Прилагам текста на мое интервю пред в. Новинар от 29 ноември, в което изказвам позицията си бъдещето на правителството (оставил съм оригиналното заглавие на редакцията):

- Доц. Щерев, казахте, че проектът НДСВ се е изчерпал на 1 януари тази година. Споменахте и компромисите в политиката. Вашето оставане до този момент в партията, почти година след това, вид компромис ли беше?

- Да, беше компромис, защото политика не може да се прави сам. Трябва да се прави с хора. Аз съм влязъл с определена програма в НДСВ и тя предполага определени задължения. И сега, когато всички се убедиха, че условията в НДСВ не отговарят на изпълнението на тази програма, аз се почувствах задължен да напусна.

- Какво спъна НДСВ?

- Сигурно оставането в тройната коалиция. Обвързаността с тази тройна коалиция. Не може да се обясни защо НДСВ след 1 януари продължава престоя си в коалицията. Това за мен е необяснимо. Така или иначе беше успешен проект. Оттук нататък България се нуждае от друг проект. Дълбоко убеден съм, че следващите поне две правителства ще бъдат десноцентристки. Защото след изпълняването на една такава национална кауза – влизането на страната ни в ЕС, у българите се забелязва разочарование – не се случи очакваното от тях бързо нарастване на доходите. Разбира се, за това има два пътя. Единият е финансовият, който го има като ресурс и преизпълнение на бюджета, от друга страна, увеличаване на конкуренцията и производителността. За да стане това нещо, трябва да имаме адекватни политики, които сегашната коалиция не може да направи.

- А защо не успява?

- Защото е безсилна. Не може да направи реформите.

- Защо в тази коалиция НДСВ не успя да наложи своето дясно на фона на лявото на БСП в някои сектори?

- Тя налага. Достатъчно неща се наложиха. Примерно – плоският данък и други либерални възгледи бяха наложени. И грешка е да кажем, че НДСВ не успя нищо да наложи. Обаче наред с данъчната система става дума и за нещо изключително важно – трябва да се направят реформи в образование и здравеопазване. Но не успяват да се направят. Там политиката е много лява. Не може да се сформира политическа воля. НДСВ предлага определени идеи, на които от БСП се противопоставя, защото те пък от друга страна имат и вътрешна съпротива вътре в партията. Много трудно е да се осъществят реформи от една социалистическа, а не либерална партия. В този смисъл се изразява безсилието на тройната коалиция. Тук обаче трябва да се каже, че независимо от обективните причини хората ги интересува какво сме направили. След като има невъзможност, макар и обективна невъзможност, не поради това, че г-н Станишев е лош или че царят е лош, или Доган е лош… просто не може да се върви напред. Тогава се поставя въпросът какъв е смисълът от тази коалиция. Застоят на едно място хората не го приемат.

- Какво се случва от този момент нататък. Кое е дясното – ГЕРБ или СДС?

- За мен Пламен Юруков е един много разумен човек. Слушам го няколко пъти, неговият начин на разсъждение ми импонира много. Най-важното е, обръщам се и към него и към всички лидери вдясно – най-важното са тези 40% от избирателите, които са с дясно мислене и не отиват на избори. Към тях трябва да се обърнем.

- В този смисъл във вашия сайт бяхте пуснали 12 обединителни пункта за дясноцентристкото пространство, Смятате ли да ги предложите на вашите напуснали колеги от НДСВ и около тях да се направи нещо?

- Да, разбира се. Не искам да ги натрапвам, но ги предлагам. Има отзвук, има и дясномислещи, които приветстват принципите.

- Вие казахте, че Пламен Юруков ви импонира, а Бойко Борисов допада ли ви?

- Бойко Борисов е лидер на политическа сила, която е с голямо влияние върху страната. И да се игнорира това влияние е неразумно. Той направи няколко добри стъпки – първата беше, че той се идентифицира чрез евродепутатите си в ЕП като дясна партия. Борисов заяви ангажимента си, че ГЕРБ е дясна политическа сила. Оттам нататък всичко зависи от проектите, които ще се направят и предлагат. Тогава хората ще дойдат да направят своя избор.

- Казахте кое ще е определящо за сътрудничество. Идеята обаче е следната – вие лично накъде се ориентирате повече. Кое е по-истинското дясно. Дори се казва напоследък чак, че и БСП е дясна партия.

- Не, не са десни БСП, но там партиите са две – демократи и социалдемократи. С вторите човек може да се разбере, защото те признават системата, в която ние живеем, докато социалистите искат да премахнат тази система. Така че с част от БСП сигурно ще може да се води диалог, когато те се отделят.

- А между ГЕРБ и СДС?

- Смятам, че най-голяма близост между програмата на НДСВ, когато защитавахме либерални ценности и ценности в дясноцентристкото пространство, най-близки ми се виждат хората от СДС. Защото до голяма степен Мартин Димитров или Шарков примерно защитават принципи, които защитаваме и ние.

- Смятате ли да проведете някакви разговори с тях?

- Нека да видим колко души ще излязат от НДСВ и да се огледаме. И да видим кои хора и на каква база можем да се обединим. После ще видим какви разговори ще водим.

- Колко ще се отделят от царя?

- Предполагам, че цифрата ще надхвърли 15.

- А мислите ли, че с тези напуснали тройната коалиция е застрашена?

- Пред тази коалиция има два пътя. Единият път е на реформи Ако бъдат направени съгласно нуждите на хората, не виждам проблем коалицията да остане до края на мандата си. Ако обаче не може да се постигне политическа воля, няма нужда от тази коалиция.

- Какъв е срокът, в който може да се постигне волята, за която говорите?

- До края на годината.

- След това вие ще подкрепите ли евентуален вот на недоверие?

- Ако не се случат определени промени в бюджета и в бюджета на НЗОК, то това ще ме мотивира при един следващ вот на недоверие да подкрепя вота. В управляващата коалиция има разумни, включително и Станишев. Надявам се да надделее разумът. Ако има разумни решения, ще подкрепям тройната коалиция.

- Краен срок за кабинета – месец още?

- Разбира се. След приемането на бюджета вече се изпълняват политики. Това е крайният срок, преди да се изпълнят политиките.

Коментарите са затворени.