В началото на тази седмица бях на посещение в Стара Загора, където се срещнах с граждани и представители на медиите. Динамичните политически събития от последните две седмици съвсем разбираемо обусловиха големия журналистическия интерес. В 9:30 бях поканен в сутрешното телевизионно предаване на местната ТВ Стара Загора. От 11 ч. дадох изчерпателна пресконференция в Пресклуба на БТА в града, а след нея имах интервю за БНР. Основните въпроси, които ми бяха зададени бяха свързани с това дали ще се прави нова партия, подкрепят ли ни структури на НДСВ по места, дали като Българска нова демокрация ще подкрепя политиката на правителството и ще работим ли за предсрочни парламентарни избори.

За тези, които проявяват интерес към случващото се около Българска нова демокрация (БНД) и бъдещата ни позиция, ще резюмирам основните си тези, които изказах пред медиите в Стара Загора.

На първо място искам да кажа, че очаквам към новата ни парламентарна група да се присъединят още депутати от НДСВ. По отношение на най-важния въпрос, дали сме с властта или опозицията мнението ми беше следното: С отцепването си от парламентарната група на НДСВ ние категорично излизаме от тройната коалиция. Вече не сме част от управляващото мнозинство. Министрите в кабинета от квотата на НДСВ не са наше предложение и ако има желание за тяхното отстраняване и подмяна, това си е право на премиера Станишев и на лидера на НДСВ заедно с представителите от политическото ръководство на партията. Цялата група на БНД ще гласуваме против бюджета за здравеопазване за 2008 г., а това означава против бюджета въобще. Пак заявявам, че този бюджет няма да доведе до нужните реформи по отношение на здравеопазването.

Не считам, че трябва да напуснем парламента след отказа ни да продължим да бъдем част от НДСВ. Ние не сме се клели пред Симеон Сакскобурготски, а пред българските избиратели. Това важи с най-голяма сила за това народно събрание, защото през 2005 г. за разлика от 2001 г., НДСВ спечели доверието на избирателите като втора сила след като предложи воденето на определен тип политика. В момента тази политика не се следва и ние се чувстваме предадени от Царя, така като вероятно той се чувства предаден от нас. Все пак, продължавам да вярвам, че идването на Симеон Втори в България имаше благоприятно отражение за развитието на политическия климат у нас и на страната като цяло, но до 1 януари тази година. След тази дата не могат да бъдат оправдавани някои неползотворни ефекти от продължаване на тристранното управление и на силно повлияното от него политическо ръководство на НДСВ. Отново заявявам, че тройната коалиция трябваше да бъде формирана, за да не бъдат блокирани реформите в държавата в най-важния момент по пътя ни към членство в ЕС. Този цел трябваше да бъде изпълнена, разбира се, с цената на компромиси. Цялата група на БНД дава положителна оценка за управлението на Симеон Сакскобургготски, правителството и тройната коалиция до 1 януари 2007 г. Грешката ни е, че стояхме в НДСВ след като стана ясно, че извънредният конгрес, проведен на 3 юни, няма да промени нещата. До 2007 г. имахме една цел, която позволяваше да се оправдаят компромисите. След 1 януари 2007 г. обаче продължаването им вече е неадекватно.

В този ред на мисли, в името на компромисите и с идеята да се угоди на БСП в региона беше подкрепен левия кандидат-кмет на Стара Загора Евгени Желев. За да се осъществи тази политика беше отстранен областният координатор на НДСВ в града Атанас Дианов и беше порицан градският координатор Стоян Стоянов. При това положение какво по-логично от това те да се присъединят към политиката, която възнамеряваме да водим в БНД.

Лично аз искам да потвърдя, че не се отказвам от една своя дума, казана пред избирателите от 2001 г. насам. Принципите, които обаче изразявах пред гражданите на Стара Загора като представител на НДСВ бяха тези на либералната и дясноцентристка политика. Не бих казал, че съм постъпил непоследователно като отказах  да застана зад кандидат-кмета на БСП - нека припомня че през годините последователно се определях за подкрепата на на Петър Стоянов, проф. Цанко Яблански и Неделчо Беронов. Съвсем естествено беше преди местния вот през октомври да се изкажа в полза на десния кандидат-кмет на Стара Загора Светлин Танчев.

По въпроса за образуване на политическа партия “Българска нова демокрация”, засега все още няма такова решение. Ако трябва да се създава политическа формация, трябва да се чуят мненията на гражданите, на тези, които ще бъдат обект на определени политически решения. Макар да се позиционираме в пространството център-дясно, ние не се обявяваме против евентуалните управленски проекти на ГЕРБ и на СДС, както и не смятаме, че техните избиратели трябва да дойдат при нас. Смятаме, че с общи усилия трябва да убедим негласувалите, които в миналото са симпатизирали на десни идеи, да отидат отново до урните. Това е главната задача, според мен, защото само с активността на десномислещите хора България може да бъде променена. Неведнъж съм казвал, че България има нужда от десноцентристко управление поне през следващите два мандата. На този етап то няма ефикасна алтернатива, без него България не може да тръгне напред с тези темпове, с които очакват хората.

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

10 Коментара за “Относно бъдещото политическо поведение на БНД”

 1. ~O~ Says:

  България има нужда от дясно управление със сигурност, но все още не виждам БНД да е предложила някаква програма или конкретни приоритети, а председателя на групата Ралчев дори иска 100 дни да се даде на новата ПГ, е за какво да се дава то за 100 дни ще завърши това народно събрание да не сте от вчера в политиката. Щом твърдите, че принципите и водената политика са мотивирали напускането ви от НДСВ то трябва да знаете каква политика искате да водите като отделен субект.

 2. Заралия Says:

  Ква е тая дясноцентристка партия, дето би подкрепила този комунист Евгени Щерев, който на всичкото отгоре беше и корумпира. Прав е Щерев, че е нужна малко последователност и беше въпрос на принципи НДСВ в Стара Загора да застане зад кандидата на ГЕРБ проф. Светлин Танчев, който беше подкрепен от всички десни партии в града.

 3. Prodan Says:

  Ami kakvo chakate, pristapvayte kam formirane na parlamentaren sayuz sas grupite na SDS i DSB.

 4. Драган Says:

  На мен ми направи впечатление, че намаляването на осигурителната тежест изпадна от дневния ред на коалицията за следващата година http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=406942
  За сметка на това ДПС продължава с исканията си за 10% здравен данък.
  Каква ще е позицията на групата, кажете конкретно каква политика ще защитавате

 5. Пенелопва Says:

  Съгласна съм с Драган, с едно такова повишаване на здравноосигурителната тежест ще се обезмисли положителния ефект от въвеждането на плоския данък. А още повече, че така ще се налеят допълнително средства на място, където поради нереформираност, неефективност и корупция няма никаква ясно как ще се изхарчат тея средства. Няма пак да спонсорираме касите на ДПС и БСП, я.

 6. Ангелов Says:

  Въпреки публичния шум за добрите намерения на управляващите да водят дясноцентристка политика това се оказва само прах в очите на работещите хора у нас. Плоският данък е чист кьорфичек, за да се покрие, че всъчност продължава да се води политика срещу данъкоплатеца. Независимо, че данък общ доход става 10%, догодина данъчно-осигурителната тежест всъщност ще е още по-висока. Максималният осигурителен доход скача от 1400 на 2000 лв., нормативно-признатите разходи намаляват от 35% на 25%. Тази коалиция е вредна - БСП може единствено да изземва и преразпределя доходи, но като всяка нереформирана посткомунистическа лява партия не може да води политика, която да ги създава. ДПС може само да краде и храни кръгове си от фирми. А НДСВ, особено след напускането на 15-те, за него просто трябва да забравим, дори и да има добри либерални намерения, което е съмнително, вече нищо не могат да свършат. Чакаме отговора на десните и от позицията на БНД ще стане ясно дали наистина ще се позиционирате в дясното пространство.

 7. Agent 359 Says:

  Ami to pri glasuvaneto na budgeta i osobeno pri debatite shte si prolichi koy lyav, koy desen, koy s pravitelstvo, koy opozicia.

 8. Мира Says:

  С бюджета за 2008 правителството отново показа, че не иска да предприема сериозни реформи, почвам да си мисля, че напредъка на страната и икономическия раастеж през последните години се дължи на общи благоприятни условия, отколкото на някакви управленски усилия.

 9. знаещ Says:

  мира, мира, много си права за съжаление. Пропускаме възможности за бързо развитие, докато средата го позволява, съвсем скоро ще свърши и това…

 10. по-малко знаещ Says:

  Днес или утре ще са дебатите за бюджет 2008, а и за бюджета на здравната каса. както казва горе Агента - е тогава ще стане ясно дали тази група ще излъчи нещо смислено и дали ще може въобще да излъчи обща позиция. Защото за д-р Щерев е ясно каква ще му е позицията, ама някои от депутатите до оня ден подкрепяха правителството. Това ще е първият тест за групата ми се струва.