Скъпи приятели,

Като потомък на българи - бежанци от Беломорска Тракия, съм радостен да открия на блога си тема, в която да можем да обменяме информация, да представяме свои спомени за нашите предци и да дискутираме въпроси по темата. Надявам се този форум да се превърне в място за виртуални срещи на тракийците, а защо не и за организиране на реални такива в бъдеще.

235 Коментара за “Форум на тракийските потомци”

 1. Петър Стаматов Says:

  До Николай Димитров и до Атанас Щерев:
  Уважаеми Господа,
  Членувал съм в Тракийското дружество в София, но за кратко, понеже заминах за чужбина и … останах за постоянно. В момента съм в САЩ. Интересувам се от дейността ви, но не виждам уебстраница. Не се откриват лесно и имейли и телефони за контакт. С удоволствие бих поставил на старниците на моя уебсайт Eurochicago.com повече информация за организацията, за дейността и за членовете й.
  Пожелавам ви здраве и успехи!

 2. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г-н Стаматов,
  Като потомък на тракийци аз уважавам паметта, историята и традициите на нашите прадеди и именно затова предлагам на блога си тази инициатива за форум и коментари по темата. Това обаче няма нищо общо със Съюза на тракийските дружества в България /СТДБ/, дружество на което моя дядо е бил активен деятел и аз съм бил член на Върховния комитет.

  Из “Устав” на Съюза на трakийските дружества в България
  София, 2001
  Чл.1
  /1/ Съюзът на тракийските дружества в България е независимо, непартийно, неправителствено обществено-патриотично доброволно сдружение за неопределен срок на тракийските дружества и на другите тракийски организации, юридически лица с нестопанска цел, осъщетвяващи общяественополезна дейност.

  Сега този съюз е обсебен и експлоатиран в момента от Българската социалистическа партия, този съюз на многопартийни избори подкрепи и лобира открито за избирането на г-н Първанов за президент, участва в избори на страната на БСП и по този начин наруши устава си и компрометира тракийското движение. Съжалявам за откровението, знам, че е българска орисия деленето и че в единството е силата, но опита ми в СТДБ показва, че или трябва да се отделиш от определен кръг хора или трябва да се примириш и да бъдеш тяхна маша. Съжалявам още веднъж и използвам случая да се извиня и на г-н Николай Димитров от дружество Тракия -София затова, че не мога да участвам в мероприятия на организация, която се изполва подмолно за целите на една политическа партия в България. Аз лично имам политически пристрастия, които заявявам открито, но не възнамерявам да правя това на този форум. Форумът на моя блог е напълно частна инициатива, тук ще се пише само за Тракия и няма нищо общо със Съюза на тракийските дружества в България.

 3. Petya.Nurtyhaslrt Says:

  Pozdraviavam vi za iniciativata, dano se razvie. Pozdravi na vsichki trakiyci!

 4. Павлина Says:

  Г-н Щерев, аз съм наследник на бежанци от Беломорска Тракия.От Шумен съм, дядо ми е бил на 10 години когато идва в България, живя и почина в Шумен. В старите “зелени” паспорти пишеше, че е роден в гр. Хидели Гърция, в Община Шумен в архива пише с. Хиделий Турция, а в библиотеката ми казаха, че това е с.Ени Чифлик - Хиделий Чорлу.Знам само от детските си спомени, че селото/града се е намирало на р.Ергене или близо до нея.Моля Ви ако можете да ми помогнете напишете ми къде се намира сега, в Турция или в Гърция, или тогава в коя държава е било? Ще Ви бъда безкрайно благодарна.

 5. Павлина Says:

  Ако някой може да ми даде информация дали Ени Чифлик и Хидели са едно и също село/град може да ми пише на pph@abv.bg ще съм благодарна.

 6. Петър Says:

  Доц. Щерев и аз съм потомък на българи от Беломорска Тракия от Шумен. Родовата памет е хубаво нещо, въпросът е за какво ще се използва. Не виждам много смисъл да се подкрепя присъдружния съюз на БСП, защото имах допир с тези нечистоплътни люде, както и да се използва волята на тракийските наследници, за да се извиват ръцете на Турция при присъединяването й в ЕС. Принадлежим на друго време доц. Щерев и ми е трудно да видя механизъм за промяна на исторически факти и процеси

 7. Николай Димитров Says:

  Уважаеми г-н Щерев,

  С настоящия е-май бих желал да Ви благодаря за две неща. Първо за форума, който сте организирали във Вашия блог и който дава възможност на тракийските българи да поддържат връзка помежду си, обменяйки мнения, и второ за Вашето откритото отношение към нашето дружество с което ще се съобразя.
  Длъжен съм да споделя с Вас, че в личен план битувам с организаторски функции в софийското тракийско дружество и нямам никакви политически пристрастия, което обаче не означава, че не се интересувам от обществения и политически живот в България и около нея. При участието си в планирането и реализирането на дружествените мероприятия аз и моите колеги с които работим изхождаме от гледна точка те да бъдат полезни на тракийските бежанци и техните наследници. Попадайки съвсем случайно на Вашия блог /предходящия и настоящ форум/ си позволих да споделя за една планирана с експерти среща от която според мен хората, които присъстваха имаха само полза като ориентир за състоянието на тракийския имуществен проблем. Между другото съм длъжен да споделя с Вас и публиката, която участва в този форум, че в дейността си дружество “Тракия” организира мероприятията си не единствено и само за своите членове, но за всички тракийци. Въз основа на 17 годишно присъствие в Съюза на тракийските дружества в България намирам, че този подход е присъщ и на него. Ползата от неговата дейност и тази на дружествата е обща – за всички тракийски българи. Аз лично не се занимавам с политика и в също време чистосърдечно твърдя, че не намирам в платформите на която и да е партия задача да популяризира и работи за решаването на тракийския имуществен проблем. Ако това до известна степен се прави е резултат от дейността на Съюза и дружествата.
  С последвалото съобщение, което си позволих да пусна /с част от предстоящите мероприятия/ не беше с цел да наруша Вашето медийно пространство или по някакъв начин да натрапвам организацията към която аз съм съпричастен и чиито авторитет не ми е безразличен.
  В тази връзка моля да приемете моите извинения /тъй като тези действия бяха лично моя инициатива/ ако считате тези постинги като натрапени и несъобразени с Вашите лични оценки и разбирания.

  С уважение,

  Николай Димитров

 8. Атанас Щерев Says:

  Уважаема Павлина,

  Това, което можах да открия за Ени чифлик е следното:
  Ученичката Симона Тихомирова от 12 кл. на ІІ СОУ “проф.Никола Маринов” гр. Търговище с научен р-л г-жа Маруся Максимова се включи в ІV национален исторически конкурс на тема “Фамилната история и превратностите на ХХ век с описанието на “Андреевия род от с. Хиделии” по спомени на роднини. В настоящият момент ученичката усилено проучва родословното дърво на рода.

  …през злокобната 1913 – 14 г. освен от горепосочените села пристигат българи и от Одрински вилает – Турция - гр. Чорлу, Ени чифлик – Хиделии, село Яна, с. Бойджилар и др. Установяват се в гр. Търговище и селата Буховци, Бистра, Макариополско, Въбел, Подгорица и др.

  Село Еничифлик може да намерите на картата на Турция като напишете в Google - Google maps и преместите картата на европейската част на Турция. Намирате град Чорлу, който е близо до Мраморно море и на 15 километра на юг почти на брега на Мраморно море откривате селото на Вашите прадеди -Еничифлик.

 9. личева Says:

  Доцент Щерев ,приветствам ви за този форум ,имахме нужда от него! Аз също съм потомък на тракийски бежанци ,но използвам вашия форум за да попитам дали някой познава или е чул за лицето ТрендафилКаракостов Трендафилов живял в Свиленград до 1945г. Роден 1906 в Караба ,Гърция бил е музикант кларнетист.Има ли някъде архив ,където да се провери?

 10. иван караатанасов Says:

  Поздрави на всички с надежда.Прабаба ми Киряко Атанасова Нашкова и Прадядо ми Атанас Димитров Нашков са живеели в село Чомлекио Одринско и около 1913 г. са бежанци в село Лесово Ямболско.Другият ми прадядо с фамилия Брайков (Христо,Колю или Георги) е от село Акбунар (сега е Сарайакпънар) на север от Одрин и също отива в село Лесово.Снахата му се казва Анастасия.Ако на някой му говорят нещо тези данни и иска да помогне да се обади! GSM 0894 092718 Караатанасов. Благодаря сърдечно на всички и пожелавам успех в издирванията!

 11. Лиляна Шмидт Says:

  Уважаеми читатели, търся потомци ,на живяли в Малко Търново в годините преди и след Преображенското въстание.

 12. Misho Gabrovski Says:

  Zdraveite Trakiyci po celia svyat. Mnogo se radvam, che otkrih tozi forum za vrazka. Interesno mi e da cheta informaciata tuk i dano da obmennyanme poveche informacia. Pozdravi na vsichki

 13. Надя Вълкова-Вутова Says:

  Чудесна идея, д-р Щерев
  Вие ни помогнахте да се свържем потомци от село Ени чифлик - Чорленско.
  Благодарим Ви. Продължавам с интерес да следя темата.
  Бъдете здрави и успех на всички заели се да научат повече за рода си.

 14. Д.Нейчева Says:

  Uvagaemi;Doc.Sterev;zdraveyte!Pishe vi edna pazientka;koyato skoro beshe pri vas na licna konsultaciya.Izpisahte mi terapiya ;ot koyatosum mnogo dovolna.Byahte mnogo vnimatelen i izcerpatelen!Blagodarya vi ot surze!Imam edin vupros kum vas.
  kasae za mayka mi;koyato e na 54 godini.Operirana e prez 1992 godina i e napravena totalna histerektomiya po povod cokoladovi kisti i mioma .Bila e 3-4 godini sled operaziyata na Estrofen i Klimonorm.Izsledvala e kostna plutnost-vsihkoe v norma.Poradi mastopatiya na dysnata gurda e spryana hormonalnata terapiya i nisto ne priema do momenta no ima goresti vulni i ne se shuvstva dobre.Moge li da si vzeme Remifemin na tozi etap.Predvaritelno vi blagodarya.Prosledenae mastopatiyata i tozi problem veshe go nyama.Ima ponyakoga visoko RR No pie suotvetnata terapiya.ste ocakvam vashiya otgovor! Do skoro! S uvagenie kum vas D.Neitcehva

 15. Атанас Щерев Says:

  Уважаема Д.Нейчева,
  Позволете ми да отговоря на Вашия въпрос на форума за репродуктивни технологии и репродуктивно здраве - http://www.atanas-shterev.com/?p=586

 16. Христо Русинов Says:

  Здравейте,тракийци!
  Аз също съм потомък на бежанци,прокудени от Одринска Тракия.Рода на баба ми по бащина линия са преселници от с.Ени Чифлик.Тя прекара живота си и почина в с.Драгомир,пазарджишка област.На тях също, както срещнах и в прдишния блог са казвали Маджирите.За съжаление както баща ми така и чичо и леля са починали,а аз самия знам много малко за предците си.Ще се радвам да се свържа с хора,които знаят повече за бежанци от с.Ени Чифлик. E-mail ми е hopeless1966@abv.bg
  Поздрави на всички!

 17. KRASIMIRA Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ
  И АЗ СЪМ ПОТОМЪК НА БЕЖАНЦИ ОТ ОДРИНСКА ТАКИЯ
  ПРАДЯДО МИ ЯНИ АТАНАСОВ КИРЯКОВ Е ЖИВЯЛ В СЕЛО СИНЕКЛИ ЛОЗЕНГРАДСКО. НЕГОВИЯ ДЯДО КОЙТО СЕ Е КАЗВАЛ КИРЯК Е БИЛ КМЕТ НА СЕЛОТО - БИЛ Е ЗАКЛАН ОТ ТУРЦИТЕ. МАЙ ТОВА Е ВСИЧКО КОЕТО ЗНАМ

 18. Vanq Says:

  Здравейте, прадядо ми е от Ени Чифлик, обл. Чорлу. Ако някой знае как мога да намеря документ за собственност / тапия на турски език / да ми пише на емел vanq562@abv.bg

 19. KRASIMIRA Says:

  zdraveite otnovo
  v posledstvie razbrah che prababa mi e ot Kadievo i se e kazvala Milka
  vidqh che na Rosi Mihova blizkite syshto sa bili ot tam

 20. кера чамурова Says:

  дядо ми Велик Георгиев Чамуров е преселник от Акбунар в село Маточина.Бил е доста имотен.С преселването от Турция е загубил всичко и за поколенията си.

 21. Костадинов Says:

  Здравейте и специални адмираций за доц.Щерев за форума,който е създал.
  И аз съм потомък на тракийски бежанци баба ми е от с. Пишман,а дядо ми доколкото си спомням е от Марамли живяли са в с.Костур Свиленградско до началото на 50-те,после се преселват в Хасково.

  Моля ви ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА все пак сме Българи.

 22. Павлина Says:

  Информацията която получих, че с. Хидилии е Ени чифлик не е вярна. Получих копия от документите за имотите ни и там пише, че с. Хидилия е в област Хайроболска т.е. Хиделия и Ени чифлик не са едно и също село. Ени Чифлик е много на юг и е близо до Мроморно море в област Чорлу, а нашето село Хидилия трябва да е по в централна или западната част към Гърция. Ако има някой наследник на родени в Хидилия област Хайроболска моля да ми пише.

 23. Павлина Says:

  Получих копия от ЦДА на страници от домакинска карта с описани имената /на бежанците/ моите прадеди и имотите им в Турция.Въпросът ми е какво ще правим нататък като нямаме документи за собственост и дали някой е успял да си извади такива. Моля ако някой има иформация да ми пише.

 24. vanq Says:

  Отговор за Павлина - Хубаво е, че споделяме, но като, че ли няма развитие нашия въпрос …. Нашите управници нехаят за тези имоти ….а ние разчитаме на тях (нашите политици) …. От 2007 год. имам някаква декларация от ЦДА за имотите на предците ни оставени в Турция, но Турски документ няма … за което се говореше по медиите, че ще има спогодба между архивите на Турция и България за обмяна на информация … до сега …нищо …Ако някой знае нещо повече може да пише.

 25. Румяна Георгиева Says:

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЩЕРЕВ,
  Моите поздравления за форума, който сте създали и от който имаме вопиюща нужда за да се помни всичко, което са преживели нашите деди!
  Девизът на тракийци е “НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, НО НЕ ОТМЪЩАВАЙТЕ” и той е много актуален и сега.
  Трябва да помним и съхраняваме историята, да я предаваме на поколенията в истинския и вид, а не - изопачена както ни обработваха десетилетия.
  Аз съм потомка на бежанци, родени в Беломорието.
  За съжаление и двамата ми родители вече не са между живите, но благодаря на съдбата, че съм научила и запомнила много факти от тях за миналото на рода ми и за всичко преживяно в тези ужасни години на преселение.
  Майка ми е била родена в село Доган Хисар - Дедеагачко /сега Есими - до Александруполис/.
  Очите ми се пълнят със сълзи когато си спомня нейните разкази за селото, за детството й там и после - за преселението и съдбата на сираче, което от малко се е борило с несгодите, но успяла да изучи занаят и отгледала и изучила мен с много труд и лишения.
  Баща ми също е родиен в този край, но до Ксанти - село Габрово. Семейството му също е прокудено, а селото опожарено. Идват в Пловдив с 8 деца, някои от тях умират, но баща ми успява да се изучи - завършва Американския колеж, който му дава преди всичко изключително възпитание и богата култура. Жлко, че ненавременната му кончина пресича бъдещето, което е било многообещаващо.
  Сега четейки книгата на Петко Бочаров - “Картини от три Българии” много ясно си представям моят баща и откривам много сходство в живота им.
  Извинете ме за накъсаните мисли, но това е една от първите ми изповеди на тази тема и не мога да не се вълнувам.
  Ще Ви помоля ако някой има нещо да сподели по отношение на това, което написах - нека го направи в този форум. Може да открия по този начин някои близки люде на моите родители, които не познавам.
  Фамилията ми по баща е Миткова.
  Желая Ви много успехи във всяко добро дело.
  Дерзайте!
  С поздрав Румяна Георгиева

 26. Донка Жечева Says:

  Здравейте ,
  от доста време търся нещо /нещичко /, от което да тръгна . Знам че корена ни е от Беломорска Тракия .При изселничеството рода ни са се установили в махала между Севлиево и Габрово . След като
  турците се изселват прадядо ми Атанас Габраджиев / тази фамилия идва от това ,че е дошъл от района около Габрово/купува къща в с.Мараш общ.Шумен.Били са 4 братя и една сестра . Не разполагам с никакви други сведения.Ще бъда благодарна на всякаква информация.Преди 30 год. се появил някакъв човек от Габрово да ги търси , но тъй и не оставил адрес и не са се срещнали.Много бих искала да науча от къде са дошли . Благодаря !

 27. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми тракийци,
  Радвам се на положителните емоции, които предизвиква този форум, но думата ми е за друго. Хубаво би било някой да научи повече за родния край на прадедите си или за свои роднини, но за да се случи това са необходими повече данни. От друга страна не бива да забравяме, че с личните данни в Internet може и често се злоупотребява. И все пак, когато искате да научите повече за свой дядо, баба, прабаба и т.н., трябва да се споменат родово име, име и презиме, приблизителна година на раждане, образование, професия, старото име на родното място и мястото на изселване в България. Има литературни и исторически данни от времето още на Руско турската война от 1878 г. за брой и място на изселени семейства в България. По-късно такива сведения могат да се намерят в трудове ма Милетич, А.Разбойников и много други. В наше време един голям радетел на историята на тракийци е г-н Димитър Шалапатов от Хасково. Аз например притежавам от архива на дядо ми Димитър Карев списъци на ученици от класовете и местата, където той е преподавал. Не зная дали ще бъде полезно да ги публикувам? Някой може да познае свой роднина в тези списъци?!! Сигурно има много други хора, които имат сведения за свои прадеди. Споделянето на информация може да ни помогне да познаем по-добре миналото си!

 28. hihi Says:

  do kude stigna vyproa s tarkiiskite bejanci i obe6tateniqta koito obe6taha

 29. Кирил Желев Says:

  Здравейте!
  Радвам се, че открих този сайт!
  Отдавна желая да науча повече за родът на моята баба. Намерих само докумен, че е родена 1915г в Еле Гюно /не знам дали е правилно записано в документа/. Може ли да ми помогне някой, да го намеря поне на картата? Всичките ми усилия до сега са напразни, само знам, че е близко до границата с Гърция и е в одринско /но не съм пак сигурен/? Предварително благодаря!

 30. Кирил Желев Says:

  Здравейте!
  Радвам се, че открих този форум!
  Отдавна желая да намеря нещо за родът на моята баба. Тя се казва Елена Дамянова. Има само един документ, че е родена в Еле Гюно през 1916г. Не съм сигурен, че името на рожденното място е изписано вярно в документа, защото не мога да открия нищо за него, както и рожденната дата. По спомени на баща ми тя е 1915г. Баба ми е разказвала, че когато са бягали тя е била много малка /по разкази на нейните родители/ и за да не плаче са и давали “биберон” от виме на коза. Не са успели да вземат нищо, селото е било запалено и просто е трябвало бързо да тръгнат. Била е с родителите си и чичовците и. Стигат до Тополов град, като бежанци. Доколкото аз се запознах, ако е вярна рожденната дата тяхното бягство съвпада с бежанците от Беломорска тракия, а не от Одринска /което е по- рано/. Само това са ми разказвали. Ще ми се някой да може, да ми помогне с информация. Предварително благодаря!

 31. vanq Says:

  ОТГОВОР на КИРИЛ ЖЕЛЕВ - в общината, където е живяла и починала баба Ви има документи - АКТ ЗА СМЪРТ от където можете да вземете повече информация, като трите пълни имена, на колко години е починала, къде е родена и т. н. От там ще Ви издадат и УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ, което също ще Ви трябва при подаване на ЗАЯВЛЕНИЕТО до ЦДА - София.

 32. vanq Says:

  Здравейте!
  Радвам се, че обменяме информация тук, но някой знае ли дали изобщо има преговори, защото от Нова година, както отрязаха Божидар Димитров -(който просто искаше да ускори хода на преговорите), вече нищо не се чува… За толкова години не се намери политик, който да защити народа си ….а какво е държава без народ …

 33. Турчин Says:

  Блазе ви българи! Спокойно и безпроблемно идвате в Турция , и черпите информация на място. А ние милионите турци прогонени и насилствено изселени от фашистко-комунистическите режими в България нямаме възможност да посещаваме дори и гробовете на родителите си… Въпреки че съм роден в България не мога да посетя родината си… А за Божидар Димитров , мога да кажа че без малко щеше да вкара България в батаклъка. Обезщетенията за тракийските българи са стотинки при обезщетенията които България трябва да плати на българските турци…Това беше темата на последните преговори. Знам го от присъствал на тази среща. И Бойко много навреме се измъкна от този капан, и ошамари Божко… Това е основното от преговорите. Може да попитате младата мацка от Атака. Беше очаровала турците, даже присъствието и беше прието като жест на Волен Сидеров …

 34. Тракиец Says:

  Първо ще напомня на последния господин че онеправданите според него български турци полу4ават български пенсии в Турция.
  Второ:имат право да се върнат свободно в българия ,да направят справка в държавния архив,
  да получат нотариалните актове на имуществото на своите родители и деди и след това да се разпореждат с него както намерят за добре-да го ползват или да го продават.Ако има проблем
  могат да наемат адвокат и да водят дела.
  Аз обаче досега не съм чул някой потомък на тракииските бежанци да е бил допуснат до турските архиви камо ли да получи нотариален документ и да има право да се разпорежда с имуществото на дедите си.моят дядо е изгонен на 12 години от родното си село което е било чисто край Пинархисар което е било населено само с българи.И се чудя защо трябва да водим преговори само за обезщетения.Аз лично не искам никакви пари от Турция а искам да получа правото да ми бъде върнати имотите на дядо ми.Искам да вляза в владение на къщата и нивите които е имал. Те и сега си стоят там както преди сто години.А като си ги получа ще реша какво да ги правя после.Мисля че нашите държавници могат да помислят и за този вариант тоест за реципрочно отношение на турската държава към българските граждани с имоти в Турция.
  и послено:този форум е за наследниците на тракийските българи и мисля че не е коректно в него да пишат лица които не са свързани с този въпрос

 35. Атанас Щерев Says:

  За Турчин
  Уважаеми господине,
  Не зная защо не можете да дойдете в България и “да посещавате дори и гробовете на родителите си…” Чудно ми е това, което сте написали и какво целите?! Що се отнася до този форум той събира потомците на българите, живяли столетия на земите, където днес се намира Европейската част на Турция и Северна Гърция. Ние знаем и признаваме историческите реалности, но това не ни пречи да обсъждаме и помним преживяванията на нашите прадеди не само изгонени насилствено от родните домове, а и предимно жени и невръстни деца, умъртвявани и клани като добитък, и то от здрави мъже. Насилствената смяна на имената на българските турци в новата ни история е друга срамна страница в историята на региона, но тя не ни затруднява да наречем случилото се в 1913- 1920 г. с изселено над 200 000 българско население в Одринска и Беломорска тракия геноцид. Аз лично съм сигурен, че пътят към истината и справедливостта е въпрос на преговори и излагане на аргументи. Уверен съм, че бъдещето на Турция е също в Европейския съюз, но само при спазване на европейските норми и правила на поведение и при законосъобразното удовлетворяване на претенциите на ощетените и от двете страни.

  Използвам случая и да изложа своето мнение за поставения от г-жа Ваня ……….. въпрос за обезщетенията на тракийските бежанци. Не се надявайте на скорошно решение на този проблем. Моето семейство също има имуществени претенции, както всяко семейство на тракийски бежанци, но аз лично смятам, че едва ли ще доживея да видя удовлетворени тези претенции, както не доживяха това моите предци. Аз лично смятам, че едва ли е най-важното имуществото, което трябва да се върне на изгонените от земите си българи, много по-важно за паметтта на загиналите тракийци е да се възстанови историческата истина, за насилственото обезбългаряване на тези територии, за масовите убийства и то по най-жесток начин, за подлите задкулисни действия на Европейските Велики сили и Русия, за престъпното бездействие и действия на българските управляващи тогава, за огромните задължения, които Турция дължи на потомците на тракийци и българската държава в подписан от нея договор. Историята е тази, която ни учи да живеем по-добре и да не повтаряме грешките си и точно това се опитваме на направим на този форум, без да желаем никому лошото.

 36. Минев Says:

  Щерев, докато няма признание от турска страна за насилствените изселвания и обезщетения за семействата за отнетите имущества България не трябва да позволява на Турция да припари до ЕС. Ако не го използваме този лост, никога няма тракийските потомци да получат това което е принадлежяло на дедите им.

 37. Тракиец Says:

  До г-н Щерев
  Имам едно предложение.
  Предлагам да оставите място в вашия блог където да могат да се публикуват актуални снимки от днешното състояние на българските църкви останали на територията на днешна турция и гърция.Нека всеки види какво е останало там днес. Аз открих снимка от църквата на селото на единия ми дядо Домуздере , но нямам снимка от църквата на селото на другия ми дядо-Чонгара.Смятам че освен за материалното не трябва да забравяме и за духовното.Нали именно това че сме православни християни ни е запазило като българи.

 38. Dora Ivanova Says:

  Здравейте г-н Щерев,

  Аз също съм потомка на бежанци от Беломорска Тракия,дядо ми Иван Стайков Иванов е роден в Балакьой през 1914г,изселили са се тук през 1919-1920г,когато е бил на 5г,зная само че майка му се е казвала Мария,а баща му Стайко,били са няколко деца(Тодора,Рада,Димитър,дядо ми и за др. незная)Тъйкато Вашият род е от там,ако имате някаква информация,ще Ви бъда много благодарна.

 39. vanq Says:

  Здравейте г-н Щерев,
  Форума е добра идея да комуникираме, но има ли някой идея как да изберем добър политик, който да защити нашите позиции. Преговорите приключиха по Нова година, когато г-н Бойко Борисов отсече Божидар Димитров и точка. Съгласна съм, може би наистина човека да е сбъркал, но защо всичко спря до тук. Аз мисля, че не Турция не дава, а няма кой да иска (да преговаря).
  Това е срам за българските политици и за БЪЛГАРИЯ като цяло.
  Четох в интернет, че ВМРО (вътрешно македонска организация) е правила протести пред посолсството в София точно за да продължат преговорите ни с Турция за имотие на бежанците, но
  от там са ги отпратили подигравателно и безнадежно. КАКВА ДЪРЖАВА !!!! Не ни защитават интересите, а като дойде време за избори…. търсят НАРОДА !!!!

 40. Атанас Щерев Says:

  Уважаема Ваня,
  Когато говорим и пишем за проблема - обезщетение на тракийските бежанци от Турция трябва да сме наясно какво правим. Ако се опитваме да правим политика - демонстрации, протести, възвания и пр . няма лошо и това може да помогне. Сериозните преговори между две държави са съвсем друго нещо. Не оправдавам Турция, но признавам, че съм пристрастен. И ако не мога да упреквам само Турция, дали е правилно да упреквам нашите дипломати и държавници. Впрочем от Освобождението на България, от 130 години управниците ни са по-скоро лоши, отколкото съвестни с малки изключения, които пък са убивани и малтретирани от противниците им. Това не Ви ли кара да се замислите какви сме самите ние, които избираме как да живеем и какви да са управниците ни? Турция е многовековна империя с традиции и с държавници, които преди всичко следват интересите на държавата и е трудно да се пробие статуквото от десетилетия. Надявам се българската дипломация при новосъздадениете условия /желание на Турция да влезе в ЕС/ да направи необходимото за осъществяването на една истина и потребност за потомците на тракийските бежанци. Това обаче според мен ще отнеме още поне десетилетие, ако не и повече за някаква положителна развръзка. Не трябва да забравяме миналото и претенциите си, но не трябва и да си създаваме излюзии, които после безплодно се опитваме да реализираме. А на изборите - има ден за размисъл!

 41. георги иванов Says:

  г-н Щерев,моят пра-прадядо съшо носил фамилията Чамуров.Част от родата във с. Маточина познавам и аз.Моите родители живяха в с.Присадец.Имам усещането,че сме от едно коляно и кръв.Как да се свържа с вас и да се уточним.Между другото-вчера ходих в Турция и посетих с.Акбунар-там е акпинар,незнаино защо.Но нищто не разбрах-населението говори само турски език.Търся съмишленици-моля пишете

 42. Дани Иванова Says:

  Уважаеми г-н Щерев,пиша ви с молба и надежда че може да ми помогнете.Потомка съм на изселници от Беломорска Тракия от с.Кутруджа Суфлийска околия.От известно време безрезултатно се опитвам да разбера какво е съвременното име на с.Кутруджа.Много бих искала да знам местоположението му и да го посетя.Предполагам че се намира в Гърция,защото град Софлу и околията са там.Ще бъда благодарна ако вие или някой от участниците в този форум може да ми даде информация по въпроса.Благодаря!

 43. Тракиец Says:

  Уважаема г-жо Иванова ,
  обадете ми се на тел. 0888 625564 и ще ви свържа с човек който ще ви даде точна информация относно с. Кутруджа.
  Поздрави

 44. Атанас Щерев Says:

  Уважаема г-жо Иванова,
  Гръцкото име на Кутруджа е Kotronia. Селото се намира на около 15 км западно от гр. Софлу. Вижте местоположението му на картата на този сайт:
  http://belomorie.eu/forus.php

 45. Дани Иванова Says:

  Жив и здрав да сте! Толкова много се радвам! Бях се обезкуражила, защото получих информация(в друг форум), че селото е изгорено и заличено още през 1913г. Надявах се това да не е така, а и са ми разказвали, че няколко години след първоначалното изселване, моя прадядо се е върнал и е продал имотите, които е имал там - къща, ниви и пр. Явно е имало нещо за продаване. Мечта на моя дядо беше да отиде там, от където идва рода му, дано аз успея да го направя, сега ще е много по лесно. Още веднъж Ви благодаря. Желая Ви успех!

 46. Павлина Says:

  ПОЛУЧИХ ОТГОВОР ОТ ДЪРЖАВЕН АРХИВ, НО ТОВА СА КОПИЯ НА СТРАНИЦИ ОТ НЯКАКЪВ РЕГИСТЪР С ИМОТИТЕ, ПРОСТО ЕДИН ОПИС НАПРАВЕН ОТ НЯКОЙ, НЕИЗВЕСТНО КОЙ, БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЗА СОБСТВЕНОСТ….ЗАТОВА И ИЗИСКВАНИЯТА ИМ СА ЗАНИЖЕНИ, БЕЗ НИКАКВИ ДОКУМЕНТИ ПРАВИШ ЗАПИТВАНЕ, ПЛАЩАШ СИ ТАКСАТА И СЛЕД 3-4 МЕСЕЦА ПОЛУЧАВАШ КОПИЯ ОТ РЕГИСТЪР НА ИМОТИТЕ БЕЗ НИКАКВА СТОЙНОСТ, ДЪРЖАВЕН АРХИВ ПРАВИ ПАРИ ОТ ТАКИВА КАТО НАС.

 47. Петя Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ!Някой чувал ли е за Дурановия или Андоновия род?Дали са живели в с.Булгаркьой или са от друго село?

 48. Лиляна Шмидт Says:

  Здравейте! Търся потомци на Дяковия род от Малко Търново.По-точно, потомци на Георги Димов Дяков, убит на 28.10.1902 г. За връзка

 49. ани Says:

  Зравейте!Потомка съм на бежанец от Одринска тракия.По последна информация от с.Акбунар.Баща ми се казваше Яни.Бил е на 5г.през 1913г.Казваше че е бил затворен в Одринската гимназия “Д-р Петър Берон”.Има ли някъде списък с имената на затворените деца там през 1913г.?Името на дядо ми е било Андон а на баба Аница.Дядо е убит тогава а баба идва в България с баща ми Яни.Дядо е имал обущарница.Прякора им бил Дуранови.Може ли някой да ми даде информация за дядо Андон?Интересува ме фамилията му.На баща ми викаха Яни Андонов Дуранов но дали е прякор или фамилия-незнам.Баща ми е казвал че имал леля Реши братовчедки-Реши Фотина Султана.Баба Аница е погребана в с.Присадец.

 50. vanq Says:

  Здравейте, потомка съм на бежанец от Източна Тракия. Намерих от Държавен архив декларация за имотите които е оставил там, но ако някой знае дали е възможно да търсим турските документи … ще се радвам да ми пише! Предварително Ви благодаря!!!

 51. Мария Иванова Says:

  Потомка съм на тракийци от село Кичево ,Лозенградско ,фамилия Кичукови . Нищо не съм открила за родствениците си . Разказвали са ни много случки по време на бягството
  На 200 годишнината от създаването на селото в което съм родена -с.Каменец ,Ямболска област ме поразиха факти в доклада ,че две учителки бежанки от Одрин създават училището в селото , организират строителството на сграда за училището с доброволно участие на жителите на селото ,идват свещеник и певец от Одринско т е в селото пристигат хора с по високо ниво от тогава живеещите и те дават тласък на развитието на селото .
  Искам да Ви предложа да обявите инициатива да бъде направен игрален филм за това време . Така българите и хората в Европа и по света по добре ще разберат трагедията на тези българи. и значението им за развитието на държавата .
  Има толкова богат исторически материал .Има и толкова много хора които могат да прегърнат идеята и да помогнат за това .
  Само един хубав филм може да покаже на нас ,на бъдещото поколение и на света
  истината за това време и претенциите ни като тракийци .

 52. Тракиец Says:

  На вниманието на всички тракийци.
  Централното ръководство на на съюза на тракийските дружества в България вече има собствен сайт. Може да го видите на www.trakiabg.org

 53. Иван Караманов Says:

  Уважение към всички тракиици!!!
  Случайно вчера/16.12.2010 г-/ ми попадна книгата на г-н Д.Карев.Знаех, че се пише такава,защото са идвали при баща ми хора, които са искали да каже някакъв спомен.Той е 85 г.-възраст, на която не всичко е бистро в главата.Та книгата ме приятно изненада с цитираните имена на дядо ми /Христо Русинов Караманов/ , неговия брат /Митрьо Русинов Караманов/и прадядо ми Русин Караманов.Били са достойни хора, което ме задължава да им отделя повече внимание.
  Планирам няколко неща през следващата година, но първо искам да се свържа с хора,които да знаят повече за дедите ми и за родното им село Балъкой.
  Още веднаж почит и уважение към всички!

 54. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г-н Караманов,
  Възможно ли е да се свържете с мен на ashterev@hotmail.com или на 0888939310 да ми изпратите телефон на който да Ви се обадя.

 55. Миглена Петкова Says:

  Здравейте,радвам се ,че ви открих.Аз, за разлика от повечето хора тук в този форум, знам много малко за моите тракийски деди.Моята прабаба Цонка е пристигнала с кораб във Варна през 1913г.Била е с баща си Димитър и сестра си Сотира.Първото и дете Люба се ражда във Варна през 1916г. Моята баба София е родена през 1921г в Провадия.Живеели са в голяма къща и са имали кръчма което ме кара да мисля ,че не са били бедни.През 1937 тя се жени за Христо Блъсков-моят дядо по майчина линия.Тъй като за Блъскови има родословие, реших да го попълня с това на баба ми. И попаднах единствено на сведението ,че са наричали нея и майка и маджурки.Едва след нейната смърт разбрах ,че е потомка на бежанци от Беломорието.Не знам точно от къде, а и майка ми не знае нищо по въпроса.За това никога не се е говорило в семейството.Ако може някой, нека ми помогне със съвет как най-сигурно да стигна до сведения за бежанците.Можете да ми пишете на meglen13@abv.bg

 56. vanq Says:

  Здравейте, потомка съм на бежанец от Източна Тракия. Намерих от Държавен архив декларация за имотите които е оставил там, но ако някой знае дали е възможно да търсим турските документи … ще се радвам да ми пише - vanq562@abv.bg Предварително Ви благодаря!!!

 57. Георги Орсов Says:

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЩЕРЕВ
  Какво ще кажете по идеята Тракийските Дружества да се обединят в партия “ТРАКИЙЦИ” и да излязат на предстоящите президентски избори.Това са 800,000 човека.Тези хора ще изберат президент,който да им защитава интересите и главно да работи за обещетяването на потомците на тракийските българи по Ангорския Договор.
  Предварително Ви благодаря за отговора.

 58. Георги Орсов Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ ТРАКИЙЦИ
  Както виждам в форума на тракийците много потомци на тракийски българи се интересуват от това къде се намират населените места където са живяле някога техните прародители.Аз бях също един от тях,но съумях да се оправя.Даже извадих и картата на Источна и Западна Тракия с принтера и сега мога да я разпространявам между тракийците.Това става лесно като се отиде на WWW ANGORSKI DOGOVOR BG ,след това се чукне в десния край
  където пише Источна Тракия и Мала Азия /синьо/.Чука се на Источна Тракия.Страницата която излезе се повдига нагоре до показването на цветна карта от 1912 г. на Источна и Западна Тракия.Това е.
  РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ ТАЗИ КАРТА !!!

 59. инфо Says:

  Hedeyli, Hayrabolu
  http://tr.wikipedia.org/wiki/Hedeyli

 60. инфо 2 Says:

  Edirne/Uzunköprü/Yeniköy
  В блога пише, че селото е било българско :
  http://ozyenikoy.blogspot.com/2010/02/edirne-uzunkopru-yenikoy-yenikoy-edirne.html

 61. Светла Василева Says:

  Здравей те тракийци .
  Потомака съм на бежанци от беломорска тракия по точно в един град Гюмюрджина до бяло море под Гюморджински снежник / планина/ . дядо ми по майчина линия е от там Стоян и се е заселил в с. Орешник и след това живее и умира в Ямбол . Знам че е от голям род , майка му/ Муда или Мара/ е имала още 6 сестри и 3 братя но без не знам за имена … а баща му също е от Гюмюргжина / Никола / ако на някои тази информация му се вижда позната или знае не6то за града или неговите потомци са от там нека да пише на пощата ми ; svetlito_axa@abv.bg
  6te se radva ako mi pomognete da si dov1r6ta rodoslovnoto d1rvo …. :)

 62. Светла Василева Says:

  http://belomorie.eu/history.php информацията в този сайт ако е вярна моите предци са се изсели ли в периода на 1941- 1944 по време на Втората Световна война .

 63. Георги Орсов Says:

  Здравейте тракийски потомци.
  Знаете ли що е това партия НОВА СИЛА и може ли тя да ни обедини около себе си? Ако не знаете откликнете на
  нейната покана.
  П О К А Н А

  Скъпи сънародници.
  С чувство на уважение и симпатия каним всички родолюбиви българи на национална среща за спасението на отечеството.Срещата ще се проведе в зала №1 на НДК от 13 часа на 5 февруари 2011 г.
  Темата на срещата е “ИСКАМЕ ПО ДОБЪР ЖИВОТ”.Нека поставим ново начало на единението на българския народ,срещу вътрешни и външни мотополисти,които от 20 години провеждат геноцид срещу здравето,възпроизводството,материалното и духовно съществуване,развитие и прогрес на нацията и държавата.

  От ръководството на партията.

 64. дора-сливен Says:

  рода ни е от Янурен дядо е Риго как да разбера фамилията -преселник от беломорска тракия

 65. Zefira-Yambol Says:

  Здравейте ,

  Приветствам форума и неговия създател! Хвала на такива българи,които помагат и най-вече
  работят за съхранявяне на родовата,българска памет.
  Родом съм от Ямбол,както се вижда от текста и съм трето поколение на изселници от района на Лозенградско.Баща ми Димитър Балахуров,който не е вече между живите,беше човек с изключително будна гражданска съвест и почиташе много родовата история,но не ми остави за съжеление посмени свидетелства за това.Така,че знам единствено ,че майка му -моята баба Зефирка Стоянова Момчева се е изселила от Беломорска Тракия с първата вълна бежанци 1913-14г.Заселват се в Ямбол и създават т.н.Авренска махала.
  Бих искала да намеря други свидетелства за рода на баба/нося имито и при това/,интересно ми е,но от 1966 г.живея извън Ямбол и това ме затруднява.
  Ще следя форума и желая СПОЛУКА НА ВСИЧКИ!

 66. mitreto.tahuhkov Says:

  НАРОДЕ ???? / от тевтерчето на Левски /
  До кога ще търпиш монополисти,мафиоти и мародери да смучат кръвта ти ?
  “Стани,стани юнак балкански от сън дълбок се събуди”.Родината ти загива,а ти спиш.
  Щом си толкова заспал народе,иди да спиш пред Народното събрание.Заспал народ чакащ
  някой–отнякъде да дойде да го оправи.Стани народе,както си го правил през турско,извиси снага
  и помети всичко гнило в тази държава.Така ще поставиш основата за създаване на една нова държава–
  БЪЛГАРИЯ.

 67. Надя Вълкова-Вутова Says:

  Здравейте тракийци,
  Обещали сме на моя баща да го заведем до Ени чифлик през месец май, за да види селото на дядо си. Някой да е ходил и да сподели преживявания, място за нощуване?
  Благодаря на човека, който се свърза с мен преди седмица с род от същото село. Имах проблем с личната си поща и ще го помоля, да ми пише пак, ако може. За тези които не знаят роднините им от къде са пристигнали, могат да се обърнат към Държавния архив. Бежанците са описани по мястото на заселването си тук.

 68. Валя Кънчева Says:

  Здравейте потомци на тракийци! Дядо ми, по майчина линия, е роден в село Дуган хисар и неговата майка е първа братовчедка на Петко войвода ( майките им са били сестри). Така да се каже потомък съм на този род, както знам Калояновия род. В Пловдив живееше леля Ружа, която много ми е разказвала за този славен род и помнеше изселването на българите от Доган Хисар. Много бих се радвала да открия роднини и други изселници от този край.

 69. mitreto.tahuhkov Says:

  БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ,ПРИЯТЕЛИ,БРАТЯ,
  /Наследници на тракийските българи/
  Няма по –людоедска политика в последните 20 години от тази на сегашните ни политици.Българският народ е подложен на изтребление във всички измерения на своя икономически,национален и държавностроителен живот:няма производство;няма здравеопазване,няма наука,култура,духовност;няма надежда и …хлябът е от мъката по чер!Чума и война–опустошителна и дива,взети заедно,това е българското настояще днес.Ако не спрем геноцида,ако не променим условията и факторите,които го създават,людоедите ще изгризят живота ни,ще погребат и народа,и държавата ни.
  На протест,братя,потомци на тракийски българи!
  На национален протест срещу оковите на мрака;срещу мелницата на лъжите,срещу гилотината на нищетата и ръждясалия гвоздей на бездарието,с който приковаха на кръста на страданието свещената майка България.
  Обединени в гражданско движение,ВСИЧКИ ЗАЕДНО ПОД ЗНАМЕТО НА ПРОТЕСТА!

  На 26 март,събота,в 11.30 часа,на площад “Батемберг”

  Горе сърцата,българи!
  Горе челата ,братя!
  За един удар има йощ сила!

 70. Vanq Says:

  Здравейте, търся потомци на бежанци от с. Еничифлик, област Чорлу…, намерих сайт на днешния Еничифлик… разгледайте го: http://www.emlak.net/arsa/satilik-arsa/turkiye/tekirdag/marmara-ereglisi/yeniciftlik.html?sort=tarih&sortorder=desc
  Ще се радвам да осъществя контакт с потомци на бежанци от Енечифлик …интересно е да се върнем назад в историята. Пишете на ел. поща vanq562@abv.bg

 71. Иван Says:

  Здравейте,и аз съм потомък на изселници от с.Балъкьой обл.Дедиагач,прародителите ми се заселват в с.Малък манастир-от страна на дядо ми,а от страната на баба в с.Доброселец и двете са в общ.Елхово.Гордея се,че съм наследник на тракийски българи.Хиляди благодарности на доц.А.Щерев за коментарите му по темата много ми помогнаха,както и книгата на дядо му.

 72. Тракиец Says:

  Г-н Щерев моля коментирайте решението на народното събрание във връзка с тракийските имоти-какви реални последици ще има и дали не е поредното предизборно заиграване с тракийци.

 73. Marieta McGraw Says:

  Mnogo interesna tema, d-r Shterev. Naskoro se rovih, za6toto mi be6e interesno da razbera, kolko procenta ot DNK-ato v kravta ni e trakiisko, i spored dannite neposredstveni potomci na trakite sa nai-ve4e pomacite. No otkrih mnogo interesna karta i danni za tova ot kakvi drugi plemena se namirat sledi u nas i vaob6te v razli4nite Evropeiski darjavi: http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups_by_region.shtml
  Kak ste komentirate tova? :)

 74. Атанас Щерев Says:

  До Тракиец
  Уважаеми господине,
  В политиката винаги има заиграване. Без това не може, но мисля, че е добре да не се “пресолява яденето.” Тракийските имоти в Турция са болна тема за много семейства в БГ и на поколения българи, но мисля, че не трябва да се хранят излишни илюзии. Смятам, че за да се разреши този въпрос могат да минат десетилетия, но важното е темата да стои на дневен ред. В идващите десетилетия ние /или потомците ни/ сигурно ще бъдем свидетели на много промени в света, близката чужбина и у нас. Справедливостта изисква решаването и на този въпрос с почти вековна давност и аз съм убеден, че рано или по- късно истината ще възтържествува. Мисля, че с коментираното решение на НС не може да се повлияе в голяма степен за решаването на проблема и по-скоро се вдига само шум, но все пак това е стъпка в положителна насока.

 75. Атанас Щерев Says:

  Уважаема госпожо Marieta McGraw,
  На базата на ДНК изследвания могат да се открият произхода и миграцията на големи групи от човешката популацията. След дешифрирането на човешкия геном изследванията в областта на молекулярната генетика стават все по- сложни и детайлни. За съжаление трябва да се натрупат още много данни, за да бъдем сигурни в направените изводи. Цитираните от Вас сведения са много интересни, но ако се заинтересувате ще намерите още източници с по- различни данни. България повече от хилядолетие е разположена на кръстопът и не е чудно, че българинът има много богат генетичен фонд, което е едно голямо богатство. (Колкото по-богат е генетичният фонд на една популация, толкова по- рядко се срещат наследствени заболявания в нея./ Преди години мой родственик, който живее в САЩ се беше подложил на генетични тестове заедно с целия учебен клас. За негова изненада от над 30 души американци неговата генетична формула се беше оказала най –богата. Какво да се прави – българин. Най-важното според мен е, че е сигурен богатия генетичен фон на българската нация, какъв е той точно обаче бъдещите изследвания ще покажат с по- голяма прецизност. Сега трябва просто да реализираме възможностите си като нация и народ.

 76. marshavelska Says:

  skapi xora,moiat diado e ot torbalakioi,dedeaga4ko,,,iskam da otida tam i da se zapoznaia s xorata,,,toi se e preselil v plovdiv i e po4inal ,,,razkajete ne6to za seloto

 77. Илия Георгиев Says:

  Здравейте Тракийци !!!!!
  Мойте прародители са бежанци (маджири),от село Ени Чифлик , Чорлу -Одринска Тракия .
  През 1913 година , бяха прогонени с меч и огън от родното място .Имотите бяха заграбени ,а всичко останало беше ограбено .И до днес потчти век Турция владее това което заграби несправедливо от нас !! Уведомявам ви , че с влизането на България в Европейския съюз , ние се намираме в много добра позиция , да изискваме връщането на имотите ни в граница и обещетение . ЕС придобива изключителна актуалност в последните години .В тази връзка резолюция номер 1096 на парламентарна асамблея на сувета на Европа (ПАСЕ), изисква от кандидатстващите държави ,в които частната собственост е била незаконно или несправедливо заграбена от тази държава , национализирана , конфискувана или по друг начин експропиирана.
  Така че Турция трябва доста да се по изпоти и да върне всичко заграбено до последния сантиметър и цент !!!!!!!!

 78. georgi Says:

  zdraveite az sam ot byrgas bawtani e ot trakiiasko poteklo znam imenata na diadomi ipra diadomi imam dokyment popadam na ostrov krit piwetemi .

 79. georgi Says:

  blagodariavi predvaritelno diadomi epo4inal ot 5godini sly4aino maika mi zapo4va da otkriva vsi4ko interesno emnogo tia si tarsi korena ne e stavalo vapros do sega za tova tova e niakakvo neino yvle4enie 4e wtw otkrie newto selo baliakoi zapadna trakia gartsia

 80. dobri mitrev Says:

  pozdrav ot EIRE trakiici,nie sme ot TESLIM,posle TOPOLOVGRAD,SLIVEN,MALENOVO I STRALDJA,ve4na im pamet

 81. Илия Says:

  Скъпи приятели, аз от 40 години живея в Америка и сега се завърнах в моята родина.Бих искал някой да ми даде информация за моята фамилия Бежански.Те са бегълци от Беломорска Тракия.

  С почит:Илия Бежански

 82. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г-н Бежански,
  Трудно е след близо 100 години да се търсят корени, особено, ако няма достатъчно данни за предците ни. И все пак за да опитаме трябват повече сведения. Напишете това, което знаете за прадедите си тук или на моя адрес ashterev@hotmail.com и да се опитаме заедно да намерим някоя нишка, която ни свързва с миналото.

 83. Тракиец Says:

  До г-н Костадин Карамитрев
  Отворен Писмо
  Относно :Увеличаване ролята на тракийската организация в обществено-културния и политическия живот на България
  Уважаеми г-н Карамитрев ,
  моля на предстоящото събрание на съюза на тракийските дружества през месец май да прочетете това писмо в точка разни от дневния ред и да го поставите на обсъждане.
  С настоящето писмо искам да обърна внимание на 2 въпроса свързани с дейноста на тракийската организация които според мен не са достатъчно добре застъпени до момента.
  1.Дейност на тракийската организация на територията на днешна Гърция (Беломорието).Какво
  прави СТДБ днес за популяризиране на тракийската идея сред нашите съграждани живеещи постояно или временно там в момента? Защо те са наричани само икономически имигранти?Една част от тях са потомци на тракийските бежанци и много от тях са се установили за постоянно там, закупили са имоти , децата им ходят на гръцко училище и т.н. Аз до момента не съм чул там да има българско училище пък било то и неделно, българска църква или свещеници, да е създадено тракийско дружество там което да развива някаква дейност. Защо? Девизът „Тракия без граници „ не включва ли и тези земи?Не трябва ли да гледаме и напред в бъдещето?
  2.Дейност на политическия клуб „Тракия”. Докога политически партии нямащи нищо общо с тракийското движение ще се опитват да се заиграват предизборно с казуса за тракийските имоти в Турция? Къде е ролята на ПК „Тракия” ?Непрекъснато се говори че потомците на тракийските българи са близо 800000 човека.Ами ако само 50 % от тях гласуват на изборите
  за ПК „Тракия „ то тогава нама да има нужда Тракийската организация да се моли на този и онзи , а всеки ще се съобразява с нея.
  Поздрави
  Инж. Михаил Домусчиев
  Гр. Бургас

 84. dafova Says:

  Здравейте, тракийци!
  Аз също като Вас издирвам корените на рода си и от бащина и от майчина страна. Това до което стигнах е, че по линия на майка ми родът идва от Лозенградско-за съжаление не зная от кое точно място там, но явно идват веднага след 1878година и се установяват в с.Кипра, Варненско. Срещнах името на моя четвърти пра-дядо Георгакиев споменато като “подписан като селски кмет” в документ за с.Кипра 1882година, като предполагам, че тогава с.Кипра се е казвало с.Таптък. Искам да разбера от къде точно от Лозенградско са дошли. Това което зная е, че са били сравнително заможни хора за времето си, били са и голям род.
  По линия на баща ми са изселници от Леринско, като имам снимка на пра-дядо си като четник в Илинденското възстание. Казвал се е Георги Дафов Христов /като за фамилията не съм сигурна/. Бил е учител преди да избяга в България, а след това тук е бил секретар в съда в.Суворово. Баща му се е казвал Дафо, а неговият баща Христо. Голяма част от рода остава в Гърция, а една част се преселва в Скопие.
  Историята при баба ми по бащина линия е също с много неизвестни - майка й , моя пра-баба е родена на Принцовите острови.Казвала се е Анастасия Евгениева и е дошла тук около 1900година като момиче със своята баба за която вече не зная нищо.

 85. Тракиец Says:

  До г-жа Дафова
  Препращам ви един стар коментар от блога на доцент Щерев.Прочетете го и може да обмените мнения с госпожата която го е писала.Неините деди също са живели в това село.
  Зоичка Москова Says:

  10 юни, 2009 в 20:13 часа
  Аз съм потомка на изселници от с. Чонгара, Лозенградско.Баба ми и дядо ми живяха и починаха в с. Кипра, обл. Варна
  На 06.05.2009 год. с група от Тракийското дружество в гр. Варна присъствах на тракийския събор на храмовия празник на Българската православна църква “Свети Георги ” в гр.Одрин.
  Изпитах особена гордост от това, което е направила българската държава за възстановяване на българските църкви “Св. Св.Константин и Елена” и “Св. Георги”.

 86. дафова Says:

  Благодаря на Тракиец за отговора. Ще се опитам да направя връзка с г-жа Москова.

 87. Надя Вълкова-Вутова Says:

  Здравейте тракийци,
  В почивните дни около 24 май изпълнихме една мечта на моя баща да види село Еничифлик Чорленско, в което са живеели неговите баба и дядо. Опитахме се да открием нещо за тях, но за съжаление не заем нищо за мястото на къщите им. Има запазени в района около кметството и полицейския участък стари къщи между новите, в които може би са живеели българските семейства. Бяхме на гробището. В центъръра му има терен с много побити камъни,върху които няма нови турски погребения, но дали тези камъни са били кръстове, които са разбити не може да се разбере. Няма запазени върху тях надписи. Общината се беше погрижила и бяха почистени от трева и храсти, но гледката е много тъжна. Селото е било на около километър от Мраморно море, но сега всичко е застроено. В събота имаше голям пазар, на който се стичали хората от Тракия(така обясни един македонец, че турците наричали съседните села), за да продават основно земеделски стоки: разсади, зеленчуци, животни и риба. Пазарите не си сменят местата и смятам, че така е било и по времето на нашите деди. Купихме си цветя, а от съседните ниви донесохме кофичка пръст. Децата ни се изкъпаха в Мраморно море както навярно са правили дядовците ни след тежкия работен ден. С местните хора не успяхме да се разберем, те говорят само на турски. Къщите не се отдават под наем на туристи, единственият хотел е нов, чист и с басейн. Нощувка със закуска е около 40 турски лири соред сезона и пазарлъка. До Цариград се стига за 1час и 15 минути по магистрала, която минава през селото, което е довело до бум в строителството на красиви затворени комплекси за целогодишно живеене на жените с децата, а мъжете само в почивните дни. Нивите са били много евтини места на хубаво място и затова върху тях сега е изникнало малко градче по подобие на нашите Черноморски селца. Пътувайте, ако имате възможност защото преживяването си заслужава.
  Сърдечен поздрав на всички.

 88. Христина Терзиева Says:

  Не разбрахте ли,че едва ли някой потомък на Беломорска Тракия ще вземе пари! Според мен вместо постоянно да ламтите за пари се позаинтересувайте за своя род,но не от тази комерсиална позиция.Аз съм на 20 г. ,моите прадеди бяха живи до късни старини и са ми разказвали истински истории за това красиво кътче,от което са дошли,но знаете ли на тях им беше болно за домовете им,за близките им,за животните,които са обичали,а не толкова за парите, с които свобода не се копува!

 89. mitreto.tahuhkov Says:

  Скъпи приятели ТРАКИЙЦИ.
  Прави ми впечатление че в блога пишат само потомци на тракийци от Гръцка Тракия,а тракийците от Турска
  Тракия никакви ги няма.И потомката Христина ни пише да не ламтим по пари и наследство.Трябва да и кажа че бежанците от Беломорска Тракия са обещетени от Гърция,даже са получили на ръка пари за имотите.Тук в България същите са оземлени,като с част от полученит пари са си закупили ниви.Правени са им къщи,така наречените Шаронски къщи.Докато бежанците от Источна Тракия не са получили нищо.А има подписан Ангорски Договор между България и Турция в който са заложени много неща.Аз съм потомък на тракийски българи от с.Кадиово,близо до Лозенград.На 82 годишна възраст съм и помня разказите на моята майка,която е бягала с дядо ми и баба ми от турците с по една дреха на гърба.В Тракия са имали къщи,лозя,добитък,воденица.Дядо ми е имал стадо от 200 кози,с които е успял от полето да се присъедини към семейството си което е излязло от селото с каруца и с големи трудности са преминали в България.Даже долу под с. Момина Църква /Бургаско/ са спрели за почивка близо до границата,но вече в България и там ги е заградила турска конница.Предлагали им да се върнат по местата си,но нашите хора от страх не са се върнали.Тук в България са им дали от общината малки дворни места по краищата да си построят къщички,и то какви,плетени стени от габрови пръти и маэани с говежди тор,с по едно стъкло за прозорец,вградено направо в стената,просто дупка за живеене.И сега турците го увъртат става толкова години,въпреки Ангорския Договор,не дават нищо което да компенсира теглилата им.Не става въпрос за ламтене,защото и аз се родих в тази къщичка с едно прозорче в стената /без дървена рамка/.От Айтос съм и съм живял в Маджурската махала,горе до Хисаря в каменяка и знам как са живели всички бежанци, и какво е било детството ни. Затова МОЛЯ всички потомци на тракийски българи от Турска Тракия,чреэ блогът на доц. Атанас Щерев да се обединим и да си търсим правата.Бъдете живи и здрави.

 90. koytcho milev Says:

  zdraveite, sajalqvam che e na latinica
  iskam da vi popitam gospodin shterev istina li e che ne tolkova turcite sa vinovni a garcite.zashtoto az znam che garcite sa palili seloto na moqt pradqdo.chak sled tova gubqt teritoriqta i tq ostava v tursko. izvinqvam se oshte vednaj za latinicata. i posledno.chuvali li ste za selo altankioi

 91. Христина Терзиева Says:

  Господине,искам да Ви кажа,че информацията Ви е неточна.
  Първо,това че може би някои са получили пари или ниви не значи всички.
  Не слагайте под общ знаменател,защото не е така.Аз лично съм проверила и знам,че някои като моите деди със собствени средства са си построили къщите. Затова не мислете,че ние сме много по-добре от Вас потомците от Турция,защото в никакъв случай не е така.
  Моите прадеди също са имали в Гърция имоти,животни и т.н . Разбира се не са получили нищо след това ,а и вече са покойници.Търсете си правата,но става много трудно.Още повече,че всичко отдавна е заграбено и за да се докаже са нужни много средства.Едва ли след това ще се върнат!

 92. НЕДЯЛКО КАБАКОВ Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ,НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ ТРАКИЯ.БИЛО ОТ ГРЪЦКА ИЛИ ТУРСКА,ТО СЕ ЗНАЕ ЧЕ ТРАКИЯ ЕДНА И ТЯ Е БЪЛГАРСКА.ОТ БАЩА МИ ЗНАМ ЧЕ,ФАМИЛНОТО ИМЕ НА ДЯДО МУ И БИЛО А СЕГА СМЕ КАБАКОВИ,ТЕЗИ ФАМИЛНИ ИМЕНА БЪЛГАРСКИ ЛИ СА ИЛИ НЕ.НЕГОВИТЕ РОДИТЕ ЛИ СА СЕ ПРЕСЕЛИ ЛИ В,ЯМБОЛ ОТ ТОПОЛОВГРАД ИЛИ ПОНЕ ОТ ТАЗИ ЧАСТ.КЪДЕ МОГА ДА ПОЛУЧА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФАМИЛНИТЕ ИМЕНА И ДАЛИ СА ЖИВЕЛИ В ТОПОЛОВГРАД ИЛИ СА ИЗБЯГАЛИ ОТ БЕЛОМОРСКА ИЛИ ИЗТОЧНА ТРАКИЯ.АКО НЯКОЙ ОТ ПОСЕТИТЕЛИ НА БЛОГА МОЖЕ ДА МИ ДА ДЕ ИНФОРМАЦИЯ ( nedko6000@abv.bg ),СВЪРЗАНА С ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ФАМИЛИИ ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДЕРЕН.

 93. НЕДЯЛКО КАБАКОВ Says:

  ФАМИЛНОТО ИМЕ НА ДЯДО МУ Е БИЛО ГИБЕЛСКИ А СЕГА СМЕ КАБАКОВИ !!!

 94. mitreto.tahuhkov Says:

  ЗДРАВЕЙ НЕДЯЛКО
  Най лесно ще се добереш до имената на дядо си и баба си като подадеш молба в съответната община и изискаш
  акт за смърт на съответното лице.Разбира се трябва да посочиш всички евентуални имена които знаеш.Аз така открих името на моя дядо,починал в Бургаската Държавна Болница около 1920 г.въпреки че той беше от гр. Айтос.
  След това изпратих името и другите данни в Държавен архив-София и получих документ за притежаваните от него имоти в Тракия.
  С поздрав МИТРЕТО.

 95. Тракиец Says:

  На вниманието на всички тракийци от Беломорска Тракия.
  Излезе от печат книгата на г-н Димитър Шалапатов “Български християнски селища в Беломорска Тракия “.Посветена е на сегашното състояние на населените места в Беломорието които до периода 1913-1924 са били населени с тракийски българи.Книгата е придружена смного снимки от сегашното състояние на тези места и останки от българщината там както и старите и новите им имена.Това е един чудесен начин всеки един от нас да научи нещо повече за родните места на своите деди и един ориентир за всеки който иска да ги посети на място.Препоръчвам на всеки да си закупи книгата.Засега може да се намери в офисите на съответното тракийско дружество а скоро и по книжарниците.
  Поздрави

 96. Дима Says:

  Здравейте!

  Издирвам потомци на преселници от с. Девлетлиагач . Родът на баба ми по майчина линия е от там и бих искала да науча повече за тях. Прадядото се е казвал Тодор Иванов Велев, а прабаба - Ивана Велева. Избягали са през 1903 г . В земите ,които са оставили се е намирало Дядодельовото кладенче. Това знам по спомени от баба ми. Заживели са в с. Белоградец, Варненско.
  Ще се радвам, ако срещна далечни роднини .
  Можете да се свържете с мен на емейл : sopolanka2010@gmail.com

 97. Иван Караманов Says:

  Ще се организира ли пътуване до с.Балъкой /с.Мелия/.Ако някой знае нещо да се обади на тел.
  0885 797529.

 98. Евлоги Says:

  Много е хубаво, че сте направил такъв форум за тракийските потомци! Поздрави
  Евлоги Кантарджиев

 99. koytcho milev Says:

  moje da se kaje che sam zabluden no taka stava kogato sa ti palnili glavata s vsqkakvi gluposti prez godinite.iskam da naucha mnogo poveche za sadbata na moite predci i se nadqvam che vse nqkoi shte znae ili pomni neshto za tqh.i si mislq che tova e tochnoto mqsto.iskam da znam neshto za selo altankioi

 100. Добринка Величкова Says:

  Здравейте, аз също съм потомка на тракийци. Прадядо ми са изселени от Одринска тракия.
  Казвал се е Демир Тонев. Живял е със семейството си в село Лесово , и там е починал.Ако някой има някаква информация за фамилия ” Тоньовдемирови” Моля да ми пише на е-mail dv_5@abv.bg

 101. Пенка Чакалова-Генева Says:

  Доц. Щерев, приветствам Вашата родолюбива идея. Поздравявам и тези, които се интересуват от родовите си корени. Аз съм потомка от Каракирковия род- родът на Петко Кирков Каракирков- Капитан Петко Войвода. Прадядо ми Митрю и Петко са братя. Майка им Груда Кокаличева ражда 9 деца на съпруга си Кирко Матев Каракирков- 4 момичета и 5 момчета. Много оскъдни ми са сведенията за сестрите му Тодора, родена през 1837 година, омъжена за Петко Карапеев и Петра, родена през 1842 година, омъжена за Петко Малаков. От другите две дъщери- Стана и Добра потомство няма. Умират веднага след като са се омъжили. Ще бъда безкрайно благодарна на потомците на Тодора и Петра, ако на страниците на вашия Блог дадат сведения за тях, за да попълня празнотата в книгата, която пиша за Каракирковия род. Благодаря Ви, благодаря и на тези, които ще откликнат на молбата ми. Ще бъда благодарна за сведенията и на потомците на по- малкия брат на Капитан Петко- Вълчо Кирков Каракирков. потомците му живеят в Кърджари, Хасково и Харманли. Благодаря!

 102. Vanq Says:

  Здравейте, потомка съм на бежанци от с. Еничифлик, област Чорлу. Имам документ от ДАА София за притежаваните имоти на дедите ни изоставени в Турция, но това е само декларация, която бежанеца е декларирал през 1927 година, бих искала да открия истинските документи за собственност, (нотариален акт, тапия….), които най вероятно са в Турция. Ако някой може да ме ориентира, моля да ми пише на е.п. vanq562@abv.bg

 103. Дима Says:

  Ваня, аз опитах следното : открих селото - Деветлиага(ч) , намерих в нета координатите на кметството и писах мейл на английски и турски да питам пазят ли такива архиви. Все още нямам отговор , но като знам как работи нашата бюрокрация… Надявам се поне на 2 реда отговор от там. На турски ми го преведоха познати на познати, но във всяка агенция за преводи предлагат и преводачи за телефонни разговори.

 104. Ал Says:

  Здравейте, дядо ми е от Беломорска Тракия, слушал съм от него и от баба ми за Ксанти Еникьой и др. Негов близък е бил тютюнотърговеца и народен представител преди 9ти Георги Чалбуров подпомагал културно-просветното дружество Тракия. Знам че до последно приживе дядо ми се вълнуваше живо от дейността на Тракия.

 105. Красимир Николов Says:

  Здравейте г-н Щерев. Едно голямо Благодаря за това което правите не стига, иска ми се да ви стисна ръка. Макар и малък на години, това ИСТОРИЧЕСКО наследство, което искам да издиря, не ме оставя. Ще се радвам да получа някаква информация и от други тракийци.

  Значи аз съм потомък на българи от Одрин, от една от 4-те български махали Киришхане.
  Информация имам само на думи, за пра-пра дядо ми Иван Стайков. /Боруджиев/ А в регистрите, на документ излиза като Теофан Бораджиев/Теофан му казвали турците/ Има 5 деца - подреждам ги от най - големия до най - младия. Васил, Катина, Божика, Стайко и АТАНАС, който е дядо ми.

  Атанас Иванов Стайков - писар, учил е много езици. Имам евангелие вкъщи с което е проповядвал в местната черква в махалата Киришхана по подобие на дядо си /неизвестен за мен/ При изселението се заселва в Пловдив, Кичук Париж и си строи къща. Той има 5 деца също.
  Пак същата подредба: Тодор, Катерина, Никола, Иван, Злата. КАТЕРИНА Е БАБА МИ.
  На 9.04.1920 година погребва БАЩА СИ /прапра дядо ми/ Иван Стайков или Теофан Бораджиев в махала Караагач, Одрин с Владика и Поп Фаларет.
  Не ми е известно, дали гробовете от 1920 до сега остават непокътнати. Оставил е и много имот.
  Благодаря предварително! Ще се радвам да намеря хора от рода, тъй като той е пръснат по цяла България.

  Поздрави от Пловдив.

 106. антони Says:

  Здравейте,
  Бихте ли ми казали как става търсенето на документи в ЦДА /това този архив на Московска ли е/
  По-точно какви документи ще ми искат от там за да имам право да получа информация
  Аз също се интересувам от предци-преселници от Беломорието и това, което са притежавали
  Благодаря предварително за отговора

 107. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ДИМОВ Says:

  Здравейте,аз също съм съм потомък на изселници от ТРАКИЯ.Слушал съм много от дядо си за живота им в родния край.Считам,че ако имаме политици, които да настояват пред ТУРСКАТА ДЪРЖАВА за решаване на имуществените въпроси на изселниците проблема ще има решение,но за съжаление от времето на ИВАН КОСТОВ никой не поставя въпроса на масата.ПРИЗОВАВАМ всички потомци на изселниците да се организираме на следващите парламентарни избори и да издигнем кандидатури на потомци на изселници, които да отстояват интересите ни.поздрави от гр.ВЪРБИЦА Обл.ШУМЕН ,тук има десетки потомци на изселници

 108. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ДИМОВ Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ ТРАКИЙЦИ,Казвам се СОНЯ и съм внучка на изселници от Източна ТРАКИЯ, по точно от ЧОРЛЕНСКА околия.Прадядо ми АТАНАС ГИЛЕВ ХРИСТОВ е роден в село ВСЕКЧА ЧОРЛЕНСКО .Там са били едни от най богатите земи на ТРАКИЯ.Скъпи ТРАКИЙЦИ да бъдем непремирими и да търсим това което дедите ни са загубили и вече близо 100 години други се обогатяват и ползват.ако забравим корените си ,това ще е най малко незачитане на ПРЕДЦИТЕ ни.гр.ВЪРБИЦА ОБЛ.ШУМЕН

 109. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ДИМОВ Says:

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ДОЦЕНТ ЩЕРЕВ И НА ВСИЧКИ ТРАКИЙЦИ,БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И СИЛАТА НА ДУХА НИКОГА ДА НЕ УГАСВА.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ САМО ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕЛТА СИ.ДА ОТДАДЕМ ПОКЛОН НА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРИ-ТРАКИЙСКИ БЕЖАНЦИ ЗАПАЗИЛИ СВОЯТА РОДОВА ПАМЕТ И УСПЯЛИ ДА Я ПРЕДАДАТ НА НАС ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ.ДЪЛБОК ПОКЛОН,НИКОГА НЕ ЩЕ ВИ ПРЕДАДЕМ.

 110. Токалачев Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ ПОТОМЦИ НА БЕЖНАЦИТЕ ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ.МОИТЕ БАБА И ДЯДО ИДВАТ ОТ СЕЛО МАРАШ.ПИШЕТЕ МИ ,АКО ИМА НЯКОЙ С БЛИЗКИ ОТ ТОЗИ КРАЙ

 111. признание Says:

  Здравейте,
  трудно и тежко е да се говори, но трябва да се пази памет!!! Наше задължение, както се вижда и от изписаното по-горе е да признаем извършения през 1913г ГЕНОЦИД над нашите предци.
  на http://www.promacedonia.org/ ще намерите стотици книги за станалите жертва на геноцид български селища. Димитър Шалапатов е обобщил в една книга “Българските християнски селища в западна (Беломорска) Тракия” и скоро ще издаде същия справочник за Източна Тракия. За съжаление картата, за която Георги Орсов по-горе споменава, не успях да открия, но съм я виждал копирана при Панайот Маджаров. Задържение н всички потомци на жертвите от геноцида е да се борят за неговото официално признаване: Първо от българското правителство, после от световната общественост, след това от Турция и едва тогава ще можем да говорим за справедливо възмездие и обезщетение за жертвите, както и връщане на имотите и на получаваните в продължение на 100 години аренди и наеми от турската държава за българските имоти останали на турска територия. Един човешки живот се изплаща от авиокомпаниите за 100 000 щ. д. Само в книгата на Милетич са документирани стотици хиляди жертви на геноцид. Трябва да се позоваваме на Европейската харта за правата на човека, на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи и на приетата на 9.12.1948 г. с резолюция 260 A (III) на Общото събрание на ООН, на Конвенцията за преследване и наказаване на престъплението геноцид, ратифицирана от България с Указ № 300 от 23.06.1950 г.и от Турция на 31 юли 1950
  Ние искаме Турция да влезе в Европейското семейство само след като си изпълни задълженията към нас в памет на жертвите, лека им пръст!

 112. bejanec Says:

  До Н. Димов…Подкрепям идеята Ви да търсим това което дедите ни са загубили, но как……Турците имат закони, които не ни допускат да търсим……,имат и политици, които мислят за тях…, а ние нямаме нито едното, нито другото…..Ако имахме добри политици много неща в България щяха да си бъдат на място…….работа за народа, сигурност за заплати, икономика и още много, много неща.
  Въпросните турци, които заминаха около 1980 година все още са с двойно гражданство и ползват всичко като граждани на България, дори имотите си уреждат без проблем. Ние сме с отворени врати за тях………, но те не дават ….. Ако имахме и ние политици нямаше да гледаме с вързани ръце.

 113. Иван Караманов Says:

  Отговарям на Антони.
  За да получите информация е достатъчно да отидите в ДА и да попълните молба по техен образец.Таксата за допускане до наличните документи/ако има такива/е незначителна.

 114. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ДИМОВ Says:

  СПОРЕД МЕН РЕШЕНИЕТО Е СЛЕДНОТО: ОБЕДИНЯВАМЕ СЕ ВСИЧКИ ПОТОМЦИ НА ТРАКИЙСКИ БЕЖАНЦИ,РЕГИСТРИРАМЕ СЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ И ИЗДИГАМЕ КАНДИДАДУРИ ЗА ДЕПУТАТИ ОТ НАШИТЕ СРЕДИ, ЗА ДА СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ОТСТОЯВАТ ПРАВАТА НИ.НАПРИМЕР ДОЦЕНТ АТАНАС ЩЕРЕВ, БОЖИДАР ДИМИТРОВ, КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПО ИЗВЕСТНИ ЗА, КОИТО ЗНАЕМ, ЧЕ НАИСТИНА СА ЗАИНТРИСОВАНИ ДА ИМА РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСА.ПРОСТО ТРЯБВА НЕПРЕКЪСНАТО ДА ТЪРСИМ НАШЕТО, А НЕ ДА ЧАКАМЕ ДРУГИТЕ ДА НИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ.В ИМЕТО НА ПРОЛЯТАТА КРЪВ И БЕЗКРАЙНАТА МЪКА НА ДЕДИТЕ НИ НЕ ТРЯБВА ДА ОТСТЪПВАМЕ , ТОВА Е НАЙ МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ.

 115. ивелина милева Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ.АЗ СЪМ ПОТОМКА ОТ РОДА МИЛУШЕВИ.ПРЕЗ 1913г.ДЯДО МИ ИЛИЯ МИЛУШЕВ Е БИЛ НА 5години КОГАТО ПРАДЯДО МИ МИЛУШ СА ОСТАВИЛИ ИМОТА СИ В СЕЛО ХАСАНЛЪ и СА СЕ ПРЕСЕЛИЛИ В ЛУДОГОРИЕТО .В гр.РАЗГРАД СЕЛО ЧУДОМИР

 116. снежана желязкова Says:

  Знам от баща си , че родът ни е дошъл в село Звезда, Поповско, от град Чорлу, днешна република Турция.Прадядо ми Иван Желев Костов, е бил малко дете през 1887 година. Родът тръгва заедно, бащата на прадядо ми и двамата му братя,, но в Пазарджийско се разделят когато турска потеря убива единият брат. Другите двама братя се разделят- единият остава там, а другият - в село Звезда, Поповско. Знам, че от рода ни в Пазарджишко е министър-председателя ни Георги Атанасов , както и Живко Желев. Частите от родовете загубват връзка, не поддържат такава, много ми се иска да си направим родова среща, дано някои я организира Ако някой знае нещо повече нека ми пише.

 117. Диана Says:

  Здравейте,
  Аз съм внучка на бежанци от Беломорска Тракия - с. Габрово, Ксантийско. Знам, че селото е било опожарено, прадядо ми със семейството си се е установил в Пловдив. Баба ми е родена в Пловдив, но по-голямата и сестра и брат са родени и дошли от с. Габрово Ксантийско. Фамилията на прадядо ми е Маджаров. Нямаме документи, но за мен е интересно мога ли да прочета някъде нещо за жителите на това българско село и какви са били прародителите ми.
  Имам и друга история - тя е по-интересна. Бабата на моят съпруг също е дете на бежанци от Беломорска Тракия - Калайджи дере. Тя е малка, когато родителите й при придвижването си към мястото, където ще се установят, я загубват - това става в Асеновград. Намират я добри хора, отглеждат я … но за нея не знаем нищо повече. За рожденна дата в документите й за самоличност пише 1 януари, това е приблизително определена дт според възрастта, на която е изглеждала. Ако някой знае за загубено през 1924 год. дете в Асеновград, ако има информация за братята и сестрите й, моля пишете. Баба Мария е жива, на 90 или повече, или по-малко години …

 118. признание Says:

  1. Заповядайте в групата

  http://www.facebook.com/groups/339311692751978/

  2. За с. Габрово, Ксантийско има издадена книга книга от Петър Я .Каруев , издателство на отечествения фронт, София, 1984г.

  3. За политическа партия разгледайте

  http://www.zaedno.mobi/Zaedno/Nacalo.html

  който е на потомък от жертвите на геноцида през 1913г от Малък Дервент

  4. Събирам лични истории от лятото на 1913г , с цел издаването на книга, ако някой намери нещо записано от предците си , моля да го прати на trakia1913@yahoo.com

 119. Таня Битлиева Says:

  Благодаря на д-р Щерев за съществуването на този блог.Знае ли някой от кога република Гърция изплаща земи и имоти на български бежанци.Баба ми Мара Атанасова Пеева е от с. Яйлагьоне, Малгарско, което е опожарено по време на събитията 1912-1913 година. Това е в днешна Турция., но те са притежавали имоти/ магазини, гори, ниви, къщи/ в други, съседни села и градове, които сега са в пределите на Гърция . За тях от Държавен архив ни издадоха документ, че са платени 1963 и 1967 година. Възможно ли е това?

 120. Тракиец Says:

  Доколкото знам Гърция никога не е изплащала персонално имоти на бежанци от Беломорието.По една гръцко-българска спогодба часното имуществото на българите там е послужило за да се намали размера на репарациите които България дължи на Гърция след войните.Но най-добре питайте за повече подробности в Държавния архив.

 121. виксана Says:

  Аз съм потомка на тракийските българи от Турция село Джевизкьой някога се е казвало Чонгара на 18 километра от Люле Бургас.На баща ми дядо му е пристигнал в село Завой-Ямболско на 13 години с майка си и баща си ,там са оставили 200 овце, къща ,3 декара гора и доста земя мисля че и тя е около 150 декара той е бил ранен като са дошли в България от турците,криели се в тревата а със сабите забивали в тревата да разберат дали се укривал някой пра дядо ми така е бил ранен встрани на корема от сабя и куршум в крака.Тодор Янакиев се казваше той баща му Янаки мисля че е имал брат и сестра,но не ги знаем къде са.Ако има начин да се съберем и да отидем там да си видим корените,знам че от Чонгара има заселени в Ясна Поляня -Бургаско.Ако някой има желание да пиши,тук във форума

 122. Станко Станков Says:

  Уважаеми доцент Щерев,
  Братя и сестри от Тракия,
  Потомък съм на стар род от Беломорска Тракия, село Янюрен, Софлийско. Моите прадеди са се преселили още през 1877 година и до скоро, пък и още, някои от роднините ми живеят в сло Беломорци, Търговищко.
  Изследвал съм рода си до шесто коляно назад, имам три двойки четвърти прародители, едната от които и по линия на дядо ми Станко Стоев Станков, и по такава на маля (баба) Стоянка Атанасова Овчарова (по мъж Станкова). Тези двойки са: Иван Кондов - жена, неизвестна; Руско и Ангела Полихронови; Станил и Ангела Станилови.
  Трети прародители: Господин и Добра Пулеви; Добри и петка - фамилия неизвестна; Тодор и Маруда Дорювски.
  Всички те са родени в Янюрен.
  Познавам много свои роднини, организирам ежегодно землячески срещи и търся нови братовчеди! Радвам се, че открих блога Ви, г-н Щерев и се надявам да попадна на любознателни тракийци от моя род. Ще Ви бъда благодарен, ако ми помогнете с отговор на въпроса: Янули ли е сегашното име на Янюрен?

 123. Илиан Илиев Says:

  Уважаеми доцент Щерев и аз съм от стар тракийски род ,искам да разбера повече за моят прадядо знам само ,че са го наричали Стоян Бабааскера от село Чиглайк.Уважаеми ТРАКИЙСКИ БРАТЯ ако някой знае нещо или е от същият род нека пише

 124. Станислав Says:

  Станко Станков Says: Янули ли е сегашното име на Янюрен?

  Гианули (Giannouli) е сегашното име на Янурен.
  От Софлу на 9 км., в посока към България. Живеят там сега малоазийски гръцки преселници и нашенски гръкомански изселници от ивайловградските села.

 125. Тракиец Says:

  До Виксана относно Чонгара

  Уважаема г-жо,
  относно село Чонгара може да научите всичко за селото ,както и да видите голям брой актуални снимки ако посетите страницата която съм направил за селото в Фейсбук.Страницата се казва Чонгара,пише се на български.Ако нямате регистрация в Фейсбук,просто напишете в търсачката на Google на български Чонгара, Фейсбук и ще ви излезе веднага.В момента правя един списък с имена на хората които са били изселени от там през 1913 и къде са се преселили след това в България.Списъка може да видите пак там на страницата в раздела информация.Познавате ли г-жа Радка Танева от Ямбол?Ако имате въпроси пишете ми на : maks_bs@yahoo.com или на 0888 625564

 126. Марияна Says:

  Здравейте приятели,и аз съм потомка на бежанци от Дидимотихо.Чувала съм от баба си че нейната майка която се е казвала Зафина и сестра и Вангелина заедно с тяхните родители бащата се казвал Пеньо са бягали от турците от гр. Дидимотихо.Там са оставили всичко,което са имали като са мислили след войната да се завърнат по родните си места.По път за България турците избиват доста от бежанците между които е и техния баща.Остава майката с двете си деца-Зафина и Вангелина,които се заселват в Старозагорско.Майка им се омъжва тук и остават да живеят в България.Винаги съм искала да науча повече за тази история,но баба ми все казваше ,че нямаме никакви документи за самоличност за да ги търсим!!!Всички документи били изгорени от турците ,които са ги гонили!Моля Ви приятели помогнете ми да науча нещо повече за близките си тук и Дидимотихо.Дочувала съм и за роднини заселили се в Каблешково-Бургаско.Моите роднини са със сигурност от първата бежанска вълна-1877 година.

 127. Благомил Сталев Says:

  До Станко Станков
  Уважаеми г-н Станков, наследник съм по майчина линия на рода Кондови от Гюмюрджина, по-точно дядо ми се казваше Иван Димитров Кондов, раден през 1895г. и почина 1976г. в Димитровград, Хасковска област. Не зная дали има нещо общо с Вашия прародител Иван Кондов, но ще ми е интересно да споделите данни за Вашия род. От дядо ми си спомням, че неговите родители са били Димитър и Комня, вероятно със същата фамилия Кондови. Дядо ми се е оженил за Благородна Стоева Атанасова, после по мъж Кондова, наследничка на род бежанци от Одринска Тракия, населили се в Хасково през 1912-1913. Имаха дъщеря на име Йорданка Иванова Кондова (майка ми), родена през 1944г. в Гюмюрджина. Тя почина през 2003г. в Димитровград, Хасковска област. Дядо ми има и син от първи брак, Димитър Иванов Кондов (вуйчо ми), роден през 1935 или 1936. Той също живя до смъртта си в Димитровград. Ако тези данни са Ви полезни или имат нещо общо с Вашия род ще се радвам да ми пишете! E-mail: b.stalev@gmail.com

 128. georgi_chernev1@abv.bg Says:

  Уважаеми г-н Щерев,моят дядо е бежанец от Източна Тракия.Бил е на 12 години,когато са ги прогонили турците от родното им село Кючюк сеймен ,Силивренска околия,област Чорлу.Там са изоставили над 100 дка ниви,къща.лозя.До колкото знам селото се намира в един от кварталите на Истанбул.Моята молба към вас е да ми кажете как е сегашното име на селото и дали все още съществува?

 129. Станко Станков Says:

  До Благомил Сталев
  Уважаеми г-н Сталев,
  Моят пра-пра-пра-прадядо, Иван Кондов е роден около 1845 година в Янюрен. Това означава, две поколения преди Вашия дядо. Имайки предвид, че сред децата на моя няма Димитър, връзката следва да се търси по-назад във времето. Трудна работа! Аз не разполагам с нищо назад. Може би Вие имате нещо? Иначе и при нас е пълно със Стоевци, Атанасовци…

 130. Nikolay Nikolov Says:

  Moiat rod e ot Lozengrad.
  Prababata na maika mi se kazva Maria Dimitrova Siderova.Ima 2 ili 3 bratq Atanas Siderov i Nedqlko Siderov.Bashtata se kazva Dimitar Siderov a maikata Kerana.
  Maria Siderova e jenena za Ilia Nedqlkov Uzungen4ev i se preselvat v Burgas i Sarnevo .Ako nqkoi moje da mi kaje oshte neshto za roda mi molq sabiram vsqkakvi danni.
  Ot kam bashta mi , negovata baba Dafina e rodena v Kavakli ,preselva se v Jambol i se jeni za Nanko Hristov Nankov .Tuk nqmam mnogo informacia zashtoto neznam nishto za bashtata na prababa mi i drugi neini rodnini.Ako imate informacia molq o4akvam da mi pishete

 131. Благомил Сталев Says:

  До Светлана Василева
  Здравейте г-жо Светлана Василева,
  Попаднах на Вашето мнение и въпроси, относно информация за някои от Вашите предци от град Гюмюрджина, днешен Комотини, Гърция. Моят дядо, по майчина линия, също е изселник от този град. Казваше се Иван Димитров Кондов /Кондев, в по-старите му документи/, роден 1893 или 1895. Баща му е Димитър Иванов, не зная дали е бил със същата фамилия Кондов или Кондев, а за майка му, прабаба ми зная само малкото име Комня. Изселил се е със семейството си - жена Благородна Стоева Кондова / по баща Атанасова, родена в Хасково през 1912, син от първи брак Димитър Иванов Кондов, роден през 1935/36 в Гюмюрджина, дъщеря Йорданка Иванова Кондова (майка ми), родена през 1944г. в Гюмюрджина. Избягали са оттам през м.10/1944г. с напускането на българската армия на беломорските територии и са се заселили при роднините на баба ми Благородна в Хасково, а по-късно в новия Димитровград. Имам и някои стари снимки от Гюмюрджина, както и от о-в Крит, на дядо ми, но не мога да идентифицирам другите хора на тези снимки. Успях да извадя и Клетвената декларация на дядо ми с информация за изоставените им покъщнина, къща, двор в Гюмюрджина, от 16.12.1944г. от Централния Държавен Архив. Това имам като данни. Ако можем да сме си полезни с данни, моля пишете!

 132. Благомил Сталев Says:

  Уважаеми доцент Щерев,
  Благодаря за удоволствието, което създавате в нас, след като четем мненията и информацията на всички потомци от цяла Тракия във Вашия блог и форума на Тракийските потомци!
  Имате ли въможност да отговорите на въпросите ми? Интересувам се, какво мога да проверя за старите документи на дядо ми и баба ми, изселници от гр. Гюмюрджина, от 1944г., като имам само Клетвена декларация на името на дядо ми Иван Димитров Кондов /Кондев/ от 16.12.1944г. за изоставените му покъщнина, къща и двор в Гюмюрджина. Мога да си извадя и Удостоверение за наследници, както и препис от смъртния акт на дядо ми и баба ми. Има ли смисъл да се търсят някакви документи от днешния Комотини в Гърция - актове за раждане, документи от училища където са учили, някакви други документи за работата им, имотите им, обществената им дейност. Дали в Гърция нямат стари архивни документи, останали от това време 1944г. или са предали всички такива на Българската държава, за изселниците българи?
  Благодаря предварително!

 133. доц.д-р Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г- Сталев,
  Гръцката държава се стреми да заличи всичко, което напомня, че на тези места са живяли българи. И да имат архиви, моето мнение е, че никога няма да Ви ги предоставят за справка. Това, което знам е, че българската държава в 70- те години е сключила договор с Гърция за компенсаторна спогодба за задълженията на България към Гърция и обратно. Никакъв имот не може, по мое мнение, да бъде търсен като собственост в Гърция. С Турция положението е различно. Там макар и сложно, но е възможно да се търсят обезщетения.

 134. Лидия Says:

  Аз също съм наследничка на бежанци от Одринска Тракия.
  Живяли са в с. Сеймен - Чорлу. Имената са Алекси Илиев Кънев, Илия Алексиев Кънев, Станка Илиева Драганова, Екатерина Илиева Алексиева . Заселили са се в гр.Ямбол през 1913 г.
  Ако има някой друг от там пишете ми на lidkag@abv.bg

 135. Христина Николова Says:

  Уважаеми доцент Щерев,
  Моят прадядо е живял в Гърция-гр.Дедеагач, днешния Александруполи.Наскоро проверихме в Държавен архив и открихме,че има документи за всички негови имоти.Лошото е ,че сме изпуснали срока за подаване на документи за изплащане на обезщетенията.Сега може ли да се направи нещо по въпроса? Сигурна съм,че има и други хора като нас,които не са си получили това,което по право им се полага.Посъветвайте ни нещо!
  Благодаря предварително!

 136. Svetlyo Says:

  Skapi sanarodnici i dragi docent Shterev,

  Mnogo se radvam che ima vse oshte luboznatelni hora, koito diryat informaciya za minaloto na tehnite dedi. Az sashto taka sam zaintersuvan mnogo po Trakiiskiya vapros.

  Sled mnogo izledvaniya uspyah da otkriya, che ot maichinata mi strana baba mi e ot semeistvo Shapkalovi rodom ot Enikyoi (blizo do Uzunkyopri; ima 3 drugi sela s tova ime). V nachaloto na 20ti vek semeistvoto se izselva i se ustanovyava v Sinapovo, Topolovgradsko. Nikola Shapkalov e patriarhat na semeistvoto.

  Za tezi ot vas, koito imat semeistva ot tozi krai na segashna Turciya, moje da namerite mnogo informaciya za seloto v knigata na Hristo Shivachev “Prouchvane na Selo Enikyoi” (ISBN 978-954-8542-99-9). Ako iskate da spodelite vashata istoriya s men ili poveche danni za Enikyoi, pishete na downed.spirit@gmail.com.

 137. Пламен Says:

  Привет на всички от рода Чардаклиеви село Кавакли обл.Къркларели Аз мисля че ако търсим някаква справедливост за нашите предци е най добре да се заемим сами без да чакаме на някой да е свърши тази работа-визирам относно обезштетенията които по право ни се полагат по наследство и мисля че точно това искат и комшийте ни да си е свършим сами тъй като те не са на зор от това че живеят сега на земите на нашите прадядовци и баби а ние сме тези който претендираме.

 138. Донка Найденова Says:

  Потомка съм на бежанци от с. Ениджия Лозентрадско. Дядо ми е бил 4-5 годишен, когато са дошли в Бургас. Баща му се е казвал Андон Георгиев и е бил арестуван от турците. Майка му Калина е дошла със децата си и предполагам роднини до Бургас. Били са 4 деца - Йордана, Зюмбюла, Георги и Илия. Вече всички са покойници. Бих се радвала да науча нещо повече за рода на дядо ми Георги

 139. Ваня Says:

  Здравейте, обръщам се към: Пламен Says - относно обезщетенията……как да я свършим сами….
  Турските архиви отворени ли са за нас…..преводи от османотурски…..да стигнем до нотариалния акт…. Днес гледох по BTV изявление на журналистката Теодора Енчева в предаването “Тази сутрин” - вижте го: http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/ Ако някой е минал по този път да пише
  на vanq562@abv.bg Благодаря Ви !

 140. Иванка Says:

  Здравейте моите пра родители идват от село Чемерен Дедеагачко .Бихте ли ми казали как е гръцкото име на селото защото имам голямо желание да го посетя .

 141. Тракиец Says:

  До Иванка
  Село Чемерен сега се казва Пефка (Pefka).Намира се североизточно от Александруполис.Като идвате от България слизате от Магистралата Вия Игнация на разклона за селото на дядо ми-Домуздере сега Нипса, минавате през Нипса и хващате по пътя на юг за село Лутрос (Loutros).Пътя минава през вашето село Чемерен.Там не пропускайте да посетите църквата Св.Георги-построена 1879 година.
  Ако имате други въпроси кажете ще помагаме.

 142. Илияна Райчева Says:

  Здравете!

  Благодаря за форума! Потомка съм на изселници от ДОГАН ХИСАР (родното село на Капитан Петко войвода, в момента в Гърция). Знам само името на прадядо си- Петко Райчев. Ще се радвам ако някой ми посочи, къде мога да прочета повече за селото и за станалите събития. А може и роднина да открия. Планирам и ходене до там, така, че всяка информация ще е от полза.

  Благодаря, предварително!

 143. доц.д-р Атанас Щерев Says:

  Уважаема Илияна Райчева,
  Съжалявам, че по- рано не се обадихте! Утре,на 5 окт., група от 40 души заминаваме за Доганхисар.
  Там ще преспим , а преди това и на следващия ден ще направим преход пеш по пътя по който са минали над 30 000 тракийски бежанци от 23 IX / 5 октомври нов стил / 1913 г т.е. преди 99 години.Трагични времена и трагични дати! Да си спомним и почетем паметта на хиляди невинно загинали тракийски бежанци по Пътя на надеждата към майка България!

 144. Камелия Мирчева Says:

  Здравейте госпожо Райчева,
  Преди известно време излезе от Печат книгата на Пенка Чакалова Генева “Спомени и памет за Каракирковия род - родът на Капитан Петко Войвода”. Авторката е родственица на Капитан Петко войвода / правнучка е на неговия брат Митрьо/. В книгата има много интересни и полезни неща не само за рода на Капитана, но и за Доганхисар. С Пенка Чакалова бихте могли да се свържете чрез Фейсбук. Профилът й е на линк: http://www.facebook.com/pchakalova?fref=ts
  Поздрави:Камелия Мирчева

 145. Камелия Мирчева Says:

  Снимки от пътуването из Беломорска Тракия на 5 и 6 октомври 2012 г., организирано то доц. Атанас Щерев може да бъдат видяни на линкове:
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503491446328366.120221.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503445569666287.120206.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503488362995341.120220.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503487216328789.120219.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503457012998476.120208.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503452766332234.120207.100000025457975&type=1

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503445569666287.120206.100000025457975&type=1

 146. Камелия Мирчева Says:

  http://neizvestnatabulgaria.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

 147. Svetlyo Says:

  Kakto Vanya pishe po-gore, eto na Теодора Енчева filma “Изгубеното имане на Тракия” v dve chasti na YouTube:

  Chast 1 - http://www.youtube.com/watch?v=EilqFxRy2QI
  Chast 2 - http://www.youtube.com/watch?v=HA_PxVJClR8

 148. Камелия Мирчева Says:

  Публикация във вестник “Хасковска Марица” за пътуването на 5 и 6 октомври 2012 г. из Беломорска Тракия
  http://www.hsmaritsa.com/obschestvo/trakiytsi-po-stpkite-na-miletich.html

 149. Нина Колева Says:

  Здравейте, тракийци! Поздрави за форума.Има ли сред вас потомци на бежанци от с. Синекли, окръг Чорлу. Моят прадядо се е казвал Атанас Тодоров Щерев, дядо ми Янко Атанасов Щерев е бил на 24 години през 1913 г., когато са се преселили. Имаме вече домакинска книжка от държавния архив за имотите ни, но бих искала да отидем да видим родното място на дедите ни.

 150. Ваня Says:

  Здравейте Тракийци, моите деди са дошли от Еничифлик, обл. Чорлу, ако има бежанци от същото селище….. пишете….Ще се радвам….Пишете на е-поща - vanq562@abv.bg Изпращам Ви малко надежда -
  http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/videos/video/2059155646-Kompensatsii_za_trakiyskite_ni_bejantsi.html

 151. Мира Says:

  моя съпруг е потомък на бежанец от Беломорска Тракия ,дядо му имал имоти в Одрин познати като Калфови хамбари и имот и земи в Теслим Мраморно море ,после се изселва в Бургаско .Казвал се Дмитър Вълчанов Калфов ,а някои знае нешо по въпроса да сподели информация .

 152. Мира Says:

  Здравейте ,моя съпруг е потомък на бежанец от Беломорска Тракия ,искам да издиря доказателства за имоти в Одрин и Теслим ,на кои адрес в София трябва да пиша ?

 153. Цвети Попова Says:

  Здравейте на всички! Много съм развълнувана от факта, че толкова много хора търсят своите корени! Аз също реших да намеря корените си, макар и трудно, но…Моята фамилия от на баба страната някога преди 200 и повече години са били от някое Ивайловградско село /Хухла, Камилски дол, Свирачи, Горно и Долно Луково../, но турците безчинствали много над българите и те решават да търсят живот на друго място. Така стигат до Коджабунар, където някакъв бей или ага/незнам точно/ им дава земя и се установяват. След това 1913-1914 някъде отново се изселват от Коджабунар и отиват в Кайби кьой /днешно Хамило/Маронийска околия. Там живеят около 10 г. и след поредното безчинство над българите там се връщат в България, в с. Баня-Бургаско. Имам кръщелни свидетелства и брачно на прабаба и прадядо, но те са правени в Кайби кьой когато са били двайсет годишни, за да имат самоличност. На зад във времето документи и информация не знам как и от къде да намеря. Ще се радвам ако някой от Вас има моите корени и можем да обменим информация. Поздрав към всички Вас и най-вече към доц. Щерев за неговата инициатива!

 154. Илияна Райчева Says:

  Благодаря на доц. д-р Атанас Щерев и на Камелия Мирчева за отговорите!
  Със сигурност пътуването до Доганхисар е било вълнуващо. Понеже живея в чужбина, планувам лятото на 2013 г.( ако е живот и здраве) с баща ми да отидем до там. Ще съм Ви благодарна, ако напишете в кои хотели може да се преспи.

 155. Камелия Мирчева Says:

  За Тракийския събор, Общоселски празник и курбан в памет на Димитър Карев в Горно Ботево може да бъде прочетете на линк
  http://kameliamirchevastz.blogspot.com/

 156. Камелия Мирчева Says:

  До Нина Колева Дядото на Димитър Шалапатов по майчина линия е от Синекли /Чорленско/.

 157. Администратор Says:

  Здравейте,
  Информираме ви, че Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода” – Димитровград вече има своя електронна страница. Нейният адрес е: http://trakia-dg.webnode.com/
  Ще се радваме на бъдещо сътрудничество, за да намерим още повече приятели на тракийската кауза за България.

  Поздрави:
  Администратор

 158. Nikolay Nikolov Says:

  Zdraveite!Iskam da kaja,4e po mai4ina liniq rodat ni e ot Lozengrad,a po bashtina liniq imam roda ot Kavakli.Rodat na prababa mi po mai4ina liniq e Siderovi.Prababa mi se e kazvala Milka Dimitrova Siderova-Tronkova rodena 1899 v Lozengrad ima 2 bratq Atanas i Nedqlko.Ot kam bashta mi imam prababa rodena v Kavakli prez 1878,koqto se kazva Dafinka , no ne znam nishto pove4e.Nqkoi ako ima oshte informacia za rodovete da mi pishe,blagodarq!

 159. РУМЯНА ЙОРДАНОВА НИКОЛОВА - ДЕЛЕВА Says:

  РОДНИНИТЕ НА МАЙКА МИ РУМЯНА СА ДОШЛИ ОТ СЕЛО ЯНУРЕН /СЕГА ЯНУЛИ/ БИ ЖЕЛАЛА ДА СЕ СРЕЩНЕ С ПОТОМЦИ НА БЪЛГАРИ, ЖИВЯЛИ НЯКОГА В ТОВА СЕЛО. ТЯ Е ОТ СЕЛО НАДАРЕВО ОКР. ТЪРГОВИЩЕ, СЕГА ЖИВЕЕ В ГР. ВАРНА. ПРЕДИ 5 ГОДИНИ ПОСЕТИХМЕ СЕЛО ЯНУЛИ И НАПРАВИХМЕ СНИМКИ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ СЕ СВЪРЖЕТЕ НА ПОСОЧЕНАТА ЕЛЕКТРОННА ПОЩА

 160. РУМЯНА ЙОРДАНОВА НИКОЛОВА - ДЕЛЕВА Says:

  ЗА РУМЯНА ДЕЛЕВА - deanvdelev@abv.bg

 161. Тракиец Says:

  Това е адреса на турския държавен архив.Ако някой има желание да научи повече за своите деди може да пише там.
  http://www.devletarsivleri.gov.tr/Forms/pgArticle.aspx?Id=1FAE2C42-29F3-4256-8C97-52EF3A8D2F81

 162. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ ВАСИЛЕВ Says:

  ПО БАЩИНА ЛИНИЯ СЪМ ПРАВНУК НА КОСТА БОДУРОВ ОТ СЕЛО БУЛГАРКЬОЙ.ЗНАМ ОТ ДЯДО МИ ЧЕ КОГАТО ОПОЖАРЕНО СЕЛОТО ПРАДЯДО МИ Е БИЛ В КАЗАРМАТА И ТОВА ГО СПАСИЛО.СЛЕД ТОВА БЯГА С КОРАБ ДО БЪЛГАРИЯ.АКО ИМА ОТ РОДА БОДУРОВ ОТ БУЛГАРКЬОЙ ПИШЕТЕ

 163. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ ВАСИЛЕВ Says:

  ПО БАЩИНА ЛИНИЯ САМ ПРАВНУК НА КОСТА БОДУРОВ ОТ СЕЛО БУЛГАРКЬОЙ.ЗНАМ ОТ ДЯДО МИ ЧЕ КОГАТО ОПОЖАРЕНО СЕЛОТО ПРАДЯДО МИ Е БИЛ В КАЗАРМАТА И ТОВА ГО СПАСИЛО.СЛЕД ТОВА БЯГА С КОРАБ ДО БЪЛГАРИЯ.АКО ИМА ОТ РОДА БОДУРОВ ОТ БУЛГАРКЬОЙ ПИШЕТЕ

 164. eire Says:

  hi,pozdrav na vsi4ki bulgari i osobeno potomci ot TRAKIA ot krasivo EIRE,veseli praznici.TARSIA sega6noto ime na TESLIM ot kadeto sa diado i baba.

 165. Tракиец Says:

  Do Eire
  селото сега се казва Saripolat Koyu и се намира западно от град Малгара (тур. Мalkara). Виж и този линк http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D1%8C%D0%BE%D0%B9

 166. Mirela Yordanova Says:

  Zdraveite potomci na bejancite ot Trakia. Iskam predvaritelno da se izvinia, che pisha na latinica. Babata i diadoto na bashta mi idvat ot Balakoy, Dedeagachko. Pradiado mi se e kazval Atanas Nikolov Baltadjiev roden na 03.02.1875. Prababa mi se e kazvala Rada Petkova, po myj Baltadjieva rodena na 16.10.1890. Tia ima sestra na ime Ruska. Prababa mi i pradiado mi se izselvat zaedno s drugi tehni rodnini v Nova Zagora mejdu 1913 i 1920. Az misleh, che e bilo 1913, no bashta mi nameri brachno svidetelsto na baba si i diado si ot 1914 v selo Balakoy, Oblast Fere v cyrkvata “Sveto Uspenie Bogorodichno”. Ima i drugi dokumenti, koito opisvat gradini i nivi s imena na tehni sysedi. V dokumentite pishe imeto na Yanko Madamov, koito e bil sestrin sin na pradiado mi i Georgi Nikolov Baltadjiev, koito ostava v Gyrcia. Ima Mitnicheska deklaracia ot gyrckata granica ot 30.12.1941, v koiato sa opisani podrobno zemi i pokyshnina, kogato se opitvat da se vyrnat obratno v gyrcia. Zashto ne sa se vyrnali nikoi ne znae. Imame rodnini, koito jiveiat v gyrcia, potomcite na Georgi Baltadjiev, no za syjalenie ne gi poznavame. Shte se radvam ako pishe niakoi ot Balakoy. Mislia da posetia niakoi den tezi mesta v belomorksa trakia, no jiveia v chujbina i ne znam koga shte moga. Ako se organizirat poveche hora shte e mnogo hubavo. Az sym ot Stara Zagora.
  Pozdravi na vsichki

 167. Иван Караманов Says:

  Към Мирела Йорданова.Дайте си имейла и ще намерим начин да си поговорим.Моите предци също са от Мелия,а аз съм от Нова Загора.Споменавате Яни Мадамов/бакалин/,който бе много добър приятел на баща ми. От мен горещи поздрави!

 168. Mirela Yordanova Says:

  Za Ivan Karamanov - mirelayordanova@yahoo.com
  Moiat pradiado syshto e bil bakalin i e ima lmagazin v Nova Zagora i predi tova v Balakoy(Melia). Yanko Madamov e bil sin na sestrata na pradiado mi.
  Dokolkoto znam diadoto na Docent Atanas Shterev syshto e ot Balakoy(Melia). Predpolagam, che toi ima poveche svedenia za predcite ni. Na men mnogo mi se iska da nameria rodninite ni, koito jiveiat v gyrcia i koito moje bi veche sa zabravili, che sa bylgari, zaradi politikata na gyrcite kym bylgarite, koito sa ostanali tam.
  Blagodaria predvaritelno na Docent Atanas Shterev za pomoshta i za tova, che e syzdal tozi blog.

 169. Mirela Yordanova Says:

  Gospodin Karamanov,
  prochetoh, che vashiat pradiado se e kazval Rusin Karamanov. Sestrata na prababa mi Rada se e kazvala Ruska, vyzmojno e da sa imali obshti rodnini, zashtoto mnogo chesto i pyrvite imena se predavat ot pokolenie na pokolenie. Myjyt na Ruska mislia, che se e kazval Stoyo Mihov Delimihov. Nashi bratovchedi s familia Mihovi jiveyat sega v Stara Zagora.

 170. Красимира Караматева-Петрова Says:

  Уважаеми Доцент Щерев!
  Благодарение на Вас можем да обменяме информация за наши близки и да се свързваме с хора, които са ги познавали или са чували за тях. Споделям трагедията на едно 6 годишно малко момиче…
  Моята маминка(баба) по майчина линия -Кирана Ставрева (по мъж Гюрова) е бежанка от Балканската война. През 1912-1913 година са изгонени от турците от с.Хидилий- Турция. Тогава тя е била на 5-6 години. По нейни спомени селото е близо до Одрин и тя казваше, че е тракийка от Одринска Тракия. Дядо й Мирчо (който е бил кмет на същото село) и твърде заможен за времето си е успял да откупи живота на група съселяни от преследващите ги турци, като е заплатил с жълтици. Така моята баба с дядо си, брат си и сестра си успяват да преминат границата. Баща й, който е бил грък по народност е задържан от турците (по-късно освободен и също идва в България). Майка й е била българка, но умира твърде рано още в Турция. В България се установяват в гр.Търговище (Ески Джумая), където са посетени от група военни. Един от тях (офицерът Никола Русинов) бил впечатлен от характера на едно малко дете и това е било причина моята баба да бъде осиновена от него. Но за съжаление по-късно по време на войната е убит. И…моята маминка остава за втори път сирак. Животът й след неговата смърт се променя- тя става слугиня на жена му и синът му (който е неин връсник). По-късно преминава в пансион за сираци и държавата е поела обучението й. Завършва педагогическо училище и става начална учителка. Като такава работи в с.Вехтово, общ.Шумен. Там създава семейство с Георги Атанасов Гюров. По- късно се ражда моята майка Живка и от 1958 година се заселва в гр.Шумен.
  Това е нерадностната съдба на моята баба. Почина през 1995 година в гр.Шумен.
  С уважение от нейната внучка арх.Красимира Караматева-Петрова

 171. Андрей Стоилов Says:

  Здравейте наскоро се захванах да правя родословно дърво и стигнах до прабаба ми и прадядо ми от страна на майка ми фамилията им е мандажиеви знам че са бежанци от беломорска тракия и са се настанили в село близнак а от страна на баща ми фамилията е ковачеви и са в средец и драчево но ми казаха че са дошли от село голямата канара или кана това ми го каза стринка ми но не била сигурна ще се радвам ако някой има тази фамилия ковачеви и мандажиеви.ако желаете да се свържете с мене stoilow_1972@abv.bg

 172. димитър Шалапатов Says:

  Уважаеми г-н. Стоилов, селото на вашите предци по линия на баща ви е Голяма канара, както ви е казала стринка ви.Близки роднини с фамилията Ковачеви, ако тя не е променяна след 1903-1913 г.,(защото през тези години жителите на Горна Канара бягат от там),може да откриете в село Странджа-Ямболско и селата Кубадин, Дюлево и Черни Връх-Бургаско. В тези села се настяняват предимно бежанците от Горна Канара.Това не изключва да търсите ваши роднини и в Ямбол, Елхово, Болярово, Средец и Бургас. Що се отнася за роднините ви по майчина линия и те най вероятно са от Източна Тракия, защото фамилията произлиза от името Манда, което е разпространено изключително в Странджа планина и около нея. Имам близки, но с фамилията Маданджиеви с произход от Беломорска Тракия-село Пишман(Софлийско) Препоръчвам ви да отидете в село Близнак(Караеврен) и да откриете достоверното място, откъдето са дошли вашите предци по майчина линия.

 173. Маргарита Касел Says:

  До Пламен, писал на 30 август 2012.

  Казвам се Маргарита Касел и също съм потомка на тракийци. За съжаление нямаме много информация за родовата история освен името на дядо ми Никола Кузманов и родното място - Лозенград или близко село. От майка си знам, че името на рода на дядо ни преди да дойде в България е било Чардаклиеви. Моят дядо след идването му в България е живял дълги години в Дебелец, до Велико Търново, където е бил учител и директор на местното училище.
  Моля да се свържете с мен на посочения и-мейл, ще ви бъда много благодарна, може би имате информация по въпроси, които ме интересуват.
  Маргарита Касел - mkasel@blackforest-bg.eu

 174. Димо Дяков Says:

  Към г-жа Лиляна Шмидт, аз съм потомък на рода Дякови от Малко Търново. Не съм от клона на дървото, което Вие конкретно търсите, а именно Георги Дяков, но моя прадядо, чието име е било Тодор Дяков е негов брат. Ще се радвам да влезем във връзка. Може да ми пишите на имейл: dimeo.d@gmail.com

 175. Станка Василева Says:

  Зздравейте ! Търся наследници на родовете Боюкови/Буикови/ и Галучеви от Дуган Хисар.Моите прабаба и брадядо Илия Георгиев Боюков / с родители Георги Боюков и Елена Георгиева / и Петкана Петкова Боюкова / с родители Петко Галучев и Елена Галучева /се установяват в с.Малък Манастир ,Ямболско.

 176. Младенка Йорданова Says:

  Здравейте! Търся наследници на рода СТАВРАКОВИ от с.Булгаркьой, Кешанска околия. Дядо ми Костадин Ставраков е убит от турците м.юли 1913г в селото. Баба ми Божана заедно с двете си деца- Иван-на 10г /баща ми/ и Хараламби- на 2 г. е с групата , която се е криела почти два месеца в гората, а след това с кораб стигат до Варна. Установяват се в г. Стара Загора. По спомени от детството ми имахме роднини в Сливен, Бургас, Варна, но сега нямам връзка с никой. Аз останах последна от семейството ми. Ще се радвам, ако се свържа с далечен роднина. Много искам и да посетя селото, ако някой знае дали се организира екскурзия, моля да ми пише.
  Младенка Йорданова, по баща Ставракова, mladenka@dir.bg

 177. Ирина Цветанова Says:

  Здравейте,

  Аз смятам, че трябва повече да се пише, а и да се снимат филми ,свързани с историята и религията на Траките. В това отношение искам да похваля една млада БГ писателка за смелостта и страхотната находчивост в книгите й за Траките! Препоръчвам ви я горещо, изпсала съм сайта й горе, но ето го и тук www.ana-tolia.bg, Наистина си заслужава!

 178. Димето Says:

  До Ирина Цветанова :

  Сайтът, който сте посочили, не работи

 179. М.Николаева Says:

  Здравейте,реших да направя родословно дърво и с изненада разбрах ,че моя пра прадядо е бежанец от Люлебургаско.Няма точни данни от къде е.Казвал се е Андрея Иванов Пеев.Неговото семейство и още 46 семейства от селата Докузхоюк (Деветмогилово), Енеджия, Кавакли, Хаскьой, Сатъкьой, Коют дере и Карадър от Одринска област, Лозенградски окръг пристигат и са от основателите на село Мъртвица-днешно село Подем. Посочените села се намирали в околии: Бабаески, Люлебургас и Мустафа паша. Прогонени от родните си места тези преселници пътуват с волските коли, магарета и коне цели 2 години и 5 месеца, като изминават над 550 км. По дългия път умират 6 човека и се раждат 3 деца.Пра прадядо ми Андрея Иванов Пеев се заселва в Мъртвица през 1881 г.Има два брака. Първа жена Лунка и втора - Мария. Имал шест сина и две дъщери: Иван, Атанас, Стойко, Яни, Кунчо, Никола, Стана, Величка.На места пишат рода Дреневи,на други Пееви.Говорих с Тракийско дружество Подем-но те нямат информация от къде мога да разбера повече за това от къде са дошли и кои са били.Какво трябва да направя за да открия корените си?Благодаря!

 180. Пенка Петрова Says:

  Май съм първата от рада ни която се интерисува от тракийския произход на моята баба Руска Христова, живяла и умряла в с.Кръстина, Бургаско.Майка ми е най-малката й дъщеря и много не си спомня.Сигурно е,че е била родена родена в с.Докузюк, сега виждам името Докузхоюк.Помни името на дядо си -Христо.Тя казва,че преди да дойдат в Бургаско, са живеели другаде в България.Преди час открих че от района на Бабаески имало заселници в с.Левка.А най-много заселници имало в турското село Коюнери,Софийско-то пък къде е, не знам.И аз търся ориентир,дано го открия и ще се радвам ако някой с корен от района около това село ми помогне.

 181. Пенка Петрова Says:

  Добавям, че село Коюнери е около Софлу,сега в Гърция близо до Александропулус.

 182. Мариана Гамишева Says:

  Здравейте,интересува ме къде мога да намеря материали за тракийците от Узункюпули Турция .Моята баба е била родена там , а нейният баща е бил кмет на селото .Исками се да науча повече за прадедите ми.Благодаря ви предварително!!

 183. Иван Караманов Says:

  Искам да направя кратко съобщение.
  В гр.Нова Загора е стартирана процедура по съдебна регистрациа на тракийско дружество.Желаещите да членуват в него могат да се свържат с мен-пъвоначално тук в блога на д-р Щерев.Едно от първите мероприятия ще бъде пътуване да с.Маджарово в края на м.септември.
  Приемам пожелания за успех в това добро и богоугодно дело!!!

 184. Димитър Шалапатов Says:

  Село Коюнери се намира в днешна Гърция. Разположено на пътя между градовете Софлу и Фере с новото си име Проватонас. В периода 1913-1920 година в него живеят 105 семейства от село Докузюк (Бабаеско), Източна Тракия и 65 семейства от село Пишманкьой (Софлийско), Западна Тракия.

 185. Христина Стайкова Says:

  Здравейте ТРАКИЙЦИ!Първо искам да благодаря на доц.Щерев за страхотната инициатива и да споделя историята,която знам от майка ми и баба ми за произхода на дядо ми .По време на гоненията на българи от Одринска и Беломорска Тракия неговото семейство е принудено да бяга от село Татаркьой .Според разказите на баба ми -неговата съпруга сем. на дядо ми е имало много земи и ниви там.Имало е даже чифлик,в който са живеели родителите му,както и другият му брат със семейството си.Единият брат е бил пехливанин.По време на гоненията тръгват да бягат двамата братя с децата и съпругите си(дядо ми е бил пеленаче или твърде малък и има сестра -баба Яна,която аз познавам)Бягат ,но понеже са тръгнали с малки деца,двамата братя се връщат да вземат каруца,с която ще се придвижват по-бързо.Стигайки в двора биват посечени от турците зверски.Жените им с децата бягат и се заселват в България.Прабаба ми с дядо и другите си деца се заселва в град Ямбол, а за децата и жената на другия брат аз нищо не знам.Знам ,че баба Яна има син Николай или чичо Кочо ,както му викахме ние,живеещ в Пловдив.До нас в Ямбол,живееше баба Къта вероятно това е съкратено от цялото и име,което за съжаление аз не си спомням.Тя по мои спомени е първа братовчедка на дядо но може и да сестра не знам.В общи линии това е историята и сега ми е интересно да знам има ли някой,който може да помогне да се намерят документи за собствеността на сем. на дядо ми.А най- вече дали има хора ,знаещи тази история и с такава фамилия Шидерови.Дядо ми се казваше Христо Атанасов Шидеров.В град Ямбол живееше в квартал,,Каргон”и беше много уважаван човек.За съжаление почина,когато аз бях в 8 клас. Понеже се интересувам от това, знам за Ангорския договор по силата на ,който трябва да се върнат на българите всички земи и имоти от турска страна или обезщетения на собствениците или техните наследници.Но виждам и как държавата сякаш нехае и не иска или неможе да направи нищо по този въпрос.Затова адмирирам като родолюбова българка всички хора,които са предприели някакви действия по тези въпроси и пак ще благодаря на доц.Щерев за този блог.

 186. Христина Стайкова Says:

  Добавям ,че селото Татаркьой е в Одринска Тракия,даже го намерих на стара карта от времето на онези събития.Опитвах се да намеря и списъци с изселените българи от онова време,но неуспешо.Сега търся такива списъци за да видя кога са регистрирани в гр.Ямбол,след като са пристигнали там.Все пак фамилията Шидерови не е често срещана.

 187. Петър Златков Says:

  Здравейте. Търся потомци на изселници от с. Янурен (Янюрен), Софлийска околия. Моля пишете ми на peter.zlatkov@yandex.ru.

 188. Стефка Жечева Says:

  здравейте и честит ден на народните будители,изчетох всичко до тук,но не намерих никой който да търси близки от село фенер силиврийско.Не намерих и никакви източници за това село,освен статистика за наличие на 100български и 100 къщи на българи парапанковци(каквото и да значи). Моят прадядо Илия Георгиев е бил кмет на селото.Предаден от гръцкото семейство ,у което се укривали,с жена си с камъни на шията били хвърлени в морето.Те имали две деца -Тодор Илиев Георгиев и Ана Илиева Георгиева.Дядо ми Тодор гледал убийството на родителите си скрит в някакви вършини и оцелял,по късно с последните ешалони изтеглящи се на запад български части стигнал до Рилския манастир и се установява в с.Рила,оженва се за Йорданка и има три деца -Ана, Латинка и Мария(Ирина).Сестра му Ана Илиева Георгиева изчезва .Моля ако някой ечувал нещо за събитията от свои близки,моля да разкаже тук.Не знам точно името на сестрата на дядо(Надка,или Ана).Дядо Тодор е роден през1901г.и е бил почти на 12 години когато се случва това.За съжаление бях съвсем малка,когато той почина и нямаше кой да ми разкаже повече,затова се надявам някой да ми помогне в издирването на родственици от страна на, надявам се, оцелялата сестра на дядо ми. все пак прадядо ми е бил кмет на село Фенер и хората са го познавали,а дядо ми е бил едно самотно уплашено и вероятно плачещо дете,което някой е разпитвал какво се е случило когато са седяли около огъня в бежанския лагер в Рилския манастир .

 189. Апостолия Says:

  Привет и от мен, потомък на преселници от Янурен.
  Това вече го знам със сигурност, имам акт за смърт от броени дни на пра пра дядо ми, в който прочетох, че е родом от Янюрен, както е записано там.
  Пра пра баба ми и негова жена се е казвала Апостолия, много хубаво име, много ми хареса, но съм до там, за сега по-назад нямам идея какво и как бих могла да науча.

 190. Anatoli Peev Says:

  моля за информация- дядо ми е роден в хъс боъ-одринско., кое сегашното му име.
  мерси

 191. nik... Says:

  imam karta na selo Bulgarkoy. otbelyazani sa koy kade e jivlyal

 192. Тракиец Says:

  Уважаеми г-н Щерев.
  Как ще коментирате влизането ви в ръководството на Съюза на тракийските дружества? Надявате ли се че ще промените политиката на съюза? Подкрепяте ли инициативата-Еврорегион “Тракия без граници” ? Защото аз не.Пред тази демографска криза и пред факта че в одринска Тракия няма хора определящи се за българи смятам че това ще доведе до масово преселение на турци откъсване на района.Не съм чул и някакви коментарии от Гърция. Какво мислите за идеята ми политическия клуб Тракия да учасва на всички избори и да има представители на местно и национално ниво, а не да се моли на този и онзи за нашите права и най-вече на БСП? Какво мислите за идеите да се спре всякаква подкрепа за приемането на Турция в ЕС докато не започнат реални действия за изплащане на нашите имоти или за въвод в владение?

 193. АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ ПАВЛОВ Says:

  Моя род е от ЯНЮРЕН и КУТРУДЖА /сега в Гърция/. МОИТЕ БАБА И ДЯДО СА СЕ ПРЕСЕЛИЛИ В с.СВЕТЛЕН общ.ПОПОВО обл.ТЪРГОВИЩЕ. Посещавал съм и двете села, имам снимки от там. Ако някой си търси роднините в с.Светлен може да ми пише на пощата. Поздрави на всички Тракийци.

 194. АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ ПАВЛОВ Says:

  От моя под- Павлови, имам роднини и в с.Покрован общ.Ивайловград, като са изселени в Плевенско, и в Долен и Горен Чифлик Варненско. Поздрави на всички, за връзка на имейла.

 195. Светлана Божинова Says:

  Здравейте
  В книгата Разорението на Тракийскитѣ българи прѣзъ 1913 година
  на Л. Милетичъ има много ценна информация за места и имена. Светла им памет на всички - и на загиналите за тракийска България и на преживелите ужаса на изселването и отнесли в гроба мечтата си да видят родния си дом!
  http://www.promacedonia.org/bmark/lm_tr , има още някаква книга по въпроса

 196. Димето Says:

  Здравейте отново! Дали няма някакво раздвижване във връзка с издадените ни документи ? Чух,че трябвало да се пратят до тази Комисия ,която преговаря с Турция. Някой има ли актуална информация?

 197. Д-р Петър Грибнев Says:

  Здравейте, както повечето тук и аз съм потомък на беломорци, изселени от Янурен през 1913 г.
  В последствие се заселват в с. Светлен, близо до Попово. Почти цялото село е от беломорци.
  Въпроса мие имате ли информация за някакви архиви, снимки или сегашна връзка с кмет на ртова село. Сега се казв Янули, доколкото виждам в интернет. Там дали са останали българи? Ще се радвам, ако ми дадете някаква информация. Благодаря!

 198. Марко Русков Марков Says:

  Здравейте доцент Щерев . Наследник съм на преселници от с.Янурен беломорска Тракия които се заселват в село Мечик Чилер - сега Беломорци. Били са 5-6 родо в роднинска връзка всичките. Други се заселват в село Злена морава и в село Язлар сега с .Светлен. С капитан 1ранг Станко Станков сме 3ти братовчеди и по дядова и по бабина ми линия, понеже те са си били деца от рода. Историята която са ми разказвали за преселението е трагедия за един филм с много мъка драма и сълзи който по нищо няма да отстъпва на ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО. Жалко че такива родолюбци вече ги няма.Останаха само хромелите донесени от Янурен и диалекта който и аз говоря и познавам. С благодарности за темата.

 199. Станислав Станилов Says:

  Докторе, аз съм потомък на фамилията Станилови от Яньорен. Дядо ми Станил е роден по пътя на бягството, не съм запомнил точно къде. Заселени са в село Карачуфалар /Презвитер Козма/ Омурташко, където са им гробовете. Имахме поднини в Беломорци, в Светлен, в Търговище. Сега се изпогубихме… От Беломорци е Тодор Пемов, който пишеше книга за яньренските подове и даже снимки събираше. Това - през 90-те години, после той спря да се обажда, изглежда е починал. Приятно съм изненадан от интереса, който предизвиква Вашата инициатива.

 200. кирил боянов Says:

  Дядо ми Киряк Тодоров Димитров е изселник от с.Петра Лозенградско и през 1913 година почива майка му Полихрония идва в град Варна а след това се жени в с.Българка област Силистраза баба ми и създава семейство. Баща му се казвал Тодор а майка му Полихрония.Имал е двама братя Колю и Димитър и сестра Мария.Почина през 1956 година и аз бях на 12 години и съм запомнил тази информация.Моля ако някой знае къде са се изселили жителите на село Петра(Каялъ( Лозенградски вилает GSM 0888169447

 201. adrii Says:

  Здравейте, прадядо ми Димитър Атанасов Абрашев идва в Бг 1913 или 1915 г от Лозенград. Първата му съпруга - Неделя е починала след раждането на 7-мото им дете. Баща му на прадядо ми - Атанас Абрашев е бил търговец на зърно, пак от Лозенград. Дядо ми е от Чадърли /Гюмюрджина/- роден е там, заселват се в село Бояново/където вече е заселен и рода на баба ми/, Ямболско, по фамилия - Сиджимови. Поздрави на всички, ако има някой, нека пише на мейл: a12b@abv.bg

 202. Тракиец Says:

  Г-н Щерев ,
  идват избори и то европейски. Как мислите кого да подкрепим? Кой ще защити интересите на хилядите тракийски бежанци? Какво е официалното мнение на ръководството на тракийската организация където и вие сте член? Къде е политическия клуб “Тракия” ?Или пак мълчи да не разсърдим БСП?

 203. Mariana Says:

  Zdraveite , moia diado po maichina linia se kazval Georgy Bakalov , jiveli sa okolo Odrin vDegiagech ?
  Imal e chiflik , no sled 1921 sa se preselii v Mamarchevo, Bulgaria. Triabvalo e da se iznesat za 24 chasa. zashtoto turzite sa gi gonili.
  Bih iskla da znam dali ima takova selo DEGEIAGECH krai Odrin ?, Az otkrih kvartal na Odrin Karaagech.

  Shte vi bada mnogo blagodarna !
  Mariana

 204. Свилен Иванов Says:

  До: Цвети Попова

  Здравейте, прочетох историята Ви. Моя род също произхожда от Коджабунар и съм записал спомените и разказите на баба ми Султанка Лазарова (която е на 85г вече) за бягството на нейните баба и дядо (Теню и Злата) от там. Баща ми успя да намери някакви записи в Ц. Архив за земите и добитъка, които навремето са притежавали.

  Поздрави на всички!

 205. На баща си син Says:

  М.Николаева Says:
  03 юли, 2013 в 13:15 часа

  Здравейте,реших да направя родословно дърво и с изненада разбрах ,че моя пра прадядо е бежанец от Люлебургаско. Няма точни данни от къде е. Казвал се е Андрея Иванов Пеев. Неговото семейство и още 46 семейства от селата Докузхоюк (Деветмогилово), Енеджия, Кавакли, Хаскьой, Сатъкьой, Коют дере и Карадър от Одринска област, Лозенградски окръг пристигат и са от основателите на село Мъртвица-днешно село Подем.

  С радост открих “землячка” по произход. Прадядо ми Нане Стоянов и прабаба ми след Берлинския конгрес са бягали от Докузхоюк и по пътя някъде се е родила през 1878 г. баба ми по баща Карамфила. Установили са се към 1882 в Мрътвица (това е една клисава почва, “мрътва” земя). Баба на няма 17-18 г. се е омъжила за дядо Флори Опров Грауров, син на или осиновено македонче от прадядо ми Опри. Родила му е 12 деца, 6 оживяват и дават потомство. Баща ми навремето по политически причини си превежда фамилията и става Цветанов Спиров. Баба почина около 1960 г., дядо още 1947. Зная доста факти, но не всичко. В сайта на Подем има списък, където за моя бащин-дядов род е записано невъзможно нещо, а за бащин-бабиния не намирам. Аз съм от късните деца, и моето поколение братовчеди си отиде, останахме само няколко, а големите каки, дето знаеха всичко, вече ги няма. Та много моля да ме свържете с г-жа Николаева.

 206. На баща си син Says:

  Уважаеми д-р Щерев,
  Произхождам от четири краища на Балканския полуостров. Баба Карамфила е родена 1878 при бягането от Лозенградскко (Докудзоюк), дядо Флори е или син на прадядо Опря Граур от Избичен, окръг Олтул, Румъния, или осиновено от това влашко семейство момченце от друго племе, за да му се зараждат и момчета - според поверието. В сайтовете за село Подем (Мрътвица) пише невъзможно нещо - че родоначалник на бащиния ми под е дядо Спиро, дошъл в България след Илинденското въставие. Това е грешка, недоразумение някакво, най-малкото по време. Баща ми е роден 1905 г., как дядо Опри (Спиро) да дойде през 1903. Всъщност баща ми е възпитан като българин, у дядо Флори влашки не се е говорело, макар че този дядо беше дребен и вреден като мокър влах, крил от децата си милиони от 40-те години, намерени през 60-те като куп хартии от преди и след девети. Но е бил събуден, бозаджия, чорбаджия на първата цигларска фабрика, дори е кметувал 11-12 гг. Баща ми, бял и синеок като баба, е бил начален учител, но уволнен от всички училища в Царството (Berufsverbot във ФРГ през моето детство), защото не искал да преподава закон Божи. Бил е трудовак 27-29 г., строил Плевенската гара. После Румъния е дала възможност на чужди граждани от румънски (всъщност в случая кой знае?) произход да учат без пари висше, но да се върнат в държавите си като пета колона (и Турция има подобна политика сега). Учил ветеринария, но влязъл в съзаклятия с Георги Георгиев-Деж и Сигуранцата го държала 8 месеца в затвора в Жилава (ходихме два пъти там, под Букурещ е) и го екстрадирали. Тук един бъдеш “фашист”, кръстникън ни, го посъветвал да си смени името, и станал Цветанов (от Флори) Спиров (от опреще - спирам). Добил пак граждански права (няма начин кръстник Кольо да не е помогнал) и записал Ветеринарния ф-тет на Цариградско тогава. Завършил е с Холевич, Димитър Димов и други големи имена на нашата ветеринария. А чичо Васил Христов (Василе Христу, секретар или някакъв друг служител на румънското посолство) го канеше до 51-52 да иде в Букурещ.
  През 1927 г. баща ми се е отказал от бащиното наследство и е тръгнал да учи, издържан със свой и на бъдещата ми майка труд. Помагаше обаче на братя, сестри и плевенници докато беше жив. Забравил да се откаже от едни 30 дка на баба, та така се запознахме след 91-92 с братовчеди и втори племенници. А за имоти в Деветте могили (Докузхоюк) и дума не е ставало, докоркото знам, тогава всичко е минало на принципа “битият - бит”.
  Дядо ми по майка Гечо Банковски е потомък на побягнали от Македоно-Албания, дето сега са гораните. Заселили са се по Троянско и Тетевенско. Бил е отличник в прогимназията, та бързо са го взели в общината в Троян и после като адвокатски помощник и общинар в Плевен. Баба Стана е от богатски род от Шипково (Балкански, бяха собственици на хотелите към баните), осиновена от прабаба Мария Стоева, сестра на прадядото на Любен и Георги (Джеки) Стоеви. Дядо Гечо я е взел “с борч”, след някакъв “бизнес” провал на осиновителя. После пък дядо Гечо е е издържал в Париж бъдещия интербригадист д-р Георги Стоев-Шварц, починал въ Франция от заразата (”Осъдени души”). Баба Стана, неграмотна, хубава и работлива, е родила три дъщери, все учителки, все ялови и все туберкулозни в ония години. Първата починала млада от ТБЦ, втората взела възпитаник на Свищов, земеделец и банков деятел, а третата отишла по разпределение в Мрътвица с кака си, която ги “свела” с по-младото “влахче”. Всичките претърпели туберкулозата успешно, учили са децата от отделенията и прогимназията на десетки неща освен четмо и писмо. От 23 до 35 бъдещите ми родители са държали фронта, подкрепяни от някои роднини и от приятели, и одумвани от главно “влашките” роднини. После още 7 години усилия на тогавашната медицина, основно Поморие, и силното желание за деца на майка ми са дали плод. Нали се казва, че когато има взаимно желание се раждали момчета. Така до 1942 родителите ми са работели в северната и в южната половини на Плевенска околия съответно като учителка, главно в Мокрото, и ветеринарен участъков лекар в Николаево и Бохот. Цял живот са ме познавали, помагали са ми и са ме подкрепяли техни благодарни ученици и земеделски стопани.
  Така ние с брат ми сме с произход от четири краища на нашия полуостров. На всичкото отгоре има един румънски академик-езиковед, Александру Граур. Като го чуехме по Радио Букурещ татко казваше, че ни е втори братовчед. А в Интернет пише, че е с еврейско потекло! Ха върви разбери какъв съм аз!
  Така че аз имам намерение да отида и до Влашко, и до Турско в предполагаемите обиталища на прадедите ми. И то с велосипед може би, отчасти с влак от Плевен до Свиленград, а там ще видим.
  Сега, като чета в блога, виждам с учудване и болка как повечето мисли на тракийците се въртят около имоти, пари и т.н. И другата Ви работа, антиприродното серийно производство на деца, също ми е чудна. Освен на баща си, съм син и на майка си. И двамата имаха по 45-50 г. трудов стаж без лев взет “на частно”. Затова и цялата околия ни беше от близки хора, в което село попаднех ме посрещаха, хранеха и помагаха. Раждането ми е било отбелязано с телеграми и шишанета от Балкана до Дунава.
  Ние бяхме израствали в семейството и училището (помните ли такова списание?) като хем патриоти, хем интернационалисти, атеисти, но не войнстващи, без предубеждения, омраза или претенции към миналото. Лагерувал съм с циганчета (Магдаленчо ми лъскаше обувките след лагера в Тетевен), учил съм с турчета (Аслан вдигаше корните най-хубаво в класа), а всички братовчеди по баща са Флорови или Опрови. Баща ми се пенсионира като директор на Практическо училище за ветеринарни хигиенисти-подковачи (имаше две такива в Пловдив и Плевен), където учеха безплатно две години турчета, българчета, влахчета, циганчета и всякакви други деца, занимаваха двама ветеринарни лекари ги с копитознание и други специални предмети, мистр Вацлав Стржибърни на железарство (историята за Георг Хених на наша местна почва), двама цигани, възпитаници на училището, Янко Ковачев и Донко Балджиев бяха по практика, баш майсторът-ковач беше един мощен като Мачисте в “Хроника за бедни влюбени” наш съсед. На Янко майка и татко му станаха кръстници, ожени се за бяла българка, а беше като опушена харания.
  Ето как националният въпрос беше решаван някога, че и социалният . И момчетата от Подковаческото ставаха трезвеници и есперантисти, ходиха по чужбина по тия линии. Това беше животът, толкова оплюван сега.

 207. Анна Георгиева Says:

  Здравейте,приятели-потомци на тракийските бежанци!
  Чудесна идея !…Аз търсех организаторите на екскурзия до Узункюпрю,Булгаркъой,Кешан и т.н.,от където са моите дядо Георги Терзиев/ и моята баба Янка/Ана/…и попаднах на този форум…Родителите ми,които са на 88 и 84 г си мечтаят да посетят земята на родителите си…Дядо ми и баба ми така и не успяха…Някой знае ли дали ще има отново такава екскурзия/във в.Трета възраст,посл.брой е информацията/?…Екскурзията е озаглавена”По обратния път на дедите ни”,а автор на материала е Божана БОГДАНОВА ,от София…Поздрави:Анна Георгиева,Пловдив

 208. Анна Георгиева Says:

  P.S.Преди малко се свързах със СТДБГ и разбрах,че чак догодина ще има подобна екскурзия…и понеже съм инициативна и предприемчива:) реших да организирам подобна/Корукъой,Лозенград,Урумбегли,Малко Търново,Узункюпрю,Чопкъой,Кешан,Булгаркъой,Ейлягюню,Истанбул,Принцови острови,Одрин…през м.октомври,с ТА …Нека всички потомци на бежанци от Турция се свържат с мен на:аg.novucomp@abv.com или ако поместването на е-майл противоречи на правилата ,чрез блога…Поздрави!

 209. Татяна Says:

  Здравейте, и аз съм потомка на изселници от беломорска Тракия. Дядо ми е роден в с.Суфлар (днешно име - Аскитес) Гърция. Дядо ми е бил на 4-5 г. когато ги изселват от гръцко в периода1921-1923 г. . Майка му умира по време на пътя, баща му малко след това. Няма кой знае какви спомени от тогава. Заселват се по хасковско и кърджалийско. Наскоро ходихме до селото. Почувствах се като у дома си, почувствах всичко това българско. Решила съм да правя родословно дърво, поне да не се загубят следите и на тези за които си спомняме. Ако някой има някаква информация за хората от този регион ще ми бъде интересно да разбера нещо повече.

 210. John Carlson Says:

  СВИДЕТЕЛСТВО НА как съм попаднал MY ЗАЕМ
  Здравейте
  Аз съм г-жа Присила Gomez по име. Аз съм тук, за да препоръча усилията на Джон Карлсън, аз бях в нужда от сума консолидация заем от $ 85,000USD и веднага след като аз имам в контакт с Джон Карлсън Финансова Компания миналата седмица, както и да получа сигнал от моята банка (Royal банка на Шотландия Group), че фондът се прехвърля в банковата ми сметка, искам всички на този сайт, за да се свържете с Ohn Carlson сега чрез имейл за това как да получите заем, защото аз имам заем от тях, и аз съм много сигурен, че той може да ви помогне също съм толкова щастлива, се свържете с тях now.Email:carlsonfinance@yahoo.com

 211. Ангел Says:

  Както много от писалите по-горе, и аз съм потомък на тракийци от Беломорска тракия - с. Доган Хисар. Обаче честно казано, информацията за моите роднини, живяли по тези места е доста оскъдна. Навсякъде в литературните източници се посочва, че въпросното село - родно място на Петко Войвода, е било център на съпротивата на тамошните българи, срещу турските поробители, а след това и срещу набезите на гръцките власти. Знам още, че навремето е било изцяло българско село и толкова… Нищо за културата и традициите на местните жители не ми е известно.
  Знам само, че моят пра-дядо е бил един от местните чорбаджий, като е притежавал около 940 декара обработваема земя и гори, а и много други неща… Всичко това научих от архива в София! И добре, че са се запазили някакви данни там, защото дядо изобщо не обичаше да говори за този период от живота си. Доколкото знам, е бил на 7-годинки, когато са напуснали селото. Доколкото ми е известно, гърците са ги държали по някакви кораби известно време, за да ги принудят да напуснат. И това е всичко, което знам. Ако някой има роднини от този край, нека пише!

 212. доц. д-р Атанас Щерев Says:

  Уважаеми Ангел,
  Има доста литература по въпроса, който Ви интересува.
  Мога да Ви препоръчам книгата „Българските селища в Западна Беломорска Тракия“, от Димитър Шалапатов.
  Разбира се, можете да намерите и много други сведения, а и аз всяка година на 26ти септември, организирам поход по пътя на тракийските бежанци, който започва от с. Доган Хисар.
  При интерес от Ваша страна, можете да се свържете с местното дружество на Тракийската организация в България и така ще получите много сведения от достоверни източници за с. Доган Хисар, както и вероятно за Вашия род.

 213. Тихомир Данчев Says:

  Здравейте

  Родителите на майка ми също са преселници. Бих желал да получа съвет как да процедирам, за да установя какво точно се е случило с имотите им.

 214. Цвети Попова Says:

  До: Свилен Иванов

  Здравейте Г-н Иванов! Много се радвам, че има още някой, на който рода му е от Коджабунар! Ще Ви помоля, ако имате желание да направим някаква връзка, за да можем да разменим информация. Коджабунар и Аладжа баир са селата основани от семействата тръгнали от българското село Деведере (днешно Камилски дол). Аз имам хаотично събрана информация за това. Това е пощата ми: cveta_popova@yahoo.com Ще се радвам да ми пишете!
  Поздрав на всички!

 215. кирил боянов Says:

  дядо ми Киро Тодоров изселник от село Петра Лозенградско имал братя Кольо и Димитър сестра Мария. Баща им се казва Теодор а майка му Полихрония. Дядо ми идва през 1913 година в село Българка Силистренско и тук създава семейство. Почина през 1956 година и нямаше информация къде са неговите братя и сестра тъй като село Бръчма сега Българка е било под румънско. От държавен архив ми дадоха този отговор.че нямат информация за него като изселник.Ако някои прочете този мои коментар моля да ми сне обади на тел. 0888169447

 216. Владимир Бъчваров Says:

  Здравейте, Доц. Щерев! Привет, драги тракийци! Искам да Ви поздравя за този чудесен форум, чрез който се обединява тракийският дух от всички краища на света. И баба ми и дядо ми са от Беломорска Тракия и от няколко години търся, чета, питам и т.н. за този ужасен геноцид над българите. Все още търся информация и литература за предците си, дори съм тръгнал да оформям родова книга. Баба ми е от попски род от село Турбалъкьой (дн.Pelea Гр.) Ференско. Нейният дядо е първият български поп в селото от 1890 година, църквата е от 1888. Казва се Поп Васил. Сведенията са ми от разкази на баба ми и сестра и и са сверени в книгата на Д.Шалапатов - един голям човек в тракийската кауза, с помощта на неговата книга преди няколко години открихме селото и го посетихме(още баба ми беше жива и успя най-сетне да го види, дето толкоз е слушала за него от майка си). Ако имате някаква информация за самото село Турбалъкьой, за семейството на Поп Васил(поп в Турбалъкьой от 1890г.), за фамилията Николови - Мирко Николов - ок 1870 г. Стоян Мирков Николов ( роден 1898г. в Турбалъкьой). Историята на Турбалъкьой и вашето село Балъкьой е тясно свързана и със сигурност в книгата на Димитър Карев има много интересна информация, която би ми помогнала много. За съжаление не мога да намеря тази книга - “Един кът от Беломорска Тракия”- знаете ли от къде мога да я закупя? Или друга литература, в която може би има данни за Ференско и по точно за Турбалъкьой? Разбрах за вашите екскурзии по следите на тракийските бежанци и догодина ще се радвам да присъствам на този прекрасен поход.

 217. Мария Мурджева Says:

  Здравейте!

  Моят род идва от село Караклисе. Прабаба и прадядо са прогонени от там през юни 1913 г. и се установяват в село Дъбовец до Ивайловград. Съвсем наблизо с надеждата някой ден да се върнат в родното си място. Ще ми е интересно да открия и други хора, чийто род идва от село Караклисе.

 218. Elena Bok Says:

  Zdraveite! Moiat bashta e ot selo Odrinzi Ivailovgradsko (staro ime Xalashli). Izrasnala sam s baba mi i diado mi v Plovdiv i mnogo istorii za trakiizite koito sa biagali. Pradiado mi e izgoren v cherkvata na Siv Kladenez ot tyrzite. Shte mi e interesno da se zapozaia s xora ot tozi raion i da naycha razlichni istorii. Za sazalenie ziveia v chyzbina i ne moga da pisha na kiriliza. Pishete mo na elenabok@gmail.com.

 219. Elena Bok Says:

  Napisala sam greshen email, tova e vernia elenabok9@gmail.com izvinete

 220. М.Николаева Says:

  М.Николаева Says:
  03 юли, 2013 в 13:15 часа

  Здравейте,реших да направя родословно дърво и с изненада разбрах ,че моя пра прадядо е бежанец от Люлебургаско. Няма точни данни от къде е. Казвал се е Андрея Иванов Пеев. Неговото семейство и още 46 семейства от селата Докузхоюк (Деветмогилово), Енеджия, Кавакли, Хаскьой, Сатъкьой, Коют дере и Карадър от Одринска област, Лозенградски окръг пристигат и са от основателите на село Мъртвица-днешно село Подем.

  С радост открих “землячка” по произход. Прадядо ми Нане Стоянов и прабаба ми след Берлинския конгрес са бягали от Докузхоюк и по пътя някъде се е родила през 1878 г. баба ми по баща Карамфила. Установили са се към 1882 в Мрътвица (това е една клисава почва, “мрътва” земя). Баба на няма 17-18 г. се е омъжила за дядо Флори Опров Грауров, син на или осиновено македонче от прадядо ми Опри. Родила му е 12 деца, 6 оживяват и дават потомство. Баща ми навремето по политически причини си превежда фамилията и става Цветанов Спиров. Баба почина около 1960 г., дядо още 1947. Зная доста факти, но не всичко. В сайта на Подем има списък, където за моя бащин-дядов род е записано невъзможно нещо, а за бащин-бабиния не намирам. Аз съм от късните деца, и моето поколение братовчеди си отиде, останахме само няколко, а големите каки, дето знаеха всичко, вече ги няма. Та много моля да ме свържете с г-жа Николаева.

  Доколкото се сещам това май е род Опрови.Можете да се свържете с мен на имейл madilana@abv.bg. Все още издирвам данни за преселниците в село Подем.Дружеството в Плевен няма никакви данниза преселниците тракийци.Но иначе е тракийско дружество.

 221. ВЕСЕЛИНА МАТЕЕВА Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ И АЗ КАТО ВАС СЪМ НАСЛЕДНИК НА БЕЖАНЦИ ОТ ОДРИНСКА ТРАКИЯ.МОЯТ ПРАДЯДО Е ЖИВЯЛ В СЕЛО ДЖУДЖЕ СЕГБАН(С ДНЕШНО ИМЕ-СЕЙМЕН)В БЛИЗОСТ ДО ГР,СИЛИВРИ.СЛЕД ИЗСЕЛНИЧЕСТВОТО СЕ ЗАСЕЛВАТ В БЛИЗОСТ ДО ГР.КАРНОБАТ.ИМАМ ДОКУМЕНТИ КОИТО ПРЕВЕДАХ В СОФИЯ И СЕ ОКАЗАХА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ НА ПРИТЕЖАВАНИ ИМОТИ ОКОЛО СЕЛО СЕЙМЕН.ВЪПРОСЪТ МИ Е МОГА ЛИ ДА ПРЕДПРИЕМА НЕЩО ЗА ДА СИ ВЪЗВЪРНЕМ ИМОТИТЕ НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ.МОЛЯ АКО ИМА НЯКОЙ С ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ НЕКА ПИШЕ

 222. Анонимен Says:

  cecka kancheva i bahtataa na svekar mi e ot odrinska trakia - po tochno ot grad uzunkuprw do odrin - te sa ot parvata valna bejanci -kazval see dimitar nikolov lambov - a jena mu se kazvala evdokia . toi e biagal sas semeistvoto na brat si koeto se ustanoviava v grad stralgja - a nahite se zaselvat v lovehko - v selo bejanovo . sinovete im se kazvat po - golemiat georgi a malkiat kiro . snaha sa; na sinat na diado kiro , nie s negoviat vnuk kiril jiveem v grad cherven briag . izdirvame nahi rodnini koito znaiat nehto po tozi vapros

 223. Цецка Кънчева Says:

  Здравейте,

  Бащата на свекъра ми е от Одринска Тракия - град Узункюпрю, близо до град Одрин. Неговият род е първата вълна бежанци. Името му е Димитър Николов Ламбов. Съпругата му се е казвала Евдокия. Избягал е със семейството на брат си. То се е установило в град Стралджа. А семейството на Димитър се заселва в ловешкия край - село Бежаново. Синовете им носят имената Георги и Киро. Снаха съм на сина на Киро. С неговия внук живеем в град Червен бряг. Издирваме наши роднини.

  Поздрави!

 224. Николина Says:

  Здравейте доц. Щерев аз съм Георги Терзиев от Раднево. Имам голяма нужда от книгата на дядо ви за Балъкьой. Ако имате възможност да ми я пратите, а колкото трябва аз ще си заплатя, зашото ми трябва за един изпит на дъщеря ми в Педагогически факултет Стара загора. Благодаря ви предварително. Този имейл е на дъщеря ми, ще чакаме отговор там.

 225. DIMITRICHKA KALOIANOWA Says:

  Привет Родът на баша ми идва от с. Ваисал. Дядо му -Атанас Калоянов идва със семеиството си и само дъщерята Мария остава там .Идват в Каварна Тук сме много Калоянови .На гробището на едно място са погребани много хора от това село ,има и един свещенник.

 226. DIMITRICHKA KALOIANOWA Says:

  Бих се радвала да намеря хора от рода си .Бях обещала на баща си да отидем до с. Ваисал-в днешна Турция но не успях за което съжалявам.

 227. AngelGabriel Says:

  Здравейте, уважаеми доцент Щерев, здравейте съфорумници,

  Аз съм потомка на бежанци от с. Еникьой, Узункьоприйско. В книгата на г-н Димитър Шалапатов прочетох, че в това село е имало 360 български домове, а единствено “инфо 2” видях, да споменава това село и е публикувал този линк http://ozyenikoy.blogspot.com/2010/02/edirne-uzunkopru-yenikoy-yenikoy-edirne.html Свидетелството за завършено IV-то отделение, което дава право за постъпване в I-ви клас на моя дядо Христо Петров Гавраилов, е издадено от “БЪЛГАРСКО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ – ВЪ с. Еникьой (Уз. Кьопр.)” – цитирам дословно. В това село, което е на 15 км от Узункьопрю, има само едно основно училище. То може да е същото отпреди 109 г., когато на “2-ий май 1906 год.” е завършил дядо ми Христо.
  Бих искала да се свържа с потомци на бежанци от същото село, които имат каквато и да е информация за моите предци. Моят баща, който вече е покойник, ми остави няколко страници написана от него история по разказите на неговия баща (същият този ученик) за нашия род и бягството им от турските зверства. Прадядо ми се е казвал Петър Иванов Гавраилов, а за прабаба ми знам, че е била Василка Гавраилова, но не знам бащиното й име.
  Изказвам уважение към Вас, доцент Щерев, за благородната инициатива и към останалите, не безразлични потомци, които, подтиквани от различни подбуди, все пак биха могли със съвместни усилия да добият някакъв вид възмездие за изкривената съдба на оцелелите от своите семейства, както и за смъртта на убитите, някои от които дори непогребани българи.
  Моят е-мейл е veselangel@mail.bg, на който ще чакам информация за нашия род, както и за другите прокудени от селото на прадедите ми.

 228. Svetlyo Says:

  Skapi Gospodin Gavrailov,

  I az sam potomak na bejanci ot selo Yenikoi. Pisah vi na goreposocheniya email, spodelyaki nyakolko karti na seloto ot knigata na Hristo Shivachev “Prouchvane na Selo Enikyoi” (ISBN 978-954-8542-99-9). V edna ot kartite shte namerite kade e bila kashtata na vashiya pradyado Petar. Nadyavam se che tezi danni shte vi pomognat.

  Bih jelal da podarjame vrazka, za da obmenim razkazi i druga informaciya za seloto.

  S Iskrenni pozdravi, Svetlyo!

 229. Svetlyo Says:

  Skapi Gospodin Gavrailov,

  Pisah vi na gorespomenatiya email. Az sam sashto potomak na Balgari on Enikyoi: rod Shapkalovi. V moya email spodelih s vas nyakolko karti na seloto, na koito shte vidite mestopolojenieto na kashtata na vashiya pradyado.

  Nadyavam se da mojem da podarjame varzka, poneje sam lubopiten da naucha poveche za seloto i horata, koito sa jiveli tam. Radvam se che imame vazmojnostta da ostanovim vrazka, blagodarenie na docent Shterev.

  Shte chakam vashiya otgovor.

 230. Владимир Бъчваров Says:

  Здравейте отново! Писах на 12 декември 2014г. във форума, но не получих никакви отговори.
  Ще ви помоля, драги съфорумци, ако някой знае откъде мога да си купя книгата на Димитър Карев - „Един кът от Беломорска Тракия - Балъкьой„ търсих много, но не я открих. Моля Ви, ако някой има информация пишете ми на мейла или тук.

 231. Владимир Бъчваров Says:

  vladan_17@abv.bg - Това ми е адреса. Благодаря предварително!

 232. Илонка Денчева Says:

  Уважаеми г-н Щерев,
  Моята баба е родена в с.Докузюк,Лозенградско.Занимавам се с родовата история от 2003г. и успях да издиря наши родственици,изгубени по пътищата на България през 1913г.Един от братята на баба ни е оставил една тетрадка, в която е описал спомените си от преживяното в родното село.Прадядо ми е бил свещеник,после кмет на селото,кръчмар и търговец.Аз продължавам да издирвам и попълвам родовата история.Искам да се свържа и с други потомци на преселниците от Докузюк.Всеки документ и снимка ще ми помогнат да възкреся историята на селото.Днес селото е изцяло турско,съдейки по снимките които видях,но най-интересното е,че няма история.Тя е свършила през 14-13в.пр.хр. /в района има 9 тракийски могили/,а оттам насетне пълно мълчание.Можете да ми пишете на loni_61@abv.bg

 233. Магдалена Лалова Says:

  Аз сьм пра внучка на Ламбо Николов Ламбов , бежанец от Одринска Тракия.Желая, Цецка Кьнчева от Червен Бряг , която е от нашата фамилия да се свьрже с мен.

 234. Никола Диманов Says:

  Здравейте! Бих искал да пусна една тема свързана с човек от рода на баща ми, за когото ми е нужна информация и моля за помощ, който намери нещо нека пише, вечно ще съм благодарен! И така човекът за когото ми трябва информация е дядото на моята баба! Той е живял със семейството си в Булгаркьой докато не са станали събитията там! Никой от потомците не знае дали е убит там или не! Та моят пра - пра дядо се е казвал Киро Георгиев Минев, баща му се е казвал Георги! Дядо Киро в един период неизвестно кога е бил кмет на село Булгаркьой! Знаем също за него, че:
  1Жената му се е казвала Каля
  2.Техни деца са а.Георги Киров Минев /починал 1918 по пътя за България/, б.Рада Кирова Минева - Киричева /пристигнала и установила се временно в тракийския квартал в Сливен - ж.кДаме Груев, а после преместила се в София/, в.Станка Кирова Минева - Попова /установила се със семейството си в тракийския квартал в Сливен и починала 1932 година пак там/, г.Сотира Кирова Минева - Папашимова /установила се със семейството си в тракийския квартал в Сливен и починала там/, д. Григор Киров Минев /установил се в Стара Загора и починал там/, е. Атанас Киров Минев /установил се в град Свиленград/
  3Ние предполагаме, че пра - пра дядо ми Киро Георгиев Минев е роден около 1860 година!
  Интересува ме всякаква друга информация за пра пра дядо ми Киро Георгиев Минев, също ако е възможна негова снимка да се намери и да ми се прати! Благодаря ви!

 235. Недялка Гърева Says:

  Пра-дядо ми Васил Д.Райков заедно с брат и сестра, съпруга Стойка и баба ми Цвета родена 1894 г (била е на 3-4 години) са бежанци от с.Чопкой- Узункюпри, Одринско преди 1900 година. Заедно с тях се преселват много от техните роднини. Оставят “дворно място со къща”, земя от 238,900 дка ” без никакво заплащане”. Заселват се в с.Звъничево общ.Пазарджик.
  В документ от Централен държавен архив са записани Димитър Райков- пра, пра-дядо ми,Никола Гидиков, Стоян Бакалов, Вълчо Кабаков и други който немога да разчета. Записвам ги за да докажа, че селото е било изключително българско.

Напиши коментар