 показа резултат <0.100. Нормално ли е ЧХГ да спадне толкова драстично за толкова кратко време и необходимо ли е да направя нов тест. В момента вземам Дуфастон 3х3 и Естрофем 2мг 3х1 и не зная дали да ги спирам, тъй като имам час за преглед чак 15.11.

    Предварително Ви багодаря

  165. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ева,
    На 10 ноември би трябвало да сте в навършена пета гестационна седмица и след като теста от 3.11 е показал повишение на ЧХГ повторния тест на 9.11 трябва да показва още по- голямо увеличение. Сега ситуацията сочи две възможности - или първото повишение на ЧХГ се дължи на приложението на ЧХГ препарат или има неразвиваща се бременност. Въпреки това за по-голяма сигурност моят съвет е да продължите Дуфастон и Естрофем и ако на 15.11 не се открие плоден сак, тогава да спрете лекарствата.

  166. Вили Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Бих искала да чуя Вашето мнение по въпроса дали при диагноза “изчерпан яйчников резерв” и показатели на антимюлеров хормон “1,093″ и инхибин Б “0″, при жена на 35 години, има теоретична възможност и вероятност за зачеване ин витро- било със собствени яйцеклетки, било с донорски такива. Означава ли тази диагноза, че шансовете са изпуснати и е безмислено изобщо да се педприемат някакви опити, още повече, и доколкото разбрах в тези случаи опитите не се поемат финансово от Фонда. Последното означава ли, че тези случаи са предварително определени като безнадеждни и поради това е решено, че не следва да бъдат финансирани. Факта на наличието на фуликули в яйчниците дава ли поне някакъв процент на вероятност за успешен опит за зачеване ин витро и изобщо този тип зачеване свързан ли е с наличието на яйчников резерв, при положение, че е разработена процедура за оплождане с доносрки яйцеклетки. В този смисъл кой е основния показател, който определя шансовете за успех в такива случаи.
    Благодаря Ви предварително, като вярвам, че ще бъдете директен и прям.

  167. Миглена Стоянова Says:

    Доц. Щерев искам да попитам:

    През януари ми беше направена конизация. Установи се микроинвазивен карцином, който
    беше отстранен. Оставиха ме под наблюдение на всеки 3мес. Резултатите ми до в момента са ПАП-2 от цитонамазка. Интересува ме ще ми навреди ли евентуална инсеминация със стимулация. Аз съм на 36год. Имам едно дете и се опитваме за второ. Мъжът ми е с олигоастенозооспермия.
    Благодаря

  168. Ива Цветина Says:

    Привет Доц.Щерев.Имам следния въпрос.

    Скоро правих лапароскопия при което се установи запушени тръби /не са успяли да ги отпушат/, но без наличие на хидросалпингс. Моля за съвет смятате ли че докторът е постъпил правилно като не ги е прекъснал и да правя ли отново опити за отпушване някъде другаде. /може би трябва да спомена че имам 3 неуспешни ин витро опита преди лапароскопията/

    Предварително благодаря за отговора ви. С уважение: Ива Цветина

  169. mariana Says:

    Здравейте Доц. Щерев,
    искям да Ви питам за това, колко време се чака за одобрение от фонда за Ин Витро? Вярно ли е това че към днешен момент-11,11,2010-вече са изчерпани запасите за 2011 а за 2012 има 3600 чакащи, което означава, че ако сега подам документите ще трябва да чакаме към 1 год и половина или 2 год за одобрение? Ние сме двойка с неизяснен стерилитет, 4 неуспешни инсеминации, 3 год опити за бебче, аз съм на 25 год а съпругът ми е на 33 год. Какво бихте ни посъветва ли дали да чакаме за одобрение от фонда или да потърсим пари да си финансираме сами един опит Ин Ветро и до колко да се надяваме на успех от един/1-ви/ опит Ин витро, като се има в предвед това, че сме млади и с фактор неизяснен стерилитет?
    Благодаря Ви предварително!

  170. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Вили,
    Освен показателите, които цитирате, трябва да се знае колко антрални фоликула има във всеки яйчник в ранната фоликуларна фаза на цикъла, каква е лигавицата на матката, какво е съотношението LH/FSH, имала ли сте опити за стимулация и какъв е резултатът от тези опити. След тези и понякога и други изследвания се преценява дали е налице яйчников резерв или не. При липса на яйчников резерв се прави IVF с донорски яйцеклетки, където вероятността за бременност е над 25 % /разбира се, пак при определени условия/. При изчерпан яйчников резерв правенето на IVF e равносилно на измама на пациента, а за IVF с донорски яйцеклетки Фондът не плаща.

  171. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Миглена Стоянова,
    Стадият на заболяването, което сте имала не е противопоказание за стимулация и бременност. Степента на олигоастенозооспермията определя дали лечението трябва да се проведе с т.нар. контролиран коитус, инсеминация или ICSI.

  172. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ива Цветина,
    Когато една жена има запушени маточни тръби е много важно да се знае в кой край са запушени, увредена ли е лигавицата на маточните тръби, разширени ли са и изпълнени ли са с течност. При увреждане на вътрешността на маточните тръби е безсмислена тяхната реканализация.Това може да доведе само до извънматочна бременност. Освен това когато се прави IVF няма значение дали маточните тръби са запушени. При три неуспешни IVF трябва да се обсъдят много сериозно бъдещите действия. В нашата клиника това прави Медицинския ни колегиум /събрание на всички лекари акушер-гинеколози и ембриолози, около 20 души./

  173. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариана ,
    Ще се опитама да Ви отговоря по-кратко:
    1/В млада възраст /до 30 години/ жените забременяват много по-често .
    2/При случаи на стерилитет с неизяснени причини жените забременяват по-трудно, отколкото при тубарен, хормонален или мъжки стерилитет.
    3/За Фонда се чака около 3-6 месеца, не повече.
    4/До края на годината в нашата клиника се приемат свободно и веднага заявления за заплащане по Фонд /вж .Обявление на www.ivf-bg.com/
    5/Фондът плаща на клиниките по много порочен начин и с това създава хаос в работата /вж. подробности за това на сайта на Сдружение Зачатие/
    6/ Според мен не трябва да си плащате, а да използвате финансирането по Фонд за лечение .
    Желая Ви успех !

  174. Ива Цветина Says:

    Здравейте отново Доц.Щерев.
    Писах ви на 11.11.10г / вашият отговор е от 12.11.10г. : “При три неуспешни IVF трябва да се обсъдят много сериозно бъдещите действия. В нашата клиника това прави Медицинския ни колегиум /събрание на всички лекари акушер-гинеколози и ембриолози, около 20 души”/.
    Искам да кажа че тези три неуспешни ин витро опита съм ги правила във вашата клиника при Д-р Савова и не зная дали е обсъждан моят случай от Медицинкия ви колегиум. Ще ви бъда много благодарна ако можете да съдействате по въпроса и да ми изясните какви са алтернативите. В момента чакам второ отпускане на парични средства от фонда за ин витро и отново ще правя 4-ти опит при вас с надеждата за положителен резултат, благодарение на вашите общи усилия.
    Моля Ви за контакт с вас ако е възможно.
    С уважение Ива Костадинова Цветина

  175. Катя Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    През м. септеври тази година имах неуспешно икси и 3 замразени ембриона. Преди да започна подготовка за ЗЕТ докторката ми откри ендометриоза. Изписа ми линдинет 30, първо за 10 дни и след това за цял месец. Възможно ли е ендометриозата да е в следствие от стимулацията и с този препарат добро ли е лечението?

  176. Розанова Says:

    Здравейте,доц.Щерев!
    Ще се опитам накратко да опиша накратко нашия случай.Правим опити за дете от 6 години.При мене тубарен фактор-отстранена дясна тръба поради хидросалпингс,пластика на лява тръба.Напреднала възраст 38 години.Въпреки голямата възраст отговарям добре на стимулациите,правя яйцеклетки,но като качество не знам как са.Съпругът ми е с едно дете от първия брак,но има вторичен стерилитет и диагноза от спермограма правена във вашата клиника-олигоастенозооспермия и хиповолемия.Резултатът от последния опит ИКСИ беше много лош-няколко бройки сперматозоиди и всички са били с дефекти,затова не се е получило и оплождане,при което имахме само един ембрион.Направихме хормонални изследвания.Резултатите са:
    TSH-1,34 mLU/ml 0,35-5,50
    AntiTg-10,20 U/L по-малко от 115
    AntiTPO-16,96 U/L по-малко от 34
    FT3-5,29 pmol/L 2,8-7,1
    FT4-16,17 pmol/L 11,50-22,70
    Testosteron-9,15 nmol/L 8,36-28,7
    LH-5.06 mUI/ml 1,5-8,6
    FSH-12,24 mUI/ml 1,4-12,4
    Estradiol-61,21 pmol/L 28-156
    DHEA-S-5,85 mmol/L 1,20-8,98
    Прави ми впечатление,че хормоните му са в норма,но тестостеронът е на долна граница,а ФСХ е на горна граница.Бях чела в нета,че високо ФСХ и нисък тестостерон говорят за вторичен хипогонадизъм,а това не се лекува.Права ли съм?Моля ви отговорете ми има ли лечение в нашия случай,за да се подобрят показателите от спермограмата на съпруга ми и съответно да постигнем успех при следващия ИКСИ опит.

  177. ДЕТЕЛИНА Says:

    Здравейте доц. Щерев
    Пише Ви една много разтревожена майка на 15 год. девойка, на която бе установен синром на Морис- последствията са Ви известни.Беше и направена операция в която бяха отстранени ненужните полови жлези - тестиси, а матка липсваше. Много съм отчаяна и лекарите ми казват , че лечение няма. Бих искала да Ви попитам няма ли варианти за трансплантация на матка и яйчници- дори и в чужбина - готова съм на всичко дори и донор да и стана.Тя е в такава крехка възраст, дори не съм и обяснила за какво става въпрос- нямам сили за това.В момента ползваме - лепенки климара и така ще продължаваме вече и занапред- ужасно е всичко това за една жена, направо съм съсипана.Бихте ли ми посъветвали кака да постъпвам занапред- а ще може ли да води нормален полов живот- влагалище има, макар, че и на него се наложи леко сразване, чувала съм , че изпитвата големи болки при проникване във влагалището - така ли е и какво може да се направи по този проблем- някаква пластика да се приложи- незнам?Ще ВИ бъда много благодарна за отговора.

  178. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ива Цветина,
    Прегледах досието Ви и имам мнение по въпроса, но мисля, че не е подходящо в този форум да се обсъжда публично Вашия случай, освен ако Вие изрично пожелаете това. В сряда /на 17 ноември / ще представя досието Ви на колегиума и така ще имаме още едно мнение. Следващата седмица може да се запишете за консултация при мен на тел 029200901 и ще поговорим за предложените мерки.

  179. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катя,
    Линдинет е противозачатъчно средство и може да се употребява за потискане на овариалния цикъл при ендометриоза, но не е достатъчно ефективно. Вследствие само на стимулацията не може да се развие ендометриоза. В зависимост от годините, на които сте, и други условия при ендометриоза се препоръчват аналози на гонадолиберина и лапароскопия.

  180. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Розанова,
    Нека съпругът Ви да дойде на консултация в моя прием /тел 02-9200901/. Да носи всички изследвания. Ще се опитам да му предпиша изследвания и лечение. При висок FSH и нисък тестостерон е възможно да има първичен хипооваризъм, но за да е налице тази диагноза трябва да има и доста други симптоми.

  181. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Детелина,
    Разбирам Ви, но не ми е възможно да Ви успокоя в достатъчна степен. Доведете дъщеря си в моя прием / тел 02-9200901 /, а ако искате елате и без нея за разговор. Не смятам, че е възможно да се трансплантират матка и яйчници при дъщеря Ви, но е възможно да се обсъди положението и с лекарства и някои оперативни намеси да се направи достатъчно приемлива ситуацията за страдащото момиче.

  182. Ива Цветина Says:

    Здравейте отново Доц. Щерев

    Много благодаря за вниманието Ви, което значи много за мен. Задължително ще си запиша час при вас за другата седмица и ще донеса документите от направената лапароскопия.
    До скоро виждане.
    С уважение Ива Цветина

  183. Mimi Says:

    Здравейте Доц.Щерев. Искам Вашия съвет по следния случай : Преди месец навърших 40 г. , със съпруга ми имаме брак от 4 години. Не съм раждала и не са ми били извършвани каквито и да е било операции на моята “репродуктивна” система.След неуспешни опити за естетствено зачеване решихме да разберем каква е причината. При мен след преглед бе установено, че няма проблеми. В продължение на 10 месеца съм следила овулацията си чрез тест и проблеми със нея няма . При спермограма на съпруга ми се оказа, че диагнозата е азоспермия. Направихме биопсия на тестисите с месна упойка при доц.Хинев и занесох биопсията за изследване в лаборатория в клиника “ЦАР - Варна” . Резултатите са, че има живи и подвижни сперматозоиди т.е процеса на сперматогенеза не е нарушен. Следващата стъпка бе да продължим с ин-витро - ИКСИ, но в клиниката във Варна където бе извършено лабораторното изследване ни отказаха по неизвестни причини. Насочиха ни към София , където да бъде лекуван съпругът ми. Последва консултация с хирург уролог - мнението му бе, че има запушване на каналите и за това е нужно операционно лечение с несигурни резултати и естествено проточено във времето.
    Прочетох по нагоре във форумът Ви, че проблеми със възрастта до 43 години няма. Въпросът ми е как да постъпим - да започнем лечение на съпругът ми или да избързаме с ин - витро процедурите , като искам да се насоча към Вашата клиника, поради екипа от специалисти работещи там. Какви да са последващите стъпки ?
    Благодаря предварително.

  184. Яна Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    пациент съм на Вашата клиника. Интересува ме, кой от лекарите в клиниката извършва диагностични лапароскопии? “Моят” лекар ли ще бъде или друг специалист?
    Благодаря Ви предварително.

  185. Ваня Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    Аз съм на 37г. и от 8 години със съпруга ми се опитваме да имаме дете. Съпругът ми има само 20% подвижни сперматозоиди. Имаме зад гърба си 2 опита инсеминация - неуспешни и 4 опита ИКСИ. 1-вия опит ИКСИ беше успешнен, но за съжаление приключи в 10 г.с. След това 2 пъти успешно имплантиране на ембриона, но за много кратко - дори лекарите не го броят за бременност. Въпросът ми е според Вас има ли по-голям шанс ако следващия за съжаление последен опит, който предстои да го направим с донорски сперматозоиди? И каква е причината според Вас за невъзможността на ембрионите да се развиват. Бихме искали следващото инвитро да бъде във вашата клиника при Вас.
    Благодаря Предварително

  186. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    От сведенията, които давате, разбирам, че основните проблеми са при Вас. Законът позволява лечение на жени до 43 годишна възраст, но обикновено при жени над 40 години бременност се получава при по-малко от 1% от жените. За това трябва да се изследва яйчниковия резерв и при положение, че е нисък или липсващ не се съветва правенето на in vitro процедура. Въпреки че е тежък проблем, ситуацията при съпруга Ви е поправима, но много пъти не разполагаме с възможности да повлияем пораженията, които нанася възрастта, при иначе млади жени на възраст над 40 години. Няма значение, че с определени методи установявате овулация, много често са измамни добрите резултати при тези методи. И въпреки всичко не искам да Ви отчайвам, всичко което написах са само констатации след едно Ваше писмо. След реален преглед ситуацията може да се окаже много по- надеждна. Желая Ви успех!

  187. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна,
    В нашата болница работим на екипен принцип и диагностична лапароскопия ще Ви бъде направена от опитен състав. А иначе най-вероятно лапароскопията ще Ви бъде направена от Вашия лекуващ лекар, защото всички акушер-гинеколози в болницата ни правят лапароскопия.

  188. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ваня,
    Не е възможно кратко да се отговори на Вашите въпроси, но по принцип най-вероятно се отнася за повтарящи се имплантационни неуспехи и много пъти при такава находка сме безсилни да помогнем. Вероятностите за успех рязко намаляват след 3-4 опит за IVF или ICSI. След проверка на документите Ви и след обсъждане може да се прецени дали с донорски сперматозоиди ще се увеличи шанса за бременност. Проблемите могат да се подредят така:
    1/четири неуспешни опита ICSI;
    2/осем години инфертилитет;
    3/ 37 годишна възраст на съпругата;
    4/ едва на четвърта позиция е малката подвижност на сперматозоидите;
    И въпреки всичко ще се радвам, ако можем в нашата болница да Ви зарадваме с добър резултат. Очакваме Ви!

  189. Мая Любенова Says:

    Здравейте, доц.Щерев!
    Аз съм на 40г. правим опити за бебе /не съм имали бременности досега/.При първия си ехограф м-у 10 и 13 ден от МЦ ,имах малък зреещ фоликул с размери 11,4мм.Назначи ми стимулация с Клостилбегит.
    По една таблетка дневно резултата беше - доминантен фоликул с размери 23мм,ендометриум с дебелина 8мм.Чудесен фоликул,но …уви,не се получи.
    По две таблетки дневно - ановулаторен цикъл.Назначи ми изследвания на половите хормони.Цикъла ми закъсня със 16 дена,никога не ми се е случвало досега?!Направих си ги м-у 3-5 ден от МЦ.
    По три таблетки дневно-зреещ фоликул с размери 26мм, ендометриум с дебелина 5мм.Голям фоликул с тънък ендометриум.Каза,дори и да стане оплождане, няма вероятност да се задържи оплодената яйцеклетка.Сега ми назначи 2 месеца да пия Фемостон 2/10, тъй като имам доста високи нива на FSH/30,16pg/ml.Имайки предвид годините ми…Единствения начин на този етап е инвитро с донорска яйцеклетка.След като изпия Фемостона,да отида отново на преглед и за нови изследвания на хормона и тогава да видим в каква посока ще вървим…Междудругото и този цикъл ми закъснява 6 дена,което ме учудва.
    Аз смятам,че първо трябваше да ми изследва поровите хормони, преди да ми назначи стимулацията?!?

    Кажете ми какво да предмиема оттук нататък /не съм започнала Фемостона/ .Объркана съм,тъй като нямам време да чакам.Благодаря Ви предварително!!!

  190. Глория Says:

    Здравейте доц.Щерев!
    Първо поклон пред вашия професионализъм и за всичко, което правите за нас.
    Ето и моя проблем. Имам 2 операции от спукани кисти на жълто тяло, на 29 години съм. Първата е преди 15 години, беше отсранена малка част от левия яйчник и апандесита. При втората почти половината от десния яйчник преди 4 години. В епикризата от втората операция не е записано наличие на сраствания от първата, въпреки, че е доста подробна. Записано е още, че имам запазени тръби и фибрален апарат на яйчниците. Имам сравнително нормален и редовен цикъл.
    Проблема обаче е следния, от около месец-два имам почти постоянни съвсем леки и тъпи болки като дърпане ниско вдясно и постоянно ми изтъпва дясното бедро. Ходих няколко пъти на вагинален ултразвук и не се виждаха кисти, миоми и т.н Но при натискане на корема дясно ме заболява доста. Евентуалната дагноза тумор от срастване, който не се виждал обаче на ултразвука.
    В същото време започнах да правя опити за забременяване от съвсем скоро и това много ме притеснява. Каква е вероятността да са ми срастнали тъбите например и само да си губя времето в опити. В моя случай препоръчватели лапаро или ренгенова снимка на тръбите, или да изчакам още, какво да правя?

  191. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мая Любенова,,
    Моето мнение е, че след 30 годишна възраст приемането на Клостилбегит е безпредметно-получават се фоликули, но обикновено в тях няма яйцеклетки. Това, че ще пиете Фемостон при високи нива на ФСХ също не е според мен доброто решение, защото ФСХ стойностите ще намалеят, но яйчниковия резерв няма да са повиши. Вземането на Фемостон обаче няма да Ви навреди. Мисля, че трябва да се изследва броя на антралните фоликули във фоликуларната фаза на цикъла, и от 3 - 5 ден на менструалния цикъл ФСХ,ЛХ Пролактин Естрадиол АМХ и Инхибин Б. В зависимост от резултатите се започва стимулация със ФСХ препарати или, което е по- вероятно за Вас, се съветва IVF с дарителска яйцеклетка. Желая Ви успех!

  192. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Глория,
    Не мисля, че трябва да чакате. Трябва да се консултирате със специалист АГ за състоянието си. В тези случаи е възможно болката, която имате вдясно да е от сраствания в коремната кухина. Възможно е да изпробвате един прост тест - ако след физически усилия половин до един час, болката се засилва много е възможно да има изострен възпалителен процес, ако обаче болката отзвучи, макар и временно много е вероятно да има сраствания от преминалите операции. За проходимостта на маточните тръби в нашата болница обикновено правим хидротубация /продухване/ под ултразвуков контрол и при неясни резултати се преценява дали да се направи лапароскопия или рентгенова снимка. Съветвам Ви преди да правите опити за забременяване да си направите изследванията, защото след две оперативни коремни интервенции много често има условия за извънматочна бременност.

  193. деси Says:

    Здравейте доц. Щерев, на кратко ще се опитам да ви обясня моя случай. Преди 5 години ми откриха киста, решиха да я лекуват с противозачатачни. Пих няколко месеца Диане 35 , след това Дуфастон но не се повлия и така до 2008 когата ми правиха лапароскопия. Оказа се ендометриоза, слагаха ми 6 месеца Декапептил. От година правим опити да забременея но не се получава. Изследвах си хормони Тат и Мат ба във норма, FT4 -15.18 , TSH 4.23 ,Prolaktin - 307.8 ,Testosterone - 0.694 , Oestradiol - 13.64 , FSH - 18,19 , LH 8,50 .
    Изписаха ми еутирокс за да свалим TSH. Казват ми, че няма нищо страшно защото съм на 26години, но се притеснявам. Какво ще ме посаветвате?

  194. Меглена Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    Аз съм на 32 ,а съпруга ми на 35 год. ние сме с диагноза неизяснен стерилитет,имаме 2 неуспешни инсеминации,3 опита ин витро неуспешни и 2 опита икси неуспешни.Искам да попитам възможно ли е нито веднъж да няма имплантация на ембриони,при условие че уж намаме никакъв проблем,мислите ли че имаме шанс при следващи опити.Мислим поне още един опит да направим във вашата клиника.

  195. Меглена Says:

    Ако може да допълня от 4 години правим опити за бебе.Искам също да каже че последния път беше инвитро и от 8 яйцеклетки само една се оплаоди,това на какво се дължи?

  196. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    Трябва да направите изследвания за яйчников резерв. След операция, независимо, че сте на 26 години може да има проблем с яйчниците. И не трябва да се бавите, а да се лекувате, докато сте млада. Успех!

  197. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Меглена,
    При случаи с неизяснен стерилитет неизяснените въпроси са най-много. Ситуацията не е обнадеждаваща, затова не губете време. Никой не може да Ви обещае със сигурност добри резултати след цитираните от Вас опити, които сте правила. В тези случаи се преценяват досегашните резултати, правят се нови изследвания и нови опити IVF или ICSI в различни модификации. Желая Ви успех!

  198. Мая Любенова Says:

    Атанас Щерев Says:

    03 декември, 2010 в 23:12 часа
    Уважаема Мая Любенова,,
    Моето мнение е, че след 30 годишна възраст приемането на Клостилбегит е безпредметно-получават се фоликули, но обикновено в тях няма яйцеклетки. Това, че ще пиете Фемостон при високи нива на ФСХ също не е според мен доброто решение, защото ФСХ стойностите ще намалеят, но яйчниковия резерв няма да са повиши. Вземането на Фемостон обаче няма да Ви навреди. Мисля, че трябва да се изследва броя на антралните фоликули във фоликуларната фаза на цикъла, и от 3 - 5 ден на менструалния цикъл ФСХ,ЛХ Пролактин Естрадиол АМХ и Инхибин Б. В зависимост от резултатите се започва стимулация със ФСХ препарати или, което е по- вероятно за Вас, се съветва IVF с дарителска яйцеклетка. Желая Ви успех!

    ……………………………………………………………………………………………………………………………….

    Здравейте, доц.Щерев!
    Безкрайно благодаря за вашия отговор! Затова решихме да се доверим изцяло на вашия професионализъм. Искам само да ме ориентирате лично към Вас ли да се обърна и си запиша час или ще ми предложите друг лекар от вашата клиника. Обнадеждена съм и всичко това
    благодарение на вашият отговор,но ми е трудна първата крачка.
    Всичко хубаво и весели празници!

  199. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мая Любенова,
    Запишете се за моя прием, ако Ви е удобно, за да обсъдим още веднъж Вашето положение.

  200. Мария Says:

    Здравейте, доцент Щерев. Имам нужда от Вашето мнение. В началото на изследванията съм, като хормоните, които се изследват 3-5 ден от цикъла са ми добре, с изключение на Пролактина, който е леко завишен. Другият месец ще повторим изследването, за да сме сигурни. Това, което ме притеснява е прогестерона.Чувала съм, че обикновено се пуска на 7-ми ден, след доказана овулация. Бях на преглед 10-ти ден от цикъла, като лекарката видя доминантен фоликул 10мм в ляв яйчник, след което ми препоръча да пусна прогестерон между 16-20.12. Пуснах го на 17, което се пада 19-ти ден от цикъла и беше нисък-4.91 (реф.гр 5.16-18.56). Въпросът ми е дали изследването е направено коректно? Не трябва ли да се проследи по- подробно дали фоликула нараства и дали се пука, преди да се пусне прогестерона?

  201. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Изследването на Прогестерон и фоликулометрията са две отделни изследвания и те могат да се правят успоредно. Фоликулометрията се прави с няколко ултразвукови прегледа - обикновено от 8-10 ден на менструалния цикъл до около 16-18 ден. Прогестеронът се изследва 20-24 ден на цикъла и нормалните стойности трябва да бъдат над 15 нг/мл или над 38 ммол/л.

  202. Иванова Says:

    Здравейте,доц.Щерев!Първо искам да изкажа огромните си благодарности на екипа в клиниката , която ръководите и най- вече на д-рГанева ,при която направих първи опит ин витро и за моя огромна радост и щастие - успешен. Вече съм в 17 -18 г. с. , но все още съм в напрежение от една предстояща и изпълваща ме с тревога и страхове процедура. На 40г. , а партньорът ми на 53. След консултация с -д-р Ганева ми предстои амниоцентеза януари месец. Запозната съм с рисковете и все още съм много объркана дали да се подложа на това изследване . Моля Ви за съвет как да постъпя- възможно ли е да се направи друго ,по- безопасно изследване , което все пак да даде информация , ако има наличие на проблеми с плода. Благодаря ви предварително за отговора и Ви пожелавам весели коледни празници!

  203. Карина Says:

    Здравейте, доц.Щерев!
    На 37 години съм, от година и половина със съпруга ми се опитваме на имаме бебе, но от началото на тази година имам проблем с месечния си цикъл. Не ми беше идвал 3 месеца, след назначено лечение ми идваше всеки месец до септември. През периода, в който имах цикъл си правих тестове за овулация, но не установих такава. През септември ми дойде за последно. През ноември при преглед ми казаха, че имам много тънка лигавица на матката, пуснаха ми и хормонални изследвания. Ето резултатите: LH - 41.36mlU/ml; FSH - 100.20mlU/ml; Prolactin - 329.60mclU/ml; Estradiol - 38.36pg/ml; Progesteron - 0.48ng/ml. Заключението беше ранна менопауза и препоръка за консултация със специалисти по ин витро. Моля за Вашето мнение, предвид възрастта ми и резултатите от изследванията, имам ли някакви шансове за бебе?
    Предварително Ви благодаря и Ви пожелавам Весели Коледни и Новогодишни празници!

  204. m1397 Says:

    З1дравеите доцент Щерев , трети месец ще пия клостилбегит предните два пъти имах 1 месец -десен яичник 15 мм фоликул на 13 ден , 2 месец - ляв яичник 14 мм фоликул на 12 ден. Какво да правя маи неискат да озреят тези фоликоли

  205. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Иванова ,
    На 40 годишна възраст амниоцентезата по мое мнение е задължителна. Може да има усложнения, но неприятностите, които могат да настъпят без сигурността на изследването амниоцентеза са многократно по-големи. Не си усложнявайте живота и имайте доверие на лекуващия си лекар д-р Ганева. Желая Ви успех!

  206. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Карина,
    Резултатите, които цитирате са лоши за забременяване -те сочат липса на яйчников резерв. В тези случаи е възможно забременяване единствено с донорска яйцеклетка. Все пак се обърнете към специалист по ин витро оплождане, както са Ви посъветвали.

  207. Атанас Щерев Says:

    Здравейте м1397,
    Клостилбегит не е единственото лекарство за забременяване. Потърсете в сайта www.zachatie.org клиника или специалисти по ин витро оплождане и се надявам да се получи желания от Вас резултат. Желая Ви успех!

  208. Радостина Says:

    Здравейте доц.Щерев,имам два неуспешни опита инвитро и д-р Коновалова ми предложи да направим ко-култивиране.Ще съм ви брагодарна да си кажете мнението за този метод.БЛАГОДАРЯ ВИ.

  209. Penka Says:

    Здравейте доц. Щерев, казвам се Пенка Троянова и съм мед. сестра по професия. Имам следното питане - ог хистологията ми излезна резултат - киста пицеа оварии декстра. Бихте ли ми обяснили точно термина - киста пицеа ?? Не ми е ясно за каква точно киста става дума и дали е опасна за здравето и живота ми за в бъдеще!?
    С уважение: Пенка Троянова

  210. Петър Says:

    Здравейте доц. Щерев казвам се Петър Калайджиев.Във връзка с една медицинска експертиза имам следното питане- има ли стандарт за налягането на резектоскоп при хистероскопия.150 нормално ли е?

  211. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радостина,
    Ко-култивиране се препоръчва, когато ембрионите при предшестващи IVF не се развиват добре или не се развиват достатъчно бързо при проследяването им. Сигурно д-р Коновалова има основание да Ви предложи тази процедура, ако имате съмнения, може да разговаряте отново с нея или с мен за разяснения. Пожелавам Ви успех!

  212. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пенка,
    Не ми е известно какво означава “киста пицеа”. Опитах се да направя справка в специализираната литература, но отново не намерих нищо такова. Дали сте сигурна в правописа на думата? Ако сметнете за необходимо, ми напишете повече подробности.

  213. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми г-н Калайджиев,
    Налягането в кухината на матката при хистероскопия не трябва да надвишава 150 мм Hg, въпреки че някои апарати позволяват по-високи стойности. Още при налягане 55 мм Hg течността започва да преминава по маточните тръби в коремната кухина и затова след края на манипулацията се прави баланс на влятата течност.

  214. Миленка Says:

    Здравейте, доц. Щерев!!
    На 33 години съм, съпругът ми на 35 и от 3 години правим безуспешни опити за забременяване. Видимо при мен от прегледите няма нищо нередно,изследваха ми около 10 хормона, които са в норма. А диагнозата на съпруга ми е: Oligoasthenozoospermia.Hypervolemia.
    Въпросът ми е имаме ли възможност с тази диагноза да опитаме с ВМИ? Аз не съм правила никакви тестове за проходимост на тръбите, докторите, които посещаваме ме насочват към лапароскопия. Необходимо ли е това или може да се направи само хистеросалпингография?
    Благодарим ви предварително!!

  215. Теди Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Бих искала да Ви попитам за мнението Ви за Утрогестан, когато се употребява за задържане при проблеми с имплантацията. При проблемна имплантация с неизяснен произход (без да са правени някакви имунологични изследвания), каква е дневната препоръчителна доза?

    Утрогестан ми беше предписан след ВМИ: 2 таблетки орално и 1 вагинална (дневно). Притеснява ме това, че на листовката е посочено, че при бременност в първия триместър Утрогестан трябва да се приема единствено по вагинален път.

    Дневна доза от 100мг би ли имала смисъл, или е необходим по-голям прием?

    Благодаря Ви,
    Теодора

  216. Мария Says:

    Здравейте доц.Щерев, интересуваме, във Вашата клиника извършва ли се инвитро матурация и какво е мнението Ви за тази процедура?
    Хубав ден и благодаря

  217. Яна Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    с неизяснен стерилитет съм. След лимитирана стимулация за инвитро имах извадени 5 яйцеклетки,които бяха подложени на ИКСИ. За съжаление само една от тях се е оплодила, една е била абнормално оплодена, а останалите 3 въобще не са се оплодили. Според Вас,каква би могла да е причината за това и какво трябва да направим, преди започването на следващ опит инвитро, с цел да увеличим шансовете?
    Преди този опит имам 3 неуспешни инсеминации. Правени са ми изследвания за яйчниковия резерв,които са в норма.Аз съм на 36,а партньора ми на 45.
    Благодаря Ви предварително!

  218. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Миленка,
    Сведенията, които давате не са достатъчни, за да се направи преценка за поведението. Напр.какъв е точният брой сперматозоиди при съпруга Ви, какви са стойностите на хиперволемията? При определянето с какъв метод да се провери проходимостта на маточните тръби се отчитат данни от анамнезата, какво очакваме -перитубарни адхезии или запушване на маточните тръби и оттам се предпочита HSG или лапароскопия, която лично аз считам за по- малко опасна процедура от HSG. Това, което най-много ме притеснява във Вашия случай са годините Ви - не губете време, направете всички изследвания и започвайте лечение, защото времето минава бързо. Желая Ви успех!

  219. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теди,
    Утрогестанът се употребява при лутеинова недостатъчност орално и вагинално независимо по какъв начин или с каква методика сте забременяла. Препоръчителната доза е 600-800 мг дневно при установена бременност. При повтарящи се имплантационни неуспехи също може да се прилага Утрогестан, но там времето за започване и прилагане е по-важно, а не дозата. Слушайте добре препоръките на лекуващия Ви лекар и Ви желая успех!

  220. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    В нашата клиника много отдавна се извършва ин витро матурация и ние поддържаме непрекъснато наличие на хранителни среди за тази методика, но трябва да Ви призная, че в цял свят резултатите от тази процедура не са много добри. Тази методика засега трябва да се прилага само, когато няма друга възможност, а не по избор.

  221. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна,
    Така наречените лимитирани цикли се използват и у нас и в чужбина, но аз лично не ги харесвам като поведение по ред причини. Когато сте на 36 години трябва да се прави IVF с желание за максимална стимулация и получаване на 10-15 яйцеклетки по възможност, за да се увеличи шанса за бременност. Това, че стерилитета е с неизяснени причини налага още повече това поведение. Желая Ви успех!

  222. Светлана Says:

    Здравейте, доктор Щерев. Въпросът ми е - след цветна снимка и последваща лапароскопия се установиха две запушени тръби - въобще не пропускат течност. Има ли смисъл според вас от хистероскопия с цел отпушване на тръбите? Има ли въобще метод за отпушването им, или директно следва да се опита с ин витро?

  223. Наталия Says:

    Здравейте,
    Въпроса ми е дали във вашата клиника правите инвитро на спонтанен цикъл и при успех прилагате ли ко-колтивиране?Аз съм на 39 г с 3 неуспешни процедури плюс 2 прекъснати поради лош отговор на стимулация.Правила съм опити и на естествен цикъл,но в клиниката в която съм, не прилагат метода на ко- култивиране.,а доколкото съм запозната при него се увеличава шанса за имплантация на ембриона.Възможно ли е да опитам при Вас?

  224. Лора Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    на 40г. съм нераждала,с желание за дете…,моля да ми напишете име на лекар,включително такъв от Вашата клиника към когото да се обърна, възможно ли е да се консултирам лично с Вас и кога и къде,благодаря Ви предварително!

  225. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Светлана,
    При запушване на маточните тръби може да се направи пластика на тръбите чрез лапароскопия. Зависи къде е запушването и оттам и резултатите. В последните 10-15 години пластика на маточните тръби се прави само при т.нар перитубарни адхезии. При останалите случаи се прави in vitro оплождане. След някои видове пластика на маточните тръби в около 20 % от случаите на последващо забременяване се получава извънматочна бременност, а след IVF това става в около 1 % от случаите.

  226. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Наталия,
    В нашата болница правим IVF на спонтанен цикъл и ко-култивиране. При спонтанен цикъл вероятността за бременност е много по-малка от такава при стимулиран цикъл. Ко-култивирането се прави при определени условия, за да повиши вероятността за бременност, а не при всички случаи. От това, което пишете долавям, че вероятно при Вас е изчерпан яйчниковия резерв и ако това е вярно /трябва да се направят изследвания /, проблемът е сериозен. Заповядайте на консултация в нашата болница с предварително записване на тел 02/ 920 09 01.

  227. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лора,
    За лекар от нашата болница може да се осведомите на сайта ни -www.ivf-bg.com. Аз лично преглеждам с предварително записване на тел 02 920 09 01.

  228. Милена Says:

    Здравейте,

    искам да Ви попитам в следствие приемане на Витекс / което до колкото знам има функцията на Кломид/ може ли да се получи LUF синдром?До сега съм имала изрядна овулация, но този месец имам задържан фоликул 24мм.След лапароскопия съм в момента - ендометриоза, но до този момент не ми се е случвало да задържам фоликули и го отдавам на Витекса, който приемам от 1 месец. Също приемам и Куркума и Джинджър - за ендометриозата - те могат ли да имат влияние върху репродуктивната система?

  229. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Милена,
    Съжалявам,че не мога да Ви бъда полезен, защото въпросите, които задавате, са вън от моята компетентност. Аз се занимавам с традиционна медицина и не разбирам от билки и други нетрадиционни методи за лечение. Витекс, куркумата - от семейството на джинджифила и самия джинджифил вероятно имат някакво хормонално действие, но според мен това не е достатъчно за лечение на инфертилитет. При наличие на еднометриоза и LUF синдром трябва да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина и да направите по-сериозно изследване на евентуалните проблеми при Вас и партньора Ви /съпруга/. Това още по-скоро се налага, ако сте на възраст над 30 години. А да лекувате ендометриоза с куркума и джинджър е не е особено сериозно. Желая Ви успех !

  230. Янина Холмар Says:

    Здравейте, доц.Щерев, с неизяснен стерилитет съм,на 35 години. Преди половин година направих инвитро с лимитирана стимулация в Германия (нямам проблеми с яйчниковия резерв,слабата стимулация беше по мое желание).За съжаление резултатът беше отицателен -ЧХГ на 11 ден 0.100, което според мен показва,че дори не е имало имплантация. Според моя лекар,тъй като всичко е било наред-отговаряла съм добре на стимулацията,спремограмата е била добра,ембрионите са били добри(върнати на 3-ти ден,разделени на 8 и 10),лигавицата при трансфера била чудесна (16,5 мм),не се налагат допълнителни изследвания.Той смята,че при следващ опит инвитро,но с по-силна стимулация,нещата ще са по-добре.
    Това лято смятам да направя следващ опит инвитро в България и в тази връзка потърсих повече информация в интернет за клиниките в БГ. На сайта на Вашата клиника прочетох за ко-култивиране,което дава повече шансове при имплантиране на ембрионите и което не се прави в други клиники. Бихте ли ми препоръчали и други изследвания,които да направя и които биха били полезни за преодоляване на проблемите при импланиране на ембрионите (от форумите чета, че в БГ след неуспешна имплантация се правят имунологични и генетични изследвания),за да мога да ги направя преди да се върна в БГ и да дойда с тях във Вашата клиника.
    Благодаря Ви предварително!

  231. Пресиана Says:

    Здравейте, д-р Щерев,
    моля за Вашето мнение относно влиянието на хормона пролактин при инвитро процедурите.
    Въпросът ми е породен от това,че аз от около година имам завишени нива на пролактина (през м.06 нивата бяха 715,4 mlU/L реф.ст-сти Ж 102-496, изследван според изискванията,като всички други полови хормони и тези на щитовидната жлеза са в норма). Моят лекар ми изписа прием на 1/2 бромокриптин на ден,като междувременно направихме 2 инсеминации (на спукан фоликул) и 1 инвитро. При всичките процедури всичко беше наред,но резултатите бяха отрицателни. След неуспешното инвитро отново изследвах пролактина и отново беше завишен 674,9 mlU/L реф.ст-сти Ж 102-496. Смятате ли, че завишените нива на проклатина биха могли да са причина за неуспешните ми опити? И какво бихте ми препоръчали да направя преди следващия опит инвитро?
    Хубав ден и благодаря!
    Пресиана

  232. Надежда Says:

    Здравейте, доц.Щерев, интересува ме, дали във Вашата клиника се правят ендометриални биопсии и промивки при имплантационни неуспехи?

  233. Галя Says:

    Здравейте доцент Щерев !
    От околко 8 месеца с партньора ми правим опити за бебе, но все неуспешни. След като установихме, че при приятеля ми има проблем се насочихме към вашета клиника. Заключението от спермаграмата беше - олигоастенозооспермия (обща концентрация на сперматозоидите - 3×10 на 6), Доцент П. Симеонов ни посъветва да не губим време, а да се насочим към ИКСИ. След моя преглед при д-р Ганева която не установи при първичния преглед никакви проблеми при мен, също ни посъветва да се насочим към ИКСИ. Изчели сме доста литература, но въпреки това бих искала вашето компетентно мнение по въпроса какви да шансовите ни да успеем да станем биологични родители с този показател при моя партньор. Вярвам че във вашета клиника работи екип от специалисти, но природата си е прирада. Благодаря предварително и успех на всички тръхнали по трудния път да се сдоният с рожба.
    Галя 26год.

  234. Даниела Says:

    Здравейте доц.Щерев, на 33 г.съм-бихте ли ми коментирали резултатитeот хормоналните изследвания,а те са следните-Inhibin B-31,83 AMH-0,48 FSH-8,21 LH-2.71 E2-48,00 Prolaktin-13,32 И имам ли шанс за стимулация при тези показатели?Пациентка съм на вашата клиника от 2005г -имам едно инвитро успешно във вашата клиника,но за жалост приключи със спонтанен аборт във 25г.с.Благодаря ви предварително!

  235. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Янина Холмар,
    Ако желаете да се изследвате и лекувате в нашата клиника, Ви препоръчвам няколко неща: Влезте в сайта на клиниката www.ivf-bg.com и изберете лекар, при когото да се лекувате и който да Ви препоръча какви предварителни изследвания да направите. След това кореспондирайте с него за необходимите изследвания чрез Е-мейл. Когато нямате отговор или искате да запитате нещо допълнително, аз ще бъда на Ваше разположение. Аз лично смятам за неудачно да се правят цикли с лимитирана стимулация, особено при жени над 28-30 годишна възраст. Ко-култивирането има смисъл само когато се прави при определени обстоятелства (напр. лошо и бавно развитие на ембрионите при предшестващ опит.) Генетичните и особено имунологичните изследвания са с много малка информативност т.е. правят се, но не разчитаме да получим голяма информация от тях. От това, което пишете ми се струва, че при Вас е подходяща агресивна стимулация и получаване на средно 10 ембриона с ЕТ на един бластоцист на 5-ти ден и замразяване на останалите, ако има такива. Желая Ви успех!

  236. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пресиана,
    Пролактинът още се нарича лутеотрофен хормон и той е абсолютно необходим за развитието на жълтото тяло и началната бременност. Трябва да бъде обаче в определени граници. Всяко увеличение или намаление на пролактиновите стойности е лошо. Стойностите, които цитирате са нормални (не са увеличени, особено ако пробата е взета така както се взема и за другите хормони). Пролактинът е стресов хормон и неговите нива зависят освен от други обстоятелства и от начина на взимане на изследването. Ако мислите, че можем да Ви помогнем заповядайте в нашата клиника с предварително записване на тел. 359 2 920 09 01

  237. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда ,
    Аз наистина се гордея с колегите, които работят в нашата болница, защото единственото сравнение, което правим, е с елитни европейски клиники, които нашите лекари посещават непрекъснато. В този смисъл мога да Ви уверя, че в нашата клиника се правят не само ендометриални биопсии, а и всички изследвания и манипулации, които са общоприети в световната репродуктивна медицина.

  238. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Много пъти съм казвал и ще повторя пред Вас, в медицината не е като в математиката – 2+2 не винаги прави 4. И въпреки това мисля, че при семейство с цитираните показатели за спермограмата, 26-годишна възраст при съпругата и при липса на други отклонения с голяма вероятност може да се прогнозира настъпване на бременност след ICSI /трябва да се направят изследвания на съпруга – кариограма, ДНК интегритет, посявка от сперма, морфология на сперматозоиди и пр /. При д-р Ганева през 2010 г. са забременели 32.9% от жените от 20 до 43 годишна възраст лекувани при нея, а под 30 години – всяка втора жена! Желая Ви успех!

  239. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Необходими са още изследвания, защото цитираните показват възможна частична загуба на яйчников резерв. Много важно е колко антрални фoликула има във всеки от яйчниците в ранна фоликуларна фаза, каква е дебелината на лигавицата, какви са нивата на Прогестерон от 20-я до 24 ден на цикъла и пр. А заради предшестващия аборт са необходими и още изследвания, които Ви препоръчвам да направите непременно преди да предприемете нов опит IVF.

  240. Елица Ганчева Says:

    Доц. Щерев, на 35 години съм и от миналата година започнахме да мислим за бебе. След само месец опити и няколко прегледа, стигнах до решението да си направя миомектомия, тъй като имах интрамурални миоми и по мнение на някои специалисти - те биха навредили на евентуална бременност. Изминаха 4 месеца от операцията и трябва да се пазим още два. Реших вместо да бездействам, да си направя разширена фоликулометрия, зада видя дали всичко с овулацията е наред. С изненада установих, че ФСХ хормонът ми е завишен, а имам веднъж регистрирано жълто тяло с ултразвуков преглед и една овулация с перфектна двуфазна графика посредством мерене на базална температура. Ето как изглеждат изследванията ми на 5-ти ден от цикъла:

    LH 6.5 U/l 2.4 - 12.6 ECLIA
    FSH H 24.6 U/l 3.5 - 12.5 ECLIA
    Естрадиол 138.9 pmol/l 46 - 607 ECLIA

    Мислите ли, че се касае за изчерпан яйчников резерв? Цикълът ми е средно на 38-32 дни. Не съм забелязала някакви ранни симптоми за менопауза и пр.

    Предварително благодаря за отговора.

  241. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Ганчева,
    За установяване на яйчников резерв са необходими минимум изследвания като :
    1/ изследване на FSH,LH,Prolactin,E2,AMH,Inhibin B на 3-5 ден от менструалния цикъл
    2/Ултразвуково изследване на яйчниците и маточната лигавица в ранна фоликуларна фаза /за брой антрални фоликули /,в овулаторна фаза /за наличие на доминантен фоликул/ и в междинна лутеинова фаза / за станала овулация /.
    3/Изследване на Прогестерон 20 - 24 ден на цикъла .
    Повтарям отново , че това са мимнимум изследвания .При направена операция е важно дали е работено върху яйчниците /много лекари правят т.нар. фенестрация/, има ли данни за хриничен възпалителен процес в малкия таз .Правят се изследвания за антитела,изследване на щитовидната жлеза ,функционални тестове за хипоталамична активност и активност на хипофизната жлеза и разбира се, в краен случай какъв е добива на яйцеклетки след стимулация .
    Увеличението на FSH при Вас е сериозен симптом за нарушен яйчников резерв .Изследвайте се и Ви пожелавам добри резултати !

  242. Мария Says:

    Здравейте,доц.Щерев,бих искала да се консултирам с вас относно необходимостта от извършване на лапароскопия. На 35 г.съм,от почти 2 год.правим опити за бебе, вкл.и 2 инсеминации. До момента сме направили изследвания на половите хормони(вкл.Инхибин Б и Антимюлеров),на щитовидната жлеза,изследвания за хламидии,цветна снимка и спермограма на съпруга ми и всичко на този етап е наред,с изкл.на леко завишени нива на пролактина. При подготовката за инсеминациите веднъж се повлиявах много зле от стимулациите (нивото на Е2 беше ниско),а след това пък отговарях много добре(нямам показатели за изчерпан яйчников резерв) ,наравно с това за 8 месеца - около 3 пъти (през няколко месеца)не се спукаха фоликулите и лекарят ми ми препоръча лапароскопия, със съмнения за ендометриоза.Преди лапароскопията обаче по наше настояване направихме инвитро на лимитиран цикъл,за да видим до къде стигат нещата.За съжаление опитът беше неуспешен,въпреки че всичко беше наред.След инвитрото обаче докторът ми смята,че НЕ е задължително да се прави лапароскопия,т.к.съм отговаряла много добре на стимулацията,имала съм много добре развиващи се ембриони, но все пак това си оставало най-добрата диагностика.Сега аз трябва да реша,дали да правим лапароскопия или директно да направим инвитро,но с по-силна стимулация. Моля Ви за Вашето мнение по въпроса.
    Благодаря Ви предварително!

  243. Иванка Says:

    Здравейте доц.Щерев, бихте ми казали, дали наличието на хидросалпингс се установява с ултразвуков преглед или е задължително извършване на лапароскопия?

    Благодаря и хубав ден!
    Иванка

  244. Мери Says:

    Здравейте,доц.Щерев!
    Съпруга ми е с диагноза варикоцеле,спермограмата е с подвижност на сперматозоидите около 30%,другите показатели са в норма интерисуваме дали да предприемем операция за варикоцелето и дали ще се подобри подвижността след евентуална операция?
    Моля за вашия съвет по случая,от 3 год. правим опити за бебе,аз съм на 28 г,по предварителни прегледи при мен няма проблем/предстои ми цветна снимка/,а съпруга ми е на 30 г. и за сега сме с мъжки фактор.Лекарката ни ни съветва за опит с инсеминация.
    Какво ще ме посъветвате,надеждата ми е във вашия отговор!
    Благодаря ви предварително!

  245. Евгения Says:

    Здравейте, доц.Щерев,на 37 години съм, имам 1 неуспешно ИКСИ с лека стимулация-от 6 яйцеклетки само 2 се оплодиха. Въпреки че се развиха добри ембриони, резултатът за съжаление беше отрицателен. Според лекуващия ми лекар една от причините за неоплождането на яйцеклетките може да е лошо качество на яйцеклетките. Бихте ли ми казали,дали приема на инофолик и фертилейд (или нещо друго) би подобрило качеството им? Благодаря Ви!
    Поздрави,
    Евгения

  246. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Имал съм възможност да отговоря и на други запитвания по тези въпроси и ще повторя. Мисля, че т. нар. лимитирани цикли не са подходящи, особено за жени над 30 г. възраст. Тогава, когато не се получава овулация, т.е. получава се LUF синдром, метод на избор е да се направи лапароскопия. Трябва да се различат различни форми на ендометриоза – повърхностна, дълбока и кистозна. Последните две трябва задължително да се лекуват преди да се пристъпи към IVF. Съветвам Ви да направите лапароскопия преди следващия опит IVF. Желая Ви успех!

  247. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Иванка,
    Хидросалпингс се установява поне по три начина :1/чрез ултразвуково изследване или хидротубация под ултразвуков контрол /ХУЗК/. Този метод за изследване има и лечебно действие и трябва да се използва почти винаги като пръв метод. Недостатъкът е, че информацията, която се получава е по- малка отколкото при другите два метода. 2/ HSG - цветна снимка с рентген, при която се получава много богата информация за вътрешността на матката и маточните тръби. Недостатък е лъчевото натоварване (няма минимална безвредна доза лъчево натоварване). 3/ Лапароскопия -получава се богата информация включително за перитубарни адхезии, може да се приложи и хирургическо лечение. Недостатъкът е, че е инвазивен метод (макар и малка оперативна интервенция) със своите рискове. Вашият лекар заедно с Вас трябва да реши кой метод да Ви предложи за изследване.

  248. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мери,
    Лекарите в цял свят са разделени на две групи по този въпрос: едните смятат, че операцията при варикоцеле помага за забременяване, а другите, че няма никакъв ефект от нея. Моето мнение лично клони към това на втората група, която накратко смята, че след операция се подобряват показателите на спермограмата вкл.подвижността на сперматозоидите, но не се увеличава броя на забременелите жени. Вие трябва да изберете лекар, който мислите, че ще Ви помогне, и да следвате съветите му!

  249. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Евгения,
    Лошото качество на яйцеклетките зависи от толкова много фактори, че едва ли могат тук да бъдат изброени. Вземането на хранителните добавки, за които споменавате няма да Ви навреди, но едва ли ще е достатъчно. Мисля, че трябва да се направят редица подробни изследвания преди да предприемете нов опит за АРТ. В тези случаи обикновено се съветва вземането на система от мерки, които включват промяна на начина на живот ( активен двигателен режим, освобождаване от въздействие на тъканни отрови/никотин и пр./, нормализиране на телесно тегло), противовъзпалително лечение, понякога се налага лечение за потискане на имунната система. Има значение и начинът на блокиране на ХХЯ ос и типа стимулация, оценката на съществуващия яйчников резерв и др. Да не забрявяме, че независимо от добрата спермограма понякога проблемът се крие в сперматозоидите. И всичко това трябва да става без отлагане, защото времето тече бързо, особено за 37-годишна жена, която иска да забременее. Желая Ви да намерите път към успеха!

  250. Цветомира Says:

    Здравейте доц. Щерев, пациент съм на Вашата клиника. Последния месец правихме инвитро,но за съжаление опитът беше неуспешен.Преди 1 седмица при профилактичен АГ преглед ми беше поставена диагноза Leucoplakia и ми беше препоръчано обгаряне на петната. Успях да намеря информация,че левкоплакията е предраково заболяване,което доста ме притесни. До момента редовно си правя цитонамазки и винаги съм била с PAP 2.
    Моля за вашето мнение:
    1.дали това заболяване пречи на опитите за забременяване?
    2.Наложително ли е да се обгаря или има и други методи за лечението му,както и дали може да бъде извършено от “моя”лекар вав Вашата клиника или бихте ме насочили към онкогинеколог?
    3.Предстои ми лапароскопия във Вашата клиника-ако се налага обгаряне на тези петна,това може ли да бъде извършено при лапароскопията?
    Благодаря Ви предварително!
    Цветомира

  251. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цветомира,
    Левкоплакията няма общо с възможностите за забременяване. Понякога под левкоплакията (това е нещо като налеп) може да се крие по- сериозно заболяване, затова се прави биопсия и след това може да се обгори. Разбира се, обгарянето може да стане непосредствено след лапароскопията в нашата клиника, от който и да е от нашите акушер-гинеколози.

  252. мария Says:

    проследявам се няколко месеца подред….един мисед заради тънка лигавица.в 10 седмица…всичко възможно като изследваме имам…всичко е наред …а сега на 15 ден от овито…пак всичко наред , но с лигавица 6см…вднага почнах утрогестан и естрофем… ще правя чхг на 27 ден от посл.менсструация9винаги ми е точна на 28 ден-винаги)….ако се получи, но не се развие добре…пак ще опитвам, но питам: след като лек лекар е категоричен, че проблема е само тънката лигавица, освен този начин…има ли друг за да и повлияем…

  253. мария Says:

    и още нещо да допълня…..притесненията ми идват от това,че тези см на лигавицата са когато изследването на естрадиола е 632, при реф.ст-ст 124-1468….затова се питам естрифема и утрогестана…достатъчни ли са като мярка за подпомагане….

  254. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Естрофемът и Утрогестанът са естрадиол и прогестерон и ако те не могат да повлияят на маточната лигавица да нарастне, значи, че вероятно е нарушена чувствителността й към съответните полови стероиди или пък е нарушено кръвоснабдяването на матката изцяло или в определен сегмент. Въобще лечението е трудно в тази ситуация, но трябва с лекуващия си лекар да обмислите различни варианти за повлияване в положителна посока на този проблем. Желая Ви успех!

  255. Теодора Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Преди известно време ми препоръчаха да направя диагностична лапароскопия (аз съм на 34г. с две неуспешни инсеминации). Оказа се, че имам запушена дясна тръба - вероятно в самата основа, към матката, защото изобщо не пропускала контрастното вещество и ендометриоза първи стадий или т.нар. огнища на ендометриоза към перитонеума. По време на манипулацията ми е направена и фенестрация на яйчниците, но изобщо не разбрах с каква цел. Лявата тръба пропускала тънка струйка от веществото.

    Според Вас има ли смисъл от евентуална нова инсеминация при наличие на фоликул от левия яйчник, или трябва направо да премина към ин-витро?

    Разкажете малко повече за сериозността на ендометриозата и начините за лечението й.

    Благодаря Ви,
    Теди

  256. Стефанова Says:

    Доц. Щерев имам някои притеснения. Докторката от Вашата клиника, която ме лекува има различно мнение от Вашето, незнам как да постъпя?. Вие смятате, че ми е нужна хистероскопия заради калцирания, а тя ми обясни че щяли да изчезнат. Имаме замразена сперма дадена чрез еякулиране /съпругът ми е с диагноза asthenozoospermia/ тази ли е по-добре да ползваме или в деня на пункцията да пробваме да даде прясна? Смятате ли, че може да се износи бременност със запушени тръби и при съмнение за хидрасалпингс, в други клиники препоръчват “защипване” на тръбите? Благодаря предварително.

  257. mariq petrova Says:

    Доц.Щерев,възможно ли е да се прави инвитро едновременно със собствена и донорска яйциклетка

  258. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    При описаната от Вас ситуация е по-добре според мен да се прави IVF, защото иначе опастността от извънматочна бременност е доста голяма. Що се отнася до ендометриозата тя може да се разглежда като дълбока, кистозна и повърхностна. Най-вероятно при Вас е налице повърхностна ендометриоза, която не налага лечение в момента. Трябва да се лекувате по-интензивно, защото главната опастност е напредването на годините в случаи като Вашия. Фенестрация на яйчниците се прави много често в БГ и не винаги това има смисъл. Може във Вашия случай да е имало нужда, това най-добре знае лекуващият Ви лекар, който Вие сте избрала.

  259. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Стефанова,
    При различно мнение винаги можем с Вашето досие в ръка да се съберем с лекуващия Ви лекар и да уточним поведение, което е показано за Вашето състояние и с което Вие сте съгласна. Трябва само да се запишете за преглед при мен на нашата регистратура. Независимо, че има замразени сперматозоиди от даден пациент, ние винаги препоръчваме и пресен еякулат и използваме тези сперматозоиди, които са по- добри. Мисля, че при една консултация можем да обсъдим и последния въпрос, който поставяте - може ли да се износи бременност при запушени тръби.

  260. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария Петрова,
    На Вашия въпрос възможно ли е да се прави инвитро едновременно със собствена и донорска яйциклетка мога да отговоря, че е възможно, но бих попитал дали е целесъобразно. Ако има добри ембриони от Ваши яйцеклетки, защо е необходимо да се използват донорски яйцеклетки? И от друга страна, ако има намален или силно намален яйчников резерв защо ще се прави при Вас стимулация? Според мен трябва да си отговорим на въпросите принудени ли сме да ползваме донорски яйцеклетки и по какви причини и тогава лесно ще си отговорим и на други въпроси.

  261. Дарина Says:

    Здравейте Доц. Щерев

    моля за помощ :

    5.00 FSH / 3.5– 12.5/
    5.13 LH /2.4-12.6/
    490 pROLACTIN - sled priem na dve 1/2 Dostinex tana 178 !!! /127-637/
    65 ESTRADIOL /12-166/
    12.56 PROGESTERON /1.7-27/

    Inhibin-B
    30.01.11 96.1 /10-200/
    25.02.11 147 / 10-200/
    AMH
    30.01.11 0.81 / 1-10/
    25.02.11 0.70 /1-10/

    Щитовидна - ОК

    Вчера беше 3те ден от цикъла и имах само един антрален фоликул 8O Попринцип всеки месец имам овулация с мноо добри доминантни фоликули, пукат се.
    Може ли антралните фоликули всеки месец да са различен брой???
    Док ми даде да пия Клостил, на дали е оправдано в този случай, като фоликула е един - нямя как да излезнат 3 например след тази стимулация.И се чуда дали да го взимам ДНЕС трябва да реша и да пия или не.
    Спомена ми за най- високите дози хормони и Инвитро или донорска.
    Мислите ли, че този резерв може да се подобри с акупунктура или нещо друго, поне качеството на яйцеклетките :(
    И дали ако отида другия месец за измерване на антрални фоликули те могат да са повече или край нямам повече фоликули - на 28 год ???

  262. Анна Стоянова Says:

    Здравейта доц.Щерев,
    в началото на м.март ми беше извършена лапароскопия. В епикризата ми пише “наличие на еднометриални огнища в областта на plica lata, в маточния рог едровъзловидо удебеление (данни за аденомиоза)”. Лекуващият ми лекар каза,че ендометриозните огнища са били повърхностни и са обгорени,но за аденомиозата (за която прочетох,че се намира във вътрешните пластове на маточната стена) не е ставало въобще дума.
    1.Бихте ли ми казали,дали аденомиозата може да се диагностира с лапароскопия, или само с хистероскопия и ехограф и какво трябва да се предприеме за нейното лечение?
    2. Кои лекарства са по-добри за лечението на ендометриозата (без значение дали се поемат от ЗОК)- Золадекс, Лукрин депо, Диферелин, Синарел….
    3.Какъв хранително-диетичен режим бихте препоръчали в този случай?
    Благодаря Ви за отделеното време!
    Хубав ден!
    Анна

  263. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дарина,
    От изследванията хормоните са в норма с изключение на Пролактинa, който е много нисък. Нисък е също и АМХ и затова трябва да се изброят антралните фоликули в ранна или междинна фоликуларна фаза на цикъла. Освен това трябва да се оцени и дебелината и вида на маточната лигавица. Трябва да се знаят още данни за спермограмата на съпруга, проходими ли са маточните тръби, имате ли затлъстяване, пушите ли, имате ли направени операции или други заболявания и тогава се определя вида на лечението. Лечението с Клостилбегит се провежда обикновено в началото и то при определени обстоятелства / добри естрогенни нива/. Акупунктурата може и да Ви помогне въпреки, че аз лично съм скептичен към подобен род лечение. Не вярвам да се свършат фоликулите, от което се страхувате и затова трябва системно да се изследвате и лекувате при специалистите, които сте избрала. Желая Ви успех!

  264. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна Стоянова,
    1.Аденомиозата се диагностицира с ултразвук и след това, ако е необходимо с хистологично изследване.
    2.Всички лекарства, които изброявате са аналози на гонадолиберина и имат едно и също действие, подтискат яйчниковата дейност. Трябва да вземете това лекарство, което Ви препоръча Вашият лекар /вероятно той ще има най-голям опит с него/.
    3.Хранителният режим е важен, ако сте със затлъстяване. Ако сте на възраст до 30 години приблизителното Ви тегло трябва да бъде височината в см минус 100 = кг. Важно е също да не пушите. Желая Ви успех!

  265. Анна Стоянова Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    благодаря Ви за отговора.
    В допълнение бих искала само да попитам-след обгаряне на ендометриозните огнища ми е изписано лечение с Лукрин депо за 3 месеца,след което предстои инвитро процедура-има ли опасност след тези инжекции яйчниковата ми дейност да бъде трайно подтисната, т.е. яйчниците ми да не се “събудят” и да започнат отново нормално функциониране?
    Благодаря Ви за отделеното време!
    Поздрави!

  266. Мариела Says:

    Здравейте Доц. Щерев,
    Направих първи инвитро/ICSI/ опит във вашата клиника, за съжаление без краен успех. Подготвям се за втори опит, имам одобрение от фонда и уговорка с лекаря, че бих могла да започна при следващия ми цикъл /около 21-25 април/. Междувременно се сблъсках с много въпроси, които бих искала да споделя и обсъдя лично с Вас преди да започна втора процедура, но по установения ред има свободен ваш прием най-рано на 19 април. Молбата ми е, ако можете да ме приемете за кратка среща възможно най-скоро, тъй като съм на 42г. и не бих искала да пропускам възможността за започване на следваща процедура.
    Очаквам с нетърпение отговора ви.
    С поздрав: Мариела

  267. Marieta McGraw Says:

    Gospodin Shterev,

    Imam vapros po otno6enie na invitro procedurata vav vashata klinika. Ako az re6a da se podloja na tazi procedura pri vas, tryabva li da piya predvaritelno protivoza4ata4ni lekarstva, za da se prekasne cikala mi i lekaryat da ima palen kontrol varhu nego predi invitro ili tova ne se praktikuva pri vas? Az jiveya v Ann Arbor, Michigan i do tozi moment sam se podlogila na dva cikala sas Fermara (3-7 den) i Gonal-F (7-9 den), sled koeto na den 12 mi se pravi vatre6na inseminatsiya. Parviya cikal zabremenyah s doza 75 mg. Gonal-F, no polu4ih spontanen abort na petata sedmitsa. Prichinata za bezplodie pri men i sapruga mi ne e ustanovena, falopievite trabi sa otpu6eni, vsi4ko izglejda normalno. Blagodarya predvaritelno za otgovora vi.

  268. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна Стоянова,
    Аналозите на гонадолиберина потискат временно яйчниковата дейност и не е възможно от тях яйчниковата дейност да остане трайно потисната. Проведете си лечението с Лукрин депо спокойно и Ви пожелавам успех!

  269. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариела,
    Съжалявам, че не можах да обърна досега внимание на писмото Ви, но действително мога да се срещна с Вас най-рано от 10 до 12 часа на 19 април.

  270. ПЕТРОВА Says:

    Здравейте доц.Щерев!
    Пациентка съм във вашата клиника от близо 7 години.След редица неуспешни опити инвитро,няма да споменавам цифрата,защото е стряскаща аз реших най-накрая да се консултирам с Вас.След преглеждане на цялата документация в досието ми Вие ми върнахте вярата ,че нещата не изглеждат никак зле,но трябва да се подходи по-малко по различен начин.Описахте всичко онова ,което трябва задължително да се предприеме и извърши преди следващ опит и по време на опита,по-точно манипулация ,лекарства ,които да приемам 2-3 месеца преди опита ,вид протокол и препарат с който да ме стимулират и т.н.Но уви дойде време и за следващ опит,който си протече по същия начин ,като предишните и резултата както се досещате е неуспешен.При опит да подсетя лек.си лекар за това как ще действаме този път в смисъл по вашите препоръки отговор не получих само някакво си овъртане и нелогични обяснения.Не искам да звучи като клевета това ,което съм написала,затова не споменавам името на лекаря.Заставам зад думите си и ако проявявате интерес по моя случай и бихте ми помогнали ще ви бъда изключително признателна.Наясно съм ,че вече едва ли моята док.ще ме приеме и обърне внимание след срещата с Вас ,ако въобще се състои,но както се казва “Всяко зло за добро”.И накрая незнам дали ще Ви заинтригувам с написаното ,сигурно получавате много писма и имате изключително много срещи,но като светило в тази област и като създател на клиника “Щерев”едва ли бихте махнали с ръка и преминали на следваща страница.Искам да Ви се извиня предварително,че Ви отнех от времето и надявам се да не съм Ви обидила с нещо,като пиша това точно тук.

  271. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Петрова,

    Фактът, че от седем години сте пациент на нашата клиника е повод да отчета доверието, което сте ни дали. Това за мен е огромна отговорност към Вас! От друга страна мога със съжаление да констатирам, че колкото по-дълго продължава лечението на една двойка, толкова вероятността за бременност намалява. Оттам и решението е на семейството дали да продължи изследванията и лечението. Вашето решение е и Ваша отговорност. Вие сте решили да продължавате лечението, въпреки че няма резултат, независимо от причините. Има случаи когато е безсмислено да се продължава лекуването, има случаи когато вероятността за успех става все по- малка и може да се окаже в един момент, че вредите от едно проведено лечение надвишават ползите. Ние се стремим при всеки конкретен случай да дадем максималното от себе си и да се получи резултата, но трябва да се съобразяваме и с реалностите. Разбирам Вашето огорчение след толкова години борба и за жалост Вие не сте единствената с тази участ. За 2010 г. резултатите за нашата болница показват, че докато до 30 годишна възраст забременяват 48 % от лекуваните жени, то след 40 год. възраст и при жени с намален яйчников резерв или инфертилитет с неизяснени причини този процент е между 1% и 5 %. Представяте ли си - 95 % до 99 % от жените се лекуват, без да се получи положителен резултат. За мен тези цифри звучат ужасно, но това е реалността… На практика- заповядайте отново на консултация при мен, за да обмислим ситуацията и заедно да вземем решение за по- нататъчно поведение.

  272. ПЕТРОВА Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Благодаря Ви за отделеното време и за отговара ,който ми дадохте.Съгласна съм с това,което сте написали,безспорно е такава действителността с успеваемостта от опитите според статистиката.Но тук отново искам да подчертая,че аз също сам тръгнала по този нелек път много под 30 те години и смятам ,че при мен не това е проблема и точно поради тази причина аз дойдох на консулт при Вас,за да изкажете своето мнение и да помогнете на лек.ми лекар да тръгне по верния път към успеха.Не отричам професионализма на лек.ми лекар,но в някои случаи се налага и да се допиташ и вземеш някои съвети от специалист,който е много над теб.Защото когато виждаш ,че нещата не се получават се търси причина ,а не се оставят на случайността.В случая аз имам от Вас заключение какво да се направи.Не виждам,кое е толкова сложно ,да се прочетат препоръките да се извършат интервенциите преди опита и по време на опита и тогава вече ,ако е неуспешен може да се говори ,че всичко е направено и пътят ще е ясен.
    Извинявам се отново за това ,че Ви занимавам с моя случай,но разочарованието ми е огромно.

  273. Tony Says:

    Zdraveite doc. Shterev,
    Izviniavam se za latinicata, no klaviaturata mi niama kirilica. I sega na vaprosa - predstoi mi invitro procedura vav vashata klinika - parvi opit. Az sam s tubaren faktor,ustanoven sled laparo, no vapreki ochevidnata prichina popitah lekarkata dali triabva da napravim imunologichni i genetichni izsledvania, spored neia ne e nujno na tozi etap No az iskam da “izchistim” vsichki prechki oshte predi opita. V tazi vrazka redno li e vse pak da nastoiavam za tezi izsledvania?
    I vtoriat mi vapros e : kak moga da razbera dali imam hidrosalpings i praviat li se takiva izsledvaniq predi parvia opit ili edva sled neuspeh se tarsi druga prichina osven zapushenite trabi?
    Predvaritelno blagodaria!

  274. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    В нашата болница се правят около 150 вида изследвания и разбирате, че всички те не са необходими да се извършват при различните случаи на инфертилитет. Според анамнестичните данни и предишни изследвания, а също и според данните от прегледите се прави с Ваше участие диагностично-лечебен план и се започват необходимите според стандартите на съответната специалност изследвания. Ако няма противопоказания или не са опасни за здравето Ви могат при Ваше изрично желание да се направят и изследвания, които не са необходими. Разбира се, в този случай трябва да Ви бъде обяснено защо е ненужно дадено изследване.
    По втория въпрос - Вие имате направена лапароскопия и лекарите са видяли, че нямате хидросалпинкс. Мисля, че не са необходими в тази насока други изследвания. Пожелавам Ви успех и за всички интересуващи Ви въпроси, не се колебайте да разпитвате подробно лекуващия Ви лекар!

  275. Цвети Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    накратко случаят при мен е следният: направена ми е диагностична лапароскопия във Вашата клиника с приемна диагноза: Sterilitas primaria. Окончателната диагноза е:Sterilitas primaria.Obturatio tuba isthm.bill.Endometriosis genitalis externa.
    Имам направена от работодателят ми застраховка, която поема медикаментозно и стационарно лечение, но от застрахователят ми беше отказано възстановяване на дължимата ми сума, с аргумента, че “ендометриозата е ВИД стерилитет”, а застрахователни събития, “произтичащи ОТ стерилитет” не се поемат от застраховката ми. Наясно съм, че ендометриозата би могла да доведе до стерилитет, но наистина ли е вид стерилитет, така, както ми беше казано от застрахователя? И ако може да се разграничи ендометриозата като заболяване от стерилитета, как, според Вас, бих могла да се аргументирам пред застрахователя, тъй като смятам да си търся правата.
    Благодаря Ви предварително!
    Поздрави

  276. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цвети,
    Между 30% и 40% от жените с ендометриоза са стерилни. Ендометриозата може да бъде вътрешна и външна такава. Външната ендометриоза може да бъде в далечни органи и да няма никаква връзка с репродуктивната система. Ако е в малкия таз ендометриозата може да бъде кистозна форма, дълбока ендометриоза и повърхностна такава. Смята се, че повърхностната форма на ендометриоза може да не се лекува при случаи със стерилитет. Дълбоката и кистозната форма на ендометриоза могат да бъдат свързани със женския стерилитет. Симптоми на ендометриозата могат да бъдат болки и болезнена менструация без стерилитет. Ендометриозата може да доведе до нарушения във функциите на редица органи, без да има стерилитет. Вярно е, че много често ендометриозата е част от причините за стерилитет, но не може да се приеме, че ендометриоза и стерилитет са еднозначни понятия. Трябва много внимателно да подписвате договори със застрахователни компании, защото много от тях не са коректни , предлагат Ви за подпис подвеждащи текстове и трудно може да се преборите пост фактум с тях. Добър подход е да проучите преди подписването на договор кои застрахователни компании за какво плащат и за какво не плащат т.е. за вече случили се събития.

  277. Ivette Says:

    Здравейте, доцент Щерев!
    Мъжът ми беше опериран от рак на тестиса и ни казаха, че 3 години не можем да правим опити за деца заради химиотерапията. Замразихме сперма преди операцията в частна клиника, но въпросът ми е какво е по-удачно да направим в този случай при вас - ин витро или инсеменация, тъй като не можем да си позволим да чакаме 3 години и заради моята възраст. От друга страна разполагаме с три замразени проби и не мога да преценя колко опити реално можем да си позволим да правим. Предварително Ви благодаря.

  278. Катя Says:

    Здравейте, доц. Щерев. Имам 2 неуспешни ИКСИ-та , като едното е от замразени ембриони. Ние сме с мъжки фактор. Стимулацията ми беше по дълъг протокол, получиха се 8 ембриона. Въпросът ми е при следващ опит трябва ли да се подходи по-различно - стимулация, лекарства, дни на трансфер?

  279. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивет,
    За да Ви посъветвам правилно са необходими още много данни, особено за това какви са били сперматозоидите преди замразяване, на каква възраст сте и пр. Да предположим, че са били с нормална характеристика и Вие сте на възраст под 30 години. Тогава си мисля, че е възможно при спазени всички други условия да се размрази една от пробите и да се направи инсеминация. Ако не се получи бременност вече ще знаем каква е характеристиката на сперматозоидите за криотолерантност и следващите проби ще се обработят, разделят на по-малки порции и така ще има достатъчно материал да се прави ICSI /вид ин витро процедура/ многократно.

  280. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катя,
    В нашата болница след два и повече неуспешни опита всички данни се представят на колегиум, където около 20- 25 души специалисти по АРТ се произнасят за необходимостта от специфични мерки при всеки конкретен случай.

  281. Теодора Says:

    Здравейте, доц. Щерев

    Моля за Вашето мнение за шансовете ми за Ин-витро при високо съотношение FSH:LH, а именно: точно 3. Лекуващият ме лекар заяви, че резултатите ми са “чудесни” и всичко е в норма, но след справка с интернет, попаднах на изследвания, според които подобно съотношение е показател за почти нулева успеваемост.

    На 3-ти ден от цикъла:
    FSH: 8,73
    LH: 2.99
    естрадиол: 65

    Тъй като вече почти се разорихме от всевъзможни изследвания, опити, инсеминции, операции и пр., бих искала да знам дали изобщо има смисъл да се подлагам на ин-витро процедури. Засега фондът нищо не ми покрива и съм взела заем за платя ин-витро опита.

    Знам, че доверието лекар-пациент е много важно, но ми се струва, че след като днешните пациенти имат достъп до … едно безкрайно море от информация, е в интерес на лекарите да не крият нищо от пациентите.
    Опасявам се, че моят лекар умишлено не ми съобщи нищо тревожно с цел да съм спокойна за опита… Но реултатът е тъкмо обратният.

    Благодаря Ви!

    Теди

  282. Ivette Says:

    Здравейте доцент Щерев,
    Благодаря ви за отговора. Да, нормални са изследванията на сперматозоидите преди замразяване, аз в момента съм на 29 години. Така че обмислях варианта да пробвам с инсеминация и след това ин витро, просто не ми беше ясно колко опита ICSI може да се направят евентуално с тези 3 замразени проби. От вашия отговор разбирам, че не става въпрос само за 3 опита, което ме успокоява.

    Още веднъж благодаря.

    Поздрави,
    Ива

  283. Ivette Says:

    Здравейте,
    Имам и един последен въпрос. Можете ли да ми кажете възможно ли е процедурите да се проведат във вашата клиника, при положение, че спермата е замразена и се съхранява на друго място. Ако да - как става точно пренасянето на пробите?

    Благодаря ви предварително.

    Поздрави,
    Ива

  284. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    При увеличено съотношение FSH:LH обикновено е редно да се изследва яйчниковия резерв. Изследват се освен FSH и LH също и Prolactin и Estradiol. В ранна фоликуларна фаза (5 ти ден от идването на менструацията) се изследват АМХ и Inhibin и с вагинален трансдюсер се броят антралните фоликули в двата яйчника, а също се измерва и дебелината на лигавицата на матката. Може като контролно изследване да се определи и Прогестерон (между 20 и 24 ден от идването на менструацията). След всички тези изследвания може до известна степен да се предвиди дали при стимулация ще има добри резултати, които Ви пожелавам да получите!

  285. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивет,
    За да направите процедурите в нашата болница трябва да се свържете с някой от нашите ембриолози и да уговорите пренасянето на замразените проби в течен азот с транспортен съд, който ние ще Ви предоставим. Това става при специален ред, описан в съответната наредба за асистирана репродукция. Освен това трябва да изискате от центъра, където са замразени сперматозоидите, протокола за замразяване. Съветвам Ви да потърсите най-напред на тел. 029200901 ембриолог Любослава Петкова-Вълкова. Тя ще Ви помогне, ако решите да дойдете в нашата болница. Желая Ви успех!

  286. Мария Says:

    Здравейте доц.Щерев, интересува ме колко време след лапароскопия могат да започнат опити за ин витро? Благодаря Ви

  287. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Ако по време на лапароскопия не е правена миомектомия или друга интервенция върху матката или яйчниците и са изпълнени всички други условия, IVF може да се прави още следващия цикъл.

  288. Зори Says:

    Доц. Щерев, радвам се, че имам възможността да комуникирам с вас чрез този форум. Имам едно питане - тъй като избутах втора операция на ендометриоза, сега съм пред дилемата - дали да си бия Диферелин, който е по-скъп и не се поема от здравната каса, или Лукрин, като Лукрин спря само два пъти цикълът ми от 6 месеца (предният път). Дали смяната на фирмата, за сметка на повече пари, може да предизвика друг ефект, защото е друга фирма? Съшо така, имам питане за Синарел спрей - по-слаб ли е той според Вас? Чух такива слухове за него. Моля, помогнете ми, според лекарят ми Лукрин ще подейства по същия начин като Диферелин и няма смисъл да давам повече пари. Но все пак, не се знае кой какви интереси има да казва за различните неща, лекарства и методи. Благодаря Ви, предварително.

  289. sirin Says:

    zdr bremena sim w 4 sedmica sled kato razbrah ce sim bremen pih lindinet 20 3 po 3 na den i sega resih da zapazq bebeto neznam kakvo da prava dali tezi hap4eta ste donesat do anomalii ili da prekisna bremenosta day te mi sivet molqvi mnogo sim obyrkana

  290. Росица Says:

    Доцент Щерев, моля ви за помощ. От няколко месеца изследвам хормони и вече се отчайвам…

    04.03.2011

    Естрадиол 43.13 pmol/l Ж(F:90.1-716)
    FSH 5.70 U/l Ж(F:до 12.5)
    Тестостерон 1.03 nmol/l Ж(0.22-2.9)
    LH 5.51 U/l Ж(F:до 12.5)
    DHEA-S 8.23 мmol/l Ж(2.68-9.23)
    Андростендион 2.67 ng/ml Ж(F:0.75-2.16)

    07.04.2011

    Естрадиол 60.68 pmol/l Ж(F:90.1-716)
    FSH 6.43 U/l Ж(F:до 12.5)
    Тестостерон 0.95 nmol/l Ж(0.22-2.9)
    LH 6.54 U/l Ж(F:до 12.5)
    DHEA-S 10.97 мmol/l Ж(4.34-12.2)
    Андростендион 3.2 ng/ml Ж(F:0.75-2.16)

    09.05.2011
    Естрадиол 43.39 pmol/l Ж(F:90.1-716)

    Вече не знам какво да мисля… гинеколога ми твърди, че като забременея ще се оправя, но на мен ми се струва невъзможно при тези стойности… Моля Ви дайте ми съвет!
    Предварително ви благодаря!

  291. Lora Says:

    Здравейте доцент Щерев,

    на 32 години съм и бих искала да опитам донорска инсеминация. Имам проблем със задържането на фоликули и от няколко месеца съм на противозачатъчни. При направените изследвания се установи, че прогестеронът ми е нисък и ми биха няколко инжекции прегнил. Също и две инжекции заради нисък FSH. Въпросът ми е дали ще има проблем при донорската инсеминация, дали ще бъде успешна и дали ще са нужни стимулации, както и след колко време бих могла да се надявам на успех?
    Благодаря предварително за отговора.

  292. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Зори,
    Не смятам, че медикаментите от различните фирми имат значително различно действие. Според мен трябва да се прецени начина на приложение /назално, подкожно, имплант и т.н./ и дозата, която се прилага в зависимост от Вашите кг. или още е възможно да се изчисли на кв.метър кожна повърхност. Критериите за достатъчност са поддържане на ниски стойности на серумния естрадиол. Въпреки, че последният е нисък и всъщност терапевтичното действие е постигнато понякога е възможно да има отпадни кръвотечения, които се дължат на други причини, а не на недостатъчност на дозата. Най-добре е да разчитате на опита на Вашия лекар и да се доверите на неговите предпочитания за медикамент. Ако не Ви задоволяват обясненията на Вашия лекар, сменете го с друг, но моят съвет е да не решавате сама кой медикамент е по- добър за Вас. Пожелавам Ви успех!

  293. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Sirin,
    Линдинет 20 съдържа 75 мкг гестоден и 20 мкг етинилестрадиол. Етинилестрадиолът не представлява особена опасност за бременността. В миналото се даваше на много жени за задържане на бременността. Що се отнася до Гестодена в листовката за разрешение за неговата употреба в раздел 4.6 пише, че той не е показан за бременност, но и няма открити при животни странични ефекти от неговото приложение по време на бременност:
    http://www.medicine.bg/public/listovka/16295d.pdf
    Трябва да се има предвид обаче, че не по- малко опасно е прекъсването на бременността. Един аборт по желание никак не е невинна интервенция и при желание за запазване на бременността бих Ви подкрепил за решението Ви като правилно. Според мен е нужно да се проследява развитието на бременността и е възможно тя да се прекъсне при смушения в развитието по-късно. Възможно е да има отклонения в развитието на плода, обаче които да се прояват и няколко години след раждането. Това обаче може да се случи и без да сте пила подобни медикаменти. С две думи не Ви съветвам да прекъсвате бременността, а да осъществите пренатална диагностика при Вашия акушер-гинеколог.

  294. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица,
    От прегледа на Вашите изследвания се вижда, че само андростендиона и при двете изследвания е увеличен. Ако това наистина е така, а останалите хормони са в норма/DHEA- S i testosterone/ това означава определен вид заболяване, но тогава пък други хормони трябва също да са увеличени /LH/. От Вашите резултати е видно, че това не е така. От всичко това може да се направи един извод. Не може въз основа на изследвания да се поставя диагноза. Изследванията могат само да потвърдят или да отхвърлят до известна степен диагнозата на лекуващия лекар. Трябва да се знаят Вашите оплаквания, какво е общото Ви състояние и съответния локален статус, какви са данните от инструментални изследвания /УЗД / и т.н. Тогава трябва да се интерпретират и резултатите от хормоналните изследвания и ако и тогава не е ясно положението се правят така наречените динамични тестове с хормони, които много често ни показват причината за страданието. Ще Ви препоръчам това което пиша и на много пациенти преди: Намерете лекар, на когото вярвате и който ще Ви обясни удовлетворително Вашето състояние и евентуално заболяване, и му се доверете за поведението.

  295. Tony Says:

    Zdravejte doc. Shterev,
    Parvo iskam da se izvinia, che vaprosat mi e malko v strani ot Vashata specialnost, no tai kato endokrinologat, koito me konsultira e izvan stranata, a na men mi ostava savsem malko vreme do stimulaciata vav Vashata klinika,se nijdaia ot savet. I taka, eto rezultatite:
    11.03.2011
    TSH 3.150
    TAT 11.40
    MAT 8.68
    Sledva priem na Euthyrox i v rezultat na tova:
    TSH 2.64
    TAT 24.68
    MAT 20.08
    Za TSH razbrah, che tazi stoinost pozvoliava da zapochnem stimulacia, no tezi TAT i MAT sa po-visoki. Molia za Vasheto mnenie po tozi povod.
    I oshte vednaj se izviniavam za endokrinolojkia vapros, no neznam kym kogo da se obarna za kratko vreme.
    Predvaritelno Blagodria.

  296. Никол Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    преди шест дни ми направиха инсеминация на естествен цикъл, като единствено ми биха овитреле за таймиране на овулацията. Сега съм на дуфастон 2х1.
    Изпитвам леки болки в яйчниците, според Вас нормално ли е?

    Предварително Ви благодаря!

  297. Теодора Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Възможно ли е при фоликулометрия да не се види наличие на жълто тяло, а същевременно прогестерона да е с нормални за съответната фаза стойности? Възможно ли е причината да бъде в недостатъчно прецизен и модерен видеозон? Респективно, ако прогестерона е в норми, означава ли, че със сигурност има наличие на жълто тяло?
    Предварително Ви благодаря!

  298. Теодора Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Бих желала да посетя вашата клиника и да се консултирам със специалист във връзка с 2-годишни неуспешни опити за забременяване. Понеже живея далече от София, бихте ли ми казали в кой ден от цикъла трябва да дойда, за да започнем необходимите изследвания, колко посещения в месеца ще са ми необходими, за да направя пълни изследвания във вашата клиника?

  299. Daniela Says:

    Здравейте доц.Щерев!Мойте поздравления към вас и вашия екип и специално към д-р Ганева която успя да ме направи истински щастлива при моя първи опит при нея.При моя сложен случай-с намален яйчников резерв и трудно реагиране на стимулация тя със своя професионализъм успя да доведе нещата до успешен финал,за което ще сме благодарни цял живот,че ви има.Но имам проблем със износването,преди това имам три спонтанни аборта-в 5 и 6 месец.В момента съм на терапия с фраксипарин всеки ден препоръчан ми от д-р Ганева.По принцип съм и със скъсена шиика-за което ще правим серклаж.Според вас дали шииката е основно виновна за абортите или тромбофилията.Предварително ви благодаря!

  300. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    Мисля, че много се злоупотребява с тези изследвания и не винаги дадено изследване означава заболяване. Според мен в случая нямате основание за безпокойство и дори не съм убеден, че трябва да взимате Euthyrox. Това обаче е въпрос, който трябва лекуващият Ви лекар да обсъди с Вашия ендокринолог. Продължете процедурата без да се тревожите! Желая Ви успех!

  301. Атанас Щерев Says:

    Уважама Никол,
    Много бих искал да Ви кажа, че всичко е наред, но не се постъпва така. Леки болки в яйчниците не означава проблем, но лекуващия Ви лекар трябва да проследи състоянието Ви и ако е необходимо да се предприеме лечение. Желая Ви да се почуствате добре и, разбира се, да осъществите желаната бременност!

  302. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Обикновено за станала овулация съдим по няколко признака, които долавяме с различни методики. На първо място е УЗД, при която има признаци за станала овулация, описани в учебници. След това е изследването на Прогестерон, а има и биологични маркери за станала овулация като характеристика на цервикалната слуз, влагалищни епителни клетки и пр. Най-важни са обаче първите два метода. Едно от най-важните условия за улавяне на овулацията е динамичното наблюдение т.е. УЗ прегледи повече от веднъж.

  303. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Можете да дойдете във всеки ден от менструалния цикъл за преглед, а след това изследванията се назначават в зависимост от първоначалните сведения. Напр. за овулация е необходим преглед след 16 – 18 ден на цикъла, хидротубация се прави 6 до 11 ден от цикъла, а инсеминация, ако е необходима около 11 до 13 ден. Обадете се на тел +35929200901 и секретарите на регистратурата ще Ви дадат повече сведения. Желая Ви успех!

  304. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Трудно ми е да Ви отговоря на въпросите, но ще Ви посъветвам – доврете се на д-р Ганева. Според мен трябва да продължавате с фраксипарина и при данни от гинекологичния преглед и УЗ признаци - да се направи серклаж. Желая Ви успех!

  305. Ina Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Днес на мъжа ми беше направена сперомограма във вашата клиника /след въздържание само от 3 дни/, на която беше поставена диагноза олигоастенозооспермия и хиповолемия. Какво е лечението от тук нататък? Има ли шанс за забременяване по естествен път /при мен всички резултати са добри/. Ето и другите резултати:
    Обем 1,6 ml
    Втечняване - пълно
    Вискозитет 0-нормален
    pH 7.5
    Прогресивност
    Ститчни 42 (79.2%)
    Непрогресивни 4 (7.5%)
    Прогресивни 7 (13,2%)

    Скорост
    Бързи 4 (7.5%)
    Средни 6 (11,3%)
    Бавни 1 (1,9 %)
    Статични 42 (79.2%)
    Хиперактивни 0

    Концентрация в 1 млн/мл - 5,7
    Милиони в целия еякулат - 9,2

    WHO
    Type A - 1 (1.9 %)
    Type B - 6 (11,3%)
    Type C - 4 (7.5%)
    Type D - 42 (79,2%)
    VCL скорост 29,1
    VSL - 15,2
    VAP - 20,3
    Кръгли клетки - 8,9

  306. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ина,
    Лекуващият Ви лекар най-пълно ще Ви обясни състоянието и подходите за лечение, защото са необходими още много сведения за поставяне на диагноза и последващо поведение. Накратко, ние разделяме спермограмите с проблеми на такива с леки нарушения, с умерени нарушения и такива и с тежки. При Вашия съпруг нарушенията изглежда са умерени към тежки. В тези случаи са необходими допълнителни изследвания като преглед на локалния статус при съпруга Ви, посявка от сперма, кариограма, разширена спермограма. В зависимост от резултатите се препоръчва или инсеминация или ICSI, по-скоро втората възможност при Вашия случай. Ако се прецени, че е възможно и целесъобразно, се провежда лечение при съпруга. Много пъти не провеждаме лечение, защото то е продължително, скъпо и по-малко ефективно, отколкото да ” лекуваме” самия еякулат като го обработваме по специфични съвременни методики.

  307. Натали Says:

    Здравейте доц. Щерев, и аз като всички,които ви пишат имам проблем и това са кистите.Само да вметна, аз съм на 30 г., два пъти съм оперирана от извънматочна бременност ,а тази година претърпях и лапароскопия за отстраняване на кисти двустранно. Сега три месеца след операцията ,пак имам киста около 39 мм. Никога не са ми правени хормонални изследвания,а и никой не ми е назначавал такива. Моля дайте ми съвет, какво да предприема!

  308. севдалина Says:

    Здравейте доц. Щерев незнам как да започна направих аборт. Искам да попитам дали при аборт има смяна на кръвта чувала съм за смяна на кръвта при жените на веднъж на три години и при мъжете веднъж на четири направих аборт май месец и по календар тази година ми се очертаваше смяна на кръвта през август защото съм родена август дали пак ще имам смяна на кръвта през този месец също така искам да забременя защото много съжелявам за аборта кога мога да забременея след колко месеца

  309. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Натали,
    Непрекъснатите операции не решават проблемите, както може да се уверите и Вие. Разбира се, че трябва да се направят изследвания и да се направи план за следващо лечение. Изберете клиника, където ще направят това и следвайте предписанията на лекарите, защото времето лети и е добре да забременеете, още докато сте в по- млада възраст. Желая Ви успех!

  310. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Севдалина,
    Аз съм лекар, представител на т.нар . ортодоксална / класическа / медицинска практика. Аз и моите колеги черпим знания от специализирани списания и конгреси и опит от практиката си. Тук няма място за “бабини деветини” и други подобни- “смяна на кръвта” и т.н. Не разбирам от този тип внушения , защото медицината днес е основана на доказателствата, а за такава “смяна на кръвта”, за която Вие пишете няма доказателства. Най-накратко казано след спонтанен аборт трябва да се изчака до следващо забременяване около 6 месеца, което време да се използва за евентуални изследвания, които да покажат възможните причини за случилия се аборт. Съветвам Ви да се обърнете към акушер-гинеколог, за който съберете сведения, че е с добра репутация като специалист. Желая Ви успех !

  311. Nani Says:

    Здравейте доц. Щерев, искам да ви попитам имам тотално предлежаща плацента и съм в 13 г. с. има ли начин да се оправи до датата на термина и да родя нормално? Благодаря предварително за отговора.

  312. mimi Says:

    Др. Щерев,
    Живея в Швейцария (аз на 37,5год мъжа ми на 42год) и от 3 год правим опити за бебе. Тъй като без успех преди 1 год започнахме стимулации ( с Менопур, Пурегон , Мерионал…всеки месец различни) и до момента имаме и 2 неуспешни инсеминации. Имам намерение да напрая ин витро във вашата клиника към края на годината, но тъй като мъжа ми не може да взема отпуски когато си иска ще се наложи да замразим сперма. Възможно ли е да се прави ин витро със замразена сперма и ако е възможно правят ли се някакви изследвания преди замразяването ( колко време ще трябва да сме в София ) ? от 25 до 31 юли ще сме в България. Достатъчно ли е времето да замразим сперма, която ще ползваме към края на годината?

  313. Тони Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Въпросът ми е свързан с показателя СУЕ - до колко важен е той преди започване стимулация за ин витро и възможно ли е да се измени с 10мм за един ден. За втори месец отлагаме инежкциите заради СУЕ 24-25мм. Странното е,че си пуснах изследвания в две различни лаборатории в рамките на два дни и резултатите бяха:
    понеделник СУЕ 15мм
    сряда СУЕ 25мм. Възможно ли е да се касае за лабараторна грешка и нужно ли е да взимам мерки, напр.антибиотик, ако резултата от 25мм се потвърди от трета лаборатория?
    Предварително Благодаря!

  314. Dani Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    На 36г. съм и имам дъщеря на 7г. Преди пет години (когато бях на 31г) решихме да се “борим” за второ дете. Тогава, обаче, се оказа, че FSH e 200, а LH 60. Към днешна дата (по-скоро през последния месец) FSH е 133, LH 10-11, а всички други хормони са в норма, вкл. съм в референтните стойности на AMH и Inhibin B. Освен това нямам (слава Богу) аденом на хипофизата. Как си обяснявате тези мои изследвания? Как е възможно с такива високи стойности на FSH да съм в референтните стойности на AMH и Inhibin B? Имам ли, според Вас, изобщо някакъв шанс за второ дете?
    Поздрави и предварително благодаря!

  315. Теодора Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Какво е Вашето мнение за консумацията на кафе при опити за забременяване, особено чрез АРТ? Няма ли евентуалният отказ от кафе на бъдещата майка да причини стрес за организма й подобно на спирането на цигарите?

    Благодаря предварително!

  316. Лина Димитрова Says:

    Уважами доц. Щерев,

    Моля за Вашето мнение по следния въпрос: Възможно ли е да говорим за ИЯР при следните резултати от изследване проведено на втория ден от месечния ми цикъл:

    LH: 2,73 U/l при референтни стойности: фол. фаза: 2,0-8,0; овул. фаза:1,5-8,0; лут.ф.: 0,2-6,5
    FSH: 11,8 U/l при референтни стойности: фол. фаза:2,9-12,0; овул. фаза:6,3-24,0; лут.фаза:1.5-7;
    Виждам, че като цяло показателите са в норма, но ме притеснява съотношението им и по-точно това, че FSH е в горната граница, а LH - точно обратното. Може ли за тези показатели е оказал влияние фактът, че 3 дни преди началото на цикъла приключих 10-дневен курс с Примолут Нор 5, предписан ми от гинеколожката заради слабо прокървяване на няколко пъти между два месечни цикъла. На 26 години съм, не сме правила опити за бебе, но сега съм силно разтревожена от нещата, които изчетох в интернет по повод високо ниво на FSH. За първи път си проверявам тези хормони и нямам база за сравнение. Също така имам раничка на шийката на матката, която според гинеколожката е съвсем малка и е наскоро образувана и стрептококи група Б и в момента пия Авелокс. Дали той също може да е оказал влияние? Вече сериозно се замисляме за детенце, но да не би дори и след излекуване на раничката и премахване на този микроорганизъм, се окаже че има малка вероятност да забременея по естествен път?

    Предварително благодаря и поздравления за този полезен блог!

  317. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нани,
    Предлежаща плацента се диагностицира в третия триместър на бременността. Обикновено предлежащата или ниско разположена плацента се изтегля нагоре с развитието на бременността и това може да се проследи с ултразвукова диагностика. Мисля, че не трябва да се тревожите!

  318. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    За замразяването на сперма е необходимо съпругът Ви да има 3-5 дни въздържание и да няма инфекция. Замразената сперма може да се съхранява на практика неограничено време. Съпругът Ви трябва да си направи там, където живеете, едно изследване на урина или спермограма и ако всичко е наред, в София е необходимо да бъде само един ден.

  319. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    СУЕ може да се измени в рамките на един само ден с 10-20 и повече мм само в посока покачване и след това се нормализира бавно с няколко мм на ден, ако е преминал възпалителния процес. Според мен не е редно да се започва АРТ процедура при ускорено СУЕ и трябва да се търсят причините за евентуално ускоряване. Лабораторните грешки се откриват сравнително лесно, ако има такива. Антибиотик се дава само след откриване на причината и евентуално мястото и степента на възпалителния процес.

  320. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дани,
    Ако има такива високи стойности на ФСХ,много е вероятно яйчниците да не работят и да не произвеждат яйцеклетки и естрадиол. За да се уверим, че това е така се прави ултразвуково изследване и се виждат подкорово разположените фоликули дали са налице или липсват. Освен това се изследва и естрадиоловата концентрация /и Пролактина/. Прави се измерване на дебелината на лигавицата в средата на цикъла. Всички тези данни се съпоставят с нивата на АМХ и Инхибин Б. Възможно е също да се прецени доколко е в норма предно- задния диаметър на матката, налице ли е паренхима на гръдните жлези, какво е оцветяването на ареолите и т.н. Според мен диагностицирането на изчерпан яйчников резерв е сложен алгоритъм от действия, който понякога включва дори и лапароскопия с цел биопсия.

  321. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Не мисля, че кафето ще Ви попречи на забременяване. Въпросът с цигарите е съвсем друго нещо - жена, която иска да забременее или е бременна не трябва да излага бебето си дори на пасивно пушене. И все пак не прекалявайте с кафетата!

  322. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лина Димитрова,
    Съотношението FSH/LH никак не е добро при Вас и обикновено такова се среща при изчерпан яйчников резерв /вж. отговора ми към Дани по-горе /. Раничката на шийката на матката и стрептококите нямат пряко отношение към въпроса за изчерпания яйчников резерв.

  323. Лина Димитрова Says:

    Уважаеми г-н Щерев,

    Благодаря Ви за отговора. Много се надявах да ми кажете, че едно изследване е абсолютно недостатъчно, но щом споменавате ИЯР само на база на тези резултати, значи има сериозен повод за притеснение…Според лекуващата лекарка единият ми яйчник е като на “45-годишна жена”. Изписа ми един курс с Климонорм (пак да вметна, че съм на 26 години) и след това противозачатъчни -поне 2-3 месеца. Едва след това иска да повторим изследването на хормоните. Въпросът ми към Вас е: Не мислите ли, че трябва да се изследвам по гореописания от Вас начин ( в отговора Ви към Дани), за да се установи имам или не ИЯР или просто единият ми яйчник е с подтисната функция поради някаква причина, не е ли редно да се изследват и другите хормони - естроген, прогестерон, не е ли добре да изследвам хормоните не само в началото на месечния ми цикъл, а и по време на овулация примерно? Притеснението ми е, че лекуващият ми лекар е леко небрежен към пациентите си и не иска да се занимава детайлно с проблемите им. Предписва лечения без да направи пълни изследвания…Търся Вашето професионално мнение, защото смяната на гинеколог не е лесно решение за мен и съм почти сигурна, че ако го направя, ще се сблъскам и с друго мнение, нови лекарства и всичко ще започне отначало.

    Предварително благодаря и ви желая много професионални успехи!

    Лина

  324. красимира Says:

    доц.Щерев искам да Ви попитам аз съм с една отстранена маточна тръба вследствие на извънматочна бременнтост и другата прекъсната поради наличие на хидросалпингс опита ми инвитро беше неуспешен какви изследвания да си направя преди другия опит хормоналните ми стойности са нормални аз съм на 30г.

  325. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лина Димитрова,
    Според мен Вие тръгвате по неправилен път - не вярвате на специалиста, който сте избрала и се опитвате да коригирате неговите назначения. Мисля, че е редно или да му вярвате и да следвате неговите съвети, или да го смените, разбира се, след внимателно обмисляне. Желая Ви успех!
    P.S.Много често пациенти взимат или лекари им предписват противозачатъчни медикаменти или естрогено-гестагенни препарати при високи ФСХ стойности. Искам да отбележа, че това лечение може и обикновено води до намаляване на нивата на ФСХ по пътя на обратната връзка, но не променя(не подобрява) яйчниковия резерв, който си остава нисък т.е. това не е ефективно лечение на проблема.

  326. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Красимира,
    Няма да се уморя да повтарям, че този сайт и този форум е да се даде съвет, а не да се предприемат изследвания и лечение. Последните се предписва от лекуващия Ви лекар и това е много отговорен етап от цялостното поведение при желание за бременност. Несериозно е да Ви съветвам какви изследвания трябва да правите при положение, че имате лекуващ лекар. Желая Ви скорошен успех, защото след извънматочна бременност с IVF много често се получават добри резултати!

  327. велинова Says:

    съпругът ми е с диагноза oligoasthenozoospermia 3-та степен,имаме ли някакве шансове за бебе,и как можете да ни помогнете?

  328. Бела Динева Says:

    Уважаеми д-т Щерев,
    преди 3 месеца диагностична лапароскопия установи наличие на ендометриозна киста на десен яйчник, срастнал за малкия таз, както и срастнала дясна тръба към яйчника. Беше ми препоръчана операция, но не я дочаках, поради спукване на кистата и перитонит, заради който бях приета по спешност за операция в друг град, в който се намирах по командировка. Премахнати е спукана течност от и около яйчника, дясната тръба и по тънките черва. Отрязана е възпалена част от фибрален апарат на дясна тръба, както и обострения апендицит. Към момента от операцията до сега са изминали месец и половина и вече имам нова 3 см киста на десния яйчник. Освен това при вагинален ултразвук - хидросалпингс. Кое е по-належащо да лекувам - ендометриоза с Лукрин Депо за поттискане на новата киста или хидросалпингса? Може ли новата киста отново да се спука и то по време на лечение с Лукрин Депо? Възможно ли е забременяване при наличие на хидросалпингс?

    Благодаря Ви искрено за съвета!
    Г-жа Б. Динева

  329. Тони Says:

    Здравейте доц.Щерев, искам да попитам може ли по време на стимулация да ходя на зъболекар? Защото знам, че при бременност не е подходящ момент, но аз едва сега започвам инжекции Декапептил.
    Благодаря

  330. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Велинова,
    При тежка степен на олигоастенозооспермия обикновено се прилагат някои разновидности на ICSI като е възможно и да се проведе предварително лечение на съпруга Ви. Ако желаете, може да се направи (след повече от 4-5 дни въздържание) спермограма в нашата болница и тогава може да се коментира повече.

  331. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Бела Динева,
    Ендометриозата е много неприятно заболяване по отношение на прогнозата за бременност. Много често независимо от направените операции и правилно проведено лечение се получават рецидиви. Мога да Ви посъветвам да се обърнете за помощ в болница или център по репродуктивно здраве, където работят добри специалисти по това заболяване в зависимост от града в който живеете. Не трябва да чакате да се получат усложнения и тогава да започвате лечение. Сега в момента мисля, че е правилно да бъде потиснат менструалнияt цикъл,каквото лечение разбирам, че Ви е предписано.

  332. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    Не е добре да се започва каквото и да е лечение при забременяване или при бременност, което може да се отложи. Ако зъболекарят обаче прецени, че лечението е наложително, то тогава е по-лошо да се оставят заболяванията на зъбите или венците без лечение. Винаги трябва да се избира по-малкото зло!

  333. Aни Says:

    Зравейте доц. Щерев,
    На 45 год. съм, омъжих преди малко повече от 1 год. На петия месец забременях по напълно естествен начин, но за съжаление към края на третия месец загубих ембриона. Нямам деца и бих искала да имам. Знам, че предвид възрастта ми, забременяването ще е трудно, и ако се получи, бременността - рискова. Може би не трябва да губя повече време и да опитам ин витро. Не живея в България и все още не съм се консултирала с лекар относно ин витро оплождане. Моля, дайте ми съвет.

  334. Aни Says:

    Доц. Щерев, здравейте отново,
    Всъщност вероятно вместо да искам съвет би следвало да попитам какви изследвания трябва да направя, за да направя консултация с вас, тъй като ще съм в България през юли.
    Благодаря предварително за отговора Ви на двете ми писма. Между другото идеята Ви да имате блог е чудесна! Поздравления!

  335. Svetlana Says:

    Zdraveite d-r Shterev.Sajaliavam za latinicata,no niamam druga vazmojnost.Iskam da otbeleja vuzhishtenieto si za suzdavaneto na podoben forum i za vashata otziv4ivost.Razbira se popadnah slu4aino i sum naistina priatno iznenadana.Pozdravlenia.
    Na 36.5 god.sum.Diagnozata mi e Hidrosalping bilateralis.Plastika na trubite prez 2006.June 2011 napravih “cvetna snimka”,koiato pokaza sushtiat rezultat.Zapusheni trubi.Ne jiveia v BG.Prou4vam vazmojnostite za in-vitro v Rodinata ni i razbira se triabva da vzema reshenie suvsem skoro poradi napredvaneto na vuzrastta mi.
    Vaprosut mi e: triabva li da se otstraniat trubite predi da se poeme po putia za in-vitro?
    Razbira se kupishta vaprosi iznikvat,no si davam smetka ce ne mojete da otgovorite predi da se zapoznaete sus slu4aia mi.
    Blagodaria predvaritelno.Pozdravi,Svetlana

  336. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ани ,
    На 45 години е трудно да се забременее със собствени яйцеклетки. За съжаление това показва статистиката. Не е невъзможно, практиката го доказва, но аз лично смятам, че да се лекува за забременяване със собствени яйцеклетки жена на 45 години е равносилно на измама на пациента от лекаря. Не бих желал да се чувствате зле след направени неуспешни опити. Това, че сте забременяла още нищо не означава, защото много често изхода е аборт при бременност на Вашата възраст. Лечението при подобен на Вашия случай обикновено е ин витро оплождане с дарителски яйцеклетки и сперматозоиди от Вашия съпруг. Месец юли ще бъда в БГ,запишете се, ако желаете, за консултация при мен на тел +35929200901. Консултацията при мен не се заплаща.

  337. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Светлана,
    Има различни мнения и поведение при случай като Вашия, затова не трябва да се учудвате, ако получите различни съвети. Личното мое мнение е, че при запушване на маточните тръби е важно образуван ли е хидросалпинкс. Колкото по-голям е хидросалпинксът, толкова повече се налага третирането му. Ако липсва хидросалпинкс или е съвсем малък и е към ампуларната част на тръбата може да не се третира оперативно. Противовъзпалителното лечение обикновено води до намаляване на размерите на хидросалпинкса или изчезването му (разбира се, обикновемно временно). Оперативното лечение също може да бъде различно в конкретната ситуация. Препочъчва се премахването на хидросалпинкса при отворена хирургия или чрез оперативна лапароскопия. Последната е за предпочитане. Някои автори смятат, че с премахването на хидросалпинкса се нарушава кръвоснабдяването на съответния яйчник и така се намалява яйчниковия резерв, затова съветват с електокоагулация да се прекъсне връзката между хидросалпикса и маточната кухина, без да се отстранява маточната тръба. Аз суъм привърженик на това разбиране. Както виждате въпросите са повече от отговорите, затова моят съвет е при Вашите години да не се колебаете , а по най-бърз начин да се ориентирате към клиника или лекар за изследване и лечение. Желая Ви успех!

  338. Светлана Says:

    Здравейте, доктор Щерев,
    искам да се консултирам с вас по следния проблем - след ICSI забременях, но загубих плода в средата на втория месец. Две седмици след това при преглед след абразиото докторът от МД видя киста 2 см. на десният яйчник. Досега никога не съм имала кисти, на 35 години съм. Въпросът ми е възможно ли е тя да се е образувала в резултат от стимулацията за инвитро, която беше по дълъг протокол? Колко време е редно да изчакам за да се види как ще се развие, или следва максимално бързо да търся вариант за лечение?
    Благодаря Ви предварително!

  339. Svetlana Says:

    D-r Shterev,blagodaria za iz4erpatelnia otgovor.Budete zdrav.
    Pozdravi,Svetlana

  340. Desislava Says:

    Здравейте,Д-р Щерев!Ще Ви бъда безкрайно благодарна ако обърнете внимание и на моето писмо!Аз съм на 27 год.Имам прекрасен 8 год.син.Преди години имах поставена спирала от която получих възпаление и бях лекувана.След година опити преди 2 мес.забременях,оказа се извънматочна бременност и тбъбата ми беше премахната.Била е прегледана и др.ми тръба,но при ресничките и е имало дефект.Мнението на доктора беше че има малък шанс за забреминявяне по естествен начин.Какво е Вашето мнение,дали има надежда за етествено забременяване,и дали не е мн.голям риска за 2-ра извънматочна бременност?Какво бихте ме посъветвали Вие?Благодаря Ви предварително за обърнатото внимание!

  341. Aни Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Благодаря сърдечно за отделенето време да отговорите на моето писмо.
    Да, бих желала като дойда в България да се консултирам с вас.
    Във връзка с това, моля, избройте, какви изследвания трябва да Ви представя по време на консултацията.

    С пожелания за приятен и успешен ден,
    Ани

  342. Antoniq Says:

    Доц. Щерев в момента аз правя ин вотро процедура по дълъг протокол. Днес ми и последен ден на противозачатъчни и след това се надявам да стартираме процедурата. Въпросът ми е тъй като сега слагам Синарел 2 пъти по 2 впръсквания назално, трябва ли да го спра днес или да продължавам да си го слагам и междувременно да очаквам цилъл. Синарелът би ли променил датата на цикъла?
    Благодаря Ви предварително!
    Очаквам отоговорът Ви с нетърпение!

  343. Бела Динева Says:

    Здравейте, д-т Щерев, благодаря Ви за съвета, ще го последвам със сигурност. Имам само 1 допълнителен въпрос. След назначението на Лукрин лекарите в Плевен смениха решението си, тъй като освенендометриоза имам хидросалпингс(в предишния пост ви писах за хидросалпингса). Крие ли риск за активизиране нахидросалпингса лукрин? Вие като експерт бихте ли препоръчали 6 месечно лечение на ендометриоза с лукрин или золадекс при наличие на хидросалпингс? Моите искрени благодарности! Г-жа Динева

  344. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Светлана,
    Много често след стимулация на яйчниковата дейност се образуват кисти, но те обикновено отзвучават дори без лечение. Ако се налага лечение,то е противовъзпалително, физиотерапия и потискане на яйчниковата дейност. Следващ цикъл обикновено се започва, когато в двата яйчника не се наблюдават фоликули по-големи от около 10 мм.

  345. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Пътищата за поведение при случай като Вашия са много, включително да изчакате нормално забременяване, имайки предвид Вашата възраст. В практиката си аз обаче винаги препоръчвам на жена, прекарала извънматочна бременност IVF(ин витро), защото в този случай вероятността от повторна извънматочна бременност е около 1-2 %, а при инсеминация или физиологично забременяване - 20-30 %.

  346. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ани,
    Изследванията, които трябва да се направят зависят от анамнезата и статуса т.е. състоянието на брачната двойка и не са някакво твърдо изискване. Все пак хубаво би било да има спемограма на съпруга, изследване на кръвна картина, СУЕ и хронични инфекции. Може да се направи предварително и обикновено изследване на урина. Не се притеснявайте за изследванията, тях винаги може да ги направите в удобно за Вас време и място. Основното е подходът или стратегическия план за изследване и лечение и следването му, което се прави след снемане на анамнеза, преглед на общ и локален статус и инструментално изследване /ултразвуково изследване /.

  347. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антония,
    Искам първо да изразя съжаление, че не можах да Ви отговоря навреме, тъй като бях в Стокхолм на ежегодния конгрес на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология. От друга страна искам да изкажа съображение, че не е възможно да се дават съвети по този начин (явно назначено от лекар блокиране на овариалния цикъл с последваща стимулация). Според мен не трябва да спирате Синарела и е необходимо да се обърнете веднага за допълнителна информация към лекуващия Ви лекар. Желая Ви успех!

  348. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Бела Динева,
    За втори път ще Ви дам съвет при Вашата ситуация за връзка с лекуващия Ви лекар. Много е рисковано при описаната от Вас ситуация да се дават съвети, които могат да бъдат и в противоречие със съветите на лекарите, които Ви лекуват. Това само ще Ви обърка и по мое мнение няма да Ви помогне. Описаната от Вас картина, според мен, предполага ендометриоза с активен възпалителен процес в малкия таз и при тази ситуация е възможно в зависимост от развитието на нещата да се предприемат най- различни мерки, включително оперативни такива. Лукринът не крие риск за хидросалпинкса. Бих препоръчал 6-месечно лечение на ендометриозата с лукрин или золадекс при наличие на хидросалпингс, ако сте на възраст под 30 години. Придържайте се към съветите на лекарите, които сте избрала да Ви лекуват. Пожелавам Ви успех!

  349. Ренета Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Забременях след ИКСИ - поне според теста за бременност, който направих 3 дни след закъснението на цикъла, както и според собствените си усещания. В средата на 5-тата седмица получих зацапване, което премина в силно кървене с всички признаци на спонтанен аборт. Продължи около седмица като по-обилна меструация. При спирането й посетих гинеколог и лигавицата беше около 4мм.
    Въпросът ми е дали на практика е възможно да става въпрос за т.нар. vanishing twin syndrome (бяха ми трансферирани 2 ембриона)? Според информацията, която намирам, в тези случаи се случва падане на голяма част от лигавицата на матката. Направих и кръвен тест. Резултатът беше 2.32 (по време на кървенето).
    Притеснението ми е, че ми се струва, че симптомите за бременност започнаха се връщат. На ултразвука не се видя нищо, но все пак за 6-та седмица това не е необичайно.
    Искам да изкарам едно хубаво и активно лято - море, планина и пр., но няма да съм спокойна, ако има и най-малък шанс все още да има бебе.

    Благодаря Ви!

  350. Тони Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    Предстои ми трансфер, който по първоначална информация ще бъде на 3-ти ден след пункцията. Чувала съм обаче, че по-често трансфера се прави на 5-ти ден. Искам да Ви помоля за коментар по този въпрос.
    Предварително Благодаря!

  351. Бояна Says:

    Здравейте, доц. д-р Щерев,
    въпросът ми към Вас е дали скоро ще се приеме закон за сурогатната майка.Гледах Ви миналата година в предаването на Гала “На кафе” и тогава Вие заедно с Калина Крумова казахте, че ще работите в тази насока. Има ли въобще някакъв шанс?
    Преди 10г. по време на раждане получих ДИК синдром, детето се оплете в пъпната връв и като животоспасяващ метод ми отсраниха матката, но запазиха яйчниците.Единственият ми шанс да се сдобия с дете е чрез сурогатна майка.Междудругото по професия съм педагог. Бихте ли ми дали яснота по темата?
    Предварително благодаря!

  352. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ренета,
    Ако кръвната проба за бременност е отрицателна, това означава, че няма бременност. Ако е положителна, то възможностите са много, защото бременността може да е вътрематочна или не, развиваща се или не и т.н. Направете си кръвна проба за бременност и ако нямате кървене, не се тревожете. Желая Ви добри дни през лятото!

  353. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    Когато има възможност /когато са изпълнени определени условия/ най-добре е ЕТ да се направи на пети ден. Много често обаче това не е възможно и тогава ЕТ се прави по- рано - втори, трети, четвърти ден след оплождането на яйцеклетките. В конкретния случай трябва да попитате лекуващите Ви лекари какви са причините да се избере определен ден за ЕТ.

  354. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Бояна,
    Проблемът със сурогатното майчинство стои от доста време, но не съм сигурен дали скоро ще се реши. Аз лично многократно съм пледирал за разрешаване на сурогатното майчинство по медицински показания. Подкрепата си за такава разпоредба изявяват и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, а също и пациентски организации. К.Крумова от Атака се ангажира с подобен законопроект, но аз лично съм скептичен за успеха. Парламентът в последните, а и в следващите месеци ще се заиграва с избори и според мен няма да обърне внимание на този проблем скоро, още повече след проблемите между ГЕРБ и Атака. Моето лично мнение е, че такъв законопроект трябва да бъде ангажимент на управляващото мнозинство. Ако се съюзите хората, които са потърпевши, и като пациенти атакувате лично Б.Б. смятам, че нещата могат и да се раздвижат. Иначе много се приказва и пише, но никаква работа не се върши по този въпрос. Много съжалявам, че трябва да Ви разочаровам, но по времето когато бях в Парламента се нагледах и наслушах на такива дивотии, които не може да си представите и затова и сега съм песимист. Всяко нещо, включително и този въпрос, се решава с борба, в която силната страна сте Вие, потърпевшите пациенти. В момента, когато аз или мои колеги защитим тази теза, започват коментарите, че имаме интерес, че ще се правят нарушения и т.н. и т.н. Борете се и Ви желая успех!

  355. Галя Says:

    Здравейте д-ц Щерев. Януари месец направихме спермограма на мъжа ми и се оказа че има намален брой на сперматозоидите 2млн. на мл. с поставена диагноза олигоастенозооспермия. Доц. Симеонов е откри на мъжа ми варикоцеле, но той все още не се е оперирал. През месец май имахме един опит ИКСИ за съжаление неуспешен при д-р Ганева. Въпросът ми е дали ако се оперира от варикоцелето може да се очакват някакви подобрения относно спермограмата? Има ли смисъл да се подлага изобщо на операция?

  356. Поля Says:

    Здравейте Д-т Щерев. При нас проблемът е в мъжа ми. При направените изследвания Май месец се установи че има намален брой на сперматозоидите :3млн. на мл. а и не може да бъде извършена морфология поради намаления им брой. Правихме едни ИКСИ (неуспешно), при което ми бяха върнати 2 ембриона на 4 ден. Въпросът ми е следния: защо трансфера се прави на 4 ден след като шансовете за настъпване на бременност са много по-големи ако се направи трансфера на 5 ден. Ние сме именно с мъжки лош фактор, което допълнително намаля шанса ни за успех на 4 ден? Защо ембриологът е процедирал по този начин след като на снимката (на ембрионите) ясно си личеше че повечето ембриона на се развиват добре?

  357. Ivette Says:

    Здравейте доцент Щерев,
    Бях ви писала преди време тъй като мъжът ми премина през химиотерапии и ще искаме да пробваме инсеминация със замразена сперма във вашата клиника. Малко преди операцията му аз забременях от втори опит по естествен път, но за съжаление в 12 седмица се установи, че ембрионът е без сърдечна дейност и се наложи абразио. Въпросът ми е колко време след него мога да се подложа на инсеминация при вас? Ще си направя имунологични и генетични изследвания, които също ще ви предоставя (става въпрос за първа бременност). Спермограмата на мъжа ми беше казано, че е нормална преди замразяването, не знам доколко това е така защото ме притеснява морфологията (eто характеристики преди замразяването - при обем 2.2 мл - 59.6 млн/мл, общ брой в еякулата -131.12млн, 71% - обща подвижност, общ брой нормосинкетимни - 77 360 800, аглутинация - не, агрегация - не, левкоцити - 6-7, епителни клетки <1, еритроцити - не, желатинови конгломерати - да, % сперматозоиди с снормална морфология - 11.5,% , сперматозоиди с отклонения в морфологията - 88.5 - 37% с главични дафекти, 14% с шийни дефекти, 22% с опашни дефекти, 13.5% с цитоплазматичен остатък.Terztoosperma index - 1,61.
    След замразяването концентрацията е 27,2 млн/мл, обща подвижност - 60%, сперматозоиди с нормокинеза - 42%, с хипокинеза - 18% и с акинеза - 40%)

    Много Ви благодаря предварително.
    Поздрави,
    Ivette

  358. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    По въпроса за операция при варикоцеле в научния свят битуват две мнения за ползата от операция или липсата на реална полза от такава операция. Някои aвтори смятат, че след операция се увеличава брояt на подвижните сперматозоиди в спермената течност, но не се увеличава броя на забременелите жени. Моето скромно мнение е, че няма нужда от операция, а от лечение с антиоксиданти и подобни препарати и отново ICSI. Както Ви писах, обаче има и други становища и така в зависимост от избрания екип и лекар от Вас ще получите и съответния съвет. Желая Ви успех!

  359. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Поля,
    Най-добри резултати след IVF се получават при ЕТ на 5 ти ден след оплождането. За да се достигне до ЕТ 5 ти ден обаче ембрионите или част от тях трябва да отговарят на определени условия. Когато след оплождането ембрионите изостават в развитието си или се развиват не по правилата, лекарите и ембриолозите предпочитат да се направи ЕТ по- рано, защото така все пак се увеличава вероятността за бременност. Доверете се на лекуващите Ви лекари и ембриолози! Желая Ви успех!

  360. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ivette,
    Спермограмата на съпруга Ви е близка до нормалната. Що се отнася до морфологията, тя трябва да бъде = или повече от 14 % по Kruger, но 11.5 % може да се приеме в приблизителна норма. В зависимост от количеството на замразения материал сега може да се прави инсеминация или, което е по- сигурно, ICSI.

  361. MAGDALENA Says:

    zdraveite az sam na 42 godini ot predi nqkolko dena. imam dve deca i predi mesec pravix edno neuspesno invitro kakvo bixte me posavetvali da opitvam pak ili da potarq donoska qicekletka pri men nestata sa ok no ne se poluci nisto izvadixa mi 6 ot koito oplodixa 3 i nakaraq se razdeli samo edna koqto ne se xvana mn sam retesnena mn zagrijena i neznaq kakvo da pravq

  362. Ivette Says:

    Здравейте,
    Благодаря Ви за отговора. При положение, че казвате че морфологията може да се приеме за нормална, това означава ли, че няма да имаме право на финансиране от фонд ин витро въпреки че реално е по-ниска и той е онкоболен?

    Благодаря ви отново.

    Поздрави,
    Ivette

  363. Dafina Nikolova Says:

    Здравейте др.Щерев,през м.Май 2011г. ми направиха ИСКИ .на 9-ти ден от трянсфера започна леко зацапване,което с всеки изминал ден се засилваше докато се увеличи до кръвоизливи. Впреки тови си направих кръвен тест на 9-ти ден и беше положителен и продължаваше да расте с всеки следващ тест,който правех през ден до стойности от 440. Ходих при лекар в града, в който живея и видяха две сакчета(бяха ми трансферирали 2 ембриона) трябваше да отида за установяване на бременноста.При прегледа се окза че са претърпели обратно развитие.Преди няколко дни си направих изследване на антимюлеров хормон и се оказа ,че е 0.5. Имам Хашимото и МАТ и ТАТ са ми с високи стойности. Искам да попитам каква може да е причината за този развой на събитията?Възможно ли е да е от тези антитела. Нямам направени и назначени имунологични изследвания,понеже лекуващите ме лекари казаха,че това не е на дневен ред? Въпроса ми е дали трябва да ги направя?

  364. Ина Says:

    Здравейте д-р Щерев! Дано не Ви изгубя времето с писмото си, но нямам много надежда относно проблема ми. Навърших 34г. преди 1 месец. На 29г. възраст след силен и продължителен стрес ми спря цикъла, без никакви предварителни симптоми. След направени изследвания в Плевен се оказа, че имам аденом на хипофизата, пролактин в норма, но кортизол, FSH и LH в пъти над нормата. Казаха ми че имам изчерпан яйчников резерв и никога няма да имам цикъл. След прием на Стрезам заради повишения кортизол, се появи цикъла ми който продължи около 9 месеца. В това време хормоните ми влязоха в нормите. След това отново МЦ спря за 4 месеца и се появи за около 8-9 месеца. Това се случи през 2007 и 2008г. През 2009г. ми изписаха Марвелон за 3 месеца, а след това стимулация със сепрафар и следващия месец с Меногон. Нямаше нито 1 яйцеклетка. От тогава аз поне имам чувството че се влоши състоянието ми, почти постоянно ме боли глава и нямам цикъл. Следващите 2 години след стимулацията през 2009г. често имам киста на единия яйчник, която се пука сама без медикаменти. Какво ще ме посъветвате - да се откажа от надеждата за собствено дете или има вероятност проблема да не е изчерпан яйчников резерв и да има шанс да забременея? При отговор от ваша страна бих дошла до София при Вас на преглед за уточняване на диагнозата. Предварително Ви благодаря за отговора и извинявайте за дългото писмо!

  365. чалева Says:

    Здравейте доц. Щерев!Имам през 2003 г спонтанен аборт в 21 седмица, след около година и половина имам бременост едновременно вътрешноматочна и извънматочна.Дясната ми тръба е отстранена.През 2007г ме оперираха от спукана киста пак от дясно.През 2008г направих лапароскопия-множество срастваня и непроходима тръба.Два неуспешни опита ин витро и два трансфера на замразени ембриони пак неуспешни, няма имплантация.Имам микроаденом на хипофизата пия по 1 таблетка на 24 часа Бромокриптин. ЛХ, ФСХ и тестостеронса ми са завишени.Имунологичните изследваня -НК са завишени малко.Моля да ми отговорите може ли от завишените хормони и завишените НК клетки да не настъпва имплантацияНа 31 години съм.Благодаря Ви предварително!

  366. Катерина Says:

    Здравейте доцент Щерев. Аз съм на 39 год. и вси4ки изследвания са ми добре. Имах един опит ИКСИ който завърши със спонтанен аборт в 7 г.с. това се слу4и на 28 юни и имах цикал 7 дни. Този месец ми закъснява със 6 дни и много се притеснявам, до сега нямам закъснение или пропускане на цикъл. По принцип след много тежка стимулация ми извадиха само три яйцеклетки от които две се оплодиха и ми върнаха. Много сложно го обясних и се извинявам, но ще ми кажете ли трябва ли да се притеснявам, или се дължи на многото хормони по време на стимулацията. Другият ми въпрос е: Ще ме приемете ли при вас да продължа. Благодаря.

  367. Ивелина Says:

    Здравейте,доцент Щерев. Искам да ви попитам във вашата клиника правите ли инвитро на естествен цикъл. Аз съм на 40 години и съм с един опит от ИКСИ, но приключи със спонтанен аборт. И на кой ден от цикала трябва да пусна изследвания за яйчников резерв.

  368. siqna Says:

    klimonorm pre4i li mi da zabremeneq?

  369. Александра Любомирова Says:

    Здравейте Д-р Щерев, чух за вас и реших да ви пиша, защото съм много притеснена…
    В началото на годината -3 месеца нямах цикъл, а винаги ми е бил редовен. Тогава ходих на преглед при една местна гинеколожка със съмнението да не би да имам киста или нещо такова. Тя ме видя на видеозон и каза, че всичко ми е наред. Изписа ми хапчета за предизвикване на цикъла и те ми го предизвикаха. Тогава я питах тъй като исках да забременея, дали всичко е наред и тя ми каза да си бременея спокойно… След 2 месеца- на медения си месец наистина забременях и пак ходих при нея, тя ми каза, че пак всичко е наред, но някак си ми изглеждаше незаинтересована и реших да отида при друга гинеколожка, която е и завеждащ отделение.. Отидох и тя ми видя киста на яйчника - 7см на 5.3см.. Каза ми да отида пак след 2 седмици- и днес ми беше прегледа - Кистата ми е 8.3см на 5.7см вече. Бебето пък има вече израстъчета и се движи и съм в 10та седмица. Днес беше много притеснена затова и аз много се притесних.. изписа ми ПРЕГНИЛ и днес ми биха 1000мг, каза ми също да пия дуфастон - по 2 на ден. Та.. разбрах, че това са хормони и искам да ви питам, те могат ли да навредят на развитието на бебето ми? И могат ли да предизвикат пукане на кистата, защото пък точно това не искаме да се случи! Лекарката ми иска или да намалее кистата и да ми я извади със секциото, или пък като влезна в 4ти месец да ме оперират.. Искам да ви попитам , дали наистина могат да подействат тези лекарства за намалянето на растежа на кистата, дали има опасност от пукане като ги пия и дали според вас е рисковано за бебето ми, да ми я извадят в 4ти или 5ти месец.. Много благодаря предварително!

  370. Таня Иванова Says:

    Здравейте!Казвам се Таня Иванова на 29 години от гр.Враца.Моя проблем е поликистоза на яйчниците и се лекувам от 14 годишна възраст и до тоя момент нито редовен цикъл нито бебе.Лекувана съм със всякакви лекарства (прогестерон на инжекции, дуфастон, оргаметрил, клостилбегит, дияне 35, регивидон, цилест,премарин, хумегон,прегнил и много други за които вече не се сещам.)Миналата година ми правиха лапароскопия в Плевен и след нея до този момент продължават да ме тъпчат с дуфастон.Като спра да пия дуфастона пак цикъла го няма.Вече незнам към кого да се обърна,омръзна ми да обикалям болници и доктори и до тоя момент само парите ми вземат и нищо друго.А, забравих да спомена че и два пъти сами правили хистероскалпингография(тест за проходимост на тръбите)и слава бого с тях всичко е наред.Моляви помогнете ми, кажете към кого да се обърна от вашия екип защото вече не издържам да ме блъскат с лекарства и полза никаква от тях а само пълнея (е поне не съм станала окосмена като маймуна че то и това оставаше.) :( :( :( БЛАГОДАРЯ!

  371. Таня Says:

    Здравейте доцент Щерев, мога ли да забременея с тироидит на Хашимото
    Много ще съм Ви благадарна, ако отделите време да ми отговорите.
    Име на теста (изследването)
    Резултат
    Единици
    Референтни граници

    ТАТ 83.48 IU/ml до 115

    МАТ - (TPO) 207.00 IU/ml до 34

    LH+FSH+Prolactin+Estradiol+Teststoteron * Профил Виж по-долу

    Prolactin 270.80 mIU/l М(86.0 - 324.0); Ж(127 - 637)

    LH 8.52 IU/l М(1.7-8.6) Ж(фол 2.4-12.6, овул 14-96, лут 1.0-11.4, мен 7.7-59

    FSH 14.73 IU/l М(1.5-12.4) Ж(фол 3.5-12.5, овул 4.7-21.5, лут 1.7-7.7, мен 25.8-134.8

    Estradiol 283.80 pmol/l М:28-156;Ж:от1-10г.22-99.1,фол 46-607 овул.315-1828,лут161-774,мен. до201)

    Testosteron 0.67 nmol/l Ж(0.22 - 2.9); М>17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

  372. Ренета Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    След неуспешно ИКСИ замразихме три ембриона.

    Според Вас има ли смисъл от трансферирането само на 1 ембрион (с оглед на това, че има вероятност да не мога да износя повече от едно бебе), и дали на практика е възможно да се размрази само 1, или само 2 ембриона, т.е. останлите да се пазят за следващи опити?

    Благодаря Ви!

  373. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Magdalena,
    На 42 г възраст шансът за бременност и нормалното и развитие е малко вероятен, но все пак е възможен. Имайки предвид това, че са аспирирани повече от 5 яйцеклетки при досегашния опит може да се продължи с подобни стимулации при положение, че разполагате с финансов ресурс да покриете загубите от следващи неуспешни опити и ако се повтарят резултатите за аспирация на повече от 5 зрели, годни за оплождане яйцеклетки. Алтернативата на това поведение е ползване на дарителски яйцеклетки, където вероятността за успех е между 25 и 50 %.Трябва Вие да изберете поведението. Желая Ви успех!

  374. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ivette,
    По финансови въпроси трябва да се обърнете към Фонда за асистирана репродукция. Те имат сайт и вероятно ще Ви отговорят на въпроса.

  375. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Dafina Nikolova,
    Имунологичният стерилитет е най - неясната причина за инфертилитет. Изследванията, които се правят са с много малка информативна стойност. Не смятам, че това са основните проблеми при Вас. Трябва да направите изследвания на яйчников резерв и в зависимост от годините, на които сте, да се направи план за поведение, който да следвате. Щом е правено ICSI, вероятно има проблеми и със сперматозоидите и там се правят системни изследвания. Въобще при комплицирани случаи на неуспех заключенията трябва да се правят не на базата на откъслечни сведения, а на базата на системни анамнеза, прегледи и изследвания в специализирани за заболяването лечебни заведения.

  376. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ина ,
    Това което мога да Ви предложа е да дойдете на преглед с предварително записване на тел +35929200901 до 16 август. Носете всички изследвания, които имате.

  377. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Чалева,
    Прекалено много са проблемите, които изброявате, за да се даде съвет с няколко изречения. От всичко това, което описвате най-неприятно е увеличението на FSH. Обикновено при увеличен FSH не могат да се направят много неща, а се върви към използването на дарителски яйцеклетки. Преди това обаче се прави системно изследване за наличие или отсъствие на яйчников резерв, за което съм писал много пъти в предишни коментари. Базалният изследван Prolactin също трябва да бъде в нормални граници.

  378. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    Заповядайте за консултация при мен след предварително записване на тел +35929200901 след 1 октомври 2011 г. Носете всички документи, които имате.

  379. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    В нашата болница правим IVF на спонтанен цикъл, но на 40 г възраст това е най-неподходящия за Вас подход. Изследвания за яйчников резерв се правят по правило на 3-5 ден от менструалния цикъл.

  380. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Сияна ,
    Климонорм съдържа естрогени и когато го взимате се потиска яйчниковата дейност т.е. пречи на забременяването.

  381. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра Любомирова,
    Киста на яйчника по време на бременност не е много често срещано усложнение, но то заслужава внимание. Ако няма данни за контракции, според мен не е необходимо да се дават лекарства като дуфастон или прегнил, въпреки че те няма да навредят на бебето Ви. Тези лекарства няма и да повлияят на кистата. Тези кисти се следят с ултразвуков апарат и при определени условия се оперират след 4 месец на бременността, обикновено без да се разстрои бременността. Операцията се прави, защото не можем да бъдем сигурни дали не се развива рак на яйчника и трябва да се направи хистологично изследване. Ако обаче кистата не расте, няма течност в коремната кухина, кистата е с гладки стени и хомогенно съдържимо, няма включвания в средата и туморните маркери са нормални, може и да се изчака до раждането и тогава да се преценява поведението отново.

  382. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня Иванова,
    Запишете се за преглед при мен като носите всички изследвания, които имате. За прегледа няма да заплащате. Прегледа мога да направя след предварително записване на тел +35929200901 до 16 август или след 1 октомври 2011 г .

  383. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня,
    За да се каже, че имате тиреоидит на Хашимото освен ТАТ и МАТ трябва да имате поне още изследване и на ТСХ. Ако в действителност страдате от такова заболяване и имате ниски стойности на тиреоидните хормони, се прави заместващо лечение и ако само това е причината, би трябвало да се получи бременност. Останалите иследвания, които цитирате са в норма, но не са достатъчни. Трябва да се направят още доста изследвания, за да се открие евентуалната причина за инфертилитета. Обикновено изследванията започват с изследване на съпруга или партньора.

  384. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ренета,
    При криопрезервацията са важни много неща. Едно от тях е на кой ден след оплождането са замразени ембрионите. Следващият въпрос е с каква методика и среди е направено замразяването.Третият поред въпрос е с каква оценка са били ембрионите при замразяването. И не на последно място е каква криотолерантност имат тези замразени ембриони - това пък се разбира когато се размразят. Отговорът на въпросите, които поставяте може най-добре да даде специалистът, който е правил замразяването. Моят съвет е да се доверите на него!

  385. Тони Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    След успешен опит ин витро, съм бременна в 7-ма г.седмица - две плодни сакчета. От 3 дни обаче имам леко кафениково зацапване. Веднага отидох на преглед, нямаше отлепване, но зацапването продължава. По съвет на наблюдаващия лекар съм спряла да приемам Аспирин Протект и добавих към “менюто” Но шпа. Въпросът ми е това зацапване непременно ли означава, че ще загубя ембриончетата или има шанс да бъде фалшива тревога? И възможно ли е ако едното се отлепи, другото да се задържи? И последен въпрос - какви превантивни мерки ще ме посъветвате да взимам, за да изкарам успешна бременност?
    Много Благодаря!

  386. Севдалина Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    Малко съм обезсърчена. Навърших 28г. преди месец и направих първо неуспешно ИКСИ във Вашата клиника….(с мъжки фактор сме). Д-р Александров ме увери, че процедурата е минала добре: 14 фоликула, 10 оплодени, 3 ми върнаха на 3ти ден, а останалите така и не оживяха - за да се замразят…..Трябва ли сега да направя някакви допълнителни изследвания (на щитовидна жлеза, имонологични, генетични)? Някак си ми е много трудно да приема, че всичко е до късмет и положително мислене….Тревожа се, че е възможно и при мен да има проблем. Все пак не съм първа младост. Все още не сме готови да се откажем и да пробваме с донор….

  387. Светлана Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    На 38г. съм и имам голямо желание за дете. От май месец тази година тръгнах по доктори. След ехографски прегледи ми установиха задържан фоликул:
    - 16 май - 22-ри ден от цикъла задържан фоликул в десния яйчник с d~19мм;
    - 25 май - 7-ми ден от цикъла фоликул в десния яйчник d~21.3 мм;
    - 17 юни - 5 -ти ден от цикъла фоликул в левия яйчник d~21.3 мм, в десния яйчник фоликулите с нормални размери от 7.1 мм до 16.7 мм;
    - 19 юли - 9 -ти ден от цикъла задържан фоликул в десния яйчник d~22.9 мм, за левия яйчник и лигавицата пише, че са добре.
    Нито един от тримата доктори при които ходих не беше притеснен от факта че задържам фоликули. Предписаха ми Клостилбегит, който не посмях да пия. Направих си цветна снимка -двете тръби са нормално проходими.
    Въпросите ми са:
    - Това задържане на фоликули последователно в левия после в десния яйчник и т.н. означава ли, че за тези месеци не съм имала овулация?
    - Да пия ли Клостилбегит или някакво друго лекарство?
    - Да изследвам ли прогестерона на 21-вия ден от цикъла?
    - Какво да предприема?
    Мисля че нямам много време, имайки впредвид моите 38 годинки.
    Благодаря предварително!

  388. Адриана Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    Имам един неуспешен опит ИКСИ. Проблемът при нас е мъжки стерилитет. Със съпругът ми взехме решение да опитаме с донорска инсеминация. В монета във Варна няма клиника, която прави тази процедура. Има ли възможност стимулацията за процедурата да бъде направена във Варна (Майчин дом), а самата манипулация във Вашата клиника. Ако е възможно, може би първо трябва да си запиша час за консултация и преглед при Вас и в последствие да обсъдим по-нататъшните действия. Предварително Ви благодаря за отговора.

  389. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    Най-добрият съвет, който мога да Ви дам, е да посещавате достатъчно често Вашия лекар, да поддържате връзка с него по тел. и да изпълнявате стрикно неговите назначения. Така до голяма степен могат да бъдат отстранени много причини за недоизносване на бременност. Надявам се, че всичко досега се развива добре. Успех!

  390. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Севдалина ,
    Пътят към успешна бременност понякога е много дълъг и стръмен. Винаги след неуспех трябва да се поразсъждава - какво е направено, какво се е получило, има ли по - добри пътища за успех и т.н. От всеки цикъл ние, лекарите, получаваме уроци за това какво трябва да се направи по- нататък. Понякога лекуващият Ви лекар може да прецени да се консултира с колеги, Вие да потърсите второ мнение, да се направят нови изследвания, за да се реши по кой път да се тръгне. Пак ще повторя, няма лесни решения. Дали да се продължи със сперматозоиди на Вашия съпруг или с донор това отново трябва да решите с Вашия лекуващ лекар. Д-р Александров е достатъчно опитен, за да Ви даде добър съвет и в това отношение. Важно е да не се отказвате, да не се обезсърчавате и спокойно и настоятелно да търсите път към успешното зачева. Всичко е важно - как се храните, на колко кг сте, имате ли активен двигателен регим, приемате ли антиоксиданти и разбира се в зависимост от Вашите изследвания как се провеждат процедурите. Изваждането на достатъчен брой яйцеклетки е добър прогностичен белег, затова Ви желая успех и кураж!

  391. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Светлана,
    От всичко, което сте ми писала, най-важно според мен е, че нямате много време, имайки предвид Вашите 38 години. Вместо да сменяте лекарите непрекъснато направете избор на една болница или лекар и следвайте съветите. Аз например никога не бих Ви изписал Клостилбегит, но както виждате други лекари са преценили друго. Всеки лекар се стреми да Ви помогне от неговата гледна точка. Информацията за задържаните фоликули не е пълна, защото липсват сведения как изглеждат тези фоликули - така мисля, че няма да получите съвета от който се нуждаете. Изследването на Прогестерона на 20- 24 ден от цикъла ще даде ценна информация за състоянието Ви.Ч ас по- скоро търсете лекар специалист и обсъждайте с него проблеми, поведение, лечение и т.н. Желая Ви успех!

  392. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Адриана,
    Аз лично съм в чужбина до края на м. септември, така че е добре да потърсите някой от нашите лекари в сайта на болницата www.ivf-bg.com. Мисля, че не е проблем да се реши Вашия въпрос така, както искате. Желая Ви успех!

  393. Ренета Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Моля, обяснете дали има нещо вярно в твърдението, че няма как да забременееш с ниво на ТСХ по-високо от 1.5-2.00.

    Благодаря Ви!

  394. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ренета,
    Изследването не прави диагнозата и това го пише на всеки лист с изследвания. Високото ТСХ е възможно да бъде признак на хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Това пък може да се получи от много причини. Високото ТСХ може да бъде и лабораторна грешка или за тази лаборатория, която е направила изследването да е нормална стойност.
    Обикновено се постъпва така: Отива се при специалист, който снема подробна анамнеза /какво чувствате, как го чувствате, къде Ви боли, кога Ви боли и т.н. След това лекарят прави преглед, който се дели на общ статус /как изглеждате -кожа ,лигавици ,склери ,ръст и тегло . артериално налягане и т.н./ и локален статус т.е. какво е сътоянието, в случая на щитовидната жлеза.
    След това обикновено се правят инструментални изследвания /радиоизтопни, ултразвукови и т.н./
    Тогава за контрола лекарят Ви прави и лабораторни изследвания, които трябва да подкрепят диагнозата. Ако в резултат на всички тези действия се докаже, че имате намалена функция на щитовидната жлеза е възможно понякога това да пречи на забременяването и правилното износване на бременността. Надявам се тревогата Ви да е напразна!

  395. Теменуга Says:

    Здравейте доц. Щерев!

    Ето и моята история - правена ми е конизация през 2009г,през 2010г започнахме да правим опити за бебе-неуспешни.В последствие се оказа че имам силно изрязана маточна шийка и запушен цервикален канал.Преди две седмици ми направиха дилатация на канала,но лекарят казва че с тази шийка е почти невъзможно да износя бременност.Предложи ми да направим серклаж преди забременяване чрез лапароскопия.Интересува ме във вашата клиника прави ли се тази процедура ?
    Благодаря ви за отделеното време !

  396. Яна Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    След първо ИКСИ имах начална бременност, която завърши с мисед. С тежък мъжки фактор сме - азооспермия. При трансфера се изясни, че ембрионите не са с много добро качество. Впоследствие се оказа, че имам тромбофилия, за която не ми бяха изписани нито аспирин, нито фраксипарин. След направена ЦС след опита се установи, че имам запушена тръба, без хидросалпингс. Въпросът ми е до каква степен тази тръба е повлияла на ембриона и дали тя е причината за миседа. Как Вие бихте степенували причините за неуспеха в този случай? И какво би следвало да се направи със запушената тръба при второ ИКСИ. Благодаря Ви за вниманието и предварително Ви благодаря за отговора.

  397. Мария Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    Аз съм вече на 29г., а мъжът ми на 43 г. От 18 мес. правим опити за бебе. Още след 6 мес. на неуспех най-отговорно предприехме гинекологични прегледи и изследвания. На пръв поглед всичко беше в норма и бяхме посъветвани да продължаваме да опитваме. Тъй като времето минаваше без да зачена отново посетихме специалист. Направих множество хормонални изследвания, при които TSH беше завишен, но в норма. По този случай посетих ендокринолог и след серия нови изследвания ми беше назначено лечение. За жалост имах доста странични действия и прекратих приема на лекарството. Бях уверена от ендокриноложката, че нямам проблем, който да бъде причина за не забременяване. Важно е да се овладее при настъпване на бременност. Преминахме към: разширена спермограма, която беше с отлични стойности и HSG, която обаче не беше с такива. Напротив: проследими, но силно нагънати тръби. Направихме инсеминация, въпреки увеличения риск от извънматочна бременност. Неуспешна.
    Решихме да се обърнем към Вашата клиника, която е с добри специалисти и безупречна репутация, за да бъде направено Инвитро процедура. За нашия случай бяхме посъветвани да изберем Инвитро на лимитиран цикъл, но по наше желание предприехме такова на ЕЦ. Бяха направени всички необходими изследвания. За информация: TSH – 2.9, останалите в норма, леко завишен пролактин, но в горна граница. За жалост в хода на процедурата хормоните (LH и Estradiol) бяха в граници, но не бяха „подходящи”. Тъй като риска за неуспех се повиши, по наше желание прекратихме процедурата. На следващия цикъл бях на преглед преди стимулация и тогава ми беше съобщено, че СУЕ-то трябва да бъде с други стойности за предстоящата процедура, тъй като има риск при сегашните 23, при норма до 25. Бих искала Вашето мнение дали това е така? Имам нисък хемоглобин, който в момента е в долна граница. Изследвана съм и за таласемия, но нямам такава. В цветущо здраве съм, нямам настинка дори, ако въобще има връзка. Бях посъветвана да изследвам СУЕ-то отново, а ако е „повишено”( преди 15 дни е било в норма) да ми се предпише антибиотик, което лично според мен е леко абсурдно.
    Искам да споделя с Вас огорчението си, че не бях уведомена за този проблем по-рано (изследване на 5 август, преглед на 26 август), въпреки че имах няколко прегледа без да бъде споменат за този СУЕ „проблем”. Докато чаках следващия цикъл до 26-ти, можех да го изследвам и да потърсим причините за неговите стойности, за да мога да започна стимулацията без излишни притеснения.
    Ето по този глупав начин загубихме много време, което никой не би могъл да компенсира, а по-лошото е, че останахме с разочарование без дори да сме направили процедурата, пък било то и с неуспешен завършек.
    Съжалявам, че съм доста подробна и Ви благодаря за отделеното време.
    Оставам, с пожелание за професионални успехи и много бебета

  398. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Много съжалявам за притесненията, които имате. Понякога за постигане на успешно забременяване семейството трябва да се въоръжи с търпение. С търпение и постоянство много неща могат да бъдат постигнати.
    Конкретно по Вашия случай мога да кажа, че колкото повече са нормалните резултати, толкова лекарите са в неведение в каква посока да се провежда лечението. Понякога, когато имаме преобладаващи нормални данни от различни изследвания поставяме диагноза : Стерилитет с неизяснени причини и тогава получаваме и най-лоши резултати от лечението. За да гледаме по-оптимистично на ситуацията трябва да се правят нови изследвания и да се търси някаква причина за неуспеха. В нашата болница винаги се стремим пациентите да бъдат максимално информирани и да вземаме заедно с тях решенията за лечение, но понякога се получават колизии от желанията на семейството за определени процедури, за които са чели, слушали, но които в крайна сметка не са подходящи за тях. Моето лично мнение е, че при Вас на 29 г. възраст, ако са спазени и други условия най- подходящо е лечението чрез IVF с дълъг протокол и нормален тип стимулация. Всякакви IVF на спонтанен цикъл или лимитиран цикъл е губене на време и неподходящо за такива случаи на стерилитет с неизяснени причини.

    Няколко думи за СУЕ. Това изследване е неспецифично и показва при стойности повече от 10 -12 мм за 1 час ,че някъде в организма има възпалителен процес. В лабораторията могат и да се отклонят при отчитането с 1-2-3 мм. и така ние приемаме, че нормата за СУЕ е до 15 мм. Там,където някой е писал, че нормата е 25 мм си остава за негова сметка и мнение. При IVF процедурите има определен процент усложнения, които се цитират в цяла Европа и света, включително възпалителни процеси след пункции на фоликулите. В нашата клиника при повече от 20 години извършване на АРТ на десетки хиляди жени възпалителните усложнения не се срещат именно, защото строго спазваме определени приципи /един от тях е да не се прави стимулация за IVF цикъл при СУЕ повече от 15 мм за първи час./ Лекарят който е отложил процедурата при Вас е постъпил правилно и е действал във Ваша защита. Отлагането на един цикъл не е проблем, проблем е, ако се започне стимулация без необходимата подготовка.

    Уважаема Мария, Искам да Ви уверя ,че всяко действие на лекарите при нас са за защита на Вашите интереси, но от друга страна пациентите, които се лекуват в нашата болница поемат задължението да се съобразят с определени правила, които всъщност отразяват стандартите за добра медицинска практика. Съветвам Ви да имате доверие на Вашия лекуващ лекар, ако не сте доволна да смените лекаря или болницата, да бъдете търпелива и се надявам всичко да завърши с успех!

  399. Анна-Мария Says:

    Здравейте, доц.Щерев
    Аз съм на 31 год, а партньорът ми на 35 год. От година правим неуспешни опити за бебе, като за определяне точния ден на овулацията, ползвам овулационни тестове /цикълът ми е много редовен и овулацията също/ Направихме спермограма, от която стана ясно, че оплодителната способност на партньора ми е 40 процента. след което той пи Трибестан, но процентите не се промениха. След консултация със специалист аз си направих хормонални изследвания: LH+FSH+Prolactin+Estradiol+Teststoteron, Прогестерон ЛХ и Естрадиол, като всички бяха в норма. От друга страна ми откриха мимоен възел, който казаха, че е малък и не би трябвало да е пречка за забременяване. Какво бихте ни посъветвали да предприемем в този случай

  400. Яна Says:

    Здравейте отново, доц. Щерев!
    Разглеждайки Вашия блог днес и очаквайки с нетърпение Вашия отговор видях, че сте отговорили на жената, която е написала коментара си след моя и този на Теменуга. Не знам дали по хронологичен ред отговаряте на писмата до Вас, но предполагам, че липсата на отговор по нашите проблеми е породена от липса на време. Имайки предвид ангажираността Ви тук и вероятно в чужбина, все пак Ви моля, да отделите малка част от времето си, за да споделите своето мнение по написания от нас коментар. Дълбоко ценя и уважавам Вашия авторитет в областта на репродуктивните проблеми. Затова искрено се надявам да получа от Вас компетентно мнение по поставените въпроси. Благодаря Ви предварително и очаквам с нетърпение Вашия коментар.

  401. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теменуга,
    В нашата болница се прави всичко, което е прието да се прави в АГ болница в Европа, но не там е въпроса. Когато една жена се предполага, че има истмикоцервикална недостатъчност се преценява във всеки един случай как да се постъпи. Има такава методика да се прави серклаж лапароскопски, но това трябва да се прави при специални показания. В последното издания на Willams Оbstetrics/ ръководство по АГ/ пише:
    Transabdominal cerclage with the suture placed at the uterine isthmus is used in some cases of severe anatomical defects of the cervix or cases of prior transvaginal cerclage failure (Cammarano and colleagues, 1995; Gibb and Salaria, 1995). In a review of 14 retrospective reports, Zaveri and associates (2002) concluded that when a prior transvaginal cerclage failed to prevent preterm delivery, the risk of perinatal death or delivery prior to 24 weeks following transabdominal cerclage (6 percent) was only slightly lower than the risk following repeat transvaginal cerclage (13 percent). Importantly, 3 percent of women who underwent transabdominal cerclage had serious operative complications, whereas there were none in women in the transvaginal group. Although transabdominal cerclage has been performed through the laparoscope, it generally requires laparotomy for initial suture placement and subsequent laparotomy for removal of the suture, for delivery of the fetus, or both.
    Признавам, че не е лесно да се вземе правилното решение във Вашия случай, затова търсете опитен акушер- гинеколог, който да Ви лекува , евентуално оперира и следи бременността. Пожелавам Ви успех!

  402. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна,
    Всичко е важно за забременяването и износването на една бременност, но нещата трябва да се степенуват. Според мен най-голяма внимание трябва да се обърне във Вашия случай на изследвания на съпруга. При тежки форми на нарушение на сперматогенезата много често ембрионите не се развиват както трябва или са много по-чести спонтанните аборти. И аспирина може да помогне, и възпалителен процес /запушена маточна тръба/ може да навреди, но това не са важните неща. Мисля, че трябва да се направят преди следващо ИКСИ повече изследвания на съпруга и да се предвидят/подготвят/ специални мерки за развитието на ембрионите. Желая Ви успех!

  403. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна -Мария,
    Най-важно е да се изследвате упорито и системно, без да губите време, защото времето лети много бързо, а след 30 години постепенно намаляват възможностите на жените за бременност. Миомният възел, ако не е субмукозен, не е пречка за забременяване. Оплодителната възможност на спермата на съпруга обикновено се оценява по друг начин, а не както цитирате Вие - 40 % оплодителна способност. Лентичките дават представа за хормоналните промени по време на овулация, но не и за пукането на фоликула и формирането на жълто тяло.Това, че хормоналните Ви изследвания са добри е окуражително, но не е достатъчно. Моят съвет, както за много други жени, е да намерите лекар, на който да имате доверие и да се изследвате и лекувате системно до раждането на желаното от Вашето семейство бебе. Пожелавам Ви това да стане в най-скоро време!

  404. Галина Иванчева Says:

    Здравейте,доктор Щерев.На 40 години съм и не живея в България.Цикълът ми закъсня с една седмица,и си купих тест за бременност.Резултатът е положителен.Въпросът ми към вас е възможно ли е да има грешка в тестовете,и трябва ли да се притеснявам.Бременността ми не е желана и се надявам,че може и други фактори да покажат наличието на хормона .Прочетох в интернет за лекарството Мифегин,може ли да си го купя или да ми бъде изписано от лекар.Благодаря ви.

  405. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галина Иванчева,
    Обикновено тестовете не лъжат и доколкото разбирам, за съжаление във Вашия случай сте с нежелана бременност. Зависи в коя държава живеете, регулациите са различни, но може да потърсите Мифегин от лекар, едва ли ще го намерите на свободна продажба в аптека. Това е ефективно лекарство при ранна бременност, затова побързайте. Изкушавам се все пак да Ви дам съвет да запазите бременността, ако прецените, че е възможно.

  406. Яна Says:

    Благодаря Ви, доц. Щерев, за отговора! Искам да Ви попитам и още нещо - какви са опциите във Вашата клиника при запушена тръба в ампуларната част, т.е. какви процедури се предлагат в този случай - прекъсване на тръбата или “запушване” на тръбата. Интересува ме по-точно как се процедира във втория случай и по какъв начин се получава това т.нар. “запушване” на маточна тръба. Защото моята информация е, че принципно има няколко метода - със силиконова тапа, с електрокоагулация или с метална пластина. Кой от тези методи всъщност се практикува във Вашата клиника? И колко време след направена такава манипулация може да се започне стимулация за опит? Още веднъж Ви благодаря за отзивчивостта и желанието да помогнете с насоки и обяснения, които са тясно свързани с Вашата работа и Вашата компетентност.

  407. Antoniq Says:

    Здравеите, доц. Щерев!
    Бих искала да Ви попитам нормални ли са кръвотечения от носа в 7 гестационна седмица? Притеснителни ли са те за бременността? Какво бихте ме посъветвали?
    Благодаря Ви предварително!
    Успешен ден Ви желая!

  408. Христо Says:

    Здравеите,доц.Щерев.
    Жена ми има поликистозни яйчници като постепенно месечния цикъл стана нередовен и спря напълно.Преди 4 години започнахме стимулация с клостилбегит 4 поредни месеца като имаше реакция с 2 фоликула само първия месец а другите три месеца без успех.Има висок пролактин успешно коригиран с бромокриптин 1 таблетка дневно.В последствие бе направено изследване на щитовидна жлеза.tsh-3.55 pri r.st.0.34-2.5
    tat-18.30 pri r.st.do-4
    mat-7.60 pri r.st. do -9
    Започнахме лечение в клиника за репродуктивно здраве в следния вариант.
    -метфогамма 500-2 пъти по половин таблетка от 1 до 10 ден от цикъла предизвикан с дуфастон
    -инофолик 2 пъти по 1 едно саше от 1 до 10 ден
    -геритамин по 1 таблетка 1 до 10 ден.
    -неохид по 1 таблетка от 1 до 10 ден
    -фемара по 1 таблетка от 3 до 7 ден
    -меногон75- 8,9,10.11 ден по една ижекция
    -меногон 12 ден 2 инжекции
    -естрофем 2 мг от 3 до 10 ден 2 пъти по една таблетка
    -естрофем 11,12,13 ден 3 тпъти по една таблетка.
    -прегнил на 14 ден една инжекция
    Резултат,пурви месец един доминантен фоликул и овулация,следващи 2 месеца без успехподобен варианат стимулация.Направихме 2 мецецапочивка юли август 2011.
    Решихме с лекуващия лекар да направим лапароскопия-фенестрация на яичниците при изследвана преди това проходимост на тръбите и добра спермограма от моя страна.
    Днес 30 август пуснахме хормони преди да уточним доктор дата за лапарото.резултати
    -tsh 2.66 pri norma 0.27-4.20
    -ft4 18.59 prinorma 9-24
    -tat 378.02 pri norma 0.0-34.0
    -mat 16.50 pri norma 0-12

    Сега вече незнаем дали е удачно лапароскопия при тези стойности.

  409. Христо Says:

    Извинете ме за правописните грешки пиша на фонетика и съм изморен имах труден ден.Благодаря ви доц. Щерев предварително за отговора.

  410. Христо Says:

    Забравих да спомена възръста на жена ми 24 години.

  411. Велина Says:

    Забременях на 2500 мг. Глюкофаж. Пила съм го 2 седмици докато се установи бременност. След това го спрях. Може ли лекарството да доведе до някакви последици за плода? До 23 г.седмица няма установени аномалии, но ужасно много се притеснявам. Непрекъснато го мисля.
    Поздрави

  412. М. Манчева Says:

    Д-р Щерев, благодаря на Господа, че има такива лекари като вас и екипа на цялата ви клиника които ни помагате по пътя към създаване на така чаканите ни дечица!!! Благодаря благодаря благодаря

  413. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна ,
    В нашата болница за “затваряне” на маточните тръби изполваме в зависимост от показанията методи като електрокоагулация на маточните тръби близо до маточните рогове или поставяне хистероскопски на метална пластинка - Essure. Три месеца след манипулацията, в някои случаи по- рано или по- късно може да се започне АРТ.

  414. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антония,
    При кръвотечения от носа по време на бременност, според мен лекуващият Ви лекар АГ трябва да Ви изпрати за консултация при специалист уши-нос-гърло и да направи изследване на факторите за кръвосъсирване. Желателно е по време на бременност да се приемат колкото може по- малко медикаменти, медикаментите/регистрацията им/ да са в употреба от поне 10 години и ако е възможно, въобще да не се приемат такива. Във Вашия случай може би ще се налага само да се тампонира ноздрата от която има кръвотечение, но това отново повтарям ще преценят лекарите, които Ви наблюдават.

  415. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Христо,
    При 24 г жена има значителни перспективи за забременяване, защото възрастта на жената е един от най- важните фактори за успешно лечение. Сигурен съм, че рано или късно ще постигнете резултат. Много важно е да бъдете упорити и дисциплинирани като прилежно събирате необходимите изследвания. Много ми е трудно да преценя дали трябва да се прави лапароскопия, защото от една страна такава манипулация много често открива причини за стерилитет, които не можем да открием с други методи, а от друга в нашата болница много често наблюдаваме поражения върху яйчниците след фенестрация, които за съжаление са необратими. За провеждане на лечение и за диагностичния план трябва да се вслушате в съветите на лекарите, които сте избрали да Ви лекуват, като помните, че изборът на лекар е Ваш и не трябва да се сърдите, когато понякога резултатите от лечението не са такива каквито очаквате.

  416. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Велина ,
    Не се притеснявайте за това, че сте приемала Глюкофаж. Ние, лекарите редовно предписваме този медикамент на млади жени за забременяване. Важно е, че не сте го вземала след първите седмици на бременността. Ако сте направила предродова диагностика и специалист по фетална морфология не е открил отклонения до 23 г.с. не трябва отсега нататък да се тревожите, а да очаквате с радост раждането на Вашата рожба. Желая Ви успех!

  417. Яна Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    Всички сме чували, че при диагноза Азооспермия и при наличие на сперматозоиди в тестикулярната тъкан, най-доброто решение е ИКСИ. Какво бихте казали за новия метод ИМСИ - дали той би помогнал при такава диагноза в борбата за избор на най-добрите сперматозоиди и изобщо дали този метод е приложим при Азооспермия? Дали процентът на получените качествени ембриони в този случай би бил по-висок? Благодаря Ви предварително!

  418. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна,
    Сигурен съм, че знаете повече, отколкото аз предполагам, но при наличие на сперматозоиди само в тестикуларната тъкан се прави TESA и по- скоро TESE. Вашите интереси са доста по- широки от въпрос с обичайна консултация в Мрежата. Бих Ви посъветвал две неща: да потърсите литература по въпросите, които Ви вълнуват или да потърсите среща с някои от нашите ембриолози - четири от тях са лицензирани в ESHRE и то две от тях като ESHRE Snr.clinical embryologist. Сигурен съм, че ще има какво да научите от тях.

  419. илиана Says:

    Уважаеми доц.Щерев,

    Аз съм на 41г. През 2005 г. ми беше направена миоктомия, а матката беше запазена. След съмнение за ИЯР направих всички необходими хормонални изследвания и се оказа , че хормоните са в норма. След направена цветна снимка беше установено следното: сянката на кухината на матката е с намалени размери-5мм/40мм, деформирана, неясни и неравни очертания, препятствие на границата шийка - тяло, изявени синехеи, наличие на хистеролимфатичен и хистеровенозен рефлукс. Непроходими тръби. Меките тъкани са без абнормни промени, интактни костни структури. Моят въпрос към Вас е възможна ли е ин витро процедура!

    Предварително Ви благодаря за отговора!

  420. Мария Says:

    … Здравейте, доц Щерев ,съпруга ми е с диабет, който регулира с хапчета при направена спермограма се оказа че сперматозоидите са и с нарушена морфология.Приема трибестан и прахчета Проксид трети месец, но бебето не става .Aз съм на стимулация с костилбегит от 3-7 ден и от 11-25 на дуфастон имам овулация за таймиране ми бият прегнил.Дали проксида ще помогне или да се ориентираме към вашата клиника?Имам една успешна бременост и раждане, но много искаме още едно детенце. Благодаря ви предварително !

  421. Ирена Says:

    Здравйте д-р Щерев.Пише ви пациентка на вашата клиника.Бих желала да ми дадете съвет за ситуацията,която съм в момента.На 31 г. съм и от 3 години правим опити за бебе с мъжът ми.Направени са му 4 спермограми,като последната казаха че е в границата на нормата и че може да стане по естествен път.По наше решение направихме 2 инсеминации във вашата клиника,които се оказаха неуспешни.Втората инсеминация бях с 2 спукани фоликула и 18 милиона сперматозоиди от мъжът ми,като ме успокоиха че с такива добри показатели е невъзможно да не се получи оплождане.Може ли да ми дадете обяснение защо не се получава?И какъв съвет ще ми дадете?Благодаря ви предварително.Чакам отговора ви с нетърпение

  422. женя Says:

    Здравейте д-р Щерев, имам проблем със забременяването. До момента сме правили спермограма-добра, ХСГ-тръбите са проходими, хламидии-ок, обаче хормоните 3-5 ден от цикъла са в норма, а след това никакви ги няма. Много нисък прогестерон и понеже имам нередовен цикъл откакто се помня ми изписаха дуфастон, за да ми дойде и след това 1-2 месеца инофолик. Според доктора следващата стъпка ако нищо не стане било лапароскопия. Аз обаче не съм сигурна, че съм опряла до там. Дали Вие смятате така и какви изследвания и манипулации би трябвало да се направят преди това? Благодаря Ви предварително за отговора!

  423. leta Says:

    Уважаеми д-р Щерев. Миналата година имах 2 кисти около 37 мм от които едната се спука и ме приеха в спешното в Бургас. Декември 2010 ми бе извършена лапароскопия от която се оказа че и двете са били ендометриозни.Лекарите ме посъветваха 6 месеца да пия противозачатъчни Ясмин.
    Имам хистология от която се чете, че кистите са били ендометриозни и е имало множество фоликулярни кистички. В епикризата пише, че няма видими ендометриозни огнища освен тези и коремната кухина е измита обилно със серум.
    За съжаление вече 6 месеца след проведеното лечение не мога да забременея. Намравих си хормонални изследвания в които се вижда че хормоните са в норма.
    Моля да съвет от ваша страна. Необходимо ли е да се обърна към клиника по стерилитет и изобщо ще мога ли да зачена по естествен път?
    Благодаря Ви предварително

  424. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Илиана,
    Проблемите при Вас са толкова много и различни, че трудно мога да бъда оптимист. Мога след 30 септември да Ви прегледам и да установя има ли смисъл да се направи хистероскопия. Ако е възможно да се възстанови кухината на матката, то тогава трябва да се изследва яйчниковия резерв и чак след това да се преценява има ли някакъв шанс при приложение на АРТ.

  425. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Не е проблем да се запишете за преглед в нашата болница или при мен след края на м.септември. Надявам се да се преодолее Вашия проблем! Тел . за записване е +35929200901.

  426. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ирена,
    Благодаря за доверието да бъдете пациент на нашата болница, но ме смущават някои от сведенията, които ми давате. Не е много професионално да се каже на пациент, че няма начин да не забременее. В нашата болница за 2009 и 2010г забременяват средно 11 % от жените, на които се прави инсеминация със сперматозоиди на съпруга. Оттук нататък има много възможности и причини за неуспех и тогава обикновено се преминава към други методи за лечение, които ни дават повече информация за състоянието на семейството/двойката. И на Вас бих искал да предложа консултация след края на м. септември с предварително записване. Консултациите при мен не се заплащат.

  427. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Женя,
    Изследванията, които трябва да се направят при Вас мисля, че могат да бъдат в следния ред: При проходими маточни тръби, нормална спермограма и нисък прогестерон мисля, че първо трябва да се възстанови овулацията с гонадотропни хормони и ако отново не се получи резултат да се мисли за лапароскопия.

  428. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лета,
    На колко години сте? Започва се винаги от този въпрос. Жените в различна възраст се изследват и лекуват с различни подходи. Каква е спермограмата на съпруга? Проходими ли са маточните тръби? Имате ли всеки месец овулация? Могат да бъдат зададени още много подобни въпроси, затова е по- добре да се обърнете към клиника по стерилитет. Още повече, че ендометриозните кисти рядко се повлияват от лекарства като Ясмин.

  429. Рали Says:

    Здравейте д-р Щерев! Имам един въпрос към вас, и се надявам да имате положителен отговор. През 2007 година изкарах нормална бременност до шестия месец, но поради необясними причини за мен загубих бебето. По време на аборта получих силно кръвотечение, което не можеха да спрат. Поради това се е наложило да бъде премахната матката, което аз разбирам впоследствие. Въпросът ми към вас е може ли да ми бъде присадена матка от донор и къде се извършва този метод?
    Благодаря ви предварително

  430. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Рали,
    Съжалявам, че не мога да Ви бъда полезен с информация, защото няма сериозни рутинни действия в тази насока. Правят се експерименти в САЩ, Великобритания и други страни, но все още лекарите са далеч от решение на този въпрос. Надявам се в близките години да сме свидетели на напредък, защото експериментално се работи много интензивно в посока трансплантация на матка. Засега решението в тези случаи е да се вземе яйцеклетка от яйчниците на жената с отстранена или липсваща матка, да се оплоди яйцеклетката със сперматозоиди от съпруга или донор и друга жена /сурогатна майка/ да износи бременността.

  431. Роси Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    Имам син на 14години и от няколко години със съпруга ми се опитваме да имаме второ дете.
    Аз съм на 35 , забременявам /което установявам с тест/ , но 6-7г.с. правя спонтанни аборти. Правих си изследвания на стандартните хормони -Прогестерон, Тестостерон, Естрадиол, TSH, FSH, LH -всички са в норма с изключение на пролактина , който е много под референтните стойности - 13.40 при граници 59.3-619. Възможно ли е това да е проблем? Трябва ли да си направя изследвания за АФА?

  432. Лили Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    на 37 години съм и преди почти две години във Вашата клиника ми направиха лапаротомия, която се състоеше във връзване на двете тръби, тъй като имим двоен хидросалпингс. Последва инвитро, което беше неуспешно. Оказа се, че FSH-то ми е 16. След инвитрото проведох хормонално лечение и сега хормона ми е в граници. Проблемът ми е, че от тогава имам постоянни болки. След прегледи се оказа, че образувам кисти в левият ячник и хидросалпингите се увеличиха двойно /7-8см/.
    В момента очаквам средства по фонда, но ме интересува това че не са отстранени тръбите и че се усложняват хидросалпингите дали няма да доведе до нов неуспешен опит.

  433. Валя Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    на 37 години съм.Преди 3 години ме оперираха от карцином на гърдата.В момента провеждам хормонотерапия с Золадекс и Нолвадекс вече 2 години и половина.Моето лечение ще приключи след половин година,тъй като преди започването му се консултирах с доста лекари, дали хормонотерапията може да се проведе 3 години вместо 5 години.Ако всичко е наред мисля да приключа с лечението след третата година,въпреки че честно казано ме е страх.Имам 2 замразени ембриони във Вашата клиника,ето защо не ми се иска да чакам 5 години.Искам да Ви попитам една бременост в моя случай може ли да бъде опасна за здравето ми?В последно време със съпруга ми обмисляме и варианта да намерим сурогатна майка,въпреки че няма все още закон за това и в същото време е много много скъпо.Ако решим все пак да наемем жена,която да износи ембрионите ни ,може ли инвитрото да се осъществи във Вашата клиника?Очаквам с нетърпение Вашия отговор.Благодаря Ви предварително!

  434. Рали Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    Приятелят ми е на 50 години и след направена спермограма му е поставена диагноза - Asthenozoospermia. Казали са му, че няма проблем с оплождането, просто са му по-бавни сперматозоидите, което било нормално за възрастта му. Съответно не са му предписани никакви добавки или хапчета за стимулиране на сперматозоидите. От познати със същият проблем знам, че е хубаво да се пие Трибестан около 3 месеца (3х1 хапче). Какво препоръчвате вие? Има ли някаква друга добавка? Ако пие Трибестан ще му навреди ли?
    Благодаря предварително!

  435. Христо Says:

    Здравейте доц. Щерев, не съм сигурен дали ще можете да ми дадете компетентен отговор на моя въпрос, но търсих къде ли не и не можах да намеря такъв! Въпросът ми е следния; има ли възможност да се смени донора след като е взета заповедта и е обявен вече такъв? Благодаря Ви предварително!!!
    С уважение: Христо

  436. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Роси,
    Пролактинът е важен за бременността хормон. Всяка стойност над и под нормата може да осуети една бременност. Съветвам Ви да продължите изследванията като се консултирате с ендокринолог и специалист по репродуктивна медицина. Повтарящите се спонтанни аборти са неприятно обстоятелство и изисква понякога продължителни изследвания и лечение.

  437. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лили,
    Премахването на хидросалпинкс много често е свързано с рязко намаляване на яйчниковия резерв и при висок ФСХ не е най -доброто действие. Високият ФСХ е признак за намаляване на яйчниковия резерв и и след лекарства той може да се промени, но яйчниковият резерв остава нисък. От друга страна възпалителният процес в малкия таз пречи на имплантацията. Според мен правилния път в тези случаи е продължително противовъзпалително лечение преди следващата IVF процедура.

  438. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Валя,
    Моят съвет е да продължите лечението си както Ви съветват Вашите лекари, а да не предприемате необмислени действия. Вие сте на 37 години и имате замразени ембриони. Ако ембрионите са с добро качество и имат добра криотолерантност кога ще се размразят няма значение до Ваша 50 г. възраст. Действието със сурогатна майка също е разумно, ако има законова регламентация за това. Износването на една бременност от Вас при определен тип неопластичен процес на млечната жлеза може да повлияе неблагоприятно на здравето Ви.

  439. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Рали,
    При поставената на приятеля Ви диагноза е важно какви са параметрите на спермограмата. В едни случаи е възможно да се обработи спермата и да се ползва за инсеминация, а при по-тежки нарушения -това е невъзможно. При всички случаи след изследвания е добре да се проведе лечение. Приемът на Трибестан по мое мнение няма да навреди, но това по-скоро е хранителна добавка, а не лекарство.

  440. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Христо,
    Моля да поясните за какъв донор става въпрос? Донор на сперматозоиди, яйцеклетки, ембриони? Какъв е случаят? И сигурно имате предвид заповед от Фонда за асистирана репродукция?

  441. Весела Says:

    Здравейте д-р Щерев.
    Аз съм на 48 г.

    Имам здраво родено дете на 37 годишна възраст

    , чрез естетствено забременяване и нормално протекла бременост.

    Както често се случва в живота обаче, от няколко години имам друг семеен партньор . Преди
    три години случайна среща ме запозна с Ваш колега - проф. Козовски и аз споделих с

    него желанието си да имам макар и късно още

    дете.

    Направих си изследвания в тяхната клиника - хормонални и за проходимост на тръбите . Той беше положително изненадан от добрите стойности на хормоналните изследвания и макар да се оказа, че съм с една непроходима тръба, ми предложи да направим хормонална стимулация на яйчниците с цел забременяване. Направихме две такива, но неуспешни. Уплаших се от ин витро процедура по различни причини, които тук не е необходимо да излагам и се отказах. По-късно отидох и при друг лекар, но той ми отказа заради законовата разпоредба, че ин витро се прави до 43 г. възраст.
    През ноември месец миналата година обаче забременях по естествен път . Установих бремеността при лекар и ходих няколко пъти, като всичко вървеше нормално до м.януари на настоящата година, когато прокървих и направих аборт в осма седмица на бременността.

    Това донякъде ми върна надеждите,

    че нещо може да се случи. Още повече се запознах с една жена, която

    скоро разбрах, че е родила.
    Мислите ли , че от това което Ви изложих като факти бих могла да забременея и възможно ли е на тази възраст това да стане със собствени яйцеклетки, което е особено важно за мен. Ще допълня, че към момента имам редовен менструален цикъл.
    Предварително благодаря и се надявам да стана Ваша пациентка.
    Весела

  442. Христо Says:

    Здраврйте доц. Щерев, извинявам се за неточния въпрос по-рано! Така, ще поясня по подробно. Моя много близка приятелка кандидатства за IVF treatment с партньор и я удобриха! След което тя взима заповедта и обявява нейния партньор за донор, въпросният партньор решава да се откаже защото не искал повече деца и си намерил някаяква друга която не го занимавала с такива глупости! Заповедта е взета на 1-ви септември 2011г. Въпросът ми е след като е взета заповедта и е обявен донор, дали може да се смени донора на сперматозоиди или инвитрото за което е чакала една година ще отпадне? а доколкото за заповедта, да става въпрос за заповед от Фонда за Асистирана Репродукция.
    Благодаря Ви!!!
    С уважение: Христо

  443. Рали Says:

    Здравейте отново д-р Щерев,
    изпращам Ви параметрите на направената във вашата клиника спермограма, с молба да ми кажете какво трябва да се пие за подобряване качеството на спермата.
    Години: 50
    Дни въздържание: 5
    Време на втечняване в лабор. условия: 20
    Цвят: Сл. кост
    Обем: 1,5 мл
    Вискозитет: 1
    Мирис: не
    Левкоцити: 4-5
    Аглутинати: не
    Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл.: 61.10^6
    Нормокинетични сперматозоиди (А+B): 23%
    - с бързи линеарни постъпателни движения: 10%
    - с бавни: 13%
    - хипокинетични: 11%
    -акинетични: 66%
    Концентрация нормокинетични сперм. (A+B)/1 мл.: 14.10^6
    Обща концентрация на нормокинетични сперм.: 21.10^6 мл. в обема
    Заключение: Asthenozoospermia
    Лечение не е назначено, а според мен трябва да има такова, дори да са просто някакви добавки. Да започне ли да пие приятелят ми Трибестан или нещо друго?
    Благодаря предварително!

  444. Мими Калчева Says:

    Здравейте Д-р Щерев,
    Бих желала да се консултирам с вас по следния въпрос:
    На 36 г.съм,приятеля ми на 47.Аз нямам деца,той има две.Преди година му правихме 3 пъти спермограма.Резултат- 5-6 % подвижни сперматозоиди.При мен засега всичко е наред.
    Желанието ни е да направим спермограма във вашата клиника,преглед в същия ден при вас(ние сме от Стара Загора).В момента обаче той има вертижен синдром и пие:БЕТАСЕРК и КАВИНТОН.
    Колко време трябва да изчакаме да се мине след спиране на хапчетата за да да направим спермограмата при вас?
    Благодаря предварително

  445. Александра Любомирова Says:

    Доктор Щерев, ОТЧАЯНА СЪМ! Моля ви кажете ми какво е вашето мнение, защото незнам вече кого да слушам…
    Бременна съм в 19та г.с. , във 2ри месец от бременността ми откриха киста 7см, която в момента е 9-10см… Тук -в Хасково направо вдигнаха ръце и ми казаха, да ходя в Стара Загора или в Пловдив и да ми оперират кистата за да не се пукне, защото тук не могат да ми помогнат…
    Ходих в Стара Загора и ми казаха първоначално, че в 22ра седмица ще ме оперират и ще извадят кистата без да навредят изобщо на бебето, нито на мен… Но вчера същата Доктор Цонева от Стара Загора ми се обади да ми каже, че говорила с нейни колеги и премислили, да премахнат кистата чак в 7ми месец и тогава да извадят и бебето… с надеждата, че кистата няма да се спука….
    Кажете ми моля ви вие какво мислите, трябва ли да се оперира тази киста, не е ли твърде опасно ако се спука? Защо никой не ми казва нищо?! Направо ще полудея, така без да знам нищо! Мил ми е живота а напоследък адски ме е страх дали няма да ме изтърват….

  446. Антония Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Бременна съм в 11 г. седмица ИКСИ и лекуващият ми лекар реши да спрем приема на преднизолон. Аз обаче се притеснявам. Знам, че ми е предписан поради наличие на ендометриоза. Какво ще ме посъветвате?
    Благодаря предварително!

  447. Александра Любомирова Says:

    Забравих и да кажа, че не са ми правили никакви изследвания за да се разбере какъв вид е кистата и незнам защо…

  448. Нели Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    На 29 год. съм, съпругът ми - също. Според резултатите от спермограмата, сперматозоидите са малко на брой и слабо подвижни. На мен са ми правени хормонални изследвания и цветна снимка и резултатите са нормални. Вчера трябваше да започнем процедура за инвитро оплождане, но се установи, че цервикалния канал има извивка, която възпрепятства преминаването на катетъра с ембриона. Казаха ми, че е невъзможно да се направи инвитро. Имали ли сте такива случаи във вашата клиника и смятате ли, че можем да направим инвитро при вас?

  449. Ivelina Says:

    здравейте,доц.Щерев,
    На 22 год съм с диагноза Ходжкинов лимфом. След прекарани 8 курса химиотерапия следва лечение с лъчетерапия, наддиафрагмално и поддиафрагмално. След консултация с лъчетерапевти разбрах, че след поддиафрагмалното облъчване ще настъпи стерилитет. Бях на консултация при акушерогинеколог за варианти за запазване на репродуктивността и ми казаха 3 варианта за това - транспозициониране на яйчници ( остарял и ненадежден според специалистите метод)
    - замразяване на яйцеклетки
    - замразяване на ембриони
    Тъй като не бях предупредена за последствията от химиотерапията в момента нямам цикъл и за да се добият яйцеклетки, които да се замразят, трябва хормонално лечение. Въпросът ми към Вас е каква ще бъде цената за извършване на манипулациите и дали мога да кандидатсвам във фонд за Асистирана репродукция за същия вид манипулация?

  450. roza Says:

    Здравейте , доц. Щерев! аз сам с ИЯР , една запушена тръба и една ,която образува сакове . трябва ли да се направи лапароскопия преди ин витро с донорска яйцеклетка. Благодаря предварително!

  451. nina Says:

    Уважаеми доц.Щерев аз имам 3 неуспешни инсеминаций,съпругът ми е с диагноза тератозооспермия,нормални форми 8%.Въпроса ми е има ли изобщо някакъв смисъл да правим още инсеминаций при тази лоша морфология и защо никой не ми каза че при тази диагноза сме направо за инвитро?

  452. Петрова Стара Загора Says:

    Здравейте, доц Щерев!
    Искам да попитам, защо и при двата ми опита ин витро - при стимулацията
    получих кървене на 6 ти ден. И поради тази причина лигавицата ми беше много добра, но намаля и беше само 6см. Можете ли да ми кажете какво да лекувам, за да бъде лигавицата добра? По време на опитите съм имала хламидия, гарнерела и трихормони, и гуша.
    Благодаря предварително!

  453. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми дами и господа,
    Тъй като пътувах на големи разстояния в последните дни не можах да отговоря своевременно на изпратени ми писма, за което ви моля да ме извините.

  454. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Весела,
    Вероятността да родите живо и здраво дете на Вашата възраст никак не е голяма, но фактите които излагате говорят за вероятно запазен все още яйчников резерв. Запишете се за преглед - консултация на тел. 02 9200901 и носете всички документи, които притежавате.

  455. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Христо,
    Вашата приятелка да отиде във Фонда, откъдето е получена заповедта и да каже, че иска да j подновят заповедта с име на партньор, който тя посочи или с анонимен донор.

  456. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Рали,
    Мнения може да получите най-различни, Вие и Вашият партньор решавате какво да направите по- нататък. Моето скромно мнение е следното:
    1/Не е редно да се назначава лечение въз основа на едно писмо или направени изследвания;
    2/В последните 10-15 години лечението на мъжкия стерилитет се измести в определени случаи от лечение на пациента към ”лечение” на самите сперматозоиди;
    3/Не е изключено да се проведе лечение на приятеля Ви, но това трябва да стане след преглед и вече направените изследвания;
    4/Вземането на Трибестан няма да му навреди, а дали ще помогне Вие ще прецените. Аз обикновено не предписвам такъв вид лечение;
    5/ Представената от Вас спермограма е с леки отклонения и ако са спазени всички други условия може да се прави инсеминация със специална обработка на сперматозоидите.

  457. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Калчева,
    Бетасерк и Кавинтон нямат неблагоприятно отношение към репродуктивните функции при мъжа и жената така, че няма нужда да се чака, за да се направят изследвания – спермограма. За преглед и записване за спермограма при нас може да се обадите на тел. 029200901

  458. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра,
    Не трябва да се отчайвате, защото нищо лошо не се е случило. Лекарите се двоумят, защото не е лесно да се реши какво да се прави във Вашия случай. Първо трябва да се прецени какви са характеристиките на кистата. Ако те са благоприятни може да се изчака и повече до навършването на бременността 36-38 седмица и тогава да се оперира. Ако има сериозни съмнения за злокачественост, тогава трябва да се оперира независимо от срока на бременността. Ако желаете, заповядайте в нашата болница за консултация и ако се налага оперативно лечение. Адресът ще намерите на www.ivf-bg.com. Не губете кураж, всичко ще бъде добре!

  459. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антония,
    Преднизолонът наред с лечебните си свойства има и странични ефекти и затова лекуващия Ви лекар иска спирането му и мисля,че е прав. Не се притеснявайте, по време на бременност ендометриозата не може да се активира.

  460. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нели,
    Извивка на цервикалния канал, която да пречи да се направи ин витро оплождане е много несериозно да се обсъжда. Заповядайте за консултация с Вашите документи с предварително записване на тел. 02 9200901

  461. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Преди да се говори за цени трябва да се разбере по-ясно възможно ли е при Вас лечение за получаване на яйцеклетки или ембриони и последващото им замразяване. Това може да стане като се запишете за консултация с Вашите документи с предварително записване на тел. 02 9200901. Консултациите и прегледите при мен не се заплащат.

  462. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Роза,
    Лечението с донорска яйцеклетка ще бъде по- ефективно, ако няма сакове на маточните тръби. Трябва да се прецени също дали сакът има контакт с маточната кухина. Понякога хидросалпиксът, особено ако не се прави стимулация, може да се лекува без да се прави операция.

  463. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нина,
    Свят голям, болници –много. Вие избирате къде да отидете, за да Ви лекуват правилно. Не трябва да се сърдите на лекарите, които са искали според тяхните знания и опит да Ви помогнат. От това, което пишете не всичко е ясно, но може би наистина е време да се прибегне към някои от методите на ин витро оплождане. Жeлая Ви успех!

  464. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Петрова,
    Според мен, ако има доказана инфекция с някакъв микроорганизъм първо трябва да се проведе лечение. Наличието на гуша е симптом и израз на различни заболявания, които също трябва да се лекуват, ако е необходимо преди ин витро процедура. Кръвотечение по време на стимулация обикновено се получава при недостатъчна или недобре преценена стимулация. Най-сложен е въпросът с лигавицата на матката. Ако лигавицата остава 6 мм при адекватна стимулация положението никак не е добро, защото лошата рецептивност на маточната лигавица трудно се повлиява от лечение. Въобще всеки опит за ин витро оплождане трябва предварително внимателно да се подготвя като последователно се отстраняват вероятните причини за неуспех.

  465. Тони Says:

    Уважаеми доц. Щерев, бременна съм с близнаци в 14 г.с. и от последната ми стерилна урина се видя, че левкоцитите са малко завишени. Пуснахме още една урина,за да видим дали ще се повтори и лекарката ми каза,че ако са пак високи стойностите, може и да се наложи лечение с антибиотици. Може би въпросът ми ще Ви прозвучи глупаво, но наистина ли има антибиотици, които са безвредни за плода?

  466. Милена Says:

    Уважаеми доц. Щерев, много моля за вашето компетентно мнение относно моето заболяване. Окончателната ми диагноза е Киста оварии синистра МКБ N83.1, бях оперирана на 15.09.2011г. Прилагам епикризата с молба да ми разясните каква точно е била кистата и какво означава “дясна тръба задебелена колкото колбас”. На 37 години съм, не раждала и оператора ме посъветва за ин вирто или в краен случай осиновяване на дете, но така и не ми даде конкретни и ясни обяснения относно състоянието ми. Предстоят ми контролни прегледи, но ще Ви бъда искрено благодарна, ако споделите с мен вашето становище.

    УЗД: Вляво до матката анехогенна туморна формация с р-ри 55/63

    ПРЕДОПЕРАТИВНА ЕПИКРИЗА: Предвид кистозната формация изходяща от областта на левите аднекси, болките, както и перитониалното дразнене, се взе решение за оперативно лечение - Лапарокистектомия под обща анестезия

    ИН СИТУ: Интралигаментарна киста с големина на грейпфрут (d=22мм) с множество камери, изпълнени с кръвениста секреция, некротични материи, прирастнала към маточна стена, чревни бримки. Дясна тръба задебелена колкото колбас, прираснала към общата туморна формация заедно с яйчника.

    ХИСТИЛОГИЯ: 2555,56,57 Микроскопски: Хеморагично инфарциран яйчник и киста - гладкостенна
    2555- Материал от яйчник - некроза
    2556,57- Материал от яйчникова киста - хеморагично инфарцирана, некротична

    Очаквам Вашето компетентно мнение, за което предварително БЛАГОДАРЯ!

  467. ralitsa Says:

    Уважаеми Доц. Щерев,
    Моля, ако имате възможност да ми дадете вашето професионално мнение.
    В моментът правя пореден опит за забременяване чрез ICSI,( мъжки фактор -много бавно подвижни сперматозоиди) имаме една дъщеря и един спонтанен аборт в 9 г.с.( не се изясни причината за аборта). През месец септември започнах лимитирам цикъл на стимулация с Мерионал 75Е- но при изследване на Lh i E2 , оказа се за пореден път, че стойностите са космическо високи, така се изрази моята лекарка( така беше и при първият ми опит от които се роди дъщеря ми). Моята лекарка прецени, че е по добре да спре стимулацията, понеже при мен се оказва, че има много наброи фоликоли но не били качествени.
    Защо са толкова високи стоиностите на Lh и Е2? На какво се дължи факта че се замразяват около 5-7бр. ембриона който при размразванането или не преживяват или при трансфер се оказва, че няма бременост? Моля да ми дадете съвет!

  468. Цвети Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    имам следния въпрос към Вас.
    имам 1 неуспешно ИКСИ през м.януари във Вашата клиника, след което през м.март ми беше направена лапароскопия пак във Вашата клиника. Установено беше,че имам повърхностна ендометриоза (обгорени са огнищата)и запушени тръби,без наличие на хидросалпингс,поради което те не са “третирани” по никакъв начин(така ми беше обяснено от лекуващия ми лекар, в епикризата е записано само,че не са проходими). След лапароскопията ми беше предписано 3 месечно лечение с Лукрин депо, докато изчаквам финансиране от ФАР. Този месец (3-ти цикъл след лечението с Лукрин депо) на 3-ти ден от цикъла си пуснах изследване на половите хормони и резулатите ме притесниха:
    ЛХ е 8.01mIU/ml (реф. 2.4-12.6),
    ФСХ 13.14 mIU/ml (реф.3.5-12.5),
    Е2 32.02pg/ml (реф.12.5-166).
    За сравнение м.януари, преди ИКСИ процедурата, резултатите ми бяха:
    ЛХ ми е 5.52IU/L (реф. 2.12-10.82),
    ФСХ 8.41IU/L (реф.3.85-8.78),
    Е2 39 pg/ml(реф.20-273),
    AMH 4.861ng/ml (ref.1-6.8),
    Inhb 59.755 pg/ml (ref.10-200).
    Бихте ли ми казали:
    1.дали това завишаване на хормоните се дължи на Лукрина
    2. и дали хормоните ще си влязат в норма или просто се е влошило качеството на яйцеклетките ми? Т.к. коментарът на моя лекуващ лекар при изписването на Лукрина беше,че след като лекуваме ендометриозата качеството на яйцеклетките ще се подобри,а сега нивата на ФСХ показват точно обратното.
    3. Това високо ниво на ФСХ ще затрудни/попречи ли на предстоящата ми инвитро процедура?
    Благодаря Ви предварително!
    Хубав ден!
    Цвети

  469. Нели Says:

    Уважаеми Доц. Щерев,
    на 33 години съм. преди 5 години забременях, но направих спонтанен аборт в 24 г. с.. Причината е двурога матка много силно изразена. В последствие направих 2 хистероскопии след които ми казаха че вече имам нормална матка. Миналата година март ми откриха ендометриозна киста пунктираха ми я и последва 3 месечно лечение с лукрин и декапептил. След последната инжекция цикълът ми дойде чак на 102 ден. Февруари месец тази година направихме инвитро , беше успешно но с много ниски стойности и като спрях лекарствата ми дойде цикалът кухо яйце било май. Имаме и мъжки фактор забравих да напиша. Преди 2 седмици се видя че ендометриозната киста пак се е появила, направихме лапароскопия и ми махнаха кистата 24 мм имало е и съвсем малко по стената на матката. Сега лекарят ми иска отново да предприема 3 месечно лечение с лукрин или друг препарат. На мен обаче хич не ми се иска пак да минавам през това лечение, едно че не се чувствах много добре по време на него, отделно ще минат сигурно пак 6 месеца докато ми се възстанови цикъла , а и срещам вече на няколко места описани случаи при които след лечение на пациентката фсх се вдига, т. е. нещо става с качеството на яйцеклетките. Чела съм че повечето лекари дават избор или лечение или директно ин витро с цел забременяване. Въпросът ми е дали е възможно да премина веднага към инвитро след лапароскопията без първо да се лекувам?

  470. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тони,
    Няма безвредни лекарства, но бактериите в урината могат да предизвикат възпаление и още по- големи беди за бебето Ви. Лекарите преценяват кои антибиотици в тези случаи са относително безвредни и ги прилагат,за да се роди живо и здраво бебе. Доверете се на Вашия лекар и няма да сбъркате!

  471. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Милена,
    Това, което изпращате е непълен запис на оперативния протокол. Липсва записаното какво е направено. Хистологичното изследване също е непълно. Мога само да предполагам каква е била ситуацията и какво е направено, без да съм сигурен. Намерен е при ултразвуково изследване тумор в малкия таз, който налага оперативно лечение. При операцията е намерен възпалителен процес в малкия таз с изменена маточна тръба върху туморна формация, която пише, че е интралигаментарна, но хистологичното изследване по- скоро посочва, че това е яйчникова формация. Така или иначе е отстранена формацията заедно с маточната тръба и обикновено в такива случаи така се постъпва. Ако хистологичното изследване не показва злокачествени изменения, то единствено тревожно остава възможността за бременност при Вашата 37 г възраст. Трябва да побързате да се изследвате и да не отлагате лечението, ако се налага. Изберете клиника, занесете всички изследвания, които имате и продължавайте. Желая Ви успех!

  472. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ралица,
    Няма да се уморя да повтарям, че само от няколко факта не може да се гради диагноза и заключения. Не пишете например на колко години сте. Може да се предполага при завишените ЛХ и Е2 и многото фоликули, че е налице при Вас така нар. PCO syndrome. Стимулацията при такива случаи е трудна, много от получените яйцеклетки са с лошо качество, ембрионите не се развиват добре, а лошо развиващите се ембриони лошо преживяват замразяването. Лекарите се стремят да намерят оптималната стимулация,а ембриолозите доброто развитие на ембрионите,за да бъде ЕТ оптимистичен.

  473. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цвети,
    Не пишете на колко години сте, а това е много важно за прогнозата. Преди лечението съотношението ФСХ:ЛХ е било 1.52, а сега е 1.64 т.е. промяната не е голяма. По начало съотношението между ФСХ :ЛХ трябва да бъде 1 или по- малко от единица. Не се знае също колко на брой са антралните фоликули в яйчниците, но пък АМХ и Инх Б са в нормални стойности. Може да се предполага, че при Вас има намален, но съществуващ яйчников резерв. Приложението на агонист на гонадолиберина /Lucrin/ или какъвто и да е друг подобен препарат не могат да влошат състоянието на яйчниците. При Вас обаче е открита повърхностна ендометриоза, чието лечение не подобрява драстично резултатите. Обикновено при находката, която описвате не интервенираме върху маточните тръби, защото това води често до снижаване на кръвотока и намаляване на яйчниковия отговор. След като сте пациент на нашата болница заповядайте за консултация при мен с предварително записване. Консултацията е безплатна.

  474. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нели,
    В класическата медицина има принципи и алгоритми на поведения, които пък се изграждат от обсъждания от много лекари на базата на публикации и системни /кохортни/ проучвания. След като са приети малко от тези правила се променят в годините и десетилетията, но тези правила или стандарти за изследване и лечение се следят от тези, които ги познават и могат да ги ползват. Иначе в Мрежата има всякакви мнения - от полезни до безкрайно глупави.
    Аналозите на гонадолиберина понякога трудно се понасят от някои пациенти, но това не е основание да се отхвърлят. Напротив, след приложението им е доказано, че се подобрява качеството на яйцеклетките и ембрионите. Покачването на ФСХ е друга тема и няма нищо общо с приложението на горепосочените медикаменти. Лекарите винаги трябва да дават възможност за избор на пациента, но правилният съвет в подобни случаи е да се приложи лечение 3-6 месеца по време или след оперативната интервенция.

  475. Теодора Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Отново се обръщам с въпрос към Вас - вече имам второ неуспешно ИКСИ при “идеални” показатели според лекарите - и 2та пъти - лигавица, качество на ембрионите, и пр.

    Очевидно става имплантация, но цикълът ми идва в нормалните граници (24 дни в моя случай) и всичко “се губи”. Подобна беше ситуацията и с 3те инсеминации преди това.

    На 35г. съм и бих искала вече да открия причината за тези повтарящи се неуспехи. Притеснявам се от факта, че уж всичко ми е наред, а ТСХ-хормонът е близо 3 - според някои теории трябвало да бъде около 1.5. Другата ми тревога е, че съотнояението ФСХ:ЛХ е близо 3, вместо желаното 1.

    Реагирам чудесно на стимулация и лекуващите ме лекари ме уверяват, че всичко ми е в норма, но вече ми е трудно да го повярвам.

    Какво бихте ме посъветвали? Във вашата клиника бихте ли обърнали внимание на такъв случай? Знам,

  476. Теодора Says:

    Знам, че не е препоръчително да се сменя лекарят, започнал лечението, но чета за възможни проблеми с лутеалната фаза, споменатите ТСХ и ФСХ проблеми и пр., а досега никой не обърна сериозно внимание на това.

    Очаквам заповед от фонда до няколко месеца, но не искам пак да се повтори същата история.

    Благодаря Ви,

    Теодора

  477. Тодорка Says:

    Уважаеми Доц.Щерев, Аз не съм ваша пациентка,но съм на други ваши колеги.Първият беше “най-добрия” Д-р Стаменов ,сега на Д-р Ставрев Пловдив.Но и от двамата едно голямо разочарование.Аз съм на 24 години,проблема при мен е висок пролактин,който с половинка достинекс на 7 дни влиза в норма и с клостилбегит стигам до уволация,много добре ми понася всичко.При съпругат ми всичко е наред.Имаме 4 неуспешни инсеминации,което ме кара да си мисля,че тези Клиники и тези “Лекари”само се възползват от проблемите на хората.Гледат да ти вземат парите и нищо друго не ги интересува.Много съм разочарована от политиката на такива клиники и такива лекари,който се правят на много скромни по телевизията.Незнам вече на кого да се доверя,след толкова разочарования и ходене по мъките.Вие Мислите ли,че с този проблем,ако бяха коректни досега не трабваше да съм родила?

  478. Диана Says:

    Здравейте, имам въпрос-трябва да правя изследване на яйчников резерв. Какво точно представлява изследването? Благодаря предварително!

  479. Нина Says:

    Здравейте,
    Имам едно детенце и със съпруга ми решихме да имаме второ. След две бременности привидно нормални завършват с мисед едната в 15 -16 г.с. а другата 13-14г.с. На втория мисед направихме ДНК - нормален кариотип. Всички генетични и имунологични изследвания са ми ок. Едниственото отклонение което пишеше е Лимфопения с гранулоцитоза. Искам да ви попитам как бих могла да предотвратя трети мисед, трябва ли да правя задължително амниоцинтеза?
    Пропуснах да кажа, че при евентуална бременност ми изписаха фраксепарин аспирин протект, утрогестан и поне две вливания с имуновенин. Аз мисля че целият ми проблем е че аз съм стресова натура (покачвам хормона на стреса).Правилно ли съм се насочила ако е така какво бихте ме посъветвали да направя?Терапията която ми е изписана адекватна ли е според вас?

  480. Десислава Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Пациент съм на клиниката от м. 11 на 2010г. За период от почти година направихме диагностична хистероскопия и 4 инсеменации. След първия неуспешен опит направихме консултация с Вас и Вие ни отговорихте, че след всяка процедура ще се правят нови и нови изследвания и че ще се търси причината. Единствено след първият път се установи, че имам повишен риск от тромбофилия, поради което ми изписаха всяка вечер по 100 мг аспирин протект, който приемам вече 6 месеца. Съпругът ми е с нормална спермограма. След последвалите инсеменации не ми се правиха никакви други изследвания.
    Какви други изследвания може да се направят? Може ли да се каже, че все пак медицината не е толкова напред, колкото се твърди?

  481. anna Says:

    ZDR. D.R SHTEREV . Predi godina i polovina zaradi cervikalna nedostatachnost rodix bebe v nachaloto na 5 mesec . i tazi godina avgust mesec pak zabremenqx samo che se okaza izvan matochna bremennost . A 2000 g mi pravixa v maichen dom cvetna snimka i mi kazaxa che lqvata traba e kriva i chastichno zapushena a sega sled operaciqta koqto mi napravixazaradi izvanmatochnata bremennost mi maxnaxa dqsnata . MNOGO VI MOLQ . KAJE TE MI KAKVO TRQBVA DA NAPRAVQ ZA NAPRED I DALI IMA VEROQTNOST PAK DA ZABREMENEQ ILI NE . AZ SAM NA 39 g. BLAGODARQ PREDVARITELNO.

  482. Александра Любомирова Says:

    Благодаря ви Доктор Щерев! Направих си туморен маркер - резултатът е 15.. Казаха ми, че кистата си стои сега 10см и няма признаци, че може да се пукне. Тъкмо влизам в 6-ти месец и уж ще ме наблюдават и при нужда ще изкарат бебето и кистата в 7ми месец, защото след това щяла да е силно притисната и можело да стане опасно.. И вие ли мислите така? Има ли опасност за бебето ако го извадят в 7ми месец? Много ми се иска, ако стане така именно вие да извършите операцията, ако е възможно!

  483. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Повтарящите се имплантационни неуспехи са загадка не само за лекарите, които Ви лекуват, но и за нас. Малко са тайните, които не се познават от добрите клиники за лечение на инфертилитета в БГ и в Европа, почти всичко се публикува и е известно. Многобройни са възможните причини за неуспеха. Изборът къде да се лекувате е Ваш, но трябва да знаете, че успехът не е гарантиран, където и да отидете. И все пак Ви пожелавам да успеете, защото практиката е показала досега, че щастието се усмихва по-често на упоритите и настойчивите!

  484. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тодорка,
    Клиниките и лекарите за които споменавате са с много добро реноме и не ми се вярва да са погледнали несериозно на Вашите проблеми. Понякога независимо от добрите изследвания не се получават желаните резултати. Вие сте млада и съм сигурен, че ще успеете. Трябва да се въоръжите с търпение и постоянство и силно се надявам да станете щастлива майка.

  485. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диана,
    Изследването за яйчников резерв показва каква е вероятността да се аспирират след стимулация на яйчниковата дейност средно 10 и най- малко 5 зрели, годни за оплождане яйцеклетки. Основните изследвания са свързани с определяне на стойностите на тропните хормони, АМХ, Инхибин Б, броя на антралните фоликули във всеки яйчник, дебелината на лигавицата, стойностите на прогестерина в лутеалната фаза на менструалния цикъл и други качествени характеристики на органите в малкия таз.

  486. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нина,
    Проблемите, които имате трябва да се обсъдят след подробен разговор, изследвания и прегледи, защото ще направя само няколко предположения: Възможно е след прекараната нормална бременност да има недостатъчност на истмикоцервикалния сегмент на матката и това да води до прекъсване на нормално развиващи се бременности във все по-ранен срок. Наличието на Missed abortion пък прави малко вероятна тази хипотеза и навежда на мисълта за лошо кръвоснабдяване на концептусите, което трябва да се потвърди с изследвания. Отхвърлянето на бременността от Вашия организъм, за което Ви лекуват обикновено, става в по- ранен срок на бременността, но е възможно и в този срок за който съобщавате. Лечението, което Ви прилагат е общоприето с изключение на Имуновенин, чието приложение е спорно.
    Разбира се, това са само няколко от многобройните вероятности за неуспехи, които трябва да се отхвърлят или докажат с прегледи и изследвания .

  487. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава ,
    След като посещавате нашата клиника, заповядайте на консултация при мен с предварително записване.

  488. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна,
    След всичките премеждия, които сте преминала и сега сте на 39 години, според мен без забавяне трябва да изберете клиника, където да се изследвате и лекувате и то повтарям,без да губите време.

  489. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра Любомирова,
    Никакъв проблем няма да се извади бебето и кистата в нашата болница.Трябва да се прецени в какъв срок на бременността трябва това да стане, защото колкото по- рано се извади бебето, толкова е по- рисковано за него. Елате на преглед в нашата болница и всичко ще уточним. Прегледите при мен с предварително записване и не се заплащат .

  490. Тодорка Says:

    Уважаеми Доц.Щерев,благодаря ви за отговора и дай боже скоро найстина да стана една щастлива майка.Но изкам да ви попитам вие какво мислите,след като при мен целият проблем е висок пролактин и липса на уволация,но с достинекс и клостилбегит всичко е повече от добре,не трябваше ли да мога да забременея и по нормален път ако при съпруга ми всичко е наред,дори без да правим инсеминация.Прави ли сме няколко спермограми,две в София при Стаменов,там казаха ,че всичко е в норма,но като ги показах на д-р Ставрев той не я хареса,направихме и при него и той каза,че всичко е наред.Вторава ни инсеминация при д-р Ставрев или 4 за нас беше “успешна”,но завърши с мисед аборт Юни месец тази година.Сега сме малко объркани и незнаем дали да правим пак инсеминация или да мислим за инвитро или спермограма и някакви допълнителни изследвания ли да правим? Дали ще имаме успех с инсеминацията ако не направим допълнителни изследвания?Вие какво бихте ни посъветва ли как да постъпим?

  491. anna Says:

    ZDRAVEITE OTNOVO DOKTOR SHTEREV , na 23.10 .2011g mi otgovorixte. ama sega iskam da vi popitam drugo . kakvo tochno trqbva da napravq za lechenieto v smisal kakvi isledvaniq da napravq shtoto az ne sam v bg a v ispaniq i dvete premejdiq mi se sluchixa tuk. a tuk v ispaniq imat po razlichno mislene doktorite ot balgarskite doktori . a sega na 16.11.2011 imam kontrolen pregled pri doktora koito me operira i iskam da znam kakvi isledvaniq da po iskam ot nego da mi se napravqt. BLAGODARQ PREDVARITELNO . S UVAJENIE ANNA.

  492. Мими Says:

    Здравеите.Имам 2 въпроса и ще се радвам да получа отговор от вас:)Преди 20 дни ми направиха лапароскопия.Когато ми я правиха бях в МЦ.Седмица след това прокървих нормално но за 1 ден.От тогава до сега имам ежедневно кървене(кафяво а през нощта е розово).Това нормална реакция ли е или трябва конслултация?Хистологията ми е добра но тя дали включва проба за рак на шииката на матката?Блаагодаря предварително:)

    Ендометриозни кисти и кисти на жълтото тяло и поликистоза.Пропуснах да напиша защо ми беше направена лапаро.

  493. АНА МАРИЯ Says:

    Д-р Щерев ,
    На 46 год. съм имам замразени яйцеклетки, но ми е тънка лигавицата.
    Според Вас какво лечение да предприема

  494. мими Says:

    др Щерев, имам въпрос относно правата ми за кандидатстване за финансирене на Инвитро процедура от ФАР. въпроса е дали имам право да подам документи при положение че живея в чужбина, но съм БГ гражданин и съм женена за чужденец. имам до момента 3 неуспешни инсеминации правени в чужбина и съм в процес на самофинансиране на 1 ин/витро във вашата клиника. На 38год съм мъжа ми на 42год с морфология по крюгер един път 6 процента януари 2010год , един път 8 процента от септември 2009год.. при мен явен проблем до момента не е открит. Ако имам право каква е процедурата, към кой трябва да се обърна

  495. Мимир Says:

    Здравейте, доц. Щерев! Не сте ли мислили да направите трансплантация на матка, след като в Турция тази година е направена успешна такава на човек? Това ще даде още една възможност на жени с репродуктивни проблеми, при които липсват или са с не нормално развити органи.

  496. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тодорка,
    Според мен пътят, по който сте тръгнали е грешен. Изберете болница и лекар, който да Ви лекува и се съветвайте за всяко нещо, което Ви тревожи с него. Така да решавате Вие дали да правите инсеминация или IVF няма да постигнете лесно резултат. Желая Ви да направите избор и да осъществите желанията си.

  497. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анна,
    Според мен трябва да се изследва яйчниковия резерв, има ли в момента възпалителен процес в малкия таз, трябва ли да се прави преди евентуална бременност коригираща операция на маточната шийка и възможно ли е да се направи ин витро оплождане. Дано лекарите Ви послушат и отговорят позитивно на всичките Ви проблеми!

  498. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    При диагноза ендометриоза освен лапароскопията трябва, според мен, да вземате и лекарства, но това най-добре ще прецени лекарят, който Ви е оперирал. При лапароскопия обикновено не се прави оценка на състоянието на шийката на матката. Отидете на консултация при лекуващия Ви лекар.

  499. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ана-Мария,
    На 46 години много по- голям проблем от тънката лигавица е качеството на замразените яйцеклетки. Добро качество на замразени яйцеклетки /на кой ден от оплождането са замразени и на какъв стадий на развитие ,с каква методика???/ при 46 годишна жена се наблюдава много рядко. Дано при Вас да не е така. Тънката лигавица се третира с големи дози естрогени, последвани от приемането на естрогени и прогестерон. Правят се и редица изследвания, включително хистероскопия, но това най-добре ще прецени лекуващия Ви лекар.

  500. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими от 1 ноември 2011г.,
    Обадете се в клиниката на тел . +35929200901 от 8 до 14 часа българско време и търсете г-жа Ваня Бандарска. Тя ще Ви обясни как да постъпите. Като български гражданин имате право на лечение чрез Фонда при съответните показания.

  501. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Мимир,
    Трансплантацията е сложен процес и оперативната интервенция не е единствения проблем. Нека да прочетем в научно списание за направената трансплантация на матка в Турция и тогава може да се коментира повече. За да се направи трансплантация на матка трябва да се работи в следните направления:
    1/Да се организира наличието на подходящ жив или трупен донор /съответната законова регламентация и във времето оперативното вземане на органа, съхранението и транспортирането му /
    2/шев на съдове и други тъкани между донорския материал и реципиента /трябва подготовка и съответна квалификация за такава операция /
    3/потискане на реакцията на отхвърляне при реципиента.
    4/осъществяване на физиологична или чрез in vitro оплождане бременност.
    5/наблюдение на бременността и плода с медикаменти, които едновременно не позволяват отхвърляне на присадения орган и не увреждат развиващия се плод /Това е може би най- тежката задача!/
    6/ вероятно оперативно родоразрешение /защото родовите пътища при реципиента е много вероятно да са непригодни за раждане per vias naturalis/ и оперативно отстраняване на матката след израждането на плода.

  502. Лаура Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    на 37 години съм. След направена лапароскопия и 3-месечно лечение на ендометриоза с Лукрин депо, вече 4-ти месец след възстановяване на менструацията, цикълът ми е на 35-37-ми ден, а преди лапарото и Лукрина ми, беше на 26-28 ден. На какво според Вас се дължи нередовния ми цикъл и какво бих могла да предприема? Притеснявам се, тъй като ми предстои втори опит инвитро.

  503. галя Says:

    Здравейте доц. Щерев, благодаря ви че ви има и се опитвате да помогнете на много семейства.
    Аз съм на 23 години, от няколко години се опитваме да си имаме детенце. Преди 2 години, поради липса на цикал ми остановиха СПКЯ, пих много противозачатачни, и различни хормонални препарати. Но, за съжаления нямаше ефект, спрях ли противозачатачните нямах цикал, камо ли овулация. Решиха да ми направят лапароскопия, която беше февруари имналата година, кистите са махнати, трабите ми са били проходими, не ми казаха нищо тревожно. Ноември забременях, но плода спря да се развива в 8ма седмица и последва кюретаж. Август тази година започна да ми идва някакво кафяво течение извън цикъла, като отидох на преглед ми казаха че имам полип. Изписаха ми оргаметрил 3х2 за 5 дена, но нямаше ефект, абразираха ме и резултата от биопсията е множествени ендометриални полипи. Не ми изписаха никакви лекарства, попитах дали ще имам деца, но никой нищо не ми отговори. Искам да разбера имам ли шанс да си имам детенце и какво трябва да направя?
    БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРА :)

  504. eli Says:

    Здравейте Доцент Щерев.На 26 години съм от 5 години правим опити с моя мъж и не се получава.Живея в Испания.Имам два неуспешни опита IN VITRO и един опит със замразени,за съжаление всичко беше с отрицателни резултати.Аз имам две лапароскопии с диагноза ендометриоза на десния яйчник,а мъжат ми има генетично увредени хромозоми 24%.Всички други иследвания са нормални,хормони нормални,имунологични нормални.Правихме подбор под микроскоп и отделиха генетишно увредените хромозоми,оплодиха се 9 яйцеклетки направиха ми трансфер на 3-ти ден с два ембриона много добри и пак не се получи имплантиране.Казват че всичко е нормално,а защо не се получава бременност.Много ще се радвам ако ми отговорите на въпроса.Искренни благодарности предварително.

  505. anna Says:

    BLAGODARORQ VI DOKTOR SHTEREV . Za vsichko koeto mi kazaxte dano doktorite v ispaniq pravqt i obarnat vnimaniq na tezi neshta koito mi kazax te . i dano vsichko mine barzo i bez problemi. S UVAJENIE ANNA

  506. Кирилова Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    бихте ли коментирали резултатите от изследванията на хормоните ми, направени на 4-ти ден от цикъла:
    LH 6.82 mlU/ml (реф.Жф.ф2.4-12.6.ов.ф14.0.0-95.6.,лут.ф1.0-11.4менопау.7.7-58.5)
    FSH 6.61 mlU/ml (реф.Жф.ф3.5-12.5 ов.ф4.7-21.5 лут.ф.1.7-7.7менопау25.8-134.8)
    Еstradiol 36.22 pg/ml (реф.Жф.ф12.5-166ов.ф.85.8-498лут.ф43.8-211менопау-5.0-54.7)
    Testosterone 0.213 ng/ml (реф.Ждо49г-0.084-0.481;над50г-0.029-0.408)
    На 37 години съм, за това по препоръка на лекуващия ми лекар пуснахме и изследване за яйчниковия ми резрерв, т.к.при предишно изследване (предходния месец) съотношението ФСХ/ЛХ беше 1,64.
    AMH 4.861ng/ml (ref.1-6.8),
    Inhb 59.755 pg/ml (ref.10-200).
    Моля за Вашето мнение, на какво се дължи тази рязка промяна в нивото на хормоните и какво мога да направя, за да увелича шансовете си при предстоящата ми инвитро процедура?
    Предварително Ви благодаря!

  507. Ирена Иванчева Says:

    Здравейте доц. Щерев . На 24 години съм и съм пациентка на вашата болница, от 4 години се опитваме да имаме бебе ,но уви .Всички изследвания при мен и съпругът ми са в нормите . Имам три неуспешни инсеминации и едно ин-витро ( 09. 2011) на дълъг протокол започнахме със Синарел (използвах го до края на инжекциите) първите 4 дни бях на GONAL-F ,а след това Мерионал. Извадиха ми 7 яйцеклетки от които 6 бяха годни ,а 5 се оплодиха . Две ембриона ми бяха върнати на пети ден от които единия отлично развиващ се . Пих Дуфастон , Аспирин Протект , Фолиева киселина и Утрогестан вагинално! 10 дни след трансфера ЧХГ-38 ,а на 16 ден ЧХГ-2 . Въпросът ми към Вас е каква е причината за този неуспех , какво бихте ме посъветвали да направя още , кога е най-подходящо да направя втори ин-витро опит и дали мога да пробвам декември 2011г. Благодаря Ви !

  508. desyslava Says:

    Здравейте доц.Щерев.На 21 години съм, от самото начало цикъла ми закаснява,оказа се че имам ПКОС от 6 месеца пия ДИАНЕ 35 лекарката каза да го пия още 6 месеца.Направи ми цитонамазка и каза че всичко е нормално , но на листа пише 1-2група.(Изобилие от ливкоцити и слуз). Първо въпросът ми е ще мога ли да забременея със тази диагноза защото до сега опити не съм правила, и второ какво значи 1-2 група , в краина сметка или съм 1 или 2 и какво значи изобилие от ливкоцити и слуз.ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ ТАЗИ ДИАГНОЗА?

  509. Мариана Says:

    Здравейте доцент Щерев. На 15 март ме оперирали от извънматочна бременност, при която махнаха лявата тръба. След 7 месеца направих цветна снимка - резултат е ужасен, дясната тръба не проходима. Мога ли да рискувам с някакво лечение да успея да забременея по естествен път. Благодаря.

  510. Габриела Says:

    Здравейте доц.Щерев.Януари месец тази година ми откриха кистички на десния яйчник в следствие на нередовна менструация изписаха ми Дияне 35 да го пия 6 месеца , прекъснах пиенето на 4 месец понеже решихме със мъжа ми да си имаме дете.от месец Май до днешна дата правим опити но не се получава…. пия фолиева киселина предписана ми от доктор. Въпросът ми е колко време е нужно на организмът да се прочисти от противозачатъчните и възможно ли е кистичките да са пречка за забременяване ?
    Благодаря Ви предварително.

  511. Таня Says:

    Здравейте,
    от две години се опитвам да зачена,но не се получава.Правили сме с мъж ами спермограма(всичко е ОК) ,фоликулометрия и тук всичко е ОК.Сега гинекологът ми искам да правим инсеминация без да проверим маточните тръби.Не знам от къде съди ,че нямам проблем може би че не съм имала някакви възпалителни процеси ли не знам просто.Как да постъпя?Има ли смисъл да се подлагам на тази процедура без да сме направили цветна снимка или лапароскопия?
    Благодаря !

  512. mihaela Says:

    Уважаеми доц.Щерев,в момента съм на 21г.Октомври 2005 вошите колеги от Пирогов ми откриха миома.Оперераха ме и казаха,че е оставена част от матката,която щяла да се развие.От този момент вече 6 години нямам цикъл.Преди няколко месеца д-р Тодоров от клиниката за инвитро ми каза,че нямам матка,но яйчниците ми функционират нормално.Незнам как ще прозвучи въпроса ми но ИМА ЛИ НАЧИН ДА ЗАБРЕМЕНЕЯ моляви за отговор

  513. Teodora Says:

    Здравейте ДР Щерев,
    С мъжа ми се опитваме да имаме детенце, засега неусоешно. Аз съм на 25 и при мен има нпрмална овулация и тръби и по препоръка на гинеколожката ми днес направихме спермограма, в която излезе
    Концентрация                  6.7milion/mL                        > = 15.0
    Общ брой сперматозоиди       33.5M/Ejac.                          > 40.0
    Подвижни сперматозоиди ( a+b+c )%46.3%                            > = 40.0
    Бързо прогресиращо подвижни сперматозоиди ( a )    13.4%          > = 25.0
    Бавно прогресиращо подвижни сперматозоиди ( b )   1.5%           5.0 - 25.0
    Неподвижни сперматозоиди                          53.7%   
    Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( a+b)           5.0M/Ejac.    > 20.0
    Индекс на подвижност                                  15.0         > 80.0

    При такава намалена концентрация и подвижност възможно ли е естествено оплождане или трябва да помислим за други методи. Мъжа ми е на 30години не пие и не пуши и сме все още очудени от този резултат.

    Благодаря ви за отговора предварително!

  514. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лаура,
    След приложение на аналози на гонадолиберина не винаги менструацията е редовна, но това не бива да Ви плаши. В нашата болница обаче предприемаме след потискането на цикъла веднага стимулация поради страх от рецидив на ендометриозни лезии.

  515. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    След тези манипулации, които са Ви направени е трудно от разстояние да се дават съвети. Това, с което мисля, че мога да Ви помогна, е да дойдете за консултация и преглед при мен с предварително записване на тел 02 9200901. Консултацията и прегледът при мен не се заплащат.

  516. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ели,
    Ендометриозата при Вас се лекува по определен начин и вероятно с лапароскопиите лекарите се справят с това страдание. Лошите генетично сперматозоиди, обаче не се определят в % и не зная какво са правили при съпругът Ви. Това, което пишете е доста сложно за обяснение, затова Ви съветвам да продължавате лечението си там, където сте досега, а ако се приберете в БГ заповядайте за консултация в нашата болница.

  517. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Кирилова,
    Хормоните са в норма и още е необходимо да се изследва дебелината на лигавицата в ранна фоликуларна и овулаторна фаза на цикъла, брой антрални фоликули във всеки от яйчниците, BMI, имала ли сте възпалителни процеси в малкия таз, забременявала ли сте досега ?
    Както много други жени Вие искате да Ви кажа какво е правилното поведение и какво трябва да се направи във Вашия случай. Имайте предвид ,че това което искате е трудно дори за лекарите ,които Ви лекуват и имат много повече информация за Вашия случай. Аз мога само да изразя едно скромно мнение по въпросите,които Ви вълнуват, със съвет да продължите по пътя, който сте поела.

  518. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ирена Иванчева,
    Заповядайте на консултация при мен с предварително записване на тел 02 9200901, без заплащане.

  519. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Не се притеснявайте, в медицината не всичко е точно. Ние, лекарите, винаги казваме, че нещо е най-вероятно така. При Вас резултатите са нормални, пазете се от нежелана бременност, това е най-важното.

  520. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариана,
    Обикновено при ситуацията, която описвате, се прави Ин витро оплождане .

  521. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Габриела,
    Ако сте над 30 години след около 6 месеца опити за забременяване трябва да потърсите лекарска помощ и изследвания, ако сте под 30 години и имате овулация може да се направи само спермограма на съпруга и да продължите опитите за бременност. Възможно е кистичките,които имате, да са признак на липса на овулация. Идете при специалист.

  522. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня,
    В нашата болница при състояния като Вашето правим ХУЗК/ хидротубация под ултразвуков контрол/. В зависимост от резултата оставаме с тази информация или правим допълнително цветна снимка или лапароскопия /пак в зависимост от това, какво искаме да установим /. След тези изследвания започваме лечение на двойката.

  523. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Михаела,
    Първо трябва да се установи безспорно има ли матка или няма – това се постига като представите епикриза от операцията от Пирогов и се направи ултразвуков преглед. В зависимост от находката се предприемат различни стъпки за забременяване. Ако липсва матка възможност за бременност има само чрез сурогатна матка, което вероятно трябва да се разреши скоро с измененията на няколко закона.

  524. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Спермограмата е гранична за вида лечение, което трябва да се приложи. Ако при повторни изследвания се получи същия резултат може в зависимост и от други условия да се препоръча ICSI или инсеминация. Мисля, че трябва да се подложите на подобно лечение, защото забременяването по естествен път ми се струва малко вероятно.

  525. Любов Добрева Says:

    Уважаеми доцент Щерев, на 32г. пациентка съм на Вашата болница, в частност на д-р Коновалова и съм доволна от нейното, респективно Вашето отношение към пациента /имах две консултации при вас и бях впечатлена от професионализма ви/. Преживяхме много - 8г. опити за забременяване, аборт в 15гс /неустановени причини/ и в крайна сметка - това, което не ми бе хрумвало - астенозооспермия. До дни ще взема лелеяната заповед от ФАР за процедура ИКСИ, установена след неуспешен опит за инсеминация, отново в клиниката Ви. Направи ми впечатление факта, че когато колегите Ви не са сигурни в диагнозата, изпитват съмнения или просто не знаят какво се случва, търсят Вашето мнение..Такова нещо, признавам, виждам за пръв път! Обичайно българите сме свикнали всеки да разбира от всичко… Тъкмо вие , с един поглед установихте дермална киста на десен яйчник и препоръчахте премахването и. Оперирахте ме лично т.г. февруари месец /оперативна лапароскопия/ и премахнахте десния яйчник и дясната маточна тръба. Въпросът ми е свързан с това, което прочетох в сайта ви - че инвазивните оперативни намеси силно обуславят изхода на АРТ процедурата…Означава ли това, че няма смисъл да започвам опити за забременяване?

  526. галя Says:

    Много ви благодаря доцент Щерeв, много искам да дойда и да бъда прегледана от вас, но трябва да говоря с мъжът ми, защото сме доста далеч от София и сме на работа, но със желание всичко се постига, наистина ли прегледа при вас не се заплаща, нужно ли е направление?

  527. bela Says:

    Здравейте д-р Щерев !
    Много бих искала да получа малко адекватно мнение колкото позволява онлайн пространството.
    На 40г.съм с едно неуспешно ин витро единствения медицински проблем/освен възрастта/
    е цветната снимка със заключение:
    1. Дясна маточа тръба не се визуализира исхмичен етап/ако правилно разчитам почерка/
    2.Лява тръба нагъната пропуска оскъдно под силно налягане.
    Спермограма хормони всички др.изследвания с добри.
    Въпроса ми е мога ли с гореизложените описания да кандидаствам към ФАР ?
    И ако не какви изследвания ще са необходими допълнителни за да подам документи към фонда.
    Поздравления за блога добро решение за пациентите и благодаря предварително за отговора!

  528. Боряна Says:

    Здрвейте д-р Щерев!
    Много бих искала да получа вашето мнение по моят проблем.
    На 20 г. съм и имам нередовен цикъл, всъщност почти го няма. Започнах да ходя по прегледи още от 16 годишна възраст, но и до ден днешен не могат да остановят какво ми има. В началото започнах с противозачатъчни с цел да го регулираме, получих много стрии и напълнях, за което и ги спрях. След това остановиха, че нямам проблеми, а просто яйчниците ми са с дебели стени и затова имам проблеми с менструацията. Днес ходих отново на хормонални изследвания, никога не съм имала такива големи отклонения, винаги всичко е било в референтните стойности. А ето и резултатите, които правих в лаборатория Кандиларов:
    LH H 18.9 U/l 2,4 - 12,6 ECLIA
    FSH 7 U/l 3,5 - 12,5 ECLIA
    Пролактин 211 mIU/l 127 - 637 ECLIA
    Естрадиол H 147 pmol/l 22 - 99,1 ECLIA

    Притесняват ме референтните стойности, които те са дали за естрадиола и LH. Нали резултатите зависят, съоветно, от деня от месечния цикъл, в който са направени. Да но аз нямам цикъл вече от 72-73 дни, а последния път ми дойде чрез хапчета. Как да разбера в коя фаза съм и дали тези стойности са нормални..
    Благодаря за отговора предварително!
    Поздрави!

  529. Валентина Says:

    Здравейте, доц.Щерев! Аз съм на 36 години, а партньорът ми на 39. От 2 години правим безуспешни опити за забременяване, поради което се консултирахме със специалист. Направих изследвания на хормоните на 2-ри ден от МЦ, резултатите, от които са следните:
    AMH - 0.3 ng/ml, при референтни граници 0.9-1.7
    TSH - 1.90 mlU/L, при реф.гр. 0.34-5.60
    FSH - 9.35 mlU/mL, при реф.гр. Ж.фол.фаза: 3.85-8.78
    Estradiol - 40.0 pg/ml, при реф.гр. Ж.фол.фаза: 20-48
    Prolactin - 9.76 ng/mL, при реф.гр. Ж. <50г.-3.3 - 26.7
    Анти ТРО - 2.00 IU/mL, при реф.гр. 0.25-9.0
    След направена цветна снимка ми беше открит хидросалпингс на лява тръба и в началото на декември ми предстои лапароскопия за премехването му.
    Моля, кажете ми според Вас, след тази лапароскопия, възможна ли е стимулация на яйчниците за забременяване със собствена яйцеклетка и въобще какви са възможностите и шансовете ми за забременяване! Не знам какво следва от и след лапароскопията и как трябва да продължа! Благодаря Ви! Желая Ви още много успехи в това благородно дело!

  530. Пенка Says:

    Уважаеми д-р Щерев,

    бих се радвала да получа съвет и консултация от Вас.

    На 31 години съм и от 1 година се опитваме да имаме дете. Направихме следните изследвания:

    Резултати от изследване за проводимост на тръбите с контраст:
    Хистеросалпингография-10мл. Ултравист 370: Кавум тери с нормална топика и параметри, не се установяват екскавиращи и проминиращи дефекти в изпълването. Маточните тръби са проходими, двустранно се установява хидросалапингс в амбулаторните му части.-След консултация и нов прочит на цветната снимка се оказва, че тръбите са напълно проходими.

    LH 8.57 mlU/ml Изследването е на 5 ден от цикъла
    Prolactin 12.08 ng/ml Изследването е на 5 ден от цикъла
    FSH 10.03mlU/ml Изследването е на 5 ден от цикъла
    Estradiol 35pg/ml Изследването е на 5 ден от цикъла
    Progesteron 0.46ng/ml Изследването е на 5 ден от цикъла

    LH 23.02 mlU/ml Изследването е от 13 ден на цикъла
    Estradiol 30 pg/ml Изследването е от 13 ден на цикъла

    Progesteron 0.50 ng/ml Изследването е от 22 ден на цикъла

    TSH 1.050 ulU/ml Изследването е от 3 ден на цикъла
    Testosteron 0.23 ng/ml Изследването е от 3 ден на цикъла
    DHEA-S 9.13 mmol/l Изследването е от 3 ден на цикъла

    Глюкозо-толерантен тест в нормата.
    Спермограма много добра.

    Чрез фоликуметрия също се доказва липсата на овулация.
    Цикълът ми е около 38дни.
    Лечението, което ми е назначено за сега е прием на дуфастон от 16ден за 12 дни.
    На 13 ден от новия цикъл отидох на гинеколог но чрез фоликуметрия не бе установено дали е настъпила овулация и съм извикана за нова такава по врем на менструация, като отново пия дуфастон след 16 ден.

    Моля за вашето мнение. И бих искала да попитам какъв вид инсеминация да избера?
    Има ли допустим брой инсеминации които могат да бъдат извършени за година.
    Дуфастона достатъчен ли е за предизвикване на овулация и за какво точно се изписва?

    Предварително благодаря за Вашия отговор
    С уважение!

    Предписан ми е дуфастон от 16

  531. Боряна Says:

    Здравейте, отново!
    Днес бях на консултация, в резултат на изследванията, които ви бях описала ми поставиха диагнозата: поликистозни яйчници. Бихте ли ми разяснили какво означава това, означава ли че няма да мога да имам деца..
    Благодаря предварително!

  532. Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Добрева,
    Благодаря за добрите думи. Инвазивните оперативни намеси могат да обуславят в известен смисъл негативно изхода от АРТ процедурата, но без тях ситуацията е дори по-лоша т.е. това е по-малкото зло. Що се отнася до Вашето състояние заповядайте отново да го обсъдим с досието Ви пред нас. Това е най-продуктивният подход .

  533. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Няма нужда от направление. Прегледът при мен не се заплаща. Заплащат се всички изследвания и последващи прегледи от други лекари,но Вие може да решите след консултацията и прегледа при мен да се лекувате в друга болница, да изберете алтернативен лечебен подход, който ще Ви препоръчам. Смисълът на тази безплатна консултация е да разберете какво е Вашето състояние, какво е необходимо да се направи и разбира се, как чрез НЗОК или чрез Фонда или като плащате сама могат да се направят конкретни стъпки за лечение.

  534. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Бела,
    На 40 годишна възраст не са проблем маточните тръби, а възрастта и яйчниковия резерв, който трябва да се изследва преди всичко. В нашата клиника от всички лекувани жени независимо от причината за заболяването забременяват приблизително 50 % , но жени до 30 г. Постепенно с възрастта процента на забременялите пада, за да достигне максимум 5 % при жени над 40 годишна възраст, при които се прилага ин витро оплождане със тяхни яйцеклетки.

  535. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Боряна,
    Диагноза само с изследвания не се поставя, но от това което пишете ми се струва, че е възможно при Вас да е налице Овариална хиперандрогенемия от нетуморен произход /поликистозни яйчници / .Няма нищо страшно,просто трябва да се лекувате и то докато сте млада.

  536. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Валентина,
    Трябва да започна с това, че всеки лекар се стреми да Ви помогне съобразно своите разбирания, опит и т.н. Лекарите спорят на научни форуми с противоположни мнения по много въпроси. Искам с тези няколко реда да кажа, че се отнасям с уважение към предписаните Ви изследвания и лечение от Вашия лекар, но аз бих постъпил по друг начин. Ще се опитам да коментирам само някои изследвания и предписания. АМХ е с ниски стойности и това никак не е добре.Ние в нашата болница бихме направили изследване и на Инхибин Б, ЛХ и брой антрални фоликули в яйчниците. При намален яйчников резерв, какъвто вероятно има при Вас, едно премахване на хидросалпинкс може да утежни положението вместо да го подобри, защото един хидросалпинкс е добре да се премахне ,но с премахването на маточната тръба неминуемо страда кръвоснабдяването на съответния яйчник и при жени с намален яйчников резерв това е много голям проблем. Така че решението е Ваше –при кого да се лекувате и кого да слушате и наистина, за да вземете това решение трябва да получите достатъчна и разбираема информация. Желая Ви успех !

  537. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пенка,
    Ще се опитам да отговоря накратко и доколкото е възможно да преценя Вашето състояние от оскъдните сведения .
    1/Прогестерон не се изследва на 5-ия ден от цикъла, защото няма никаква стойност;
    2/ЛХ на 13 ден показва данни за овулация, а изследването за прогестерон на 22 ден, че липсва такава.
    3/ С Дуфастон не се предизвиква овулация.
    Моят съвет е да се насочите към клиника за нови репродуктивни методи.

  538. Елена Дим. Says:

    Здравейте, д-р Щерев! Искам да Ви попитам какви са шансовете ни да имаме дете с моя партниор… Аз съм на 28г, а той е на 40. И двамата имаме по едно дете от предишни бракове, но сега не се получава от 1г. и 6м. Лекува се във вашата клиника, има подвижност 5%, беше му назначено лечение стимулация с меногон и прегнил - 4 месеца. При такава лоша спермограма какво бихте препоръчали - инсеминация или инвитро? Благодаря!

  539. Мария Says:

    Zdraveite.Iskam da popitam dali sled laparoskopiq-reproduktivnite xormoni se normalizirat?Imam zavi6en testosteron i insulinova rezistentnost?
    Blagodarya predvaritelno.

  540. Ева Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    Отскоро съм пациент на Вашата клиника. Аз и партньорът ми сме на 38 г. Имам 19 годишна дъщеря и второ раждане през 2001 г. със Синдром на Даун и двете от бившият ми съпруг. С партньорът ми правим опити от около 2 години. Оказа се, че той е с олигоастенозооспермия, а аз, установено след цветна снимка с непроходими тръби. След посещение във Вашата клиника, с лекуващата ми лекарка подготвихме и подадохме документи във Фонда с тубарен и мъжки фактор за ИКСИ. При прегледа с ултразвук тя установи двустранен хидросалпингс и ендометриозна киста на левия яйчник. Съветът и беше да пробваме дали кистата ще се повлияе от приема на противозачатъчни за около 3 месеца и ако не, да направим лапароскопия. Имам и пълно доверие. Въпросът ми е: при евентуална лапароскопия, как е най-правилно да се процедира в конкретния случай - да се отстрани само кистата или следва да се премахне и хидросалпингса, от което, както казахте обаче “неминуемо страда кръвоснабдяването на яйчниците”? И втори въпрос, за който моля да ме извините - каква е цената на подобна лапароскопия във Вашата клиника?
    Предварително благодаря!

  541. rukie Says:

    zdr dr Shterev az sam ot velingradomajena sam ot 4 godini v momenta sam na 24 goddini i pravim opiti za dete no ne sa ospe6ni imam nqkakvi isledvaniq praveni vav Velingrad. hodihme pri nqkolko Doktri i kazaha 4e vsi4ko ni e nared.bqh na le4enie s klostilbegit i duphalston okolo 4 meseca.Cikalat mi be6e neredoven zakasnqva6e mi smeseci okaza se 4e estrugena mi e nisak i zatva mi prepisaha estrufem kakvo darugo da napravq.koga mojete da mi obarnete vnimanie blagodarq vi predvaritelno

  542. Гергана Says:

    Здравейте доцент Щерев, от няколко години се опитваме да имаме деца, но не се получава. Преди няколо дена на мъжът ми му направиха спермограма, можете ли да кажете , дали е добро

    въздаржание(дни)4 втечняване(мин) 30 пълно
    обем(мл) 2,0 pH 8,0
    концентрация(млн/мл) 112,10 цвят нормален
    Общ брой(млн/еякулат)224,20 вискозител нормален

    Активни(%4-А) 6 подвижност индекс
    бавни (%3-Б) 37 погресивни(%А+Б) 43
    трептящи(%2-C)11 подвижност(%А+Б+C) 54
    неподвижни(%1-D) 46 общо подвижни сперм.(млн) 121,07

    Критерий WHO 5-th Edition

    нормални форми(%) 7 глава дефекти
    норм.бързи конц(млн/мл) 0,471 шийни дефекти
    тератозооспермия индекс опашни дефекти

    виталност(%) клетки(млн/мл) 0,8
    аглутинация(%) WBC(млн/мл)

    SDI/Halosperm епителни клетки

    Забележки: teratozoospermia

    Благодаря ви предварително!!!

  543. Камелия Кръстева Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    пациентка съм на Вашата клиника от месец август тази година. Аз съм на 44 години, а съпругът ми на 46. От 3 години правим неуспешни опити за бебе и признавам, много късно се обърнахме за помощ към специалист, но причината е, че не живеем в България, а тук не можем да си позволим това. Накратко ще изложа фактите: след направени хормонални изследвания и спермограма на съпруга ми с лекуващия лекар решихме да започнем процедура инвитро /впредвид възрастта ми/. Поради невъзможност той да пътува отново, замразихме материал и през ноември само аз пристигнах за започване на процедурата. След стимулация извадени 6 яйцеклетки, от тях 4 в добро състояние, три оплодени, на трети ден трансфер на три ембриона /по думите на ембриолозите два от тях в много добро състояние и един по-бавно развиващ се/. В последствие научих, че процедурата е била ИКСИ, поради малкото на брой преживели сперматозоиди след размразяването. Направен кръвен тест на 11 ден от трансфера и стойност на ЧХГ-1.24, за наше голямо съжаление. Не мога да изложа никакви конкретни стойности от изследванията, тъй-като нямам копие от тях, всичко е в досието ми. Микробилогията е показала наличие на кандида. Въпреки трудния момент все още не сме загубили надежда за успех и бихме искали да опитаме отново. И сега конкретно на въпросите ми към Вас: след този неуспешен опит / липса на имплантация/ налага ли се да направим допълнителни изследвания - имунологични и генеични, за да се изясни причината за неуспешния опит и евентуално да се избегне втори такъв? След колко време стават готови резултатите? Бихме ли могли да ги направим тук и резултатите да бъдат зачетени в клиниката Ви? Възможно ли е причина за неимплантирането на ембрионите да се окаже наличието на кандида? Благодаря Ви предварително за отделеното време.
    С уважение: К. Кръстева

  544. Катерина Манева Says:

    Здравейте,д-р.Щерев!
    Бих искала да Ви помоля за мнение,относно нашия проблем:
    На 33г. сме и двамата със съпруга ми,имаме едно дете и от тогава /вече 11г./ за контрацептивен метод сме използвали само контролиране на еякулацията.От една година правим вече старателни опити с изчисление на овулацията и фертилните дни.Спермограмата е нормална,проходимост на тръбите-двустранна,хормони в норма,вкл.АМХ и Инхибин /FSH и LH леко повишени,около 10/,щитовидна жлеза-всичко в норма.Единствено се установи единият яйчник с намалени размери/атрофия/ и все по-оскъден и краткотраен месечен цикъл-тенденция,започнала от 23-тата ми година.
    Предварително Ви благодаря!

  545. Мери Иванова Says:

    Здравейте доц. Щерев. На 38 години съм, не съм раждала, не съм правила аборти. Със съпругът ми сме заедно от 12 години; контрацепция - прекъсване на еякулацията. Този месец гинекологът ми препоръча хормонални тестове и ПКК. ПКК е в норма. МЦ - редовен.
    Това са резултатите от хормоналния тест: (Теста е направен на 3-ти ден от МЦ.)
    LH - 6.30 mIU/ml реф. стойности - фол. фаза 2.4-12.6; овул. фаза 14-95.6
    FSH - 9.04 U/ml реф. стойности - фол. фаза 3.5 - 12.5; овул. фаза 4.7 - 21.5
    Пролактин - 217 ng/ml реф. стойност - 102 - 496
    Гинекологът ми предписа стимулация с клостилбегит 2х1 от 5-ти ден на МЦ за 3 месеца, но не са ми правени други изследвания освен хормоните. Нямаме и спермограма. Въпросът ми е дали да започна стимулация, или да се насоча към специализирана клиника ?

  546. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,
    Обикновено при лоши резултати се правят средно 5-6 изследвания/ нови спермограми/, за да се изясни какво поведение е най-подходящо. Ако изследванията потвърдят подвижност от 5 %, много по- подходящо е да се прави ICSI, а не инсеминация.

  547. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Лапароскопията не е лечебен ,а диагностичен метод. И все пак, ако при лапароскопия е направена добре фенестрация на яйчниците /и при положение ,че е показана такава/ хормоналните стойности могат да се повлияят положително. Ако обаче имате наднормено тегло, задача номер едно е да нормализирате теглото.

  548. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ева,
    На жени над 30 годишна възраст, които имат хидросалпинкс, ако се реши да се прави лапароскопия, мисля ,че трябва да се изследва яйчниковия резерв и ако има дори съмнение за намаляване на яйчниковия резерв, моят съвет е да не се отстранява хидросалпинкса, а само да се коагулира в маточния рог. Цените са обявени в сайта на болницата - www.ivf-bg.com в секция “Цени”

  549. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Рюкие,
    Можете да се запишете за консултация при мен на тел . 02 920 0901 от 8 до 20 часа. Прегледът при мен не се заплаща. Носете направените изследвания.

  550. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Гергана,
    Спермограмата, която представяте е с умерени нарушения. Диагноза обаче само с изследвания и от една спермограма не се поставя. Обърнете се към център или специалист по репродуктивна медицина за допълнителни изследвания.

  551. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Камелия,
    На 44 годишна възраст жените рядко забременяват, независимо какви методи за лечение се прилагат. В нашата клиника вероятността за бременност е не повече от 1 %. Не Ви съветвам да правите втори опит независимо от изследванията, които ще направите и леко обнадеждаващите резултати при първия опит /извадени шест яйцеклетки/. В случай като Вашия е по- добре да се направи ин витро оплождане с дарителски яйцеклетки.

  552. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    Понякога е трудно да се открие причина за стерилитета, особено когато всички изследвания са в норма. Тогава обикновено казваме, че има стерилитет с неизяснени причини и продължаваме изследванията успоредно с лечение. Съветвам Ви да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.

  553. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мери Иванова,
    По-добре е да се насочите към специализирана клиника, защото както сама отбелязвате, трябва първо да се направи поне спермограма. На жени над 30 годишна възраст за индукция на овулацията обикновено се предписват други препарати,а не – клостилбегит.

  554. svqt Says:

    Здр. доц.Щерев аз съм на 27години и от 2години се опитвам да забременея .Преди една година ми правиха лапароскопия за отстраняване на киста при което ми бяха продухани тръбите(едната пропуска идеални а другата образува коляно но също пропуска слабо) и след това минах хормонално лечение поради повишени стойности на пролактина .Гинекологът ми предписа стимулация с клостилбегит но се получи хиперстимулация и прекратихме стимулирането.Сега сам 6 месеца на контролирани контакти и резултатите са в норма но вече 4 месец отново не мога да забременея.И незнам какво следва

  555. ani Says:

    zdraveite i ot men docent SHTEREV, moqt vapros e na 25 god sam ot 3 sam omajena iskame mngo dete no nestva xodix pri mnogo lekari ot pleven sam kazvat mi 4e imam srastvaniq ot operaciq az sam orerirana ot pertunit kato mngo malka na 4 godini praveno mi e cvetna snimka nqma probleni vsi4ki izsledvaniq sa6to sa dobri majat mi sa6to pravi i toi i negovite sa normalni po princio edin mi kazva nqma ti ni6to probvai do fevryari drug mi kazva nestava samo in vitro treti pak imala sam kista..mojeteli da mi kajete ne6to za6to mngo me obarkaxa..

  556. BECELIHA Says:

    Zdraveite doz.SHTEREV az sum na 33 godini i ot 8 godini se opitvam da zabremenia.Pres 2008g napravixme vuv Varna osemeniavane ot donor poradi tova 4e surugat mi ima azoospermia, az togava niamax zdravoslovni problemi.Sled tova napravixme invitro,vsi4ko mina idealno oplodixa se 3 Rizikletki no pak ne se ustanovi bremennost-za suwalenie. I sled tova zapo4naxa moite zravoslovni problemi.Sled invitroto ne biax si napravila nikakvi genikologi4ni isledvania.Prez 2011g otidox na doktor i mi otkrixa 3 miomni vuzli.Operiraxame kato mi zapazixa matkata i ia4nicite.Sled operaziata otidox na pregled i doktorat mi kaza 4e se e poiavila druga mioma na stenata na matkata koiato e sus mnogo maluk razmer.Popitax go kavo sledva i toi mi kaza da zapo4ne invitro dokato miomata e oshte malka.Hapravixme nuwnite isledvania samo prolaktinat mi e visok 31,9ng\ml.Zapo4nax sus dulak protokol ot 21 den na mesrualnia cikul.Ha 10”den napravix icledvane na E2 koito bewe 64,8pg\ml.Doktora mi kaza produlwava cuc inwekciite.Oba4e ve4erta imaxme snowenie sus suprugat mi i na sutrinta mi doide.Heznam dali tova e pri4inata za menzica.Obadix se na doktora i toi mi kaza da produlwa cuc inwekciite i na 14 den da ci napravia pak icledvane na E2.Octavat mi 2 dena za icledvaneto.Doktor Whterev ako E2 e pak visoko kakvo da napravia.AZ predi da zapo4na inwekciite niamax normalen menstrualen cikul,ne spiax cuc muwat mi zawhtoto imax bolki sled tova nisko ot dolo.Moliavi kawetw mi kakvo da napravia.Predvaritelno vi BLAGODARIA”””’

  557. Мила Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Аз съм на 31 години с дългогодишен (4г.) неизяснен стерилитет - две години безуспешни опити за спонтанно забременяване, 4 инсеминации и 1 инвитро опит. През 2009г. забременях от първи опит инвитро и родих в 37г.с. Тази година забременях два пъти спонтанно (планирано), но за съжаление и двата пъти приключиха със спонтанен аборт. Единият в 9г.с. - кухо яйце - без да се вижда ембрионална структура, който завърши с кюртаж, и втория път в 6г.с., засега без интервенции. При последните прегледи докторите видяха някаква сянка в лявата тръба, и се съмняват за хидросалпинкс. До момента не ми е установяван такъв проблем.
    Въпросът ми е как да процедирам от тук нататък? Генетични и имунологични изследвания? Лапароскопия за евентуално клампиране или премахване на тръбата? Или нещо друго ?
    Благодаря ви предварително

  558. Атанас Щерев Says:

    Честита Новата 2012 година на всички посетители на блога. Желая ви от все сърце здраве, радост и успехи. На тези, които още не са успели да родят, желая здрави и доносени бебета, а на онези семейства, в които вече са се родили деца, желая те да растат здрави, умни и красиви граждани на България!

  559. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Свет ,
    Годините бързо минават и затова не трябва да чакате. Първо трябва да се изяснят стойностите на Пролактина и да се започне подходящо лечение. След това, според мен, трябва да се започнат вътрематочни инсеминации с контрол върху овулацията и ежемесечно ”продухване” на маточните тръби и ако не се получи резултат до третата инсеминация, да се направи отново оценка на ситуацията. Желая Ви успех и не отлагайте нито месец лечението.

  560. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ани,
    След прекаран перитонит много често има сраствания в коремната кухина и се засягат маточните тръби. Трябва да се изясни със сигурност този въпрос – има ли или няма сраствания. Възпалителният процес може да повлияе и дейността на яйчниците и те да образуват кисти. Това лесно се установява с ултразвуково изследване. Едно е сигурно, не трябва да губите кураж и трябва да се лекувате сега, докато сте млада.

  561. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Веселина,
    Доколкото мога да разбера от обясненията Ви проблемите са от различно естество –хормонални /Пролактин/, от съпруга, морфологични / миомни възли/, от яйчниците /аспирирани или оплодени само 3 яйцеклетки /. При тази ситуация мога да Ви предложа да дойдете за преглед при мен със всички изследвания и предварително записване. Прегледът при мен не се заплаща.

  562. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мила,
    След два спонтанни аборта в първия триместър на бременността се правят изследвания за евентуални генетични причини. Те включват както анамнеза, така и изследване на двамата партньори, а също така при показания, изследване върху сперматозоиди, яйцеклетки и ембрионите в условията на ин витро оплождане. Хидросалпинксът влияе обикновено на процесите на имплантация, а не на развитието на бременността.

  563. галя Says:

    ЗА МНОГО ГОДИНИ, доцент Щерев, пожелавам ви много здраве щастие и всичко най хубаво, още много дълги години да помагате на такива които се нуждаем от вас.
    Онзи ден бях на лекар и ми откриха фуликал 28мм който не се е спукал, това опасно ли е, защо се получава? Изписаха ми дуфастон.

  564. Галина Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    на 37 години съм. Нивата на хормоните ми м.ноември 2011 са:
    LH - 6,68mIU/ml (ref.r.. 2.4-12.6),
    FSH - 6,80 mIU / ml (ref.r. .3.5-12.5),
    E2 - 32.02pg/ml (ref.r. .12.5-166).
    През 2010 г.съм правила изследване на АМХ 4,861 ng/ml и InhB 59,755pg/ml. Антралните фоликули не са ми преброявани, единствено при прегледите съм чувала лекарят ми да казва “множество дребни фоликули”.
    През март 2011 при извършена лапарокопия ми откриха ендометриозни огнища в областта на на plica lata,които са били обгорени и е установено,че са ми запушени тръби. ЦС 2 години преди това беше показала проходимост. Поради това,че тръбите са били в добро състояние не са третирани по никакъв начин при лапароскопията. Проведох лечение с Лукрин депо за 3м. През м.Септември 2011 ми се възстанови цикъла след лечението и през м.Декември 2011 правихме инвитро опит. Бях стимулирана с Гонал-Ф 300 IU от 2-9 ден, като на 6-ти ден беше включен и Цитротайд 0,25. На 11 ден от цикъла ми беше направена пункция на 5 фоликула,изкараха 3 зрели яйцеклетки и 2 се оплодиха. Върнаха ми ги на 3-ти ден и двете разделени на 10. За съжаление резултатът беше отрицателен. Обяснението за неуспеха на моят лекар е, че съм имала достатъчен брой натрални фоликули, но са били с различни размери,и по време на стимулацията са продължили да растат асинхронно. По този начин не можехме да оставим ембрионите до стадий бластоцист,макар че клиниката практикува основно трансфер на 5-ти ден.
    При предишния ми опит (м.януари 2011), направен също в чужбина,където и живея, имах същия проблем.
    Моля за Вашето мнение как би могъл да се преодолее този проблем? Или дали ако се смени протокола или лекарството при следващ опит няма да са по-добри резултатите?
    Благодаря Ви за отделеното време!

  565. Ана Says:

    Здравейте д-р Щерев . На 35 години съм . Имам едно дете , което вече е голямо на 13 години . От няколко години имам втори брак , а бебе не се получава . Всъщност плоден сак се имплантира , но не се откриват тонове и последват кюретажи. Така два пъти.Правила съм си всички възможни изследвания.Щитовидните ми хормони са в норма / всички / Тромбофелии не се откриват . НК клетките са ми в норма към момента . / Бяха завишени при последната ми неуспешна бременност / Изследванията на АФА са в норма. Нямам хламидии, цитромегаловирус и токсоплазмоза . Възможно ли е проблемите да идват от мъжа ми. При разширената спермограма се показаха левкоцити и морфология по Крюгер 4 %. Иначе спермограмата е добра. Годините си минават , а аз се страхувам от поредни опити, защото най вероятно пак ще са безуспешни.

  566. Лора Says:

    Здравейте доц.Щерев, преди няколко дни на 31,12,2011 приключи последната ми трета стимулация от фонда от общо четири във вашата клиника.Лекуващия лекар ми каза , че няма смисъл да продължавам, тъй като имам изчерпан яйчников резерв.Незнам какво да правя по нататък.Трябва ли да си правя някъкви изследвания и това значи ли , че темата инвитро за мен е приключена?

  567. ддд Says:

    На 30 години съм. Предстои ми ин витро с икси по дълъг протокол. На днешния ултрасаунд на 3 ден от цикъла имам 5 антрални фоликула от ляво и това което ме притесни е, че нещата са доста “спокойни” в десния яйчник. Докторът не можа да ми каже колко точно антрални фоликула има в дясно, понеже не се виждаха много добре, тъй като бяха много малки като размер, но преброи 4, макар и много малки. Отделно ме притеснява факта, че бройката на антралните фоликули е доста малка като цяло и от двете страни. Преди 1 година, когато правих 1 ин витро имах общо 12, на следващото 14, и на третото-17 антрални фоликула. На ултрасаунда след неуспешното последно ин витро имах по 5 от двете страни. А сега, 2 месеца по-късно, положението е още по-зле. На какво може да се дължи това? Дали може да е свързано с това, че този цикъл ми закъсня 12 дни и хормоните може да са малко объркани? Въпреки, че тези фоликули вдясно са малки като размер, способни ли са да отговорят на стимулация и да узреят? Знам, че не е важно колко фоликула имам сега понеже съм на дълъг протокол и е важно колко ще имам на ултрасаунда след блокажа, но все пак ми е притеснено, че май нещата никак не изглеждат добре с дясния ми яйчник. Знам, че има жени, които и с 1 яйчник успяват да забременеят и че все пак не е важна бройката, а качеството и имам нужда от 1, но качествен ембрион, но въпреки това ми е притеснено и се натъжих малко. И само за информация. Последните ми хормонални изследвания показаха ФСХ 9.28 и естрадиол 95, имам добър отговор на стимулации с ниски дози- 100 единици Пурегон и 75 единици Репронекс. Правя между 10-12 зрели яйцеклетки, но не всички се оплождат, тъй като сме с тежък мъжки фактор. При второ ин витро забременях след трансфер на 1 бластоцист на 6 ден, но ембриона загуби сърдечна дейност в 8 седмица, всъщност отговаряше на 6 седмици. лекарите казаха, че в повечето случай подобни аборти са случайни и се дължат на хромозомни аномалии. Правих имунологични изследвания и тромбофилия и всичко е наред там. Благодаря

  568. Margarita Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Вече 2 години се боря с безплодието, като имам 3 неуспешни опита инвитро. Преди около година при лапароскопия откриха, че и 2те ми тръби са стеснени, като едната е запушена в основата си, а другата пропуска много тънка струйка. Също и наченки на ендометриоза.
    Въпросът ми е - има ли смисъл да направя изледване за хидросалпинкс - с ултразвук във Вашата клиника, и дали е възможно това да е причината за неуспешните имплантации?
    Вече съм на 35г. и уж нямам други проблеми, освен тубарния фактор, но дали на тази възраст има решение за евентуален хидросалпинкс? От около 3 години имам леки болки в долната част на корема, за кето решихме, че е от ендометриозата, но прочетох, че може и да са симптом именно на хидросалпинкс.

    Благодаря ви!

  569. Весела Says:

    Доцент Щерев,
    Искам да попитам колко време се чака за донорска яйцеклетка и до каква степен може да се получи информация за донора ?

  570. Aнджела Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    На 37,5 години съм и се бях насочила към хетероинсеминация, но за съжаление изследванията ми, правени на 3 ден от МЦ в няколко последователни цикъла показват проблеми с ЯР:
    1-ви месец: FSX – 17.4 реф./3,85-8,8/; LX – 9.6 реф./2,12-10,90/; Е2 – 108 реф./88-420/. Всички останали хормони - естрадиол, прогестерон, ТАТ, МАТ, FT3; FT4; DHEA-S; Androstenedione; SHBG са в норма.
    2-ри месец: установен задържан форикул от предходен цикъл и прием на противозачатъчни;
    3-ти месец: FSX – 13.73 реф/3,5-12,5/; E2 – 10,46 реф/12,5-166/; АМН – 0,4 реф/0,9-1,7/. При прегледа на УЗИ на 3 ден, докторът каза, че има антрални фоликули, но не уточни брой, големина, състояние на яйчниците.
    4-ти месец - FSX – 10.33 реф/3,5-12,5/; E2 – 39 реф/12,5-166/; LН – 6.84 реф./1,5-12,6/, Inxibin B - 30 реф. >45.
    Според вас при мен яйчнниковият резерв напълно ли е изчерпан и има ли някакъв шанс да забременея? Ако да - има ли смисъл да правя хетероинсеминации или трябва да се насоча към инвитро процедура?
    Благодаря Ви!

  571. Даниела Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Желая Ви здрава и успешна да е Новата 2012 г., с много жизнерадостни детски личица :)

    Хормоналните изследвания на кръвта ми дадоха следните резултати:
    1. AMH 0,097 ng/ml при референтни стойности от 1 до 6,8 ng/ml; <0,4 ng/ml нужна е стимулация с по-високи дози FSH.
    2. InhB 0 pg/ml, при референтни стойности 10-200 pg/ml; <10 pg/ml - жени в менопауза.

    В допълнение:
    3. Е2= 295 pg/mL, ref. 24-114
    4. PRL = 12.63 ng/mL, ref. 3.30-26.70
    5. hFSH = 5.31 IU/L, ref. 3.85-8.78
    6. hLH = 2.66 IU/L, ref. 2.12-10.89

    Току що навърших 41 г., не съм забременявала до сега, нямам аборти. Не съм в менопауза, имам редовен цикъл, на около 24-26 дни. Според лекарите тези кръвни изследвания означават напълно изчерпан яйчников запас и нулеви шансове за забременяване.

    Бих била признателна за Вашето мнение - наистина ли е така? Има ли някакви, макар и неголеми (но различни от 0!) шансове за забременяване? И също - след като все още не съм в менопауза, на какво може да се дължат тези резултати от изследванията? Не съм боледувала от нищо. Дали тези резултати са от скоро, настъпили поради възрастта, или е възможно да съм била неспособна за репродукция от край време?

    Противно на всякаква логика, вярвам, че един красив ден ще имам детенце…

    Благодаря Ви за отделеното време!

  572. Юлия Живкова Says:

    Здравейте доц.Щерев!
    На 37 години съм от София.През първия си брак имах 2 спонтанни аборта в 4-5 г.с.След почти 12 години борба за бебе с новият ми съпруг започнахме да посещаваме репродуктивна клиника.Направих ЦС,двудтранно запушени тръби,висок пролактин,чрез лапароскопия отстранена дясна тръба,пластика на лява,отстраняване на 2 нмиомни възела и премахване на множество сраствания.Направено първо ин витро по фонд-стимулация с Пурегон,извадени 5 яйцекл.оплодени 4 с ICSI,върнати 4,аборт с един ембрион в 4 г.с.Следва пакет изследвания имунологични и генетични-тромбофилия,високи Антинуклеарни антитела,ниски B-лимфоцити.Втори опит по фонд-стимулация с Пурегон,извадени 8 Я,оплодени 5 с ICSI,върнати 4,аборт в 4 г.с.с 2 ембриона.Следва в Плевен консултация с доц.Конова.По нейна препоръка изследване за кариотип-при мен всичко наред,при съпруга ми 46,XdelY(q21qter).Генетиците от МД ни препоръчват при следващ опит(имаме още един по фонд)тестикулярна биопсия,ICSI и ПИД.
    Бих искала да Ви попитам вашата клиника дали разполага с ПИД и дали(ако има)бихте искали да ме приемете като пациент.
    Благодаря предварително за отделеното време и надявам се отговора!
    Желая много успех!

  573. diana Says:

    chestita nova godina doc.Shterev.pojelavam vi nai-veche zdrave zdrave i sili i mnogo ysmivki….izvinete za latinicata…az sum na 41 godini ,i sum bremenna v 13 g sedmica sled procedura ,,iksi,,priemam estrofem,utrogestan i plastiri ,,klimara,,..po predpisanie na doktora mi tuka,sega namalih estrofema i utrogestana sus tendencia da gi spra sled 10 dena…no za ,,klimara,, nishto ne mi e pisal,i vse o6te o4akvam otgovor po e-maila…znam,4e dori da ste nai-dobriat po reproduktivna medicina v bg,,e trudno da mi otgovorite bez da ste videli moeto sustoianie,no vse pak da si dadete mnenieto kato specialist,molia vi…….ta vuprosut mi e,moga li spra izvednuj klimara,ili triabva da se namali dozata i postepenno da se spre,ili imaiki v predvid vuzrastta mi triabva da slagam plastirite do kraia na bremennostta”?sega slagam 3 na vseki 3 dena….predvaritelno vi blagodaria za otgovora..iskam da izrazia moeto vuzhishtenie ,che nezavisimo ot prepulneniat vi grafik,namirate vreme sili i jelanie da pomagate na jeni,koito nikoga moje i da ne vidite …i to napulno bezvuzmezdno. vie ste edna goliama persona…….

  574. Петя Says:

    Здравейте, доц. Щерев
    На 24 години съм.От самото начало на цикъла ми беше нередовен-идваше ми на 35-40 ден,а понякога и ме пропускаше.Октомври месец 2010г. ми направиха лапароскопия/ коремна операция/,от която цикалът ми се нормализира и сега си ми е точен на 28-29 ден.От почти година със съпруга ми не се пазим,а бебе няма.Решили сме мъжът ми да си направи спермограма.Когато е бил на 16-17 години е боледувал от шарка-възможно ли е от нея да има някакви последици.Семената течност на съпруга ми е гъста с желирани парченца,дали това не е проблем.? Или всичко е на психична основа.Моля за вашето мнение и съвет.Каква да е спермограмата-обикновена или разширена?
    Благодаря за отделеното време!

  575. Маги Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    И аз се интересувам от варианта за използване на донорски яйцеклетки. Доколкото знам, у нас донорството е само анонимно. Дали има държава в Европа, в която е законно да използваш яйцеклетки от своя позната - т.е. да отидеш в клиниката с някого, който вече е съгласен да дари яйцеклетка за теб?

    Темата е много нашумяла напоследък, особено покрай изказването на църквата за ин-витрото… знам, че въпросът е много деликатен. Моя приятелка от детските години, която не иска да има деца по субективни причини, е готова да дари яйцеклетка за мен и искам да знам какви са шансовете това да се случи, ако в крайна сметка се окаже невъзможно да зачена със собствени яйцеклетки. Тя е на 36г. и попада извън възрастовата граница за донор в България.

    Благодаря Ви!

  576. Поля Says:

    Здравейте Доцент Щерев. Миналата година имахме един опит ИКСИ при д-р Ганева, за съжаление без успех, мисля че е възможно неуспехът ни да се дължи на лошото качество на сперматозоидите диагнозата на мъжа ми е тежка олигостенозооспермия, тази година очакваме да си получим заповедта по ФАР и въпросът ми е дали е възможно при започване на процедурата да се използват освен сперматозоиди на съпруга ми и такива на донор, за да може да се постигне по-добро качество на ембрионите, ако сперматозоидите на мъжа ми отново са в недобро състояние? Позволява ли се в практиката Ви да се върнат при жената смесени ембриони (от мъжа и от донор). Мисля че така би се увеличил шанса ни за постигане на така желаната бременост! Благодаря Ви предварително и успешен ден!

  577. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Благодаря за поздравленията и на Вас и семейството Ви пожелавам здраве и щастие през новата 2012 година! А сега на въпроса: Фоликулът, който не се е спукал е важно да се знае в кой ден от цикъла се наблюдава. Много често непукналият се фоликул се лутеинизира и се превръща в жълто тяло, но със затворена в него яйцеклетка - синдрома на непукналия се фоликул /LUF syndrome/. Най-често причина за това е ендометриоза.

  578. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галина,
    Никак не е лесно да се дават съвети, когато липсва достатъчно информация, но все пак… Възможно е да имате множество дребни фоликули в двата яйчника при запазен яйчников резерв т.е. така наречената поликистоза на яйчниците. При тази ситуация много пъти стимулацията се провежда много трудно и се аспирират незрели яйцеклетки. По принцип, за да бъде по-голям шансът за забременяване се смята, че трябва да се аспирират средно 10 яйцеклетки –зрели, годни за оплождане. Много е възможно при Вас проблемът да се разреши при добра стимулация, съответна на Вашето състояние. Напишете ми в коя държава живеете, за да се опитам да Ви насоча към реномирана клиника в същата държава или съседна на нея.

  579. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ана,
    При повтарящи се имплантационни неуспехи /RIF/ се правят подробни генетични изследвания /при Вашия случай на съпруга и на ембрионите преди да се върнат в матката с ембриотрансфер - т.нар. предимплантационна генетична диагностика/. Не трябва да продължавате опитите, без да се направят подобни изследвания ,а те пък се извършват в малко клиники.

  580. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лора,
    Заповядайте на консултация при мен с предварително записване да обсъдим състоянието Ви. Консултацията и прегледите при мен не се заплащат.

  581. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема ДДД,
    Мисля, че проблемът при Вас не е в стимулацията, а е възможно да е в сперматозоидите на съпруга Ви. Според мен трябва да се направят генетични изследвания на съпруга и на ембрионите преди трансфера им.

  582. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Маргарита,
    Когато е налице хидросалпинкс е винаги добре да се лекува, но оперативното му третиране е нож с две остриета. Много често премахването на хидросалпинкса води до драстично намаляване на яйчниковия резерв. На 35 години и след 3 опита IVF не е необходимо да се прави ХУЗК, а да се направи дългосрочен план за поведение спрямо конкретните при Вас данни.

  583. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Весела,
    За донорска яйцеклетка в нашата болница се чака средно около 6 месеца и може да получите цялата информация за донора, която е разрешена в съответната разпоредба – Наредба 28 на МЗ за асистирана репродукция.

  584. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анжела,
    В нашата болница при такава ситуация – значително намален яйчников резерв, обсъждаме приложение на IVF /след допълнителни изследвания и преценка / или използване на донорски яйчеклетки.

  585. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Много е логичнно да се приеме, че имате изчерпан яйчников резерв. При ниските стойности на FSH и LH може да се предполагат и други заболявания. Никак не ми се иска да Ви давам напразни надежди, но при наличие на антрални фоликули и при една стимулация е възможно все пак да се получи някакъв успешен резултат.

  586. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Юлия,
    Заповядайте на консултация при мен с предварително записване като носите всички документи и изследвания. Прегледите и консултациите при мен не се заплащат.

  587. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диана,
    След 10 седмица на бременността със сигурност бременната не се нуждае от хормонално подпомагане. Плацентата вече произвежда всички необходими хормони. И все пак е по-добре вземаните хормони да се намалят постепенно в продължение на една две седмици, а да не се спират отведнъж. На всяка цена трябва да направите пренатална диагностика и при необходимост амниоцентеза. Ранната пренатална диагностика се прави между 11 и 13 г.с.

  588. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя ,
    Нищо няма да загубите, ако съпругът Ви си направи обикновена спермограма при 4 до 6 дни полово въздържание. След една година неуспешни опити за бебе е време да направите изследвания за възможните причини. Желая Ви успех!

  589. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Маги,
    Много лесно ще намерите отговор на въпросите които задавате в Интернет. Доколкото зная в Украйна, Гърция и Израел е възможно да се случат нещата, които желаете. Използвайте сайтове с адреси, телефони и мнения на преминали хора. Пазете се от измами.

  590. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Поля,
    Този въпрос може спокойно да го обсъдите с д-р Ганева, а е възможно да дойдете и при мен за консултация с предварително записан час.
    Консултациите при мен не се заплащат.

  591. ivelina Says:

    Здравейте Доц. Щерев.Правим опити със съпругът ми от около 3 години за второ дете. Аз съм на 33 , а мъжът ми на 36 години. Допреди 3 години нямах проблеми , но започна да ми закъснява цикъла
    и ми откриха задържан фуликул,започнах да правя след това и кръвоизливи,като на два пъти , за да ги спрат ме кюртираха.Фоликулярната киста ми я махнаха с пункция и веднага забременях , но в 8 г.с. ембрионът нямаше пулс, изчистихаме на 28 12 11 год. След това мим махаха полип и казаха , че това е причината за аборта. Два месеца имах овулация, ходих на фоликуметрия и декември месец пих клостилбегит и задуржах пак фуликул и на 13 12 12 направихме пак пункция, но понеже моят лекар го нямаше и небеше възможно да следим ову. сега пак имам задържан фоликул. Незнам какво да правя , никой не ми дава отговор на въпроса защо се задържат тези фулокулии не ми предписват никакво лечение. От доста време пия дуфастон , защото не ми идва без него.МОЛЯ ВИ Доц, Щерв посаветвайте ме какво да направя след като казва моят лекар , че всичко ми е наред и нямам проблем да забременея .

  592. iva Says:

    Здравейте. На 40 години съм. Преди 2 месеца ми спря менструацията - декември 2011г. не съм ходила на лекар. Смятам, 4е е менопауза. Тъкмо се бях решила на втора бременност, може ли да опитвам да забременея нормално, моге ли да се надявам това да се слу4и, на 4удо. Бих посъветвала жените да не 4акат, а да бадат по- решителни за дете.

  593. галя Says:

    Доцент Щерев, здравейте отново, много ви благодаря за пожеланията, вие сте прекрасен човек.
    Задържания ми фуликул беше 28мм на 17 ден от цикала, беше ми дошло на 13 декември, аз отидох на 30, а овулацията спорет докторката е била на 28, тогава имах много силни болки в яйчниците което не знам дали е съвсем нормално. Преди месец са ми правени иследвания на хормоните уж всичко е наред, но не знам защо стана така. Забравих също да ви кажа че през октомври месец бях кюретирана заради полип на матката диагнозата ми е “множествени ендометриални полипи” а преди 3 години ми е правена лапароскопия за поликистоза. Сега искат да ми правят цветна снимка, да неби да имам запушване на трабите, чудя се какво да предприема, моляви дайте ми съвет, много ще съм ви благодарна. Спермограмта на мъжът ме отлична според лекаря, значи причината е в мен. Много искам да дойда на преглед при вас, но за съжаление съм много далеч и за съжаление в момента нямам възможност да патувам, затова много ще се радвам ако ме посъветвате нещо. Аз утре ще ходя на лер да видя дали се е пукнал фоликула, но дори това да е станало. не съм напълно спокойна.
    БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, И ИЗВИНЕТЕ ЗА ДЪЛГИЯ ПОСТ.

  594. Юлия Живкова Says:

    Д-р Щерев,Благодаря Ви!С удоволствие ще се възползваме от поканата Ви!

  595. etipleven Says:

    Здравейте, Доц. Щерев. Аз сам в 29 г. с и имам болки в десния яйчник и бъбрек. Пия нош-па но болките не отшумявят. През 2010 направих спонтанен аборт в 6 месец, много се притеснявам да не изгубя и това бебче. Също така пия и магнерот, собифер, мама вит, фолиева киселина и нош-па. Незнам какво да правя само знам че много ме е страх. Искам да знам да ли ако се случи най лошото да рода в 29 седмица има ли шанс бебето

  596. Dessy Says:

    Здравейте доц. Щерев. На 38 г. съм. Направих си изследване на LH - 25.19 , FSH - 35.27, пролактин - 313.7 и Естрадиол - 127.8. С болест на Хашимото съм от 5 години. като TAT - 814, MAT - 452.4, TSH - 4.7, T4 - 13.5. Също правих цитонамаска PAP - 2 с форма на хронично възпаление. Посетих няколко специалиста - гинеколог, който ми обясни че няма да мога да забременея и че месечният ми цикъл ще спре. Също ходих да ендокринолог, който ми каза същото. Възможно ли е при хронично възпаление да се получата такива високи стойности та LH и FHS ? Гинекологът каза, че не вижда кисти на яйчниците. Аз от около 10 години не водя редовен полов живот. Моля Ви за мнение и какво да правя, защото до сега не ми предписаха никаква друга терапия, освен да си пия Елтирокса, който си пия от години. Предварително Ви Благодаря. Желая Ви здраве и успешни дни.

  597. ivelina Says:

    Здравейте, доцента Щерев,
    Имам следното питане. Беше ми направена инсеминация, но по време на 30 минутното лежане се чувствах доста зле - много ме болеше, даже си помислих, че хващам цистит. Когато дойде сестрата след 30 минути се оказа, че доста съм кървила- според нея е от прищипването на шийката на матката, но аз не съм убедена. Може ли да ми кажете това кървене по време на инсеминацията има ли отражение върху резултата от нея? След това сестрата ме прочисти и вече съм добре и не кървя,

  598. Titi Says:

    Zdraveite Doc. Shterev,
    Predvaritelno Vi blagodaria za otdelenoto vreme. Moiat vapros e sledniat: Pri otlichna spermograma , polikistozni iaichnici, perfektno stimulirana i taimirana ovulacia , sled inseminacia pri spukan 18 mm fulikul, mi biaha predpisani oralno sutrin i vecher po 1 tabletka Duphaston i vaginalno sutrin i vecher po 2 tabletki Utrogestan. Spored Vas tova pravilna shema na priemane na progesteron li e , tai kato tova koeto me pritesniava e , che v originalnata (ne tazi preveden na bg) listovka na Duphaston pishe , che ako ima bremennost ili se planuva takava preparata ne biva da se priema. Tova e 2 ra inseminacia parvata beshe uspeshna, no izgubih bremennosta v 7 ma gestacionna sedmica, po tova vreme ne biah v bg i lekarite koito se pogrigiha za men togava , biaha na mnenie che priema na Duphaston e bil izlishen zaedno s Utrogestan i che dori predoziraneto na preparatite e vazmogno da e prichina za spontanniat abort. Molia za Vasheto mnenie kakto i informacia , kum koi lekar ot Vashata klinika bihte me nasochili, tai kato do sega ne sum ja poseshtavala.

  599. Deni Says:

    Zdraveite ,Doc.Shterev!Da spodelq i az moqt problem.Az sym na 24g.Veche 5 godini sys syprugat mi pravim opiti za bebe.Predi 3 godini zabremenqh , no v 11g.s ustanovme che bebeto nqma syrdechna deinost i mi napraviha kurtaj.Obqsniha mi che ot anomalii … i az ne razbrah tochno , no ne kazaha qsna prichina.Napraviha mi togava samo izsledvane za toksoplazmoza koeto izleze otricatelno.Ot togava nqkolko pyti pravihme stimulaciq s klostilbegit i fulikulmetriq.Imam si ovulaciq.Pri izlsedvaniq na hormonite se okaza che prolarktina mi e visok i shtitovidnata jleza, no sled priem na lekarstva sa v normi.Myjyt mi si pravi razshirena spermograma i ima morfologichen problem pri spermatozoidite.Po-vecheto sa s glavichni defekti.Inache kato broi i podvijnost sa dobre.Nie sme ot gr.Bqla q no myjyt mi se izsledva v in vitro klinikata v Pleven.Naznachiha mu medikamenti v prodyljenie na 3 meseca, i sled tova trqbvashe da ide otnovo na izsledvane , no az razbrah che sym bremenna.Tova se sluchva nachaloto na minaliqt mesec dekemvri 2011.Sled 5 polojitelni testa otidoh na doktor , no ne se vidq ploden sak, no i beshe rano , zashtoto bqha minali malko dni ot sakysnenieto.Polse otidoh na 8-9 -ti den ne se vijdashe otnovo nishto , osven edno cherno malkoo krygle nisko kym shiikata na matkata , no spored doktorkata tova ne e ploden sak , a ako E , to ne e dobre , no i vsicho sochelo za nalichie na bremennost.(tova i bqha dumite).Otidoh otnovo na 14-15-ti den ot m.q kato predniqt den zapochna edno kafenikavo zacapvane.Na pregleda s vaginalen efograf otnovo nishto ne se vidq.Chernoto krygche otnovo si beshe tam.Doktorkata mi obqsni che stava spontanen abort.Oplojdane e stanalo , no e sprqlo da se razviva v edin moment.
    Sled 2 dni s golemi predyrpvasti bolki mi trygna i ktyv pribrujeni s golemi sysireci i (izvinqvam se za izraza) na dva pyti padna neshto kato cipa.Iavinqvam se no nz kak po drug nachin da obqsnq.Togava trqbvashe da sym v 6g.s.
    Bihte li mi dali kompetenten syvet , otgovor za sluchiloto mi se q kakvo e po tocho , na kakvo moje da se dylji ….
    Blagodarq ot syrce predvaritelno!

  600. Lia Says:

    Уважаеми доц.Щерев,
    На 31 години съм, имам редовен, но къс цикъл -> на всеки 21-23дни, вместо нормалните 28.

    Правена ми е операция от Ендометриоза преди две години, след която цикълът ми бе спрян за 6 месеца, чрез инжекции. При операцията са премахнати (уж малки) части и от двата яйчника. Преди операцията цикълът бе пак толкова къс (21-23дни).

    Преди години имам открит и тиреоидит на Хашимото, лекуван известно време, но сега нямам никакви оплаквания характерни за болестта и TSH e 1.5 (референтни 0.4 - 4.0)

    При последните хормонални изследвания, които правих (във фоликулната фаза - на 4-тия ден от цикъла), всички хормони - TSH,LH,FSH и Пролактин са в норма, единствено Естрадиол-а е нисък -12.4 (при референтни 30-120)

    Имам положителни (на 10-ия ден) домашни тестове за овулация - в продължение на 2-3 последователни месеца.

    Въпросите са ми:
    ============
    -Какво показват ниският Естрадиол и късият цикъл (21-23 дни) и имат ли взаимовръзка ? -Възможно ли е това да е причината за неуспешните опити за забременяване (при мъжът ми всичко е наред)?
    -Моля посъветвайте ме какво да направя (какви изследвания и т.н) с цел нормализиране на нещата?

    Благодаря Ви предварително!

  601. галя Says:

    Zdraveite,doc.-Shterev,Iskam da vi popitam ne6to imam edna priqtelka koqto ima dve deca i pri vtorto rajdane sa i varzani trabite,dali ima nqkakva veroqtnost da zabremeene pak..Blagodarq predvaritelno

  602. Галина Петкова Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    на 37 години съм. При направена HSG се установи,че имам хидросалпингс в двете тръби,който са непроходими. Лекуващият ми лекар каза,че следващата стъпка е лапароскопия за отстраняване на тръбите. Чела съм обаче,че това се отразява на кръвоснабдяването на яйчниците,а от там и на яйчниковия резерв, поради което някои лекари препоръчват клампиране на тръбите. Лекуващият ми лекар смята обаче,че при клампиране няма гаранция,че пак няма да се образува хидросалпингс. Бихте ли ми казали, каква е Вашата препоръка и дали хидросалпингса може да се лекува медикаментозно?
    Благодаря Ви!

  603. Николина Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    На 33 години съм, съпругът ми е на 36 години и правим опити от 2год. за второ детенце. Имаме дъщеря зачената по метода ICSI, но за наше огромно съжаление последващите два опита по същият метод завършваха с спонтанни аборти в 10г.с и 14г.с(и при двата аборта се образуваха големи хематоми 35мм. който въпреки лекарската намеса не се повлияха, матката беше с непрекъснати контракци, имам направен биохимичен скрининг които не показа отклонения).
    Това което пропуснах да напиша е, че имам поликистоза(с редовен цикъл през 28дни и овулация). Лигавицата на матката е нормална.
    Моля, посъветвайте ни какво бихме могли да направим за да недопускаме последващ спонтанен аборт.
    Благодарим Ви предварително!

  604. eleonora Says:

    zdraveite doc.Shterev az sam na 23 godini, ot 1 godina sys sapruga mi pravim opiti za deca no ne se polu4ava,molq za va6ite koordinati i telefon

  605. Petya Hristova Says:

    Доц. Щерев, здравейте

    Опитвам се да забременея от около 2 години. На първата година от опитите лекарите остановиха че яйцилкетките ми не достигат нормални размери.След това ми направиха хормални изследвания който бяха нормални, всичко беше в границите. Последва стимулация с Clomid. В последствие съпругът ми си направи спермограма която изобщо не беше добра. Левкоцити около 30- 40 и подвижност около 30 %. Въпросът ми ако всичко е наред с мен бих ли могла да забременея с лошите резултати на съпруга ми?
    Благодаря Ви предварително!

  606. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Ако сте от София или живеете наблизо отговора е много лесен –трябва да се насочите към един от 6-те центрове за репродуктивни проблеми в столицата. Там работят компетентни лекари, които ще отговорят на всичките Ви въпроси. Данните, които съобщавате могат да се обяснят с много различни заболявания, затова най- правилното поведение е да се насочите към компетентни лекари, които могат да отговорят на всички въпроси, които Ви вълнуват. Желая Ви успех!

  607. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ива,
    Напълно съм съгласен с Вас, че не трябва да се чака за забременяване възраст, когато то става по- трудно. Що се отнася до Вас, рядко менопаузата настъпва на 40 годишна възраст,но и бременностите са много по-редки в тези години. Вместо да гадаете, се насочете към специалист за оценка на състоянието, в което се намирате. Пожелавам Ви добри новини!

  608. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Не мога да Ви бъда полезен с диагноза чрез Интернет, но ако пишете в кое населено място живеете мога да Ви насоча към компетентни по мое мнение лекари за решаване на Вашите проблеми.

  609. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Етиплевен,
    Много е рано да се ражда едно бебе в 29 седмица. Ходете редовно на ЖК/женска консултация/. Спазвайте указанията на Вашия акушер-гинеколог. Не пътувайте и не се срещайте в тези мразовити дни с много хора. Вземайте си предписаните Ви лекарства. Не се безпокойте, защото спонтанните аборти в първите три месеца на бременността и преждевременното раждане обикновено са различен тип заболявания. Надявам се да сте направила пренатална диагностика. Ако има опасност от преждевременно раждане, уредете нещата така че да родите в голям град, където има условия за реанимация на недоносени деца. Желая Ви раждане на доносено и здраво дете!

  610. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    Изследванията, които цитирате говорят за изчерпан яйчников резерв. При такова състояние обикновено бременност не се получава или става с дарителски яйцеклетки. Що се отнася до ранната менопауза, ако настъпи такава, препоръките са хормонозаместителна терапия / ако няма противопоказания за такава и след като Ви бъдат обяснени страничните ефекти от нея/, богата на калций храна и активен двигателен режим.

  611. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Възможно е да имате кървене от защипването на шийката на матката, въпреки че обикновено при инсеминация със специален за целта катетър шийката на матката не се защипва. Насочете се към център по репродуктивни проблеми –лесно ще намерите такъв във Вашето населено място или близо до него чрез Интернет.

  612. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тити,
    Дуфастонът не е лекарство, което може да се обвинява за спонтанен аборт, нито може с посочените от Вас дози да се предозира. Изберете си лекар от нашия сайт www.ivf-bg.com в секция Екип - всеки от тях е много добър специалист. Желая Ви успех !

  613. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дени,
    Всеки месец или аз или друг лекар от нашата болница идва в гр. Русе в Медицински център “Репродуктивно здраве д-р Щерев - Русе” и преглежда пациенти. Запишете се за преглед или консултация при д-р Кунев тел 0896614444. Носете всички домументи, които имате.

  614. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лия,
    След направена операция поради наличие на ендометриоза много често се поразяват и маточните тръби. От друга страна ниският естрадиол е белег за изчерпване на яйчниковия резерв. Трябва да се направят и други изследвания. Пишете ми къде живеете, за да Ви кажа моето мнение къде според мен е добре да се изследвате и лекувате.

  615. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    В тези случаи трябва да се изясни защо е направена /по каква причина /стерилизация. Ако няма противопоказания, Вашата приятелка може да забременее или чрез ин витро оплождане или след пластика на маточните тръби.

  616. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галина,
    Хидросалпинксът може да се лекува медикаментозно, но за съжаление при стимулация той се възстановява. Аз не бих посъветвал премахването на маточните тръби при 37 год. жена /разбира се, трябва да се знаят и други данни/. Прмахването на маточните тръби обикновено води до намаляване на яйчниковия резерв и колкото над 30 години е една жена, толкова по-често се случва това. Въобще оперативните интервенции трябва да се преценяват много внимателно и да се правят при абсолютна необходимост.

  617. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Николина,
    Разсъждавах доста какво да Ви напиша. Аз не съм гадател, а лекар и давам заключения въз основа на анамнеза/разпит /, което е различно от дадени сведения, които Вие намирате за важни/ ,прегледи ,лабораторни и инструментални изследвания/.Заключенията, които могат да се дадат чрез Интернет са принципни, а не конкретни, както и относително повърхностни, защото не са основани на посочените по- горе критерии.
    Ситуацията, която излагате е много интересна от клинична гледна точка и предполага изследване на Вас самата и матката /хистероскопия, биопсия, Doppler диагностика, специфично лечение по време на бременността/. Сигурен съм, че Вашият лекар ще се погрижи за всичко това. Желая Ви успех!

  618. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елеонора ,
    Сведения за нашата болница може да намерите на сайта www.ivf-bg.com Аз преглеждам с предварително записване на тел + 359 2 920 0901 .

  619. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя Христова,
    Трябва да се обърнете към център за репродуктивни проблеми и да не губите време. Ако напишете града, в който живеете, ще мога да Ви кажа къде според мен е подходящо да се насочите за изследване и лечение.

  620. Петя Иванова Says:

    Здравейте, Доц. Щерев. На 24 години съм доста време цикала ми беше нередовен, ходих на лекар откриха ми удебелена лигавица на матката пия дуфастон и калцио фосфор за регулиране на цикала,от 2 месеца се опитваме да имаме бебе но не става ,възможно ли е от това удебеляване на лигавицата да не мога да забременнея и ако е така кажете си препоръката от къде да започнем лекаря ми казва че всичко е добре но мисля че не е? Благодарим Ви предварително!

  621. галя Says:

    Благодаря ви доцент Щерев, аз съм от Шумен, ако можете да ме насочите към кого да се обърна ще съм ви много благодарна

  622. Тодорка Says:

    Здравейте,Доц.Щерев! Ще ви помоля да ми разчетете спермограмата на съпруга ми и да ни дадете съвет,какво следва след 4 успешна инсеминация която завърши с мисед аборт,а сега чакаме документите от фонда. Спермограмата му добра ли е или има нужда от некакво лечение.Изкам да се подготвим много добре преди инвитрото за да имаме успех.Аз съм на 24 год.висок пролактин и от него липса на овулация.С достинекс по половинка на 7 дни и клостилбегит от 5 ден на цикъл за 5 дни,при мен всичко става ок. Все си мисля,че съпругат ми трябва да пие нещо за подобряване на спермограмата,но затова разчитам вие да ми кажете дали съм права или не.Благодаря предварително. Обем 2<N<6мл.- 3,00, Цвят ,вискозитет-нормален,PH- 8,0 ,Концентрация на сперма - 80,39 млн./мл. 20250 млн/мл, Общ брой-241,17 млн. N>40млн, Клетки-2,90 млн./мл . N=25% -11,00%, Подвижни a+b>50%- 18,00%, Бавно подвижни- 9,00%,Неподвижни-62,00%

  623. Тодорка Says:

    Съжалявам Доц.Щерев за грешката ми по горе концетрацията на съпруга ми е 80,39 мнл./мл. а следващите цифри незнам какво показват 20250млн/мл,но тъка между тях има едно “N”.Дано съм я написала правилно и дано ме разберете.Благодаря.

  624. Силвия Методиена Says:

    здравейте Доц. Щерев искам да ви попитам преди една година ми правиха операция от миома при което ми махнаха всичко, а сега от два дни имам леко кървене и болки подобни на предменструалните кървенето е леко по скоро цапане но нормално ли е и има ли място за притеснение

  625. Магдалина Says:

    Здравейте и от мен доц. Щерев, моят случай накратко е следният: За последните 7 месеца са ми направени 2 лапароскопски операции с диагноза ендометриоза и ендометриозна киста на левият яйчник. В момента отново има такава и според лекуващият лекар се налага 3- та такава, понеже имало опасност за самият яйчник. С 1 яйчник съм. След 1- та операция бях на клиогест няколко месеца, но нямаше ефект, образува се киста, която не изчезна дори и след приема на лекарства, след 2- та бях на Синарел по 2 впръсквания, а новообразувалата се киста дори нарасна, от началото на месеца го спрях по препоръки на лекаря, т.к било важно за операцията. Проблемът е следният - силните болки, които неспират толкова време. На 29 години съм, имам желание за бременност и ми се иска да не се подлагам на поредна операция, но на този етап невиждам как ще се получи, обяснението което ми се дава, че кистата е достатъчно голяма и след като не се е повлияла от лекарствата, а дори е нараснала - единственият начин е операция. Другият проблем е, че от както съм спряла Синарела в началото на януари и по конкретно- 10.01.2012г, все още нямам цикъл и това ме притеснява. Въпросите ми са: кога евентуално да очаквам цикъл, има ли други варианти за решение освен оперативният? Предварително Ви благодаря за отговора. Лек и успешен ден!

  626. галя Says:

    Zdraveite docent Shterev,ami moqta prqtelka majat i e poiskal ot doktora da napravqt taka da i varjat trabite,a sega iska pak dete,Blagodarq

  627. Lia Says:

    Благодаря за отговора доц.Щерев - от Благоевград съм. Моля, кажете какво да предприема - какви други изследвания да направя и какво лечение?

    Да дам още малко информация (ако е от полза) - Незнам дали са били увредени маточните тръби, но мисля, че не са скъсявани и не са правени интервенции по тях, даже в епикризата пише, че са пропускливи.

    И ако не се получава по естествен път, възможно ли е да се направи ICSI при намален яйчников резерв (ако се окаже, че е такъв)?

    Само не разбрах от предходния Ви отговор - каква би могла да е вероятната причина за късият ми цикъл?

    И един последен въпрос (простете, ако е глупав) - Пречи ли намаленият яйчников резерв (при евентуална бременност) на нормалното износване и нужно ли е някакво специално внимание?

    Хиляди благодарности!

  628. катя Says:

    Здравейте,соц.Щерев!
    На 28г. съм.В 16г.с. правих БХС,като възрастовият риск за Даун ми излезе 1 от 1100,AFP MoM 0.92,Free bCG MoM 1.61
    Въпросът ми е,дали отлепянията които имах почти цял месец(лежах в болницата с кървене 4сед.,вследствие на голямо отлепяне и последвалотого още едно)3,5сед. преди БХС ,може да повлияе на резултата?И също така ,дали вливането на една банка плазма(поради нисък белтък)3 сед. преди БХС може да повлияе на резултата?Благодаря ви предварително за отговора!

  629. Савина Says:

    Здравете доц. д-р Щерев,
    Аз съм на 37г., а съпругът ми на 38. От 4г. опитите ни да се сдобием с наследник преминаха към АРТ. Имам 4-ри неуспешни инсеминации и 1-но неуспешно IVF/ICSI. Засега няма установен проблем нито при мен, нито при съпруга ми (цветна снимка, хормони, спермограма и т.н.) Единственото,което се е появявало като проблем по време на инсеминациите беше дебелината на лигавицата ми. (6-7,5 мм). Поради тази причина направихме хистероскопия, която не установи нищо нередно. Последва IVF/ICSI процедурата. По време на нея лигавицата ми беше 10,5 мм. (вече “напълно достатъчна”) Извадени са 5 фоликула, от които: “единият е недоузрял”, а на останалите 4-ри е приложено комбинирано оплождане ( 2-ва IVF и 2-ва ICSI). От тях 3-ри се оплождат и на трети ден са разделени на по 8 (направен им е и асестиран хетчинг). Следва трансфер на 3-ти ден и на 3-те ембриона. За съжаление резултата е отрицателен. Според лекуващия ми лекар е учудващ неуспеха, при положение, че “Всичко вървеше перфектно”. Въпросите ми са: Какво бихте препоръчали преди следващ опит? Според Вас трябва ли да се направят други изследвания и какви? Генетични, имунологични, нова цветна снимка (старата е от преди 4 г.)?
    Забравих да спомена, че нямам никакви предшестващи бременности.
    Надявам се информацията, която давам да Ви позволи да добиете известна представа.

    Предварително Ви благодаря за отделеното време.

  630. dani Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    превихме спермограма преди 2 месеца и резултатите бяха лоши.Заключението беше
    КРИПТОЗООСПЕРМИЯ И ЛЕВКОЦИТОСПЕРМИЯ.Ходихме при трима уролози първия няма да го коментирам,втория каза варикоцеле-да правим операция,и ако не даде резултат биопсия,при третия няма варикоцеле.На кой да се доверим?На колко уролози да идем?Въпроса ми е при това заключение КРИПТОЗООСПЕРМИЯ можем ли да се надяваме за дете по естествен път,с лекарства може ли да се увеличи броя на сперматозоидите,или да не губим време и да се насочим към ин витро икси.Във вашата практика срещали ли сте други семейства с нашия случай,и има ли при някои от тях бременност по естествен път.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

  631. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    След като 1 година една жена има редовен полов живот и не може да забременее трябва да се започнат изследвания системно, за да се отхвърли мъжки стерилитет, тубарен или хормонален стерилитет при жената. Това обикновено се прави от специалисти в областта на лечението на стерилитет и приложението на новите репродуктивни технологии. Такива специалисти в зависимост от населеното място, в което живеете, може да намерите в София, Пловдив ,Варна, Плевен, Русе, Бургас. В Интернет лесно ще откриете адреси. Избирайте внимателно лекарите, при които се лекувате и така след време няма да бъдете недоволна, защото изборът е бил Ваш. Вашият лекар трябва да отговори на всички въпроси, които Ви вълнуват, а Вие пък дисциплинирано изпълнявайте указанията му. Желая Ви успех!

  632. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    За Вас ще е удобно да се изследвате или лекувате във Варна. Там има четири ин витро клиники, където работят добри специалисти. В интернет може да намерите адресите на д-р Сариев, д-р Монастирска, д-р Ковачев и др.

  633. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тодорка,
    Спермограмата на съпруга Ви е нормална.Трябва да изследвате Пролактина след като вземате Достинекс и той да е в границите на нормата, нито висок, нито нисък т.е. 8-12 нг /мл. Има още доста условия, за да протече както трябва един ин витро цикъл. Разпитайте подробно лекарите ,които ще Ви лекуват. Те са длъжни и съм сигурен, че ще Ви обяснят всички неясни за Вас моменти. Пожелавам Ви успех!

  634. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Силвия,
    При такива оплаквания задължително трябва да отидете на преглед, защото това кървене може да е невинно, но може да е признак на сериозно заболяване.

  635. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Магдалина,
    Ендометриозните огнища се лекуват по няколко начина обикновено комбинирано – с лекарства, които Вие ползвате, оперативно или чрез пункция на формацията през влагалището. От това, което пишете не ми харесва - че сте спряли лекарството. Понякога поредни операции при ендометриоза се правят, но винаги, когато е възможно, трябва да се въздържаме от тях. Чувствам, че не сте сигурна в мнението на лекуващия Ви лекар, затова потърсете второ мнение на специалист / отидете на преглед/.

  636. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Вашата приятелка, ако иска да забременее, трябва да прави инвитро оплождане или което е по- сложно, но също възможно, да се подложи на операция –възстановяване на проходимостта на маточните тръби.

  637. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лия,
    Намaленият яйчников резерв няма нищо общо с приложението на ICSI. Последната процедура се прави обикновено при мъжки стерилитет. Късият менструален цикъл може да се дължи на много неща. Много важно е колко продължава лутеиновата фаза на цикъла. Ако лутеиновата фаза на цикъла е силно скъсена или силно удължена, скъсеният цикъл може да е предвестник на неправилни менструални кръвотечения, а това пък може да означава постепенно отпадане на яйчниковата дейност. Намаленият яйников резерв не пречи, ако има бременност, стига такава да се установи. Щом сте от Благоевград най-близкото място за изследване и лечение е София. Намерете в интернет клиника и започвайте изследвания без отлагане!

  638. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катя ,
    Няма нищо общо между биохимичния скрининг и кръвотеченията, които сте имала. Вливането на плазма само подобрява състоянието Ви. Не се тревожете, а ходете редовно на женска консултация и следвайте указанията на лекуващия Ви акушер гинеколог. Пожелавам Ви успешно завършване на бремеността!

  639. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Савина,
    Когато не се откриват изменения при съпрузите, тогава е най- трудно да се прецени какъв да е курсът на лечение. От това, което пишете, ми прави впечатление малкият брой яйцеклетки, които са аспирирани. Също така на третия ден се прави ЕТ, когато ембрионите не се развиват добре. Асистираният хечинг се прави обикновено на петия ден около времето, когато настъпва физиологичния хечинг. Мисля, че е възможно да се направи изследване на яйчников резерв, да се опита с друг тип стимулация и се направи така нареченото ко-култивиране. Могат да се приложат още много техники от ембриологичния екип в зависимост от това, което са наблюдавали ембриолозите при преминалия опит. Не мисля, че е подходящо да се правят нови рентгенови снимки.

  640. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дани,
    Измененията при Вашия съпруг не са рядко срещани и се знае как трябва да се реагира. Лекарите са разделени в мненията си по повод на варикоцеле - за и против операция. Аз не съм привърженик на оперативното третиране, особено при неизяснени случаи. Според мен трябва съпругът Ви да се насочи не към уролог, а към андролог. Трябва да се направи изследване на гонадотропните хормони и клиничен преглед и след това се решава въпросът за евентуална биопсия, която пък решава въпросът може ли да се използва спермата на определен мъж или трябва да се предложат дарителски сперматозоиди. Съпругът Ви може да дойде на консултация при мен и да направи изследвания след предварително записване на тел 029200901 . Прегледите при мен не се заплащат

  641. Ваня Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Преди 5 г. забременях /спонтанно/, но за съжаление се оказа, че бебето има проблем /микроцефалия/ и се наложи да направя аборт по мед. причини в началото на 6 месец. Правили сме изследвания на половите хормони, генетични изследвания, хидротубация, спермограми. Установи се лека Asthenozoospermia, но сериозна причина за проблема ни не бе открита. От 2008 г. във вашата клиника правихме неуспешни две инсеминации, три опита инвитро, като след връщане на ембрионите не се стига до бременност. След последния асистиран опит решихме да направим разширена спермограма, имунологични изследвания и изследвания на щитовидната жлеза. Оказа се, че имам повишени стойности на ТАТ и МАТ . След консултация и обстоен преглед при ендокринолог приемам L-Thyroxin 50 Berlin-Chemie по една таблетка сутрин. Резултатите от изследването на съпруга ми показаха Asthenozoospermia. Вече съм на 40 г., а съпругът ми на 45 г. . Желаем да направим още един асистиран опит, но без поставена диагноза да продължаваме ли? Трябва ли да си направим още изследвания / хистеросалпинография; хомоцистеин; лупус антикоагуланти; протеин C,S; D TTB; панел за тромбофилия/? В каква посока да вървим?

  642. Катерина Says:

    Уважаеми,доц.д-р. Щерев,
    бих искала да Ви попитам,наличието на хромозомни аномалии при яйцеклетките променлива във времето величина ли е,зависеща от възрастта на жената или е постоянен фактор,наличен още при раждането на индивида?Влияе ли се от излагането на гонадотоксини /тютюнопушене/,вредни влияния на околната среда,радиация и т.н.?
    Предварително Ви благодаря!

  643. Светлана Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    на 36 г. съм и имам 2 неуспешни опита инвитро. След 2-рия ми неуспешен опит направих нова ХСГ. На нея се видя, че има малък хидросалпингс в една от тръбите, другата изцяло е запушена. Лекарят ми каза,че не това е проблема, и че няма нужда от лапароскопия, щом хидросалпингса е малък и не се вижда на ултразвука. Тази течност щяла да се абсорбира от организма. В нета обаче чета, че дори и малкото количество хидросалпингс би попоречило за успеха на следващия опит, т.к. тази течност била токсична за ембрионите, както и че влияе негативно на средата в матката.
    Моля за Вашето мнение, дали е необходимо да се направи прекъсване на тръбите в този случай или мога да започна нов опит ин-витро, без това да ме притеснява.
    Благодаря Ви!

  644. Диана Георгиева Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    Чудесен форум имате. Бих искала и аз да Ви попитам нещо. И двамата със съпруга ми лятото ще навършим 40 години. Аз сам с един бъбрек и с ХепатитВ. Януари месец след 10 дневна стимулация с Decapeptyl 0,1, Gonal450-3дни,Gonal300-7дни, Merional 300 от 9 фоликула ми извадиха 6 яйцеклетки, 3 се оплодиха и на 30 януари на 2-ри ден ми трансферираха 3 ембриона. От 13 февруари имам менструация. Разговарях с лекаря ми и той ми каза, че трябвало да си направя тест на 10-ти ден. “Ако е имало бременност, ние е трябвало да се борим за нея”-цитирам го дословно. Това възможно ли е? По време на целият процес и преди това не бях консултирана нито с нефролог, нито с хепатолог. Нито ми бяха направени стандартни изследвания. Изследваха ми се само хормони. Това нормално ли е? Това беше първият ни опит IVF/ICSI. След колко време е препоръчително да опитаме пак?
    Благодаря Ви предварително!

  645. Мария маркова Says:

    Здравейте Доц Щерев,

    Въпроса ми е следния: на 11 февруари направих аборт в 5-6 г.с., всичко мина много гладко и лесно, нямаше нужда от кюретаж, само с вакуум. Имах 5см киста на жълтото тяло. Колко време след аборта е безопасно ново забременяване?

  646. Петя Says:

    Здравейте д-р Щерев !
    Ние имаме следният проблем и бих желала да ме насочите от къде да започнем.Какви изследвания са необходими и т.н. Моят приятел е с прекъснати семе проводи в следствие на операция в малкия таз. Правил е изследвания в чужбина и от там са му казали че единствения начин е с взимане на тъкан директно от тестисите. Колко време трае процедурата? Какви изследвания са необходими? И ако не се получи по този начин какви са другите възможности да имаме дете? Ще се радвам да получа отговор защото наистина съм много притеснена.
    Предварително Ви благодаря !

  647. mariela Says:

    maja mi e na 50g az sam na 42 i sam bremena ima li nqkakva opasnost po vreme na bremenosta za mene i deteto

  648. Людмил Сашков Says:

    Здравейте, доц. Щерев. На 28г съм. Искам да попитам, тъй като много желая да си направя спермограма, каква е цената на манипулацията. Доколкото разбрах от форуми, цените са в зависимост от това, какъв вид е спермограмата- разширена или не. Интересуваме цената на този вид, който ще ми даде най-добра представа за това, в какво състояние е семенната ми течност и всичко ли е в нормите за да имам деца. Както и за акъв период от време става теста. Благодаря ви предварително и ви желая успешна и здрава 2012 година.

  649. гергана Says:

    Здравейте доцент Щерев бих искала да споделя с вас проблема си и да получа компетентен отговор, защото вече съм много объркана. На 24 години съм, от няколко години се опитвам да забременея, имах поликистоза но ми направиха лапароскопия преди 2 години и такива кисти вече нямам. Миналата година направих спонтанен аборт по не изяснени прични във 2 месец. Спермограмата на мъжът ми е добра, моите хормонални иследвания също са във норма. От няколко месеца ходя но фоликуметрия, но постоянно задържам фоликули които се пукат при цикал с помоща на дуфастон. Този месц ходих преди 4 дена, фоликула ми беше 12мм а днес като отидох вече е 24 мм, според мен това не е нормално. Моят гинеколог ми каза да почна да пия дуфастона от 5ти ден на цикала по 2 таблетки, според вас това правилно решение ли е, нямали по тоя начин да нямам овулация? Много разчитам на вашия отговор, защото знам че ще е правилен, за съжаление съм от малък град и нямам възможност да дойда лично при вас :(
    Предварително ви благодаря за отговора!!!

  650. Мария Димитрова Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    Аз съм на 21 години. В периода 17-19 години пиех “Новинет”, като средство за контрацепция. След това го спрях по препоръка на лекаря ми, за да си почине организма ми. Сега, два години и половина по-късно бих искала отново да използвам орална контрацепция, но от една страна ме е страх да не навредя на организма си, тъй като съм много млада и тепърва ми предстои да имам деца след време, а от друга страна “Новинет” е спрян. Мненията на специалистите са противоречиви и всеки препоръчва различни медикаменти, затова бих искала да чуя и Вашето. Благодаря Ви предварително!

  651. краси Says:

    Здравейте доц.Щерев.На 30год. съм и честно да ви кажа съм отчаяна и не знам какво да правя и какво да изследвам.Накратко през 2006г. ми бе отстранена дясна маточна тръба поради извънматочна бременност ,изследване за хламидии + за наличие на стара инфекция последващо лечение ,през 2009 1-ви опит ин витро хормони нормални добър отговор на стимулация 6 ембриона 2 върнати ,3-ри замразени резултат - . 2-ри опит направени имунологични изследвания положителни антикардиолипин IgM вливане на Intralipid и леко завишени NK-клетки, върнати и 3-те ембриончета резултат-.Оказа се че имам хидросалпингс на лявата тръба, последва лапороскопия за възтановяване на проходимост опити след това без успех, хидросалпинга пак се появи последва втора лапороскопия за прекъсване на маточната ми тръба.3-ти опит стимулация по дълъг протокол всички изследвания на хормони за добри ,трансфер на 3-ри ембриона резултат-.След това 4-ти опит на напълно естествен цикъл 1-но ембрионче резултат-.Последва биопсия и генетични изследвания на двамата.5-ти опит беше миналия месец на леко стимулиран с меногом 4х3ампул. 4яйциклетки три се оплодиха и три ми върнаха ,преди трансфера ми сложиха “лепило” резултат-.Само да уточня ЕТ ми през последните три опита са на трети ден като не броя деня на пункцията.Генетичните изследвания са ок.Предстои ми одобрение от Фонда след около 3-4 месеца и Ви моля за професионален съвет какво да правя,какви други изследвания да направя .Пропуснах за спомена че проблемът е само в мен мъжът ми е с хубава спермограма той е на 38год.Благодаря ви предварително.

  652. Александра Says:

    Здравейте,
    когато бях на 11г. ми направиха операция за която майка ми обясни, че съм имала киста на яйчника. Постъпих след ужасни болки в корема и много висока температура. Никога не съм имала менструация на 34г. съм. След операцията си спомням че около 6 месеца ходих на някакви вливания от които много повръщах и продължаваха по цял ден. Едното лекарство май се казваше Цисплатина. Нямам картон и информация какво се е случило на тази операция. Помня също, че някакви доктори искаха пак да ме оперират за да ми махнат матката, така че това знам, че имам. Знам, че е глупаво но дълго време имах страх само като си помисля за болница. Искам да имам детенце, но незнам откъде да започна, нямам епикриза. Какво ще ме посъветвате? Благодаря ви много предварително!

  653. Кремена Says:

    Извинете ме ,че ще Ви занимавам със странични въпроси не за проблем със забременяване. При постъпване за родоразрешение ми беше направено комбинирано ускоряване на родовата дейност което се състоеше с отлепване на амниотичните мембрани в основата на матката и едновременно с това доктора си навря пръста в матката ми.Не желая да драматизирам ,но по време на тази комбинирана маниполация се разревах,гърчех се и не можех да си поема въздух.Вследствие прокървих обилно.Подозренията са и отлепена плацента.След 20 мин последва секцио.Ако бише само това щях да га преживея .Но не .При последвал преглед след 2 месеца се оказва ,че съм със свличане на предна и задна влагалицна стена по посока на часовниковата стрелка ,скъсани връзки на акалния свинктер,инконтиненцио урине до колкото оспях да се самообразовам е предизвикано от това ,че господин доктора си заби лакета в ребрата ми при което едва не ги счупи при което най-вероятно е разтеглил пикочния мехур ,и ми е отлепил и перинеома.Понеже съм раждала вече един път нормално преди 7 год.Си изисках от доктора проследяващ бременността ми картона ми за наблюдение на бременна и родилка където не са описани никакви аномалии по половия ми апарат при продеден гинекологичин преглед в 4-и месец на бременност.Пратих жалба до прокуратурата.Въпреки картона ми и епикризата ми от последвалата операция /нямаше как да живея без нея освен непрестанните болки и напикавания бях станала фригидна./се отрича ,че ми е била ускорявана по механичен път родовата дейност.И прокурора отсече ,че голословя!Дори е изискал дали съм ползвала услугите на психодиспансера! Молбата ми към ,Вас е :бихте ли изразили официално някакво становище по въпроса ?До седмица ,Вие и още около 56 болници в страната ще получите писмо с документите ми и снимка с “професионално “направения ми разрез и подробно описано наглото,арогантно и просташко поведение па персонала на АГ- Русе .

  654. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ваня,
    Обадете се в болницата ни и като кажете трите си имена поискайте да ми предадат досието Ви, където са записани всички манипулации и лечение. Аз ще прегледам досието Ви и тогава нашите служители ще Ви запишат час, за да се срещнем с Вас и съпруга Ви и да обсъдим ситуацията.

  655. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    Хромозомните аномалии могат да бъдат наследени от яйцеклетката, а също така и от сперматозоидите. Могат да се получат също така отклонения в хромозомната гарнитура и в процеса на развитието на ембриона, а по- късно и плода. Отклонения могат да се получат и не от наследственост, а следствие на околната среда или нездравословен начин на живот /алкохол.тютюнопушене ,радиация и пр./ Много заболявания се унаследяват независимо от възрастта на бременната. При други, като неразхождане на хромозоми, честотата се увеличава с увеличение на детеродната възраст. Възрастта 34 години на майката се смята за критична и след тази възраст се правят по-често и по- сложни изследвания, за да се докаже, че плодът е здрав още преди да се роди.

  656. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Светлана,
    Многократно в този сайт съм обяснявал при какви обстоятелства какво трябва да се направи с един хидросалпинкс. При всеки конкретен случай обикновено се взема и конкретно решение.Това решение зависи от възрастта на жената, от яйчниковия резерв, големината на хидросалпинкса, неговото разположение, поредността на опита ин витро и др. Вашият лекар най-добре може да прецени какво трябва да се прави във Вашия случай. В нашата болница след 35 годишна възраст обикновено не премахваме хидросалпинкса поради увеличаващата се опастност от намаляване на яйчниковия резерв. От друга страна, ако сметнем, че хидросалпинксът и нищо друго е пречката за забременяване правим чрез лапароскопия електрокоагулация на роговете на маточните тръби или поставяме хистероскопски Essure.

  657. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диана Георгиева,
    На 40 годишна възраст и с един бъбрек е много съмнително, че трябва да се подлагате на процедури за забременяване. Медицината не е математика и е възможно да забременеете и да родите без проблеми. Това е възможно, но никак не е сигурно, дори е малко вероятно. Според мен на тази възраст трябва да изследвате яйчниковия резерв, да се изследва функцията на отделителната и сърдечно- съдовата система и чак тогава да се тръгва към евентуално ин витро оплождане. Първият опит, който е направен при Вас не е окуражителен, защото са се оплодили само 50 % от аспирираните яйцеклетки и ембрионите не са се развивали добре /върнали са ембриони на втори ден и то повече от два/

  658. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Трябва да се пазите от бременност 3-6 месеца. Ако сте под 30 годишна възраст бих Ви посъветвал да изчакате 6 месеца.

  659. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    Нека съпругът Ви да дойде на преглед и изследвания в нашата болница и всичко ще му бъде обяснено –какво е възможно да се направи ,какви изследвания са необходими и какви са вероятностите да се получи бременност . тел е +35929200901

  660. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариела ,
    Опастността е значителна поради Вашата възраст, затова незабавно се насочете към специалист акушер- гинеколог, за предпочитане е такъв, който прави пренатална диагностика.

  661. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Людмил,
    Ако имате полово въздържание 4 до 6 дни и ми се обадите от пон. до сряда от 10 до 12 часа в нашата болница ще Ви бъде направена спермограма без да плащате .А иначе цената на спермограмата може да видите в нашия сайт www.ivf-bg.com

  662. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Гергана,
    Пишете ми от къде сте, за да Ви насоча в най-близкото населено до Вас място за компетентно поведение.

  663. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Най- важното е да нямате нежелана бременност. Контрацептивите, макар и лоши и със странични ефекти са най- доброто средство за предпазване от бременност при млади жени, които водят редовен полов живот. За предпочитане е да употребявате контрацептиви с ниско съдържание на ЕЕ напр. такива с етинилестрадиол до 20-30 мкг / Marvelon,Yasmin,Logest /. И да помните, че раждането на първо дете е най-добре да стане до 24-25 годишна възраст .

  664. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Краси,
    След такава богата история каквото и да Ви напиша мога да сбъркам. На третия ден се връщат ембриони, които не се развиват добре. От друга страна е добре известно, че случилото се при предишни стимулации много често се повтаря т.е. отново се очакват неуспехи. В такива случаи, ако има запазен яйчников резерв и има достатъчно оплодени яйцеклетки се прави генетично изследване на самите ембриони преди да се направи ембриотрансфера.

  665. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра ,
    При Вас най-вероятно са премахнати яйчниците. При запазена матка, ако може да се възстанови медицинската документация или с изследвания да се установи какво е правено и защо, може да се реши дали е безопасно за Вас да забременеете с донорска яйцеклетка. Запишете се за преглед при мен на тел +359 2 9200901. Прегледите при мен не се заплащат.

  666. Емо Says:

    Здравейте доц.д-р Щерев,
    Искам да попитам имам като желирани парченца в семенната течност това на какво основание е и опасно ли е това и от какво може да е ! Благодаря ви

  667. Теодора Says:

    Здравейте, доц.Щерев!
    Благодаря ви, за създаването на този прекрасен сайт, даващ отговори на доста въпроси свързани с безплодието!
    Аз съм на 31 години. От 2години се опитвам да забременея- безуспешно.
    2001г. ми правиха торакоскопска тимектомия по повод на хиперплазия на тимусната жлеза. Бях на медикаментозно лечение с Нивалин до 2003г.
    2003г. претърпях двустранна субкутанна мастектомия по повод на гигантски фиброаденоми- в лява гърда 5 , в дясна 3, последвана от поставянето на силиконови протези.
    2003г- след 6 месеца- се оказа , че съм с кистаденокарцином в левия яйчник. Отстраниха ми го , заедно с тръбата, десният е с частична резекция, без метастази. Проведох 6 курса химиотерапия с ендоксан и цисплатина.
    2004г. - лапароскопски оглед- липсва рецидив и метастази, но има сраствания, част от които са отстранени.
    2006г, 2007г. и 2010г. отново се появиха наченки на фиброаденоми , които се отстраняваха оперативно.
    При мен е налице безплодие и съм на кръстопът, не знам откъде да тръгна и към коя клиника да се обърна. Мъжът ми има 2 деца от първия си брак и е малко вероятно причината да е в него. Какви изследвания бихте ми препоръчали да направя за установяване на причината за незабременяването?
    Поздрави: Т.

  668. краси Says:

    Благодаря ви за отговора,никога до сега не са ми казвали че не ми се развиват добре ембрионите, но ако причината е в тях как се получи тази извън маточна бременост,която продължи около 2-3 седмици ,има ли значение за ембриона къде се и развива дали в маточната тръба и кухина или в лабораторни условия ако има някакъв генетичен проблем.А дали мога да се надявам на успех ако ми се направи ЕТ на 5-ти ден ако се развиват добре дотогава. Благодаря Ви много предварително.

  669. Galq P. Says:

    zdraveite d-r shterev.iskam da vi popitam za edin proble.po princip sam s polikistoza. ot 2005 god. piq protivoza4ata4ni.-Diane i Logest. Imam 1 rajdane. do sega sa mi praveni nqkolko isledvaniq katoDUEA-S,4androstendion.Testosteron. dosega tezi isledvaniq sa mi bili v normata.A sega ot 1 mesec mi napravixa isledvane na progesteron i toi se okaza 1.93nmol. dadoxa mi da piq utrogestan po sxema.iskam da vi popitam dali da si prodalja d DIane-35 ili da zapo4na Utrogestan.Blagodarq vi!

  670. Penka Says:

    zdraveite doktor shterev, az bih iskala da vi zadam edin vapros.na men sega mi predstoi snimane na trabite sas ultravist 370,50ml za6toto ot 1 godina iskame osardno da imame bebe vaprosat mi e ima li nqkakva opasnost po vreme na procedurata i ako ima nqkakvo potpu6vane na trabite sledva6tata stapka invitro li e ? Blagodarq vi !

  671. Десислава Says:

    Здравейте уважаеми доц. Щерев!
    През април, 2011 г., след лапароскопия и хистология се установи че имам ендометриоза. Отстранена е една ендометриозна киста от десния яйчник, множество ендометриозни огнища по матката и яйчниците, като докторът не успя да махне ендометриозен нодул, на сакроутеринната връзка, защото се съмняваше, че е враснал в дебелото черво.
    Последва лечение с Лукрин, който не успя да подтисне цикъла ми - през всичките шест месеца имах менструация. Веднага след лукрина, поради наложило се лапароскопско отстраняване на апендицит, се установи, че имам нови ендометриозни огнища около двата яйчника /без кисти/.
    Имам изключително силен болков синдром, от спиране на кървенето след цикъл, до овулация.
    Тръбите ми са проходими.
    Моята цел е забременяване, като имам вече едно родено дете, на 13 г.
    Лекуващият ме лекар смята, че трябва да направя 4 инсеминации, преди да мога да подам документи към Фонд асистирана репродукция. За мен, обаче това е загуба на време, защото съм на 39 г. Чета в Правилника на Фонда, че при активна ендометриоза, не са необходими инсеминации, преди подаване на документите.
    Въпросът ми към Вас е:
    При така описаната ситуация, смятате ли, че ще получа одобрение от Фонд асистирана репродукция, без да съм направила 4 инсеминации.

  672. cvetelina Says:

    Zdraveite ,Dr. Shterev ,az sam na 23 godini,kogato bqh na 17 sled kato se o6te nqmah menstuaciq mi bqha napraveni redica izsledvaniq i mi otkriha sindrom na Tarnar ,ot togava piq hormoni ,parvo po4nah na dulfaston i estrofem ,a sega piq femoston postoqnno .Skoro pravq 24,imam si priqtel i skoro sigurno ve4e 6te trqbva da se zamislqme za beb4e ,vsi4ki mi kazvat 4e nqma da stane po estestven na4in ,no az se 4uvstvam dobre ,bolesta mi ne e izrazena 4ak v takava stepen ,iskam da vi popitam za savet ,tai kato po vreme na priema na femoston nqma kak da zabremeneq ,da go spra li i da probvame ili trqbva napravo da se obarnem kam vas i va6iq ekip za pravene na invitro ?Blagodarq vi predvaritelno!

  673. Татяна Says:

    Здравейте,

    обръщам се към вас с молба за съвет.
    Ситуацията ми е следната. От няколко години имам болки в яйчниците, започващи една седмица преди да ми дойде. Минах през няколко различни гинеколога, ходих и при ендокринолог. Една част от гинеколозите ми казват, че имам поликистоза - другите казват, че нямам. По принцип имам множество кисти и в двата яйчника, но те се пукат по време на менструално течение. След това яйчниците са чисти. Пих 6 месеца инофолик, като в този период си мислех, че основен проблем са болките, които имам. Те намаляха, но не изчезнаха. След като гинекологът не ми обясни какво става с организма ми отидох при друг. Накрая отидох и при ендокринолог. Той установи, че имам завишено ниво на андрогени. Имам леко окосмяване в областта на брадичката, гърдите. В момента пия Диане 35, изписано ми от ендокринога, но усещам, че не ми понася добре.

    Та, въпросът ми е от тук накъде. Какво трябва да направя? Със съпруга ми все още не планираме да имаме дете, но и този момент ще дойде след няколко години.
    Моля посъветвайте ме какво да правя.

    Благодаря предварително!

  674. Мария Г. Says:

    Здравейте, д-р Щерев!
    Ето и нашата ситуация. Със съпруга ми от 6 месеца се опитваме да имаме бебе, но за съжаление за сега неуспешно. На 27 години сме и двамата. Решихме да си направим изследвания - за него спермограма, за мен цветна снимка за проводимост на тръбите. Спермограмата е с резултат астенозооспермия. Ето резултатът от моята цветна снимка:
    МАТКА - нормална форма, големина и контури на кухината; в РВФ, изместена вдясно.
    ДЯСНА МАТОЧНА ТРЪБА - нагъната - пропуска слабо КМ.
    ЛЯВА МАТОЧНА ТРЪБА - разширена интерстициална и истмична част, нагъната ампуларна - пропуска слабо КМ.
    Общо количество контрастна материя - 8 мл.
    След като ми дадоха резултата от снимката ми казаха, че в едната тръба (вероятно заради това разширение) можело да се получи извънматочна бременност, затова се налагало да се направи лапароскопска операция, при която едната тръба да се прекъсне и да се отстранят евентуални сраствания в другата тръба. След което направо да си подаваме документи за Ин Витро. Моля Ви, по така изложените резултати, да ми кажете дали наистина това е пътят, който ни предначертаха. Има ли шанс да забременея по естествен път? Какво ще ни посъветвате? Дали заключението им не беше прекалено пребързано? Благодаря Ви много предварително!

  675. Катерина Says:

    Уважаеми доц. д-р. Щерев,
    бих искала първо да Ви благодаря за Вашия коментар относно хромозомните аномалии!Изключително ми е полезен!
    Не можах да намеря достатъчно информация за аномалиите,като неразхождане на хромозоми и бих искала да Ви попитам,мога ли да приема /като общо/,че хромоз. аномалии като неразхождане на хромозоми са такива,които се свързват право пропорционално с възрастта на жената,т.е те са ПРИДОБИТИ?Такива ли са заболяванията,като синдрома на Даун,Търнър и т.н.?
    Относно имунологията,наясно съм,че въпросът,доколко завишеното наличие на НК кл. и антитела в ендометриума е от значение за имплантацията е силно спорен,както и че във Вашата клиника имунологичните проблеми се пренебрегват,като несъществени.Дори и чисто хипотетично,бих искала да Ви попитам,с вливането на Имуновенин или Киовиг не се намалява броя на НК кл. в организма,а се потиска тяхната функция,нали?Това не става локално в матката,а в целия организъм и няма ли организмът да стане по-податлив на вирусни инфекции,т.е. така да се понижи и положителната функция на НК кл.?
    И третият ми въпрос е,не са ли точно НК кл. и антителата тези,които осъществяват т.нар. ‘естествен подбор’ на ембр. в матката,създавайки трудни за имплантация условия,следствието на което е оцеляването само на най-жизнеспособните и генетично здрави ембриони?Респективно,при изкуственото понижаване на тяхната функция,няма ли да се увеличи риска от раждане на дете с малформации?
    Изключително Ви благодаря за помощта! :)

  676. Александра Says:

    Здравейте,Доц.Щерев!
    Преди година,ми направиха лапароскопия поради невъзможност да забременея и силни предменструални болки.
    Окончателната диагноза е: Стерилитас примариа. Ендометриозис гениталис екстерна.
    Извадката от оперативния протокол:Ин су матката е с нормална форма и големина.Яйчниците с множество ендометриозни огнища.Ляв яйчник срастнал със задния лист.Двустранно проходими маточни тръби.
    След това ми казаха, че всичко е наред…не съм пила никакви лекарства,вероятно това е било правилно.
    Последва инсиминация,но неуспешна.Направихме цветни снимки-отново двустранно проходими тръби.
    Надявам се скоро да имам възможност за ин витро.
    Много Ви моля, кажете ми диагнозата от лапороскопията,която ми е поставена и извадката от оперативния протокол до каква степен биха били причина за моето безплодие.Какво да предприема от тук нататък ,като изследвания преди ин витро процедурата?
    Благодаря Ви!

  677. Катерина Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    бих искала да Ви попитам,изкуственото понижаване на функцията на НК клетките с вливания не отслабват ли имунитета на целия организъм към вирусни инфекции?И активността на НК клетките в матката не извършва ли естествения подбор на здрави ембриони?Ако НК клетките станат пасивни,заради вливанията,няма ли и генетично увредени ембриони да успяват да се имплантират?
    Предварително благодаря!

  678. Цвети П. Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    Днес ми е 14-ти ден след ЕТ във Вашата клиника и доказан положителен резултат след направен кръвен и уринарен тест. Въпроса ми е при това положение противопоказно ли е пътуването с автомобил на по-големи разстояния, напр.400-500км.
    А иначе, върша си обичайните неща и съчетавам с почивка.
    Благодаря предварително!

  679. розалия Says:

    доцент Щерев, имам следното притеснение от 2 месеца. При случаен преглед при ендокринолог се забеляза, че повърхността на ЩЖ е леко набраздена. Предложиха ми да направим хормонални изследвания. Оказа се че антителата са завишени до 900… Така ми каза лекарят. Пия селен и нищо друго. Какво да правя? Да направя ли други изследвания и къде? Ако проблемът съществува как да постъпя?

  680. розалия Says:

    Благодаря!

  681. Zornica Says:

    Здравейте доцент Щерев! Случайно попаднах на вашия форум, търсейки информация за сложното състояние, в което се намирам! Страшно съм объркана и незнам към кого да се обърна за помощт или просто съвет! Бихте ли ми помогнали да разбуля съмненията и страховете си относно заболяването ми? Моята история е такава : След направен аборт получих кръвоизлив в период на около седмица и малко, след няколко дни започнаха и болките в долната дясна част на коремната кухина. Ходих при гинеколога, който извърши аборта след около месец, тъй като по негови прогнози цикълът ми трябваше да ми дойде до 30 я ден. След като не дойде реших да се консултирам с него. Отидох на преглед и тои ме прегледа с ехограф, каза, че е нормално да ми закъснява и да ме боли , след това ме отпрати с молбата до 2 седмици пак да отидя на преглед ако не се подобрят нещата. Минаха няколко дни , но болките долу в дясно неспираха, напротив с всеки изминал ден те се увеличаваха. Една нощ те надделяха и не издържах, отидох до бърза помощ с объркани мисли, бях стигнала до извода, че може би имам апандисит! Когато отидох там лекарят ми пусна кръвни иследвания и урина, оказа се че нямам проблеми и ми предписа съмнения за извънматочна бременност или киста на яйчника , като ме прати на гинеколог! Качих се до гинеколога , който първо ме прегледа на ехограф и забеляза, че лигавицата ми е прекалено малка и може би затова неможе да ми дойде цикъла. След това ме “пребърка” и с няколко напипвания каза че маточната ми тръба приличала на наденичка и по негови думи аз бях “изпуснала влака”. Сподели ми или по точно се ядоса от това как може да ходим при некадърници , който немогат да правят аборт. Диагнозата му беше , че това е силно инфекциозно заболяване на маточнота тръба, причинено от неправилен аборт. Предписа ми антибиотик и каза, че положението ми е но сериозно и се нуждае от 5 месечно лечение. След изписаната диагноза , аз реших да потърся и второ мнение. Веднага отидох в “Майчин дом ” София при доцент Даскалов. След неговия преглед диагнозата беше 5 см киста на десния яйчник. Единственето, което ми предписа бяха противозачатъчни “Марвелон”, който в момента пия. Болките наистина намаляха, но немога да разбера едно: Как доцентите и лекарите предписват лечение на киста, когато дори немогат да установят от какъв вид е тя? и на кого до повярвам, може ли с едно напипване да се установи, че маточната ми тръба е “изпуснала влака” по думите на доктор Глухов в гр.Пазарджик. Мисля да отидя утре и при друг специалист в Пловдив - доктор Даскалов, но наистина съм страшно объркана и имам нужда от помощ! Бихте ли ми помогнали по някакъв начин?

  682. Дони Says:

    Здравейте Доц.Щерев бих искала вашето мнение по следния казус . На 38 г и имам 2 съпружески инсеминации , от които и трите с положителен резултат от ЧХГ до 4-5 г.с, след което резултата рязко спада. При имунологични и генетични изследвания се установи единствено повишено ниво на NK клетки -25% . При третата инсеминация по време на овулацията ми вляха 30 амп.Имуновенин , като едновременно с това приемах Дуфастон 3х1т и Естрофем х1т , заедно с Тромбо АСС х1т. , но и този път резултата на в началото на 4та г.с. спадна от 17,09 на 1.96Моля за вашето мнение и съвет каква би могла да е причината и какво може да се направи.Пропуснах да спомена , че последния път моят гинеколог спомена, най-вероятно се касае за проблеми с васкуларизацията на мат. лигавица. Моля за вашето мнение. Благодаря Ви предварително

  683. Dani Says:

    Zdraveite,Doc. Shterev,s ogromno uvajenie i po4itanie se obrashtam kam vas.S vasheto ime izrastnahme,1986 god. e rodena bratov4edka mi,1985 god. tq zapo4na palno polovo sazrqvane,a Vie bqhte 4oveka predotvratil edna tragediq.Po4uvstvah se shtastlivka popadaiki dnes na vashiq blog,za koeto sashto blagodarq!Prochetoh dosta neshta i razbiram s kakvi tejki problemi se sblaskvate ejednevno i moje bi moqt shte vi se stori neznachitelen,no naistina imam nujda ot kompetentnoto vi mnenie. Ot samoto na4alo v puberteta,ot parviq pat na MC mi be neredoven do-20 dni zakasnenie,obilen-do kravoizlivi i mnogo boleznen do pripadaci i povrashtane.Ot Burgas sam,mnogo pati maika mi me e vodila na ginekolozi,no vsi4ki kazvaha 4e shte go izrasna i do tam.Kraq na 2003 god. polu4ih hormonalno smushtenie,5 meseca nqmah cikal,kato do togava sam bila mnogo slaba,v tozi period ka4ih 30 kg. ,na 6 mesec zapo4na da mi idva otnovo.Ot 2004 god. sam s partniora sapatstvasht i dnes jivota mi.S nego nikoga ne sme se pazili s ideqta,4e ako doide edno detence,to,to shte ozari jivota ni s shtasie…no yvi…Palna spermatograma sme pravili i pri nego vsi4ko e normalno-problem nqma.Ot 5 god.ve4e sme v 4ujbina,prez tova vreme tozi problem ostana v strani,zaobikoleni ot mnogo drugi.Tazi godina pravq 28 god.,a toi 35.Do sega vinagi sme si kazvali,4e samo shte si doide,no minaha 8 god.Reshihme da si doida,za da si napravq izsledvaniq. Tuk v Burgas otkriha edna bolnica “Deva Mariq”,,gledaha me na vatreshen videozon i mi kazaha 4e imam Polikistoza,na dvata qi4nika,kato desniq e ugolemen s 5 sm., 4e nai dobroto e Laparoskopiq.S neshtata koito mi obqsniha sam saglasna,4e tazi hospitalizaciq e ot polza za men,no se pitam SAMO TOLKOVA LI???Ami izsledvaniq?I obqsnih 4e az za tova sam si doshla,za da si napravq palni izsledvaniq,zashtoto problema moje da ne e samo polikistozata,no mi otkazaha,nqmalo nujda.Kazaha mi 4e nqma nujda ot izsledvaniq na hormoni i t.n.Az moq slu4ei go nari4am sterilitet,imaiki predvid tolkova godini na nishto…Molq vi kajete mi,ne sam tolkova zapoznata i kompetentna,no ne se li po4va ot izsledvaniq -i kakvi???Citomna maska,hormoni…znam li???Ne si obqsnqvam zashto nito edin ginekolog za tolkova godini,tuk v Burgas ne mi nazna4i nqkakvi izsledvaniq?Blagodarq vi predvaritelno.

  684. Александра Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    Нямам навършени 39 години, съпруга ми е на 44.
    Водим се с диагноза неизяснен стерилитет .Не съм забременявала до момента.С редовен цикъл съм.
    През 2007 година - лапароскопия
    окончателна диагноза : Стерилис Примария. Ендометриозис гениталис екстерна
    Извадка от оперативния протокол : Ин Ситу матка с нормална форма и големина. Яйчници с множество ендометриозни огнища.
    Ляв яйчник срастнал със задния лист на широката връзка.
    Двустранно проходими маточни тръби .
    Изследвания 2007 година
    Хормони Резултат
    10.22 LH 7.11 mIU /ml
    10.23 FSH 6.27 U/ml
    10.24 Prolactin 366.0 mIU /ml
    10.26 Testosteron 0.557 ng/ml
    10.21 Progesterone 0,906 ng/ml
    02.20Хламидия - 2.9 отр.( -)
    Изследвания 2009година
    Имунология резултат
    Анти –спермални антитела 50,6 u/ml
    Анти –Кардиолипин lgG 6,3 u/ml
    Анти –Кардиолипин lgM 9,1 u/ml
    Анти в2 GP1lgG lgM IgA отрицателно 0,361
    Анти Протромбин антитела 11.6 u/ml
    Изследвания 2010 година
    90.11 Chlamydia PCR отрицателна
    10.03.2010 Вътрематочна инсиминация –неуспешна
    Резултат от обработка на спермална течност:крайна концентрация на подвижни сперматозоиди – 48*10^6
    Краен обем на пробата след обработка- 0,4сс
    Крайна концентрация на подвижните сперматозоиди 19,2*10^6
    Цветни снимки за проходимост на тръбите – двустранно проходими маточни тръби
    Какви други изследвания трябва да направя ,за да започна процедура по инвитро?
    Какво бихте ме посъветвали?
    Благодаря Ви!

  685. Викторя Папазова Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    дълго време ходех във Вашата клиника при д-р Савова, тъй като 3 години не мага да забременея, и за съжаление все още не сме успели. Оказа се, че имам проблем - ендометриоза, предписаха ми 4 месечно лечение със ЗОЛАДЕКС - след лапароскопия. На 12.03.2012г. беше последната инжекция. Доктора каза, че след 60дни трябва да имам менструзция, но може да започнем с опити за бебе веднага след като изтече действието на тази последна инжекция, т.е след 12.04.2012г.! Искам да Ви попитам дали е разумно да започна с тези опити веднага след изтичане на действието на ЗОЛАДЕКСА, както дали ячниците ще “направят” нормална/качествена/ яйцеклетка? Много съм объркана и незнам как да постъпя -да изчакам ли, или не!
    Благодаря Ви предварително!

  686. Katerina Says:

    Здравейте д-р.Щерев,
    бих искала да попитам,стимулирането на яйчниците за Ин-витро отразява ли се положително или негативно на имплантационния потенциал на ембрионите?Зная,че преди имплантацията,майчиният организъм комуникира с ембрионите посредством хормоните и се замислих,дали промяната на техните нива,вследствие на стимулацията би повлияла на имплантацията?Дали не е по-удачно да се изчака известно време хормоналните нива да се нормализират,и тогава да се пристъпи към замразен ембрионален трансфер,поемайки риска,свързан с размразяването?
    Много благодаря за помощта и отделеното време! :)

  687. Златина Says:

    Здравейте Доц.Щерев,
    Казвам се Златина на 27 години и Ви пиша по повод на мой сериозен здравословен проблем, свързан със силно занижени стойности на хормоните LH и FSH, съответно 0.1 и 0.2. Тези стойности са приблизително едни и същи в продължение на 1 година( правя изследвания на всеки 3 - 4 месеца). За тази година аз бях на хормонално лечение с Фемостон 9 месеца и след това Дуфастон, Естрофем и Клостил Бегит. На контролните прегледи при Ваши колеги във Варна ми бе обяснено, че реален проблем с яйчниците няма, тъй като според тях функционират нормално и адекватно съответно на хормоните, които приемам. Дори на последния преглед имах доминантен фоликул и ми казаха, че е възможно да забременея, но това не се получи и след като ми дойде цикълът (след като спрях дуфастона и естрофема) си направих отново изследвания, със за съжаление същите резултати. Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите. Не споменах, че проблемът със спирането на цикъла беше рязко сваляне на килограми, след преживян стрес. Благодаря Ви предварително!

  688. Росица Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    искам да Ви попитам,някои клиники практикуват извличане на моноцити от венозна кръв и инжектирането им в матката,като по този начин се подобрявала способността на ембриона да се имплантира.Моноцитите не са ли всъщност левкоцити,чиято функция е да воюват с инфекции?Тяхното увеличаване няма ли да се отрази по-скоро негативно на ембриона?
    Благодаря Ви предварително!

  689. Радина Костовска Says:

    Здравейте д-р Щерев! Имам приятелка, която в момента е много отчаяна и затова риших да Ви пиша аз във връзка с нейния случай, а той е следният: Преди три седмици заедно със съпруга й направиха инвитро в специализирана клиника. Но към момента оплодената и закрепена вече яйцекледка е спряла да се дели и хормона, който показва бремеността й е спрял да се повишава (измерването на хормона и го правят през два дни с кръвни изследвания). Лекуващия й лекар е казал, че вероятно тялото й ще изхвърли оплодената яйцеклетка. Има ли какво да се направи според Вас за да продължи да се развивава (дели) яйцеклетката или какво бихте ги посъветвали? Каза ми, че взетия от тях материал (яйцекледки и сперматозоиди са били качествени преди инвитро продедурата).

  690. Милена Says:

    Здравейте Доц.Щерев,На 44г съм.Живеем в Дания със съпруга ми.Раждала съм 1 път имам здрава дъщеря.От 2006г. имах миома която нарастна до 8 см от вътрешната страна на матката и забременях с нея чрез ин витро с транфер на 2 ембриона/след 1 неуспешна инсеминация/ тук в Дания направено в частна клиника в град Орхус, след което в 8 г.с.след поредица от обилни кръвоизливи направих спонтанен аборт/мисед/ и последващо абразио. Кръвоизливите не спряха след това, а зачестиха придружени със съсиреци. По спешност ми бе направена коремна миомектомия-18.09.2009г. при която ми бяха отстранени общо 5 субсерозни възела /големия и 4
    по малки с размери от 2 до 4 см/.Операцията беше над 5 часа. Изгубих доста кръв, но сега се чувствам добре.Приемах Трисеквенс до 3-я месец след операцията и желязо заради понижените нива на хемоглобина.В епикризата ми от операцията пише че за в бъдеще-бременност е рисковано да се прави/предвид руптура на матката/.Мога да преведа епикризата ако е необходимо и да ви я изпратя по имейл.Контролния преглед ми беше февруари 2010-всичко е нормално,доктора след прегледа ми каза,че мога да забременявам като мине периода от поне година
    след операцията.Сега както и преди МЦ ми е нормален и имам редовна овулация.2011 декември бяхме на АГ преглед в БГ и имах фоликул с размери около 17 мм.Нямаше наличие на нови миоми към този период.Мога да преведа епикризата ако е необходимо. Въпросите са
    ми:1.Защо според Вас ми забраняват забременяване,след като показателите
    след операцията са добри и какво е вашето мнение като специалист в областта? 2.Какви
    ще са последиците за мен след евентуална бременност?Трябва ли да се правят задълбочени изследвания/и какви евентуално/за да се разбере реалното ми
    състояние към този момент? И какви са шансовете ми? Моля ви кажете ми истината.Също така бих искала да си запиша час за среща и преглед при вас за месец юли.Поздрави от Дания,ще очаквам скорошен отговор предвид възраста ми.Благодаря ви предварително.

  691. Mariq Says:

    здравейте доктор Щерев,
    скоро ми правеха операция на киста на жалтото тяло-4 см. преди 3 години имам спукана киста по спещност ме оперираха и в епикризата пише:- Киста на жълтото тяло. лапарокистецтомия овари синистра. Адхесиолизис оеари декстра. Електрокоагулацио ендометриозис овари декстра.
    по надолу пише- ………се направи лапарокистектомия овари синистра ,адхезиолизис овари декстра и електрокуагулацио ендометриозис овари декстра. …..Леви аднекси- наличие на кистозна формация изпълнена с кървенисто съдържимо с размери около 3 см. десни аднекси-наличие на ендометриозно огнище ,повърхностно ,с размери около 0,5/0,5 см. XP - ХЕМОРАГИЧНО ЖЪЛТО ТЯЛО.
    въпросът ми е .. сега ми казаха ,че пак съм имала на жалтото тяло киста ,а не ендометриоза,но оше чакам епикризата..и ми назначиха лечение с противозачатъчни. искам да ви попитам,не трябва ли с тази епикриза да съм лекувана за ендометриоза?

  692. Titi Says:

    Uvagaemi doc Shterev,
    Priemete moite pozdravi za rojdenniat Vi den, ot surce Vi pogelavam da budete zdrav i neka, kakto Vie taka i horata koito obichate da budete mnogo shtastlivi. Blagodaria Vi za tova che Vi ima, za tova che godini nared s cialata si vseotdainost se grigite i pomagate na semeistva da se sdobiat s nai-cennoto - detence, blagodaria Vi za tova che vuv Vashata klinika rabotiat istinski profesionalisti , koito razglejdat nas ne samo kato pacienti, a i kato hora i pregiviavat s nas vsichko koeto se sluchva po patia kum osushtestviavane na mechtite ni.

  693. louiza Says:

    Zdraveite Doc. Shterev,

    Predi godina mi otkriha Hemangioma na 4ernia drod. Dali e safe ako sam bremenna, za6toto sam 4ela 4e Hemangioma raste s promiana na hormonite. Imam endomicriosis i polikistozni ia4nizi, sa6to taka i srastvane ot diasno. Ako zabremeneia tova 6e vlo6i li moeto sastoianie. Az ziveia v USA i si imam li4en doktorv no bih zelala vie da mi dadete va6eto mnenie po tozi vapros. Blagodaria vi predvaritelno za va6ata pomo6t po tozi vapros.
    S uvazenie,
    Louiza

  694. Росица Says:

    Здравейте,доц.Щерев!
    Интересува ме Вашето мнение,относно т.нар. психологическо безплодие.Твърди се,че при жените с неизяснен стерилитет,когато не се открива реална причина за безплодие,проблемът е психологичен…Дори и чисто хипотетично да приемем това за вероятно и по някаква причина психиката да не позволява да настъпи бременност,то какъв е механизмът,по който би го постигнала?Например ако мозъкът “разбърка” така хормоните,че да не може да се осъществи бременност,то техните нива лесно се установяват.Ако провокира имунната система да атакува,то и нивата на антителата биха могли да се установят.Но при жените с неизяснен стерилитет не се открива нищо…Няма ли винаги пак реална изява на този механизъм на действие /психика->липса на бременност/?
    Извинявам се за отнесения въпрос,но много бих искала да чуя мнението Ви! :)
    Огромно благодаря!

  695. Марина Says:

    Здравейте Доц.Щерев
    Направих спонтанен аборт в 6г.с. Установих ме бременността и пулсации с вагинален ехограф.
    Въпросите са ми. Аз пожелах да се изчистя по естествен път а не чрез кюретаж .Възможно ли е когато организмът сам се изчиства , да останат остатъци от бременноста ,колкото и малка да е била тя.Притеснението ми идва от това ,че продължавам да имам зацапващо кафеникаво кървене вече 14 дни. Колко дни може това да продължи и дали един кюретаж ще реши този проблем. Възможно ли е аборт по естествен път в тази ранна седмица да доведе до възпаление.

  696. Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Емо,
    Семенната течност се втечнява след еякулация, а наличието на желирани парченца в нея е нормална находка.

  697. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Не мога да Ви препоръчам забременяване след историята, която имате. Първо вероятно забременяването ще бъде след много манипулации със съмнителна ефективност и скъпо струващи, но това както и да е . Идва големият въпрос, когато забременеете какво ще се прави, защото една бременност е свързана с високо ниво на естрогените в организма, а точно това е опасно при един излекуван кистаденокарцином. Не Ви съветвам да се изследвате за бременност, а още по- малко да се лекувате срещу безплодие!

  698. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Краси,
    За да се оставят ембрионите за 5 ти ден ЕТ трябва да са налице определени условия и това се достига относително рядко./зависи от много фактори/. Началното развитие на ембриото не означава винаги гаранция за последващо развитие. Въобще моят съвет е при повече въпроси да се обръщате към лекуващия Ви лекар, който трябва да има търпението да Ви отговори изчерпателно.

  699. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галя,
    Когато една жена има забременяване и раждане, то тя няма болест /Поликистозна болест на яйчниците /. Възможно е при Вас да има яйчникова хиперандрогенемия от нетуморен произход. Лечението е с Diane, но за съжаление след спирането на хапчетата окосмяването отново се засилва. Направете си изследвания и попитайте за лечение в Клиниката по ендокринология София – намира се в сградата на Майчин дом .

  700. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пенка,
    Най-важното е да изберете къде да се изследвате и лекувате. Останалото лекарите ще Ви помогнат. Моят съвет е – не търсете отговорите на поставените от Вас въпроси сама, защото вероятността да сбъркате е много голяма. Изберете лекар, на когото вярвате и следвайте съветите му.

  701. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Мисля, че ще получите разрешение от Фонда,но преди това, според мен трябва да се проведе лечение.

  702. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цветелина,
    При Вашето състояние забременяване е възможно чрез in vitro оплождане с дарителски яйцеклетки и сперматозоиди на Вашия съпруг.

  703. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Татяна,
    Много важно е да напишете на колко години сте. От това следва и различно поведение. По принцип болките ниско в корема около менструация могат да се дължат на различни причини, но първо трябва да се изключи ендометриоза с лапароскопия. Намерете лекуващ лекар и следвайте съветите му!

  704. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария Г.,
    Първо е много важно какви са стойностите при изследване на спермената течност на съпруга Ви. От това следва различно поведение. За маточните тръби също има няколко пътя. Ако се избере да се прави ин витро оплождане, не е необходима лапароскопия или друга операция. Ако се избере инсеминация, то тогава е добре да се направи лапароскопия с премахване на прирастванията и последващи хидротубации. Наистина има повишена опасност от извънматочна бременност, но този начин на лечение е много по- евтин и може да се прилага на практика във всяко голямо АГ отделение.

  705. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    В нашата болница не пренебрегваме имунологичните изследвания, най- малкото защото всяка бременност е преди всичко имунология. Имунологичните изследвания обаче имат общо взето много малка информативна стойност и в повечето случаи пренебрежимо малка стойност за поставяне на диагнозата. В нашия екип работи проф. Кюркчиев- един от най- видните български учени в областта на репродуктивната имунология със стотици публикации, включително в най- престижни чуждестранни научни списания. Всяка болница има полза от всяко направено изследване. Не е етично обаче да се правят ненужни изследвания, но ако някоя наша пациентка пожелае да се направят имунологични изследвания, ние безотказно ги правим, като само предварително подробно обясняваме безполезността им, а това пък е въпрос на концепция. В научната общност в последно време след доста спорове преобладаващото мнение е, че приложението на Имуновенин и подобни препарати крие повече рискове, отколкото ползи. Ние рядко прилагаме това лечение. В нашата болница правим доста задълбочени изследвания по отношение на специализирани клетки в ендометриума, но за съжаление тези изследвания са само на експериментално ниво. Съвременното научно знание и съответните законови регулации не позволяват използването им в клиниката. За генетиката, без да се впускам в обяснения, общо взето може да се каже,че да, споменатите от Вас болести са придобити.

  706. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра,
    Ако сте под 30 годишна възраст бих препоръчал 3-6 месеца потискане на менструалния цикъл с аналози на Гонадолиберина преди всичко друго.

  707. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    Въпросите, които Ви вълнуват, могат да бъдат предмет на една лекция по темата репродуктивна имунология. Ще се опитаме да организираме в нашата болница серия от лекции с подобни теми.

  708. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цвети,
    Докато отговоря сигурно сте пропътувала стотиците км. вече , но моят съвет е да не рискувате и да ограничите пътуванията.

  709. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Розалия,
    Идете на преглед в Клиника по ендокринология на ул Здраве 2 в София .

  710. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Зорница ,
    Как по друг начин да Ви помогна, освен ако дойдете за преглед в София в нашата болница. Тел за записване на преглед е 029200901.

  711. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дони,
    Заповядайте за преглед с предварително записване. Прегледите при мен са безплатни. Носете всички изследвания .

  712. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дани,
    Веднаж месечно ще преглеждам в тази болница- Дева Мария. Попитайте и се запишете за преглед при мен. Надявам се, че ще мога да Ви посъветвам за положителен резултат.

  713. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра,
    Големият проблем за забременяване в едно семейство са годините над 30 год. на жената. Разбира се и ендометриозата не е за подценяване. Моят съвет е в зависимост от това, къде живеете, да изберете близък център по репродуктивна медицина и да се изследвате и лекувате там.

  714. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Виктория Папазова,
    След лечение със Золадекс аз препоръчвам един месец след последната инжекция да се започне стимулация на яйчниковата дейност.

  715. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катерина,
    Разбирам тревогите Ви, но те, мисля са неоснователни. Стимулацията на яйчниците повишава няколкократно вероятността за бременност. Замразяване и последващ ЕТ се прави когато има екстремна хиперстимулация, защото наред с опасностите за майката вероятността за имплантация намалява.

  716. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Златина,
    Диагноза от разстояние не се поставя, но мисля, че при Вас състоянието е хипоталамична аменорея. Anorexia nervosa е най-вероятната причина за страданието Ви. Обърнете се към проф. Коева-ендокринолог във Варна.

  717. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица ,
    В нашата болница се прави подобно лечение PBMC / peripheral blood mononuclear cell/. За съжаление не винаги това лечение е с резултатите ,които желаем, но в определени случаи, както е и описано в литературата помага. Имунната защита на организма е мисля многократно пъти по- сложно организирана от представите ни за нея сега.

  718. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радина Костовска,
    Разбирам Ви, но няма да мога да помогна. Само лекуващите лекари могат да отговорят на въпросите Ви. Съжалявам!

  719. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Милена,
    След направената операция мисля, че е напълно възможно да се износи бременност, разбира се, след ехографска преценка на състоянието на маточната мускулатура и кухина, а също така и на общото Ви здравословно състояние. От друга страна, забременяване, според мен е реално да стане с дарителски яйцеклетки, предвид това, че сте на 44 години .

  720. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Ендометриозата много често рецидивира, затова слушайте какво Ви съветват лекарите, а ако не им вярвате потърсете други, но пак следвайте съветите на специалистите.

  721. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тити,
    Сърдечно Ви благодаря за благопожеланията. Да сте жива и здрава и всички около Вас !

  722. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Луиза,
    Консултирах се с мой колега –добър гастроентеролог, по въпроса, който поставяте и той каза, че бременността изобщо няма да повлияе на наличието на хемангиома на черния дроб, освен ако не е гигантски хемангиом- повече от 5-7 и т.н. см.
    Аз съм съгласен с мнението на колегата ми, въпреки моето убеждение, че няма нищо сигурно на този свят и хемангиомът може да нарастне по време на бременност, да се разкъса при напъни за раждане и т.н., но човек трябва да поема разумни рискове, след като е размислил за тях .

  723. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица,
    Нашите знания / на съвременната наука / са колкото надводната част на айсберга, който е потопил Титаник. И все пак знаем, че специално яйчниковата дейност се контролира от хипофизната жлеза, а тя пък от една област в главния мозък наречена хипоталамус. Хипоталамусът от своя страна се контролира чрез медиатори, субстанции и нервни импулси от дълбоките мозъчни структури- хипокампус, пинеална жлеза и лобус олфакториус /миризмите /. Всички тези описани и много други структури на ЦНС се влияят от кората на главния мозък по недобре познати механизми. Това е теорията, а практиката показва следното: При рандомизирани, проспективни, двойно слепи проучвания /т.е. на които безрезервно вярваме/ е установена статистически значима разлика в броя на забременелите жени с психологическа подкрепа, отколкото в контролна група и в полза на първата група.

  724. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марина ,
    Моят съвет е да отидете веднага при лекар и да не си правите експерименти със здравето си.

  725. Катерина Says:

    Уважаеми,д-р. Щерев!
    Огромно благодаря за помощта и отделеното време!Пожелавам на клиниката Ви все така да преуспява и занапред,а Вашият опит и професионализъм да зарадват много семейства с репродуктивни проблеми!
    А уважение:
    Катерина

  726. petq Says:

    Zdraveite dr Shterev , na 25 godini sam i imam mnogo neredoven cikal , 5 godini pih lindanet 20 i se 4ustvah dobre(osven 4e napalnqh ) , sprqh gi minalata godina mart mesec za6toto iskame da si imame beb4e , no o6te ne sme osa6testvili i tazi cel , no ot nqkolko meseca zapo4na pak anomalii v cikala tozi mesec mi varvq 15 dena , minaliq 10 i taka po 9-10 dena.hodih na pregled i mi kazaha 4e nqmam problemi no az ne mislq taka .neiskam da zapo4vam lindaneta za6toto nqma da moga da zabremeneq.posavetvaite me kakvo da pravq .blagodarq vi za otgovora

  727. Ваня Says:

    Добър ден, Доц. Щерев
    От две години със съпруга ми правим естествени опити за бебе, но все не се получава! През м. Януари 2012 г. направихме спермограма, от която стана ясно, че има само 6 млн. сперматозоиди, от които 70 % с увреждания и много бавни!Последва преглед при уролог, при който на съпруга ми му откриха разширена вена в левия тестис и му обясниха, че трябва да се подложи на операция. Операцията се проведе в началото на м. Март 2012г. Ние обаче сме много нетърпеливи и не искаме да губим време. Обмисляме варианта за ИНСЕ, но не знаем колко време трябва да изчакаме да мине от операцията и какви изследвания трябва да направим преди това?
    Молим за вашето мнение по въпроса ни и предварително благодарим!

  728. Марина Says:

    Здравейте Доц.Щерев.
    Много Ви благодаря за отговора и затова че изостряте моето внимание.НО аз затова писах и тук на Вас
    Не ви написах подробности около моя спонтанен аборт ,без кюретаж с цел да бъда максимално кратка в питането си. Посещавам Майчин Дом на МА. В дена на аборта веднага отидох там.Два часа преди да се случи това бях отново там където се видя ембрион и пулсации ,при еди и същи лекар. След геникологичен преглед и след това на ехограф се видя ясно че маточната кухина е изцяло празна . Беше ми поставена инжекция окситоцин и таблетки метаргин. От последните пих само една таблетка ,защото контракциите бяха много силни и лекаря каза да ги спра. На всеки 4ри дни ходих там за прегледи на ехограф и проследяване на процеса на аборта. Кървенето намаляше с много бавни темпове и някъде олоко 10ден след първоначалното кървене намаля до степен на светло кафеникаво зацапване което междувременно имам и до днес. Понеже вашия отговор се забави аз се допитах по този проблем и на сайта на Вашата болница в бг мама -онлайн консултации. От там отговориха че това слабо зацапване може да продължи от 28 до 45 дни след началото на кървенето ,паралелно това обсъждах и с лекаря от МА ,който изрази същото мнение и каза само да се следи да не се засилва и да чакаме цикъл . Това опасно ли е според Вас и налага ли се кюретаж и ако да кога може да се направи .

    Молба та ми за аборт без кюретаж е свързана с това защото имам 2големи спонтанни аборта през 2006 в 20гс и през 2009 в 17гс.

    Днес вече 19ден от аборта ми се появи нов проблем на фона всичко това. Вчера отидох на контролен преглед в инвитро клиниката пак за контрола и се видя на ехографа огромен фуликул с размери 47мм. Лекаря ми предписа оргаметрил за 5дни 2×1. Започнах да го приемам.
    Понеже вече много се страхувам от всичко изчетох много за това лекарство и ми настъхна косата още повече се притесних.
    Моля за вашето мнение и отговор,препоръка. Имам ли място за притеснение ,като се има и впредвид и аборта ,ще ми навредили много това лекарство. И дали мога да го сменя с друг негов аналог в случей на силно изразени странични ефекти като световъртеж или нещо друго.

    Много Ви благодаря още веднъж.

  729. НАДЕЖДА Says:

    Здравейте доц.Щерев. Разбрах, че към момента е спряна донорската програма за яйцеклетки.
    Това направо ме довършва. От 3 години посещавам вашата клиника и не искам да я сменям.Ще възобновите ли отново програмата?
    Благодаря Ви.

  730. марина Says:

    Уважаеми д-р Щерев,може ли при родители с А2 положителен резус фактор и А положителен резус фактор детето да е с А отрицателен резус фактор? Резус фактора на се ли наследява ?

  731. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    Най-срещаната форма на стерилитет е хормоналния стерилитет. Много ясно е, че трябва да се изследвате или лекувате от специалист по тези проблеми. Пишете в кое населено място живеете, за да Ви насоча към специалист или елате в нашата болница с предварително записване на тел 029200901

  732. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ваня,
    Независимо от направената операция на съпруга Ви при резултатите от спермограмата, която цитирате, трябва да се прави ICSI. Обърнете се към специалист по тези въпроси или елате в нашата болница с предварително записване на тел 029200901

  733. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марина ,
    Колкото и да обяснявате състоянието си в Internet това не е достатъчно за поставяне на диагноза. Вашето състояние, според мен е далеч по- сложно /за износване на бременност/ отколкото се разбира при предишното Ви писмо. Основният проблем са повтарящите се спонтанни аборти и там могат да се направят изследвания и да се проведе лечение, но и много пъти лекарите остават безсилни при повтарящите се неблагополучия. Явно досега не е намерена някаква светлина в тунела. А сега за сегашното Ви състояние-един аборт почти винаги завършва с кюретаж. Необходимостта се доказва с ултразвуковия преглед и продължителността и интензивността на кървенето. Колкото по- дълго време е кръвотечението, толкова по- голяма е вероятността от възходяща инфекция, инфекцията пък подсилва кръвотечението. Т.е. всичко се решава не от разстояние, а след пряк преглед. И сега за Оргаметрила - спрете да четете е моят съвет и следвайте предписанията на лекарите. Оргаметрилът е старо, добре изпитано леркарство и няма проблем да го взимате. Ако пък не помогне, тогава може да се смени с препарат, съдържащ и естрогени, за по-добра епителизация на лигавицата на матката и при продължителни кръвотечения по- добре комбинирано с антибиотик. При всички случаи се проследява с ултразвук с вагинален трансдюсер какво е сътоянието на лигавицата на матката и оттам следва и последващото поведение.

  734. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда ,
    Донорската ни програма за яйцеклетки не е спряна ,а за определени случаи изчакваме становището на Агенцията по трансплантации,която е регулаторен орган по тези въпроси.

  735. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марина,
    Резус факторът,както и много други белези се унаследяват, но по доста сложни правила. Имайте предвид, че в мрежата се пишат както научно доказани факти, така и измислени или глупави приумици и не винаги непрофесионално осведоменият човек може да различи едните от другите.

    Възможно е при Rh + родители да се роди Rh - дете. Ако някой има съмнение за родителската принадлежност на едно дете, само със съгласието на майката съдебен лекар може без проблем да определи генетичната гарнитура на детето и принадлежността на детето към съответните родители.

  736. Теодора Says:

    Уважаеми г-н Щерев ,
    първото нещо което искам да Ви кажа е едно голямо БЛАГОДАРЯ затова че Ви има
    Започнах да посещавам вашата клиника при д-р Алексанрова ,но се оказа че това ми сруваше много от финансова гледна точка /понеже сме от другият край на България/и затова решихме да продължим в град близо до нашият НО ДАЛИ ТОВА Е БИЛ ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР ще разберем след извесно време.Накратко ще Ви занимая и запозная с моята история- първият опит-дълъг протокол -НЕУСПЕШЕН в момента сам във втората процедура-къс протокол- която прекъсваме вече за втори пъти все нещо не е наред първо заради естрадиола после заради ЛХ
    Сега това е големият проблем НА 35 ГОДИНИ СЪМ НЕ ОТДЕЛЯМ ДОСТАТЪЧНО ЯЙЦЕКЛЕТКИ И ЗАПОЧВАМЕ ЗА ТРЕТИ ПЪТ ВТОРАТА ПРОЦЕДУРА с Лукрин на 20 ден/25.04. и после Меногон на 14 ден .
    Та въпроса ми е следният –Това ли е според Вас правилният начин на лечение при положение че нямям време ,процедурата ми изтича през месец юни
    Знам че е неумесно да Ви карам да давате оценка на Ваши колеги но Ви моля да го направите .
    Благодаря Ви предварително!

  737. Кристина Д. Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    Описвам ви моята история с молба за мнение и насоки. А тя е: на 30 г съм, от 12 годишна винаги съм имала нередовен цикъл от 28 до 60 дни, като крайните варианти са рядкост. Пила съм и 2 х 2 год противозачатъчни. От 2003 г насам обикалям по доктори, въпреки че до преди 2,5 години не съм целяла забременяване. Имам поликистоза, инсулинова резистентност, липса на овулация понякога, ТСХ около 2.5 - 3 без лекарства. Последните около 2 год с малки разлики в дозите съм на следната терапия - Еутирокс 50 мг, Сиофор 850 3х1/2, Неофолик Мета (хомозиг. генна мутация), Аспирин Протект (хомозиг. генна мутация), Бромокриптин 1х1/4. През 2003 след ЯМР имаше съмнение за хормононесекретиращ аденом на хипофизата, но след това Пролактин не се е качавал над границата. Есента на 2010 са правени изследвания за проходимост на тръбите и спермограма в център за репродуктивно здраве - ОК. Декември 2010 настъпи спонтанна бременност, която вървеше много леко, но в 24 г.с. се наложи да направя аборт поради открита сърдечна малформация на плода - ТГА. От началото на годината подновихме опитите.
    От всичките изследвания, които съм правила на 3 ден обобщено резултатите са: ФСХ около 5-6 ОК; ЛХ около 8-9 (предполагам заради поликистозата); Пролактин 300-400 (горна гр. 500); Естрадиол винаги е бил близо до долната граница. Всъщност 3-4 месеца след аборта имах най-добри резултати по всичките показатели, включително и инсулиновата ресистентност. Сега нещата пак се разбъркаха. Меря и БТ от септември 2010 насам. Този цикъл изследвах на 31 ден (без овулация до момента) Естрадиол 43.1 (12.5-166 ФФ) и ЛХ 16.5 (2.4-12.6 ФФ).
    Притеснява ме този нисък естрадиол и има ли връзка той с бавното узряване (ако изобщо го има) на фоликулите и съответно качеството на яйцеклетките. По мои наблюдения рядко имам и “подходяща” цервикална слуз. На 2 пъти при преглед с доминантен фоликул от ляво се вижда някаква “сянка / затъмнение” на част от фоликула. Бременността ми беше от дясно.
    Моля за мнение и благодаря предварително!

  738. petq Says:

    dr Shterev , mnogo vi blagodarq za otgovora vi, az pravih hormonalni isledvaniq predi 2 meseca i rezoltatite sa :testosteron-3.8 , fsn 8.2 , lh 8.1 , progesteron 4.4 , estradiol 408. tezi rezoltati dali bi mogli da sa pre4ina poradi koqto da ne moga da zabremeneq. naselenoto mi mqsto e svilengrad.blagodarq vi o6te vednaj za otgovorite !

  739. Katq Says:

    Д-Р Щерев na 31 god. sum i bih iskala da polzvam uslugite na Va6ata klinika za inseminaciq,4rez donor.Vuprosut mi v tozi slu4ai e- prilagali se na jena bez partnior?
    P.S Nqmam nikakvi ginekologi4ni problemi kum momenta.
    Blagodarq predvaritelno za otdelenoto vnimanie.

  740. Илиана Иванова Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    На 34г. съм. От 6 месеца правим опити със съпруга ми за забременяване, но досега без резултат.
    От 2009г имам поставена диагноза ”аденом на хипофизата” с размер 6мм, като аденома не е хормоносекретиращ и не е активен, но на всеки 2 години следя състоянието с ЯМР и мнение от специалист. Не приемам никакви медикаменти във връзка с аденома. На два или три пъти в годината следя пролактина, който до този момент е в норма.
    Направих изледване за хламидия, единия показател отчете, че съм имала вече тази инфекция, а другия, че в момента съм добре и нямам инфекция.
    Менструацията ми е нормална, всеки месец. Направихме спермограма на съпруга ми (35 г), която показа концентрация 30 млн. сперматозиди и 60% сперматозиди с нормокинеза, 20% с хипокинеза и 20% с акинеза.
    Тези резултати добри ли са според Вас и какво да предприемем от тук нанатък, как да процедираме?

    Благодаря Ви за отделеното време.

  741. Иванка Графова Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    На 35 години съм и преди два дни преживях първото си не успешно ин витро.Не мога да опиша болката и тъгата си,но зная,че времето е най-добрия лечител.В моя случай и двете тръби са запушени-доказана чрез цветна снимка.Дочаках една година за да взема заповед и така до месец февруари тази година,,когато започнах стимулация по следната схема:1 ден-Гонал f 75 и вечер мерионал 75 две;2 ден -същата доза;3 ден Гонал увеличаваме на 150 мерионал остава същото;4 ден-същата схема;5 ден същата схема плюс сутринта преглед.Извод:Има фоликули,но много не равномерно се развиват;6 ден-сутрин 2х75 и вечер 2х75 плюс вечерта и цитротид;7 дена-същата схема;8 ден нищо само преглед.Извод:спира се стимулацията поради бързо реагиране и неравномерно растене на фоликулите.Разбираме се два,три дни преди следващия цикъл на преглед.На 13.03.2012-два,три дни преди цикъл отивам на преглед и започвам от същата дата Регулон по 1 табл. в продължение на 10 дни,пауза докато дойде цикъла и отново на втори ден от цикъл стимулация.Но на 14.03. -цикъла идва, не зависимо че съм втори ден на регулон.Чувам се с лекуващия ми лекар,който е невероятен професионалист-казва да пия регулон 20 дни и след това да чакам цикъла.Така и стана.На трети ден след спиране на регулон цикъла се появи и от втори ден започнах стимулация по следната схема:1 ден на стимулация-мерионал 75 сутрин една,вечер две;2 ден-същата схема;3 ден -същата схема;4 ден-същата схема;5 ден -мерионал 75 сутрин две и вечер две плюс вечерта цетротид,като сутринта преглед и нива на хормони.Всичко върви наред-но много малко фоликули.6 ден мерионал сутрин две,вечер две плюс цитротид;7 ден-същата схема,като сутринта преглед и нива на хормони.Всичко наред,но пподължават да са малко на брой фоликули-5-6 общо;8 ден-мерионал сутрин две,вечерта три плюс цитротид ;9 ден същата схема като сутринта правим преглед и нива на хормони и решаваме 10 ден Овитрил 6500Е,на 11 ден лексотан вечер и никаква храна след 18 часа и на 12 ден пункция.Вадят се четири фоликула,един от който се пука на момента,остават три.Оплождане и на трита фоликула и след три дни трансфер.В деня на трансфера двете се делят,третата не ,но и тези двете не много добри.Трансфер плюс стандартните лекарства.След 13 дни отрицателен кръвен тест.Какво е Вашето мнение?Първо бурна реакция,после малко на брой фоликули?Не зная!Ако реша да пристъпя към продухване на тръбите каква ще е цената?В смисъл не за пари,а като процедура дали си заслужава,имам ли някакъв шанс след това,какъв е той?Кажете ми има ли смисъл въобще от такава манипулация на моите години.Забравих да кажа,че имам лапароскопия-при друг лекар,при която ми е отстранена миома на задната страна на матката и мненито,че тръбите са отпушени.Но година по-късно от направена цветна снимка се оказва,че са запушени.Кажете ми доц. Щерев,какво мислите?Мога ли да направя втори опит като се самофинансирам,докато чакам една година?Или организмът трябва да се възстанови?Помогнете ми,имам толкова неясноти?Ще говоря и с моя лекар,но искам да чуя и Вашето мнение.Благодаря сърдечно

  742. Мария Иванова Says:

    Доц. Щерев, здравейте! Предстои ми второ инвитро с донорска яйцеклетка, поради неуспех на първото /с една яйцеклетка/. Притесненията са ми, че процедурата се извършва около 20-ти ден от “цикъла”, а и не ми се пускат никакви изследвания. Важно ли е по донорските програми нивото на хормоните, TSH и т.н. Наскоро правих биопсия на лигавицата на матката, а миналата година и имунологични. Казват, че не е толкова зле. Втора година пия Естрофем и Дуфастон.
    Моля, доц. Щерев разяснете ми и това нормално ли е, такова ли е поведението при донорските програми. Във Вашата клиника работите ли по донорски програми, бавно ли се случват нещата, имате ли банка за яйцеклетки, напасват ли се по някакъв начин нещата с донора, обяснява ли се на пациентите какво следва? Прегледите ми протичат с мерене на лигавицата на матката и следваща дата за преглед.
    В случай, че отделите време и за мен - огромно благодаря!

  743. Виолета Димитрова Says:

    Доктор Щерев,

    След половин година неуспешни опити за забременяваме, си направих тест за проходимост на тръбите. В заключението ми пише: “лява маточна тръба - изпълнена с течност, раздута аупуларна част. Лява тръба - частично пропуска”. Моля да ме посъветвате дали съм подходяща за инсеменация?
    Предварително Ви благодаря, ако намерите време да ми отговорите.

  744. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Когато не се аспирират достатъчно яйцеклетки, за да може по- късно да се направи избор на добър ембрион за ЕТ, резултатът повечето пъти е лош. Независимо какъв е типа на стимулацията. По-скоро трябва да се провери какъв е яйчниковия резерв и само ако той е поне минимално достатъчен трябва да продължите с опитите за in vitro оплождане. Процедурата може да се удължи с шест месеца, така че това не е пречка да направите изследвания.

  745. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Кристина,
    Въпреки, че сте дала много сведения за Вашето състояние, това не е достатъчно да се направи реалистична преценка какво да се прави. Това най-добре ще го направи лекуващия Ви лекар, който и да е той. Ще се опитам все пак да Ви дам някакъв съвет. Първо – най-вероятно Вие сте със повишен индекс на телесната маса и трябва да направите опити за корекция на телесното тегло. Това е от изключителна важност. На второ място, Пролактинът трябва да е в норма – лоши са както високите, така и ниски стойности. Нормата на Пролактин, измерен с абукат двукратно през 15 мин на гладно, между 3-5 ден на менструалния цикъл трябва да бъде между 8 и 12 нг/мл или в UI /ml тези стойности умножени по 40. Трето-малформациите на плода е нещо, което много рядко се повтаря, освен ако не сте с екстремно затлъстяване и диабет. Четвърто- при поликистоза на яйчниците и хирзутизъм т.е. яйчникова хиперандрогенемия от нетуморен произход едно от най-трудните неща е стимулацията на яйчниковата дейност – много пъти се получава или недостатъчна стимулация или хиперстимулация. Всичко зависи от Вашия лекуващ лекар. Пето-липсата на добра цервикална слуз се преодолява с вътрематочна инсеминация с двойно промити сперматозоиди, получени по swim up техника. Пожелавам Ви успех!

  746. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    Резултатите са в норма стига да не е взета кръвта еднократно, защото Прогестеронът се прави в различен ден на цикъла. От Свиленград можете да се лекувате в Пловдив. Там има два много добри центъра за IVF – Селена и Бора. Освен това аз правя прегледи в Хасково всеки месец. Ако следите обявите в хасковската болница може да се запишете за преглед и да ми покажете Ващите документи.

  747. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катя ,
    Законът разрешава инсеминация с донорски сперматозоиди независимо дали сте омъжена или не. Подписва се декларация. В нашата болница тази процедура може да направите без проблем.

  748. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Илиана,
    На 34 г след 6 месеца неуспешни опити за спонтанна бременност трябва без забавяне да се обърнете към клиника за асистирана репродукция за изследване и последващо лечение. Когато изследванията са нормални, а една жена не забременява, ние поставяме диагнозата Стерилитет с неизяснени причини. Опитваме се да правим допълнителни изследвания и процедури, но в тези случаи резултатите са много по-лоши от очакванията ни. Затова не губете време в изчакване.

  749. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Иванка,
    На 35 годишна възраст въобще не се чака, защото времето напредва много бързо. Независимо от подробния Ви разказ не разбирам дали при Вас има хиперстимулация или недостатъчна стимулация. Това е много важно да се разбере. Вие описвате подробно стимулацията, но това според мен не е толкова важно, просто при мониторирането на цикъла се следват определени параметри на овариалния цикъл и се дават подходящите лекарства за това. Стимулацията трябва да доведе в идеалния случай до аспирация на средно 10 годни за оплождане яйцеклетки. От тези яйцеклетки, които се оплождат средно в 80-90 %, 5 дни по-късно трябва да се избере 1 максимум 2 ембриона с добро качество за ЕТ. Тогава при изпълнение на тези условия вероятността за бременност е около 50 %. При жени до 30 год. средно около 8 % от бременностите не се развиват, а при жени над 35 години този процент достига до 20 %. Разбирам,че имате доверие на лекуващия Ви лекар, затова се допитвайте за всички въпроси до него и не се доверявайте на съвети от близки и познати, пък дори и от Интернет.

  750. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария Иванова,
    В нашата болница има донорска програма и ние работим, разбира се, с големи трудности за набиране на донори, защото трябва да се изпълнят редица изисквания на Наредба 28 за тази дейност. Точно заради тези трудности средно се чака над 6 до 12 месеца, за да се започне цикъл с донорски яйцеклетки. Друго важно нещо, което трябва да знаете, че донорска програма с една яйцеклетка не е ефективна. Необходимо е да получите средно 5 до 10 яйцеклетки, за да може да се направи избор на добър ембрион. В този смисъл за изпълнение на Наредба 28 и за да има резултат семейството, което приема донорски яйцеклетки трябва да плати между 6000 и 9000 лв за един опит с приблизителен очакван резултат 40 -50 %. Ако плащате по- малко или Ви обещават по- висок резултат, значи Ви заблуждават. Извинявайте за откровенността, но понеже много жени се заблуждават от по- ниски цени при на практика неправомерни действия се почувствах задължен да напиша тези истини, които съм готов да поддържам под всякаква форма.

  751. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Виолета,
    Инсеминация в такъв случай като Вашия може да се прави след лапароскоска /оперативна/ интервенция върху маточните тръби с последващи хидротубации и с риска около 20 % извънматочна бременност. Алтернативата е да се прави in vitro оплождане, предшествано или не в зависимост от случая от лапароскопия с вероятност 1-2 % извънматочна бременност.

  752. Таня Димитрова Says:

    Доц. Щерев,
    Преди всичко бих искала да изразя своето голямо уважение към Вас като доктор.
    Всички знаем, че Вие сте създателят на докторите по репродуктивна медицина в България и че благодарение на Вас и Вашите ученици в днешни дни имаме добри практики и висококвалифицирани специалисти в областта на репродуктивното здраве и технологии.
    Обръщам се към Вас за мнение по следните въпроси:
    1. Направена ми е инсеминация при неспукани фоликули и ми е назначен утрогестан още от деня на инсеминацията.
    Тъй като преобладаващите мнения, които срещнах в интернет пространството (не ги възприемам за достоверни) са, че това използването на това лекарство води до липса или затрудняване на овулацията, ще ви бъда много благодарна, ако споделите своето мнение по въпроса.
    2. Също така бих искала да се консултирам с Вас дали одобрявате като подход ре-инсеминацията-подходяща ли е тази процедура и при какви случаи? Необходимо ли е да се прави ре-инсеминация, ако настъпи овулация до 72 часа след инсеменицията?
    Благодаря Ви предварително за консултацията.
    Желая Ви спорна нова седмица.

  753. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня Димитрова,
    Благодаря за благопожеланията . И аз Ви желая успех във Вашите начинания.Утрогестанът не може да затрудни овулацията и дава допълнителна протекция на евентуална бременност . От друга страна когато фоликулите не се пукат навреме ние обозначаваме това като LUF syndrome и обикновено при тези случаи се пристъпва към IVF .И в нашата клиника се правят реинсеминации,когато се случи за първи път да не руптурира фоликул , но за съжаление бременност след реинсеминация почти никога не настъпва .

  754. Атанасова Says:

    Доктор Щерев,
    от 6 г правим опити за забременяване и все неуспешни.През това време сме правили:
    цветна снимка / няма пробем с тръбите/,лапароскопия,хистероскопия,4 инсеминации и 1 ICSI.При мен не е установен проблем;хормоните са в норма.Съпругът ми е с диагноза астеностератозооспермия и след преглед при уролог със съмнения за варикоцеле II степен.При него хормони не са изследвани.
    Въпросите ми към Вас са:
    - ще се подобрят ли показателите на спермата съществено след евентуална операция?
    - какво ще ни препоръчате за прием за подобряване кач. на сперматозоидите яйцеклетките?
    - има ли смисъл в нашия случай да опитваме инвитро на ЕЦ? / при положение,че отговорът на стимулацията беше добър като брой на Я,но същите не бяха с добро качество /

    Благодаря Ви предварително.

  755. Пламена Емилова Says:

    Здравейте доцент Щерев!
    На 30 години съм и до момента имам три извънматочни бременности в следствие на което са отстранени двете маточни тръби с две лапароскопии и една коремна операция.Направихме със съпругът ми един опит ин витро за съжаление неуспешен.Всички изследвания преди инвитро процедурата/кръвни изследвания, влагалищен секрет, спермограма, хормони/ бяха наред. Преди самата стимулация имах и профилактично десетдневно лечение с доксациклин.Стимулацията мина много добре, извадени ми бяха 5 яйцеклетки, които и петте се оплодиха.Направихме трансфер на трети ден и ми върнаха три ембриона .Бих искала да Ви попитам възможно ли е причината за неуспеха да е в това, че аз съм с кръвна група отрицателен резус фактор, а съпругът ми с положителен и има ли изследвания за това които могат да се направят?Според Вас каква е причината за неуспеха ?След всяка извънматочна бременност имам поставяна инжекция анти Д гама глоболин.Благодаря предварително!

  756. Цветелина Величкова Says:

    Д-р Щерев,
    На 28 години съм. От една година със съпрга ми правим опити за бебе! През м. април 2011г. се получи спонтанно оплождане, но в 6 г.с. се установи “кухо яйце”. От м. април 2012г. направих всички хормонални изследвания, на 3 ден от МЦ. Стойностите на АМН - 0,75 ng/ml, LH - 5,53 lU/l, FSH - 7,54 lU/l, Estradiol - 221,90 pmol/l, Inhibin B - 93,3 pg/ml. На 20 ден от МЦ - Progesteron - 77,37 nmol/l.
    Направена ми бе и Хистеросонография, при която се установи, че има двустранно преминаване на течността през маточните тръби. Спермограмата на съпруга ми показва 11% сперматозоиди с нормална морфология.
    Притеснена съм от стойностите на АМН!
    Според Вас възможно ли е спонтанно забременяване или трябва да търсми специализирана помощ? Ако е необходима намесата на специалист, бих искала то това да сте Вие!
    Предварително Ви благодаря и оставам с една голяма надежда!
    С уважение, Цветелина!

  757. Таня Димитрова Says:

    Доц. Щерев,
    Много Ви благодаря за консултацията!
    Всичко най-добро Ви желая.

  758. Лорета Тодорова Says:

    Доц.Щерев,
    На 26 години съм. Без проблем със забременяването - имам един аборт по желание и една прекратена бременност в 22г.с поради плацента превиа и последващи кръвоизливи. Година и половина след това се консултирах с специалист , който ми откри уреаплазма парвум - вече излекувана.Тръбите са ми проходими , но моят АГ препоръча вътрематочна инсеминация-започнах Клостилбегит-схема от 3-ти ден на МЦ до 7-ми ден по схема първите два дни по едно хапче на ден, след това 3 дни по 2 хапчета на ден.Но със съпруга ми решихме да изчакаме и да пробваме по нормален начин, но проблема е следния - мога ли да спра приема на Клостилбегита след приема на третото хапче и има ли опасност от кисти.

  759. Савина Says:

    Здравейте Доц. Щерев,
    Питането ми е следното: Съпругът ми има варикоцеле, което се проявява рядко (може би веднъж в годината, а понякога и по-рядко). Досега сме правили само обикновени спермограми, чиито показатели винаги са били нормални. Необходимо ли е да направим подробна спермограма при наличието на тозии проблем при него? Възможно ли е независимо от нормалната, обикновена спермограма да има други отклонения? Бихте ли препоръчали MACS при следващото ни инвитро?

  760. Мария Иванова Says:

    Доц. Щерев, много Ви благодаря за откровения отговор и отделеното време! Искам да Ви кажа, че платихме 1 500 или 1 300 лв. на хвърчаща бележка, на която пишеше медицински услуги. Не Ви разбрах, обаче дали има значение в кой ден от цикъла /предизвиква се с хапчета/ се извършва трансфера, това има ли значение. Според мен лигавицата при мен и при друга жена с нормален цикъл би трябвало да расте и да се разрушава в някакъв период. Нивото на хормоните важни ли саи по-точно на кои? Не става ясно за жените в моето положение, а и никъде не намирам статистика или коментар на успех по донорските програми. Пропуснах да кажа, че сме и ИКСИ, поради недобра спермограма. Този материал го замразяваме.
    От мен още веднъж благодаря, дори и да не ми отговорите този път.

  761. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Атанасова,
    Отговорът, който трябва да Ви дам, зависи от изключително много фактори и затова най-добре е да зададете тези въпроси на лекуващия Ви лекар. Аз мисля следното: В зависимост от това на колко години сте и каква е точно формулата на спермограмата най-често се препоръчва да се продължи с ICSI. Оперативна интервенция на съпруга Ви няма да подобри нещата /но имайте предвид, че в литературата има и противоположно мнение. В други отговори съм описвал защо мисля така./ При естествен цикъл шансовете да се получи резултат са многократно по- малки. За подобряване на качеството на сперматозоидите се дават обикновено медикаменти и се прилагат различни техники за избирането на по- качествени сперматозоиди за ICSI.

  762. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена Емилова,
    Причина за неуспеха не може да бъде “несъвместимост “ на кръвни групи / за забременяване /. Имайте предвид, че освен от яйцеклетките и сперматозоидите оплождането и забременяването зависи и от това с какви хранителни среди се работи и колко и каква апаратура се използва. А също и каква е характеристиката на лигавицата на матката.

  763. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цветелина,
    От описаните лабораторни изследвания се разбира, че вероятно има грешка – или АМХ е по- висок или Прогестерона е много по- нисък. Не може и двете изследвания да са вярни. След една година неуспешни опити за забременяване се съветва прегледи и изследвания. Желателно е да забременеете и родите при възможност преди да навършите 30 години. Затова не се колебайте, ако желаете консултация с мен трябва да се запишете на тел +02 9200901.

  764. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лорета,
    Клостилбегитът не е безобиден медикамент, затова се консултирайте с лекаря, който Ви го е назначил. Ако сте изпила само три таблетки идете на преглед след 20- 30 дни, за да разберете какво е станало.

  765. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Савина ,
    Отделна процедура не може да се препоръча по Интернет. Не ми е известно заболяване “ варикоцеле,което се проявява рядко “. Консултирайте се с лекуващия Ви лекар.

  766. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария Иванова,
    Лигавицата между реципиента и донора на яйцеклетки се синхронизира и ЕТ се прави в междинната прогестеронова фаза на цикъла. Успехът на донорските програми по света е от 40 % до 80% от опитите. Има богата статистика за това. В нашата болница донорските програми са с успеваемост около 50 % .

  767. dida Nedel4eva Says:

    Zdraveite dr Shterev.
    Moqt cikal e mnogo neredoven smisal idva mi vseki mesec no po mnogo vreme mi varvi , pieh lindanet 20 5 godini sled kato gi sprqh pak zapo4naha anomaliite .Tozi mesec sled 13 dneven cikal otidoh na pregled i mi kazaha 4e sam imala kisti na dvata qi4nika i mi izpisaha orgametril sled 15 den , 2 pati na den 10 dena.
    Vaprosat mi e ima li opasnost ot zabremenqvane sas tozi orgametril , i dali e podhodq6t za tova le4enie.
    Mnogo vi blagodarq !

  768. petq Says:

    zdraveite dr Shterev
    Mnogo vi blagodarq za otgovora , no taka i nikoi ne mi dava informaciq koga 6te badite v haskovskata bolnica i kak moga da si zapi6a 4as . mnogo pati ve4e zvanqh v haskovo .
    Neznam kakvo da pravq . Blagodarq

  769. Margarita Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    В различните форуми четем за случаи на бременни жени, които така и не успяват да видят 2-те чертички на уринен тест, вкл. във 2-ри и дори 3-ти семестър. Много жени твърдят, че единствено кръвният бета тест “работи” при тях. Става въпрос за нормална бременност, протичаща и завършваща успешно.

    Има ли истина в тези твърдения, според Вас и какво би било евентуалното медицинско обяснение за подобен феномен?

    Благодаря Ви!

  770. Албена Тренчева Says:

    Здравейте,
    Днес си направих изследвания за глюкоза и инсулин, преди и след обременяване с 75мг глукоза. Резултатите са:
    Insulin (на гладно) 7.09 mIU/l
    Insulin (2) 36.92 mIU/l
    Глюкоза ( 1) 4,85 mmol/l
    Глюкоза ( 1) 3,5 mmol/l

    Според това което прочетох втория инсулин ми е висок, можете ли да ми кажете така ли е, какви са границите и какво означава това?
    Благодаря предварително.

  771. Десислава Says:

    Здравейте.Пациентка съм на клиниката от 1 година.Аз съм на 36г. , а мъжът ми на 37.Аз съм с тубарен стерилитет- запушени тръби(правена ми е ЦС).Така месец октомври правиме първото инвитро,хормони в нормата,перфектна лигавица имам 6- фоликула,3 яйциклетки, 3 добри ембриона върнати на 3-ти ден,приложен АХетчинг .Резултат на 11-ти ден ЧХГ-2,29.Втори опит преключил вчера, по-високи дози на стимулация от предния път 6 фоликула,3 яйциклетки,3 ембриона върнати на 3-ти ден,единия с добро качество,втория с леки фрагментации и третия с по-бавно развитие,лигавица отново перфектна.Няма АХетчинг,но приложихме кокултивиране на клетки от предния цикъл.Резултат на 10-ти ден 0,19.Въпроса ми е такъв да разбирам ли,че при мен не е проблем инплантацията,понеже при втория опит имаме кокултивиране,което направихме точно с тази цел?И трябва ли отново да се прилага при следващия ни опит,нужно ли е?И мислите ли,че проблема е в преживяемоста на ембриона,т.е качеството на яйциклетката или сперматозоида?Какви изследвания трябва да се направят?

  772. Павлина Иванова Says:

    Здравейте доц.Щерев, аз съм Ваша бивша пациентка и съм Ви страшно благодарна за оказаната помощ и огромния професионализъм и компетентност проявен при разрешаването на моя здравословен проблем. Преди около 18 години дойдох при Вас за консултация закъсняваше ми цикъла поставихте диагноза дискинизия гонадалис (извинете ме ако не изписвам диагнозата правилно) оперирахте ме и бяха отстранени двата яйчника. Единият от въпросите ми е може ли недоразвита матка да износи нормално ембрион в последствие се оказа, че имам и този проблем вторият ми въпрос е има ли донорство на яйчници и извършва ли се трансплантацията им в България вече съм на 34 години, но мечтата да имам собствено дете си остава все още реална. Ще Ви бъда много благодарна, ако отговорите на въпросите ми. Пожелавам Ви много професионални успехи! С уважение Павлина Иванова

  773. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дида Неделчева,
    Искам първо да зная на колко години сте, защото от това следва различно поведение. При продължителни кръвотечения, според мен най-напред трябва да се направи хистероскопия /разбира се, преди това ултразвуково изследване, изследване на кръвосъсирването и пр./ Ако сте над 40 години е възможно след поставяне на диагноза за причините за тези кръвотечения да се приложи лечение с Оргаметрил. Оргаметрилът не предпазва от забременяване.

  774. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    На 15 юни петък ще бъда в Хасково за мероприятие на сдружение Зачатие. Запитайте след няколко дни на тел 029200901 къде ще бъде това събитие и запишете час - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1157&Itemid=31

  775. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Маргарита,
    Нямам обяснение за Вашия въпрос, освен ако не е минал срокът на годност на използваните лентички. С тях се определя качествено има ли в урината на изследваната жена hCG или не. Хормонът има най висока концентрация около 12 гестационна седмица, след което неговото съдържание в организма на бременната е почти постоянно ниво. От 10- 15 ден на бременността трябва да се установи с лентички с чувствителност >25 UI hCG.. От това време почти всеки ден концентрацията на хормона се удвоява и както писах по-горе достига най-високи стойности около 12 г.с. В серум концентрацията на хормона се определя съвсем точно количествено т.е. колко е точната стойност.

  776. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Албена Тренчева,
    Да ,една от стойностите на Инсулин е висока, но да се правят интерпретации само от това е неправилно. Всичко ще Ви обясни лекарят, който е назначил изследването. Обяснението зависи от това на колко години сте, от разказа Ви за Вашите оплаквания, от това имате ли затлъстяване, окосмяване, нередовна менструация и много други критерии.

  777. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава ,
    За да се опитам да Ви помогна, трябва да прегледам досието Ви и да се срещна с Вас в моите приемни часове. Засега мога да предположа само, че имате ограничен яйчников резерв /аспирират се под 5 яйцеклетки/.

  778. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Павлина Иванова,
    В България яйчници не се присаждат. Матката може да се развие с медикаменти и е възможно, ако всички условия са налице да се постигне бременност при Вас с дарителски яйцеклетки.

  779. Яна Says:

    Здравейте, доц. Щерев. Аз съм на 25 години. След спиране приема на орални контрацептиви преди около 2г. нямам месечен цикъл. Направени са ми овариална биопсия и АМХ, резултатите са:
    Ляво и дясно-фиброзирана кортикална строма - липсват примордиални фоликули и бели тела; АМХ=1,6 при реф.сойности 2-6,8. Моля Ви за съвет какво да предприема.

  780. elena Says:

    Здравейте, доц. Щерев
    на 31г.,никога не съм имала месечен цикъл т.к. съм родена без матка, имам яйчници. След поставяне на диагнозата в тийнеджърските ми години просто я приех, но днес имам много въпроси за състоянието си - как това влиае на хормоналното ми състояние, някога ще навляза ли в менопаузата, необходимо ли е да правя по-често прегледи при гинеколог, трябва ли да приемам някакви медикаменти. Желанието ми е да имам повече информация. Какво бихте ми препоръчали?

  781. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Яна ,
    При посочената от Вас биопсия на яйчници двустранно може да се направи ревизия на хистологичната картина /въпреки ,че вероятността да се сбърка е нищожна/. Ако резултатът се потвърди, трябва да бъдете на заместителна терапия с години /в противен случай могат да възникнат много усложнения / и можете да забременеете само в условията на ин витро оплождане с дарителски яйцеклетки.

  782. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена ,
    Заповядайте на консултация при мен с предварително записване на тел 029200901. Носете всички изследвания, които имате. Консултациите при мен не се заплащат.

  783. Katina Says:

    Здравейте,
    Пиша Ви с молба консултация и съвет. Аз съм на 30 години и партньора ми също. Имам една естествена бременност преди 4 години, която завърши с мисед аборт в 6г.с. Винаги съм имала нередовен МЦ, в клиника по стерилитет ме диагностицираха че съм с ЛУФ синдром, нивата на хормоните са ми в норма включително и АМХ и Инхибин, нямам СПКЯ. При хидрутубация януари 2010 се установи че са ми запушени и двете тръби. Юли 2010 започнахме първата ин витро процедура по дълъг протокол, стимулацията беше със Гонал и Синарел, като в началото реагирах много бавно даже лекуващия ми лекар се колебаеше дали да не прекратим стимулацията, в крайна сметка решихме да продължим с по-високи дози в деня на Овитрел Естрадила ми беше 1800, имах 10 фоликула от тях извадиха 10 яйцеклетки, всички се оплодиха, и достигнаха до стадии бластоцист, като от тях ми върнаха 2 и замразихме 4 броя, останалите не ставаха. На десети ден след ембриотрансфера имах ЧХГ 2.58. Октомври месец направихме замразен трансфер, заради ЛУФ синдрома л;екуващият ме лекар прецени, че трябва да подготви лигавицата с естрофем от началото на цикъла после включихме и утрогестан. От 4-те бластоциста се размразиха 3 и всичките ги върнахме, като трансфера беше труден, имах ЧХГ на 10 ден след ембриотрасфера 2. След този опит лекуващия ми лекар ми каза, че при нас става въпрос да за повтарящи се имплантационни неуспехи. Решихме да направим лапаро и хистероскопия за доуточняване на ЛУФ синдрома (евентуално да няма скрита ендометриоза въпреки че туморните ми маркери са отрицателни) и състоянието на тръбите и хистероскопия заради липсата на имплантация. Операциите се проведоха едновременно, при лапароскопията са установени сраствания по дясната тръба и по червата в дясно, в ляво няма сраствани, дясната тръба не пропуска а лявата пропуска под налягане, при хистероскопията не е установено нищо освен че входа на дясната тръба е облитерирал (не съм сигурна че така се пише), лявата е добре. Беше ни препоръчано ко култивиране, като взехме клекти от лигавицата юни месец с идея да правим опит юли но поради здравословни причини отложихме опита. Той се състоя април месец тази година, беше по къс протокол отново с Гонал. Този път стимулацията вървеше по-добре, нивата на естрадиола нарастваха по-равномерно стимулацията ми продължи 12 дни, но имаше проблем с бложа с Cetrotide, на 8 и 9 ден от стимулацията ЛХ беше 3.3 и 3.5 но на последния ден ЛХ беше 2.5 а прогестерона 1.4 естрадиол 2200 имах 9 фоликула. При пункцията извадиха 9 яйцеклетки, от които 4 дегенеративни. Оставащите 5 се оплодиха отново ин витро, до 3-ти ден имахме развиващи се 4 ембриона, ембриолозите прецениха да ги оставим до стадии бластоцист като на 4-ти ден им беше приложен и асистиран хечинг освен кокултивирането. Имах трансфер на 3 бластоциста които отново ми казаха че са с отлично качество от тях единия вече се излюпваше. ЧХГ на 10 ден след ЕТ беше 0.15. Мнението на лекуващата ми лекарка за RIF се потвърди. Въпроса ми е какво може да се направи в този случай. Имаме направени имунологични изследвания, имам от време на време повишени ANA, генетични изследвания за тромбофилия - няма отклонения, усвояване на фолиева киселина - хетерозиготен носител, щитовидната желаза няма проблеми, обременяване с глюкоза всичко е в норма, изследвания за хламидия кръвни и МБ отрицателни и за стара и текуща инфекция, изследвания за микоплазма, уреаплазма и трихономони отрицателни. При партньора имаме направена само обикновенна спермограма - нормоспермия, но ни беше обяснено че след като всичко се опложда ин витро и голям % от ембрионите достигат стадии бластоцист няма смисъл от повече изследвания.

    Благодаря много за отделеното време!
    С уважение
    Катина

  784. Теа Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    На 37 г.съм. Имам две миомектомии и отстранаване на единия яйчник и тръба. При две стимулации яйчникът ми даде лош отговор - малко и некачествени яйцеклетки и не се оплодиха. След това забременях спонтанно, но се оказа “кухо яйце”. Въпросът ми е какви изследвания трябва да направя - явно качеството на яйцеклетките ми не е добро и дали въобще да се подлагам на стимулации? Благодаря ви предварително!

  785. доц.д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катина,
    Във Вашия случай може би е редно да се направи биопсия на бластомери, защото добре изглеждащите ембриони, които са