Попаднах на материала на г-н Георги Ангелов на блога www.ikonomika.org за регулацията при цените на такситата и реших да го публикувам в рубриката „Граждани за демокрация. Темата е конкретно за регулативната намеса на държавата при ценообразуването на таксиметровите услуги, но тезите в нея са валидни за намесата на държавата в стопанските процеси като цяло. Съгласен съм с изказаното от г-н Ангелов, но смятам, че за жалост той не е привел достатъчно уместни аргументи и обяснение, за да подкрепи вижданията си. Това позволява в коментар на статията да се включат голям брой „дървени философи”, които се упражняват по темата, изказвайки вродените си идеи без дори да са схванали смисъла на написаното.

Ако бъдат оставени да действат наистина свободно (не чрез псевдо-либерализация под чиновническия надзор, каквато често наблюдаваме), пазарните процеси водят до един естествен баланс, който да носи полза за всички. Всяка държавна регулация създава предпоставки за чиновническо облагоденстване и естествено разкрива поле за прокарване на картелни интереси. В крайна сметка излиза, че прекомерната регулация, която уж се прави в интерес на потребителите, най-често поражда ефекти в техен ущърб. Подобна е ситуацията примерно с наложеното държавно регулиране на цените на лекарствата в България, което подържа техните цени по-високи, отколкото, ако бяха оставени на пазарна регулация. Така ще стане вероятно и с цените на такситата. В случая държавата не трябва да се насочва към свръхрегулация, а просто да изпълни ролята си на страж за спазване на правилата за лоялна конкуренция и защита срещу измами.  Ако това се случи просто няма да има нужда от друг тип намеса.

По-долу ви предлагам цялата публикация на Георги Ангелов, чийто оригинален текст можете да намерите на http://ikonomika.org/?p=4163 :

Още за пределната цена на такситата
Георги Ангелов
 
След приемането на пределна цена на такситата, ще се наложи поне веднъж годишно такситата да оказват натиск върху съответната община – за да вдигне пределната цена (а може и по-често от веднъж, ако горивата поскъпнат силно). Ще бъдат принудени, защото ако не се организират целият сектор загива. Т.е. възможно е постепенно да се създаде силна организация на такситата (съюз, синдикат – каквото и да е).

Въпросът е – таксиметровата организация стане толкова силна, за да наложи изгодни максимални тарифи, няма ли да е също така достатъчно силна, за да поиска и наложи също толкова изгодни (за такситата) минимални тарифи? Или направо да наложи единна цена на такситата (законов картел) и да премахне всякаква възможност за пазарен сигнал? А когато няма пазарен сигнал, цената може рязко да се качи нагоре, тъй като няма да е позволено някой да предложи по-евтина услуга – а цената ще се договаря между чиновници и лобисти.

Между другото, вече има синдикат на такситата – и той се стреми точно към това. Дори шефът му казва, че целта му е такситата да поскъпнат шоково и да бъдат по-малко. Дайте сила на този човек, и той ще го постигне. Край на пазара и конкуренцията – всички таксита ще станат толкова скъпи, колкото сега са само “копърките” (които са едва 1-2% от пазара).

България има най-евтините таксита в ЕС единствено и само заради жестоката конкуренция на пазара. Не че таксиметровите шофьори искат да карат на ниски цени – въобще не искат, но нямат избор, конкуренцията ги притиска. Колкото повече се регулира, толкова повече ще скачат цените.

Затова – по-леко с щурма към регулиране.

Още повече, че заради проблем с 1-2% от пазара не е разумно да се регулира целият пазар. Дори регулативистите (ако имат достатъчно здрав разум) ще се сетят за поне 10 начина, по които да се реши проблемът без да се затормозява целият пазар. Например, могат да задължат много по-скъпите таксита (много по-скъпи от средната пазарна цена) да се боядисват розови вместо жълти. Ето ти регулация, която не затормозява целия пазар, а таргетира само част от него.

Но дори това не е необходимо – повечето таксита с високи цени имитират наложени на пазара търговски марки. За този проблем си има решение, просто трябва по-бързо и ефективно прилагане. Други скъпи таксита стоят пред входа на държавната жп гара в София - и за това има решение, например близката частна автогара си е сключила договор с евтини таксита и само те спират пред нея. За летището също има решение (през всички входове да има стоянки за нормални таксита, с които автогарата има договор). Шведският подход не е лош – изискването пътникът да бъде уведомен за тарифата по подходящ начин.

Между другото, от години стои един проблем, създаден от глупава регулация - има нощна, но няма празнична тарифа – затова на празници често няма таксита, или ако случайно има, те не возят по обявената тарифа. Сега същите хора и институции, които в цялата си глупост са забравили за съществуването на празници като Нова година, са тръгнали да свръхрегулират. Пази боже.

Напиши коментар