Читателите на блога ми са запознати с моето мнение по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Тук бих искал да ви запозная с общата позиция на Парламентарната група на Българска нова демокрация по отношение на бюджет 2008 на НЗОК и държавния бюджет в частта му за здравеопазване. Формулирахме позицията си като официална декларация, отразяваща вижданията ни за необходимостта от активна реформа в здравната система, която представихме пред българския парламент и представителите на медиите. Ето и нейния текст:


ДЕКЛАРАЦИЯ
на Парламентарната група на Българска нова демокрация

Относно: Позицията на ПГ на БНД по бюджет 2008 на НЗОК и държавния бюджет в частта му за здравеопазване

В последните години българското здравеопазване се намира в задълбочаваща се криза. Това мнение се споделя от българските граждани и от представителите на всички политически сили. Критиките към здравната система идват от различни страни, включително и от управляващите политици. Понастоящем обаче правителството не предлага адекватни мерки, рационални решения и работещи идеи за реформиране на сектора като изход от неблагоприятното положение.

Каква е ситуацията в момента? Свидетели сме на това как средствата за здравеопазване в бюджета, макар да са номинално увеличени, реално стават по-малко от миналата година като процент от БВП. Още от сега е ясно, че предвидените 300 млн. лева в повече няма да бъдат достатъчни, ако се вземе предвид необходимостта от покриване на дълговете на болниците за тази и следващата година. Видно е, че управляващите не са набелязали никакви реформи, които да бъдат реализирани през 2008 г. Не се наблюдава и политическа воля за промяна в здравната система. Това се случва в условията на продължаваща ескалация на конфронтационните различия между правителството и съсловните организации на лекари, зъболекари и медицински сестри. За трета поредна година няма да се подпише Националният рамков договор. Стартират протестите на медицинските сестри. Повишава се недоволството на лекарите в цялата страна. Може да очакваме, че накрая всичко това ще рефлектира върху българските граждани и данъкоплатци. Като цяло българската здравна система все още предлага неадекватно на европейските стандарти качество и ограничен достъп на пациентите до съвременна медицинска помощ. Ако искаме добро здравеопазване у нас, ние трябва да демонстрираме воля за продължаване на здравната реформа.

Със създаването на парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД) ние дадохме заявка, че ще водим основана на конкретни предложения прагматична политика, насочена към защита на интересите на българските избиратели. Следвайки това наше намерение, народните представители от БНД заявяваме, че Бюджетът на НЗОК за 2008 г. и държавния бюджет в частта му за здравеопазване не отговарят на необходимостта от реформи в този сектор. С настоящата декларация представяме на българското правителство и парламентарното мнозинство предложението ни за предприемане на ясни мерки за излизане от кризата в здравеопазването.

Нашите предложения са фокусирани към три основни насоки:
1. Поставяне на пациента в центъра на системата на българското здравеопазване.
2. Осигуряване на адекватно и качествено здравно обслужване във всички региони на страната.
3. Предложение за осигуряване на допълнителни средства, които да открият пътя към реформа на сектора на здравеопазването.

Ние от БНД считаме, че е нужна промяна, която да постави пациента в центъра на системата на българското здравеопазване. В момента вниманието е насочено към болниците, лекарите, медицинските сестри, а ползвателите на медицинска помощ сякаш остават в периферията на управленското полезрение в здравния сектор. Като цяло нашите предложения се базират на философията, че финансирането на медицинската дейност трябва да се промени така, че резултатите да зависят от търсенето и предлагането на услуги, а не от административни решения. Предпочитанията на пациента са единственият обективен критерий за това, дали едно или друго лечебно заведение работи добре или не. Само така българският лекар ще види своя интерес да обслужва своевременно и качествено своите пациенти.

Настояваме здравната система да бъде реформирана по начин, който да позволява българските граждани да получават адекватно и качествено обслужване, независимо дали се намират в малкия или големия български град, дали живеят в един регион на страната или друг.

Съзнаваме, че един от основните аргументи пред инициирането на активни реформи е липсата на достатъчно средства. В тази връзка предлагаме да бъдат отпуснати допълнително 360 милиона лева за здравеопазване и те да бъдат осигурени от преходния остатък на НЗОК. Този допълнителен ресурс ще позволи въвеждане на регламентираното доплащане в здравеопазването, което ще спомогне за покриване на скрития дефицит в системата.

В допълнение към изброените три основни точки ние от БНД:

Предлагаме още и пристъпване към промяна на Закона за лечебните заведения, с което да опростим максимално процедурата за разкриване на лечебни заведения и медицински центрове. Необходимо е също така да се дадат допълнителни прерогативи на съсловните организации за допълнителна квалификация и изграждане на собствени структури, които да ги превърнат в камари, подобни на тези от страните-членки на ЕС. Задължителна мярка по пътя към реформа е предприемането на приватизацията на лечебни заведения. Чрез нея в комбинация с реалното финансиране на системата и регламентираното доплащане ще бъде насърчена активността на гражданите по отношение на доброволното осигуряване. Ние виждаме ролята на доброволните здравно-осигурителни фондове не само като възможност за допълнително осигуряване, но и като възможност за по-ефективно управление и по-икономично изразходване на средствата от задължителното осигуряване. Считаме, че след като доброволните фондове започнат да работят и след като бъде освободена приватизацията ще стартира реалното преструктуриране на сектора. В последствие, чрез действителна конкуренция между лечебните заведения, търсените от пациентите болници, отделения и лекари ще просперират. Всички останали, които не извършват качествени дейности или не могат да се справят със стандартите, ще бъдат насочени напред към реформи или ще престанат да съществуват по правилата на свободния пазар. Допълнително смятаме, че трябва да бъдат приети предложенията за промяна на статута на университетските болници. С тази стъпка ще се даде едно ново съдържание на тези лечебни заведения с възможности за финансиране по различни пътища, но само за извършване на дейност.

Ние, народните представители от БНД, основавайки се нашите дясноцентристки възгледи съзнаваме, че успешната реформа е плод на последователен процес, а не на единични актове и мерки. Без да имаме претенции, че изложените предложения изчерпват възможностите за положителна промяна на системата, ние считаме, че осъществяването им води до решителни крачки към реалната реформа в българското здравеопазване. Изразяваме надежда, че те ще бъдат подкрепени от останалите опозиционни парламентарни групи в 40-то НС. Надяваме се, мнозинството и правителството да поемат протегната ръка и да приемат предложените реформи. В настоящия момент тяхната алтернатива е:
- задълбочаване на конфронтацията със съюзите на българските лекари, зъболекари и медицински сестри;
- изправяне пред опасността от неизбежни протести на тези съсловия;
- несключване на Националния рамков договор за поредна година;
- подържане на неефективността на здравноосигурителната система;
- продължаване на лошото здравно обслужване на българските граждани;
- отдалечаване от европейските здравни стандарти и качество;
- и като краен резултат – влошаване на здравните индикатори за общото здравословно състояние на населението.

Ако правителството позволи това да се случи, то тогава то трябва да понесе отговорността пред българските граждани, че не успява да продължи реформата и не разполага нито с капацитета, нито с волята да се справи с проблемите в родното здравеопазване.

13 Коментара за “Позицията на ПГ на БНД по бюджета на НЗОК и държавния бюджет в частта му за здравеопазване”

 1. Mia Says:

  Декларацията наистина е добра, но сякаш има по-скоро констативен характер, отколкото да предлага конкретни решения.

 2. Ангелов Says:

  Много точни констатации, но какво от това, мнозинството си гласува бюджетите. Нещата си продължават по старо му. Никаква смелост, никакъв поглед за развитие и реформи. Просто се движим по течението и ако страната и икономиката се развива то е въпреки усилията на правителството, а не заради тях.

 3. Дал Says:

  “Поставянето на пациента в центъра на системата” е нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не че вярвам, че с една декларация това ще се случи. Време е българското здравеопазване да стане малко повече пропазарна и да се развива на базата на конкуренция, а не като още по социалистическите тертипи. Ще имаме ниско качество на медицинските услуги докато лекари, а и много пациенти, си мислят, че все още се намираме в комунистически времена, когато държавата се грижеше за народното здраве

 4. Doctor Says:

  Napalno sam saglasen s izlojenite v declaraciata tezi i reshenia. Prosto s tezi parametri zalojeni ot pravitelstvoto drugata godina sas sigurnost moje da ochakvame protesti na lekarite podobni na tezi na uchitelite.

 5. Петко Says:

  “3. Предложение за осигуряване на допълнителни средства, които да открият пътя към реформа на сектора на здравеопазването.” Тази точка ми е най-неясна, всеки знае, че за реформи са нужни пари, обаче най-често срещания политически подход е да се каже, че ще се намерят пари без да се посочи откъде ще се вземат.

 6. Петко Says:

  Умората от деня си казва своето, прибързах със горния коментар, без да прочета статията докрай по-задълбочено, сега видях че е описано от къде ще бъдат взети средствата - от преходния остатък на НЗОК. Трябва да се извиня, макар все още да не съм напълно наясно за тези допълнителни 360 милиона.

 7. Мнение Says:

  Поздравление за декларацията, но не виждам как тези допълнителни средства ще помогнат за реформа, ако няма воля за това. На всеки здравомислещ човек е ясно, че номиналното ниво на разходи за здравеопазване не може да бъде единствен и изчерпателен индикатор за качество и удовлетвореност на пациентите от услугата и ефективност разходите. Официалните данни показват, че от 1998 г. публичните разходи в здравеопазването са се увеличили почти 2,5 пъти, без обаче това да се е отразило по благоприятен начин на качеството и ефективността на услугите.

 8. Lupi Says:

  Sled vsichko izlojeno po gore kato deklaracia i komentari, prosto ne mi e yasno s kakav akal teya ot BSP i DPS iskat uvelichavane na zdravnite vnoski na 10%. Tova prosto e bezumie.

 9. Наблюдаващ Says:

  Просто няма място за чудене, отново управляващите от тройно правителство за пореден път показват, че нямат дългосрочен хоризонт за развитието на здравеопазването, сложната формула (3-5-8, белот, бридж и т.н.) на коалиционно управление и безкрайните компромиси между БСП, ДПС и НДСВ, за които Атанас Щерев постоянно говори, за пореден път ще блокира възможностите за излизане от кризата с поредните краткосрочни мерки.

 10. Колчо Слепеца Says:

  Абе кво става с гласуването на бюджета в парламента нищо не се чува.Толкова вял дебат никога не е имало, а толкова се канехте.

 11. д-р Еди Says:

  “Ние, народните представители от БНД, основавайки се нашите дясноцентристки възгледи съзнаваме, че успешната реформа е плод на последователен процес, а не на единични актове и мерки.” Този идея ми звучи повече консервативно, отколкото либерално - сякаш казвате постепенна еволюция, вместо светкавични реформи…

 12. sestra Koeva:) Says:

  Doktor Edi, moje bi barkash liberalno s radikalno, zashtoto nikade ne e kazano, che liberalite ne moje da zalgat na evolyucien podhod, dori naprotiv desnite liberali schitat, che tochno postepennata reforma e edin ot sigurnite nachini za uspeh. Ti “svetkavichnite reformi” gi ostavi na komunistite, te kolkoto svetkavichno gi varshat, dva pati po-svetkavichno se osirat s izvinenie.

 13. Shtoni Says:

  E, v krayna smetka ne podkrepihte budgeta, udarjahte si na dumata.