За тези от вас, които са следили моя блог в последните две седмици, не би трябвало да е изненада отказът ми да подкрепя предложения от Министерския съвет бюджет на НЗОК за 2008 г. В петък просто изразих своята позиция в пленарната зала под формата на изказване и вот против бюджета. Благодаря на онези от вас, които са сметнали поведението ми за правилно и подкрепят решението ми.

Участник в блог-а е оставил коментар, питащ дали смятам, че мога да изиграя някаква роля за промяна на Закона за здравното осигуряване, защото, ако не мога, то според него няма смисъл изобщо да се обръща към мен. Моята цел е да се постигне положителна промяна към реформа на българската здравна система, която да бъде от дългосрочна полза за обществото и гражданите. В тази посока са насочени усилия ми и именно поради тази причина изразявам толкова бурно несъгласие с определени предложения на правителството. Съзнавам, че ако нямам политическа подкрепа ще ми бъде трудно да прокарам вижданията си за реформа в здравеопазването. И все пак, ако смятах, че нямам възможност да повлияя върху промяната в този сектор, не бих заемал толкова активна обществена позиция.

Гласувах против, защото смятам, че предложеният бюджет на Здравната каса не създава предпоставки за продължаване на реформите, а напротив създава бариери пред това. Изразявам съжаление, че парламентът отказа да разгледа проектобюджета, изготвен от Българския лекарски съюз, който беше по-добрия вариант. Според мен правителството отново демонстрира липса на политическа воля и заложи на популистките мерки. Българските управляващи постоянно извършват една и съща грешка, породена от факта, че при предприемането на популярни ходове, овациите идват веднага. При другия начин, който включва изработването на стратегии и програми за цялостното здраве на населението, добрите резултати ще дойдат след няколко години, при други управляващи. Затова се върви по лесния път, а той е пагубен в дългосрочен план.

Мнението ми е, че бюджетът на НЗОК за 2008 г. е лош. Предвидените средства в него не са достатъчни, което неминуемо ще доведе до продължаване на порочната практика за формиране на дългове от болниците, заради недостатъчното финансиране. Освен това с подобен бюджет се създават условията за допълнителни нерегламентирани доплащания, което е в ущърб на пациентите и на стремежа за реформа на системата като цяло. Да не говорим, че ако тези доплащания останат нерегламентирани това ще ограничи достъпа на голяма група български граждани, които просто нямат необходимите средства, до качествена медицинска помощ. Негативните последици от този бюджет няма да закъснеят. Затова предупредих своите колеги народни представители, които го подкрепиха в този му вид, че ще носят отговорността за тези последствия.

7 Коментара за “Защо гласувах против бюджета на Здравната каса”

 1. atanas Says:

  Господин Щерев,
  Виждам, че триете постингите за здравните осигуровки, които интересуват българите в чужбина. Не го правете, а вземете отношение. Този блог като нищо може да се превърне в бойно поле. До разглеждането на второ четене на законопроекта Шарков-Димитров остават две седмици. Обяснете, каква е вашата позиция. Запознат ли сте с това какво искат българите в чужбина и как смятате да гласувате?

 2. borissova Says:

  Виждам, че не се притеснявате да заемате непопулярни активни обществени позиции. Ще ми бъде интересно да чуя непопулистки предложения или Вашата подкрепа на такива по въпроса за “дълговете”, висящи на българите в чужбина. Каква е Вашата позиция по този не-популистки въпрос?

 3. Chetyasht Says:

  Otkaza na Shterev da podkrepi Budget 2008 edva li moje da se klalificira kato nepopulyarna pozicia, tova e hod, koyto e napravo “populyaren” sred dyasno misleshtite zapoznati s temata hora. Interesno e kak ponyakoga racionalnoto politichesko deystvie v BG politikata se priema kato nepopulyaren hod, yavno samo populistkite obeshtania na levicata mogat da sabirat “ovacii”, sirech da sa populyarni.

 4. Слави Says:

  Гласувахте против бюджета на НЗОК, а аргументите ви съвпаднаха с тези на десницата. Преди време се заговори за нова обща дясна група в парламента, но нещо тази идея залиня - ще има ли развитие/

 5. ? Says:

  Как така един бюджет с малко заделени средства може да бъде популистки не ми е ясно.

 6. некакъв си доФтор Says:

  Г-н Щерев,не се обръщам към вас като лекар

 7. некакъв си доФтор Says:

  ..отдавна сте загубили професионалната си идентичност и доскоро унищожавахте и “здравеопазната “система.Как изведнъж решихте да я спасявате?Ако има какво още да се спасява..Няма да ви забравим за мачкането на самочувствието ни,за толериране на политическите ви приятели за сметка на системата..сега видяхте,че вече сме на дъното и решихте да се правите на джентълмен.Ще има ли пред кого да се правите,когато избягат кадърните докторя навън-поне там ще ни оценят..Жалко,имахте добър старт..