След дискутиране на някои от горещите политически въпроси и проблемите на системата на здравното осигуряване реших, че е време да публикувам на блога статия на научна тематика, от областта на репродуктивната медицина. В края на миналата седмица взех участие в първия по рода си в България международен научен симпозиум по проблемите на репродуктивното здраве. Темата бе „Преждевременна яйчникова недостатъчност и слаб яйчников отговор.” Организатор на тази научна конференция беше Институтът по репродуктивно здраве, а съ-организатор Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ)  “Д-р Щерев”. Симпозиумът се проведе на 7 и 8 декември 2007 г. (петък и събота) в зала „Опал” на хотел „Принцес”.

В научната конференция участваха специалисти от Великобритания, Франция, Холандия, Израел и България. Свои лекции и презентации изнесоха членове на международния научен комитет с председател проф. Рой Хомбург от Амстердам, проф. Алън Темпълтън – президент на Кралския колеж по акушерство и гинекология, проф.  Йоанис Месинис, проф. Базил Тарлацис, д-р Нилс Ламбак, както и други чуждестранни и български учени в сферата на репродуктивното здраве. Моето участие с лекция беше през втория ден на симпозиума.

Провеждането на симпозиума у нас бе своеобразно признание за професионализма на българските учени и лекари в сферата на репродуктивното здраве.  Доказателство за уникалността на това научно събитие за рамките на България са биографиите на официалните лектори. Алън Темпълтън е професор от университета в Абърдийн. Президент на Кралския колеж по акушерство и гинекология. Бивш председател на Обществото за изследване на фертилността (1996 – 1999). Член на Експертно звено по проблемите на инфертилитета в Шотландия. Член на различни авторитетни организации в областта на репродуктивното здраве. Автор на над 300 публикации и 6 книги. Професор Рой Хомбург е завършил Университет на Лондон и специализира акушерство и гинекология, понастоящем е ръководител на Катедра по Репродуктивна Медицина в Vrij Universiteit Medical Centre, Амстердам. В резултат на своята дейност проф. Р.Хомбург е публикувал повече от 140 стати в международни списания, 5 монографии, като 3 от тях са посветени на поликистичен овариален синдром (PCOS). За резултатите от своята работа той е награден от American Fertility Society (1988), British Fertility Society (1988), Israel Fertility Society (1990), European Society Human Reproduction (1995), Israel Fertility Society (2001). Проф.Хомбург е асоцииран редактор на Human Reproduction (2001- ), главен редактор на Gynaecological Forum, член е на FIGO Expert Advisory Panel on Reproductive Medicine (1997-), International Advisory Committee на ESHRE (1996-8), рецензент е на 12 международни медицински списания, почетен поканен професор в Университета на Белград, член е на 7 международни дружества по фертилитет. Томаш Томашевич е професор от университета в Любляна, специализирал в Париж, Лион, Мюнхен, Брюксел, Сидни и Виена. Специалист по оперативна гинекология, диагнистика, лапароскопия,микро хирурия с над 400 научни публикации. Член на американската лапароскопска асоциация, Европейската организация за гинекология и ендоскопия и др. Д-р Нилс Ламбалк е експерт по репродуктивна ендокринология, множествена бременност, стимулиране на фоликулите. След останалите имена на чуждестранни лектори на симпозиума трябва да се споменат и проф. Филип Бушар (Клиника по ендокринология, диабетология, хранене и репродуктивна ендокринология, Hopital Saint Antoine, и University Pierre et Marie CURIE, Париж, Франция), проф. Жан-Ноел Хю (Център по репродуктивна медицина, Hopital Jean Verdier, Франция) д-р Раул Орвието ( Infertility and IVF Unit, Медицински център Барзилаи, Израел).

Бих желал да кажа няколко думи по отношение на темата на симпозиума и да представя в резюме някои от основните тези на участниците в него. Неговата цел бе да се набележат информативните прогностични фактори за намаляване на яйчниковия резерв и да се набележат възможностите за оптимално поведение и медицински процедури за увеличаване на шансовете за създаване на потомство. Преждевременната яйчникова недостатъчност е една от честите причини за безплодие при младите жени. Това бе причината АГ клиника „Д-р Щерев” да стане съорганизатор на тази научната конференция. Около 24% от жените, които търсят помощта на клиники за ин витро оплождане (IVF),  имат слаб яйчников отговор при стимулация. Тези симптоми се появяват най-вече при жени на възраст между 35-37 години, когато настъпи крайното определяне на това състояние - настъпването на менопауза. Проблемът е, че при жени с подобни проблеми, менопаузата може да настъпи по-рано.

Дори в рамките на профилактичните прегледи днес има редица изследвания, които могат да индикират своевременно за започващо редуциране на яйчниковия резерв. Това са :
- Размер и структура на яйчника
- Ехографска структура на яйчника
- Базални хормонални нива
Едни от най-информативните изследвания се правят рутинно, просто трябва да се анализират резултатите в светлината на намаляващия резерв на яйчниците. Функцията на яйчниците намалява с напредване на възрастта. Днес хората създават семейства и решават да създадат потомство по-късно. Все по-често това става над 30 годишна възраст при жената. Развитието на яйчниковата функция е такова, че след 30 г. възраст настъпва бавен регрес и изчерпване на яйчниковия резерв. Големият проблем е, че жените рядко си дават сметка за този факт. Няма много възможности за повлияване на този процес. Голяма етична дискусия предизвиква опцията за замразяване на яйцеклетки за преодоляване на този потенциален проблем в по-ранна възраст при здрави жени.

Прилагам и снимки от събитието:

Участници в симпозиума 

Проф. Темпълтън

проф. Таларцис

Проф. Хомбруг

Коментарите са затворени.