Вчера вечерта реших окончателно да напусна партия НДСВ и парламентарната група. Това е един логичен ход, имайки се предвид моята позиция и несъгласия, няколкократно изразявани публично, в месеците след конгреса през юни. Ще бъда честен и ще ви представя мотивите си да се откажа от понататъшно участие в партията.

На първо място като формална причина трябва да посоча, че самият лидер Симеон Сакскобургготски ме помоли да го сторя.  Думите му бяха, че явно аз се чувствам неудовлетворен от НДСВ и водената политика, след което ме покани да си подам оставката от членство в партията и парламентарната й група. Точно това и направих. Отговорих, че наистина не се чувствам комфортно и не съм доволен от посоката, поета от партията, че въпреки всичко той добре формулира ситуацията и аз с удоволствие напускам партията и ПГ на НДСВ. Малко по-късно общото събрание на членовете на Политическия съвет и на Парламентарната група гласува за изключването на Борислав Великов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и Пламен Панайотов. 

Фактическото ми напускане на партията естествено обаче не е единствено в резултат на приканването на лидера. Основната причина е личното ми убеждение, че НДСВ в следствие на редица грешни решения и стъпки постепенно загуби своя идеен облик, изчерпа се като либерален политически проект и започна да води политика на компромиси в тройната коалиция, които обезличават дясноцентристките предложения на партията. Това според мен закономерно доведе и до драстичната загуба на обществено влияние и отливът на симпатизанти. Местните избори преди месец потвърдиха ниската популярност на НДСВ.

 Резултатите от вота, според мен, а и по всеобщо мнение, бяха катастрофални. Лично аз смятам, че за тях основната вина и отговорност се носи от Политическия съвет на НДСВ, начело с лидера Симеон Сакскобургготски – заради политиката, която се провежда в момента. Според представения вчера отчет и анализ за представяне на НДСВ на местния вот на места са водени две кампании – “част от народните представители са се посветили пълноценно на работата си в регионите в подкрепа на кандидатите на НДСВ, а други са работили против издигнатите или подкрепени от НДСВ кандидати.” Сред примерите за второто бях посочен и аз в Стара Загора. Излишно е да споменавам, че там НДСВ нямаше свой собствен кандидат, а подкрепи борещия се за трети мандат претендент на левицата, кандидатирал се като независим. Смятам, че там, където е имало работа на представители на партията против подкрепените кандидатури това се дължи отново на недалновидните решения на централно ниво. На тези избори включването на НДСВ трябваше не да е просто въпрос на участие на база на олимпийския принцип, а да бъде заявка за бъдещото окончателно позициониране на партията в дясноцентристкото пространство. Безпринципните коалиции и подкрепата на разноцветни, считани за успешни, кандидат-кметове без съобразяване с тяхната партийна принадлежност и управленски принципи и ценности, не спомагаха за реализирането на НДСВ като дългосрочен либерален политически проект. НДСВ като част от настоящото тристранно правителство, трябваше да се опита да бъде вътрешен рационален коректив и дясноцентристка алтернатива на БСП. Поради тази причина бе по-логично там, където не издига собствени кандидати партията да подкрепя тези на десните сили, отколкото номинираните от левицата претенденти (па макар и явяващи се на вота под формулата “независим, подкрепен от…”). Естествено, при една такава ситуация, когато се разминават оценките и решенията на лидера и Политическия съвет с очакванията на симпатизантите, когато виждам, че една част от членовете на НДСВ и депутати споделят вижданията на лидера, но пък голяма част от членовете на НДСВ по места споделят моето мнение – явно конфликтът е сериозен. Конфликтът е на идейна основа.

Продължавам да смятам, че една либерална партия, за каквато се определя НДСВ, трябва решава вътрешните си въпроси на базата на прагматичен вътрешен диалог и дискусия, а не чрез еднопосочно налагане на лидерската воля. Искам да спомена, че в една демократична политическа сила е нормално да има различни гледни точки и групиране на представители в неформални вътрешни “фракции.” Може би само при тоталитарните политически формации съществува по-стабилно единство, което се дължи главно на факта, че при тях няма поносимост към вътрешната опозиция или опоненти и при набиране на сила на такива, те бързо биват елиминирани. Вътрешният диалог и конкуренция на идеи, предложения, стратегии и визии за развитие са от изключителна полза за една либерална политическа сила и могат да са демонстрация на нейната виталност, политическа и управленска креативност. Такъв диалог в НДСВ обаче продължава да не се случва. Затова аз се радвам, че по един такъв цивилизован начин приключих отношенията си с партията и с такава политика, която се води в момента.

Казах пред колегите ми, че НДСВ беше един успешен проект до 1 януари 2007 г.. Той спомогна за премахването на неплодотворното противопоставяне сини-червени, с успокояването на политическата обстановка, с увеличаването на чуждестранните инвестиции, с финансовата и икономическа стабилност и повишаването на жизненото равнище на хората. Обективните показатели сочат това. Ще посоча още влизането в НАТО и приемането ни в ЕС – една национална кауза и последните от големите цели на прехода . Със сформирането на тройната коалиция и влизането на НДСВ в нея се осигури спокойствието последните две години. Смятам, че благодарение на това бяхме приети без предпазни клаузи в ЕС. С това задачата на този управленски формат беше изпълнена. В момента България се развива добре. Но отсега нататък гражданите в България се нуждаят от друг проект и нова визия за развитие. Не от тази тройна коалиция. Не от това мижаво увеличение на производителността и конкурентоспособността. Държавата се нуждае от реформи, стабилизация, натрупване на значителен финансов ресурс, за да може в близките 5 – 10 години българите да разберат, че наистина, с право са искали да влезем в ЕС. Това, което гражданите искат е наистина повишаване на тяхното благосъстояние.

Едва ли в момента хората се интересуват толкова много от това, което става в НДСВ. Има много по-важни проблеми за гражданите на България. И все пак бих искал да кажа, че ако НДСВ продължи политиката, която води до момента, политика на компромиси и отказ от собствена физиономия, бъдещето е нерадостно. Ако в НДСВ се замислят за това, че трябва да се водят политики, че либерализмът трябва да надделее над другите виждания, ако има една последователност в действията, то тя може да бъде партия, с която да се партнира. Защото НДСВ стои в центъра.

По отношение на бъдещите ми политически планове бих искал да завърша с уверението, че не съм влезнал в българската политика просто, за да съм верен на някого. Участвам в нея, водейки се определени идеи, принципи и ценности. Винаги съм поддържал една и съща кауза – дясната политическа кауза. Отново заявявам, че България се нуждае от нов проект. Убеден съм, че за да могат българските граждани да почувстват наистина позитивите от влизането ни в ЕС и за да може страната ни да се развива успешно в следващите години, този проект трябва да заложи на една принципна и последователна дясноцентристка политика.

40 Коментара за “Мотивите ми да напусна НДСВ и парламентарната група на партията”

 1. Mr. Mahony® Says:

  “Отново заявявам, че България се нуждае от нов проект.” …

  Какво искате да кажете с това, г-н Щерев? Какво значи нов проект? Колко нов и какво ново може да има в един проект да го наречем. В България има (поне) 407 партии. Е .. какво ли ново може да има? Ами 2001 г. не бяхте ли и вие “нови”?. Ами ГЕРБ не се ли правят на “нови”? Интересно защо развити държави има по 2-3, най-много 4-5 партии и поне от 50 г. не са измислили нищо ново, а ние за 18 г. измисляме все нови и нови проекти. През 4 години, а напоследък и през 2.

  Поздрави и ….. чест Ви прави че напуснахте. Поклон.

  Следващата нормална стъпка е … да си подадете оставката от парламента, но знам, че няма да го направите. Не си спомням за друг освен Петър Стоянов, който да го е сторил. Сигурно има.

 2. ая Says:

  Време е царя да грабне влака за Мадрид и да забрави за България

 3. Desen Says:

  естественият ход оттък насетне е търсене на сближаване между напусналите НДСВ депутати и представителите на СДС и ДСБ. Лошото е, че десницата досега показва, че трудно се обединява.

 4. Кол Says:

  Тя десницата трудно се обединява, но ако сега не се заформи някакъв прагматичен дясно-центристки “проект” (използвам реториката на г-н Щерев) старите десни могат да кажат бай-бай, а бат Бойко да поръчва партито по парламентарната му победа на следващия вот.

 5. ледения Says:

  както казва великия ники бареков- имаме новина.БОГ ДА ПРОСТИ НДСВ

 6. L\ben Says:

  A shto izklyuchhvate Boyko ot toya nov proekt?

 7. Арсо Пандурски Says:

  Поздравления за достойната позиция г-н Щерев. Сега просто ми е чудно какво ще прави Сакскобурготски с НДСВ след като най-свестните му лица напуснаха партията - не че по принцип са били големи политици, обаче освен тях аз други сякаш в НДСВ не познавам… а, да, остават и Паси, Герджиков и още някой и друг, но това със сигурност е сериозно обезкървяване на партията.

 8. Момчил Монев Says:

  Доц. Щерев, не се ли наситихте да пробвате политически проекти? Нали не мислите, че всички хора са късопаметни и не помнят през колко партии минахте? Ако нещо не се случи, на следващите избори - редовни или предсрочни, очаквам да сте в някоя листа на ГЕРБ. Може би дори ще оглавите листата в Стара Загора, от където сте издигнат в последните два мандата, пък и хората добре ви познават. С което може да закопаете поредната политическа сила, с която вече флиртувате.

 9. Аналист Says:

  Не виждам как може ДСБ да потърси сближаване с отцепелите се от НДСВ. Нито Панайотов, нито Дончев, нито Ралчев, да не говорим пък за Цветкова, някога са демонстрирали, че имат дясно мислене. Изключение прави само Щерев, но пък сякаш останалите от групата не го приемат много като свой, щото винаги е играл като фрий райдър.

 10. dedo li veeeeeee Says:

  дано има още, които да напуснат, дано! Вижда се края на управлението на хамстера и фесовете, БРАВО!

 11. Христо Христов Says:

  В момента има шанс да се реализира това, което можеше да стане през 2005 г. след изборите ако НДСВ не беше влезнало в тройното управление. Може да се формира една относително влиятелна дясна опозиция, която ще е полицентрична, в смисъл не е нужно формално обединение, за да се гласува заедно по определени въпроси. Още повече, че след това голямо разцепление в групата на НДСВ в парламента, БСП е поставена пред опасността всеки път да трепери при прокарване на някакви предложения, защото всеки момент ще е възможно да се отделят още жълти депути и да застрашат мнозинството. При всички положение това ще има дисциплиниращ ефект за правителството.

 12. Мониту Says:

  Абе, Ица, ти случайно да не си спал по време на предходния дебат - за разпад в НДСВ се говореше от зимата на 2001, та чак до изборите - само, че едно нещо държеше депутатчетата им - възможността да осребряват властови ресурси. Няма по-силен консолидиращ фактор от това. В момента напуснаха по принципните политици като Щерев, но ще си останат една групичка от т.нар. еднодневни политици, които ще си кротуват до края на мандатчето, а после кой от къде е.

 13. Истински десен Says:

  Г-н Щерев, поздравления за позицията. Но сега, ако сте истински принципен дясномислещ политик ще работите за свалянето на това недалновидно правителство. Ако го направите, имате подкрепата на поне един десен симпатизант в мое лице.

 14. Божке Says:

  какви глупости пишете само, направо не мога да повярвам - дясното в България само едно бъдеще и то се казва ГЕРБ.

 15. Четящ Says:

  Прочетох мотивите първо от дословната им публикация във Фокус, мога само да кажа само едно браво за смелостта.

 16. Поручик Бенц Says:

  Ми то като прегледах новинарските сайтове, всички са цитирали от тука и са го представили като тяхно интервю със Щерев. Тоя Щерев все едно едновременно дал сто интервюта.

 17. Днес е хубав ден Says:

  Естествено, че основната вина и отговорност се носи от Политическия съвет на НДСВ, начело с лидера Симеон Сакскобургготски, зарадо ку…..ката царска политика.
  Царят е виновен по две главни причини:1.Присвояване на т.н.”царски”имоти;2.Участие в тройната коалиция,особено след 1.01.07;

 18. Counter Says:

  Dosega napusnalite sa 11 i chisloto prodaljava da se kachva. Tova e dostatachno za samostoyatelna parlamentarna grupa, no po interesno mi e g-n Shterev dali shte se zadovolite (imam predvid vsichki otcepeli se) samo s grupa v parlamenta ili shte tragnete da formirate nova partia kakto veche se pisa dnes.

 19. Rej Says:

  В България Mr. Mahony® има нужда от нови проекти, щото наскоро приключихме прехода си от комунизъм към демокрация, а е ясно, че проектите на прехода не работят в пост-преходната ситуация. Винаги се намират хора, даващи като вас примера с утвърдените демокрации, където имало по няколко партии само. Първо, малко са държавите като САЩ и Великобритания, където има само 2-3 големи партии и второ, не е много адекватно да се дават за пример общества със столетни демократични политически традиции. В България е ясно, че нещата все още се напасват един вид

 20. Analizator Says:

  E, to, ako prez 2001 ne se poyavil t.nar. “proekt” NDSV, koyto naistina may se okaza proekt, ama ne na teya deto si mislite, shtahme da si imame samo 2+1 partii (lyavo - dyasno + malak balansyor) i shtahme da se razvivame normalno:)

 21. От Оги Минчев Says:

  Не тъгувайте за НДСВ, щото както вчера каза Огнян Минчев “За мен обсъждането на НДСВ като политическа партия е неразумно, безсмислено. НДСВ е политическа брокерска група, която начело със своя едноличен собственик или лидер, както предпочитате, на практика може, използвайки определени лобистки инструменти, да се задържи именно като малобройна лобистка група в коридорите на властта още известно време. Що се отнася до масовата, представителната, демократичната политика в България НДСВ е мъртво и то беше мъртво 6 месеца след създаването си. Оттам нататък всичко е пари – купуване, продаване, тарикатлъци, но не и политика по европейски стандарти.”

 22. Mr. Mahony® Says:

  @Божке

  поклон щом мислиш, че “дясното в България само едно бъдеще и то се казва ГЕР”

  Така мислиха и от НДСВ и … ето какво стана.

  @Rej

  Да …. съгласен съм, въпреки че сам написах по горе мнението си. То беше малко метафора. Но имам в предвид, че тък хората са просто такива, че колкото и каквито и “проекти” да се правят … е все тази. Това не разбирам … защо все търсим нещо ново, а не усъвършенстваме това, което имаме. Имаме партии и хора, доказали какво могат.

 23. Е тва е малко смешно Says:

  Е, малко смешно и късогледо е да се твърди, че правителството на НДСВ не оказа положителна роля върху развитието на България и че правителството в мандат 2001-2005 е било изградено само от някви малоумни брокери-обирджии, които само са цоцали държавата и гражданите. Все пак да не забравяме развитието на бизнессредата, повишаването на инвестициите, влизането в НАТО и ЕС, повишаване на раждаемостта и т.н. Това при всички положения не е направено от жълтото правителство изцяло, но то все пак спомогна за създаване на предпоставки за развитието на тези положителни процеси. Едва ли, ако България бе оставена на автопилот през тези 4 години, както се опитват да твърдят мнозина, щеше да има такива резултати. Ако трябва да сме честни от 1998 досега имаме три сравнително успешни правителства.

 24. Rej Says:

  @Mr. Mahony
  Принципно и аз съм за усъвършенстването на съществуващото, но за жалост тази формула очевидно не работи у нас - вземете за пример ДСБ, уж познати чудесни политици и ясни десни принципи, ама нещо не се получава. Новото време също не успя, отцепвайки се от НДСВ. Абе въобще досега няма успешен пример за “проект”, развил се отвътре (Парламента) и успял да се развие добре и навънка (изборите). Това най-вероятно ще стане и със сегашните хора делящи се от НДСВ - ще мърдат до края на мандата и после ще изчезнат. Явно българите жадуват за нещо новичко постоянно - авантюрите НДСВ през 2001 и ГЕРБ сега са доказателство

 25. Димитър Маров Says:

  ДОСТОЙНО !
  Достойна за уважение е постъпката на доц. Щерев! Твърде дълго време не му достигна решителност да я направи. А на няколко пъти беше на ръба - и защо трябваше да преглъща, да се огъва и да не сложи точка на една изживяна и изстрадана любов. Докато е жив човек се надява, че може да свърши още полезни и добри неща за обществото. Лично аз съм убеден, че Атанас Щерев е бил мотивиран точно от такива надежди - и преди 6 години, и преди 10 години, и преди 17 години. За най-голямо съжаление идеалистите получават удари под пояса - от ляво, от дясно, от всички посоки - твърде неестествено е поведението им, неразбираеми остават и пътищата на личен просперитет и професионален успех.
  Едно единствено трябва човек да пази ревниво, освен живота си - ДОСТОЙНСТВОТО свое, на семейството си, на близките си. Дай Боже повече достойни хора на Родината!

 26. Hehe Says:

  писах го и в друг форум, където бяха препечатали мотивите, но ще попитам и тук в първоизвора: А ти защо не го “помоли” той да напусне:) Ти си един от най-добрите лекари в България, а той е един от най-лошите Царе на България.

 27. истината Says:

  Атанасчо много пари направи от далавери като беше здравен министър.

 28. Китов Says:

  Тоя съм го запомнил от едно предаване по ТV като опасно дебелоглав овен.

  С невероятно раболепие защитаваше Симеон и не се свенеше да изопачава очевидни факти.
  Априори не приемаше никакви аргументи, колкото и очевидни да са, щом са против Симеон.
  Без да се замисля наричаше черното бяло, щом не е в услуга на “августейшата особа”.

  Таково дебелоочие и слабоумие не бях виждал отдавна.

  Заслужава си това ТV предаване да се повтори, че да не се заблуждаваме относно “качествата” му.

 29. Mia Says:

  Не се съмнявам, че има много такива предавания, но пък от друга страна също не се съмнявам, че убежденията се променят щом има промяна на определено поведение и следвана политика. Щерев поне не се посвени да излезне срещу Симеон и да критикува политиката му на лидер и тази на НДСВ като цяло от 2005 насам, а никой от останалите вътре не го направиха.

 30. дени Says:

  Г-н Щерев, вие сте в парламента, защото някои от либералните хора, клонящи към дясното, ви гласуваха доверие! вие го изгубихте, защото се коалирахте с бсп и това дпс, което толкова мразехте предния мандат! сега сте длъжни обаче да отговорите на всички нещо много важно: какво ще правите от тук нататък, т.е. какъв е новият “проект”и нещо още по-важно: ДАЛИ ЩЕ СЕ БОРИТЕ СРЕЩУ ТАЗИ БЕЗУМНА КОАЛИЦИЯ, В КОЯТО НДСВ ЗА БОГА НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВЛИЗА

 31. габо Says:

  Г-н Щерев, аз предричах тези събития още през май април. тогава Владо Дончев ме избра за личен асистент на Биляна Раева. Аз й помагах в кампанията за ЕП. Аз съм политолог и психолог. Подкрепям идеите на НДСВ от 2001 г насам. Работил съм за партията и съм развивал идеи и проекти благодарение на хора като Владо Дончев. Сега съм притеснен за бъдещето. Царя наистина е човек с мисия и това му личи в близкия контакт с него. Кажете какво да си мислим ние- младите хора, които са работили за каузата на НДСВ и сега се чудим защо стават тези неща. За мен симптомите бяха налице още в средата на април, когато присъствах на представянето на листата за ЕП в Пловдив. Аз съм Пловдивчанин, мащехата ми е от Братя Даскалови. Сега помагам на един бивш учредител на ЛМА, който в момента е лидер на малка формация в Община Родопи. Съжалявам за Вас, за бати Владо също. Мисля, че ВИЕ като група имате потенциал да се обедините и да работите за либералната идея. Ние сме готови да ви подкрепим. Успех и дано да бъдете мъдри в решенията си!!!

 32. Димитър Маров Says:

  Тази вечер имах “шанса” да получа обяснението на Владимир Каролев по БНТ какво става в НДСВ. Не разбирам от икономика и не мога да преценя качествата му в този занаят, но при предходни “шансове” съм бил изумен на лекотата, с която обяснява проблемите на софийската топлофикация и топлинното счетоводство - на човек му идва да се разплаче, че не ги разбира тези “простички неща”. Тази вечер, гладко обръснатия за случая и доста спретнат, Каролев обясни на целокупния български народ, че царят е дал шанс на заблудените, чакал ги е цели 6 месеца, но те са излезли неразумни. Бедни ми Каролев, нима не Ви е известно, че в България има хора, и то не малко, които без напън виждат доволството Ви от оределите царски редици и меркантилната Ви надежда за височайшо благоразположение?! По-гнусно раболепие не бях срещал и то на екран пред суверена. Не зная персоналните прояви на Каролев в общинския парламент, но от поредицата интервюта, давани щедро в българските медии, се учудвам как до сега е останал незабелязан таланта на това момче. Тази вечер геният му се разрази в политиката, партийното управление и прочее - изобщо “дялан камък”. Та, в наложителните предКоледни промени да имате предвид и Владимир Каролев - спасителят на НДСВ и нацията! Ясно ли е, другарю Станишев?

 33. Миро Says:

  Искрени поздравления за достойната постъпка. Сега ще възникне въпроса дали у нас може да се създаде стабилна дясна либерална формация, която да завоюва авторитет и доверие сред българите и да разчита на тяхната подкрепа при едни бъдещи избори. Ако това не се осъществи, ще се наложи участието е различни коалиции и отново ще бъдете поставен в положение да приемате безброй компромиси. Готов ли сте да поемете подобно развитие?

 34. ani Says:

  чест би му правило на г-н щерев и групата около него, след като напуснаха парламентарната група да напуснат и народното събрание. това би била истинска и достойна постъпка.

 35. Кропостния на изхода Says:

  Ситуацията в България има само едно име - Феодализъм. Това е навсякъде … Феодали и хора с наведени глави … която се надигне се РЕЖЕ и т’ва е!

  Хора дайте да излезем от този феодализам и да станем по-телератни!

 36. az Says:

  Най-голямата грешка на НДСВ беше, че първия път, когато дойде на власт се съюзи с турците.
  Не знам, ама Борис III ако види от някъде какви ги надроби синчето му, и как ограби държавата сигурно няма да спре да се върти в гроба.

  Алчността бих му я простил - луд е не този, който яде баницата, а този, който му я дава.
  Но това, че вкара във властта турците, онези, които в края на 80те, началото на 90-те гърмяха влакове и убиваха жени и деца, онези, които 500 години са ни клали и мачкали - никога няма да му простя.

  Царя си дойде в България обичан от всички, той беше надеждата на цяла България, а сега ще си отиде намразен и презиран от малки и големи. Защото той излъга.

  Дано напускането Ви е искрено, а не поредния политически ход.

 37. до всички Says:

  До кога ще търпим агонията на това управление?До кога животът ни ще бъде само оцеляване?В името на какво все още ги търпим?

 38. 800 хиляди българи в чужбина"екзалтирани" фенове на “Д-р Щерев” Says:

  Време и политичеката мафия, която управлява вече 17 год да разбере, че така както беше до сега няма да стане и ще бъдат подложени на непрекъснат натиск от страна на събуждащото се гражданско общество.В БЪЛГАРИЯ цари тотален хаос и анархия! Всичко е сбъркано в тази държава! Престъпниците станаха полицай, а полицайте престъпници, любовницитe - прокурорки и нотариуси, по-големите престъпници - кметове и съдий, а още по-големите - депутати, политици, бизнесмени и банкери. Pезултата e обсебване на властта от сплотени групи измамници с единствена цел измами и крадене на пари по всякакъв начин. Бизнеса по български означава главно безкрайни схеми и далавери! Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения. Хората са смазани от неуредения и тежък живот, мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото хаотизиране и раздържавяване на и без това мнимата ни държавица. Улични престрелки, скитащи кучета, просяци, прах и мръсотия, нефункциониращо здравеопазване, болести, епидемии, корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи и некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност, липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници… СТИГА!!!

 39. Кирил Says:

  Уважаеми Г-н Щерев, винаги съм се възхищавал от вашата прямота и от смелостта ви да наричате нещата с техните имена, каквото и да ви струва това. Според мен обаче в конкретния случай с напускането на НДСВ вие избързахте и допуснахте грешка. Напълно ви разбирам. Четох и мотивите ви да предприемете този ход. Разбирам, че ви е тежко след 1 януари 2007 г. да приемете коалицията, от която НДСВ трупа само и единствено негативи, а реформите не вървят с необходимата скорост (но все пак вървят, бих добавил аз).

  Да видим накратко какви са алтернативите на тази коалиция?

  Първо: Десните. Към тях е отправен вашият поглед. Управление на десните е вашата мечта. Можем да отбележим, г-н Щерев, с ръка на сърцето, че десни в момента няма. При сегашната политическа ситуация, положението при тези, които се определят като автентичната “десница” в България е просто трагично. Този факт бе потвърден и на двата вота през 2007 г. Нормално е НДСВ да събира негативи и да губи популярност защото вече 6 години е във властта. Но да си в опозиция и да губиш абсолютно всички избори от 2001 г. насам… За какво говори това? За пълна загуба на политическо доверие. Дребнотемие и жалки личностни боричкания, украсени с левичарска реторика. Това наблюдаваме днес вдясно.

  Второ: Не знам защо но вие май забравяте коя година сме днес. Не сме 2002, 2003… Не сме дори 2005 г. Сега сме в края на 2007 г. г-н Щерев. Популистката вълна която започна да се надигна през лятото на 2005 г. днес е в своя апогей. Ако приемем хипотетично, че сега у нас се произведат парламентарни избори кой според вас ще влезе в Народното събрание? Ето какво любезно ни информират от Алфа Рисърч (изследване от 22 ноември 2007 г.): ГЕРБ - 26%, БСП - 18,2%, ДПС - 7,1%, Атака - 5,0%, НДСВ - 1,9%, СДС - 1,9%, ДСБ - 1,6%, ВМРО - 1,4%, Друга - 2,0% и това при негласуващи - 34,9% (доста “оптимистична” прогноза). За какво си говорим тогава г-н Щерев? Значи с излизането на НДСВ от коалицията ще се изпълни на 100% плана на изживяващите се като “кукловодите” в България и лансиращи популистките проекти “Атака” и “ГЕРБ”, целящи ляво управление на страната. Как ви се струва - коя коалиция е по-възможна при това разположение на силите - между ГЕРБ и БСП или между ГЕРБ и ДПС (защото неформалния лидер на ГЕРБ “обеща” да не участва в тройна коалиция…)? Или може би изпълване на бляновете на един човек, работещ за “путинизация” на страната - коалиция между БСП, ГЕРБ и Атака (без “алчните” и “лоши” турци и без омразния цар)? Отговорете си сам на тези въпроси!

  Какви политики отстоява НДСВ участвайки в тази некомфортна нему (както и за вас така и за мен) коалиция? Продължава икономическата политика на нашето правителство (запазване на борда, икономическа стабилност, предвидимост, ръст на БВП, ръст на чуждестранните инвестиции, запазване и отстояване на поетите към ЕС и НАТО ангажименти, спад на безработицата, курс на реформи в администрацията, понижение на преките данъци за сметка на косвените, въвеждане на плосък данък за средната класа, символични данъци за предприемачите и т.н. и т.н.). Това, според мен е последователна ДЯСНА политика г-н Щерев. Политика в подкрепа на зараждащата се, все още слаба, но така необходима на България СРЕДНА КЛАСА. Не случайно БСП търпи критики и усеща отлив от страна на своите избиратели точно поради тази политика. Не напразно самоопределящият се за “десен” Бойко Борисов критикува тази политика, не напразно т.нар. “десни” наскоро нямаха други аргументи срещу Бюджет 2008 освен леви и популистки, като например предложението за необлагаем минимум при въвеждането на “плоския” данък.

  Сигурен съм, че същинският дебат “За / против участието на НДСВ в тристранната коалиция” рано или късно ще се проведе. Той ще се проведе може би… когато му дойде времето. Този дебат е необходимо и ще бъде съпроводен с равносметка какви са били (дали ги е имало) ползите за България и за българското общество, какво е “извоювало” НДСВ за себе си и за избирателите си, чрез своето участие в тази БЕЗСПОРНО НЕПОПУЛЯРНА коалиция. Какво цена е “платило” за това свое решение и дали си е заслужавало. Искрено съжалявам, г-н Щерев, че хора като вас, като г-н Свинаров и г-жа Шулева няма да участват в този дебат. На добър час!

  Бог да пази България!

 40. maika i dashteria Fratevi Says:

  Tova e parviat pravilen hod na docent Shterev!… no ne e dostatachen da popravi zloto koeto NDSV prichini na Balgaria ot samoto si poiaviavane na politicheskata stzena!
  Chista spekulatsia e prinosa na NDSV za priemaneto na Balgaria v NATO i v EC! Tova se sluchi samo blagodarenie na nasledenata inertsia ot pravitelstvoto na SDS oglaviavano ot Ivan Kostov.
  Ot samoto nachalo NDSV e edin izmislen ot stratezite na bivshite komunisti i KGB “Trojanski Kon” za unishtozavane na Desnite Sili i konsumirane na tsialata vlast ! Sashto taka i Bulgaria da posluzi kato 5-ta kolona na Rusia v NATO i v EC!
  Normalno mislestite Bulgari triabva da glasuvat! Edinstvenata partia koiato dokaza che e diasna, koiato zapochna da otvaria dosietata i koiato dokaza che MOZE da upravliava demokratichno i po Evropeiski manier - e DSB!!!!!!!
  Dano da stanat poveche zdravomisleshtite Bulgari i da sprem da badem maltsinstvo na fona na fesovete i komunistite!
  Da si pomognem sami, za da ni pomogne i Bog!