Получих над 30 коментара и продължавам да получавам нови на вчерашната си публикация тук, в която описах мотивите ми да напусна НДСВ. Преди всичко, искам да ви благодаря за изразения интерес – ще се опитвам да го поддържам чрез постоянно публикуване на открити и честни позиции. Благодарен съм за написаните съвети – ще приема тези от тях, които считам за разумни. Благодаря и за отправените критики – някои от тях приемам, други ми се струват неоснователни. Радвам се и на зададените от вас въпроси – на тях, както и на част от критиките, ще се опитам да отговоря накратко в следващите редове.

На първо място, искам да отговоря на тези, които са коментирали, че съм сменил много партии и вече е време да напусна политическата сцена. Бих желал да кажа, че от декември 1989 г. аз никога не съм изневерявал на политическата линия на десните идеи в България, чийто първоначален носител беше Съюзът на демократичните сили (СДС). Гладувах с депутатите от СДС във Великото народно събрание, които тогава не подкрепиха Конституцията, не подкрепих и правителството на Беров. Бях участник в подготвянето на първата програма на Съюза и освен това подготвих законопроекта за здравна реформа, внесен тогава от името на СДС. Искам да припомня, че влизането ми в НДСВ беше в момент, когато вече бях изключен от СДС. Дори през 2001 г. издигнах тезата, че това е “новото СДС”, за което, естествено, бях набързо скастрен.

Именно защото изповядвах целенасочено дясната политическа философия през всички години на прехода и сега продължавам да държа на дясноцентристките принципи и ценности смятам напускането си от НДСВ за логично, след като партията постепенно загуби своя десен либерален облик. От тук нататък моят път ще бъде такъв, какъвто е бил и досега. Ще отстоявам либерални ценности или ценностите на дясноцентристкото пространство и ще подкрепям всяко предложение, което е с такава насоченост, независимо дали е от СДС, от ДСБ, от НДСВ или дори от БСП и ще се противопоставям на всякакви опити за намеса по държавата и други ретроградни виждания. Както винаги досега ще следвам определен тип политически ценности и виждания за правене на политика. За това бих желал да ви помоля да не ме бъркате с “политическите партизани”, които трябва, без определени принципи, да се присъединят тук или там. Дори и да остана независим депутат, пак ще изразявам определена политика. Ще продължа да мисля и да работя за обединението на дясноцентристкото пространство. Без значение дали аз съм вътре или не персонално. Бих се присъединил единствено там, където лично или с моите колеги виждам отстояване на либерални и дясноцентристки възгледи.

Искам да обърна внимание и на още един въпрос – отношението ми към Симеон Сакскобурготски и НДСВ като цяло. Не бих желал някой да остава с грешното впечатление, че след като съм отправял персонални критики към лидера на партията, аз отричам положителната роля, която влизането му в българския политически живот и реализирането на проекта НДСВ изиграха за страната. Със своето публично поведение и действия той допринесе за преодоляването на поляризацията, омразата и конфронтацията като движеща сила на нашето общество и политически живот. Симеон Сакскобурготски спомогна за въвеждането на културата на диалог, партньорство, прагматизъм и умереност в българската политика. Позитивите от този факт не могат да бъдат отречени и ще бъдат усетени в дългосрочен аспект. С риск да се повторя ще кажа няколко думи и за НДСВ. От 2001 до 2005 г. партията се опита да води една дясноцентриска либерална политика, която допринесе за развитие на българската икономика, за подържането на стабилен икономически растеж, за приемането на България в НАТО и за реализирането на пълноправното ни членство в ЕС. Много пъти съм критикувал Иван Костов и неговото правителство, но съм съгласен, с мнението на един от коментиращите в блога, че от управлението на ОДС през 1998 започна един период на стабилизация и развитие на България. Затова, въпреки грешките и критиките, трябва да бъдем обективни и да отдадем дължимото на всеки, който е допринесъл за положителните процеси в страната ни в последните години. Симеон Сакскобурготски е един от тези хора, а НДСВ и неговите представители в законодателна, изпълнителна и местна власт спомогнаха за положителната промяна у нас. Както обаче вече казах в миналата си статия на блога – за мен проектът НДСВ 2001-2005 беше успешен, нужен и правилен ход се оказа и съставянето на тройната коалиция с оглед на продължаването на реформите и приемането ни в ЕС без предпазни клаузи. След 1 януари 2007 г. обаче, когато членството е постигнато, смятам, че е време за нов курс. Време е за ежедневните конкретни рационални политически предложения, близки до проблемите и дневния ред на българските граждани, с осезаем ефект върху подобряването на техните възможности за по-добър живот. Моите виждания са, че това може да се реализира единствено чрез последователна прагматична дясноцентристка политика, която да спомогне за натрупване на необходимия ресурс както за продължаване на икономическото развитие и повишаване на доходите, така и за подържане на адекватна социална отговорност от държавата в областта на здравеопазване, образование и т.н. Тук идва и разминаването ми с лидера и ръководството на НДСВ, които вярват, че водената от правителството на Сергей Станишев политика е добра за страната.

Тук е време да отговоря и на многобройните питания относно т.нар. нов десен проект. Искам да подчертая, че смятам, че е нужно да се опираме на традиционни ценности в българското дясно пространство, а не да търсим някакви нови измерения. Не е необходимо да се насочваме към нещо абсолютно ново, а да си припомним и преоткрием в политиката и практиката онези принципи, които са исконни за дясното мислене. Стартирах моя блог с моето предложение за 12 идейни принципа за бъдещо дясно обединение. Те представляват моето виждане за идейната основа, на която да стъпи бъдещето обединение в дясно. Затова тези от вас, които ми задават въпроса за новия десен проект, могат да ги прочетат отново и да намерят отговора за разбирането ми по въпроса. За ваше улеснение извеждам тези програмни принципи в отделна категория на блога, откъдето лесно можете да ги откриете.

Коментарите са затворени.