Представям на вашето внимание още едно мое интервю по темата “българско здравеопазване”, която в последните две седмици се превърна в един  от горещите въпроси на обществения дневен ред. Този път е пред в. Класа. (заглавието е на вестника)

- Какво е мнението ви за участието на синдикатите в управлението на здравни фондове, д-р Щерев?

- Нямам такава информация, но мога да кажа, че синдикатите участват в управлението на здравната каса. От друга страна се опитват да организират лекари и други медицински специалисти за протести срещу касата. Това е напълно неразбираемо. Според мен синдикатите нямат място в управлението на НЗОК. Право на представителност имат само пациентите.

- Какво смятате за намерението на частните здравни фондове да имат собствени вериги от болници?

- В чужбина такава практика съществува. Обикновено във фондовете, които имат собствени болници, конкуренцията е по- слаба и това са компании, които работят с по-бедни слоеве на населението. Това не бива да се забранява у нас, но е въпрос на дискусии.

- Депутати твърдят, че има конфликт в подобна практика и е нужно разделение между пациенти, фондове и болници?

- Това не е точно така. Има фондове в САЩ например, които насочват пациентите си само към собствените им лечебни заведения. Друг е въпросът какво е качеството на услугата в тези болници, защото системата е затворена и липсва стремеж за развитие. Докато конкуренцията на пазара изисква доброволните фондове да търсят по-добрия изпълнител на медицинска помощ.

- Тези нови лечебни заведения няма ли да натоварят допълнително здравната каса и не е ли по-рентабилно фондовете да си купят вече построена болница?

- Населението в страната е едно и също. Процесите на заболеваемост и смъртност са еднакви. Няма проблем в създаването на нови лечебни заведения. Въпросът е, че болният трябва да има пари. Ако няма такива средства, ако няма добро икономическо състояние в страната, ако няма фондова система, която залага на солидарността, то тогава няма добро здравеопазване. Дали в сектора ще има 50 или 500 болници – това е следващата стъпка, която трябва да се дискутира. И ние трябва да стимулираме инвестициите, а не да ги пренебрегваме.

- А ще има ли приватизация на болници през 2008 г.?

- Това правителство няма да направи нищо. Нито приватизация, нито каквато и да е реформа. Управляващите са замръзнали от страх да направят някаква крачка, за да не сбъркат. В момента системата се разпада, много хора вече нямат достъп до медицинска помощ и т.н. Гласувах „против“ приемането на бюджета на НЗОК, защото не мога да поема отговорност за това, което ще се случи през следващите месеци.

6 Коментара за “Това правителство няма да пусне приватизацията на болници”

 1. Nablyudatel Says:

  Prodaljavate da “plyaskate” pravitelstvoto prez racete, shte tryabva da si tarsite nova partia na sledvashtite izbori:)

 2. Галев Says:

  Да не стане като с масовата приватизация, а?

 3. Доктор Says:

  Съгласна съм, че болниците са в трагично положение, но ако ги приватизираме какво ще се подобри. Така само ще станат по-скъпи, а лекарите няма да получават повече пари.

 4. kosio Says:

  @Доктор
  Ако се приватизират болниците ще се подобри следното:
  Собственик с интерес за по-голяма печалба. Това следва от по-добър пазарен дял. Той е същото като по-голям оборот. Той се постига с по-голямо търсене на точно тази болница. Това се постига с по-добро съотношение цена/качество. То се постига с намаляване на цените и увеличаване на качеството. Единствената грижа на държавата е да не пречи и да не създава допълнителни стимули, които изкривяват естествената логика на пазара.

  @Галев
  Защо, какво стана с масовата приватизация?
  Колко процента от икономиката е частна и колко процента от БВП произвежда?
  Знаете ли колко струва една бонова книжка сега?
  Но истината е, че на бедния и милиони да му даеш ще си остане беден, защото не знае нито как да ги задържи, нито как да ги умножи. Това стана с масовата приватизация.

 5. Гяуров Says:

  От догодина болниците у нас ще лекуват само богатите

  На 44-тия си извънреден събор Българският лекарски съюз очаквано отхвърли бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2008 г. и й препоръча сама да вдигне парите по клинични пътеки с 20 процента. Съсловието предложи и свой бюджет - със 727 млн. лв. по-висок, но парламентарната комисия по бюджет и финанси отказа да го внесе в пленарна зала за обсъждане. “Това е политическа поръчка. Определени представители на столетницата трябва да си отидат от парламента”, реагира председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов и свири извънреден сбор. В името на пациента, разбира се, в защита на правата му да бъде лекуван с модерни медикаменти и съвременна апаратура, а и да не плаща на ръка на доктора. За пореден път шефът на организацията разгроми шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова и сестра на евродепутатката от БСП Илиана Йотова. “НЗОК е партийната касичка на министър Гайдарски”, заяви Кехайов и заплаши с национална стачка на медиците, ако Бюджет 2008 не вдигне парите за здраве. За догодина те са едва 4.2% от БВП, което е по-малко дори от тазгодишните средства- 4.32% .
  Дотук всичко е точно. От 6 години здравната система се срива, болниците трупат дългове, които в края на годината МЗ частично опрощава. Парите на касата също се актуализират, т.е. недоимъкът е предварително заложен. Преди десетина дни хората на д-р Тодорова получиха 80 млн. лв. свежи пари, за да преживеят болниците до Нова година, а лекарите да получат заплати. Това е българското здравеопазване в момента, на последно място в Европа и на Балканите по финансиране, на първо по смъртност, инсулти и инфаркти. Системата продължава да работи без национална стратегия. Премиерът Станишев три пъти я връща на Гайдарски, но вместо да уволни видимо слабия си министър, го дава за пример на колегите му. Реформата “Гайдарски” била с 15 години пред реформата в образованието. Странно защо при тези резултати стачките на лекарите, на сестрите, на стоматолозите, на фармацевтите, на Спешна помощ … не спират цяла година. Пазарът на черно със скъпоструващи и с животоспасяващи лекарства цъфти. Всичко се търгува, дори банката кръв и елементарните консумативи. Не може и да бъде иначе, след като НЗОК заплаща едва 30-40% от цените на клиничните пътеки.

  При този колапс какво не могат да разделят здравната каса и лекарският съюз? Не е държавното здравеопазване, нито са грижите за пациентите. Двата монополиста разпределят… болници, санаториуми, диагностични центрове. Към днешна дата болниците у нас са 294, 54 са нови частни клиники. Медицинското обслужване там е наистина европейско, цените - също. До средата на декември кабинетът ще приеме националната здравна стратегия, а НС ще я гласува. Тя отваря вратата на голямото пазаруване на лечебници, наречено приватизация. На пазара излизат общински болници, балнеолечебници, хемодиализни центрове, хосписи. Разграбването в здравната система ще узакони статуквото: който има пари, ще се лекува. Болниците за бедни ще фалират. Това впрочем става пред очите ни с “Пирогов”.
  За пред обществото обаче върви яростният дебат: ще има или няма да има рамков договор за догодина, кой бюджет е по-добър - на касата или на лекарския съюз. А истината е, че нито един от двата бюджета не е достатъчно надежден за здравната система. Сривът ще продължава, докато не падне монополът - и на БЛС, и на НЗОК. В момента лекарите, за да практикуват, трябва да са членове на единствената си съсловна организация. За да получат пари по клинични пътеки пък, трябва да са сключили договор с единствената здравна каса. Липсата на конкуренция и на избор генерира непрестанна корупция на всякакви нива. Тя обслужва здравната мафия, но не и интересите на обикновените медици и на пациентите. Защо д-р Кехайов вижда решаването на проблемите на здравеопазването единствено в разрушаване на монопола на касата, но не и на съсловната му организация. Впрочем неподписването на рамков договор за догодина няма да е изненада, а добре разчетен ход. Докато се поразчистят авгиевите обори на системата. Обясненията за непреодолимия конфликт с “лошата” здравна каса обаче, са обществено приемливи. Най-благовидните са, че пациентите няма да получат достатъчно грижи, няма да бъдат лекувани с най-добрите лекарства, а ниските заплати на докторите ще ги тласкат към корупция или към чужбина.
  Трета поредна година да не успееш да се споразумееш с НЗОК, да напускаш, когато ти хрумне, масата за преговори, е малко множко дори за Кехайов. И понеже той го усеща, се хвана за политическата сламка: БСП-министърът загробва здравеопазването. Не че не вярно, но не е пълното обяснение. Съзнателният срив на системата не става и без икономическите усилия на част от лекарския елит и на т.нар. фармацевтична мафия. Самият д-р Кехайов от години върти успешен бизнес, частната му фирма “Анри -64″ снабдява с горива болниците в целия смоленски регион. Тя е на 379-то място по приходи за 2005 г., според Националния годишник “Класация актив”. Частникът Кехайов не вижда конфликт на интереси с шефа на лекарския съюз Кехайов. Гайдарски не ми е работодател, твърди лицето, посветило се по думите му изцяло на съсловието. Ей така, безвъзмездно. Не е зле, пациентите да знаят кой защитава интересите им.

  Също и докторите. Те впрочем вече го направиха на извънредния си събор. Лекарската сбирка излезе от предварителния сценарий. Първо д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на съюза, подаде оставка по факса и не уважи тридневния форум на колегията във Варна. После Кехайов и компания пробваха да изхвърлят от залата делегатите от София, Перник, Кюстендил и Русе с обяснението, че не били плащали редовно членски внос и гласовете им няма да се броят. Стана ясно обаче, че половината от членовете на БЛС, не са изрядни платци. Замисленият като протест срещу здравната каса събор, изненадващо за хората на Кехайов отказа да промени устава на организацията и потвърди, че председателят има право на не повече от два мандата. Вторият мандат на Кехайов изтича догодина напролет. Достатъчно време да си тръгне и Тодорова. И здравеопазването да тръгне “на чисто” и по правилата на дивата приватизация.

 6. опл Says:

  Не мисля, че приватизацията на болниците и ДКЦ-та ще реши проблема в здравеопазването.. Проблема е не във формата на собственост, а в недофинансирането на системата и в това че здравната реформа просто не се довърши.Кой частник ще купи и вложи средства в едно губещо предприятие. В момента лекарите искат повече пари за здравеопазване, а НЗОК и МС казват че не могат да влагат пари в нереформирана система, защото било все едно да се налива вода в спукана стомна. Истината е, че и двете страни са прави;-трябва да има повече пари и реално остойностяване на медицинските дейности, и системата трябва да се реформира, за да не могат тези пари да се източват.Големия въпрос е;-Защо досега реформата не се довърши?Отговорът е много прост и логичен;-Защото на някой не му е изгодно тази реформа да се довърши.Не е липса на политическа воля, не е липса на знания и умения,защото ако не знаеш какво да направиш с нещо, просто погледни другите как са го направили и го направи и ти така- не откриваме ние топлата вода, я? И тъй като реформата трябва де се довърши от управляващите, а те не го правят, значи на тях не им е изгодно. Защото в мътна вода се ловят най-големите риби. Просто на хората на властта им е изгодно да си играят с парите, и което е по-лошо, със здравето на хората и от това да трупат лични печалби, а простия народ да тъне в мизерия и болести и да си трае. И защо да не го правят,след като пак същия този народ ги търпи и си трае и ще ги избере отново на власт. По медиите се пускат коментари, че в здравеопазването нямало проблеми, че лекарите са корумпирани и искат само пари без реформи. Истината е че управляващите действат на принципа-”разделяй и владей”, настройват народа срещу съсловието, настройват медиците един срещу друг,хвърлят всичката вина върху лекарите и по този начин изместват погледа на общественото мнение от себе си.И тази година няма да има подписан рамков договор- и какво от това? Управляващите ще наложат собствените си правила, а после за последиците пак ще обвинят лекарите, защото видите ли ,те не работели както трябва и болниците трупали дългове, лекарите ще са виновни за лошото качество на здравеопазването, за високата смъртност и заболяваемост на българина, пак лекарите ще са тези които взимат пари под масата, пак те ще са тези които източват неправомерно касата, а управляващите ще си останат чисти като сълзица, и отново реформа в здравеопазването няма да има- естествено пак по вина на лекарите. А народното стадо ще сведе покорно глава и ще тръгне след своите водачи, които само си е избрало, и толкова надолу ше я наведе, че няма да забележи пропастта към която го водят. Но нищо за тази пропаст пак има намерен виновник-сещате се нали- естествено това пак ще са лекарите.