Вчера заедно с представители от екипа на САГБАЛ „Д-р Щерев” се върнахме от участието в 26-та ежегодна среща на Европейската асоциация по човешка репордукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE). Тази година конгреса се проведе от 27 до 30 юни в Рим. Българската група и този път беше внушителна – близо 40 лекари, ембриолози и биолози от цялата страна, която е изключително положителен факт. Участието в този влиятелен международен форум дава много добра възможност на нас, българските специалисти, да представим своите постижения, да участваме в специализираните дискусии със своите колеги от целия свят и да почерпим опит от най-новите световните достижения в областта на репродуктивното здраве, които в последствие да приложим и в България.

От нашата клиника в тазгодишната среща на ESHRE се включихме 15 души. Радвам се, че за поредна година с ползотворното ни участие в конгреса доказахме, че у нас има качествени специалисти по съвременни репродуктивни технологии на международно ниво. За предишните представяния на екипа на САГБАЛ „Д-р Щерев” можете да прочетете от публикациите на блога за конгресите в Барселона през 2008 г. и Амстердам през 2009 г.

Тази година нашата клиника се представи с цели три публикации, които бяха отпечатани в материалите на ESHRE. Това е голям успех и за нашия екип, и за България като цяло. По-долу можете да видите постерите към отпечатаните резюмета:

poster_sagbal_d-rshterev1.pdf

poster_sagbal_d-rshterev2.pdf

poster_sagbal_d-r-shterev3.pdf

Представителите на болницата ни взеха участие в оживени дискусии с други международни експерти в различните дискусии по проблемите на човешката репродукция и модерните репродуктивни технологии. И тази година затвърдихме доброто впечатление от експертната подготвеност на нашите специалисти.

Тазгодишната среща на ESHRE сама по себе си беше внушително събитие – в нея се включиха близо 10 000 специалисти по човешка репродукция и АРТ от целия свят. Разбира се, малко е спорно доколко ефективен е подобен широк формат с толкова много участници, но най-малкото се дава възможност за многобройни лични контакти и дискусии с представяне на многобройни гледни точки.   По отношение на организацията на конгреса този път трябва да спомена, че тя не беше на необходимото ниво. Самото събитие се провеждаше в панаирно градче, намиращо се на повече от един час път от градския център. Мястото не беше много подходящо за провеждане на конгрес – огромни халета и лошо озвучаване на много от сесиите. Един от силните моменти беше специално организираният телемост за едноскопска хирургия с предаване на живо от Германия и Франция. Излъчването беше от операционни зали с камери, предаващи директно от операционното поле. В самата зала в Рим пък присъстваха 300-400 участници в конгреса на ESHRE. Проблем беше единствено неподготвеността на някои от опериращите лекари, което беше коментирано от специалистите,  наблюдаващи в залата.

Въпреки забележките в организацията, тазгодишният конгрес на ESHRE предложи добра възможност за научни дискусии и обмяна на мнения и опит по проблемите на човешката репродукция и новите репородуктивни методи. Тепърва ще се правят заключение за приносите от над 300 презентации и около 600 научни постера.

За финал бих искал да кажа и няколко думи за престоя ни в Рим и Италия. Времето беше изключително горещо, хората, които срещнахме, бяха работливи, любезни и усмихнати. Не мога да правя генерализация за цяла Италия, но в космополитната й столица, всички италианци се държаха изключително приятелски и добронамерено към нас като българи. Самият Рим напълно заслужава славата си на „Вечния град.” Многобройните паметници на културата, впечатляващата архитектура на сградите и площадите, археологическите разкопки на различните исторически пластове, създават тази уникална атмосфера. Трябва да призная, че почти всеки ъгъл на Рим разкрива близо 120-годишни целенасочени усилия да се изгради имиджа на града като Capo Mundi (столицата на света) – чрез запазване на архитектурното богатство, чрез разкриване, консервиране и показване на археологическото наследство, чрез създаване на културни паметници. Интересно е, че подобни дадености имаме и тук, но разликата в политиката по отношение на тяхното разкриване, развиване и презентиране пред света изразява и разликата между начина, по който изглежда днес Италия и по който изглежда България. И все пак, когато се върнахме тук за пореден път  осъзнахме, че страната ни е добро място за живеене. Може би, за да се развие нейният потенциал напълно просто се нуждаем от тези дългогодишни целенасочени усилия и политика, за която споменах по-горе.

Снимки от “Вечния град”:

eshre2010roma-050.JPG

eshre2010roma-065.JPG

eshre2010roma-079.JPG

eshre2010roma-098.JPG

eshre2010roma-133.JPG

eshre2010roma-158.JPG

Напиши коментар