Предлагам на вашето внимание стенограма на тазсутрешното ми участие в предаването Коритаров Live по Нова телевизия (стенограмата е взета от интернет сайта на телевизията). Самото предаване можете да гледате тук (рубриката Коритаров Live можете да открите на 1:17 ч. от записа):


Водещ: Пропука ли се либерализмът на НДСВ? Гости тази сутрин са Атанас Щерев, вече независим депутат, и Емил Кошлуков, лидер на “Новото време”. Добро утро и добре дошли.

Емил Кошлуков: Добро утро.

Атанас Щерев: Добро утро.

Водещ: Преди вас Петър-Емил Митев изрази теза, че всъщност конгресът на НДСВ в частта му за промяна на съдържанието на абревиатурата НДСВ, изваждането на името на Симеон Втори и влагането на съдържание – стабилност и възход или, какво беше, сигурност и възход, е всъщност надрастване на лидерския характер на партията. Така ли е наистина, г-н Щерев?

Атанас Щерев: Аз не бих се съгласил. Вярно е, че царят иска да се махне неговото име от названието на партията, но аз казах, и на конгреса го казах, че в името се съдържа българската история. Ние не сме кръстили партията 2001 година Национално движение Симеон Сакскобургготски, а Симеон Втори. Разбира се, че има различни варианти. Може да си остане НДСВ, да бъде Национално движение Симеон Велики. Така че това не е проблемно. Въпросът е, че идеята би трябвало да се съхрани. Въпросът е, че царят е историческа личност, тома име принадлежи на историята, това е последният български цар.

Водещ: Това означава ли, че НДСВ е монархическа партия?

Атанас Щерев: Не. Това означава, че сме част от историята на България с всички ценности, които е имала българската държава до 9 септември 1944 година.

Водещ: Добре, но БСП също е част от историята. Тогава трябва да бъде БСП и Ивайло.

Атанас Щерев: Както и да е. Той винаги е твърдял за това, че една либерална партия не би трябвало името на лидера да стои. Добре, това не е най-важният въпрос, обаче.

Водещ: Кое е по-важният въпрос?

Атанас Щерев: Важният въпрос е каква политика се води.

Водещ: И каква се води?

Атанас Щерев: В НДСВ не се води либерална политика и не се води достатъчно настойчива такава. Защото аз имах възможност да кажа, че политика според мен се води с принципи и с компромиси, разбира се, не е възможно да няма компромиси. Но когато компромисите нараснат изключително много, губят се всякакви принципи. След приемането ни в Европейския съюз (ЕС) аз винаги съм задавал въпроса какво прави НДСВ в тройната коалиция и не виждам някой да е отговорил на този въпрос. Между впрочем, този въпрос се постави и на конгреса и се заобиколи. Ето, Соломон Паси зададе въпроса кои желаем да напуснем тройната коалиция – цялата зала пожълтя от вдигнати ръце с делегатски карти. Не може да се заобикалят тези въпроси. Това доведе до разцепление в партията. А сега коментарите на уважавания професор Емил Митев и Иван Гарелов, които са близки до централата на “Врабча”, разбира се, те са в реда на нещата, че трябва да се обясни по някакъв начин всичко това.

Водещ: Емил Кошлуков обаче, като лидер на формация, също напуснала ядрата на НДСВ, какво мислите за това? Криза на либералната политика ли е това, което стана в НДСВ?

Емил Кошлуков: Не, криза на властта и парите. Хората, които бяха изключени от царя, винаги са заемали през тези години постове, били са влиятелни. Това са вицепремиери – Шулева, Панайотов, министри – Свинаров – хора, които разбраха, че не могат да задържат властта и след като царят ги изключи, трябва сега да се подсигурят бъдещото по някакъв начин. Никога не се е говорило за някаква либерална политика. Как така точно днес пък те се сетиха за либерализъм, а шест години не се сещаха. Нищо подобно няма – няма никакъв сблъсък нито на принципи, нито на политики. Царят винаги си е управлявал партията еднолично. Даже парадоксално е последният конгрес – уставът стана малко по-демократичен. Но понеже те не бяха избрани в ръководството, знаят, че губят своите позиции, трябваше да намерят алиби за своето излизане. За това са всички тези разговори.

Водещ: Криза на властта и парите ли беше това, г-н Щерев?

Атанас Щерев: Разбира се, че не е така, затова защото, г-н Кошлуков, това са напълно измислени неща. Аз все едно да кажа, че когато вие излязохте от НДСВ и с “Новото време” влязохте чрез Миро Севлиевски във властта, че вие само за власт се борихте. Всяка партия се бори за власт. Обаче главното е друго. В НДСВ винаги е имало либерални идеи, те са и днес на масата – с плоския данък, с редица решения по отношение на излишъка и т.н. Проблемът е другаде – че когато тези либерални идеи трябва да се отстояват и не трябва да се правят компромиси, веднага хората от НДСВ се огъват на базата на някакви договорки сигурно..

Водещ: С кого?

Атанас Щерев: … с коалиционните партньори. И оттам нататък остава много малко от либерализма. Това е проблемът. И затова ние се отделихме. И аз няма да се съглася с компромиси, които нарушават либерализма като идея, като начин на управление.

Водещ: Добре, но г-н Кошлуков не веднъж е споменавал за дразнителя власт и пари. Дори веднъж и започнахте едно говорене, но някак си не го конкретизирахте до край. Защо смятате, че парите и властта с в основата на конфликта?

Емил Кошлуков: Защото няма никакъв друг конфликт

Водещ: Добре, защо това да е конфликт? Кой има власт и пари в НДСВ и какви са те?

Емил Кошлуков: В продължение на шест години така нареченият юридически кръг, хората около Панайотов, както добре ги познавате, държаха цялата власт в НДСВ. Те имаха достъп до всички ресурси, до всички търгове, благодарение на тях се подписваха всички документи. Ако видите политиката на НДСВ през този период, ще разберете, че няма никаква либерална идея. Напроатив, когато сме обсъждали законите на “Новото време”, те са ги отхвърляли единодушно, същите тези, които днес се репресират.

Водещ: Да де, но от това следва ли, че са взимали пари или че са грабили?

Емил Кошлуков: Кой друг да вземе в продължение на шест години, освен човекът, който може да разполага с ресурсите? От сделките във военното министерство при Свинаров може да минете до кулите на Аврамов, всичките са назначения, пряко свързани с Панайотов и Герджиков, и Свинаров, и останалата група.

Водещ: Какво общо има това с тезата за парите?

Емил Кошлуков: Много просто. В момента, когато те разбраха, че няма да могат да ръководят НДСВ, не могат да управляват оттук-нататък процесите, когато царят ги изключи, когато се опита да еманципира, да реформира нещо, не знам до колко ще успее изобщо, те тогава трябваше да обяснят, че конфликтът е политически, не е за пари, не е за власт, а е за либерализъм.

Водещ: От къде въобще тръгва идеята за пари. Какво общо има между назначението и парите?

Емил Кошлуков: Изцеждането на държавата, как какво.

Водещ: Как са го изцеждали?

Емил Кошлуков: С него, с обръчи от фирми, както Доган ви го е разказвал, с нагласени конкурси и поръчки…

Водещ: Около НДСВ обръчи от фирми?

Емил Кошлуков: Разбира се.

Водещ: Имало ли е такива обръчи от фирми?

Емил Кошлуков: Да, естествено. Като започнете от сделката на Шулева с “Булгартабак”, където се разминаваха със 150 млн. двете оферти, за което трябваше да гласуваме да падне, и стигнете до последните назначения, за които си спомним, като преговаряхме вече да речем за подуправителя на БНБ, където се вадиха не само връзки и контакти, но включително и чисто червени кандидатури, включително и това. Така че това (…) е пряко свързано, за мене, с генералите в БСП, с бившите комунисти. Това са хората, които всъщност много бързо усвоиха олигархията, системата на правене на пари, на обръчите от фирми.

Водещ: Да. Г-н Щерев?

Атанас Щерев: Аз разбирам мотивите на г-н Кошлуков да работи така, защото той…

Водещ: Той е доста конкретен. Това не е ли…

Атанас Щерев: Аз също ще бъда конкретен.

Водещ: Да, добре.

Атанас Щерев: Той и хората около него са свързани с Милен Велчев, разбира се. И ако говорим за генерали и за други неща, дайте сега да бъдем малко по-предпазливи, защото така наедно не могат да се хвърлят неща.
Водещ: Дайте пример.

Атанас Щерев: В края на краищата, когато става въпрос за сделката за БТК, ще кажа, че вашите приятели от ДПС провалиха сделката с БТНК и жертваха г-жа Шулева, заедно с царя.

Водещ: Защо?

Атанас Щерев: Затова, защото ставаше въпрос за един гигант, който изкупува с държавни средства абсолютно ненужните тютюни на дребни производители, което продължава и до сега.

Водещ: Но защо жертваха г-жа Шулева?

Атанас Щерев: До сега продължава тази история, затова защото трябва да се запази този електорат на г-н Доган. Тези бедни хора, тези отрудени хора, които трябва да сеят тютюн и държавата да го прибира без да има защо и да се премахне този монопол “Булгартабак”, това е политика, разбира се, и политика на уговорките, политика на задкулисни уговорки, в което…

Водещ: Каква е цената на това задкулисие? Защо мислете…

Атанас Щерев: … г-жа Шулева явно е направила стъпки за продажбата на “Булгартабак”. А монополите не трябва да се продават, затова защото политиците и държавата тогава ще загубят влияние. Това е моят коментар.

Водещ: Кой специално би загубил от продаването на БТК?

Атанас Щерев: Вижте, г-н Коритаров, аз се занимавам ясно и принципно с политика и здравеопазване. В политиката…

Водещ: Е, добре де, понеже заговорихме…

Атанас Щерев: … винаги съм казвал моите становища, Емил Кошлуков ги знае много добре. Аз настоявам за излизане от тройната коалиция от януари 2007 година.

Водещ: Това е ясно.

Атанас Щерев: Никога не съм участвал в такива сделки, за които той говори. Ако трябва да се обвинява някой от НДСВ, обвинете ме мен. Говорете за някакви сделки, за нещо, което е направено с мое участие.

Водещ: Той искаше първо да даде пример за генералите.

Атанас Щерев: Той какво искаше да даде оставете, той сам е достатъчно красноречив.

Водещ: Е нали аз трябва да питам.

Атанас Щерев: Не му бъдете адвокат.

Водещ: Не, не съм адвокат, просто напомням, че трябва да се даде пример.

Атанас Щерев: За всеки случай ви казвам.

Водещ: Защото адвокат – щях да съм в юридическото крило. Ако бях там, щях да съм депутат от НДСВ. Ако бях депутат, щях да съм изключен.

Емил Кошлуков: Да, горе-долу натам щеше да отиде работата. Понеже казахте за назначения, давам популярните фигури.

Водещ: За генерали?

Емил Кошлуков: Да, разбира се. От главния прокурор на Тодор Живков и то по време на Възродителния процес - Мръчков, който Герджиков и Панайотов доведоха и сложиха за шеф на Съвета по законодателство (това е органът, който гледа всички закони в парламента, това е ситото). Започваме от това назначение, можем да минем през хиляди по-дребни. Пак казвам, последното, което беше и за което спорим е на подуправителя на БНБ, една позиция, на която НДСВ назначи…

Водещ: Кой е това?

Емил Кошлуков: Министър на Виденов, Костов, назначихме…

Водещ: Димитър Костов. Ама той е добър финансист.

Емил Кошлуков: Много добър. И понеже всички тези много добри се оказаха около БСП, сега ми е много жалък този смях, че това била десница, която напускала. Но това е едната тема.

Водещ: Ама генералите къде са тука в това?

Емил Кошлуков: Генералите са пряко свързани с Даниел Вълчев. Вие искате да ви разкажа генезиса и произхода, биографията…

Водещ: Ами да, разбира се.

Емил Кошлуков: Спокойно можете да го направите, ако отворите в интернет, да напишете имената и да видите…

Водещ: Как са пряко с Даниел Вълчев свързани генералите?

Емил Кошлуков: През покойния Емил Кюлев, където те са работили, през съдружията и фирмите, които имат в канторите. Този кръг в НДСВ шест години управлява България. Назначенията, които са направени през всички държавни позиции в администрацията, те са страшно много, са достатъчно този кръг да продължи да живее чудесно поколения напред. На тях им трябва политическа защита и имунитет, депутатска карта. Позиция, която да казва на Борис Велчев и на другите момчета още в играта…

Водещ: Казват ли им?

Емил Кошлуков: … не бива да ни закачате.

Водещ: Ама казват ли им го това, според вас?

Емил Кошлуков: Да, смятам, че го казват.

Атанас Щерев: Г-н Кошлуков, аз виждам един начин да оправдаете вашия престой в НДСВ, затова защото вие знаете много добре каква е истината, че…

Водещ: Каква е истината, кажете ни.

Атанас Щерев: … царят реди всички неща в НДСВ още от самото начало и има хора, разбира се, които му помагат. Хората, които редяха листите в НДСВ 2001 година бяха Стоян Ганев и вие. Много ясно и точно ви го казвам. Затова недейте да се оплаквате от това нещо, че виждате ли тук били леви, генерали, полковници и младши лейтенанти. Вие със Стоян Ганев редихте листите.

Емил Кошлуков: Добре.

Атанас Щерев: Малко или много царят ви изхвърли, както вас, така и Стоян Ганев, дойдоха хора, които да му помагат…

Водещ: Вие ли ги редихте листите?

Емил Кошлуков: Нека да свърши.

Водещ: Да.

Атанас Щерев: … дойдоха хора, които да му помагат, които той и тях изхвърли, затова защото нещо сигурно не е било съвсем наред. Но някой ще каже – царска му работа. В края на краищата царят има възможност и право да си сменя политиките и т.н. Ние обаче, една група хора в НДСВ, започнахме да говорим наистина за либерализъм.

Емил Кошлуков: Кои например?

Атанас Щерев: Започнахме да говорим за политика. Включително и хора от “Новото време”.

Водещ: Либерализмът на НДСВ е като опита да си поставя дясна слушалка в лявото ухо – непрекъснато я слагам и пада.

Атанас Щерев: И аз мога да ви кажа, че много неща бяха направени по време на НДСВ. Затова защото, обърнете само внимание, за корпоративния данък печалба колко пъти беше намаляван, колко пъти бяха намалявани осигурителните вноски. И това е либерална политика. Така че…

Водещ: Чакайте, вие отправихте един, не можах да разбера това упрек ли беше или какво, вие казахте, че…

Атанас Щерев: … недейте да говорите, че не е имало либерална политика. Имало е, въпреки всичко.

Водещ: Упрек ли беше това, че Емил Кошлуков и “Новото време” били близки до Милен Велчев?

Атанас Щерев: Ама не е упрек, само говоря за фактите. И в никакъв случай…

Водещ: И зад този факт какво се крие?

Атанас Щерев: Как какво се крие?

Водещ: Какво?

Атанас Щерев: Нищо особено. Това се крие, че Емил Кошлуков, Миро Севлиевски, Милен Велчев са близки в своите виждания. Между впрочем, аз много харесвам възгледите на Милен Велчев и на Миро Севлиевски, затова защото те са либерални възгледи. Но въпросът е, че да се делим…

Водещ: А имат ли някакъв бизнес общ?

Атанас Щерев: … да се делим на хора, които са, разбирате ли, по-правомерни…

Водещ: Има ли далавери около Милен Велчев?

Атанас Щерев: … и други…

Водещ: Не, бе, питам за далавери…

Атанас Щерев: … значи това излиза малко…

Водещ: … икономически има ли около Милен Велчев.

Атанас Щерев: … нередно.

Водещ: Има ли далавери около Милен Велчев, които са повод за това, че когато кажете, че някой е близък до него, да се чете нещо друго?

Атанас Щерев: Аз за НДСВ и за далавери в НДСВ не съм участвал и не мога да говоря, това е специалност на г-н Кошлуков.

Водещ: Ама чувал ли сте?

Атанас Щерев: Ето, да говори, затова защото след като е излязал от НДСВ изведнъж риториката се промени, там останаха бандити и не знам какво си, а докато беше в НДСВ…

Водещ: Тя не е била след излизането, той още докато беше вътре беше критик.

Атанас Щерев: Не.

Емил Кошлуков: Ако мога да кажа две думи. Докато бях вътре една година, се опитвах…

Водещ: Беше каквото беше.

Емил Кошлуков: Надявахме се, че има шанс да променим политиката, разбрахме, че е невъзможно. И то именно заради хора, които днес се правят на критици като Панайотов, конкретно визирам човека. Това е човекът, който управляваше с факсови бележки и който като го попиташ защо не влиза този закон в зала, прави “царят, нали разбираш”. Това беше политика в продължени на години в НДСВ точно от този кръг, който днес се чувства репресиран. А самият той управляваше благодарение и на гърба на царя със същите методи. Когато сме поставяли въпроси за политически закони, не за икономика, най-елементарните, като започнем от лобизма и стигнем до референдуми, които са дребни неща за политиката в България…

Водещ: Да, закон за референдуми.

Емил Кошлуков: … никога нищо не мина, именно защото Даниел Вълчев, Панайотов, цялата тази група, наречено юридическо лоби, не допускаше нито една реформа в България.

Атанас Щерев: Ами ние сега ще ги вземем тези закони и ще ги прокарваме.

Емил Кошлуков: Ами шест години, ако е достатъчно време да узреете, аз ще се радвам.

Атанас Щерев: Ама не е да узреем, а въпросът е кой в НДСВ…

Емил Кошлуков: Панайотов ги е спирал лично, не ги допускаше в дневен ред.

Атанас Щерев: Панайотов ги е спирал? Панайотов не е вицекрал, за да ги спира.

Емил Кошлуков: Как да не ги е спирал, човекът беше шеф на група, вицепремиер.

Атанас Щерев: Г-н Кошлуков, ако ще говорим такива работи, които са абсолютно неверни в основата си…

Емил Кошлуков: Защо законите не влизаха? Кажете.

Атанас Щерев: Не влизаха затова, защото не пасваха на политиката, която иска да се провежда царят. Между впрочем, царят премахна…

Емил Кошлуков: Царят бил премахнал референдумите?

Атанас Щерев: … премахна, разбира се, това противопоставяне между дясно и ляво и оттам нататък той балансираше през цялото време, сигурно с основание. Затова, защото аз виждам, че се тръгна напред, запази се икономическата и финансовата стабилност на страната. Противопоставянето между червени-сини се притъпи. Имаше приток на чуждестранни инвестиции. И аз съм абсолютно убеден, че в края на краищата се дойде логично до тази тройна коалиция, която ни позволи да влезем в ЕС без предпазни клаузи. Сега обаче, поради кризите в БСП и в НДСВ, реформите се забавят, все повече боксуват и ние при всички случаи през следващите години ще имаме предпазни клаузи. Това е проблемът. Сега тука да ми говорите за лични неща, Панайотов това прокарвал, онова прокарвал, това просто са неверни неща и го знаете прекрасно. В дъното на цялата политика, която води НДСВ е царят. И аз затова казвам, отговорност за водената политика, за изборните резултати носи царят с политическото ръководство на НДСВ. Ясно го казвам и категорично.

Емил Кошлуков: Разбира се, че е логично да си носи политическата отговорност царят и ръководството на НДСВ. Същото това ръководство, което вчера беше изключено, шест години носи същата отговорност – никога не е казало дума по никакъв начин. Така че днес да се твърди, че тази група, която е излязла, се е борила за принципи и за каузи ми е малко смешно. Защото, ако трябва да се напъна, не мога да се сетя нито един закон, който Панайотов е предлагал тези шест години, се е борил да мине. И на вас ще ви е трудно да дадете пример за това. един да кажете – той е за абортите или за плоския данък, абе един, който той да е ходил и да каже моля ви се, това е много ясно.

Водещ: (…) пример и трябва да свършваме, защото ни чака тема за да има ли съд за…

Атанас Щерев: Аз съм прокарал, след голяма съпротива и сътресения, Закона за здравето.

Водещ: Ама не вие, той ви пита за Панайотов.

Атанас Щерев: Ама ще питате Панайотов, защо ще ме питате мен.

Емил Кошлуков: Защото това е водачът на тая група.

Атанас Щерев: Затова защото трябва да ви кажа, че ако седне г-н Панайотов на ваше място, сигурно ще ви зададе много неудобни въпроси.

Водещ: Какви въпроси би задал?

Емил Кошлуков: Хайде.

Атанас Щерев: Не, така предполагам.

Водещ: Вие ги знаете.

Атанас Щерев: Не, предполагам.

Водещ: Вие никога нищо не казвате изцяло, бе. Толкова неща загатнахте за скандали и така и не ги разбрахме. Повдигнете малко…

Атанас Щерев: Извикайте г-н Панайотов заедно с г-н Кошлуков и тогава да видим дали така свободно ще говори г-н Кошлуков против тези, които са криви в НДСВ.

Водещ: Добре.

Емил Кошлуков: С удоволствие.

Водещ: Хайде сега да ви попитам, според вас трябва ли да има съд за жестоки собственици на животни? Трябва ли?

Атанас Щерев: Поначало жестокостта към животните означава, че има нещо сбъркано в един човек. Естествено е, че трябва да има санкции, само че става въпрос за мярка. Става въпрос за мярка, за да не станем смешни с това, че не обръщаме внимание на живота и начина на поведение към беззащитни деца например, а от друга страна да се погрижим, едва ли не, за свещенодействие към животното. Във всяко нещо трябва да се пази мярката.

4 Коментара за “Ще се пропука ли либерализмът на НДСВ? (участие в Коритаров Live)”

 1. Lupi Says:

  Не мога да разбера как може да има такива нагли хора като Кошлуков. Да хвърля с такова безочие обвинения, след като Новото време е една пълна шайка от политически брокерчета. Някой правилно ги беше кръстил преди време - Cash&Carry

 2. Китин:) Says:

  За Кошлуков е ясно, но ми е по интересно, как г-н Щерев с неговото дай-хард дясно мислене ще кооперира с другите от вероятната парламентарна група. Защото въпреки някои твърдения от последната седмица, съгласен съм с Кошлуков, че Панайотов и компания не са демонстрирали никакви принципни дясни позиции досега, нито пък са показали, че се ръководят от такива при правенето на политики. (като казвам “компания” изключвам Свинаров и Вълчев, които ясно са заставали са демонстрирали дясно мислене през годините)

 3. Jores Says:

  A koga NDSV e bila realna liberalna partia ne samo na dumi che sega da se govori za propukvane na liberalizmat v neya.

 4. Чавдар Says:

  До Jores:
  Не съм съгласен с горното. НДСВ въпреки “мъгливия” си характер и консолидираност се опитваше, когато условията го позволяваха, да прилага либерална управленска политика, поне в икономическата сфера. Поне хора като Ники Василев, Николай Свинаров, Даниел Вълчев, Милен Велчев и д-р Щерев, нищо че сега са в различни лагери, винаги са залагали на дясни и либерални приоритети. Виж за либерализма на Симеон Сакскобурготски изпитвам съмнения, но неговата мисия беше други, пък и все пак къде се е видяло цар(па макар и бивш)-либерал.