Миналата събота (24.04) се проведе събрание на Съвета на регионите, в което взеха участие представители на БНД от цялата страна. Една от основните точки в заседанието беше анализът на актуалната политическа ситуация с оглед на бъдещите действия на партията. Срещата започна с представяне на анализ на водеща социологическа агенция на основните тенденции в публичните нагласи. Социологическите данни показват няколко генерални извода. Правителството на ГЕРБ се радва на голяма популярност по отношение на политиката на решителни действия срещу престъпността, серията на арести се приемат положително от голямата част от обществото, а демонстрацията на желание за въздаване на справедливост, за битка с корупцията и миналите злоупотребите среща подкрепата на българските граждани. На свой ред обаче доверието към управляващите по отношение на техния капацитет да се справят с негативните процеси в българската икономика и да предложат адекватни анти-кризисни мерки все повече намалява.

Данните за нагласите показват, че поведението на министър-председателя, залагащ на образа на супер-управника с “твърдата ръка”, стремящ се да “огрее” навсякъде и да защитава интересите на “обикновения човек” срещу корумпирания бивш/настоящ елит подържат високия му рейтинг. Тази демонстрация на решителност, непоколебимост и неуморност е похвална и очевидно импонира на масовото съзнание. За съжаление с този тип политика може да запазва рейтинга на премиера, но не се решават действителните проблеми в страната. Пътят на всяко популистко управление е постлан с рози, поне за известно време. Той обаче неминуемо води към ада. “Адът” може да е под формата на продължителен застой в развитието на България или пък да се изразява във възраждане на политическите репресии, за да се тушира недоволство или критика. Управленските неуспехи в реалните реформи, както и по отношение на стабилизирането на българската икономика, независимо от популярността на водача на правителството, водят до известен отлив на подкрепа към кабинета на ГЕРБ като цяло. Този отлив се балансира най-вече от демонстрацията на решителност в сектора на сигурността. За съжаление в останалите важни сектори като здравеопазване, образование, пенсионна система, държавна администрация, публични финанси, се наблюдава сериозно изоставане или директен отказ от реформи.

Въз основа на тези данни нашето заключение е, че и занапред премиерът все повече ще разчита на своя популистки подход. Евентуалните провали на правителството в различните сфери на държавното управление пък биха били смекчавани чрез решителни действия там, където засега властта показа силата си – арестите и създаването на усещане за налагане на дълго чаканата справедливост. Другата линия на неутрализиране на възможното социално напрежение естествено е предприемане на краткосрочни популярни мерки в полза на определени социални групи. С други думи чрез смес от популизъм и показни действия рейтингът на премиера и донякъде на правителството ще се подържа висок за неопределен период. Естественият въпрос е докъде може да достигне ГЕРБ в този подход. Колкото повече не може да се справя една власт с истинските проблеми, толкова повече ще нараства броя на “виновните”. За да има ефект от тяхната виновност, тези хора трябва да бъдат изложени на показ, за да понесат недоволството на народа. Историческите примери за залитания по тази линия са многобройни, а опасността от изтъпления е реална. Трябва да споменем, че ние от БНД, нито пък който и да е друг от демократичния политически спектър, наред с българските граждани, не се надяваме на провал на управлението на ГЕРБ. Не сме срещу добрите намерения, които имат сегашните управляващи. Категорично обаче смятаме, че подходът за постигането им е неприемлив както от рационална управленска гледна точка, така и от демократична. В момента се неглижират проблемите на хората, които могат да извадят България от кризата и да я поведат напред. Дребният и средният бизнес е поставен в затруднено положение. Професионалистите в различни сфери страдат от липсата на реформи. Активните граждани постепенно биват натикани в ъгъла.

Това е основното противоречие на сегашното управление. Въпреки добрите намерения за промяна, интересите на онези групи, които могат да спомогнат за развитието на България са оставени на заден план. Голям брой български граждани, които чрез своите предприемачески усилия и всекидневен труд изграждат гръбнака на българската икономика, продължават да очакват рационални дясноцентристки решения и реформи. Те не могат да бъдат залъгани просто с поредната порция показни публични действия, защото оценяват доброто управление по своето благосъстояние и по просперитета на своите семейства. Именно поради тази причина ние от БНД в своите бъдещи действия, търсейки непрекъснат контакт с представителите на малкия и средния бизнес, със съсловните организации и с активните граждани по места, ще се стремим да бъдем изразители на техните интереси.

2 Коментара за “Пътят към ада е послан с рози”

  1. Abla Zrek-Hamra Says:

    niamam komentar. Preosto tursq koordinati na iztuknatit lekar doc. Atanas Shterev za moga da se svurja s nego. Az sum palestinka s izraelsko grajdanstvo, bqh studentka v Sofia ot 1982 do 1990. Blagodarenie na docenta prez 1986 rodih purvoto mi dete, koeto sega na 24 godini. Sled 20 godini 6te posetq hubavata Bulgaria i nepremenno trqbva da se sre6tna s 4oveka koito mi dade nedejda i osu6testvenie na mai4niq si instinkt - da suzdam semeistvo.
    mnogo vi molq da mi pomognete…..

  2. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Abla Zrek-Hamra,
    Ще се радвам да се видя с Вас след толкова години. Когато дойдете в България се обадете в болницата на тел +35929200901 и ще ме свържат с Вас.

Напиши коментар