1. Гарантиране на плурализма на идеи и защита на индивидуалната свобода – Плурализмът гарантира на гражданите в съвременното общество възможността да избират, приемат и комбинират съществуващите многообразни разумни ценности и концепции и свободата, от тях да конструират свои разбирания за добър живот и да живеят според тях. Дясноцентристкото управление трябва де е неутрално спрямо всяка една персонална концепция за добър живот и в политиката трябва да се дава предимство на правото (закона) над конкретното разбиране за добро. Работа на правителството е да формулира и подържа формалните правила, които са универсални и еднакви за всички и подпомагат гражданите да уреждат живота си такъв, какъвто искат, а не да поставя конкретни цели и да следи за тяхното изпълнение (както при комунизма).

 Свободата е онова пространство, в което хората могат да избират от безбройните концепции за добър живот, гарантирани им от плурализма. Либералният стремеж към свобода обаче не е безусловен, индивидуалната свобода се ограничава от условието, че нейното упражняване не бива да пречи на свободата на другите индивиди. Именно тук се проявява и ролята на държавата като “нощен страж”, формулиращ и контролиращ спазването на общовалидните и общоприетите формални правила за поведение.

3 Коментара за “12 идейни пункта - плурализъм и индивидуална свобода”

 1. Катя Says:

  Д-р Щерев, прочетох всичките 12 идейни пункта и ви поздравявам за тях. Досега не съм срещала в българските условия по-пълно идейна обосновка, ако трябва да съм честна дори това е единствената досега на която попадам. Голямата грешка на българските политици е, че наистина не съзират необходимостта от ценностно и приницно базиране на предлаганата и водената политика, което на Запад е станало много отдавна. Затова у нас често няма политическа последователност и често разликите между дясно и ляво се размиват в миш-маш от популизъм.

 2. atanas Says:

  Д-р Щерев, какво ще кажете за една конкретна дясна обединителна инициатива, която да прокара законопроект за електронно гласуване. Има такъв, отлежава в НС от ноември 2005 г. Може би трябва да се доработи, за да се добави и гласуване по пощата.
  Икономически активните хора на България в момента не гласуват. Една част от тях са в чужбина, друга голяма част гравитират към големите градове, където се премества центъра на жизнените им интереси (работа, квартира, приятели). Как да мотивираш такъв човек да бие път до родното си място, да харчи пари и време, за да упражни вота си?
  Обикновено, когато се повдига този въпрос веднага се размахва призракът на избирателите на ДПС. Но те и сега не се притесняват от дистанцията и се организират да гласуват. Ако избирателната активност се вдигне само с 20-30%, резултатите на ДПС ще увяхнат. Според мен 30% по-висока избирателна активност не е невъзможна ако има дистанционно гласуване.

 3. BKD Says:

  http://vbox7.com/play:318d44a3 - za dqsnoto obedinenie