Моето участие в предаването на телевизия 7 Дни “Днес” с водещ Петко Тодоров:


Здравейте уважаеми зрители - 29-ти ноември, предаването „Днес”. Какво се случи? Ден като ден и всичко, което пълни ежедневието ни.
Може би черната хроника на деня, защото тя засяга живота ни. Засяга го понякога повече, отколкото това, което в момента си правят политиците. Защото по-скоро го правят за себе си, а не за всички нас. Така поне го усещаме с днешното гласуване в Парламента на 1,2 млрд. Датата е 29-ти ноември. До края на годината от бюджетния излишък, от нашите пари, спестени през годината ще бъдат изхарчени. Степенуване на исканата сума – 570 от министър Орешарски, още 200 самият той вдига, още 200 поискват от ДПС без достатъчно обосновка, без достатъчно обекти, за които ще бъдат изразходвани и 300, които Правителството може да изхарчи и без разрешение на Парламента, та милиард и двеста милиона. Между тези 1,2 млрд. няма записани, не се чу дума за средства за образование, за здравеопазване, за живота. Парадоксално, но в днешния ден от ООН дойде класацията, годишната класация за индекса на човешкото развитие. Индексът на човешкото развитие, България добра вест – придвижила се е с 1 място напред, на 53 място. И сега внимавайте, на 51 място по здравеопазване, образование и продължителност на живот е Куба. Преди нас са всички страни членки на ЕС. И понеже една нова класация, свързана с икономическото щастие, има и такова понятие, малко разширява индекса на човешкото развитие, като прибавя към него управлението, околната среда и културата.

Петко Тодоров: Един от изключените депутати е човек със собствена позиция, виждали сме го и при други ситуации да изразява собствено мнение е гост тази вечер в студиото. Добър вече и добре дошъл на д-р Атанас Щерев. В репортажа ни цитираха и вас и ваши колеги благодарност към Симеон Сакс-Кобургготски, за какво благодарност, когато той ви изключва от партията?

Д-р Атанас Щерев: Не може така да се разсъждава. Българинът е склонен да разсъждава така. Не е добра такава една позиция. Винаги истината е някъде по средата, затова още римляните говорят за златната среда. Когато Симеон ІІ дойде в България, хората повярваха на това, че се слага едно ново начало, че ще има морал във всичко, в политиката, и че много бързо нещата ще се променят, и те ще заживеят по-добре по един друг начин. Някак си имаше и нереалистични очаквания, че виждате ли всичко ще се обърне. Може би повлия и тази фраза, че за 800 дни нещата ще се променят коренно и т.н. По време на миналото управление, много неща не бяха направени. Така например не беше направена нито една крачка в образованието, в здравеопазването, във вътрешните работи, в държавната администрация, въпреки намерението да бъдат съкратени държавни служители те се увеличаваха всяка година по време на това управление.

Петко Тодоров: Говорите за целия мандат на Симеон Сакс-Кобургготски?

Д-р Атанас Щерев: Говоря за целия мандат, но по-време точно на това управление станаха и много добри неща. Първо смекчи се този тон, който имаше в политическата среда на конфронтация, на обиди, на арогантност, едва ли не скубане на косите дори пред камера. Появи се една сдържаност, една по-спокойна атмосфера, притъпи се това противопоставяне на дясно-ляво, синьо-червено като на футболен мач. Определено бизнесът се почувства по-спокойно, остана финансовата и икономическата стабилност на страната, увеличиха се чуждестранните инвестиции, може би някои не го приемат, но България влезе в НАТО с една риторика от началото против НАТО от страна на БСП, а след това изглаждане на едни отношения и лидерите на БСП приеха този факт, че ние трябва да бъдем в един политически и военен съюз за пръв път от 130 годишната история на Третата Българска държава с демократично държавие, но не с диктаторско държавие. По нататък беше извършена една огромна работа за приемането ни в ЕС. Между впрочем никой от НДСВ не вярваше, че трябва да направим Тройната коалиция в 2005 г. Царят положи много усилия да убеди политическия съвет и само два месеца по-късно същото стана в Германия.

Петко Тодоров: Той е добър политически играч, но не е ли вече излишен?

Д-р Атанас Щерев: Благодарение на Тройната коалиция, аз съм сигурен, че само заради това ние успяхме да докараме до края нещата и без предпазни клаузи да бъдем в ЕС.

Петко Тодоров: Да, сега ни плашат обаче, вече по 7 точки…

Д-р Атанас Щерев: Затова искам да ви кажа, че с всичките плюсове и минуси този проект беше успешен според мен, но …

Петко Тодоров: В минало време.

Д-р Атанас Щерев: Но след първи януари 2007 г. аз многократно задавам въпроса какво значи НДСВ? Какво правим? Какъв е проектът по нататък и защо стоим в тройната коалиция?

Петко Тодоров: Това е вярно, най-голям е приносът в успокояването на политическото пространство, защото то може да се счита и за постригване на политическото пространство. Обаче не е ли вече излишен, проектът е изпълнен?

Д-р Атанас Щерев: Да, така е.

Петко Тодоров: Малко символично, сигурно не е нарочно, но той в днешния ден си получи дадените два маршалски жезъла в Националния исторически музей и си ги отнесе за Мадрид?

Д-р Атанас Щерев: Коментарите и отношението към царя може да бъде различно, но аз искам да повторя пред вас нещо, което му казах на него в очите. Аз му казах, че в настоящия момент България се нуждае от всеки един, който се чувства българин, нуждае се и от него, но не се нуждае от политиката, която той води в настоящия момент. Това е моето мнение.

Петко Тодоров: Да, защото тази политика се изразява да пази имотите и така някои придобивки на фамилията.

Д-р Атанас Щерев: Според мен не се прави политика въобще. Може да има някакви уговорки в тройната коалиция, може да има някакви разговори там, но истинска политика НДСВ не прави от 1-ви януари 2007 г.

Петко Тодоров: Въпреки че плоския данък, ако не беше в коалиция, БСП никога нямаше да го вкара в Парламента и като закон и като философия.

Д-р Атанас Щерев: Разбира се, че е така. Но обърнете внимание на нещо, което аз съм убеден, може би се нуждаят от аргументи хората да го разберат. Аз смятам, че дясноцентристката политика няма алтернатива в настоящия момент в България. Защо? Затова, защото и тя се прави много трудно от един кабинет, в който има социалисти. Защо няма алернатива…

Петко Тодоров: Защо да е трудно? Аз мисля пък, че след като Румен Овчаров заяви онзи ден, че дясната политика, която прави БСП ще доведе до леви резултати…

Д-р Атанас Щерев: Искам да обясня защо няма алтернатива дясноцентристката политика. След като влязохме в ЕС, хората имат огромни очаквания за промяната на техния начин на живот, на техните доходи, на благосъстоянието им, на това да живеят достойно и почтено. Това нещо става с много пари. Разбира се единият начин е да се раздава това, което има и то е не особено умен начин, знаем до какво може да доведе това. Другият път е да се даде път на предприемчивите, конкурентно способните, да се даде възможност на масовия предприемач, дребен и среден предприемач да печели, да внася в държавния бюджет и така да се натрупва…

Петко Тодоров: Добре де, но вместо това..

Д-р Атанас Щерев: Този огромен финансов ресурс, който е необходим.

Петко Тодоров: …3 милиарда и половина излишък в бюджета.

Д-р Атанас Щерев: Вижте, българският…

Петко Тодоров: И за 1 месец ще бъдат изхарчени, като махнем коледните празници, за 20 дни ще бъдат изхарчени 1 млрд.и 200 милиона.

Д-р Атанас Щерев: Във вашия въпрос има две неща. Първо, един излишък е необходим затова, защото ние имаме много малък износ. Българската икономика, това, което произвежда българина не е конкурентноспособно. Хората се оплакват непрекъснато, вижте за колко ми купуват млякото, вижте, за колко ми купуват изделието, което правя, ами как да го купуват като хората правят, ако тук 10 души произвеждат един материал, или детайл това в западните страни, на източните, в Далечния изток, в Америка се прави от един човек, т.е. тази липса на конкурентно способност прави дефицитите по текущата сметка.

Петко Тодоров: Ама нещата са свързани. Конкурентоспособност и производителност на труда се постига с влагане на средства в образование, в квалификация, в инвестиции. Пак от днешния ден зърно производителите стачкуват.

Д-р Атанас Щерев: Затова ви казах, че има два въпроса, защото единият въпрос, който поставяте е, че ние трябва да имаме такъв излишък, а другият въпрос е, когато решим да похарчим определени пари, то трябва да се направи много добре сметката и трябва да има консенсус в обществото. А управляващото мнозинство се взе много на сериозно и реши да похарчат тези пари, без да се допитат до широката публика, до гражданското общество, дори пък да не говорим за опозицията. Това е погрешно, тук сте напълно прав.

Петко Тодоров: Действително ли така споровете, около легитимността на Конгреса, или това е само поводът, различията са по-големи, за напускането вече на 12 души от парламентарната група?

Д-р Атанас Щерев: Аз ще ви кажа един факт. На Конгреса Соломон Паси излизайки да говори казва: ”и тук не поставяме въпроса за Тройната коалиция. Искам да ви попитам вие делегатите на Конгреса, който е съгласен да излезем от тройната коалиция да си вдигне ръката”. И цялата Зала 1 на НДК пожълтя от вдигнати ръце с картите. Какво означава това? И един такъв въпрос да не се обсъжда на такъв конгрес. Един такъв въпрос да се задминава, ами това означава манипулация. Да не говорим, че на Конгреса присъстваха около 1000 души, които не се членове на НДСВ. Това не мога да го приема за легитимен конгрес.

Петко Тодоров: Коя е сега каузата на НДСВ? Защото Симеон Сакс-Кобургготски изгони знакови фигури – двама заместник-министър председатели от предишното си правителство, хора, на които разчиташе – Борислав Ралчев, който така ожесточено защитаваше и доказваше неговото право да добие реституираните си имоти. Хора не от безличната част на НДСВ.

Д-р Атанас Щерев: Аз ще ви доверя нещо, което се случи 2005 г. Разговаряйки с един от другите кандидат-депутати, той искаше от мен да подпиша някаква декларация, не е важно за какво, така искал царя и т.н. и аз му казах, че аз няма да подпиша такава декларация и въобще не може и да става на въпрос за каквито и да са уговорки зад гърба на хората, които ще ме избират. Тогава този кандидат-депутат, който също стана като мен депутат ми каза: „Всъщност аз толкова много уважавам царя, че той каквото поиска аз това ще направя”. Аз тогава му отговорих пред около 10 души, има свидетели за това, му казах: „Слушай какво, за мен царя е най-добрият инструмент за приобщаването на България към НАТО и ЕС. Когато престане да бъде такъв политически инструмент, той престава да съществува за мен”. Така продължавам да мисля и днес.

Петко Тодоров: Добре, ама има ли партия, в която да се чувствате уютно? Защото ето, НДСВ е вече минало. Питам, за да задам следващия въпрос. Излизането на толкова хора, и това на хора мислещи, имащи отношение и към обществения живот и към икономиката означава ли, че можете да положите началото на нова партия?

Д-р Атанас Щерев: Има в интернет форум, където имам собствен блог, където много хора пишат за това, че съм сменил различни партии и т.н. Искам и на вас да ви отговоря. През началото на 1990 г. пишехме една голяма група програмата на Съюза на Демократичните сили. Аз тогава внесох определени текстове в програмата за здравеопазване. През всичките тези години досега нито на един сантиметър не съм се отклонил от тези възгледи и от тази програма. Програмата я пренесох по-късно в програмата на НДСВ. Във всички политически формации, в които съм участвал и аз не съм изневерил на тези виждания, които съм имал още тогава.

Петко Тодоров: Сам влязохте в темата. Разбира се, така най-компетентен сте в нея – здравеопазването. Здравеопазването и в бюджет 2008 и в днешното му състояние е едно от последните, в ъглите на България. Хората са неудовлетворени от здравните услуги, които получават, лекарите са неудовлетворени от заплащане и от условия, в които работят, здравната каса е неудовлетворена от отношенията си с Парламент, с лекарско съсловия. Изобщо не е ли сбъркана реформата в здравеопазването, не е ли порочно започната?

Д-р Атанас Щерев: Не, не сбъркана.

Петко Тодоров: И ще стигне ли до някакъв край, в който, аз съм лекарски син, Бог да го прости баща ми почина в Медицинска академия от инфаркт, възрастен, 88 годишен, но каза че целият му живот е минал в градене на системата и това, което беше постигнала България, като всеобщо, безплатно или държавно здравеопазване, да го срещне накрая на живота си в унищожения му вид, в разбития му вид и като отношение и като материална база, страшно е. Имам и близки и колеги от телевизията, на всекиго се налага да потърси помощ. Знам например как е в една Чехия, следя – живях, работих там. Там лекарствата продължават да са безплатни, там здравната помощ продължава да е безплатна. Просто искам да ми кажете правим ли реформа и ще бъде ли, ще стигне ли до някакъв край?

Д-р Атанас Щерев: От 2001 г. насам няма желание и политическа воля за каквато и да е реформа.

Петко Тодоров: Защо?

Д-р Атанас Щерев: Затова, защото това е непопулярна мярка. Затова, защото когато се направят съответните реформи резултатите ще дойдат след 5-6 години и никой не иска да поеме риска да прави определени реформи.

Петко Тодоров: Ама минаха 18 години?

Д-р Атанас Щерев: Аз казвам, че реформата започна от правителството на Костов. Дотогава бяха дискусии, изчакване, може би, едва ли не…

 Петко Тодоров: Ама те продължават.

Д-р Атанас Щерев: След 2001 г. спряха отново. Аз бях председател на Комисията по здравеопазване и трябва да ви уверя, че положих неимоверно усилие единственото, което постигнах това беше промяна на законодателството, защото се искаше от ЕС. Но практически стъпки от изпълнителната власт не бяха направени никакви. И застоя в здравеопазването води до сегашната ситуация, до това, което вие казвате. Ако имаше протести на учителите, те също са следствие на липсата на реформи. Защото обърнете внимание по време на нашето управление, миналия мандат, какво направи Лидия Шулева. Тя направи реформа в социалната политика. Вследствие на тази реформа, може да се смееха, може да се присмиваха, обаче така или иначе безработицата падна, помощи се дават само на тези, които са нуждаещи се, а не безразборно да се раздава само за това, че някой бил беден. Бедността сама за себе си не е основание да се намесва държавата и както виждате промениха се някои неща. Ако същото нещо беше станало със здравеопазването и образованието, сега нямаше да сме на този хал.

Петко Тодоров: Знаете ли, аз споменах в началото тази световна класация за индекс на човешкото развитие. Та само по един показател, по образованост на народа си сме на 22-ро място, значително по-напред от другите показатели, които ни теглят към дъното на класацията. Образованост на народа си. И тя не се уважава, защото средствата в повече за образование и за здравеопазване са следствие като чиста сума на увеличение на БВП, и в никакъв случай не отразяват секторно повече разпределени средства.

Д-р Атанас Щерев: Аз много пъти съм се дразнел, когато в медиите пишат, че в политиката, политиците масово лъжат и се лъжат, но въпросът, който повдигате е точното доказателство, че се лъже на едро в политиката. Например. Сегашното правителство на Тройната коалиция обявява, че образованието и здравеопазването са приоритет за това правителство, определя определени дейности и липсва финансиране за това. Какъв приоритет е това? Ми това е лъжа, че това е приоритет, защото наистина ние се нуждаем от приоритет да бъдат наука, образование и здравеопазване и инфраструктура. Ако тези четири неща са приоритет за правителството, то ¾ от парите ще отиват за ето тези дейности.

Петко Тодоров: Една Белгия дава 8 % за здравеопазване.

Д-р Атанас Щерев: А ние казваме, че това е приоритет, не даваме пари, т.е. лъжем хората, които живеят в България. Да, политиците лъжат.

Петко Тодоров: Сигурно го знаете, но като сметнем колко евро даваме на глава от населението за здравеопазване, знаете ли цифрата?

Д-р Атанас Щерев: Това е друга тема

Петко Тодоров: 82-85 евро даваме за здравеопазване на глава от населението. Една средна европейска страна дава над 2 хил. евро

Д-р Атанас Щерев: Да де, но не повдигайте самочувствието на българина по този начин, че той има да взема, защото аз пък ще ви кажа друго, колко произвежда една Белгия, един белгиец, и колко произвежда в България един българин. Един българин произвежда 20 пъти по-малко, отколкото един белгиец и естествено получава…

Петко Тодоров: Не го ли свързвате и със здравния статус на българина? Здравният картон на българина по редица заболявания, имам предвид и сърдечно съдови и нервни сме на последно място.

Д-р Атанас Щерев: Аз ще ви отговоря на този въпрос, но дали ще се съгласите, че при еднаква численост на населението белгийците произвеждат 10 пъти повече БВП, отколкото ние.

Петко Тодоров: И затова 8 % от него прави 2 600.

Д-р Атанас Щерев: Да, разбира се.

Петко Тодоров: А нашите 4 % съответно 80.

Д-р Атанас Щерев: Да прави съответно там по 200 евро и т.н. Сега що се отнася до здравеопазването…

Петко Тодоров: Какво трябва да се случи, за да почне да се променя?

Д-р Атанас Щерев: Не, първо трябва да определим кога ще кажем, че имаме по-добро здравеопазване. Ще кажем, че имаме по-добро здравеопазване тогава, когато здравните индикатори за състоянието на населението започнат да се променят в позитивна, в положителна насока.

Петко Тодоров: И когато няма да считаме здравето на хората пазарен продукт. Той не се подчинява на търсенето и предлагането.

Д-р Атанас Щерев: Не, това е друга тема. Нека да свършим с първата тема и тя е, че например след управлението на Костов, на правителството на Костов, като следствие през 2001 до 2003 г. , но не благодарение на нашето управление, а благодарение на предходното управление, на икономическата и финансова стабилизация, за първи път раждаемостта започна макар и слабо да се повишава. Разбирате ли колко са важни тези показатели. Здравни индикатори за състоянието и демографското състояние, и здравното състояние на населението. Значи трябва да имаме четири, пет години упорита работа, за да дойдат първите резултати. Нито един от другите показатели не се е подобрил обаче. Смъртността, откриваемостта, заболеваемостта, по главните показатели сърдечно съдови, мозъчно-съдови, онкологични заболявания продължават да нарастват. Това е много лош показател, това значи, че ние имаме много лошо здравеопазване.

Петко Тодоров: Добре де, какво трябва да се случи в здравеопазването сега оракулите политическите започнаха да спрягат - предстоят промени в правителството, кандидат за смяна е Министърът на здравеопазването от БСП, другите кандидати разбира се се очаква, че Симеон Сакс-Кобургготски ще подмени своите хора.

Д-р Атанас Щерев: Това правителство няма да направи никакви реформи, който и да бъде подменен. Не може да се сформира политическа воля за реформи в здравеопазването, аз съм дълбоко убеден. Първото нещо, което трябва да се направи е да се спазват принципите за изграждане на една фондова система. Ние искаме да изграждаме фондова система, а не познаваме условията, при които тя се изгражда. Всяка фондова система, здравен фонд има няколко принципа. Един от принципите това е солидарността. Солидарността се поддържа като някои автори виждате ли искат лична сметка. Как трябвало да се направи всеки гражданин да има лична сметка. Внася си там, и когато му потрябва, да черпи от тази сметка. Ами този, който има по-високи доходи да ще каже - добре, а тези, които са по-бедни и които внасят по 5 или по 6 лева, при тях как ще се прави здравеопазване. Здравеопазването се прави със солидарност. Това е първият принцип. Богатите плащат за бедните, младите за старите, здравите за болните. Този е принципът на фондовата система отпреди 130 г.

Петко Тодоров: Да, така е.

Д-р Атанас Щерев: Има обаче друг принцип.

Петко Тодоров: А джи питата ще продължат ли да лекуват със слушалки и апарат за кръвно налягане?

Д-р Атанас Щерев: Нека да продължа, ако може с няколко думи. Един втори принцип е да няма прекомерно ползване на системата. Има различни методи, различни приоми за това. Защото парите, които се събират, те не са безкрайно число, в България се събират малко над 1 млрд. и нещо пари от здравни вноски. В този случай не може да очакваме, че безкрайно може да се харчи.

Петко Тодоров: И затова на вратата на моето джи пи пише, направления няма -следващия месец.

Д-р Атанас Щерев: Така, значи плащането, чрез капитация, това е най-евтиният начин за плащане на лекари, както се плаща на семейните лекари. Разбира се качеството на медицинската услуга не е особено високо. Ако се плаща за дейност, така както някои настояват, качеството веднага ще се повиши, но трябва да се плаща двойно и тройно. Нашата система не може да издържи това. Вторият момент, който би могъл да успокои системата, това е доплащането - копеймънта. Той е класически метод да се ограничи ползването на системата. Аз имам вкаран заедно с мои колеги законопроект по тази тема и БСП упорито настоява, че не може да се регламентира доплащането, а нерегламентирането на доплащането води до черното плащане във всяка една болница у нас. В законопроекта е описано, че има бедни хора в България, които не мога да доплащат, не могат да си направят доброволно осигуряване и има механизъм за това, че чрез Министерство на труда и социалната политика на тях трябва да им се дават ваучери, за да могат да си доплатят.

Петко Тодоров: Благодаря ви за днешното гостуване.

Д-р Атанас Щерев: Вие си имате теза, която си я развивате.

Петко Тодоров: Да, убеден съм, царски път за никъде. Писах го 2001 г. и се оказа вярно.

Д-р Атанас Щерев: НДСВ беше успешен проект, той приключи.

Петко Тодоров: Благодаря за днешното гостуване. До утре вечер драги зрители.

Коментарите са затворени.