Сигурно вече сте се информирали, че в сряда заедно с моите колеги създадохме нова парламентарна група в Народното събрание. Името й е Българска нова демокрация и засега тя се състои от 14 народни представители. Освен мен членове на групата са Бойко Боев, Борислав Великов, Ваня Цветкова, Владимир Дончев, Кръстанка Шаклиян, Илко Димитров, Николай Свинаров, Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Светослав Спасов. За неин председател избрахме Борислав Ралчев, а негови заместници ще са Татяна Калканова и Валентин Милтенов.

Бих искал споделя няколко думи за характера на новата парламентарна група. В рамките на сегашната парламентарна конфигурация продължаваме да защитаваме дясноцентристките ценности. Със създаването на групата напускаме тройната коалиция, но от тук нататък това не означава, че ще гласуваме самоцелно срещу всяко предложение на мнозинството. Взаимоотношенията ни както с управляващите, така и с останалата част от опозицията, ще се основават на принципна основа – ще подкрепяме тези идеи, които според нас са рационални, прагматични и полезни за българските граждани и развитието на страната ни и ще се противопоставяме на онези, които спират реформите или противоречат на дясноцентристките ни разбирания. Ще повторя, че лично аз ще продължа да отстоявам либералните ценности и ценностите на дясното пространство и ще подкрепям всяко предложение, което е с такава насоченост, независимо дали е от СДС, от ДСБ, от НДСВ или дори от БСП, като същевременно ще се противопоставям на всякакви опити за разширяване на намесата на държавата и други ретроградни виждания. Все пак, на този етап с моите колеги виждаме като наши възможни партньори представителите на СДС и ГЕРБ. Това зависи в най-голяма степен от представяните и защитаваните от тези партии в бъдеще принципи и дали те ще съвпадат с тези на членовете на Българска нова демокрация.
 
В тази връзка бих искал да опровергая една некоректна теза, лансирана вчера в медиите – че новата ни група ще се насочи към избирателите, гласували за СДС и ГЕРБ. Това, разбира се, е невярно твърдение. Нашият стремеж ще бъде да водим такава политика и да предлагаме такива либерални решения, които да ремотивират към изборно участие част от значителната група на негласуващи избиратели с дясноцентриско мислене. Съзнавам, че характерно за тези хора е, че залагат в по-голяма степен на рационален избор, отколкото на емоционална политическа привързаност. Те разчитат повече на собствените усилия и способности, отколкото на политиката и държавата като фактор, влияещ върху тяхното благоденствие. Поради тази причина тези граждани трябва да съзрат конкретни и продуктивни предложения, за да бъдат мотивирани към изборна подкрепа. В противен случай те просто се въздържат от правото си на глас. Нашата задача е да преоткрием пътя към тези избиратели и да предложим успешни решения по темите, които ги вълнуват. Ние трябва да се ориентираме бързо в новите възможности, които европейското членство ни дава, и да предложим на българските граждани конструктивна и позитивна визия за развитие и формирането на дългосрочни перспективи пред България. На този етап смятаме, че в основата на нашите бъдещи политически предложения трябва да застане децентрализирания подход, залагащ на развитието на българските региони, съобразно с европейските стандарти.

Още от сега искам да кажа, че напускайки НДСВ, ние не отричаме успехите, постигнати от 2001 г. насам. Все пак, като представители на тази партия участвахме в изработването на предложенията и придържането към една дясноцентристка либерална политика, която допринесе за развитие на българската икономика, за подържането на стабилен икономически растеж, за приемането на България в НАТО и за реализирането на пълноправното ни членство в ЕС. Неведнъж съм казвал, че политиката се прави с принципи и компромиси. Когато обаче компромисите надделеят, принципите започват остават на заден план и това вредно за ефективността на управлението. В следизборната ситуация през 2005 г. компромисите бяха нужни за постигането на голямата обща цел – приемането ни в ЕС, а тройната коалиция се оказа единствената ефективна алтернатива с оглед на вота на българския народ. След 1-ви януари тази година обаче продължаването на отстъпките от НДСВ в тристранния формат водят до обезличаване на либералния облик на партията и загърбване на дясноцентристките принципи. Ако ставаше въпрос само вредна вътрешнопартийна тенденция, това една ли щеше да е въпрос, който да занимава българското общество. Като цяло смятам, че страната ни върви по правилен път от 1998 г. насам. Не съм удовлетворен обаче от темпа, с който положителните промени се извършват, особено напоследък. Личното ми убеждение е, че България се нуждае целенасочена дясна политика в следващите начални години от нашето членство в Съюза. Водени от желанието си да продължим първоначалната либерална програма на НДСВ, от която партията отстъпи, с моите колеги се насочваме към търсенето на нов дясноцентристки проект. Той трябва да се съобрази променените условия, да се възползва от разкритите възможности пред страната ни и да отговори на очакването на българските граждани качеството на живота им действително да се подобри.

18 Коментара за “Няколко думи за ПГ Българска нова демокрация”

 1. Мони Says:

  На идейно ниво всичко звучи прекрасно, на практика ще ми бъде интересно да проследя развитието на тази нова група, но най-интересно ми е в този момент дали ще се насочите към създаването на партийна формация около групата

 2. Б. Ангелов Says:

  Не виждам смисъл от една такава парламентарна група, ако няма идея за създаване на партия. От друга страна досега българската нова история показва, че нещо, което е възникнало в парламента не е успяло да се развие добре навън - последния пресен пример, но пък и най-успешен засега, са Новото време, които за една идея не успяха да прескочат бариерата и да бъдат представени в 40 НС.

 3. ryan Says:

  Edinstwenata wazmojnost tozi proekt da se predstawi dobre e da se u4redi partia, kojato da izgradi sobstweni strukturi i da se pozicionira na nacionalno nivo i posle da se tarsi sazdawaneto na nyakakaw obsht desen predizboren alians sas SDS i drugite malki desni partii.

 4. Марто Says:

  Не виждам голям смисъл от това напъване на бившите царски птички - след появата на ГЕРБ старите десни не могат да се вдигнат на крака, а какво остава да се създават нови “проекти”. Вече е време да се признае, че печелившия десен проект се казва ГЕРБ и това е бъдещето на дясното у нас.

 5. Наблюдател Says:

  Д-р Щерев, прави ми впечатление, че бившите депутати от НДСВ вече си имат група, но все още нямат мисия. Това е първата статия, която хвърля малко светлина по бъдещите принципи на Новата демокрация, а от вашите колеги само вие изглежда подържате някаква ясна и целенасочена политическа линия, останалите досега говорят по-скоро общи приказки. Онзи ден слушах зам-председателят ви Валентин Милтенов, който също не изглеждаше наясно с бъдещите позиции. Надявам се тази група няма да заложи на общоговоренето, в което Пламен Панайотов например е цар, а наистина ще се работи по защитаване на определена либерална политика с ясни десни-дясноцентристки приоритети, както сте писали в горния текст.

 6. Jores Says:

  Abe s lica kato Panayotov, Ralchev i Shuleva, koito dosega nishto polezno ne sa svarshili nakade ste tragnali

 7. Mia Says:

  Това беше ход, който трябваше отдавна да бъде извършен, дано вече да не е късно, защото дясноцентристките избиратели на НДСВ отдавна почнаха да се преориентира. За едно сте прав, че голяма част от тях просто не гласуват, виждайки, че не им се предлага адекватна управленска алтернатива. А това за ГЕРБ е много смешно, не вярвам истинските десни избиратели да са гласували и на 5% за тази партия, подкрепата им дойде от масата, която винаги гласува за “месията” без да мисли много. Какви десни са ГЕРБ след като все още не са извели почти никакви политически предложения и разчитат само на едноличния имидж на Бойко.

 8. Mарто Says:

  @Mia
  Времето ще покаже, времето ще покаже (а и избирателите):)))

 9. Mia Says:

  Уважаеми Марто, времето може да покаже нещо, ама точно принципните десни избиратели ще гласуват за ГЕРБ на кукуво лято. Все пак да не забравяме, че това се интелигентни хора, които разчитат на рационален избор, а не на захласване по медийни мускули само.

 10. Yasen Says:

  Doc. Shterev, vashata dyasna pozicia e yasna ot mnogo vreme nasam, aktivno zashtitavate desni tezi, protivorechasti na liniata na rakovodstvoto na NDSV oshte ot 2005 g. pri vlizaneto v troynata koalicia. Samnenieata mi obache sa dokolko kolegite vi izpovyadvat naistina principite, koito tvardyat, che shte zashtitavate kato grupa. S cyaloto mi uvajenie, no Plamen Panayotov ne sam go zabelyazal da e bil serizen zashtitnik na nyakakvi pozicii, bazirane ne samo na desni, no i na kakvito i da e principi (dokolkoto si spomnyam toy beshe i edin ot deputatite, koito nito vednaj ot 2001 g. nasam ne sa se izkazvali ot tribunata v plenarnata zala), a Svetoslav Spasov pak e otkroven mlad karierist, chiito principi sa saobrazeni edinstveno s lichnia mu interes, dori e stranno kak e sabral kuraj da se otdeli ot Carya. Dano samneniata mi da ne sa osnovatelni

 11. Един Says:

  Една от основните разлики между дясната и лявата политика освен всичко е, че първата просто не може да се основава само на декларативни и номинални пожелания. Ако перифразирам думите ви, г-н Щерев, дясната политика трябва да се основава на “ежедневните конкретни рационални политически предложения, близки до проблемите и дневния ред на българските граждани.” Като симпатизант на либералните принципи аз ще бъда мотивиран да подкрепя Българска нова демокрация чак след като бъдат показани реални политически предложения. Дотогава просто ще ми бъдете симпатични на “номинално” ниво.

 12. Един Says:

  В допълнение за ГЕРБ (които засега и на номинално ниво не са ми симпатични, но най-вече заради ББ) - не може да се самоопределят за десни, след като все още не са показали, че имат реален десен политически облик в своите политически предложения - нищо конкретно не съм нито чул, нито прочел в тази насока - ако се появи, тогава трябва да имат претенции, че са новото дясно. Жалко, че в ЕНП не разчитат адекватно електоралната тежест на партията и веднага почнаха да натискат да ги правят прибързано обединители на дясното в БГ (това със сигурност може да отблъсне част от десните избиратели)

 13. Бойко Борисов Says:

  Е тея ГЕРБ квото ги зачекнахте, дайте им малко време, не ги отписвайте и заклеймявайте преди да са имали шанс да покажат какво ще правят. Лично аз съм оптимист за дясното, ако се осъществи това, което д-р Щерев е описал по-горе. Един евентуален съюз между СДС, ГЕРБ и БНД, която включва най-популярните лица на бившето, казвам бивше, защото не виждам бъдеще в него, НДСВ. Либералите и седесарите могат идейно да разработят бъдещата обща платформа, рейтингът на ГЕРБ и е изключително висок - така че се получава една добра сплав. Въпроса е доколко това може да се осъществи.

 14. Сашко Says:

  Къв съюз??? Кви 5 лв/>
  Ква партия БНД ЗНС БМФ БЧК ППК и други таквиз катерици. Стегнете се!!! Няма такива опции. Опцията е една БББ

 15. Серго Says:

  Като гледам как се отделят още и още депутати от НДСВ ми е интересно дали няма да стане новата група по-големина колкото тази на царистите - тогава ще е майтап, а за Царя вече няма да има съмнение, че е доста недалновиден политик макар дълги години да се твърдеше обратното.

 16. Споко Says:

  Абе да не избързваме толкова да обявяваме Симеон за недалновиден политик. Напълно е възможно неадекватните му действия от последната година да са част от негова специална exit strategy. Прави така, че депутатите му се самоизпокарват, отцепват, доверието в тях пада, партията се самозакрива и той си тръгва с чисти ръце - никой не може да го обвини - хубав човек, ама с лоши хора се събра… Смях голям

 17. Петко Says:

  Абе Сакса излезе голям шмекер - дойде, събра около себе си екип от хора, свърши някоя друга работа и сега се стяга да си ходи и разпуска дружината. Много ясно, че мислещите хора от НДСВ ще искат да се отцепят и да продължат някаква политика, преди тотално да бъде разнебитен този проект. Днес МБМД дава 0,8 % на партията. Сега добри или лоши, десни или не толкова, няма да влизам в тоя спор, ама все пак са хора дето участваха в едно относително добро управление, смея да твърдя дори по-добро от това тройното в момента.

 18. Нина Says:

  Разширяването на дясното пространство е особено полезно за развитието на съвременна България. Дано новата парламентарна група съдейства за утвърждаването на нови политики в държавата ни, които ще попречат на “реваншизма” на старите комунистически фамилии.